Ja to i ne sporim.palermo wrote: ↑02/09/2025 10:11
Naravno.
Mnogo komplikujes oko vrlo jednostavnih stvari. Srbija I Hrvatska su htjeli teritoriju, 60% Srbiji, Hrvatskoj 40 %,(odokativno) I evropa I amerika se sa.tim..slozili, jnajlakse i najejdnsoyavnije rjesenjee, al eto Bosnjaci se.pobunise protiv toga i sad su svi u belaju.
Eto, u par recenica sam ti sve ispricao...
Jugoslavija
- dr_Evil
#3451 Re: Jugoslavija
- stubrijez
#3452 Re: Jugoslavija
I tako ce na kraju u nekom trenutku i biti... ili tako ili ako bude srece kao dio neke opet velike zajednice, Jugoslavije ili slicnog. Ovako nece ostati... steta samo stradalih... ali sve to ne znaci nista u povijesnom toku. Ljudi prolaze, drzave propadaju i nastaju, nista nije vjecno, tako i treba gledati sve i ne lagati sebe i druge, pisati bajke iz povijesti...palermo wrote: ↑02/09/2025 10:11
Naravno.
Mnogo komplikujes oko vrlo jednostavnih stvari. Srbija I Hrvatska su htjeli teritoriju, 60% Srbiji, Hrvatskoj 40 %,(odokativno) I evropa I amerika se sa.tim..slozili, jnajlakse i najejdnsoyavnije rjesenjee, al eto Bosnjaci se.pobunise protiv toga i sad su svi u belaju.
- Danguba
#3453 Re: Jugoslavija
Bice Bosne a Boga mi i Hercegovine i poslije nas.stubrijez wrote: ↑02/09/2025 22:04I tako ce na kraju u nekom trenutku i biti... ili tako ili ako bude srece kao dio neke opet velike zajednice, Jugoslavije ili slicnog. Ovako nece ostati... steta samo stradalih... ali sve to ne znaci nista u povijesnom toku. Ljudi prolaze, drzave propadaju i nastaju, nista nije vjecno, tako i treba gledati sve i ne lagati sebe i druge, pisati bajke iz povijesti...palermo wrote: ↑02/09/2025 10:11
Naravno.
Kada padne atomska bomba onda nece biti mnogo sta ali BiH ce opstati.
Mokri snovi su vazda postojali.
Jedan tezi ali ne najtezi period sada prezivljava.
- stubrijez
#3454 Re: Jugoslavija
Danguba wrote: ↑02/09/2025 22:48Bice Bosne a Boga mi i Hercegovine i poslije nas.stubrijez wrote: ↑02/09/2025 22:04I tako ce na kraju u nekom trenutku i biti... ili tako ili ako bude srece kao dio neke opet velike zajednice, Jugoslavije ili slicnog. Ovako nece ostati... steta samo stradalih... ali sve to ne znaci nista u povijesnom toku. Ljudi prolaze, drzave propadaju i nastaju, nista nije vjecno, tako i treba gledati sve i ne lagati sebe i druge, pisati bajke iz povijesti...palermo wrote: ↑02/09/2025 10:11
Naravno.
Kada padne atomska bomba onda nece biti mnogo sta ali BiH ce opstati.![]()
Mokri snovi su vazda postojali.
Jedan tezi ali ne najtezi period sada prezivljava.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3455 Re: Jugoslavija
Veliko hvala za ovaj video. Baš sam koristio malo vremena što imam i pogledao cijeli snimak.
S tim u vezi bio htio i da se očitujem o nekim tezama koje su izrečene od strane gospodina Popovića.
