Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#3451 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Probaj na drugom mjestu, najbolje kod nekih koji imaju mašinu za balans pod opterećenjem. Ali neka ti prvo provjere da li je balans ok, pa onda nek balansiraju po svom. Koliko znam Autodelta ima tu mašinu ako si iz Sarajeva.
channel10

#3452 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

530i wrote:Probaj na drugom mjestu, najbolje kod nekih koji imaju mašinu za balans pod opterećenjem. Ali neka ti prvo provjere da li je balans ok, pa onda nek balansiraju po svom. Koliko znam Autodelta ima tu mašinu ako si iz Sarajeva.
Iz Zenice sam. Pokusat cu na drugom mjestu ali da prvo odrade kako si i rekao, bez skidanja ovih tegova da vidim sta ce kod njih pokazati pa tek onda raditi ponovo.
O'zone
Globalni moderator

#3453 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

junior3 wrote:Kod mene jedino tu lampicu odma gasi, ostale ko na jelci. :-?
Jbo to meni se nautu nikad ne pali lampica za ulje ni pri davanju kontakta ni pri gašenju a bogami ni u vožnji. Sijalica je ispravna :mrgreen:
drndalo

#3454 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drndalo »

Znaci kod tebe druka pritisak ulja i sa ugasenim motorom...? Nove karike ? :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#3455 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

drndalo wrote:Znaci kod tebe druka pritisak ulja i sa ugasenim motorom...? Nove karike ? :mrgreen:
Ma nemam pojma iskreno :? Koliko znam na svakom autu se pri kontaktu pali lampica za ulje kod mene ne (mada francuz je u pitanju možda se kod njih pali samo kad je već kasno :D) koga god sam pitao nije mu jasno pa nije ni meni. Googlao ali ništa određeno nisam pronašao :-?
Bakir1

#3456 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

na mojoj zekiji kao i na nedimovoj lampica ostane malo duze prilikom hladnog starta nisam jos nikad nista to gledao jer je i ne vozim, samo ponekad jer ima bmw, ali prije vozanja hocu prvo kod zufera da vidim injektore i tandem pumpu a zatim ulje i filter mijenjati, da je normalno i nije bas ali eto.
na vagenu ugasi lampicu od ulja kada duze stoji kontakt.
madner

#3457 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by madner »

Ugasi mi se ponekad grijanje sjedista, pa moram ponovo upaliti. Radi sve, grije u sve tri zone, ne prijavljuje greske. Sta bi moglo biti?

Osim sto je Opel :D
Bakir1

#3458 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Da ist die Heizmatte defekt
madner

#3459 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by madner »

Pljuc, smrc. :D
Bakir1

#3460 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

keine Rückmeldung
inace http://www.rueckrufe.net/
direstraits0078

#3461 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

madner wrote:Ugasi mi se ponekad grijanje sjedista, pa moram ponovo upaliti. Radi sve, grije u sve tri zone, ne prijavljuje greske. Sta bi moglo biti?

Osim sto je Opel :D
Ima termoprekidac, gasi grijanje kad temperatura predje odredjenu tacku i drzi iznad te tacke dulje vrijeme. Takodje, ECU moze da ih ugasi ako je zahtjev za snagom veci od zadate vrijednosti.
NediM17

#3462 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Bakir1 wrote:na mojoj zekiji kao i na nedimovoj lampica ostane malo duze prilikom hladnog starta nisam jos nikad nista to gledao jer je i ne vozim, samo ponekad jer ima bmw, ali prije vozanja hocu prvo kod zufera da vidim injektore i tandem pumpu a zatim ulje i filter mijenjati, da je normalno i nije bas ali eto.
na vagenu ugasi lampicu od ulja kada duze stoji kontakt.
Ma mislim da je samo senzor preosjetljiv, i dok pumpa ne nabije posten pritisak da lampica gori. Da nesto ne valja, prvo bi riknula turbinica, pa leteci i lezeci. Medjutim, auto vec 60.000km vozi bez greske.

