CARINA U BiH
Moderator: anex
- vješalica
#3451 Re: CARINA U BiH
jel vi iamte neki poremećaj pa imate stalno potrebu da ponavljate kme kme ili šta?
što se tiče navedene odluke
pa nisu oni džaba sakrili toliku robu da bi diktatorskom metodologijom prisilili ljude da im daju više jer oni tačno imaju evidenciju o količini pošiljki koje stignu,a država bi da zarađuje na tome,jer su ljudi operisani od toga da ovdje nešto kupe za 20marona kad mogu za 2 marona
bitno je da se velikim uvoznicima boflovane robe švercerčine i megagazdurine tepa
pa nisu oni džaba sakrili toliku robu da bi diktatorskom metodologijom prisilili ljude da im daju više jer oni tačno imaju evidenciju o količini pošiljki koje stignu,a država bi da zarađuje na tome,jer su ljudi operisani od toga da ovdje nešto kupe za 20marona kad mogu za 2 marona
bitno je da se velikim uvoznicima boflovane robe švercerčine i megagazdurine tepa
- Hajlac
#3452 Re: RE: Re: CARINA U BiH
Da povuku inicijativu za izjednacavanje s uvozom preko granicnih prelaza na 200KM?mestramestric wrote:Dignuti na 200 KM nece uraditi ni u ludilu jer im ne odgovara. Posta bh i lpsta rs i hp mostar su zajebali stvar isto su trazili od njih na 200 KM da bude prag jer su se zalili na veci promet posiljki iz Kine i evo jos vore su nam uradili. Ako ko treba da rijesi to, to su oni koji su pokrenuli tu incijativu.Alfons Kauders wrote:Samo bih... Da im jebem majku![]()
Prvo radi odluke, a onda zato jer sam otvorio temu na politici.
Nevjerovatna stoka. Da su barem digli na 200KM, pa tražili špediciju za sve preko... Konji
Sent from my SM-G935P using Tapatalk
S obzirom na tvoje izrazeno defetisticko pisanje u stilu "suti & trpi & ne talasaj", registraciju prije svega tri dana i konstantno prebacivanje loptice na Poste ("sto su trazili izjednjavavanje na 200KM, sto ne bi oni za 25KM radili (NELEGALNU) spediciju" itd.), malo mi tukne kao da radis za UINO hajduke
- valjuga
#3453 Re: CARINA U BiH
Ja sam malo poglup,ne kontam to kme?MickeyPierce wrote:kme kmevaljuga wrote:Da nebudem baš balkanac pa da ti odmah kažem štošta al ono jel tebi normalno da na 50 km daš još 45 državi?MickeyPierce wrote:samo carini ... ima se za interneta, internet bankarstva, visa i electron kartica, paypala ... a zao dati špediteru da i on šta zaradi ... samo carini i šperitiraj.
I to državi gdje je sve u q rtzu osim političara koji su u debelom plusu.Ovdje kad daš porez ili nešto drugo državi ne znači da država jača,nego znači da plaćaš nekom uhljebu platu koju on u CH ili DE ne bi mogao zaradit ni u snu.Zato bi budžetlijama (Čast izuzecima) predložio da promijenu himnu u onu merlinovu Moj je život švicarska.
-
mestramestric
#3454 Re: RE: Re: RE: Re: CARINA U BiH
Pa i ja kolega imam 3 posiljke koje cekaju da ih izvucem. Tako da tvoja konstatacija da ja nesta imam za UIO nije tacna. Ja samo hocu da kazem bokje ranjen nego mrtav jel bolje zamoliti postu da nam to odradi i za 25 KM ili da platimo spediteru 70 KM. Jer drugacije nema sanse da dobijemo posiljke, jedino ako ti imas neko rjesenje bolje od mene predlozi ga. Ja cu rado ici laksim putem samo daj prijedlog.Hajlac wrote:Da povuku inicijativu za izjednacavanje s uvozom preko granicnih prelaza na 200KM?mestramestric wrote:Dignuti na 200 KM nece uraditi ni u ludilu jer im ne odgovara. Posta bh i lpsta rs i hp mostar su zajebali stvar isto su trazili od njih na 200 KM da bude prag jer su se zalili na veci promet posiljki iz Kine i evo jos vore su nam uradili. Ako ko treba da rijesi to, to su oni koji su pokrenuli tu incijativu.Alfons Kauders wrote:Samo bih... Da im jebem majku![]()
Prvo radi odluke, a onda zato jer sam otvorio temu na politici.
