Sirija

Locked
Rampage

#34501 Re: Sirija

Post by Rampage »

Kareem Abdul wrote:
sarajevoxxxx wrote:U zadnjih 48 sati 5 djece preminulo u Dumi od posljedica hladnoce i okruzenja u kojem Asadovi teroristi drze u okruzenju stotine hiljada gradjana ovog sirijskog grada u Istocnoj Guti u Damasku.
Sirijska vojska je primjer nesposobnosti, kukavičluka, neorganiziranosti i korupcije.
Već mjesecima uz svu premoć kako u ljudstvu, tako i u naoružanju nisu u stanju osvojiti jedan Džobar kojeg su razorili do temelja a htjeli bi vratit Raku :lol:

Jedino što znaju je rušiti ulicu po ulicu, kvart po kvart, grad po grad.
Znam da se ovdje stalno govori protiv Izraela, ali u odnosu na Sirijsku vojsku oni su primjer humanosti i humanog postupanja prema civilima za vrijeme borbi. U 60 godina Izraelsko-Arapskog sukoba Izraelci su pobili višestruko manje civila nego Sirijska vojska u 3 godine. Toliku brutalnost prema vlastitim građanima nije pokazao niti jedan režim u modernoj Arapskoj povijesti. Saddam Hussein je Angelina Jolie u odnosu na Bašara Asada.

Ja osobno smatram da bi SAA porazili oni Zulu ratnici sa kopljima tako da nema šanse da oni čitavu Siriju vrate pod kontrolu režima.
Veliš tako kažu u Centrali:)? Gdje se ovo priča, kod Babe Bosnića ili u Beču:)? Šta još kažu, ima li još nešto što mi ne znamo:)?
Kareem Abdul

#34502 Re: Sirija

Post by Kareem Abdul »

sarajevoxxxx wrote:
Kareem Abdul wrote:
sarajevoxxxx wrote:U zadnjih 48 sati 5 djece preminulo u Dumi od posljedica hladnoce i okruzenja u kojem Asadovi teroristi drze u okruzenju stotine hiljada gradjana ovog sirijskog grada u Istocnoj Guti u Damasku.
Sirijska vojska je primjer nesposobnosti, kukavičluka, neorganiziranosti i korupcije.
Već mjesecima uz svu premoć kako u ljudstvu, tako i u naoružanju nisu u stanju osvojiti jedan Džobar kojeg su razorili do temelja a htjeli bi vratit Raku :lol:

Znam da se ovdje stalno govori protiv Izraela, ali u odnosu na Sirijsku vojsku oni su primjer humanosti i humanog postupanja prema civilima za vrijeme borbi. U 60 godina Izraelsko-Arapskog sukoba Izraelci su pobili višestruko manje civila nego Sirijska vojska u 3 godine. Toliku brutalnost prema vlastitim građanima nije pokazao niti jedan režim u modernoj Arapskoj povijesti. Saddam Hussein je Angelina Jolie u odnosu na Bašara Asada.

Ja osobno smatram da bi SAA porazili oni Zulu ratnici sa kopljima tako da nema šanse da oni čitavu Siriju vrate pod kontrolu režima.
SAA ne postoji, siitske milicije vode glavnu rijec, ovo sve je mozda obicno puskaranje sta nas ceka u buducnosti.
Time si bolje opisao Irak od Sirije. U Siriji u većini slučajeva ipak SAA ima glavnu riječ ali jedine ofanzivne uspjehe imaju tamo gdje operacije vode Hezbollah, irački šiiti i Iranska rep. garda.
To donekle objašnjava izostanak bilo kakvih većih uspjeha na bojnom polju od kada je Islamska Država zauzela pola Iraka. Šiitske milicije i Iranci ošli branit Kerbelu a moćna SAA najedanput nije u stanju zauzeti tih par zgrada u Džobaru koje nisu srušili bombardiranjima.

