Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Collector604 wrote:Sa ovim zadnjim postom si samo potvrdio moje sumnje.Tebi je cilj da svaku cinjenicu (bar sto se tice evolucije) koja ugrozava tvoj sistem shvatanja svijeta ismijes,umanjis,ili jednostavno ignorises.
Citiram te
"gdje ce covjek postati od majmuna to samo majmun moze vjerovati"
Nakon sto si dobio adekvatne odgovore koji ti ukazuju da Evolucija ne govori da je covjek postao od majmuna,ti skreces sa teme i postavljas mudro postavljena pitanja gdje unaprijed znas koji ce biti odgovori i koji ce te emocionalno zadovoljiti i ciji ti odgovori nece ugroziti tvoj sistem shvatanja svijeta i uvjerenja.
"Vjerovacu"
Meni a pretpostavljam niti nellington-u,bušman-,GAU8-u,chengaba-i i ostalim da sad ne nabrajam nije cilj da tebe ubijedimo,niti nam je cilj da budemo zadovoljni time hoces li nam ti vjerovati ili neces,a kamoli da nam je bitno ili nesto vazno hoces li nam povjerovati.
Cim kazes rijec vjerovacu to znaci da si ti i dalje u psiholoskom stanju vjerovanja.A objasnio sam negdje na ovom forumu sta znaci vjerovanje,ustvari samo sam kopirao sta znanost kaze o vjerovanju,a ne ja licno.
To dalje znaci da tebe zanimaju samo oni dokazi koji zadovoljavaju tvoje uvjerenje.To samo po sebi nije objektivno a kamoli blizu znanosti.
Da tebe nauka pita ocito nebi dogurali ni do zenice a kamoli spustili robote na drugu planetu
Kako da se bude ljubomoran na nesto sto ne postoji (Barem nije dokazano da postoji)
pa dobro ako cemo tako onda sve ovo o evoluciji je isto samo nagadjanje(sve je u zraku) nista jos nije potvrdjeno da se ne lazemo
a sto se tice nauke i naucnika svaka cast mnogo su doprinjeli ljudskome zivotu i mnogo truda ulazu al treba postovati i tudje znaci ako nesto ne vidis nemora znaciti da nije tu...sta ako je nas suncev sistem samo atom u svemiru i cinimo dio nekoga tjela kao sto atomi cine nas...
Collector604 wrote:Ne znam je li se zezas ili sta.Jer ti se post moze protumaciti dvosmisleno
Ako se ne zezas onda si ocito krivo shvatio evoluciju.Covjek nije postao od majmuna,to evolucija ne govori
Pretpostavljam da si jedan od onih koji traze prelazni oblik iz majmuna u covjeka.
To je potpuno pogresno.Svi mi imamo istog predaka,sto ne znaci da se iz crva razvila macka,iz macke majmun,iz majmuna covjek.
Da je to tako mislim da se nebi moglo skontat ko je iz koga izasao
EDIT (zbog tvog drugog posta):Ocito ti imas selektivnu percepciju i zelju da se zezas i provociras.U toj zelji nesvjesno(ili svjesno to jest namjerno) koristis logicke pogreske,a gdje ima logickih pogresaka tu su vecinom i kognitivne greske.Ocito nisi procitao ni tekst od 200 slova koji govori o osnovnim cinjenicama evolucije.
mozel covjek oploditi zivotinju i obrnuto?
zivotinje na jednu starnu a covjek na drugu...
vjerovacu kad iz nicega napravis nesto...
ja mislim da naucnici jedino mogu biti ljubomorni na boga
Da kuran i biblija kazu da je zemlja ravna ploca on bi vjerovao da je ravna...
Pa i govore.
Samo kako se otkrilo da Zemlja nije ravna, Bibliju su cenzurisali, a za Kur'an posto se ne smije mijenjati tekst, su rekli, kako je to "pogresno tumacenje ajeta"
"Činjenica je ono što se može neupitno i nepobitno ustanoviti. Prilikom utvrđivanja činjenice nužan je objektivan pristup, koji u znanosti mora biti potkrijepljen egzaktnim dokazom.
U filozofiji, nužna je racionalna metoda, uz nepristrano preispitivanje, bez uplitanja vjerovanja. U utvrđivanju činjenica, ne smije se miješati osobni stav ili bilo koja predrasuda."
Evolucija je znanstvena teorija i ujedno i cinjenica.
"Cinjenice" iz svetih knjiga nisu dokazane,niti se mogu nazvati cinjenicama.Niti su uopste vrijedne znanstvenog istrazivanja.
Vec sam objasnio sta znaci vjerovanje,koje se granici sa dogmom i ne mijenja se ni u slucaju kada se novi dokazi pronadju.