Nevjerovatna stoka. Da su barem digli na 200KM, pa tražili špediciju za sve preko... Konji
S obzirom na tvoje izrazeno defetisticko pisanje u stilu "suti & trpi & ne talasaj", registraciju prije svega tri dana i konstantno prebacivanje loptice na Poste ("sto su trazili izjednjavavanje na 200KM, sto ne bi oni za 25KM radili (NELEGALNU) spediciju" itd.), malo mi tukne kao da radis za UINO hajduke
-
tnt-tunja
#3455 Re: CARINA U BiH
Znači čitajući detaljno njihovo objašnjenje, svaki paket koji dodje naznačen kao poklon (gift) i bez računa unutra ne smije biti predmet ove spedicijske gluposti?
Rodbina i prijatelji, znači nema potrebe od prodavača tražiti da mijenja prezime pošiljaoca, nego ga samo zamoliti da izostavi račun i da naznači kao gift???
Rodbina i prijatelji, znači nema potrebe od prodavača tražiti da mijenja prezime pošiljaoca, nego ga samo zamoliti da izostavi račun i da naznači kao gift???
-
mestramestric
#3456 Re: RE: Re: CARINA U BiH
Drug da to vazi samo u sllucaju da na paketu pise ime necije kao posiljalac tj fizicko lice iz inostranstva i primalac paketa fizicko lice iz BIH ali jako malo ko salje od sellera tako obicno pise samo primalac paketa. E pa u tom slucaju te salje na spediciju isto. Nazalost tako i pise u njihovom pravilniku o postanskom prometu na carini. Ispravi me ako grijesim jer i ja imam jedan takav paket koji stoji od srijede kod njih.tnt-tunja wrote:Znači čitajući detaljno njihovo objašnjenje, svaki paket koji dodje naznačen kao poklon (gift) i bez računa unutra ne smije biti predmet ove spedicijske gluposti?
-
isx
#3457 Re: CARINA U BiH
Država da zaradi na špediciji?vješalica wrote:jel vi iamte neki poremećaj pa imate stalno potrebu da ponavljate kme kme ili šta?
- bersK
#3458 Re: CARINA U BiH
Reformator zaposli ćerkicu u državnu firmu po zakonu.Šutimo. Uvedu nam par nepar. Šutimo. Uvedu nam poreze na tople obroke. Šutimo. Ona kuja na KCUS-u radi sve što joj se prohtije. Šutimo. Srbi dobiju Srebrenicu. Šutimo. Onaj klokan u Vodovodu prebacuje krivicu na narod zbog propasti vodovoda. Šutimo.
Mene samo interesuje kojih razmjera i koja to grandiozna i koliko bezobrazna i antinarodna odluka i zakon ove vlasti bi dovele do sveopšte revolucije u državi? Kad skontaš da smo se prije 4 godine bunili radi JMBG, pa izašlo 50 hiljada ljudi. Sada nas boli kurac. Jebo nas.
Mene samo interesuje kojih razmjera i koja to grandiozna i koliko bezobrazna i antinarodna odluka i zakon ove vlasti bi dovele do sveopšte revolucije u državi? Kad skontaš da smo se prije 4 godine bunili radi JMBG, pa izašlo 50 hiljada ljudi. Sada nas boli kurac. Jebo nas.
