Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
felsh

#3451 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Mi iz djecije policije nismo imali ovih snajpera velikog kalibra a ni ovih drugih bar do 93,poslije ne znam,nasao sam curu i demobilisao se.
Pozz ekipi
PM72

#3452 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

:lol: :thumbup:

Nasmijao si me pošteno.Iz priloženog se vidi sa kim se družiš. :D To je njegova škola.
felsh

#3453 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Do duse i bez cure moj PM ja bih se demobilisao jer sam vidio da ce mi se jednom neko nasmijati kad spomenem da sam bio u djecijoj policiji da ce me biti sramota jednom i spomenuti.Dok sam ja po knjizarama i opuhanim granapima rovio sta ima drugi su uz matere fino cekali kad ce Troka sta donjeti ili su bili na radnoj obavezi u princez krofnama.Eeeeee.....
Seawolf

#3454 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:...Već i. 338lm je odlična, a s ovim većim zrnom je bolja i od barretta .50bmg. Ne znam samo kako se nosi s Barrettom u .416.
Za onoga ko je u dilemi da li gađati sa .408 CheyTac, ili sa .416 Barrett, mislim da je najbolje rješenje slijedeća šasija (interesantan termin za sklop kundaka, obloge i mehanizma za okidanje, kada je streljačko oružje u pitanju):

http://deserttech.com/guns/dta-hti-snip ... assis.html

Desert Tactical Arms Hard Target Interdiction (HTI)

U ovome sistemu se isporučuju cijevi i zatvarači, i za kalibar .408 CheyTac i za .416 Barrett. I još za .375 CheyTac (po meni bolje rješenje od .408 CheyTac) i za dobri stari (i ne tako precizni) .50 BMG. U kombinaciji sa optikom Kahles K624i 6-24x56, mislim da je ovo prilično dobra stvar za rješavanje zadataka na daljinama od 1.000 do 2.000 m (i do 2.500, uz blagu naklonost boginje meteorologije).

Ima i video, gađanja u metu dimenzija 90 x 90 cm, na daljini od 3.080 yards (2.816 m), kalibrom .375 CheyTac:

@crvenibarjače, jesi li se susreo sa ovom spravom?
Dozer

#3455 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ma danas ima toliko novih puca i kalibara, vrlo mocnih i dalekometnih, da bi jedan rat, kakav je bio nas, s ovim danasnjim cjevkama bio opsti horor.
direstraits0078

#3456 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by direstraits0078 »

Ovo su sve jako skupe igracke, i za kupiti i za gadjati. Samo u US i jos par gun-crazy zemalja moze se doci u dodir s ovim naoruzanjem.
Dozer

#3457 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Naravno. Ali, zamisli da smo imali, recimo, kakvu finu kolicinu .338LM na raspolaganju... Ili kakve Barrete .50 i sl.... Bilo bi tu dosta sege na 1,5- 2km. I tenkovi tipa T55 bi se tu bojali izaci, recimo gore na Osmice, jer bi vozac lako mogao ostati bez glavudze. Mogao bi uredno tuci sve redom iznad Mrkovica (VBR-ove, baterije 120-ki, itd.), ni Poljine se ne bi puno bolje provodile, Vraca, Lukavica...
Ovako, kad znas da ti na preko milje niko ne moze nista, lako se qrciti... Ali, kad znas da ni na 2-2,5 milje nisi na sigurnom, e, onda je vec malo belaj... :-)
PM72

#3458 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Jest ali bi to značilo da i oni na brdima imaju to isto ili mogu nabaviti.Pa te gađa tim igračkama sa tornja na Trebeviću ili raspale roštilj na Borijama po šopaju po Titovoj...
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#3459 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Jah... Ali anamo-oni na brdima ne bi imali Hadžiju Čengića i Šaju za logističare, pa bi možda opet malo bolje prošli. Možda...tko zna... krhko je znanje :lol:

Pozdrav domovini :thumbup:
Ramzess Veliki

#3460 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:Naravno. Ali, zamisli da smo imali, recimo, kakvu finu kolicinu .338LM na raspolaganju... Ili kakve Barrete .50 i sl.... Bilo bi tu dosta sege na 1,5- 2km. I tenkovi tipa T55 bi se tu bojali izaci, recimo gore na Osmice, jer bi vozac lako mogao ostati bez glavudze. Mogao bi uredno tuci sve redom iznad Mrkovica (VBR-ove, baterije 120-ki, itd.), ni Poljine se ne bi puno bolje provodile, Vraca, Lukavica...
Ovako, kad znas da ti na preko milje niko ne moze nista, lako se qrciti... Ali, kad znas da ni na 2-2,5 milje nisi na sigurnom, e, onda je vec malo belaj... :-)
Belaj je pucati sa tom skalamerijom jer te provale iste sekunde a onda te gađa tenjak ... a ti bježiš sa skalamerijom dugom 220 cm i teškom 24 kg. Željezarija nije imala amortizere pa kad te odvali pobrišeš pod leđima u dužini 3-4 metra. Zatim sve sa linije i iz dubine odere po tebi. Ali ta kad oplete ... zrno prođe kroz tri zida k'o kroz puter.
Poslije sam se susreo sa 12.7 ali nisam imao priliku da je koristim ... ali sam je testirao i ... pa dovoljno reći da joj gasni amortizer daje takvo ublaženje da iz stojećeg položaja pucaš kao da je vazdušna puška u pitanju. Na testiranju sam zviznuo bocu pive braon boje na 800 m prvim metkom. Srećom nije bila puna. Nesrećom nisam je ja ispraznio ... :twisted:
Dozer

