sv12 wrote:Sve su to projekti koje su jos Trhulj i SDA zapoceli, da su se intenzivno gradili od 2010 godine kad je SDP preuzeo JP autoceste BiH, do sad bi se sve to napravilo i pustilo u promet
SCT = Trhulj i SDA!!!
Pametnom dosta!
Moderator: anex
sv12 wrote:Sve su to projekti koje su jos Trhulj i SDA zapoceli, da su se intenzivno gradili od 2010 godine kad je SDP preuzeo JP autoceste BiH, do sad bi se sve to napravilo i pustilo u promet
Naravno da su i oni prije bili nesposobni i korumpirani. Sjetimo se SCT-a i Primorja, to je FBIH kostalo hrpu love. Ko je uzeo kredit od 250 miliona eura za koridor 5C pa sad stoji neiskoristen, a FBIH placa penale, nemam pojma. Samo to ne pere Karica, pogotovo ako je taj kredit potpisao Trhulj, a Karic ga drzi na banci.madner wrote:Cek, krediti stoje a ovi prije to vec zapoceli.![]()
Ispade po tebi da su ovi prije bili nesposobni.
Kada je Poljska prije pet godina počela dodjeljivati ugovore za gradnju cesta vrijedne milijarde eura očekivalo se da će svi od toga imati koristi.
Poljska će svoju oronulu cestovnu mrežu uvesti u 21. stoljeće, europske građevinske tvrtke dobit će u recesiji vrijedne ugovore, a Europska unija moći će se hvaliti kako njezin novac koristi državama članicama. Poljska je dobila svoje ceste, barem u većini slučajeva. No, s druge strane, taj pothvat, jedan od najvećih građevinskih projekata u Europi, ozbiljno je podbacio, piše Reuters.
Nekoliko izvođača radova vodi pravne bitke kako bi naplatili milijarde eura od poljske države. Deseci poljskih tvrtki su u stečaju, a multinacionalne tvrtke za gubitke krive poljske ugovore koji nisu bili sukladni očekivanjima. Šest europskih vlada uputilo je prigovor Poljskoj zbog načina na koji se postupa s njihovim tvrtkama, a Europska komisija istražuje što je pošlo po zlu.
No, ovo nije priča toliko o korupciji koliko o pretjeranom rezanju troškova. Poljska se strogo pridržavala proračuna i cijena dogovorenih u ugovorima i u tome leži problem. U industriji u kojoj tvrtke redovito nude što je moguće niže cijene radova a troškovi budu redovito veći, Poljska je često odbijala popustiti glede troškova. U želji da oni budu niski, također je zanemarila upozorenja, čak i nekih neovisnih inženjera koje je angažirala sama država, da nacrte i planove treba mijenjati.
Inzistiranje na štednji ponovilo se u desecima projekata, objašnjavaju industrijske skupine i čelnici građevinskih tvrtki, što je mnogima prouzročilo poteškoće.
Jedan od najvećih gubitnika je Alpine Holding GmbH, austrijski ogranak španjolske grupe FCC, koji je u lipnju proglasio stečaj, što je najveći austrijski korporativni krah od Drugog svjetskog rata.
Projekt koji je trebao biti zlatni rudnik za Europu pretvorio se u "klaonicu za poljske i europske tvrtke", ocijenio je Jaroslaw Duszewski, bivši Alpineov čelnik, u pismu čelniku poljske državne agencije za ceste (GDDKiA) u lipnju ove godine. Glasnogovornik FCC-a odbio je komentirati slučaj.
Pet drugih tvrtki kazalo je da još vode sporove s poljskom agencijom za ceste oko isplate svojih potraživanja: austrijski Strabag, poljski ogranak njemačkog Bilfingera, irski SIAC, irski joint venture Johna Siska i Roadbridgea pod nazivom SRB, i Budimex, poljski ogranak španjolskog Ferroviala. Sve osim jedne podigle su tužbe protiv poljske agencije za ceste koje još nisu riješene. Bilfingerova podružnica kazala je da spor nastoji riješiti izvan suda.