Pošto vidim da si upućen i znaš arapski, zamolio bih da u par crta objasniš od kuda islamistima u istočnoj Guti oružja za obranu od režima?
Jeli još uvijek troše ono što imaju od početka sukoba ili uspiju nešto i prošvercat?
Kareem Abdul

#34503 Re: Sirija

Post by Kareem Abdul »

dragma wrote:
Kareem Abdul wrote:

Što znači da su ovi tvoji pobunjenici (zajedno sa Nusrom i ISIL-om) sto puta gori od Zulu ratnika jer nisu u stanju da poraze SAA, zar ne? :lol:

U tome se slažem sa tobom :D
Ima i u tome istine. Mislim da su sve zaraćene strane u Siriji sretne što ratuju jedni protiv drugih a ne protiv Zulu ratnika.
Ja_Ja

#34504 Re: Sirija

Post by Ja_Ja »

Vratija se Sime! Zabrinuo si me, mislio sam da si nedaj boze sehidio.
Challenger__

#34505 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Zanimljiva tema na AJ, među gostima i Ahmed Alibašić. Aktuelna dešavanja kroz prizmu BI.
Kikibombona

#34506 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Zlatko ponovo maestralan na FTV.

Kaze da su 60% pripadnika SAA suni Arapi.
Challenger__

#34507 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Zlatko ponovo maestralan na FTV.

Daj više detalja, zakasnio sam.
Rampage

#34508 Re: Sirija

Post by Rampage »

Nedavno je @Challanger ovdje postavio sliku na tu temu:
Challenger__ wrote:
- Vrijedi ponoviti radi ublehaških laži: "alevitski režim" u Siriji:

Image
Kikibombona

#34509 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote: Daj više detalja, zakasnio sam.
- ostro osudjuje teroristicki napad u Parizu i kaze da za to nema nikakvog opravdanja, da su stradali potpuno nevini
- svi se bave posljedicama, a niko uzrokom problema
- zanemaruje se cinjenica da zapad terorise Arape, da su pod laznom optuzbom napali Irak i da je i to jedan od razloga radikalizacije
- zapadni mediji lazu o broju stradalih Iracana
- zapad funcionise na bazi straha, pa su nakon pada SSSR morali pronaci novog neprijatelja
- ISIL i druge radikalne organizacije nisu pale s neba, vec ih je neko stvorio (na ovaj ili onaj nacin) i naoruzao
- zapadni mediji satanizuju sirijski rezim koji nije sjajan, ali podrzavaju ove koji su 100 puta gori
- Damask je otvoren grad, normalno rade pijace, nocni klubovi itd.
- u Damask se moze doci iz Bejruta i put je potpuno siguran i pod zastitom sirijske vojske
- radikalni islamisti su prijetnja za BiH i ne bi bilo cudo da i ovdje naprave belaj slican ovom u FRA
- itd....
Co0l

#34510 Re: Sirija

Post by Co0l »

Maestralni Zlatko,opet i uglavnom,izmislja toplu vodu.Zamisli,osudjuje teroristicki napad u Parizu.Maestralno!
Challenger__

#34511 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- ostro osudjuje teroristicki napad u Parizu i kaze da za to nema nikakvog opravdanja, da su stradali potpuno nevini
- svi se bave posljedicama, a niko uzrokom problema
- zanemaruje se cinjenica da zapad terorise Arape, da su pod laznom optuzbom napali Irak i da je i to jedan od razloga radikalizacije
- zapadni mediji lazu o broju stradalih Iracana
- zapad funcionise na bazi straha, pa su nakon pada SSSR morali pronaci novog neprijatelja
- ISIL i druge radikalne organizacije nisu pale s neba, vec ih je neko stvorio (na ovaj ili onaj nacin) i naoruzao
- zapadni mediji satanizuju sirijski rezim koji nije sjajan, ali podrzavaju ove koji su 100 puta gori
- Damask je otvoren grad, normalno rade pijace, nocni klubovi itd.
- u Damask se moze doci iz Bejruta i put je potpuno siguran i pod zastitom sirijske vojske
- radikalni islamisti su prijetnja za BiH i ne bi bilo cudo da i ovdje naprave belaj slican ovom u FRA
- itd....
Da, to je Zlatkov pristup... Moraću pogledati reprizu.

