Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
safran

#3451 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:Kad se biljkama stvore idealni uslovi onda biljke brze rastu a sad samo zakrzljaju.Ja imam svoj sistem direktnog sijanja u zemlju.
E o ovom i ja pričam. Svake godine me zasvrbe prsti, sijem u februaru, pa onda biljke prevelike, ququ lele kad će prvi maj, pa ha prvi maj moraju u zemlju jer su prevelike za čontrice, zemlja hladna, padne snijeg, biljke se pate i na kraju ništa.
Ove godine nisam ni jednu sjemenku ubola prije 1. marta - paradajz je taman - za 10-ak dana će biti za pikiranje a topla lijeha je skoro spremna. Čak mislim još jednu turu volovskog srca posijati. Paprike su druga priča, tek provirile - fafarona i Habanero još nema :sad: Nema ni patlidžana bijelog - stavila sam još jednu turu u vlažnu komoru pa ću njih na toplijem držati. Eto!
kerima1

#3452 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Kad se biljkama stvore idealni uslovi onda biljke brze rastu a sad samo zakrzljaju.Ja imam svoj sistem direktnog sijanja u zemlju
Tacno,bas citam na jednom forumu poletili ljutace u decembru sijati pa sad grijalicu im pale da se ne smrznu :lol: :lol: :lol: sto no kazu cemu vrijeme tome i vakat.
Ratarka

#3453 Re: Bášča

Post by Ratarka »

[quote="Ratarka"]vrtlar, evo redom:
plastenik je 5sirine i 6 duzine, razmak bih voljela takav da svemu mogu prici, a posto sada mogu da racunam na to da cu povaditi sto imam trenutno kad budu gotovi novi rasadi, onda mogu pratiti tvoje upute
posijala sam, prepisacu jer samo neke znam kako izgledaju i u prirodi, vecinu nemam pojma, (dio je poceo da nice, dio ne)
paradajz: vol.srce, coct.supersweet i juce jabucar
paprike: soroksari, kalifornijsko cudo, feferon zuti
patlidzan jajcevec
salata: majska kraljica i leda
u kesicama imam jos slonovo uho i somborku, nisam to posijala jos
i imam jos cca 20 kesica raznih, od graska mislim 3 vrste, buranije, graha, niskog, visokog, mrkvi, persuna, tikvica, krastavica, bamnje, prokulica, zacinskih trava....da u najmanju ruku sijem dva tri dunuma :)

vrtlar, napisala sam, evo ga ponovo, a do sada sam posijala i sve preostale paprike koje sam kupila i paradajza jos par vrsta, muku mucim sa svjetlom izmedju ostalog...

kos nista nije dovoljno dobro/jako za plastenik, dosta toga se i susi zbog svjetla/grijanja u stanu, ali i dalje nemam pojma kako da rasporedim biljke u plastenik da im bude adekvatno zahtjevima.

hvala!
Ratarka

#3454 Re: Bášča

Post by Ratarka »

na stolu:
Image

prepikirano pojedinacno:
Image

feferoncici, zuti (trebali bi biti nekada :))
Image

da li ce ovako biti dovoljno svjetla ili da sa ove druge strane dodam obicnu stojecu lampu?

mumine, u casici feferoni, pojma nemam, neki zuti iz kesice. imaju samo po dva lista ali su se "izvukli" u visinu, mada jedino oni jos uvijek imaju normalnu zelenu boju, sta mi je ciniti?
Keiko

#3455 Re: Bášča

Post by Keiko »

Svaka vam cast svima sto ste tako vrijedni!

Pocela sam citati od pocetka ali ima puno stranica pa se nemojte ljutiti ako sam negdje preskocila odgovor na moje pitanje. Znate li ista efikasno protiv puzeva? Ne uzgajam povrce ali imam poprilicno velike cvjetnjake I non stop se borim s' puzevima (golacima I onim s' kucicom). Sve mi zivo pojedose :(

Ako nekoga zanima, napisat' cu kako sama pravim humus koji mi je ujedno I gnojivo.

