SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zomri

#34501 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zomri »

preticanje spada u red osnova vožnje kao i vožnja na autoputu, noćna vožnja, bočno parkiranje i slične tehnike koje domaći dunđeri uopšte ne jebu ni 5%.

pa gro ovih što polože nauče tih 10 ruta i onda kad treba u stari grad negdje slijedi kukanje joj ne smijem. :-) koliko ljudi znam dan danas ne smiju u stari grad a položili prije 10+ godina.
invincible1921

#34502 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by invincible1921 »

BadBoy wrote:Ja odavno govorim da je kod nas totalno pogrešan koncept polaganja za vozačku dozvolu. Instruktor te nauči da napamet odvezeš par ruta koje komisija ispituje i to je to.

Puno bolje bi bilo da moraš odraditi dva mjeseca vožnje sa instruktorom u svim uslovima, dakle gradska, noćna, otvorena cesta, autoput, pakiranje, gužva stani-kreni itd. Tek nakon toga instruktor ti daje ocjenu a komisija te onda provjeri kroz nasumično odabranu rutu. Vozačka se dobija samo ako te i instruktor i komisija ocijene pozitivno. Dva mjeseca su sasvim dovoljna da te instruktor ocijeni kakav si vozač, jesi li nervozan, srkletli, smotan, imaš li osjećaja za prostor i orijentaciju itd.
Ne znam po meni je ipak sve stvar prakse. Kad sam poceo polagat nisam znao upalit auto jer ga nikad nisam ni palio al postepeno sam ucio. Uglavnom sto se tice polaganja jedina zamjerka sto previse na glupostima peglaju.

Sto se tice ucenja voznje ti sam moras vozat da bi naucio nista ti ne bi pomoglo da ne znam koliko objla traje. Ne smatram se uopste nekim aman vozacem al eo recimo po gradu sam stela :D sa druge strane jos uvijek mi nije bas svejedno vozit neke relacije tipa mostar, ali zato tad max opreznost, drzat se propisa, ne pravit se pametan i znat svoje kvalitete kao vozaca.

Takodjer bitna zamjerka iskusnim vozacima. Ocekuju da svi znaju vozit kao i on koji vozi 10 15 godina.
BadBoy

#34503 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

zomri wrote:preticanje spada u red osnova vožnje kao i vožnja na autoputu, noćna vožnja, bočno parkiranje i slične tehnike koje domaći dunđeri uopšte ne jebu ni 5%.

pa gro ovih što polože nauče tih 10 ruta i onda kad treba u stari grad negdje slijedi kukanje joj ne smijem. :-) koliko ljudi znam dan danas ne smiju u stari grad a položili prije 10+ godina.
A ja primjećujem suprotan problem u posljednje vrijeme. Ko god tek položi i kupi auto prva destinacija na koju ide je ZMAJEVAC. Pa se onda zaglavi gore negdje na Vratniku, ne zna se mimoići, ne zna krenuti u brdu, jednostavno opšti haos izazove.
invincible1921 wrote: Ne znam po meni je ipak sve stvar prakse. Kad sam poceo polagat nisam znao upalit auto jer ga nikad nisam ni palio al postepeno sam ucio. Uglavnom sto se tice polaganja jedina zamjerka sto previse na glupostima peglaju.

Sto se tice ucenja voznje ti sam moras vozat da bi naucio nista ti ne bi pomoglo da ne znam koliko objla traje. Ne smatram se uopste nekim aman vozacem al eo recimo po gradu sam stela :D sa druge strane jos uvijek mi nije bas svejedno vozit neke relacije tipa mostar, ali zato tad max opreznost, drzat se propisa, ne pravit se pametan i znat svoje kvalitete kao vozaca.

Takodjer bitna zamjerka iskusnim vozacima. Ocekuju da svi znaju vozit kao i on koji vozi 10 15 godina.
Ne znam šta bih ti rekao. Tačno je i ovo što ti kažeš, ali sa druge strane ovaj sadašnji sistem polaganja očito nije dobar.
Ja sam imao starog instruktora vožnje (za razliku od sve moje raje, ja nisam birao auto na kojem ću se učiti nego instruktora). Čovjek je imao Golfa 2 ali je zato bio izvrstan instruktor i vozač. Isto ako i ti otac mi nikada al baš nikada nije dao da sjednem za volan prije nego položim. Doslovno sam samo 2-3 puta upalio auto i to je sve što mi je dopuštao da radim. Kad sam položio vozački ispit, instruktor mi je rekao "ti si sada samo stekao vozačku dozvolu a tek sada počinješ učiti voziti". A onda sam još mjesec vozio sa ocem u svim ovim situacijama.

Hvala Bogu, do sada niti jednog problema nisam imao.
Tomahawk11
Globalni moderator

#34504 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Nikad ne recite - ovo se meni nikad ne bi desilo.
Dok ne doživiš bar neki manji udes, ne znaš kako je to.
O težim slučajevima da ne pričamo.
zigson

#34505 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

Tomahawk11 wrote:Nikad ne recite - ovo se meni nikad ne bi desilo.
Dok ne doživiš bar neki manji udes, ne znaš kako je to.
O težim slučajevima da ne pričamo.
Ja sam na 40-45kmh se zabio u Land Cruisera, isto ovako frontalno, na bjelasnici pa me samo pojas i airbag spasio kao i mog suvozaca. Razlika izmedju mog i ovog udesa iz hadzica je u mozda 30-35 na sat, auto mi je do motora smrskano bilo, motor je dosao do sofersajbe ali nije se krov ni poceo uvijati.