Dok u znanosti teorije se mijenjaju,cinjenice se mijenjaju u skladu sa novim dokazima.
Ljude koji slijede cinjenice,i koje se mijenjaju u skladu sa novim istrazivanjem,pronalascima,dokazima itd.Takvi se ljudi ne mogu nazvati zadrtim.
Sa druge strane imamo ljude koji imaju dogmu.Svi znamo sta je dogma.Tako je i nikako drugacije pa makar i pogresno bilo.Ti ljudi su zadrti.
Last edited by Collector604 on 22/06/2011 13:49, edited 1 time in total.
fidoremilienko wrote:
Postoji li mogućnost da se te dvije strane usaglase?
Teško.
Ne govore istim jezikom, nemaju istu svrhu niti osobine, nauka vjecito traga za novim, dok religija nastoji sto vise ostati u izvornom obliku.
Kako da se onda usaglase?
Mogu samo koegzistirati, a da bi koegzistirali, moraju ostaviti drugog na miru, uzajamno.
Međutim, religija se osjeća ugroženom sa otkrićem evolucije, što je razumljivo, ali umjesto da usaglasi svoje učenje, kao što je rađeno do sada mnogo puta, religija pokušava "dokazati" kako evolucija zapravo "ne postoji".
Samo ja nisam za oprečne stavove (osuđivanje) ni prema kome. Svako ima svoje viđenje i poimanje, odnosno argumente za ili protiv, tako da sve u svemu, mislim da smo se razumjeli.
Collector604 wrote:Ma GAU8 nemas efekta tako,vidis da ga emocije vode....
Da kuran i biblija kazu da je zemlja ravna ploca on bi vjerovao da je ravna.
To je zadrto ko armatura u betonu.....
e nek se vama sve temelji na predpostavkama...
Ne temelji se MENI nista na pretpostavkama, vec je to stvarnost i vazi i za tebe
Druga je stvar sto je tebi neprijatno imati cimpanzu za daljeg rodjaka
Collector604 wrote:Mislim da si pobrkao stvari.....
Da definisemo rijec cinjenica.
"Činjenica je ono što se može neupitno i nepobitno ustanoviti. Prilikom utvrđivanja činjenice nužan je objektivan pristup, koji u znanosti mora biti potkrijepljen egzaktnim dokazom.
U filozofiji, nužna je racionalna metoda, uz nepristrano preispitivanje, bez uplitanja vjerovanja. U utvrđivanju činjenica, ne smije se miješati osobni stav ili bilo koja predrasuda."
"Cinjenice" iz svetih knjiga nisu dokazane,niti se mogu nazvati cinjenicama.Niti su uopste vrijedne znanstvenog istrazivanja.
Vec sam objasnio sta znaci vjerovanje,koje se granici sa dogmom i ne mijenja se ni u slucaju kada se novi dokazi pronadju.
Dok u znanosti teorije se mijenjaju,cinjenice se mijenjaju u skladu sa novim dokazima.
Ljude koji slijede cinjenice,i koje se mijenjaju u skladu sa novim istrazivanjem,pronalascima,dokazima itd.Takvi se ljudi ne mogu nazvati zadrtim.
Sa druge strane imamo ljude koji imaju dogmu.Svi znamo sta je dogma.Tako je i nikako drugacije pa makar i pogresno bilo.Ti ljudi su zadrti.
pa naravno da ce se mjenjati kad su vecinom nagadjanja ili po tvom ispade onda da ce i racunanje vremena uskoro biti pogresno u skorijoj buducnosti...
pa naravno da ce se mjenjati kad su vecinom nagadjanja ili po tvom ispade onda da ce i racunanje vremena uskoro biti pogresno u skorijoj buducnosti...
Mislim da si fulio temu.
Troll ovdje nema sta traziti, a ti ne zelis normalnu diskusiju
Collector604 wrote:Ma GAU8 nemas efekta tako,vidis da ga emocije vode....
Da kuran i biblija kazu da je zemlja ravna ploca on bi vjerovao da je ravna.
To je zadrto ko armatura u betonu.....
e nek se vama sve temelji na predpostavkama...
Ne temelji se MENI nista na pretpostavkama, vec je to stvarnost i vazi i za tebe
Druga je stvar sto je tebi neprijatno imati cimpanzu za daljeg rodjaka
jamogu predpostaviti dogodine da ce nam pustiti neki novi virus... kao sto sam predpostavio i prosle godine..
Mislim da si fulio temu.
Troll ovdje nema sta traziti, a ti ne zelis normalnu diskusiju
sta hoces da kazes da vrjeme nema veze sa evolucijom?