P.S. SX4 je ugasi jos dok anlasuje. Sta ti je rec Japanac. :mrgreen:
condy

#3463 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

channel10 wrote:Prije nekih 15-ak dana sam zamijenio gume i postavio zimske. Dvije starije sam stavio nazad, a naprijed kupio nove GY. Usput zamijenio stabilizator i uradio elektronsku spuru. Jucer na autoputu primjetim da mi trese volan na brzinama od 105-120 km/h. Najvise trese na 110 i 115. Vozio do 165 i od 120-165 se nista ne osjeti ili mozda malo jer je ipak velika brzina ( osjeti se malo prenos vibracija sa vjerovatno neravne ceste). Uglavnom ni blizu kao recimo na 110.

Imate li ideju sta bi moglo biti?

Jos jedna stvar. Odavno osjetim vibracije na papucici gasa i recimo na mjenjacu (osjetim kako se nesto okrece ili tako nesto, kad drzim ruku na mjenjacu).
Nije dobro urađen balans, više puta imao isti problem. Moraš uraditi novi balans svih feluga i to balans pod opterećenjem, traži vulkanizera koji može raditi balans pod opterećenjem jer ako uradiš klasični balans nećeš riješiti problem. Taj balans pod opterećenjem moraš uraditi i iz razloga jer ti nisu iste gume naprijed i nazad. Rješit ćeš problem sa tim balansiranjem ali da ne bacaš pare, samo balans pod opterećenjem.

Balans pod opterećnjem ima Union Commerc u Zenici. Imaju na netu web stranicu.

Vibracije na papučicu gasa prenosi sa točkova. Vibracije na poluzi mjenjača, ako nastave i nakon novog balansa, mogu ukazivati na loš nosač mjenjača u motoru.
channel10

#3464 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

Problem je sto u Zenici nema pravih vulkanizera ni sprava za balans sa opterecenjem. U Unioncommercu navodno ima, ali pravo da ti kazem, ne vjerujem im. Kad sam trebao raditi spuru kod njih, poce mi s.ati ne valja ovo, ne valja ono. Treba mijenjati ovo pa ono da bi uradili spuru. Dobro, nije problem. Odem dvojici majstora da pregledaju to sto govori ovaj u Unioncommercu i na kraju ispade treba zamijeniti samo stabilizator. A ovaj u UC uporan da treba mijenjati i spone volana.
Mislio sam da su pravi ovi u ASD Vitez, ali eto haman pa i oni fusere. Tesko je sad naci dobrog i postenog majstora za bilo sta. Radit cu obavezno novo balansiranje, pa javim kad uradim.
condy

#3465 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Union commerc ti može uraditi balans pod opterećenjem jer sam kod njih do sada više puta to radio, džabe ideš dalje ali kako ti odlučiš. To rade svakodnevno i nije to ništa komplikovano to sve odradi mašina a ne majstor.
530i

#3466 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Možda i ne griješe ljudi. Razlikuje se "dobro" i "ispravno" od majstora do majstora. Koje je auto, kilometraža, je li šta rađeno na trapu ranije?
channel10

#3467 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

Laguna 1, 225 000KM. Vec jednom mijenjan stabilizator na istoj strani. Ništa više nije radjeno. Uglavnom sad znam sta mi je raditi pa vidjet ću šta ću i kako ću.
530i

#3468 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Nemoj da te čudi ako i budu u pravu ti za mijenjanje.
Ali slobodno izbalansiraj tom metodom pod opterećenjem i probaj odmah na autoputu.
channel10

#3469 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

Kako se uopšte radi to balansiranje pod opterećenjem i koliko otprilike košta?
530i

#3470 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Kao i obično, samo je drugačija mašina, guma ima dodir sa trakom koja simulira cestu, a nije puno skuplje od standardnog balansiranja...30-40 maraka, nije više sigurno.
channel10

#3471 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

Ok, hvala :thumbup:.. Standardna zamjena guma i njihovo balansiranje je 5KM po gumi. Znaci ovo je cca 10KM
direstraits0078

