Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ovo_malo_duse

#3451 Re: Cijene stanova All about

Post by ovo_malo_duse »

Nekontam ovo nikako.
Pa valjda ako prodas stan dobijes lovu(od kud lova kupcu zaboli te neka stvar jal kredit jal ima tetku bogatu). Ti otplatis svoj kredit kod banke ( banka uzme neku proviziju sto si platio ranije, jer ne dobija svu kamatu). Razlika izmedzu duga banci i prodajne cijene ide tebi. Banka izdaje papir sa kojim katastar ponovo vraca 1/1 tebi a se na osnovu kupoprodajnog ugovora onda prebacuje 1/1 ili ti kako je vec kupcevo stanje (ako je i on uzeo kredit pod hipoteku na osnovu ugovora).
Kakva podjela duznistva kakvo prebacivanje hipoteke. To jedino ako ce kupac uzeti kredit na isti stan kod iste banke i to pod hipoteku.
macmoodan

#3452 Re: Cijene stanova All about

Post by macmoodan »

ovo_malo_duse wrote: To jedino ako ce kupac uzeti kredit na isti stan kod iste banke i to pod hipoteku.
Upravo to :D
cove41 wrote:
macmoodan wrote:Da li je moguće prodati nekretninu pod hipotekom bez podizanja novog kredita, tačnije da li je moguće "prebaciti" kredit na drugo lice?
Može se prodati nekretnina pod hipotekom, i u tom slučaju hipotekarni povjerilac (u ovom slučaju banka) ima dva dužnika, Vas i lice koje je kupilo tu nekretninu. Dakle, vi ste i dalje dužnik. Međutim, možete onda sa kupcem sklopiti ugovor o preuzimanju duga (na taj način "prebacujete" kredit na drugo lice), ali za to Vam treba i saglasnost banke, jer povjeriocu (banki) nije svejedno ko će joj biti dužnik.

Nadam se da sam makar malo pomogao...
Hvala!
kakavdanakneiskustvu

#3453 Re: Cijene stanova All about

Post by kakavdanakneiskustvu »

nije baš strogo vezano za temu ali ako može neko da mi dogovori oko plaćanja poreza ,šta,kako,koliko,da li se plaća porez kad se stan dobije darovnim ugovorom,da li su neke kategorije oslobpođne plaćanja poreza?
haos1

#3454 Re: Cijene stanova All about

Post by haos1 »

OldMayor wrote:Vidi, mozda tim kupcima odgovara samo ta lokacija, ali ja ti kazem evo ovako znaci za tu cijenu odmah moze kupiti nov stan na Dolac Malti, mada je tamo sve rasprodano. Isto tako veoma lijepa lokacija.
Gdje na Dolac Malti? Nigdje nema novogradnje na Malti, a sto neko stavlja nesto pod Maltu što je najmanje 3-4 tramvajske stanice udaljeno je jedno. Zna se šta je Dolac Malta, a to što pokušavaš progurati sigurno nije. Drugo, ako ti je skupo, ima Ilidža, Ali Pašino i Dobrinja pa izvoli, nećeš ti u grad, pa nije to teleća tržnica.. Treće, stare zgrade su one od 150 godina, a ova tzv. starogradnja od prije 30 godina je pravljena od armiranog betona da traje i izdržala je 4-godišnju opsadu Sarajeva, a sve se bojim da bi ove nove zgrade od cigle išta takvo istrpile. Na kraju će i u Centru tražiti stanove za 1000KM/m2 hahah! Ustvari, to što tražiš, ćeš pronaći u Tz, Ze, pa sretno tamo.

Grad Sarajevo se širi, samim tim i dalji Centar postaje Centar, pa kako vrijeme prolazi, stanovi će u Malti postajati sve skuplji.
Last edited by haos1 on 29/07/2014 14:47, edited 5 times in total.
sorrow

#3455 Re: Cijene stanova All about

Post by sorrow »

kakavdanakneiskustvu wrote:nije baš strogo vezano za temu ali ako može neko da mi dogovori oko plaćanja poreza ,šta,kako,koliko,da li se plaća porez kad se stan dobije darovnim ugovorom,da li su neke kategorije oslobpođne plaćanja poreza?
Ja mogu govoriti samo o ovom slucaju kad se stan dobije darovnim ugovorom jer sam to prosla prije cetiri godine (i mislim da se nista nije mijenjalo u medjuvremenu). U tom slucaju se porez ne placa, placaju se neke takse (60-70km za unosenje novog ugovora). Ukratko, napravi se darovni ugovor kod notara (za koji je potreban sto 'friskiji' zk izvadak), onda se taj ugovor odnese u poreznu upravu opstine u kojoj je stan, te oni na ugovor stave taj svoj papir da si oslobodjen poreza i nakon toga ides s tim u zk ured i njima dajes ugovor (i platis taksu), nakon cega ti oni posalju rjesenje o vlasnistvu na adresu.
haos1

#3456 Re: Cijene stanova All about

Post by haos1 »

malena_EU wrote:Koja je realna cijena po kvadratu za Hrasno, Grbavicu i Čengić Vilu, zgrade stare 40 i kusur godina?
Pa vidi, stare zgrade od 40 i kusur godina ne moraš gledati, imaš okolicu također, a i Dobrinju, Ali Pašino... Šta ste se svi uhvatili Čengić Vile? Nije valjda ponestalo stanova na periferiji pa se baš uhvatili zgrada od 40+ godina u najljepšim naseljima Sarajeva?