Poljski premijer Donald Tusk stao je u obranu svojih dužnosnika i poručio da Poljska neće pokleknuti pred stranim pritiskom. Njegov ured novinare je uputio na ministarstvo prometa, koje brani agenciju za ceste, tvrdeći da ona postupa u okviru ugovora sklopljenih s izvođačima.
Poljski sustav razlikuje se od načina na koji se projekte vodi u ostatku Europe u dva bitna elementa, objašnjava Frank Kehlenbach, direktor lobističke skupine European International Contractors. Kao prvo, čelnici nekoliko građevinskih tvrtki kazali su da poljska agencija u više slučajeva nije željela pojasniti pojedinosti projekata kada je to od nje bilo zatraženo. Tvrtke su mogle samo birati hoće li riskirati i natjecati se s nepotpunim informacijama ili okrenuti leđa i otići.
"U Njemačkoj i drugim europskim državama kažete: 'Želim pojašnjenje.' Tada imate sastanak i svi sudionici natječaja dobiju pojašnjenja", rekao je Kehlenbach, koji radi za tu organizaciju od 1997. "U Poljskoj... kažu: 'Ako imate problem s natječajnom dokumentacijom, nemojte davati ponudu." Ministarstvo prometa kazalo je da se tvrtke koje smatraju da nemaju odgovarajuće informacije mogu žaliti neovisnom arbitražnom tijelu, no to nije učinila nijedna tvrtka.
Uz to, kada su izvođači koji su počeli s radovima naišli na nepredviđene probleme, primjerice bombe iz Drugog svjetskog rada na gradilištu, ili pogrešku u nacrtima, zbog kojih su morali prilagoditi troškove projekata, agencija je dosljedno odbijala bilo kakve promjene, kazali su čelnici građevinskih tvrtki koje su poslovale s GDDKiA-om. Poljske vlasti nisu željele pregovarati o novim troškovima i izvođače su umjesto toga upućivale na sudove.
"Nikada nisam doživio ništa slično ovome što se događa u Poljskoj", rekao je Kehlenbach.
Jan Biliszczuk, poljski inženjer koji je radio kao konzultant za Alpine na jednom od projekata, kazao je da su pregovori o troškovima s agencijom nalikovali na "ruski rulet". Agencija je redovito uskraćivala isplate uz objašnjenje da izvođači ne ispunjavaju dogovoreno, a nekoliko tvrtki je ostalo bez svojih višemilijunskih jamstava.
Čelnik agencije Lech Witecki rekao je da je njegova agencija pokazala fleksibilnost u pogledu ugovora i odobrila izmjene u mnogim slučajevima, ali samo kada je to bilo opravdano. Istaknuo je da su postupali sukladno poljskim zakonima i samo nastojali provesti ugovore koje su izvođači potpisali.
Kao primjer loše suradnje s poljskom agencijom navodi se nedovršeni viseći most kod Mszane, nedaleko poljske granice s Češkom, zbog kojeg je austrijski Alpine Holding završio u stečaju.
"Država je odgovorna za stečaj stotina građevinskih tvrtki i vojsku tisuća nezaposlenih Poljaka koji su donedavno radili u građevinskoj industriji", optužile su u srpnju u pismu poljskoj vladi lobističke skupine poljske građevinske industrije.
Veleposlanici Austrije, Francuske, Njemačke, Irske, Nizozemske i Portugala žalili su se u lipnju potpredsjedniku poljske vlade Januszu Piechocinskiju. U pismu su poručili da bi vlada trebala intervenirati kako bi "izbjegla negativne implikacije za ugled poljskog poslovnog okruženja". Potraživanja od agencije za ceste, koje građevinske tvrtke traže na sudovima, iznose oko 2,35 milijarda eura, po pismu.
