SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Xavier1

#34526 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Xavier1 »

dobar osjecaj wrote:
Xavier1 wrote:Vjerujem da je to tacno. Zato sto je najcesci uzrok nesreca prekomjerna brzina kojoj su muskarci skloniji.
Koliko dugo ti konkretno vozis i koliko imas predjenih kilometara kao vozac?
Nekih sedam godina vozim. Ne smatram se nekim posebno dobrim vozacem. :zoka:
dobar osjecaj

#34527 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dobar osjecaj »

Xavier1 wrote:Nekih sedam godina vozim. Ne smatram se nekim posebno dobrim vozacem. :zoka:
To je dovoljno dug period za muškarca tvoje dobi, savršenog spola, besprijekorne motorike i široko prihvaćenih shvatanja da su svi muškarci bolji vozači od bilo koje žene da se stasa u odličnog vozača.
muha_sa

#34528 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Upotreba mobitela i porukanje u vožnji su najvece zlo
JThomas

#34529 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

još je bolje dva-tri vlahova protiv drhtanja ruku :thumbup:
invincible1921

#34530 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by invincible1921 »

muha_sa wrote:Upotreba mobitela i porukanje u vožnji su najvece zlo
Mobitel u bilo kojoj formi. Inace se nikad ne javljam i stoji mob na suvozacevom vidim stara a ne zove me inace zna da tad vozim kontam nesto hitno...ma e sekunda bukvalno dok sam uzeo mob pritisno da se javim stao lik isprrd mene. Boba falila da ga udarim. A zamisli da vozis brzo negdje van grada
Naslovnica

#34531 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Ja koristim mobitel (javljam se na njega) kada situacija dozvoljava.
U gradu haman nikada, ali kada sam na autoputu ili negdje na magistrali a da nema gužve ili sl, javim se i završim razgovor što prije.
Kriv sam, priznam.
8-)
salik79

#34532 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by salik79 »

zigson wrote:
Tomahawk11 wrote:Nikad ne recite - ovo se meni nikad ne bi desilo.
Dok ne doživiš bar neki manji udes, ne znaš kako je to.
O težim slučajevima da ne pričamo.
Ja sam na 40-45kmh se zabio u Land Cruisera, isto ovako frontalno, na bjelasnici pa me samo pojas i airbag spasio kao i mog suvozaca. Razlika izmedju mog i ovog udesa iz hadzica je u mozda 30-35 na sat, auto mi je do motora smrskano bilo, motor je dosao do sofersajbe ali nije se krov ni poceo uvijati.

Edit: golf 5 sam vozio.
Sto postavise na pdf auto:
Image
A da ne govorim o razlici konstrukcije golfa 5 i pezoa 307. Meni se šina u V savila i vjerovatno me ona spasila od tezih povreda ili smrti.
Bijeli LC?
thekupus

#34533 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

e ovo se zove stoka! Ogavni portal so_urce.ba je postavio ova dva clanka jedan uz drugi. Pa stoko ogavna, navlacite lajkove na mrtvom djetetu. FUJ

Image
last mohicans

#34534 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Novinari-govna lesinaraska. Treba organizirati protesti protiv njihovog pristrasnog, neetičkog i svakog drugog izvjestavanja koje se kosi sa zdravim razumom. U vezi vozačkog iskustva, ništa bez pređenih 100000 km, tad mozes reci da si iskusniji. Ne do Bog, svakom se moze desiti. Supruga baš dobro vozi, ali nekako nisam siguran s njom kao kad sam vozim. Jednostavno, refleski su im dosta sporiji, iako zaista ima dobrih vozačica.
zigson

#34535 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

salik79 wrote:
zigson wrote:
Tomahawk11 wrote:Nikad ne recite - ovo se meni nikad ne bi desilo.
Dok ne doživiš bar neki manji udes, ne znaš kako je to.
O težim slučajevima da ne pričamo.
Ja sam na 40-45kmh se zabio u Land Cruisera, isto ovako frontalno, na bjelasnici pa me samo pojas i airbag spasio kao i mog suvozaca. Razlika izmedju mog i ovog udesa iz hadzica je u mozda 30-35 na sat, auto mi je do motora smrskano bilo, motor je dosao do sofersajbe ali nije se krov ni poceo uvijati.