Ti bi u Hrasno, jel? E kurac moj ćete džabaluka!

Takvi nemaju šta raditi po naselju Malta, Grbavica...
OldMayor

#3457 Re: Cijene stanova All about

Post by OldMayor »

Gledaj @haos1 pala mu cijena starudije pa se usplahirio. Smiri bolan malo. :D

Zgrada koja se zove Moja Malta je novogradnja i nalazi se u ulici koja se zove Malta. To sto tebi nije po volji sta ti ja mogu. Ali tu je kvadrat bio 2300 KM/m2, sto znaci da ti za svoju starudiju ne mozes traziti nikako iznad toga, a moras ispod toga. Tako je trziste, evo budi i ti malo objektivan pa reci da li bi dao nekome tolike pare za starogradnju, ako mozes 500m dalje kupit nov stan? Zanemari sad pricu o nasoj sarajevskoj legendi da sve sto je starije je bolje, a sve sto je novo ne valja. :-D
OldMayor

#3458 Re: Cijene stanova All about

Post by OldMayor »

malena_EU wrote:Koja je realna cijena po kvadratu za Hrasno, Grbavicu i Čengić Vilu, zgrade stare 40 i kusur godina?
Evo ti iz prve ruke, haver prodao 1540 KM po m2 na Cengic Vili 2.
Zgrada 70-ih izgradjena.

Stan istina nije adaptiran, normala odrzavan, moze se okrecit, ocistiti i uselit.
kakavdanakneiskustvu

#3459 Re: Cijene stanova All about

sorrow wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:nije baš strogo vezano za temu ali ako može neko da mi dogovori oko plaćanja poreza ,šta,kako,koliko,da li se plaća porez kad se stan dobije darovnim ugovorom,da li su neke kategorije oslobpođne plaćanja poreza?
Ja mogu govoriti samo o ovom slucaju kad se stan dobije darovnim ugovorom jer sam to prosla prije cetiri godine (i mislim da se nista nije mijenjalo u medjuvremenu). U tom slucaju se porez ne placa, placaju se neke takse (60-70km za unosenje novog ugovora). Ukratko, napravi se darovni ugovor kod notara (za koji je potreban sto 'friskiji' zk izvadak), onda se taj ugovor odnese u poreznu upravu opstine u kojoj je stan, te oni na ugovor stave taj svoj papir da si oslobodjen poreza i nakon toga ides s tim u zk ured i njima dajes ugovor (i platis taksu), nakon cega ti oni posalju rjesenje o vlasnistvu na adresu.

hvala
OldMayor

#3460 Re: Cijene stanova All about

Post by OldMayor »

Ja mislim da kod dara ne mozes onda prodati stan narednih pet godina, tj. mozes ali moras onda platiti porez. Ovo provjeri sve kod notara, nazovi pjasni situaciju i sve ce ti objasniti.
malena_EU

#3461 Re: Cijene stanova All about

Post by malena_EU »

...
Last edited by malena_EU on 08/04/2024 09:20, edited 1 time in total.
gidra

#3462 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Koliko se kreće kvadrat na Vojničkom Polju (Teheranski Trg), otprilike, za stanove koji su u izvornom stanju?
sabanss

#3463 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

gidra wrote:Koliko se kreće kvadrat na Vojničkom Polju (Teheranski Trg), otprilike, za stanove koji su u izvornom stanju?
Pazi, tamo ima pojedinih zgrada koje su dobro najebal iz Nedzarica. Sam ces skontati koje su to.

Inace, ja bih dao oko 1500 KM/m2 ako stan nije bio izlozen devastiranju u ratu...
gidra

#3464 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

sabanss wrote:
gidra wrote:Koliko se kreće kvadrat na Vojničkom Polju (Teheranski Trg), otprilike, za stanove koji su u izvornom stanju?
Pazi, tamo ima pojedinih zgrada koje su dobro najebal iz Nedzarica. Sam ces skontati koje su to.

Inace, ja bih dao oko 1500 KM/m2 ako stan nije bio izlozen devastiranju u ratu...
Nekako mi je to naselje baš po mjeri, a kako raja priča, stanovi su ekstra kvalitete, zgrade pravljene pred rat, fasadna cigla. U taj vakat valjda top gradnja.
Nekako mi se ta cijena čini puno za stan u koji nakon kupovine moraš uložiti još 15ak milja za renoviranje...
sabanss

#3465 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

gidra wrote:
sabanss wrote:

Nekako mi je to naselje baš po mjeri, a kako raja priča, stanovi su ekstra kvalitete, zgrade pravljene pred rat, fasadna cigla. U taj vakat valjda top gradnja.
Nekako mi se ta cijena čini puno za stan u koji nakon kupovine moraš uložiti još 15ak milja za renoviranje...
Pa cjenkaj se... Imas puno faktora: spratnost, kvadratura, komsiluk.