Edit: golf 5 sam vozio.
Sto postavise na pdf auto:
Image
A da ne govorim o razlici konstrukcije golfa 5 i pezoa 307. Meni se šina u V savila i vjerovatno me ona spasila od tezih povreda ili smrti.
emko1234

#34506 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

BadBoy wrote:Ja odavno govorim da je kod nas totalno pogrešan koncept polaganja za vozačku dozvolu. Instruktor te nauči da napamet odvezeš par ruta koje komisija ispituje i to je to.

Puno bolje bi bilo da moraš odraditi dva mjeseca vožnje sa instruktorom u svim uslovima, dakle gradska, noćna, otvorena cesta, autoput, pakiranje, gužva stani-kreni itd. Tek nakon toga instruktor ti daje ocjenu a komisija te onda provjeri kroz nasumično odabranu rutu. Vozačka se dobija samo ako te i instruktor i komisija ocijene pozitivno. Dva mjeseca su sasvim dovoljna da te instruktor ocijeni kakav si vozač, jesi li nervozan, srkletli, smotan, imaš li osjećaja za prostor i orijentaciju itd.
Slažem se 100%. Ljudi ne znaju osnovne stvari kada je vožnja u pitanju. Lako je ko duduk sjest i napamet naučiti đe je koja komanda i to ponavljat beskonačno mnogo puta dok se ne savladaju određene radnje.
Ne bi meni niko položio vozački bez da zna neke osnove dinamike. Koliko sam puta rekao suvozaču / suvozačici, kad kočiš prvo kočnica pa onda kvačilo, ili nemoj kočiti i držati auto na kvačilu a gore kao šalta u manju, ili nemoj šaltat u veću u po preticanja i u po brzine bog ti pamet dao.
Dakle prvo osnovni principi dinamike, sila koje utču na vozilo u pokretu, komponenti od kojih ovise elementarni principi uspješnog kretanja određenog tijela pa onda prve pomoći, kurci palci.
Ova nesreća od jučer, samo i isključivo ljudski faktor. Nek im laka zemlja, ali mi je više žao vozača ovog kamiona. Valja čovjeku nositi troje ljudi na duši čitav život.
vjeshalica

#34507 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

zomri wrote:preticanje spada u red osnova vožnje kao i vožnja na autoputu, noćna vožnja, bočno parkiranje i slične tehnike koje domaći dunđeri uopšte ne jebu ni 5%.

Ih nije to nista u mene u familiji mala polozila ma nema raduje se,reko haj svoju vjesalivcu provozaj malo do trebevica,ljeto bilo,ma kukala ti majka tvoja mogli amo se u mjestu prevrnuti koliko pojma nema o voznji,jos ja potherala svoju dvojku sto je handrimo na selo...reko gospodjice bacite tu vozacku dok nisu jedileri uranili po vas...kaze auto staro,nije auto staro nego ti pojma nemas,vama samo dvice treba na obuku,kakvi senzori i elektronika,to je za iakusne vozace
Babo ce ti kupiti kola pa ces im jebat mater za mjesec,to je sve osjetljivo za glupka poput tebe
Ti si samo po navodjenju instruktora vozala,a realno mala pojma nema,jest mi rodica i rod rodjeni ali je tako...prvo se prestroji pa pogleda i sve radi kontra,kaze instruktor govorio
Reko sestrrro nece instruktor misliti mozgom za tebe i gledat umjesto tebe,vrti tom glavom oko sebe ili se kani corava posla...i na prpljece je defektovala na fordu babi karambolku doduse nije puno...al sve je to pametno
vjeshalica

#34508 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Nove generacije junica i junoši su veoma glupe :run:
To se ne zna na drvo rezelije popeti palo bi i slomilo kicmu na 50 mjesta a hoce nekakve kilovate i konje da caca glupi kupi....
Xavier1

#34510 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Xavier1 »

Dobro kazes.
Ja generalno izbjegavam da me zensko vozi. Nekako sve nesigurno i smotano djeluju za volanom.
Naslovnica

#34511 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Xavier1 wrote:

Dobro kazes.
Ja generalno izbjegavam da me zensko vozi. Nekako sve nesigurno i smotano djeluju za volanom.
Čini mi se da je ovo na današnjem vaktu postalo predrasuda.
Ja sam se navozao sa nesigurnim muškim vozačima, malo je reći.
Da, žene možda ponekad djeluje nesigurno i smotano (a vjeruj mi sa kakvom sam se "muškom" vožnjom viđao, ove ženske i nisu loše), ali statistički mislim da su žene kada se uzme udio vozača u populaciji, debelo ispod muškaraca što se tiče izazivanja udesa i učestvovanja u istim.
Xavier1