Edit: golf 5 sam vozio.
Sto postavise na pdf auto:
Image
A da ne govorim o razlici konstrukcije golfa 5 i pezoa 307. Meni se šina u V savila i vjerovatno me ona spasila od tezih povreda ili smrti.
Bijeli LC?
Ahaa, imas poruku
zdruzdjo

#34536 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Danas aam trebao nesto odfurati sa zeljinog stadiona do kovacica i nazad. Najveca guzva 16:30. Skontam bolje pjeske da odfuram, prije cu nego da se peglam po guzvi a i malo setnje. Lijepo vrijeme dok nije osugalo da iskoristim.
Slusalice u usi i laganini pored nepreglednih kolona.
Znaci uzas. Od 10 auta ukolonama, sigurno 6-7 vozaca je bilo tipkanje na telefon, selfiranje, instagram, live kamera razgovori.....
Coooovjece ovo je postala ozbiljna i opasna "posast". Sto je najgore stojeci na jednom semaforu policijsko auto a unutra vozac policajac sa "skolioznim polozajem kicme" drzi telefon ramenom prica i gusla u koloni. Kolega pored njega kucka nesto na istom. Naravno, i jedan i drugi bez pojasa.
Fino zabrinjavajuca situacija.
kloniran

#34537 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

Ja preksinoc na Ilidzi na stanici stojim i gledam kako lik s meckom 2 puta ulazi i okrece se na ulazu u autobuska stajalista ispred dva pavijana ovaj drota. jos se jednom vrati u rikverc i nesto prica s njima jedno dvoje tri minute.
Naravno nije zabranjen saobracaj za sva vozila osim autobusa na stanici :-)

A znaju se pavijani zastekati iza raifiessen banke i cekati zrtve da ne daju zmigavac ili da se prestroje preko pune jer ne mogu drugacije obici automobile koji su parkirani pred bankom ili sanasom koji naravno nisu kažnjeni
Xavier1

#34538 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Xavier1 »

dobar osjecaj wrote:
Xavier1 wrote:Nekih sedam godina vozim. Ne smatram se nekim posebno dobrim vozacem. :zoka:
To je dovoljno dug period za muškarca tvoje dobi, savršenog spola, besprijekorne motorike i široko prihvaćenih shvatanja da su svi muškarci bolji vozači od bilo koje žene da se stasa u odličnog vozača.
Ma nemoj u borbu spolova pricu skretati. Cinjenica je da zene slabije voze u prosjeku. :zoka:
EliasVeskot

#34539 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by EliasVeskot »

vjeshalica wrote:
mk ultra wrote:maloprije, mercedes A klasa, slovo P nazad, majka vozi, muškarac suvozač možda otac nemam pojma, "čuva" dijete koje stoji naprijed i izbacilo glavu kroz prozor...

Mlicija prolazi i gleda i ništa
400 maraka je sic za dijete kazna nek se usudi neko da debilu napise kaznu odma bi prpblem pravili da policija teror vrsi
Ja mogu na prste nabrojati auta koja imaju sjedalice, konstantno djeca ili u rukama ili na prednjem. Sigurnost je jedan aspekt ali djeca izvan sjedalica ometaju paznju strasno.
Donedavno je bilo pravilo da se male bebe voze na prednjem sjedistu okrenute nazad, mislim da se to ukinulo mada opet meni je voznja s djecom uvijek pritisak, strasno mi se tesko fokusirati
vjeshalica

#34540 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Xavier1 wrote:
dobar osjecaj wrote:
Ma nemoj u borbu spolova pricu skretati. Cinjenica je da zene slabije voze u prosjeku. :zoka:
Halo ba osvijestite se nije tema sto je ona zensko i sto je zbog toga losa vozacica nego cinjenica da je napravila krupnu gresku.prvi i zadnji put i svom zivotu,ona je pocetnik za volanom jedva ima godinu vozacku dozvolu stavljala sam raspored sa stranice ministarstva,losa procjena nema iakustva i vjerovatno doza straha kad se upusta u neke rizicne radnje npr preticanje
Ima milion primjera losih procjena i kod muskaraca ali se to ne potencira

Rezultat je ovo:
Image

Saberite se vise
alipasijaner

#34541 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by alipasijaner »