Hvala I Pozdrav svima!
kerima1

#3456 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ako nekoga zanima, napisat' cu kako sama pravim humus koji mi je ujedno I gnojivo.
moze napisi.
Sto se tice puzeva probaj cvijetnjak nasoliti okolo njega,a blizu njega staviti neku dasku mokru.gamad ce se danju dok je toplo sklanjati ispod te daske,a ti ih potusi :D
vrtlar

#3457 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ratarka wrote:
Ratarka wrote:vrtlar, evo redom:
plastenik je 5sirine i 6 duzine, razmak bih voljela takav da svemu mogu prici, a posto sada mogu da racunam na to da cu povaditi sto imam trenutno kad budu gotovi novi rasadi, onda mogu pratiti tvoje upute
posijala sam, prepisacu jer samo neke znam kako izgledaju i u prirodi, vecinu nemam pojma, (dio je poceo da nice, dio ne)
paradajz: vol.srce, coct.supersweet i juce jabucar
paprike: soroksari, kalifornijsko cudo, feferon zuti
patlidzan jajcevec
salata: majska kraljica i leda
u kesicama imam jos slonovo uho i somborku, nisam to posijala jos
i imam jos cca 20 kesica raznih, od graska mislim 3 vrste, buranije, graha, niskog, visokog, mrkvi, persuna, tikvica, krastavica, bamnje, prokulica, zacinskih trava....da u najmanju ruku sijem dva tri dunuma :)

vrtlar, napisala sam, evo ga ponovo, a do sada sam posijala i sve preostale paprike koje sam kupila i paradajza jos par vrsta, muku mucim sa svjetlom izmedju ostalog...

kos nista nije dovoljno dobro/jako za plastenik, dosta toga se i susi zbog svjetla/grijanja u stanu, ali i dalje nemam pojma kako da rasporedim biljke u plastenik da im bude adekvatno zahtjevima.

hvala!

Pozdrav ratarkice :mrgreen: :D ti bas vrijedna bastovanka ali bolje bi bilo da si manje vrijedna.Po mom misljenju si pozurila sa svim posijanim ali eto.I kao sto rece safran svrbili je prsti svake godine u februaru pa imala propblema i sad je ne svrbe prije marta a tad je idealno za sjetvu.Moje misljenje je da si mogla u plasteniku napraviti toplu lijehu i na nju napraviti mini plastenik i posijati sve sto mislis sijati.Imala bi i svjetlost i toplotu a biljke se ne bi izduzile ali na greskama se covjek uci.
A za plastenik ne znam sta ces saditi u njemu ali kroz sredinu plastenika ces imati stazu koja bi trebala biti 50cm.Razmak medju redovima za paradajz u plasteniku bi trebao biti 90cm a medju biljkama najmanje 50cm.Ako stavis dva reda paradajza sa jedne strane izmedju paradajza mozes staviti salatu.paradajz ne voli puno azot a salata ce uzeti azot i tako ce se dopunjavati.Ako ti nije tesko napisi sta ces sijati u plasteniku i pokusacu ti napraviti raspored.I pazi u plastenik ne mozes stavljati i ljute i slatke paprike.Ljute paprike su ajce i na kraju sve ce biti ljute.
vrtlar

#3458 Re: Bášča

Post by vrtlar »

irishgirl wrote:Svaka vam cast svima sto ste tako vrijedni!

Pocela sam citati od pocetka ali ima puno stranica pa se nemojte ljutiti ako sam negdje preskocila odgovor na moje pitanje. Znate li ista efikasno protiv puzeva? Ne uzgajam povrce ali imam poprilicno velike cvjetnjake I non stop se borim s' puzevima (golacima I onim s' kucicom). Sve mi zivo pojedose :(

Hvala I Pozdrav svima!