Kao prvo, smatram da je veoma teško uopće definisati šta to revizionizam čini u kontekstu post-jugoslovenskih pogleda na historiju. Socijalistička Jugoslavija je ipak, uz dušno poštovanje prema njezinim postignućima, bila država gdje se volja naroda nije mogla jasno izraziti na izborima, i gdje su mediji bili kontrolisani. Naravno, to je i dobro u kontekstu da ne dođe do izazivanja mržnje, ali je također onda veoma teško reći šta narod stvarno misli. Gospodin Popović svoje mišljenje zasniva na tezi da je ono što je bio opći narativ SFRJ bio i društveni koncenzus, a ja smatram da nije. Kao prvo, malo je infantilno misliti da je neko mogao za 5-6 godina promjeniti kolektivno pamćenje i sjećanje, pogotovo još dok je veliki broj aktivnih učesnika tih događaja još uvijek živ. Zato treba puno, puno više vremena. Jugoslavija je imala jedno formalno mišljenje, i ono drugo, tamno nacionalstičko, koje je se držalo pod kontrolom opće-hvalisanim "pendrekom". No, da to nije mišljenje nije bilo veoma popularno, ne bi bilo ni potrebe za pendrekom. Za razliku od nekog turbo-revizionizma, kojeg je bilo, ali koji je samo bazirao na već veoma popularnom razmišljanju i samo ga još dalije raširila, ja bih prije rekao da je u pitanju isplivanje na površinu stvarnog javnog mijenja.
Ono sa čim se slažem jeste da općenito južnoslavenski narodi imaju problem sa posmatranjem historije. No, tu po meni centralna tačka nije što izmišljamo, mijenjamo tok stvari, već što narodi ovdje nikako da razviju neku određenu zdravu distancu prema historiji.
Historijski revizionizam ne bi ni bio toliko praktikovan da mi većinom sami sebe vidimo u tim likovima i ljudima od prije 300,400 godina i više. Većina modernih naroda u svijetu pravi jasnu tačku između historije od, ako ništa, nastanka moderne nacije, znači 19. vijek, pa do danas (a često ni to). Nijemca ne interesuje što su nekad i oni i današnji Nizozemci bili germanski narodi, kao što Srbi misle da su tokom Dušanovog carstva vjerovatno ljudi sve do Soluna pratili ondašnje Parove, Bošnjaci sebe ponekad poistovječuju sa događajima u OC iz 16. vijeka, a Hrvati pak sat parkinga na obali naplaćuju 20 eura "od stoljeća sedmog".
- dr_Evil
#3456 Re: Jugoslavija
sehohari wrote: ↑03/09/2025 16:26Veliko hvala za ovaj video. Baš sam koristio malo vremena što imam i pogledao cijeli snimak.
S tim u vezi bio htio i da se očitujem o nekim tezama koje su izrečene od strane gospodina Popovića.
Kao prvo, smatram da je veoma teško uopće definisati šta to revizionizam čini u kontekstu post-jugoslovenskih pogleda na historiju. Socijalistička Jugoslavija je ipak, uz dušno poštovanje prema njezinim postignućima, bila država gdje se volja naroda nije mogla jasno izraziti na izborima, i gdje su mediji bili kontrolisani. Naravno, to je i dobro u kontekstu da ne dođe do izazivanja mržnje, ali je također onda veoma teško reći šta narod stvarno misli. Gospodin Popović svoje mišljenje zasniva na tezi da je ono što je bio opći narativ SFRJ bio i društveni koncenzus, a ja smatram da nije. Kao prvo, malo je infantilno misliti da je neko mogao za 5-6 godina promjeniti kolektivno pamćenje i sjećanje, pogotovo još dok je veliki broj aktivnih učesnika tih događaja još uvijek živ. Zato treba puno, puno više vremena. Jugoslavija je imala jedno formalno mišljenje, i ono drugo, tamno nacionalstičko, koje je se držalo pod kontrolom opće-hvalisanim "pendrekom". No, da to nije mišljenje nije bilo veoma popularno, ne bi bilo ni potrebe za pendrekom. Za razliku od nekog turbo-revizionizma, kojeg je bilo, ali koji je samo bazirao na već veoma popularnom razmišljanju i samo ga još dalije raširila, ja bih prije rekao da je u pitanju isplivanje na površinu stvarnog javnog mijenja.
Ono sa čim se slažem jeste da općenito južnoslavenski narodi imaju problem sa posmatranjem historije. No, tu po meni centralna tačka nije što izmišljamo, mijenjamo tok stvari, već što narodi ovdje nikako da razviju neku određenu zdravu distancu prema historiji.
Historijski revizionizam ne bi ni bio toliko praktikovan da mi većinom sami sebe vidimo u tim likovima i ljudima od prije 300,400 godina i više. Većina modernih naroda u svijetu pravi jasnu tačku između historije od, ako ništa, nastanka moderne nacije, znači 19. vijek, pa do danas (a često ni to). Nijemca ne interesuje što su nekad i oni i današnji Nizozemci bili germanski narodi, kao što Srbi misle da su tokom Dušanovog carstva vjerovatno ljudi sve do Soluna pratili ondašnje Parove, Bošnjaci sebe ponekad poistovječuju sa događajima u OC iz 16. vijeka, a Hrvati pak sat parkinga na obali naplaćuju 20 eura "od stoljeća sedmog".