Shirin Wheeler, glasnogovornica Europske komisije u Bruxellesu, kazala je da Komisija istražuje jesu li ti ugovori bili provođeni u skladu s europskim pravilima
Znaci za "pametnog" sranja koja su pravili Trhulj i SDA, peru sranja koja rade Karic i SDP?Haris033 wrote:
![]()
![]()
![]()
SCT = Trhulj i SDA!!!
Pametnom dosta!
Mostovi su super, stvarno grandiozno izgledaju. Samo mene nesto drugo zanima i to sam se pitao otkad sam vidio da su ti mostovi strahovito visoki, stubovi tih mostova su visoki kao neki sarajevski neboderi, pa me zanima da li taj kraj nema nikako jacih vjetrova i onda je projektant predvidio da se ide u visinu sa mostovima, a ne da se nivo okolnih brda na koje se naslanjaju ti mostovi, spusti, tako da mostovi budu nizi? Inace zar nije lakse i jeftinije minirati okolna brda na koje se mostovi naslanjaju i tako spustiti visinu potrebnih mostova, nego praviti mostove koji ce biti izrazito visoki? Mislim bas me zanima tu efekt zimi i efekt sa malo jacim vjetrovima? Hoce li saobracaj moci nesmetano teci tim mostovima usljed malo jacih vjetrova ili ce ti mostovi biti zatvoreni za saobracaj kao i recimo onaj na Maslenici u Hrvatskoj cim tu bude malo jaci vjetar?Alfons Kauders wrote:
Fakat sramota nevidjena... Nisu u stanju u po glavnog grada rijesiti petju, ni prikljucak famoznog lota 2... A ljudi dole preko noci napravise najvece mostove sagradjene u skoro pola vijeka. Ocito nije problem u struci.

da, izvodjac je angazovao nekoliko mentalno retardiranih projektanata kojima nije palo na pamet da u hercegovini, kao i na ostatku planete, ima vjetrasv12 wrote:Mostovi su super, stvarno grandiozno izgledaju. Samo mene nesto drugo zanima i to sam se pitao otkad sam vidio da su ti mostovi strahovito visoki, stubovi tih mostova su visoki kao neki sarajevski neboderi, pa me zanima da li taj kraj nema nikako jacih vjetrova i onda je projektant predvidio da se ide u visinu sa mostovima, a ne da se nivo okolnih brda na koje se naslanjaju ti mostovi, spusti, tako da mostovi budu nizi? Inace zar nije lakse i jeftinije minirati okolna brda na koje se mostovi naslanjaju i tako spustiti visinu potrebnih mostova, nego praviti mostove koji ce biti izrazito visoki? Mislim bas me zanima tu efekt zimi i efekt sa malo jacim vjetrovima? Hoce li saobracaj moci nesmetano teci tim mostovima usljed malo jacih vjetrova ili ce ti mostovi biti zatvoreni za saobracaj kao i recimo onaj na Maslenici u Hrvatskoj cim tu bude malo jaci vjetar?Alfons Kauders wrote:
Fakat sramota nevidjena... Nisu u stanju u po glavnog grada rijesiti petju, ni prikljucak famoznog lota 2... A ljudi dole preko noci napravise najvece mostove sagradjene u skoro pola vijeka. Ocito nije problem u struci.
Ne pravi li EPBIH park vjetrenjaca negdje kod Mostara, mislim ni Mostar nema mora, a izgleda ima vjetrova? Inace nisu li glavni projektanti ti potencijali koji su i projektovali Maslenicki most u Hrvatskoj, na mjestu idealnom za vjetrenjacu ili barem njihova bosanska filijala?Alfons Kauders wrote:
da, projektant je angazovao nekoliko mentalno retardiranih projektanata kojima nije palo na pamet da u hercegovini, kao i na ostatku planete, ima vjetra
mislim da će ovaj objekat u Briješću biti završen, jer se Hidrogradnja vratila na posao..s obzirom da je ona u u nadležnosti vlade uradiće se sve da se to dovrši..Maystor wrote:U narednom periodu možemo očekivati sljedeće:
- proljeće 2014. tunel Vijenac i dionica Gorica-Drivuša. Vožnjom brzinom od 130 km/h od Vogošće do kućica u Drivuši (preko puta pumpe MayPat na ulazu u Zenicu) će se stizati za 25 minuta. Oni malo sporiji vozači, za pola sata![]()
- sredina 2014. lot 3A sarajevske zaobilaznice (Butila-Vlakovo). Nejasno je da li će do tada biti završen kružni tok i vijadukt Briješće, kao ni spojna cesta između Vlakova i mostarskog raskršća.