- vješalica
#3459 Re: CARINA U BiH
dokaži da ne zaradiisx wrote:Država da zaradi na špediciji?vješalica wrote:jel vi iamte neki poremećaj pa imate stalno potrebu da ponavljate kme kme ili šta?
-
isx
#3460 Re: CARINA U BiH
Neda mi se dokazivati, valja u 6 na posao.
- vješalica
#3461 Re: CARINA U BiH
zato što ne možeš dokazati jer ne vidiš dalje od dometa nosa kojeg nosiš na licuisx wrote:Neda mi se dokazivati, valja u 6 na posao.
laka noć
- Running
#3462 Re: CARINA U BiH
Koliko sam shvatio Kovacevica ovo je samo privremeno preko speditera, dok UIO ne instalira svoj sistem.

Tako da je raja bzvz digla frku odma' izgleda, fino covjek sve objasnio.Carinjenje roba kupljenih putem interneta: Dok UIO instalira sistem, špediteri trljaju ruke
Autor: A. Šarenkapa
Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) je početkom ove godine izdala instrukciju poštanskim uredima u našoj zemlji da se sve pošiljke čija je vrijednost veća od 50 KM carine putem ovlaštenih osoba za obavljanje carinskog postupka, odnosno putem špeditera. Problem je što se prema važećim zakonima carinjenje putem špeditera vrši samo za pošiljke čija je vrijednost veća od 1.000 KM.
Visina špediterskih usluga nerijetko veća od vrijedenosti proizvoda FOT: ARHIV Visina špediterskih usluga nerijetko veća od vrijedenosti proizvoda FOT: ARHIV
Osim toga, cijena špediterske usluge iznosi 60 maraka, tako da se nerijetko dešava da je visina naknade veća od vrijednosti pošiljke. Ova instrukcija je posebno pogodila osobe koje kupovinu obavljaju putem interneta.
- Prethodnih godina je broj pošiljki koje su carinjene putem pošte, odnosno broj slučajeva kupovine putem interneta bio jako mali. Također, u tim pošljkama se nalazila samo po jedna vrsta proizvoda, tako da se carinjenje moglo vršiti po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto, uz obavezno plaćanje PDV-a u visini od 17 posto. Međutim, u drugoj polovini 2016. godine došlo je do nagle ekspanzije kupovine proizvoda putem interneta. Dodatni problem je i to što su se u tim pošiljkama sve više nalazili različiti proizvodi, za koje je različita carinska tarifa. Zbog toga smo izdali instrukciju da se carinjenje svih pošiljki, čija je vrijednost veća od 50 KM vrši uz podnošenje jedinstvene carisnke isprave (JCI op.a.) za svaku vrstu proizvoda pojedinačno u okviru iste pošiljke, kako bi se se roba u procesu carinjenja svrstala prema važećoj Carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odredile precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe. To može uraditi samo lice ovlašteno za provođenje carinskog postupka, odnosno špediteri – pojasnio je portparol UIOBiH Ratko Kovačević.
Prema njegovim riječima, izuzetak od ovog pravila su privatne pošiljke, koje iz inostranstva šalju fizičke osobe, svojim rođacima ili prijateljima u BiH. Za ovu vrstu pošiljki i dalje će se primjenjivati ista pravila carinjenja kao i do sada.
- Ne očekujemo da bi se uskoro mogla desiti situacija da odjednom svi u BiH imaju rođake u Hong Kongu ili nekoj drugoj državi iz koje dolaze pošiljke proizvoda kupljenih putem interneta. Naime, uz svaku pošiljku kupljenu putem interneta ide i račun, tako da ćemo lako znati da li se radi o kupovini ili privatnoj pošiljci – dodao je Kovačević.
Međutim, uskoro bi problem trebao biti riješen, a cijela priča se vratiti na staro, odnosno carinjenje pošiljki bez pomoći špeditera.