#34512 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Xavier1 »

Naslovnica wrote:
Xavier1 wrote:

Dobro kazes.
Čini mi se da je ovo na današnjem vaktu postalo predrasuda.
Da, žene možda ponekad djeluje nesigurno i smotano (a vjeruj mi sa kakvom sam se "muškom" vožnjom viđao, ove ženske i nisu loše), ali statistički mislim da su žene kada se uzme udio vozača u populaciji, debelo ispod muškaraca što se tiče izazivanja udesa i učestvovanja u istim.
Vjerujem da je to tacno. Zato sto je najcesci uzrok nesreca prekomjerna brzina kojoj su muskarci skloniji.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#34513 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

maloprije, mercedes A klasa, slovo P nazad, majka vozi, muškarac suvozač možda otac nemam pojma, "čuva" dijete koje stoji naprijed i izbacilo glavu kroz prozor...

Mlicija prolazi i gleda i ništa
Radar71

#34514 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Radar71 »

Kažu otac od vozacice i muž suvozačice umro jutros :(
Naslovnica

#34515 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Radar71 wrote:Kažu otac od vozacice i muž suvozačice umro jutros :(
Šta ba?!
:sad:
Tomahawk11
Globalni moderator

#34516 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Vjerovatno čovjeka srce drmnulo.
emigrazione

#34517 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emigrazione »

Čudo bi bilo da ne umre :( ....i kad mene nadrkana žene stane jebavati za nekakve gluposti, gledaj ba tragedije u pm :roll:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#34518 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

I ovaj lešinarski avaz nabijem na kurac
dobar osjecaj

#34519 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dobar osjecaj »

Xavier1 wrote:Vjerujem da je to tacno. Zato sto je najcesci uzrok nesreca prekomjerna brzina kojoj su muskarci skloniji.
Koliko dugo ti konkretno vozis i koliko imas predjenih kilometara kao vozac?
noviclan

#34520 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

emigrazione wrote:Čudo bi bilo da ne umre :( ....i kad mene nadrkana žene stane jebavati za nekakve gluposti, gledaj ba tragedije u pm :roll:
:thumbup:
vjeshalica

#34521 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

mk ultra wrote:maloprije, mercedes A klasa, slovo P nazad, majka vozi, muškarac suvozač možda otac nemam pojma, "čuva" dijete koje stoji naprijed i izbacilo glavu kroz prozor...

Mlicija prolazi i gleda i ništa
400 maraka je sic za dijete kazna nek se usudi neko da debilu napise kaznu odma bi prpblem pravili da policija teror vrsi
noviclan

#34522 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

klaki wrote:ne treba uciti preticanje nego nasem narodu objasniti sta su obrtaji, sta mjenjac i tako

Mada mislim da je veliki broj njih ogranicen za to
:bih:
BadBoy

#34523 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: Čini mi se da je ovo na današnjem vaktu postalo predrasuda.
Ja sam negdje vidio (ubijte me ne mogu se sjetiti gdje) da su žene statistički sigurniji vozači ali imaju veći broj manjih sudara tzv. fender bender. To je ono kad se samo kucnu bez veće štete. Muškarci imaju veći broj nesreća sa smrtnom posljedicom ili većom materijalnom štetom. Drugim riječima, muškarci kad se shengaju, momački se shengaju.

Uzrok toga je što žene generalno imaju lošiju orijentaciju u prostoru i osjećaj za gabarite, a muškarci su skloniji precjenjivanju svojih mogućnosti i rizičnom ponašanju.
Last edited by BadBoy on 01/10/2019 16:18, edited 1 time in total.
dobar osjecaj

#34524 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dobar osjecaj »

BadBoy wrote:Uzrok toga je što žene generalno imaju lošiju orijentaciju u prostoru i osjećaj za gabarite, a muškarci su skloniji precjenjivanju svojih mogućnosti i rizičnom ponašanju.
Dodaj tome znatno veći procenat muškaraca koji su, kako tvrde "još sigurniji vozači kad popiju koju". Svakodnevno ih viđam na raznim odmaralištima gdje pravim predahe u vožnji. Dok ja jedem čorbicu da se okrijepim i pijem sokić oni drmaju po pivama. Razumijem zašto i s kakvim osjećajem sigurnosti prestižu jureći u potpuno nepregledne dijelove ceste. I ja tako u video igricama.
Naslovnica

#34525 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote:
Naslovnica wrote: Čini mi se da je ovo na današnjem vaktu postalo predrasuda.
Ja sam negdje vidio (ubijte me ne mogu se sjetiti gdje) da su žene statistički
sigurniji vozači ali imajuu veći broj manjih sudara tzv. fender bender. To je ono kad se samo kućnu bez veće štete. Muškarci imaju veći broj nesreća sa smrtnom posljedicom ili većom materijalnom štetom. Drugim riječima, muškarci kad se shengaju, momački se shengaju.

Uzrok toga je što žene generalno imaju lošiju orijentaciju u prostoru i osjećaj za gabarite, a muškarci su skloniji precjenjivanju svojih mogućnosti i rizičnom ponašanju.
:thumbup:
Post Reply