Helem...
Profa Kamberovic u nekom od videa koje pregledah i postavih ovih dana razgovara sa novinarom o tome da je problem Jugoslavije sto je ona unijela tri formirane nacije Srbijance(s namjerom jer prolazimo kroz proces nestajanja bosanskih Srba op.a posta), Hrvate i Slovence, za razliku od formiranja Njemacke neposredno prije toga (valjda oko 1871-e) gdje oni jos uvijek nisu imali izgradjenu naciju pa su prema tome olako prihvatili federaciju. I pri tome Jugoslavija je zavrsila proces formiranja nacija Bosnjaka(u drugoj), Crnogoraca(u drugoj) i Makedonaca( u prvoj). I time da iako je Jugoslaviji uzor bila Njemacka, ona je jednostavno pala u procesu nacija.
Zanimljiv trenutak videa je bio kada rece da Spaho mozda nije mogao utjecati na Vidovdanski ustav. Nakon toga je rekao nesto sta nisam znao, da je upravo Spaho kriv za pad prethodne vlade, i da je on doveo Cvetkovica i Maceka na vlast, uz opasku da je naglasio u dobroj vjeri da nije mogao znati da ce se hrvatsko pitanje namiriti preko BiH, a ja se sjetih Alije, kako se moze pratiti nit politike JMO i SDA.
- dr_Evil
#3458 Re: Jugoslavija
Slusam intervju sa Dimitrije Rupelom, kaze Dimitrije vrli, mislili smo mi jos ranije izaci iz Jugoslavije ali cekali smo oruzje. Pita novinar Dragan Stavljanin odakle je oruzje, kaze Dimitrije "pa iz Izraela".
Izgleda da su nam mnogo zamjerili politiku prema Palestini bili
Izgleda da su nam mnogo zamjerili politiku prema Palestini bili
- dr_Evil
- dr_Evil
#3460 Re: Jugoslavija
@moimoi, @banjaluka078, partizani su bili najjaci po broju zena od svih armija u Europi
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3461 Re: Jugoslavija
Mora im se priznati da su istrajni.dr_Evil wrote: ↑07/09/2025 10:08 Gledaj ovih fanatika
https://bljesak.info/magazin/knjige/pre ... ara/531364
- banjaluka078
- Moderator
#3462 Re: Jugoslavija
Među narodnim herojima iz BL: Zagorka Zaga Umičević, Vahida Maglajlić, Rada Vranješević. Zora Kovačević ima svoju ulicu u naselju Petrićevac. Zumra Ćejvan je bila sekretar SKOJ-a i nosilac spomenice.
(I Mirjana i novinar Mišo su, na moju veliku žalost, jer su bili fantastični ljudi, sada pokojni.)
Braća Pavić više nije naziv škole. Pogrešna krvna zrnca. Živim za novi dan oslobođenja ovog grada.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3463 Re: Jugoslavija
Čekamo Trubinu recenziju knjigedr_Evil wrote: ↑07/09/2025 10:08 Gledaj ovih fanatika
https://bljesak.info/magazin/knjige/pre ... ara/531364
-
breuer
#3464 Re: Jugoslavija
prvo pročitaš "križarske skupine" i pomisliš da je riječ o 10, 11. stoljeću, no onda nastaviš i vidiš da je u pitanju 20. vijek, te osvijestiš na kojem civilizacijskom nivou su 'pojedini' pripadnici susjednog plemena...Domaci izdajnik wrote: ↑08/09/2025 08:48Čekamo Trubinu recenziju knjigedr_Evil wrote: ↑07/09/2025 10:08 Gledaj ovih fanatika
https://bljesak.info/magazin/knjige/pre ... ara/531364![]()
- Domaci izdajnik
#3465 Re: Jugoslavija
Nemoj tako. Srbi su napredniji po tom pitanju, oni kreću od 13. vijeka
Najžalosnije od svega je to da se na te nebuloze lože rođeni nakon 2000te godine... 