Generalno, stanovi su ok, neces se pokajati ako se nadjes u cijeni.
OldMayor

#3466 Re: Cijene stanova All about

Post by OldMayor »

Kakvih 1500 KM za stan na Vojnickom polju?

Moze, ali za potpuno adaptiran stan.

Evo sad gore napisah, jaran mi prodao stan prosli mjesec na Cengic Vili 2 za 1540 KM. Vojnicko polje ne moze nikako biti skuplje od Cengic Vile.

Naravno dosta faktora utice na stan, ali za izvorno stanje nema sanse da bih dao 1500. Max mozda 1200. Lokacija je i meni ok, bolja od Alipasina, ali malo losija od Dobrinje.
sabanss

#3467 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Pa ako tako gledamo, bolja je lokacija od Dobrinje zbog blizine saobracajnica i gradskog prevoza ko o njemu ovisi. Takodjer arapi su podigli cijene zbog blizine Fahdove dzamije...

Znam da su se cijene drzale na nivou Tibre i one novogradnje na Dobrinji kod doma zdravlja koje su bile oko 1500 KM, zato sam pretpostavio ovu cijenu. Naravno da ima dosta faktora kao sto rekoh...
kakavdanakneiskustvu

#3468 Re: Cijene stanova All about

OldMayor wrote:Ja mislim da kod dara ne mozes onda prodati stan narednih pet godina, tj. mozes ali moras onda platiti porez. Ovo provjeri sve kod notara, nazovi pjasni situaciju i sve ce ti objasniti.

hvala
61617

#3469 Re: Cijene stanova All about

Post by 61617 »

Da li mi neko moze pojasniti koja je razlika izmedju:

1. Fond KS za izgradnju stanovova i
2. Kantonalni stambeni fond.

Koji su uslovi i cijena kod kupovine stana kod opcije 1. a koji kod opcije 2?

Hvala svima na pomoci.
Alfons Kauders

#3470 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

sabanss wrote:Pa ako tako gledamo, bolja je lokacija od Dobrinje zbog blizine saobracajnica i gradskog prevoza ko o njemu ovisi. Takodjer arapi su podigli cijene zbog blizine Fahdove dzamije...

Znam da su se cijene drzale na nivou Tibre i one novogradnje na Dobrinji kod doma zdravlja koje su bile oko 1500 KM, zato sam pretpostavio ovu cijenu. Naravno da ima dosta faktora kao sto rekoh...
tesko sefe... ako je mala kvadratura i ako je tip top stanje, onda ces dobiti slicnu cifru

za veci stan, recimo 70-90m2 neces... kao ni za stan gdje treba ulagati

na dobrinji stanovi te velicine idu za milju i kusur... poznanik uzeo trosoban od 80 i kusur kvadrata za 100 milja
sabanss

#3471 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Ja ne prodajem stan samo citam vijesti :D Hvala Bogu sve svoje brige davno rijesio :D
Ericha100

#3472 Re: Cijene stanova All about

Post by Ericha100 »

Nije u pitanju kupovina stana, ali jeste najam 400 KM mjesečna kirija za dvosoban (oko 56 kvm) renoviran stan na M. Dvoru s kompletno svim novim kućanskim aparatima. Sve je fakat novo. Zanima me samo je li ova cijena realna, za one koji imaju iskustva s iznajmljivanjem?
Alfons Kauders

#3473 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

Ericha100 wrote:Nije u pitanju kupovina stana, ali jeste najam 400 KM mjesečna kirija za dvosoban (oko 56 kvm) renoviran stan na M. Dvoru s kompletno svim novim kućanskim aparatima. Sve je fakat novo. Zanima me samo je li ova cijena realna, za one koji imaju iskustva s iznajmljivanjem?
Realna je, cak i dobra ako je stan u super stanju.
Ericha100

#3474 Re: Cijene stanova All about

Post by Ericha100 »

Da stan je u super stanju, kompletno je renoviran, od prozora, kućanskih aparata, namještaja itd, a i zgrada je obnovljene fasade jer je u pitanju austrougarska gradnja. Samo me zanimalo da me ne dere agent cijenom ako može bolje. :D
Alfons Kauders

#3475 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

Ericha100 wrote:Da stan je u super stanju, kompletno je renoviran, od prozora, kućanskih aparata, namještaja itd, a i zgrada je obnovljene fasade jer je u pitanju austrougarska gradnja. Samo me zanimalo da me ne dere agent cijenom ako može bolje. :D
Ako ga ne uzmes, javi. Pod uslovom da ima okolo parkinga kakvog. Ostarilo se, mrsko mi nosati torbe, skije itd. :)
Post Reply