#3472 Re: Pitamo Mehanicare ?

channel10 wrote:Problem je sto u Zenici nema pravih vulkanizera ni sprava za balans sa opterecenjem. U Unioncommercu navodno ima, ali pravo da ti kazem, ne vjerujem im. Kad sam trebao raditi spuru kod njih, poce mi s.ati ne valja ovo, ne valja ono. Treba mijenjati ovo pa ono da bi uradili spuru. Dobro, nije problem. Odem dvojici majstora da pregledaju to sto govori ovaj u Unioncommercu i na kraju ispade treba zamijeniti samo stabilizator. A ovaj u UC uporan da treba mijenjati i spone volana.
Mislio sam da su pravi ovi u ASD Vitez, ali eto haman pa i oni fusere. Tesko je sad naci dobrog i postenog majstora za bilo sta. Radit cu obavezno novo balansiranje, pa javim kad uradim.
Prije svega toga, skini točkove i očisti dosjede felgi na glavčini.
MrRango

#3473 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by MrRango »

Pozdrav svima.
Kakva su vaša iskustva sa udarcima kamenčića u šajbu. Danas me je jedan pravo dobro uplašio, ostavio je trag za sobom, ali nije se proširilo po ostatku šajbe udarac, nego je samo otprilike 1-1.5 cm prečnika ostao trag, i nije duboko udario, samo se površinski primijeti koliko široko je imao pri udarcu u šajbu, ne znam koliko se to sa slike vidi.
Kakve su šanse da se dalje proširi, budući da svaki dan putujem oko 70km, a sada idu i hladnije temperature, kako će to sve se odraziti, kakva su vaša mišljenja, nemam nikakvo iskustvo sa tim stvarima, početnik sam, tako da bilo koji savjet je dobro došao.
Gledao sam na internetu nekakvi kit-ovi za lijepljenje, da li toga kod nas ima, i da li ima ikako potrebe poduzimati išta povodom istog.

Hvala.
Slika:
http://postimg.org/image/pgx4619dj/
direstraits0078

#3474 Re: Pitamo Mehanicare ?

MrRango wrote:Pozdrav svima.
Kakva su vaša iskustva sa udarcima kamenčića u šajbu. Danas me je jedan pravo dobro uplašio, ostavio je trag za sobom, ali nije se proširilo po ostatku šajbe udarac, nego je samo otprilike 1-1.5 cm prečnika ostao trag, i nije duboko udario, samo se površinski primijeti koliko široko je imao pri udarcu u šajbu, ne znam koliko se to sa slike vidi.
Kakve su šanse da se dalje proširi, budući da svaki dan putujem oko 70km, a sada idu i hladnije temperature, kako će to sve se odraziti, kakva su vaša mišljenja, nemam nikakvo iskustvo sa tim stvarima, početnik sam, tako da bilo koji savjet je dobro došao.
Gledao sam na internetu nekakvi kit-ovi za lijepljenje, da li toga kod nas ima, i da li ima ikako potrebe poduzimati išta povodom istog.

Hvala.
Slika:
http://postimg.org/image/pgx4619dj/
:lol: Sretan dan i meni, ljepsa polovina prijavila da je kamencic zveknuo u sajbu i napravio ovo na slici:

Image

To je veceras vec eskaliralo na dvije cize duljine 20-30 cm... To ce biti sofersajba br. 4 na istom autu za nesto dulje od 4 godine i ca. 250k km.

Na drugom autu, ima vec pola godine fleka velicine 1 cm u precniku, ne siri se, nije lijepljeno, nista. Tako da, zavisi od temperature, koliko je osteceno, kako je puklo, i koliko si sretan. :mrgreen:
MrRango

#3475 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by MrRango »

Kako vidim na ovoj slici udarac je malo dublje prošao, nadam se da nece nikud dalje se raširiti pukotina, jer kod mene nisam primijetio da je baš nešto duboko oštetilo staklo...
Post Reply