EliasVeskot wrote: Donedavno je bilo pravilo da se male bebe voze na prednjem sjedistu okrenute nazad, mislim da se to ukinulo mada opet meni je voznja s djecom uvijek pritisak, strasno mi se tesko fokusirati
Bebe, odnosno djeca do 9 kg tezine se uvijek moraju voziti okrenute unazad u odnosu na smjer voznje bilo da se voze na prednjem ili straznjim sjedistima, naravno ne smijes zaboraviti iskljuciti suvozacev airbag kada se dijete vozi u sjedalici na prednjem sjedistu. A voznja beba na prednjem sjedistu je "dozvoljena" zbog onog "buci buci".. iz sigurnosnog aspekta je bolje odmah u startu i sebe i dijete naviknuti da se vozi na straznjim sjedalima.
dobar osjecaj

#34542 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dobar osjecaj »

vjeshalica wrote: Halo ba osvijestite se nije tema sto je ona zensko i sto je zbog toga losa vozacica nego cinjenica da je napravila krupnu gresku.prvi i zadnji put i svom zivotu,ona je pocetnik za volanom jedva ima godinu vozacku dozvolu stavljala sam raspored sa stranice ministarstva,losa procjena nema iakustva i vjerovatno doza straha kad se upusta u neke rizicne radnje npr preticanje
Ima milion primjera losih procjena i kod muskaraca ali se to ne potencira
Saberite se vise
Sve to stoji. Bespotrebno se upuštam u razglabanje s trolom.
uglavnomja

#34543 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

ima li neki dokaz, izjava ... da je preticala?
a tesko, nezamislivo, da ce jedna mlada majka voziti rizicno sa bebom i mamom (vjerovatno) u autu

kontrola se moze izgubiti iz hiljadu razloga, a jedan joj je bio u autu, bebica ...ako je zavristala,, povracala ... dovoljno da je omete na sekundu i da zavrsi pod kamionom

generalizacija o muskim i zenskim soferima postoji samo na balkanu i slicnim mjestima na planeti :-)
shalla

#34544 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shalla »

Dan poslije ove tragedije, krenuo na posao pjehaka i ondje na Dobrinji kod pizzerie Dino prolazi baja sa crnim Audijem, na prednjem sjedištu preslatka djevojčica od cca 3 godine i još se ono nagela naprijed na šajbu, on crče od smijeha nešto...

Pa tačno nas kao narod treba odvesti na kolektivno ispitivanje mozga :roll:
zateznistub

#34545 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

shalla wrote:Dan poslije ove tragedije, krenuo na posao pjehaka i ondje na Dobrinji kod pizzerie Dino prolazi baja sa crnim Audijem, na prednjem sjedištu preslatka djevojčica od cca 3 godine i još se ono nagela naprijed na šajbu, on crče od smijeha nešto...

Pa tačno nas kao narod treba odvesti na kolektivno ispitivanje mozga :roll:
meni se kosa na glavi digne kad vidim te i takve scene...jednom sam pokusao upozoriti kobilu koja je drzala dijete naprijed ono na rukama a dijete joj stoji na njenim nogama..reko pobogu sto to radite...kaza pa drzim je...reko a ko tebe drzi kad taj tvoj prikoci...idioti jedni...
Zoya

#34546 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zoya »

Strašno :(
she+

#34547 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by she+ »

mk ultra wrote:
she+ wrote: Zar nije ovdje ogranicenje 60?
Nije
Ogranicenje vrijedi do skretanja za gradac, poslije je 80
Danas sam prolazila ovim dijelom i sve oznake su bile 60?
dobar osjecaj

#34548 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dobar osjecaj »

she+ wrote:
mk ultra wrote:
she+ wrote: Zar nije ovdje ogranicenje 60?
Nije
Ogranicenje vrijedi do skretanja za gradac, poslije je 80
Danas sam prolazila ovim dijelom i sve oznake su bile 60?
Na magistralnoj cesti znak 60 vrijedi na tom i svim sličnim mjestima do prvog skretanja s tvoje desne strane radi kojeg je tu i postavljen (u ovom slucaju za Gradac). Odmah poslije skretanja bez izricitog postavljenog novog znaka 80 važi 80 kako je propisano na našim magistralnim cestama sve do sljedeće slične situacije koja je regulisana novim znakom.
she+

#34549 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by she+ »

aha, hvala, nisam to znala :thumbup:
Naslovnica

#34550 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

she+ wrote:aha, hvala, nisam to znala :thumbup:
Mnogi ne znaju znaju za to važno pravilo pa guslaju do besvijesti.
Post Reply