Pozdrav ako ces hemiju upotrebljavati imas sredstva protiv puzeva mislim ona plava zrnca.Ako hoces prirodno onda ukopaj oko cvijetnjaka nekoliko casa od yogrta napunjenih pivom.Puzevi vole miris pive i utopice se.Oko stabljika ili cvijetnjaka pospi pepelom ili kamenom prasinom.Ovo moras ponavljati poslije svake kise.I kao sto rece kerima stavi daske i kad pokupis puzeve stavi ih u vrelu vodu i kad se ohladi poprsci oko cvijetnjaka i oko biljaka to ih odbija.Isto tako ne podnose neke biljke pa tako mozes posaditi kadulju tamjan i dragoljub oko cvijetnjaka to ce ih odbiti
Keiko

#3459 Re: Bášča

Post by Keiko »

Bas vam hvala svima na odgovorima. Probat' cu kadulju i dragomir i to s' daskom. One plave granulice sam koristila i dobre su ali nesto izbjegavam hemiju koliko god mogu.
kerima1 wrote:
moze napisi.
Sto se tice puzeva probaj cvijetnjak nasoliti okolo njega,a blizu njega staviti neku dasku mokru.gamad ce se danju dok je toplo sklanjati ispod te daske,a ti ih potusi :D
Ja sve otpatke od hrane, posebno od voca I povrca, pa onda ljuske od jaja, lisce, travu,... Potrpam u komposter I nakon svakih 15-20 cm pokrijem novinama pa nastavim. Prije sam znala stavit' otpatke u crnu kesu za smece, probusit' part rupa I gurnut' negdje iza zbuna I ostavit' par mjeseci. Gliste dodju same I odrade posao :D . Ovo mi je odlicno za cvijece jer je puno vitamina I minerala a kad mi treba malo jace djubrivo, kupim kokosinjak u granulicama I dodam mozda saku kokosinjaka na kantu humusa. Od ovog sve raste k'o ludo.

Sad imam pravi komposter od drveta ali mi je sistem s' kesom odlicno radio.
bizet

#3460 Re: Bášča

Post by bizet »

gdje si bila ranije da spomenes kesu irishgril...ja sam nabavila crnu bacvu i u nju skupljala kompost ....problem sa bacvom je sto nije predvidjena za kompost i nema rupa, pa sam poklopac drzala odskrinutim
u kakvom je stanju sad ne znam...mislim da ni muzu nije na pameti....ali idu topliji dani i vjerujem da ce kompost biti spreman do jeseni
na vrtlarici sam vidjela njene drvene tj. od letvica kompostnjake....ako Bog da bice i to jednom
kerima1

#3461 Re: Bášča

Post by kerima1 »

I ja htjela sto reci gdje si nam zimus bila da nam kazes za te kese :lol: kod mene zivica koliko hoces ja bih komotno mogla nagurat 20 kesa :D
hvala na info.druge godine insAllah nabavimo takvo djubre ja i Bizet ;-)
Ratarka

#3462 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Pozdrav ratarkice :mrgreen: :D ti bas vrijedna bastovanka ali bolje bi bilo da si manje vrijedna.Po mom misljenju si pozurila sa svim posijanim ali eto.I kao sto rece safran svrbili je prsti svake godine u februaru pa imala propblema i sad je ne svrbe prije marta a tad je idealno za sjetvu.Moje misljenje je da si mogla u plasteniku napraviti toplu lijehu i na nju napraviti mini plastenik i posijati sve sto mislis sijati.Imala bi i svjetlost i toplotu a biljke se ne bi izduzile ali na greskama se covjek uci.
A za plastenik ne znam sta ces saditi u njemu ali kroz sredinu plastenika ces imati stazu koja bi trebala biti 50cm.Razmak medju redovima za paradajz u plasteniku bi trebao biti 90cm a medju biljkama najmanje 50cm.Ako stavis dva reda paradajza sa jedne strane izmedju paradajza mozes staviti salatu.paradajz ne voli puno azot a salata ce uzeti azot i tako ce se dopunjavati.Ako ti nije tesko napisi sta ces sijati u plasteniku i pokusacu ti napraviti raspored.I pazi u plastenik ne mozes stavljati i ljute i slatke paprike.Ljute paprike su ajce i na kraju sve ce biti ljute.[/quote]

sve sam sijala od 01.03 pa dalje, nekako sam shvatila da tako treba, ali hajde i ako zafrknem zapisacu za iducu sezonu ;)
mislila sam da u plastenik posadim paradajz i paprike, izmedju toga nesto sto moze, tipa salate. ljutu cu ostaviti za vani, kao i one male feferoncice, oni idu u saksiju. eventualno sam imala neku nadu da mogu da ubacim koji patlidzan i tikvicu, ali ako ne ide onda necu...
flag

