ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#3451 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote: Kazem ja. A ti pitaj nekog pravnika pa se javi.
Pobjedio si, Ministarstvo prometa i komunikacija na svoju zvanicnu web stranicu postavlja dokumente i informacije koju su saljivog i nezvanicnog sadrzaja, onako malo se zabavljaju... :run:
BadBoy

#3452 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

Ahahahah ubi te frajer na tvoju taktiku smaranja. Ali upravu je.

Informacija možda jeste "zvanična" ali dokument u kojem je sadržan nije. Sutra može nestati sa stranice i na šta ćeš se onda pozivati? Nema nikakva trajnija obilježja, kako je i rekao nema broj protokola, potpis, pečat, datum...
nemezis

#3453 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:
nemezis wrote: Naporan si sa ovim. Procitaj cijeli tekst od BIHAMK-a. Nekoliko puta si rekao da ne čitaš a diskutujes o necemu.
Ako slucajno nisi procitao da ti ponovim jos jednom, pogledaj datum, pogledaj jesam li procitao cijeli tekst:
Image
Nisi, pročitaj ponovo.
made_in_sarajevo

#3454 Re: ZOBS

Post by made_in_sarajevo »

Nisam uspio naci, po kojem zakonu se mora imati PP aparat ako u autu ima LPG ugradjen i kakva je situacija za prelazak u HR?
supercali

#3455 Re: ZOBS

Post by supercali »

made_in_sarajevo wrote:Nisam uspio naci, po kojem zakonu se mora imati PP aparat ako u autu ima LPG ugradjen i kakva je situacija za prelazak u HR?
Po zobsu
drug_profi

#3456 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

made_in_sarajevo wrote:Nisam uspio naci, po kojem zakonu se mora imati PP aparat ako u autu ima LPG ugradjen i kakva je situacija za prelazak u HR?
Po "PRAVILNIKU O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI I OSOVINSKOM OPTEREĆENJU VOZILA, O UREĐAJIMA I OPREMI"
http://bihamk.ba/assets/files/84UPG3rgf ... ijepdf.pdf

Član 146.

Što se tiče HR, obavezan si imati naljepnicu na zadnjem kraju vozila, upisanu konverziju u saobraćajnu dozvolu. Ne znam da li je PP aparat obavezan tamo ali nije kaznjivo imati ga. :D
made_in_sarajevo

#3457 Re: ZOBS

Post by made_in_sarajevo »

drugi profil wrote:
Po "PRAVILNIKU O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI I OSOVINSKOM OPTEREĆENJU VOZILA, O UREĐAJIMA I OPREMI"
http://bihamk.ba/assets/files/84UPG3rgf ... ijepdf.pdf

Član 146.

Što se tiče HR, obavezan si imati naljepnicu na zadnjem kraju vozila, upisanu konverziju u saobraćajnu dozvolu. Ne znam da li je PP aparat obavezan tamo ali nije kaznjivo imati ga. :D
Hvala :thumbup:
vješalica

#3458 Re: ZOBS

Post by vješalica »

supercali wrote:
Po zobsu
znas li ti ijedan drugi zakon i pravilnik osim zoobs bih pomenuti?
hhahaa
tempuser

#3459 Re: ZOBS

Post by tempuser »

vješalica wrote:
supercali wrote: Po zobsu
hhahaa
I i kad ZOBS spominje gdje god mu odgvara ubaci nepostojece clanove ko dzokera. :lol: :lol: :lol: :lol:
supercali

#3460 Re: ZOBS

Post by supercali »

tempuser wrote:
vješalica wrote:
supercali wrote: Po zobsu
hhahaa
I i kad ZOBS spominje gdje god mu odgvara ubaci nepostojece clanove ko dzokera. :lol: :lol: :lol: :lol:
Al sam ti nabio kompleks pratis me u stopu jos izmisljas
tempuser

#3461 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Prije ce biti da clanove ZOBS-a izmisljas na svakoj temi i da to nije bio incident ngo ozblja dijagnoza. :lol: :lol: :lol: :lol:

Član 173.
Vozač koji je u tolikoj mjeri umoran ili bolestan, ili je u takvom psihičkom stanju da je nesposoban za bezbjedno upravljanje vozilom, kao i vozač pod djelovanjem opojnih droga ili drugih opojnih sredstava ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, ne smije da upravlja vozilom u saobraćaju na putu.