Hvala.
Kikibombona

#34512 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:Maestralni Zlatko,opet i uglavnom,izmislja toplu vodu.Zamisli,osudjuje teroristicki napad u Parizu.Maestralno!
Naravno. Kaze da su stradali potpuno nevini i da su ih ubili bezumni radikali.

Idi na podforum iznad pad ce naci jednu temu na kojoj veliki broj clanova foruma na ovaj ili onaj nacin porucuje da stradali 'i nisu bas tako nevini'.....

Inace, izgleda da je Nusra polomila zube na Nublu i Zari. Vjerski fanatici, udareni u glavu kakvi jesu, opet su mahnito kidisali.... Dobro utvrdjena SAA je to iskoristila i neutralisala veliki broj Nusrinih boraca.

Vidim da su i Kurdi u Afrinu zabrinuti....

Da li se moze ocekivati zdruzena akcija YPG i SAA kontra Nusre?
Challenger__

#34513 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Na AJ nisu bili gosti Zlatkovog kalibra (a i tu sam kasno stigao), ali ono što je vrijedno pažnje je to da su gosti probali da se bave uzrokom ovih dešavanja i da ih stave u bliskoistočni i globalni kontekst. U tom smislu da napravim jednu digresiju... Dok se strasti podižu na viši nivo i počinju da mirišu na "sukob civilizacija", rusko-turski deal poprima razmjere antologijskog detanta koji može biti antiteza histeriji; bilo da dolazi od terorista koji zloupotrebljavaju islam ili od islamofoba. Da je pameti, taj model bi prekopirali kod nas, a zapad neka se zajebava sa ekstremistima koje je, de facto, stvarao, direktno i indirektno.

Detant like, histerija dislajk.
sarajevoxxxx

#34514 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kareem Abdul wrote:
Time si bolje opisao Irak od Sirije. U Siriji u većini slučajeva ipak SAA ima glavnu riječ ali jedine ofanzivne uspjehe imaju tamo gdje operacije vode Hezbollah, irački šiiti i Iranska rep. garda.
To donekle objašnjava izostanak bilo kakvih većih uspjeha na bojnom polju od kada je Islamska Država zauzela pola Iraka. Šiitske milicije i Iranci ošli branit Kerbelu a moćna SAA najedanput nije u stanju zauzeti tih par zgrada u Džobaru koje nisu srušili bombardiranjima.

Pošto vidim da si upućen i znaš arapski, zamolio bih da u par crta objasniš od kuda islamistima u istočnoj Guti oružja za obranu od režima?
Jeli još uvijek troše ono što imaju od početka sukoba ili uspiju nešto i prošvercat?
Istocna Guta je skup gradova, sela, jedna velika regija, mnogo je tu oruzja, nesto i sami proizvode, nesto se redovno sverca, na pocetku rata su imali problema sa oruzjem, to sada vise niko ne spominje.

Rebeli su odlucniji, a ove drzi moc, ogromna pmoc od Irana, Hezbollaha, irackih milicija itd., pa i zemalja Zaljeva koji novcem, raznim zakonima, pritiscima na sirijske izbjeglice i surijsku dijasporu pomazu sirijski rezim.

Sirijski rat je rat arapskih rezima, zemalja Zaljeva, sirijskog rezima i iranske imperije, protiv sirijskog naroda kojeg stidljivo i polujavno pomaze Pakistan, Turska, i Katar.
Kikibombona

#34515 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Challenger__

#34516 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

ako je suditi po mapi, SAA i NDF su oslobodili dva susjedna mjesta... http://en.wikipedia.org/wiki/Template:S ... tailed_map
Maystor

#34517 Re: Sirija

Post by Maystor »

Challenger__ wrote:

Daj više detalja, zakasnio sam.
Tito. Kralj. Gigant.
Zao mi bi voditeljice, nije mogla da ga prati, iako je silno zeljela.

