Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

foxlife

#34501 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

da je skupo jeste skupo te sjedalice podguzi i sta vec ne al njima odgovara zato sto prvo kao roditelj gledas dijetetovu sigurnost i sl (doduse mi im nismo ciljano trziste pa smo mi nebitni a i nismo bas previse bistri (: )a zatim i zbog zakona
zato i mogu stavljati cijene skoro kakve zele
komsinica_s_drugog

#34502 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by komsinica_s_drugog »

holowey wrote: 08/09/2021 09:33 podguz je neophodan za vezivanje djeteta pojasom na zadnjem sjedistu...bez podguza pojas bi isao preko vrata a ne preko ramena...ali kad se chacha ne veze na prednjem, ko je vidio da se junosa veze na zadnjem, ha ja...
Naravno, ali de ti to objasni ovim pametnjakovicima sto samo vrebaju kome se nakacit, ismijavat i svoju silnu pamet prosipat. Sve to zna o tebi iz pola posta, a ne zna ko mu glavu nosi :thumbup:
kakaljin

#34503 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

holowey wrote: 08/09/2021 09:33 podguz je neophodan za vezivanje djeteta pojasom na zadnjem sjedistu...bez podguza pojas bi isao preko vrata a ne preko ramena...ali kad se chacha ne veze na prednjem, ko je vidio da se junosa veze na zadnjem, ha ja...
ali roditelji su uredno vezani a dijete skace po autu
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#34504 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

foxlife wrote: 08/09/2021 09:36 da je skupo jeste skupo te sjedalice podguzi i sta vec ne al njima odgovara zato sto prvo kao roditelj gledas dijetetovu sigurnost i sl (doduse mi im nismo ciljano trziste pa smo mi nebitni a i nismo bas previse bistri (: )a zatim i zbog zakona
Imaš na tržištu i jeftinijih i skupljih sjedalica koje zadovoljavaju standarde, jednako. Ali kao i u svemu, za neke plaćaš malo više ili više zbog imena.
Sve prodavnice specijslizovane za prodaju sjedalica i ostale opreme, imaju potrebne certifikate za svaki proizvod,...
konektovan

#34505 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

mk ultra wrote: 08/09/2021 09:22 maxi cosi titanium 550KM, do 36kg, doduse bio je popust dobar, i fkt ovo je najjeftinije bilo da nije kinez, mada sad vidim da izleti za 400KM i to opet u nekim klasama, pa je tipa može koristiti preko 4te godine... ova titanium se može podešavati za komplet od 9 do 36kg, tako da vrijedi tih para... al svaku klasu kupovati posebno to je ludilo :skoljka:

maxi cosi jaje 180KM imao neki kupon snizeno sa 240KM cini mi se, ne znam kakvo bolje treba?

mada sad u volvu imam ugrađen podguz tako da na tome sjedi :mrgreen:

Image
Volvo je tito.. :thumbup:
konektovan

#34506 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

nepass1 wrote: 08/09/2021 09:13
konektovan wrote: 07/09/2021 23:55 To je fakat preseravanje,..ali nejse..
Sto? I ja sam autosjedalicu platio 850.
Šta ima od opcija, katapult?! :mrgreen:
foxlife

#34507 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

konektovan wrote: 08/09/2021 09:42
foxlife wrote: 08/09/2021 09:36 da je skupo jeste skupo te sjedalice podguzi i sta vec ne al njima odgovara zato sto prvo kao roditelj gledas dijetetovu sigurnost i sl (doduse mi im nismo ciljano trziste pa smo mi nebitni a i nismo bas previse bistri (: )a zatim i zbog zakona
Imaš na tržištu i jeftinijih i skupljih sjedalica koje zadovoljavaju standarde, jednako. Ali kao i u svemu, za neke plaćaš malo više ili više zbog imena.
Sve prodavnice specijslizovane za prodaju sjedalica i ostale opreme, imaju potrebne certifikate za svaki proizvod,...
ma naravno da imas svega
govorim generalno da je to skupo bar za nase standarde
kolica neka obicna su od 100 maraka i gore sto je skupo za nase trziste al cemo i ja i ti i peti i deseti koji misli na dijete kupiti to ma koliko kostalo ako naravno mozemo priustiti
komsinica_s_drugog

#34508 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by komsinica_s_drugog »

Sjedalica za auto: Do koliko godina je obavezna?