- Dozer
#3466 Re: Jugoslavija
Da, i ja se slazem da je tesko definisati revizionizam, ali ako pogledamo desavanja od Titove smrti pa do pocetka 90-ih, vidjecemo da revizionizam i nije daleko od istine. Mozda ne bas kako se kaze u videu, ali definitivno je postojao u narativu srpske i hrvatske politike, pogotovo od dolaska Milosevica i Tudjmana na vlast.sehohari wrote: ↑03/09/2025 16:26Veliko hvala za ovaj video. Baš sam koristio malo vremena što imam i pogledao cijeli snimak.
Bez problema se moze vidjeti pocetak srbizacije JNA, u smislu pokrivanja oficirskim kadrom, a zatim i poklapanje banaka i koncentrisanje dinara prema Srbiji. Markovic je sve to odlicno detektovao, i onda ponudio svoj plan reformi, medjutim taj plan nije naisao na plodno tlo kod tada vec ojacanih etno-nacionalista, koji su upravo radi nekakvog revizionizma i poceli zveckati oruzjem i teznjama za nezavisnoscu. Sjecamo se da je to prva uradila Slovenija (rat od 6 dana). Ali, Slovenija je ionako uvijek bila vise "naslonjena" na Austriju i Italiju nego na ostatak Juge, pa se Srbija nije previse ni trudila da ih zadrzi. Jedini cilj im je bio izvuci JNA i MTS otamo. Slijedila je Hrvatska, a onda i BiH, sto smo vec ispricali, pa da ne idemo opet u iste stvari.
Tacno je da se kolektivno misljenje ne moze promijeniti za 5-6 godina, ali - ovo vazi za normalne uslove. Rat je nenormalno stanje, i u takvim uslovima se kolektivno misljenje moze promijeniti i mijenja se za puno krace vrijeme. Dobar primjer je upravo Srbija. Tamo jos uvijek bar 50% ljudi vjeruje da su Srbi u BiH bili napadnuti i da su se samo branili. Ne vjeruju u zlocine, logore, genocid, itd., a sve to je direktni rezultat informacijske blokade tokom rata i ciljanog ispiranja mozga kroz 100% kontrolisane medije. Bukvalno je u svijest inaroda fabrikovana slika Srba kao zrtve, a ne agresora.
Mozemo pogledati i BiH, gdje je recimo fabrikovano misljenje da je SDA bila jedini organizator otpora i da bi bez SDA i Alije Bosna pala za 3 dana, ili potezanje istorije od dolaska Osmanlija. Mi malo stariji znamo da to nije tako.
Ili Hrvatska, gdje je revizionizam bio nekako najvidljiviji kroz povlacenje svih mogucih budalastina iz NDH i WW2 u cilju glorifikacije samih sebe.
Ali, zajednicka nit koja se provlaci kod sviju je nekakvo pozivanje na istoriju od prije 200+ godina. I, s takvim mentalnim sklopovima, vrlo je ambiciozno ocekivati bilo kakav prvo drustveni, a onda i ekonomski napredak.
A, ako pogledamo Jugu od 1945., revizionizam nije uopste postojao, nego se islo bukvalno na formiranje necega novog. Negativni repovi istorije su jednostavno gurnuti pod tepih i cistilo ih se sistematski, kako ne bi opet iskocili na tepih. Nazalost, kada vise nije bilo cistaca, desilo se upravo ono sto je 40 godina bilo uspjesno zatirano - svi su iskocili, i to ne na tepih, nego odmah na lustere.
Gore je postavljena GDP mapa. Da, jeste takva, ali moraju se znati i uzroci toga. Tito je odjebao i zapad i istok, i '56 formirao treci "blok", tj. famozne nesvrstane (Tito-Naser-Nehru). Ovime je udario samarcinu i Amerima i Rusima, i radi toga nije bio bas omiljen ni kod jednih, a sto je za sobom vuklo razne ekonomske konsekvence. Ali, bravar je i to prilicno uspjesno izbalansirao kroz formiranje jakih drzavnih kompanija i ino ugovora sa zemljama izvan 2 najjaca bloka, tj. otisao je u Irak, Libiju, Iran, Egipat. Da je Markovicev plan reformi nastavio kako je poceo '91, Juga bi do 2000. bila u zelenoj kategoriji. Ali...
