Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rimano

#3451 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by rimano »

Znaci onda moram naci firmu koja ce to uvesti i prodati meni uz fiskalni racun:)
fwh

#3452 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by fwh »

Interesantnih stvari ima oko te carine. :-)

Jedne prilike sam redovno naručio nešto i GER i pratio lijepo tracking i vidim da je kod nac na carini. Sutradan me zove špediter i pita šta ćemo za robu. Rekoh š'o??? Pa kaže vidim da je u pitanju el. gitara, pojačalo, torba. i sitnice a mala faktura, kao neće carinik prihvatiti da to sve sa šipingom košta 120€... :-)

Imaš rekoh, i ti i on dovoljan broj originalnih faktura uz pošiljku pa izvolite, a ako cariniku ne bude šta jasno nek me pozove... Sve je prošlo regularno. Špediterski troškovi 20KM, carina 11%, PDV 17%...

Međutim, ista ta pošiljka je jednom zalutala i putovala 4 mjeseca svijetom, ja sam reagovao pa su mi poslali expresom drugi set. Kada ja stigla konačno ta pošiljka više nije bilo faktura uz nju, nego su carinici procijenili je na 900KM...
zubi

#3453 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zubi »

stvarno nevjerovatno, neki ljudi ne zasluzuju da im se pomogne...
seoBIH

#3454 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by seoBIH »

zubi wrote:stvarno nevjerovatno, neki ljudi ne zasluzuju da im se pomogne...
Ma pusti takve. Svoje neznanje pravdaju frustracijama. Liku je ukazano šta i kako, a on sere nebuloze. Lik nema dvije čiste u glavi i ne želi da prihvati neke svari.
skoZE

#3455 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by skoZE »

posljednje pitanje prije narudzbe koliko dhl uzima za svoje troskove sto salje robu na carinu i dostavlja. stvar je iz engleske u pitanju su patike. dhl je jedini nacin slanja a ovdje sam citao da uzimaju puno para kad preko njih ide pozz i hvala
dinooh

#3456 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dinooh »

skoZE wrote:posljednje pitanje prije narudzbe koliko dhl uzima za svoje troskove sto salje robu na carinu i dostavlja. stvar je iz engleske u pitanju su patike. dhl je jedini nacin slanja a ovdje sam citao da uzimaju puno para kad preko njih ide pozz i hvala
50-60KM
skoZE

#3457 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by skoZE »

ne mogu da vjerujem da toliko uzimaju, pa jel ima iko da je nedavno narucivao sa sportsdirect.com da mi kaze jel se isplati ova kupovina ili ne.
blinker13

#3458 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by blinker13 »

Ja sam nedavno naručio jedan super artikal na sniženju i dostavljen mi putem DHL-a, vrijednost oko 53 KM. Kd su me zvali iz DHL-a u vezi carinjenja, rekli su mi da moram platiti preko 70 KM za carinu, PDV, carinsku taksu, špediciju, sunčeve zrake, zrak koji udišem, gravitaciju koja me drži na zemlji i ostale budalaštine. Naravno, nakon što sam se prvo iznervirao, urnebesno sam se nasmijao i rekao da vrate pošiljku. Naravno, gospoda iz sportsdirecta su mi uredno poslali e-mail da pošiljka nije mogla biti isporučena i izvršili refundaciju. Cijelo iskustvo me košta malo živaca i 1 KM zbog razlike u kursu između funte i KM.

Škola za ubuduće, definitivno ne naručivati ništa što prelazi vrijednost od 50 KM, a na sportsdirectu je najveći problem dostava, koja je uvijek oko 10 funti...
skoZE

#3459 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by skoZE »

e hvala ti puno olaksao si mi stvarno, i dostava mi nije problem al ovi iz dhl jesu i jedini razlog odustajanja od kupovine. imas li kakvu mozda drugu stranicu sportke odjece i obuce osim kitbag i the hut pozz
iceman ze

#3460 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by iceman ze »

blinker13 wrote:Ja sam nedavno naručio jedan super artikal na sniženju i dostavljen mi putem DHL-a, vrijednost oko 53 KM. Kd su me zvali iz DHL-a u vezi carinjenja, rekli su mi da moram platiti preko 70 KM za carinu, PDV, carinsku taksu, špediciju, sunčeve zrake, zrak koji udišem, gravitaciju koja me drži na zemlji i ostale budalaštine. Naravno, nakon što sam se prvo iznervirao, urnebesno sam se nasmijao i rekao da vrate pošiljku. Naravno, gospoda iz sportsdirecta su mi uredno poslali e-mail da pošiljka nije mogla biti isporučena i izvršili refundaciju. Cijelo iskustvo me košta malo živaca i 1 KM zbog razlike u kursu između funte i KM.