Ako dijete ima oko 27 kg i visoko je najmanje 150 cm, dovoljno je visoko za vezivanje pojasom. Sve prije toga je prerano i potencijalno vrlo opasno. Ipak, bez obzira na to, zakoni nalažu da je prevoženje djeteta na suvozačevom sjedištu zabranjeno do 12. godine.

Kada se odrasla osoba ispravno veže pojasom automobila, donji dio pojasa mora prelaziti preko kostiju zdjelice, a gornji dio pojasa preko ključne kosti. Ako se dijete veže samo pojasom automobila, bez autosjedalicekoja, tada donji dio pojasa ne prelazi preko kukova, već preko trbuha, a gornji dio pojasa ne ide preko ključne kosti, nego se urezuje u vrat djeteta. Dijete takođe ne može sjediti pravilno na sjedalu, nego sjedi iskrivljeno.

U slučaju sudara ovakva putanja pojasa rezultira mogućim vrlo teškim povredama unutrašnjih organa, vrata i kičme s mogućim smrtnim ishodom.

Da bi se to izbjeglo, sve dok dijete ne bude visoko najmanje 150 cm, moraju se koristiti autosjedalice namijenjene uzrastu vašeg djeteta. Ove autosjedalice oblikovane su tako da prilagode putanju pojaseva automobila prilikom vezanja tako da donji dio pojasa prelazi preko kosti zdjelice, a gornji preko ključne kosti.
kakaljin

#34509 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

konektovan wrote: 08/09/2021 09:43
nepass1 wrote: 08/09/2021 09:13

Sto? I ja sam autosjedalicu platio 850.
Šta ima od opcija, katapult?! :mrgreen:
Ima VBR za gadjanje auta u kojama su djeca bez sjedalica
konektovan

#34510 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

komsinica_s_drugog wrote: 08/09/2021 09:48 Sjedalica za auto: Do koliko godina je obavezna?

Ako dijete ima oko 27 kg i visoko je najmanje 150 cm, dovoljno je visoko za vezivanje pojasom. Sve prije toga je prerano i potencijalno vrlo opasno. Ipak, bez obzira na to, zakoni nalažu da je prevoženje djeteta na suvozačevom sjedištu zabranjeno do 12. godine.

Kada se odrasla osoba ispravno veže pojasom automobila, donji dio pojasa mora prelaziti preko kostiju zdjelice, a gornji dio pojasa preko ključne kosti. Ako se dijete veže samo pojasom automobila, bez autosjedalicekoja, tada donji dio pojasa ne prelazi preko kukova, već preko trbuha, a gornji dio pojasa ne ide preko ključne kosti, nego se urezuje u vrat djeteta. Dijete takođe ne može sjediti pravilno na sjedalu, nego sjedi iskrivljeno.

U slučaju sudara ovakva putanja pojasa rezultira mogućim vrlo teškim povredama unutrašnjih organa, vrata i kičme s mogućim smrtnim ishodom.

Da bi se to izbjeglo, sve dok dijete ne bude visoko najmanje 150 cm, moraju se koristiti autosjedalice namijenjene uzrastu vašeg djeteta. Ove autosjedalice oblikovane su tako da prilagode putanju pojaseva automobila prilikom vezanja tako da donji dio pojasa prelazi preko kosti zdjelice, a gornji preko ključne kosti.
Kome ti ovo pišeš??
Pa ljudi to sve znaju,..ali neće srkleta i obaveze. Ko je savjestan, zna sta je činiti..
Dozer