#3463 Re: Bášča

Post by flag »

irishgirl wrote:Znate li ista efikasno protiv puzeva? Ne uzgajam povrce ali imam poprilicno velike cvjetnjake I non stop se borim s' puzevima (golacima I onim s' kucicom). Sve mi zivo pojedose :(
Irkinjo,možeš koru od jaja usitniti i posuti okolo biljki koje trebaš zaštititi. Kora je oštra i puževi neće moći preći preko te prepreke. Za puževe je ovo mini žilet.
Ovo važi ako nije u pitanju invazija puževa. Ukoliko je ipak invazija... efikasan način je da negdje u ćošaku bašte u neku plitku posudu naspeš pivo - iznenadit ćeš se kakvi su puževa alkoholičari :D .

Eh, a sada meni treba pomoć. Danas sam bio na livadi i imam mali milion rupa od voluharica. Izgleda da su se sve voluharice iz sela kod mene naselile. Takođe i krtice, hajd' sa krticama se i mogu nositi... međutim, sa voluharicama nemam pojma kako se dalje boriti. Do sada sam koristio hepo kockice - očito nema fajde ni od tog. Otrov ne bi (još uvijek) koristio!!!
Vrtlar je davao neke recepte, ali sada nema onih biljki koje je savjetovao koristiti. Hajd' sad, pucajte savjete.
Keiko

#3464 Re: Bášča

Post by Keiko »

bizet wrote:gdje si bila ranije da spomenes kesu irishgril...ja sam nabavila crnu bacvu i u nju skupljala kompost ....problem sa bacvom je sto nije predvidjena za kompost i nema rupa, pa sam poklopac drzala odskrinutim
u kakvom je stanju sad ne znam...mislim da ni muzu nije na pameti....ali idu topliji dani i vjerujem da ce kompost biti spreman do jeseni
na vrtlarici sam vidjela njene drvene tj. od letvica kompostnjake....ako Bog da bice i to jednom
Ovi od letvica se mogu vrlo lako napraviti od starih paleta, ostatak laminate, bez veze letvica,... Sigurna sam da na YouTube-u imaju instrukcije. Kad stignem pogledat' cu da nadjem I postavim link ili mislim da bih mogla imati u nekoj knjizi.

Ne znam kakav ce kompost biti iz obicne bacve, moguce vlazan ali ja sam I takav gurala post cvijetnjacima bez problema. Da samo jos napomenem da sam primjetila da mi je bolji I ljepsi humus otkad sitnim otpatke. Ono tipa ogulim krompir, mrkvu,... I onda samo na brzaka tomalo isitnim na dasci prije nego ga istresem u komposter.

Na zalost, ja vam ne mogu biti od velike koristi oko povrca ali mogu oko cvijece ako koga zanima. Na primjer, ako neko voli I uzgaja ruze, najbolja prehrana za njih je isitnjena kora od banane kad pocrni. Ja skupim par kora, pustim da pocrne I onda ih isjeckam I zakopam komadice oko ruze.

Hvala @flag za to s' ljuskama od jaja, imam sad svakakvih eksperimenata za probat'. :-D
Hadzi Lojo

#3465 Re: Bášča

Post by Hadzi Lojo »

Meni nikle dvije stabljike marihuane iz sjemena celera glavicara, pusticu je da izraste, bas me interesuje kad se zapali.
bizet

#3466 Re: Bášča

Post by bizet »

@irishgirl, da li znas nesto o uzgoju ljekovitog i aromaticnog bilja?
najvise me zanima lavanda i zalfija....a onda i kamilica i majcina dusica :)
vrtlar

#3467 Re: Bášča

Post by vrtlar »

irishgirl wrote:
bizet wrote:gdje si bila ranije da spomenes kesu irishgril...ja sam nabavila crnu bacvu i u nju skupljala kompost ....problem sa bacvom je sto nije predvidjena za kompost i nema rupa, pa sam poklopac drzala odskrinutim
Ovi od letvica se mogu vrlo lako napraviti od starih paleta, ostatak laminate, bez veze letvica,... Sigurna sam da na YouTube-u imaju instrukcije. Kad stignem pogledat' cu da nadjem I postavim link ili mislim da bih mogla imati u nekoj knjizi.