Last edited by Dozer on 08/09/2025 10:21, edited 1 time in total.
- Dozer
#3467 Re: Jugoslavija
Onda su Bosnjaci najnapredniji. Krecu od 15. vijekaDomaci izdajnik wrote: ↑08/09/2025 09:40 Nemoj tako. Srbi su napredniji po tom pitanju, oni kreću od 13. vijekaNajžalosnije od svega je to da se na te nebuloze lože rođeni nakon 2000te godine...
![]()
-
moimoi
#3468 Re: Jugoslavija
Sve je to iz raznoraznih vukojebina. Price i pripovjerke koje se pricaju sa koljena na tate. Strah od svega.. pa i vlastite sjene.
Sto je najgore, takvi mahom proizvode najveci broj vjerskih sluzbenika… Drugacije ih ne bi mogli prehraniti. Pa onda dodje tako neki iz Gornje Pripizdine da tumaci vjeru i “siri ljubav”.
Znao je Tile s kim posla ima.
Sto je najgore, takvi mahom proizvode najveci broj vjerskih sluzbenika… Drugacije ih ne bi mogli prehraniti. Pa onda dodje tako neki iz Gornje Pripizdine da tumaci vjeru i “siri ljubav”.
- Dozer
#3469 Re: Jugoslavija
Mujo, znas li gdje je New York?moimoi wrote: ↑08/09/2025 10:08 Sve je to iz raznoraznih vukojebina. Price i pripovjerke koje se pricaju sa koljena na tate. Strah od svega.. pa i vlastite sjene.
- Ne.
- 10.000 km od Bosne.
- Auuu, vukojebineeee....
- Domaci izdajnik
#3470 Re: Jugoslavija
Sirotinja iz pasivnih krajeva je od bijede bježala po sljedećim kategorijama: Srbi u vojsku i miliciju, Hrvati u sveštenstvo, a Bošnjaci na zanate i u fabrike.moimoi wrote: ↑08/09/2025 10:08 Sve je to iz raznoraznih vukojebina. Price i pripovjerke koje se pricaju sa koljena na tate. Strah od svega.. pa i vlastite sjene.
- Dozer
#3471 Re: Jugoslavija
Ni danas nije drugacije, osim sto su se i Bosnjaci priklonili policiji i vojsci. I hodze. Ima ih vise nego vojske.Domaci izdajnik wrote: ↑08/09/2025 10:33Sirotinja iz pasivnih krajeva je od bijede bježala po sljedećim kategorijama: Srbi u vojsku i miliciju, Hrvati u sveštenstvo, a Bošnjaci na zanate i u fabrike.moimoi wrote: ↑08/09/2025 10:08 Sve je to iz raznoraznih vukojebina. Price i pripovjerke koje se pricaju sa koljena na tate. Strah od svega.. pa i vlastite sjene.
Last edited by Dozer on 08/09/2025 12:06, edited 1 time in total.
- Domaci izdajnik
#3472 Re: Jugoslavija
Prdnuli OOUR-i jbg.
- sinuhe
#3473 Re: Jugoslavija
Strava i dobrota u jugoslovenskom vozu.
https://www.npr.org/2025/09/08/nx-s1-55 ... -strangers
- dr_Evil
#3474 Re: Jugoslavija
Jugoslavija prema Grckoj? Kao studendt sam putovao sa Balkan Pass, tako da ti kazem moze ovo biti bilo koja balkanska zemljasinuhe wrote: ↑08/09/2025 20:08 Strava i dobrota u jugoslovenskom vozu.
- Dozer
#3475 Re: Jugoslavija
Svejedno. Danas te u tramvaju izdzepare, ako se mrdnes i namlate te, a mozda i izbodu. I niko nista. Svi gledaju kroz prozor stubove kako prolaze...
Onda je bilo ako se vidi da jedan puno jaci mlavi nekoga slabijeg, a da ne pricamo o dvojici, trojici ili vise koji mlave jednog, odmah neka druga ekipa prifura da odbrani jadnika. Nisam se jednom pobio u ovakvim situacijama...
Onda je bilo ako se vidi da jedan puno jaci mlavi nekoga slabijeg, a da ne pricamo o dvojici, trojici ili vise koji mlave jednog, odmah neka druga ekipa prifura da odbrani jadnika. Nisam se jednom pobio u ovakvim situacijama...