Dokazi suprotno pa nadji gdje je u ZOBS-u propisan PP aparat za vozila na LPG.
Optimist

#3462 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Ne znam da li sam na pravom mjestu sa pitanjem, ali da pokusam.

U zadnje vrijeme dosta srecem putnicko vozilo (neki dzip) koje vuce prikolicu na kojoj su natovarena 2 auta. Obzirom da masa prikolice sa dva vozila sigurno prelazi 3 tone, plus vucno vozilo, u zbiru blizu 5 tona, koja kategorija je potrebna za takvu kompoziciju?
Koliko znam B+E je do ukupne tezine 3,5 tone.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3463 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

Optimist wrote:Ne znam da li sam na pravom mjestu sa pitanjem, ali da pokusam.

U zadnje vrijeme dosta srecem putnicko vozilo (neki dzip) koje vuce prikolicu na kojoj su natovarena 2 auta. Obzirom da masa prikolice sa dva vozila sigurno prelazi 3 tone, plus vucno vozilo, u zbiru blizu 5 tona, koja kategorija je potrebna za takvu kompoziciju?
CE
Seawolf

#3464 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

Optimist wrote:Ne znam da li sam na pravom mjestu sa pitanjem, ali da pokusam.

Sa vozačkom dozvolom BE kategorije se može voziti vozilo B kategorije, koje vuče priključno vozilo čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.500 kg.

Dakle, onaj ko ima vozačku dozvolu BE kategorije može upravljati sklopom vučnog i priključnog vozila najveće ukupne dopuštene mase sklopa vozila od 7.000 kg, pod uslovom da najveća dopuštena masa vučnog i priključnog vozila pojedinačno, nije veća od 3.500 kg.

Ako je pri tome, vučno vozilo registrovano kao teretno klase N1, mora imati ugrađen i aktiviran tahograf.
bitanga_sa_otesa

#3465 Re: ZOBS

Seawolf wrote: Sa vozačkom dozvolom BE kategorije se može voziti vozilo B kategorije, koje vuče priključno vozilo čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.500 kg.

Dakle, onaj ko ima vozačku dozvolu BE kategorije može upravljati sklopom vučnog i priključnog vozila najveće ukupne dopuštene mase sklopa vozila od 7.000 kg, pod uslovom da najveća dopuštena masa vučnog i priključnog vozila pojedinačno, nije veća od 3.500 kg.

Ako je pri tome, vučno vozilo registrovano kao teretno klase N1, mora imati ugrađen i aktiviran tahograf.
mislim da BE ukupna masa (vucno vozilo,prikolica i teret)ne smije preci 3500 kg.
Optimist

#3466 Re: ZOBS

Post by Optimist »

I meni je ostalo u glavi da je vozacka B kategorije za teret ukupne mase do 3500kg. Samo me buni situacija koju srecem na cesti jer je u pitanju putnicko vozilo koje sa prikljucnim ima ukupnu masu 5 i vise tona.
Seawolf

#3467 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

bitanga_sa_otesa wrote:
Seawolf wrote: Sa vozačkom dozvolom BE kategorije se može voziti vozilo B kategorije, koje vuče priključno vozilo čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.500 kg.

mislim da BE ukupna masa (vucno vozilo,prikolica i teret)ne smije preci 3500 kg.
Ne, griješiš.

Bilo bi besmisleno da se sa BE kategorijom koju većina nas ima, ne može upravljati iole ozbiljnijim automobilom srednje klase koji vuče kamp prikolicu, pri čemu ukupna najveća dopuštena masa svega toga, kao od šale prelazi 3.500 kg.

Sa vozačkom dozvolom B kategorije (bez BE), može se upravljati vučnim vozilom B kategorije, koje vuče prikolicu čija najveća dopuštena masa nije veća od 750 kg.

Sa vozačkom dozvolom BE kategorije, može se upravljati vučnim vozilom B kategorije, koje vuče prikolicu čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.500 kg.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3468 Re: ZOBS

Post by mali_milojica »

Seawolf wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:

Ne, griješiš.

