Kviz "Književnost"

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
kox

#3451 Re: Kviz "Književnost"

Post by kox »

U njegovoj mašti biblioteka je puna ušećerenog voća, kolača... Njegov otac je prodao kaput da bi mu kupio knjige za prvi dan škole. On je glavni lik romana koji je prema njemu i naslovljen.
mp3problem

#3452 Re: Kviz "Književnost"

Post by mp3problem »

kox wrote:U njegovoj mašti biblioteka je puna ušećerenog voća, kolača... Njegov otac je prodao kaput da bi mu kupio knjige za prvi dan škole. On je glavni lik romana koji je prema njemu i naslovljen.
Pinokio :)

Hvala što me podsjeti na tu knjigu :-D
kox

#3453 Re: Kviz "Književnost"

Post by kox »

Bravo :thumbup:
mp3problem

#3454 Re: Kviz "Književnost"

Post by mp3problem »

...Njegov život je kao noćna mora koja ga stalno opsjeda, voz koji ne ide nikuda...

Glavni akteri priče su ostavljeni muž (koji žali što mu bivša supruga nije ostavila svoj kombinezon), djevojka sa "ušima", odbjegli prijatelj, te jedna domaća životinja koja možda vlada svijetom, a priča se odvija na putovanju u potrazi za tom životinjom, te u hotelu "Delfin"...
sadmire

#3455 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

mp3problem wrote:...Njegov život je kao noćna mora koja ga stalno opsjeda, voz koji ne ide nikuda...

Glavni akteri priče su ostavljeni muž (koji žali što mu bivša supruga nije ostavila svoj kombinezon), djevojka sa "ušima", odbjegli prijatelj, te jedna domaća životinja koja možda vlada svijetom, a priča se odvija na putovanju u potrazi za tom životinjom, te u hotelu "Delfin"...
Igraj, igraj, igraj od Murakamija?
mp3problem

#3456 Re: Kviz "Književnost"

Post by mp3problem »

sadmire wrote:
mp3problem wrote:...Njegov život je kao noćna mora koja ga stalno opsjeda, voz koji ne ide nikuda...

Igraj, igraj, igraj od Murakamija?
Pisac :thumbup: , ali su ti se djela malo pomiješala.
Ajde ponovo :)
sadmire

#3457 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

Lov na divlju ovcu nisam citao, al kazu da je Igraj, igraj, igraj svojevrsni nastavak pa je mogla i biti...
Mada su se sad u Njemackoj pojavili prijevodi njegova prva dva romana koji su ranije bili samo na japanskom a koji navodno sa Lovom na divlju ovcu cine trilogiju pa mi nije bas sve tu najjasnije, al et...
mp3problem

#3458 Re: Kviz "Književnost"

Post by mp3problem »

sadmire wrote:Lov na divlju ovcu nisam citao, al kazu da je Igraj, igraj, igraj svojevrsni nastavak pa je mogla i biti...
Mada su se sad u Njemackoj pojavili prijevodi njegova prva dva romana koji su ranije bili samo na japanskom a koji navodno sa Lovom na divlju ovcu cine trilogiju pa mi nije bas sve tu najjasnije, al et...
Lov na divlju ovcu je :)

Ja nisam čitala ništa osim Lova na divlju ovcu, tako da ti hvala za ovaj info, pogledat ću kada odem u biblioteku :)

Postavljaj!
sadmire

#3459 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

mp3problem wrote:
sadmire wrote:Lov na divlju ovcu nisam citao, al kazu da je Igraj, igraj, igraj svojevrsni nastavak pa je mogla i biti...
Lov na divlju ovcu je :)

Ja nisam čitala ništa osim Lova na divlju ovcu, tako da ti hvala za ovaj info, pogledat ću kada odem u biblioteku :)

Postavljaj!
Meni je od njega najbolja Juzno od granice, zapadno od sunca i nju ti bezrezervno mogu preporuciti, s tim da su i sve ostale na svoj nacin dobre tako da ne mozes pogrijesiti stagod da uzmes citati...