#34511 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Gledam jutros hajvana na motoru ispred Binga (Koreja)... Uredno dolazi parkingom iz pravca Jumba, a onda hladno izmedju parkiranih auta skrenu i hoce da motor parkira uz Bingo, do stakla.
S druge strane ide covjek s autom, sporo ide naravno, ali ovaj s motorom izlijece izmedju auta i ispred njega na pola metra, covjek ga bukvalno nije ni mogao vidjeti. Naglo covjek koci i zaustavlja se u tih pola metra, ali je doslo do blagog kontakta posto se ovaj na motoru kretao malo brze (valjda da bi kloc sto prije stigao do stakla Binga), i pada s motorom. Nikome nije nista, ustaje odmah, i napada covjeka u autu (stariji je covjek, mozda 60 i koja).
Psuje mu onaj, u sta gleda, ovako, onako... Covjek ga gleda i samo odmahuje rukama, ne moze da vjeruje. Gledam hoce li ovaj kloc s motora krenuti na covjeka, pa da se umijesam i da slomim i njega i motor...

Jebo majku, sve go hajvan po cesti...pa sta je ovo... Seljoberi papanski, na asfaltu ste, niste na svojim livadskim babovinama pa da se mozete voziti kuda vam padne na pamet. Ovdje postoje neka pravila. A treba tu i tamo i mozak ukljuciti...
Last edited by Dozer on 08/09/2021 10:38, edited 1 time in total.
ScoobyDooby

#34512 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ScoobyDooby »

Hoce to motoriati i namjerno uradit. Bacit se pod auto u nekoj sporijoj voznji pa nebil se izvukla koja stoja na prepad i paniku. Pola stu to papci bez dinara u dzepu. Svaka cast normalnim vozacima motora.
kakaljin

#34513 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

ScoobyDooby wrote: 08/09/2021 10:30 Hoce to motoriati i namjerno uradit. Bacit se pod auto u nekoj sporijoj voznji pa nebil se izvukla koja stoja na prepad i paniku. Pola stu to papci bez dinara u dzepu. Svaka cast normalnim vozacima motora.
moze jedino od osiguranja pokusati izvuci. Tesko vise od vozaca direktno ko je pametan
ITNet

#34514 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ITNet »

Ma ko ce se ba baciti pod auto sa motorom da bi izvukao nesto para :-) Smijesna vam prica, cuvas motor ko oci u glavi, kome se da peglati da se slomi plastika, rucka, deklo, drkaj se nabavljaj djelove kojih nema, ljepi, farbaj itd... Ljudi poture sebe i slome sebe da bi motor proso bez ogrebotine, bas bi volio da vidim ko su ti sto se bacaju tako normala kao sto vi pisete :-)
nlt

#34515 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nlt »

Kad sjedi ispred na suvozačkom sjedištu odrasla osoba, obično je to majka, drži dijete u rukama.
- I šta će biti u slučaju naglog kočenja ili udarca u nešto?
- Ništa, držim ja njega
:facepalm: :facepalm:
Concord

#34516 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Concord »

Dozer wrote: 08/09/2021 10:24 Jebo majku, sve go hajvan po cesti...pa sta je ovo... Seljoberi papanski, na asfaltu ste, niste na svojim livadskim babovinama pa da se mozete voziti kuda vam padne na pamet. Ovdje postoje neka pravila. A treba tu i tamo i mozak ukljuciti...
Al fakat hajvani sve, jutros zurim za obavezama i malo i kasnim, pun nekakvog stresa zbog posla. Spustam se od stadiona Alipasinom u koloni do semafora kod Zetre, moram na M.Dvor i hocu gore kroz Hakije Kulenovica i niz Odobasinu da skratim i izbjegnem guzvu. Taman dosao do izlivne trake za desno, kad debil ispred stade i tacno mi metar fali da prodjem a ne mogu od njega, pogledam ispred njega jos 2 metra ima do sljedeceg auta. Kontam da li da svirnem ili ne, ajd reko necu, kad krenu svi proci cu. Upali se zeleno i krenu kolona, odose auta ispred njega a on stoji stoji stoji, jedno 5 sekundi ne mrda sa mjesta, metar mi fali zbog njega da prodjem a dok stignem dole do semafora pocet ce vec treptajuce zeleno.
Poludim tu i legnem mu na svirenu, pogledam ga kroz prozor, krezavi neki celo u Scenicu raspalom sa djetetom na prednjem sjedistu. Nesto mu kao krivo sto sam svirao i grana rukama, i prodje ono malo pjesackog ostrva sto ima i umjesto da nastavi prema Ciglanama on skrenu desno za mnom. Kontam gledaj debila, sad se moram tuci i gubiti vrijeme na majmuna a ionako pun nervoze kasnim, u najgorem mogucem momentu se pojavio. Vozio je lagano iza mene dok nismo izasli iz tunela u Hakije Kulenovica, ja skrenuo dole lijevo u Odobasinu a on gore desno u onu ulicu. Kuda je htio i gdje, Bog sami zna, i pun je grad ovakvih idiota.
S4mpion