Bilo bi besmisleno da se sa BE kategorijom koju većina nas ima, ne može upravljati iole ozbiljnijim automobilom srednje klase koji vuče kamp prikolicu, pri čemu ukupna najveća dopuštena masa svega toga, kao od šale prelazi 3.500 kg.

Sa vozačkom dozvolom B kategorije (bez BE), može se upravljati vučnim vozilom B kategorije, koje vuče prikolicu čija najveća dopuštena masa nije veća od 750 kg.

Sa vozačkom dozvolom BE kategorije, može se upravljati vučnim vozilom B kategorije, koje vuče prikolicu čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.500 kg.
Primjetio sam da svi koji sada polažu B kategoriju,svima u vozačkoj stoji samo B,dok npr kod nas starijih stoji i B i BE kategorija :D
tempuser

#3469 Re: ZOBS

Post by tempuser »

mali_milojica wrote: Primjetio sam da svi koji sada polažu B kategoriju,svima u vozačkoj stoji samo B,dok npr kod nas starijih stoji i B i BE kategorija :D
Kad smo "mi" polagali platili smo da mozemo voziti sve sto je tad islo pod "B" kategoriju, kad su sad podlijelili B kategoriju ne mogu ti retroaktivno oduzeti ono za sta si polagao.
Kad vidim da danas nema ni poligona ni parkiranja ja im ne bih dao ni "B"! :lol:
bitanga_sa_otesa

#3470 Re: ZOBS

Seawolf wrote: Ne, griješiš.

to sto bi tebi bilo besmisleno mislim da u zoobs-u pise drugacije ili sam ja davno citao,ali sam 80&siguran da je BE do 3500 kg ukupne.recimo kamp prikolica je 750 kg,a neki terenac je 2200 kg,i to ne prelazi 3500kg...
hajd nek neko nadje clan u zakonu gdje to pise,ja ne znam gdje to gledate...
nemezis

#3471 Re: ZOBS

Post by nemezis »

(5) U kategoriju BE ubrajaju se skupovi vozila čija se vučna vozila ubrajaju u kategoriju B, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu/dopuštenu masu do 750 kg, i motorno vozilo B kategorije sa prikolicom čija je najveća dozvoljena/dopuštena masa veća od 750 kg, koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena/dopuštena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg.
bitanga_sa_otesa

#3472 Re: ZOBS

hvala nemezis,znaci da sam bio u pravu :thumbup: :thumbup:
530i

#3473 Re: ZOBS

Post by 530i »

Tako sam i ja mislio, ali koja kategorija je onda auto B koje sa prikolicom prelazi 3,5 tone? Mislim da tu ima razlike od države do države...
bitanga_sa_otesa

#3474 Re: ZOBS

530i wrote:Tako sam i ja mislio, ali koja kategorija je onda auto B koje sa prikolicom prelazi 3,5 tone? Mislim da tu ima razlike od države do države...
ovi sto vuku pumpe za estrich su morali polagati CE kategoriju ,jer vuku s nekim terencem ili kombijem 2-2.5 t ,a pumpa je 1.5-1.8 t...
Seawolf

#3475 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

530i wrote:Tako sam i ja mislio, ali koja kategorija je onda auto B koje sa prikolicom prelazi 3,5 tone? Mislim da tu ima razlike od države do države...
Nema razlike. U svakoj evropskoj državi se sa vozačkom dozvolom BE kategorije može upravljati vozilom "B" kategorije (bilo ono putničko klase "M1", ili teretno klase "N1"), koje vuče priključno vozilo čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500 kg.

Za voziti takav sklop vozila nije potrebna vozačka dozvola CE kategorije, je jasno piše da je vozačka dozvola CE kategorije potrebna za voziti sklop vozila, u kojemu je vučno vozilo "C" kategorije (motorna vozila za prevoz tereta, čija je najveća dopuštena masa veća od 7.500 kg), a priključno vozilo ima najveću dopuštenu masu veću od 750 kg.

Da pojednostavnim, za voziti teretno ili putničko motorno vozilo najveće dopuštene mase 3.500 kg, koje vuče prikolicu najveće dopuštene mase 3.500 kg, potrebna je i dovoljna vozačka dozvola BE kategorije, jer vučno vozilo spada u kategoriju "B". Ko god drugačije kaže, u krivu je.
Post Reply