Americki pisac kriminalistickih prica i romana, s ogromnim utjecajem na razvoj i stil pisanja moderne kriminalisticke literature. Glavni junak njegovih romana je sinonim za "privatnog detektiva".
Pod njegovim utjecajem su poceli pisati ili se okusali u zanru detektivskog romana, izmedju ostalih, Michael Connelly i Goran Tribuson.
Ko je on?
funeral blues

#3460 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

James Ellroy?
sadmire

#3461 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

Nije, ali se i radnja svih njegovih romana desava u L.A. i okolini sredinom proslog vijeka...veza sa Ellroyem je sto je radio na scenariju za Crnu Dahliju...
Inace je napisao svega 7 romana, osmi je ostao nedovrsen, a ime i prezime glavnog junaka (inicijali P.M) po meni vise zvuce francuski
sadmire

#3462 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

Ups, sad provjerih, nije radio scenario za Crnu nego za Plavu daliju...
Inace, svi njegovi romani su ekranizirani, a istice se prvi sa Humphreyem Bogartom u ulozi detektiva...
zomri

#3463 Re: Kviz "Književnost"

Post by zomri »

Raymond Chandler?
sadmire

#3464 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

zomri wrote:Raymond Chandler?
:thumbup: bravo
zomri

#3465 Re: Kviz "Književnost"

Post by zomri »

Mladi lezihljebović i kokuz negdje krajem 70tih ulazi u dućan i krade jednu knjigu. Par decenija poslije, taj će lezihljebović po toj knjizi snimiti film.

Ovdje tražimo ime pisca i naslov ovog romana, jednog od 40tak koje je napisao.
sadmire

#3466 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

Zvuci bas interesantno ali izgleda da nikom nista ne zvoni...
zomri

#3467 Re: Kviz "Književnost"

Post by zomri »

drugi hint večeras, ako niko dotad ne odgovori.
mp3problem

#3468 Re: Kviz "Književnost"

Post by mp3problem »

zomri wrote:drugi hint večeras, ako niko dotad ne odgovori.
Večeras je :)
zomri

#3469 Re: Kviz "Književnost"

Post by zomri »

Junaci njegovih djela najčešće su marginalci, a često mu se daje epitet najvećeg majstora dijaloga među piscima.
mp3problem

#3470 Re: Kviz "Književnost"

Post by mp3problem »

zomri wrote:Junaci njegovih djela najčešće su marginalci, a često mu se daje epitet najvećeg majstora dijaloga među piscima.
Poznato mi je ovo "majstor dijaloga", ali ne nalazim nikakvu poveznicu...
Moguće da nisam čitala tog pisca...
funeral blues

#3471 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Leonard Elmore?
kox

#3472 Re: Kviz "Književnost"

Post by kox »

Malo sam se dvoumio da li da postavim odgovor (isti kao Funeral Blues), ostalo mi je negdje u malom mozgu da je Tarantino u mladosti ukrao neku knjigu po kojoj je naknadno snimio film, samo je meni u glavi bio Pulp Fiction. Tek uz pomoć Googla dodjoh do Džeki Braun pa bih postavivši odgovor kršio propozicije.
Bravo zomri za interesantno postavljeno pitanje i funeral blues za odgovor (ako je tačan, a vjerovatno jeste) :thumbup:
zomri

#3473 Re: Kviz "Književnost"

Post by zomri »

:thumbup:
funeral blues

#3474 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Prvo sam pomislila da je ovo sa kokuzom i kradjom zapravo radnja romana kojeg trazis. Ni majstor dijaloga nije pomoglo, jer je, bar meni, Steinback tu neprikosnoven. Onda je Tarantino kliknuo :)
Odlicno pitanje :thumbup:

Oscar Wilde, u predgovoru za Sliku Dorijana Greya, spominje cudovisnu nakazu iz drame jednog od najpoznatijih pisaca. Nakaza je, naravno, simbol za britanski mentalitet 19. stoljeca.
O kojem djelu je rijec?
zomri

#3475 Re: Kviz "Književnost"

Post by zomri »

Da sam napisao da je režiser isto majstor dijaloga, skontali bi odmah :)

Idući hint bi bio da nije nikad počeo knjigu opisom vremena.
Post Reply