Škola za ubuduće, definitivno ne naručivati ništa što prelazi vrijednost od 50 KM, a na sportsdirectu je najveći problem dostava, koja je uvijek oko 10 funti...

Kupovao sam neposredno u SportDirectu i nisam bio nesto odusevljen ponudom, a posebno kvalitetom artikala. Mozda ti bude lakse ili ne.

Ocekujem jednu posiljku iz Singapura, i nisam siguran oko carine i ostalih dadzbina, a postoji mogucnost da necu ni ja prihvatiti vece troskove.
paladinka

#3461 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by paladinka »

Dobar link kako su hrvati izbjegavali carinu pri narucivanju iz inostranstva u vrijeme kad nisu bili i eu http://fanfo.org/2011/01/02/zadnja-posta-eu/
jedan vamo

#3462 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by jedan vamo »

ima li neko iskustva sa kupovin new balance tena sa njihove stranice
blinker13

#3463 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by blinker13 »

KvaziExpert wrote:
blinker13 wrote:Ja sam nedavno naručio jedan super artikal na sniženju i dostavljen mi putem DHL-a, vrijednost oko 53 KM. Kd su me zvali iz DHL-a u vezi carinjenja, rekli su mi da moram platiti preko 70 KM za carinu, PDV, carinsku taksu, špediciju, sunčeve zrake, zrak koji udišem, gravitaciju koja me drži na zemlji i ostale budalaštine. Naravno, nakon što sam se prvo iznervirao, urnebesno sam se nasmijao i rekao da vrate pošiljku. Naravno, gospoda iz sportsdirecta su mi uredno poslali e-mail da pošiljka nije mogla biti isporučena i izvršili refundaciju. Cijelo iskustvo me košta malo živaca i 1 KM zbog razlike u kursu između funte i KM.

A koliko bi bilo u slučaju da je bilo 49KM? Jel' samo nema carine i PDV-a, a sve ostale dadžbine, uključujući sunčeve zrake ostaju? Pretpostavljam da je tako.
U suštini sigurno ne bi bilo carine i poreza, jer nisam imao nikakvih drugih pošiljki u to vrijeme, tako da carina ne bi to mogla proglasiti carinskom robom, a za troškove DHL-a nisam siguran, jer ne znam da li oni imaju pravo naplaćivanja troškova špedicije za necarinsku robu. U svakom slučaju bi troškovi za pošiljku od 49 KM bili najviše 30-tak KM.
seoBIH

#3464 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by seoBIH »

30 prema državi i 60KM prema DHLu. Nikada ne zabiravite njihovu naplatu! Sa sportdirecta se NE ISPLATI narucivati radi DHLa.
djes_ba

#3465 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by djes_ba »

mala pomoc
da se slucajno neko nije susretao sa slucajem da salju lazni TN
naime dva puta sam narucio neki displej i kazu da su poslali i obezbjede odredjeni TN koji daje sljedece podatke
2014 Received by China Post Guangzhou Bosnia 20141129 1928
2014 Export Security Scan Guangzhou Bosnia 20141130 0808
2014 Export Customs Scan Guangzhou Bosnia 20141130 1320
2014 Sent to airline Guangzhou Bosnia 20141201 2332
i to je to nestane nikad ne dodje
pokrenuo sam case ali je rekao ponovo poslati i ponovo je poslao ali izgleda isti fazon ,
ali imam cudan osjecaj samo da kupe ili plate TN ali da nikad nista ne posalju ili mozda samo kovertu praznu , nemam pojma
jeli iko imao slican slucaj =?????
holowey