- ljeto 2014. Kravice-Zvirovići. Ko krene u Makarsku na more, u Čapljini desno i onda autoputem. Sve ovo što je sada na karti isprekidano, od Vrgorca do Zvirovića. Nema više Doljana![]()
- do izbora 2014. Vlakovo-Tarčin. Iako je rok za ovu dionicu do kraja 2014, siguran sam da će se potruditi da je završe do izbora.

Kojim novcima će se to platiti?udrch wrote:jedino ako se bude išlo na opciju da se odmah nekome dadne dionica Tarčin - Mostar, a priča se o tome, čak se govori i ko bi to mogao biti, doduše zavisi od izbornih rezultata..
Ovo sto se sad radi, sto su jos SDA i Trhulj zapoceli, ako bude kako je Karic rekao, onda ce se sve zavrsiti do izbora 2014 godine.udrch wrote: mislim da će ovaj objekat u Briješću biti završen, jer se Hidrogradnja vratila na posao..s obzirom da je ona u u nadležnosti vlade uradiće se sve da se to dovrši..
ovaj spoj u Vlakovu sigurno neće biti urađen prije 2015. godine..
mene zaista zanima šta će biti otvoreno 2015. ili 2016. godine, jer s obzirom na dinamiku radova to bi se već trebalo znati..volio bih da me bilo ko demantuje, da će period od 2014. do 2018. biti izrazito sušan po tom pitanju..
jedino ako se bude išlo na opciju da se odmah nekome dadne dionica Tarčin - Mostar, a priča se o tome, čak se govori i ko bi to mogao biti, doduše zavisi od izbornih rezultata..
Semire, ne govorim ja o potpunoj nivelaciji, nego o djelomicnoj, recimo od 20-30 metara, jer ti stubovi idu i na 90 metara visine, a velika je razlika recimo izmedju 60 metara i 90 metara visine mosta, ne samo zbog troskova, nego i zbog vremenskih prilika. Zato se ne pravi blesav i ne trosi svoje vrijeme na tako blesave stvari kao sto si to uradio sa Photoshopom.SSemir wrote: puno brze nego sto treba mostovi da se urade. zacas instalish photoshop i par poteza, i gotovo, nema problema sa vjetrom, niti sa skupim mostovima
vazi, hajde onda da sacekamo 2014 i trijumfalni povratak sda - mozda tebe zaposle da im ravnas brda nuklearkamasv12 wrote:Ovo sto se sad radi, sto su jos SDA i Trhulj zapoceli, ako bude kako je Karic rekao, onda ce se sve zavrsiti do izbora 2014 godine.udrch wrote: mislim da će ovaj objekat u Briješću biti završen, jer se Hidrogradnja vratila na posao..s obzirom da je ona u u nadležnosti vlade uradiće se sve da se to dovrši..
ovaj spoj u Vlakovu sigurno neće biti urađen prije 2015. godine..
mene zaista zanima šta će biti otvoreno 2015. ili 2016. godine, jer s obzirom na dinamiku radova to bi se već trebalo znati..volio bih da me bilo ko demantuje, da će period od 2014. do 2018. biti izrazito sušan po tom pitanju..
jedino ako se bude išlo na opciju da se odmah nekome dadne dionica Tarčin - Mostar, a priča se o tome, čak se govori i ko bi to mogao biti, doduše zavisi od izbornih rezultata..