- U naredenih mjeseca dana u sve poštanske ispostave bi trebali instalirati naš carinski informacioni sistem, tako da će poštanski službenici moći također obavljati carinjenje u skladu sa važećim carinskim tarifama za svaku vrstu proizvoda posebno. U ljeto prošle godine smo počeli uvoditi novi informacioni sistem i prioritet su nam predstavljale carinske ispostave, jer tada još nije postojao problem sa velikim brojem uvoza putem poštanskih pošiljki. Sada kada se suočavamo s tim problemom nastojimo da ga riješimo što je prije moguće – napomenuo je Kovačević.
Što se tiče eventualnog smanjivanja špediterskih naknada za manje vrijedne pošiljke i sa manjim brojem različitih proizvoda, Kovačević je kazao da UIO nema nadležnost da donosi odluke o tom pitanju.
-
Hendrix
#3463 Re: CARINA U BiH
Naglasak na "postanske ispostave bi trebale instalirati sistem..." to dok se instalira, pa obuce sluzbenici, pa dok krene sa radom...a mozda bude i kakva zalba na tenderu za sistem...
Do tada koga uzmu lopatom, uzmu...zali se Huso materi.
Pa sjecam se jebene trzalice bile minimalno marka u prodavnicama ovde, na Ebay narucis 100 komada i dodje te oko 10 feninga jedna, jebeni komad plastike za koji te oderu kod nas maksimalno. I konacno kad je raja skontala da ih levate zestoko i da su normalne cijene daleko od onih koje placaju u BiH drzava to nekako mora stopirati, ode ljudima zarada jbg.
Pa sjecam se jebene trzalice bile minimalno marka u prodavnicama ovde, na Ebay narucis 100 komada i dodje te oko 10 feninga jedna, jebeni komad plastike za koji te oderu kod nas maksimalno. I konacno kad je raja skontala da ih levate zestoko i da su normalne cijene daleko od onih koje placaju u BiH drzava to nekako mora stopirati, ode ljudima zarada jbg.
-
jahac96
#3464 Re: CARINA U BiH
Ma da ogradio se softverom, samo haj mi reci kada je u nasoj drzavi bilo zavrseno nesto u roku u kojem su rekli ( ovaj je rekao da ce biti za mjesec )
Ali haj eto i da bude za mjesec gotovo, sta mislis sta ce prodavaci uraditi kada im se pocne veliki broj paketa vracati nazad? sta mislis koliko u BiH stigne paketa od 50-200 KM i malo ce ko placati speditera i sve ce to fino ili nazad ili carini u dzep
Pa zavrsit cemo na crnoj listi na ebayu, a na stranu to sto ce spediteri opet uzeti lopatom od ovih jadnih ljudi koji su ili narucili nesto skuplje pa sta ce moraju platiti ili kojima treba nesto hitno pa i oni moraju platiti i tu ce biti jako jako veliki iznos i sve to po 60-70KM
Ali haj eto i da bude za mjesec gotovo, sta mislis sta ce prodavaci uraditi kada im se pocne veliki broj paketa vracati nazad? sta mislis koliko u BiH stigne paketa od 50-200 KM i malo ce ko placati speditera i sve ce to fino ili nazad ili carini u dzep
Pa zavrsit cemo na crnoj listi na ebayu, a na stranu to sto ce spediteri opet uzeti lopatom od ovih jadnih ljudi koji su ili narucili nesto skuplje pa sta ce moraju platiti ili kojima treba nesto hitno pa i oni moraju platiti i tu ce biti jako jako veliki iznos i sve to po 60-70KM
- DaysleepeR
#3465 Re: CARINA U BiH
odluka će pasti, ovo je samo loš pokušaj da se uzme više novaca
- Hajlac
#3466 Re: CARINA U BiH
Da ponovimo gradivo - kriminal u samoj srzi poreznih i carinskih organa vlasti.
Falsifikovanje EUR1 obrazaca, odredjivanje vrijednosti robe po kilogramu umjesto po komadu, primanje mita, nenaplacivanje carina i poreza povlastenim VELIKIM uvoznicima iza kojih stoje politicke stranke, enormno sticanje nekretnina u drzavnoj sluzbi za kratak period nesrazmjerno zvanicnim primanjima...