#3461 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

[youtube][/youtube]Ma nisu cjevke za Lapue bas tolike ;)
Image

Jab ih bio super zadovoljan s necim ovakavim kao ovo gore, ili kakvim Barretom 98 Bravo u .338LM. :D
crven_barjak

#3462 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Skoro pa "potpisa" nema...na velikim daljinama skoro je nemoguce (bez konstantnog nadzora kvalitetnim FLIR-om sirokog spektra) detektovati ovo. Jos dodati dobru maskirnu disciplinu...nema sanse. Ima vise razloga zbog cega je moderni suppressor neizbjezan i sastavni dio kompleta bez kojeg se vise ne ida na daljine preko 1,000m, no iz prilozenog se vidi da nema bojazni od otkrivanja uslijed velikog "potpisa" nakon opaljenja.

crven_barjak

#3463 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Seawolf wrote:
direstraits0078 wrote:...Već i. 338lm je odlična, a s ovim većim zrnom je bolja i od barretta .50bmg. Ne znam samo kako se nosi s Barrettom u .416.
Za onoga ko je u dilemi da li gađati sa .408 CheyTac, ili sa .416 Barrett, mislim da je najbolje rješenje slijedeća šasija (interesantan termin za sklop kundaka, obloge i mehanizma za okidanje, kada je streljačko oružje u pitanju):

U ovome sistemu se isporučuju cijevi i zatvarači, i za kalibar .408 CheyTac i za .416 Barrett. I još za .375 CheyTac (po meni bolje rješenje od .408 CheyTac) i za dobri stari (i ne tako precizni) .50 BMG. U kombinaciji sa optikom Kahles K624i 6-24x56, mislim da je ovo prilično dobra stvar za rješavanje zadataka na daljinama od 1.000 do 2.000 m (i do 2.500, uz blagu naklonost boginje meteorologije).

Ima i video, gađanja u metu dimenzija 90 x 90 cm, na daljini od 3.080 yards (2.816 m), kalibrom .375 CheyTac:

@Seawolf,

vidio sam je na sajmu, nisam je probao, mada su organizovali demo poslije, iskreno nije me interesovala, kalbar je super nema se sta reci, ali iskreno ja se ne bih micao od .408CheyTac. I ovo je otislo predaleko, standardni NSX kojim sam gadjao sa M200 i na 22x maksimalnom povecanju kada sam pogledao preko mete tamo prema 2,000-2,500m ....smijesno je daleko. Mislim, samo dok slant poravnas, hajde paralax je podesiv pa je to ok, ali onda kad skontas da na toj distanci (recimo 2,200m) sama strana svijeta pprema kojoj pucas (ako je opcija istok-zapad) ima oscilacije vise od pola metra (uslijed Koriolis-a, naravno ako je uzet u obzir i AKO ej parvilno unesen u kalkulaciju)...predaleko brate. Objektivno na tim distancama ti trebaju strasna uvecanja, mozda i preko 30x da se kvalitetno vidi, kakav god reticle bio.
Ja bih ostao na .408CheyTac ali izbor je pretezak :)
Ramzess Veliki

#3464 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Ja bih se držao artiljerijske podrške ...
Dozer

#3465 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Ma predaleko, ali i zabavno :D
felsh

#3466 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

A zar nije ljepse neki USP45. ili sigic za pas a u sake dobar svd pa si i mobilan i opasan i iz daleka a Boga mi i iz bliza:)
direstraits0078

#3467 Re: Snajperisti u Sarajevu..

crven_barjak wrote:
Seawolf wrote:

@Seawolf,

vidio sam je na sajmu, nisam je probao, mada su organizovali demo poslije, iskreno nije me interesovala, kalbar je super nema se sta reci, ali iskreno ja se ne bih micao od .408CheyTac. I ovo je otislo predaleko, standardni NSX kojim sam gadjao sa M200 i na 22x maksimalnom povecanju kada sam pogledao preko mete tamo prema 2,000-2,500m ....smijesno je daleko. Mislim, samo dok slant poravnas, hajde paralax je podesiv pa je to ok, ali onda kad skontas da na toj distanci (recimo 2,200m) sama strana svijeta pprema kojoj pucas (ako je opcija istok-zapad) ima oscilacije vise od pola metra (uslijed Koriolis-a, naravno ako je uzet u obzir i AKO ej parvilno unesen u kalkulaciju)...predaleko brate. Objektivno na tim distancama ti trebaju strasna uvecanja, mozda i preko 30x da se kvalitetno vidi, kakav god reticle bio.
Ja bih ostao na .408CheyTac ali izbor je pretezak :)
Na tim daljinama je gadjati torzo jako tesko i uz najbolje uvecanje, to se rutinski i uz sve najbolje uslove na mjestu (nogare, kalkulator, mir i tisina) zna promasiti zbog nepredvidivih uslova na 1.000 m+ i onda si nagrabusio ako te skuze odozgo. Ako imaju cime, je li. :lol:
Gojeni H

#3468 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Moram se sloziti s Ramzesom u vezi 12,7 mm azdahe.
Da je zvijer - jeste, meta ni ne zna sta ga je snaslo ... vjerovatno u 100-tom dijelu sekunde samo pomisli da ga je udario voz.
Bila je jedna u jedinici, ako se ne varam neka izraelska verzija.
Dobra je kad se pojavis na liniji gdje nema velike snajperske aktivnosti. Pucas i onda se izgubis, nema velike mudrolije.
Ali gdje siljis chunu s ceribasom s druge strane, onda ti ova puska dodje k'o vreca cementa na ledjima.

Inace, izuzetno dobro upotrijebljena, uostalom kao i drugi snajperi na olovsko-ilijaskom ratistu, tokom cetnicke ofanzive na kotu Macak, novembar ili decembar '93. Cini mi se da se rahmetli Pospanko u knjizi dotakao te bitke i junacke odbrane.
crven_barjak

#3469 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Namazani Rusi...bez kompleksa, jos klepe, jos se hvale :) .

direstraits0078

#3470 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Ali kao i ameri, traže idealne uslove za gađanje. I opet jedva u metu, doduše u solidnoj grupi.
crven_barjak

#3471 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Dozer

#3472 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ne znam za vas, ali meni pola njih pusku u ramenu ne drze kako treba, pogotovo u lezecem stavu... Dobro, cinjenica je da se u lezecem i ne moze postaviti skroz ispravno i da mora ici malo nize, ali na ovim snimcima masa njih ima totalno nepravilan odskok cijevi pri opaljenju...
Valjda nam zato i ne prikazuju pogotke u metama :D
Ja sam imao priliku razgovarati s jednim od ovih americkih instruktora, htio covjek da uporedi iskustva i misljenja. Nije ovo sad nikakvo "ja" nesto, nego je covjek nakon sat vremena samo prokomentarisao - "isao sam dvije godine u skolu za sve ovo, i jos godinu radi polaganja za instruktora, a izgleda da i dalje nisam sve naucio" :D
Ramzess Veliki

#3473 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:... ali na ovim snimcima masa njih ima totalno nepravilan odskok cijevi pri opaljenju...
I ja sam se smija na to ...
J...te što je ovo postalo popularno biti snajperista u medijima. Ne kontam zašto se ljudi toliko na to pale. K'o velika fora roknuti 160 ljudi u deset godina pucanja. Pa jedan inžinjer ako pogriješi u proračunu može pobiti triput toliko u par sekundi.
direstraits0078

#3474 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Dozer wrote:Ne znam za vas, ali meni pola njih pusku u ramenu ne drze kako treba, pogotovo u lezecem stavu... Dobro, cinjenica je da se u lezecem i ne moze postaviti skroz ispravno i da mora ici malo nize, ali na ovim snimcima masa njih ima totalno nepravilan odskok cijevi pri opaljenju...
Valjda nam zato i ne prikazuju pogotke u metama :D
Ja sam imao priliku razgovarati s jednim od ovih americkih instruktora, htio covjek da uporedi iskustva i misljenja. Nije ovo sad nikakvo "ja" nesto, nego je covjek nakon sat vremena samo prokomentarisao - "isao sam dvije godine u skolu za sve ovo, i jos godinu radi polaganja za instruktora, a izgleda da i dalje nisam sve naucio" :D

Na velikim daljinama cijev mora biti podignuta relativno visoko, otuda i veci "odskok" tijela puske kod ove konfiguracije. A i kad se pogleda na optiku, vidi se da je maksimalno odsarafljena. I opet gadjaju preko mete da bi uopste pogodili ista osim zemlje na toj daljini. :D
Dozer

#3475 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ma vidim ja sve to, ali ni masa ovih sto silje na par stoja ne drze nista bolje... Onaj sreco sto onome capu s ramena mi je hit... Njemu kundak uopste nije u ramenu.... Nidje veze.
A, cak i za velike daljine, valjda je logicno da se puska malo izdigne od zemlje...? :D
Post Reply