#34517 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by S4mpion »

Optimist wrote: 08/09/2021 06:28 Zato djecu koja idu u osmi razred i imaju 13-14 god roditelji dovoze u skolu. Ne smije ga pustit na cestu.

A ja u prvi razred isao pjeske sa drugarima bez da nas je iko pratio.
Sa 10 godina se mlatio sa banditima iz starijih generacija, stara osijedila u tim godinama.
foxlife

#34518 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Vidi se da su batine ostavile posljedice na mozak
S4mpion

#34519 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by S4mpion »

foxlife wrote: 08/09/2021 12:54 Vidi se da su batine ostavile posljedice na mozak
Strina moja najdraža. :kiss:
foxlife

#34520 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

S4mpion wrote: 08/09/2021 13:01
foxlife wrote: 08/09/2021 12:54 Vidi se da su batine ostavile posljedice na mozak
Da si sjedio u sjedalici bio bi pametniji bar 90%
S4mpion

#34521 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by S4mpion »

foxlife wrote: 08/09/2021 13:02
S4mpion wrote: 08/09/2021 13:01

Da si sjedio u sjedalici bio bi pametniji bar 90%
Strina moja. :kiss:
JavierBosnia

#34522 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

Skrenem sa glavne u pravcu prema gradu lijevo na Cvilu prema Mrvici i sad sam u desnoj traci na sinama, ispred mene neki pocetnik, zaboravim da uvijek neko stane u sred trake ondje kod neke prodavnice.

Dajemo zmigavac i ja i covjek ispred mene, ovi iz lijeve trake toliko su poceli da ubrzavaju i jure 5-6 auta da se nismo mogli ubaciti. Pa sta ljudi rade ne bi li presli auto ili dva.
Doduse nisu bili ni duzni, ali u retrovizoru vidim prostor i kako budala daje gas samo da se ne uvalim
Better Man

#34523 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

Ja sam nedavno vidio lika vozi auto i u jednoj ruci volan, a drugom, tj. lijevom drži dijete koje mu spava u naručju. Zamislite koji je to kreten.
foxlife

#34524 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

JavierBosnia wrote: 08/09/2021 13:30 Skrenem sa glavne u pravcu prema gradu lijevo na Cvilu prema Mrvici i sad sam u desnoj traci na sinama, ispred mene neki pocetnik, zaboravim da uvijek neko stane u sred trake ondje kod neke prodavnice.

Dajemo zmigavac i ja i covjek ispred mene, ovi iz lijeve trake toliko su poceli da ubrzavaju i jure 5-6 auta da se nismo mogli ubaciti. Pa sta ljudi rade ne bi li presli auto ili dva.
Doduse nisu bili ni duzni, ali u retrovizoru vidim prostor i kako budala daje gas samo da se ne uvalim
Niko nije pogrijesio tu jer ti mjenjas pravac
kakaljin

#34525 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

JavierBosnia wrote: 08/09/2021 13:30 Skrenem sa glavne u pravcu prema gradu lijevo na Cvilu prema Mrvici i sad sam u desnoj traci na sinama, ispred mene neki pocetnik, zaboravim da uvijek neko stane u sred trake ondje kod neke prodavnice.

To je postao standard, cim das zmigavac on ubrza i samo se uporedi sa tobon ne ide vise brze od tebe
Post Reply