- seoBIH
#3467 Re: CARINA U BiH
Da je privremeno, mogli su raditi onako kako rade vec 20 godina. Ovo je neki tal, ili nesto sto ide njima u korist. Trece nema.Running wrote:Koliko sam shvatio Kovacevica ovo je samo privremeno preko speditera, dok UIO ne instalira svoj sistem.![]()
Tako da je raja bzvz digla frku odma' izgleda, fino covjek sve objasnio.
-
sabanss
#3468 Re: CARINA U BiH
Interesantno, zvao sam bar pet spedicija i nikom se ne da raditi ovo... Glat su me skinuli.
Znaci nije interes speditera. Ciji je?
-
jahac96
#3469 Re: CARINA U BiH
Pa pobogu sta cu ako mi budu trazili kako cu preuzeti paket, gdje je ona djevojka sto je zvala speditera i rekli joj 71KM kaze da su joj dali broj na carini nekog speditera u halilovicima i on ce joj to zavrsiti za 71KMsabanss wrote:Interesantno, zvao sam bar pet spedicija i nikom se ne da raditi ovo... Glat su me skinuli.
-
Spacedust
#3470 Re: CARINA U BiH
Isti slucaj nitko nije zainteresiran, kazu zao nam je ne mozemo vam pomoci pa koji kurac se ovo desava. Treba nekomsabanss wrote:Interesantno, zvao sam bar pet spedicija i nikom se ne da raditi ovo... Glat su me skinuli.
-
jahac96
#3471 Re: CARINA U BiH
probaj na ovaj broj 766-430 bas me zanima sta ce ti recisabanss wrote:Interesantno, zvao sam bar pet spedicija i nikom se ne da raditi ovo... Glat su me skinuli.
- choxnox
#3472 Re: CARINA U BiH
Ja sam maloprije poslao mail za 21 speditersku kucu (mrsko mi sada zvati sve po redu jer sam tek danas dobio obavijest) i objasnio da mi treba usluga spedicije za mobitel u vrijednosti od $205. Ocekujem da bar pola njih nikako ne odgovori. Za sada su odgovorili OGL Sarajevo d.o.o. (30 + 20 KM = 50 KM spedicije) i Lemsa d.o.o. (35 + 25 KM = 60 KM spedicije).sabanss wrote:Interesantno, zvao sam bar pet spedicija i nikom se ne da raditi ovo... Glat su me skinuli.
-
jahac96
#3473 Re: CARINA U BiH
Ima li neko ovdje da zeli dati izjavu za n1 a da ima pismo od carine gdje se trazi da angazuje speditera, neka se javi u inbox
- alica.k
#3474 Re: CARINA U BiH
Jutros oko 11 me je zvao da mu posaljem skeniranu licnu, upravo je to sve zavrsavao.jahac96 wrote:Pa pobogu sta cu ako mi budu trazili kako cu preuzeti paket, gdje je ona djevojka sto je zvala speditera i rekli joj 71KM kaze da su joj dali broj na carini nekog speditera u halilovicima i on ce joj to zavrsiti za 71KMsabanss wrote:Interesantno, zvao sam bar pet spedicija i nikom se ne da raditi ovo... Glat su me skinuli.
Pa cemo vidjet.
edit: a zvala sam ja i jucer neke druge speditere sto sam izguglala da vidim da to bude jeftinije i troje drugih mi je odbilo to uraditi bez obrazlozenja. Jedini koji je pristao je ovaj covjek ciji su mi broj dali na carini. Ne mislim ja da je on u nekom talu sa bilo kim sa carine i sta vec, cisto jer mi je bas zvucalo da nerado to radi, cak me je i ubjedjivao da odustanem, al na kraju je pristao.
- zemomak
#3475 Re: CARINA U BiH
licnu vam ne smiju traziti vise (zastita licnih podataka), dovoljno je da navedete po cipsu adresu boravista...