Ne znam kakav ce kompost biti iz obicne bacve, moguce vlazan ali ja sam I takav gurala post cvijetnjacima bez problema. Da samo jos napomenem da sam primjetila da mi je bolji I ljepsi humus otkad sitnim otpatke. Ono tipa ogulim krompir, mrkvu,... I onda samo na brzaka tomalo isitnim na dasci prije nego ga istresem u komposter.

Na zalost, ja vam ne mogu biti od velike koristi oko povrca ali mogu oko cvijece ako koga zanima. Na primjer, ako neko voli I uzgaja ruze, najbolja prehrana za njih je isitnjena kora od banane kad pocrni. Ja skupim par kora, pustim da pocrne I onda ih isjeckam I zakopam komadice oko ruze.

Hvala @flag za to s' ljuskama od jaja, imam sad svakakvih eksperimenata za probat'. :-D

Evo flagu cvijecarke prijateljice.Flag je najveci cvijecar ovdje tako da mozete iskustva pisati i prenositi na druga. :mrgreen: ;-)
vrtlar

#3468 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ratarka wrote: sve sam sijala od 01.03 pa dalje, nekako sam shvatila da tako treba, ali hajde i ako zafrknem zapisacu za iducu sezonu ;)
mislila sam da u plastenik posadim paradajz i paprike, izmedju toga nesto sto moze, tipa salate. ljutu cu ostaviti za vani, kao i one male feferoncice, oni idu u saksiju. eventualno sam imala neku nadu da mogu da ubacim koji patlidzan i tikvicu, ali ako ne ide onda necu...

Da je onaj plastenik moj vidio sam sliku maloprije ja bih uradio ovako.Kroz sredinu bi stavio stazu oko 50cm i ne skroz do kraja nego bi na kraju ostavio oko 30 do 40cm cijelom duzinom i tu posadio krastavice a poprecno stavio letvu gore u vrhu i vezao kanafu i pustio da se krastavice penju.Sa lijeve strane od ulaza stavio bih dva reda paradajza i do staze red patlidjana.Izmedju paradajza stavio bih salatu.Sa desne strane od ulaza sve do kraja napravio bih lijehe od 80cm i izmedju lijeha stazu oko 30cm i tu posadio paprike,tikvice i zacinsko bilje i eventualno nesto jos.Najbitnije je da dobro podjubris i da imas ventilaciju a o zalijevanju nisam pitao ali se nadam da imas regulisano.
Keiko

#3469 Re: Bášča

Post by Keiko »

bizet wrote:@irishgirl, da li znas nesto o uzgoju ljekovitog i aromaticnog bilja?
najvise me zanima lavanda i zalfija....a onda i kamilica i majcina dusica :)
Za lavandu znam da ce rasti u svakakvoj zemlji, sve dok je na suncu. Isto tako sam cula da je kad joj prodje cvjetanje treba osisati tako sto se vrati skupe u ruku (recimo kao kosa) I onda se makazama osisa na vrhu (nekih 10-15cm). To joj valjda da ljepsi izgled I pomaze 'umanjenoj' biljci da se vise nahrani za zimu I slijedecu sezonu. Ovo nisam sama probala jor nikako da se nakanim da kupim koju sadnicu lavande a kod mene je i stalno kisa tako da ne vjerujem da bi mi bila nesto posebno uspjesna. Za ove ostale cu provjerit' (imena vecine cvijece znam na Engleskom) pa moram nac' prvo sliku da vidim sta je to.

Kao neko opste pravilo, ovo ljekovito bilje je 'divlje' tako da zahtijeva malo njege. Moja baka je nekad davno imala kamilicu na kraju baste koja je rasla onako vise napustena I s' travom nego sto je bila njegovana. U svakom akom slucaju current provjerit.