A ovaj pateticni, intelektualno inferiorni poluvehabija iznad, nije dostojan da spomene njegovo ime.
Kikibombona

#34518 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:ako je suditi po mapi, SAA i NDF su oslobodili dva susjedna mjesta... http://en.wikipedia.org/wiki/Template:S ... tailed_map
Te dvije lokacije su tek ucrtane, smatram da su i ranije bile pod kontrolom SAA.
Kikibombona

#34519 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Maystor wrote: Tito. Kralj. Gigant.
Zao mi bi voditeljice, nije mogla da ga prati, iako je silno zeljela.

A ovaj pateticni, intelektualno inferiorni poluvehabija iznad, nije dostojan da spomene njegovo ime.

:D :D

I ja sam isto pomislio dok sam gledao.
Challenger__

#34520 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Maystor wrote:Tito. Kralj. Gigant.
8-)
dragma
Vozim: Pješe

#34521 Re: Sirija

Post by dragma »

Challenger__

#34522 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Uffffffffffffffff, koji debakl cionističke ublehe! Zehra i Nubl kao drugi Kobani!

Šta se dešava u Zoru??
Kikibombona

#34523 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote: Uffffffffffffffff, koji debakl cionističke ublehe! Zehra i Nubl kao drugi Kobani!

Šta se dešava u Zoru??
Al fakat mi je zanimljiva taktika vjerskih fanatika tipa ISIL, Nusra, Islamski front i drugih........

Uglavnom pokusavaju zauzeti odredjenu lokaciju na blitzkrieg. Zalete se i nadaju da odbrana nije tako organizovana, da ce probiti linije i iskoristiti konfuziju protivnika. Zato ih gine jako puno u ovakvim pokusajima. Ako je protivnik spreman i dobro utvrdjen, moze ih dosta povaljati. Ako im akcija ne uspije ohlade se i proce dosta prije nego pokusaju novi napad. Slicno je bilo u Zoru. Munjevito su napali i dosta ih je izginulo. Pokusali jos jednom i nista. Sada se hlade i vjerovatno planiraju novi blitzkrieg napad. Uopste nisu skloni postepenom napredovanju...... Il sve il nista, u skladu sa svjetonazorom.

U Zoru trpe batine. SAA je u blagoj ofanzivi, ali se ne desava nista specijalno.
husein_kapetan

#34524 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Kikibombona wrote:Neda se Nusri protiv Hezbolaha

http://bosnian.irib.ir/vijesti/bliski-i ... Dka-napada
Po meni, ono sinošnje ekspresno napredovanje nusrića na glavnom pravcu napada gdje izrazih svoje rezerve cirka finaliteta ovog uratka i isto tako još ekspresnija neutalizacija gotovo svog oklopa u posjedu im sa značajnim gubitkom žive sile može imati samo jedno logično objašnjenje.
Zamaskirana "aktivna odbrana" SAA i Hezbolaha sa minimalnim gubitcima na tenkoprohodnim pravcima imala je za cilj uvući nusrin oklop u neposrednu blizinu urbane sredine gdje nisu imali nikakve mogućnosti uzmaka, istovremeno bombardovanje linije snadbjevanja i pozicija artiljerije od strane SyAF-a je dovelo do prekida linije komandovanja i koordinacije napada, ishod je kako vidimo.. veoma "traumatičan" za ove..
Mora se .. međutim priznati da u odnosu na Raqqu, Hasaku,itd.. hladna glava, pripremljenost i nadasve prisustvo hezbolaha prave razliku..
Klavikula

#34525 Re: Sirija

Post by Klavikula »

sarajevoxxxx wrote:SAA ne postoji, siitske milicije vode glavnu rijec, ovo sve je mozda obicno puskaranje sta nas ceka u buducnosti.
Image
Locked