Poslije toga, nista, jer SDP politika "poslije mene potop" nista nije radila u protekle cetiri godine na pripremi novih dionica, sto znaci do tad ce se ukupno ulupati jedno milijarda eura u koridor 5C, imati cemo 100 kilometara autoceste u tri dijela, sjever, jug i okolica Sarajeva, koja nece privuci dodatni saobracaj izvan BiH da ide kroz BiH, necemo imati novih projekata, necemo imati spremne projekte da se gradi dalje, imati cemo kredite za koridor 5c, imati cemo penale za kredite koje nismo povukli, a taj san da ce neko uzeti pod koncesiju Tarcin - Mostar, to moze biti samo film naucne fantastike sa ovakvim administracijama i sa troskovima za tu dionicu.
Da ga drzava gradi, treba proteci jedno pet godina za njegovu pripremu u tempu kojem se u BiH "gradi" i jedno dvadeset godina za njegovu "izgradnju".
sv12 wrote:Semire, ne govorim ja o potpunoj nivelaciji, nego o djelomicnoj, recimo od 20-30 metara, jer ti stubovi idu i na 90 metara visine, a velika je razlika recimo izmedju 60 metara i 90 metara visine mosta, ne samo zbog troskova, nego i zbog vremenskih prilika. Zato se ne pravi blesav i ne trosi svoje vrijeme na tako blesave stvari kao sto si to uradio sa Photoshopom.SSemir wrote: puno brze nego sto treba mostovi da se urade. zacas instalish photoshop i par poteza, i gotovo, nema problema sa vjetrom, niti sa skupim mostovima
autoput je sirok 35-40 metara, pojas oko autoputa se racuna 100 metara... hajd onda na brzinu da vidimo kako bi izgledala ta djelimicna nivelacija - na svaki kilometar autoputa valjalo bi iskopati 3,000,000 kubika zemlje... to je za 1 kilometar... povrsinski kop kraj tuzle proizvede 10,000,000 tona "otkrivke" godisnje i ista se prebacuje JEBENOM POKRETNOM TRAKOM na odlagaliste, koje se vidi IZ SVEMIRA, a za 30tak godina jos nisu dogurali do visine od 30 metarasv12 wrote:Semire, ne govorim ja o potpunoj nivelaciji, nego o djelomicnoj, recimo od 20-30 metara, jer ti stubovi idu i na 90 metara visine, a velika je razlika recimo izmedju 60 metara i 90 metara. Zato se ne pravi blesav i ne trosi svoje vrijeme na tako blesave stvari kao sto si to uradio sa Photoshopom.SSemir wrote: puno brze nego sto treba mostovi da se urade. zacas instalish photoshop i par poteza, i gotovo, nema problema sa vjetrom, niti sa skupim mostovima
projekti, idejna rješenja i ekspropijacija ne koštaju milijardu maraka..neki wrote:Ne lupaj...u zadnje tri godine zavrseni su projekti za dionicu Tarcin-Konjic, trenutno se provodi eksproprijacija koja ce biti gotova do iduceg ljeta. Zavrseni projekti za zenicku zaobilaznicu, provodi se eksproprijacija na dijelu. Radi se glavni projekat za Zvirovici-Pocitelj, bice gotov za godinu...idejni za Zepce-Tuzla, glavni za lasvansku brzu cestu, itd...Uglavnom ova vlada ovim tempom do kraja mandata pripremice projekte preko milijardu KM vrijednosti