#3466 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by holowey »

djes_ba wrote:mala pomoc
da se slucajno neko nije susretao sa slucajem da salju lazni TN
naime dva puta sam narucio neki displej i kazu da su poslali i obezbjede odredjeni TN koji daje sljedece podatke
2014 Received by China Post Guangzhou Bosnia 20141129 1928
2014 Export Security Scan Guangzhou Bosnia 20141130 0808
2014 Export Customs Scan Guangzhou Bosnia 20141130 1320
2014 Sent to airline Guangzhou Bosnia 20141201 2332
i to je to nestane nikad ne dodje
pokrenuo sam case ali je rekao ponovo poslati i ponovo je poslao ali izgleda isti fazon ,
ali imam cudan osjecaj samo da kupe ili plate TN ali da nikad nista ne posalju ili mozda samo kovertu praznu , nemam pojma
jeli iko imao slican slucaj =?????
jednom sam se opekao sa slicnim slucajem (poslao pogresan, manje vrijedan predmet) i od tada snimam otvaranje posiljke kako bih u slucaju nesporazuma ebayu mogao poslati snimak
Mehemed
Vozim: automobil

#3467 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mehemed »

holowey wrote: jednom sam se opekao sa slicnim slucajem (poslao pogresan, manje vrijedan predmet) i od tada snimam otvaranje posiljke kako bih u slucaju nesporazuma ebayu mogao poslati snimak
Takodjer, baš sve. Nek je to nešto sitno od 5$, ipak snimam, 5 po 5 nabere se.
seoBIH

#3468 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by seoBIH »

Dzabe snimas, to se vazda moze editovati, tj. namjestiti snimak. Nije neki dokaz..
holowey

#3469 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by holowey »

seoBIH wrote:Dzabe snimas, to se vazda moze editovati, tj. namjestiti snimak. Nije neki dokaz..
e bas da svaki frame mozes namjestiti, jbg... kakogod, ebay prihvata video kao dokaz prevare
EliasVeskot

#3470 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by EliasVeskot »

Hocel me neko prosvijetliti kako da kupim nesto na aliexpress? Svaki put pise freeshipping, li kad stavim u korpu ima samo opcija DHl, fedex i slicno..??
Pisala jednom prodavacu, on mi odgovara, na dobrom engleskom :D , da je postarina besplatna....
forzamilan

#3471 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by forzamilan »

Ove sitnice od par dolara haman nikako ne dolaze niti meni niti mojim prijateljima i poznanicima. Čekam masku za mobitel još od decembra i znam da neće doći. Ove malo vrijednije stvari uglavnom dolaze. Tastaturu za laptop 20$ naručio nikad nije došla otvorim case i dobijem povrat para. Za ove sitnice od par dolara ne isplati se al ne kontam gdje završe? Pretpostavljam ovi naši lešinari to pokupe na carini.
Last December

#3472 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Last December »

Ja narucio 3 paketica, stigo samo jedan, evo vec 1.5 mjesec, oko nove godine naruceno.
ZNaci ne isplati se otvarat kejs za sitno? Koliko pejpal uzima za posredovanje?
djes_ba

#3473 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by djes_ba »

mislim da paypal ne uzima nista
vrijednost displeja je oko 15 $ znaci ipak je moguce da je onaj poslao , a da je neko klepio znaci jedna narudzba je poslana oko noveembra druga u januaru
ali meni ipak doleze neke stvari sa klix deala , jbg ko ce znati ali ipak mislim da imaju neku fintu sa laznim TN
kako go ostadoh bez displeja i 15 $ :-D
EliasVeskot

#3474 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by EliasVeskot »

ja evo vec mjesec i po cekam sa jednog sajta, pise u tranzitu, a ni ostale stvari ne dolaze...sumnjam da to nasi uzimaju, bezveze mi je ta prica. Meni je znalo po 2-3 mj lutati,ode do kanade i vrati se ili tako fule zemlju...desava se
dinooh

#3475 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dinooh »

EliasVeskot wrote:Hocel me neko prosvijetliti kako da kupim nesto na aliexpress? Svaki put pise freeshipping, li kad stavim u korpu ima samo opcija DHl, fedex i slicno..??
Pisala jednom prodavacu, on mi odgovara, na dobrom engleskom :D , da je postarina besplatna....
davno sam nesto kupovao i platio 6$ postarinu umjesto 80+ koliko je pisalo tamo. Kontaktirao prodavca i on mi rekao da je 6$, ali da trebam kliknuti na naruci ili tako nesto pa da ce on tada promijeniti shipping, sto je i uradio. I onda isao na kupi i platio. Znaci on mora promijeniti shipping kada ti narucis ili stavis u kosaru taj artikal. Ne sjecam se tacno sta se treba kliknuti, ali ce ti prodavac reci sta i kako
Post Reply