@flag :thumbup:
kerima1

#3470 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Kod nas ima kupiti sjemena lavande,ali sam cula da ju tesko uzgojiti ima neki proces da bi sjeme niklo.ja sma ove godine majcinu dusicu nabavila da je probam rasijati da raste mjesto trave.isto hocu zalfiju da kupim sjeme,nece nam nesto da se ukorijenji iz sadnice.
kerima1

#3471 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Evo flagu cvijecarke prijateljice.Flag je najveci cvijecar ovdje tako da mozete iskustva pisati i prenositi na druga.
I tebi i Flagu, a i nama cjecarkama ako se ljekovito bilje broji u cvijece :lol:
bizet

#3472 Re: Bášča

Post by bizet »

prosle godine sam kupila sadnicu lavande i zalfije, ali nijedna mi nije opstala...mislim da sam ih veckupila kad su se pocele susiti...ove godine sam kupila sjemena i posijala, ali mi nisu nikle

majcina dusica mi je ostala od prosle godine u saksiji i prezimila i dobro izgleda, iako sam i ove godine posijala u saksiju..sad ne znam sta sa njom...zamolila sam svekrvu da je presadi negdje u bastu, cisto da vidimo hoce li opstati u vanjskim uslovima, a za kamilicu znam da je bila nikla pa onda nesto stala sa rastom....nemam update-ta od muza dokle kako i sta je stiglo zacinsko bilje od ove godine...pitacu pa javim sta od zacina usijeva, a sta ne...sve je bilo sijano iz sjemena ove godine
Senći

#3473 Re: Bášča

Post by Senći »

irishgirl wrote:Ovi od letvica se mogu vrlo lako napraviti od starih paleta, ostatak laminate, bez veze letvica,... Sigurna sam da na YouTube-u imaju instrukcije. Kad stignem pogledat' cu da nadjem I postavim link ili mislim da bih mogla imati u nekoj knjizi.
kerima1

#3474 Re: Bášča

Post by kerima1 »

bizet wrote:prosle godine sam kupila sadnicu lavande i zalfije, ali nijedna mi nije opstala...mislim da sam ih veckupila kad su se pocele susiti...ove godine sam kupila sjemena i posijala, ali mi nisu nikle

majcina dusica mi je ostala od prosle godine u saksiji i prezimila i dobro izgleda, iako sam i ove godine posijala u saksiju..sad ne znam sta sa njom...zamolila sam svekrvu da je presadi negdje u bastu, cisto da vidimo hoce li opstati u vanjskim uslovima, a za kamilicu znam da je bila nikla pa onda nesto stala sa rastom....nemam update-ta od muza dokle kako i sta je stiglo zacinsko bilje od ove godine...pitacu pa javim sta od zacina usijeva, a sta ne...sve je bilo sijano iz sjemena ove godine
Bizet,majcina dusica moze itekako vani,ona raste kao divlja gdje pozelis.slobodno je prenesi negdje u cosak kod ograde samo ce se siriti .zalfiju je teze ukorijeniti,a lavandu ako se ne uradi neki proces sa sjemenom zamrzavanje,odmrzavanje ne znam tacno nece niknuti nema sanse.
Ratarka

#3475 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
bizet wrote:prosle godine sam kupila sadnicu lavande i zalfije, ali nijedna mi nije opstala...mislim da sam ih veckupila kad su se pocele susiti...ove godine sam kupila sjemena i posijala, ali mi nisu nikle

Bizet,majcina dusica moze itekako vani,ona raste kao divlja gdje pozelis.slobodno je prenesi negdje u cosak kod ograde samo ce se siriti .zalfiju je teze ukorijeniti,a lavandu ako se ne uradi neki proces sa sjemenom zamrzavanje,odmrzavanje ne znam tacno nece niknuti nema sanse.
ja sam je posijala, nikla je i - osusila se odjednom. kako da je sada ponovo posijem a da se ne osusi kad nikne? sta sam zeznula?
Post Reply