Ti ne baratas ni osnovnim informacijama...Samo je jedan tunel duzine cca 6000m, tunel Prenj, a ni on nije najduzi u ex yu, sama hrvatska ima dva duza na autoputu, drugi po duzini na juznoj dionici je cca 3000m.sv12 wrote:To naprosto za dionicu od Tarcina ka jugu nije dovoljno. Ne zaboravi, samo oko 30 tunela, od cega su dva najduza u bivsoj Jugoslaviji sa vise od 6 kilometara duzine po cijevi, sto znaci samo za ta dva tunela treba probiti 24 kilometra Prenja. Odgovorna administracija bi kompletnu dokumentaciju vec imala spremnu i vec bi se trazio nacin za izgradnju.neki wrote: Ne lupaj...u zadnje tri godine zavrseni su projekti za dionicu Tarcin-Konjic, trenutno se provodi eksproprijacija koja ce biti gotova do iduceg ljeta. Zavrseni projekti za zenicku zaobilaznicu, provodi se eksproprijacija na dijelu. Radi se glavni projekat za Zvirovici-Pocitelj, bice gotov za godinu...idejni za Zepce-Tuzla, glavni za lasvansku brzu cestu, itd...Uglavnom ova vlada ovim tempom do kraja mandata pripremice projekte preko milijardu KM vrijednosti
Vi ne shvatate, BiH se vec zaduzila za dio koridora, gotovo je sad, sad se mora graditi ili propadaju investicije za koje su vec uzeti krediti. Isprecijenih 100 kilometara ukupno koji ce biti izgradjeni na koridoru 5C do izbora 2014 godine nisu dovoljni da bi privukli da recimo Madjari i Slavonci koriste 5C umjesto sto idu 800 kilometara od Slavonije preko Zagreba do Dalmacije. Koridor 5C treba imati barem 200 kilometara da bi poceo privlaciti vanjski promet. A bez toga investicije koje su do sad ulozene u koridor 5C su mrtav kapital, a to znaci da ce se iz budzeta FBIH vecinom morati isplacivati krediti.
Dionice za koje ce biti pripremljeni projekti i zavrsena eksproprijacija do kraja iduce godine, dakle spremni za izgradnju, ce kostati vise od milijardu km. Ovaj gore rece da se trenutno ne radi nista na pripremi izgradnje u buducnosti, to jednostavno nije tacnoudrch wrote:projekti, idejna rješenja i ekspropijacija ne koštaju milijardu maraka..neki wrote:Ne lupaj...u zadnje tri godine zavrseni su projekti za dionicu Tarcin-Konjic, trenutno se provodi eksproprijacija koja ce biti gotova do iduceg ljeta. Zavrseni projekti za zenicku zaobilaznicu, provodi se eksproprijacija na dijelu. Radi se glavni projekat za Zvirovici-Pocitelj, bice gotov za godinu...idejni za Zepce-Tuzla, glavni za lasvansku brzu cestu, itd...Uglavnom ova vlada ovim tempom do kraja mandata pripremice projekte preko milijardu KM vrijednosti
molim te reci mi koja će dionica biti izgrađena od tih para..
znači li to da se neće početi sa gradnjom nijedne dionice sljedeće godine?neki wrote:Dionice za koje ce biti pripremljeni projekti i zavrsena eksproprijacija do kraja iduce godine, dakle spremni za izgradnju, ce kostati vise od milijardu km. Ovaj gore rece da se trenutno ne radi nista na pripremi izgradnje u buducnosti, to jednostavno nije tacnoudrch wrote:projekti, idejna rješenja i ekspropijacija ne koštaju milijardu maraka..neki wrote:Ne lupaj...u zadnje tri godine zavrseni su projekti za dionicu Tarcin-Konjic, trenutno se provodi eksproprijacija koja ce biti gotova do iduceg ljeta. Zavrseni projekti za zenicku zaobilaznicu, provodi se eksproprijacija na dijelu. Radi se glavni projekat za Zvirovici-Pocitelj, bice gotov za godinu...idejni za Zepce-Tuzla, glavni za lasvansku brzu cestu, itd...Uglavnom ova vlada ovim tempom do kraja mandata pripremice projekte preko milijardu KM vrijednosti
molim te reci mi koja će dionica biti izgrađena od tih para..
iskreno, ja ne ocekujem da ce biti sredstava da se ista pocne graditi nakon sto se ovo trenutno zavrsiudrch wrote: znači li to da se neće početi sa gradnjom nijedne dionice sljedeće godine?
zašto još ne počinje gradnja Svilaj - Odžak?