Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
mepac

#3451 Re: Evolucija

Post by mepac »

Collector604 wrote:Sa ovim zadnjim postom si samo potvrdio moje sumnje.Tebi je cilj da svaku cinjenicu (bar sto se tice evolucije) koja ugrozava tvoj sistem shvatanja svijeta ismijes,umanjis,ili jednostavno ignorises.

Citiram te

"gdje ce covjek postati od majmuna to samo majmun moze vjerovati"

Nakon sto si dobio adekvatne odgovore koji ti ukazuju da Evolucija ne govori da je covjek postao od majmuna,ti skreces sa teme i postavljas mudro postavljena pitanja gdje unaprijed znas koji ce biti odgovori i koji ce te emocionalno zadovoljiti i ciji ti odgovori nece ugroziti tvoj sistem shvatanja svijeta i uvjerenja.

"Vjerovacu"

Meni a pretpostavljam niti nellington-u,bušman-,GAU8-u,chengaba-i i ostalim da sad ne nabrajam nije cilj da tebe ubijedimo,niti nam je cilj da budemo zadovoljni time hoces li nam ti vjerovati ili neces,a kamoli da nam je bitno ili nesto vazno hoces li nam povjerovati.

Cim kazes rijec vjerovacu to znaci da si ti i dalje u psiholoskom stanju vjerovanja.A objasnio sam negdje na ovom forumu sta znaci vjerovanje,ustvari samo sam kopirao sta znanost kaze o vjerovanju,a ne ja licno.

To dalje znaci da tebe zanimaju samo oni dokazi koji zadovoljavaju tvoje uvjerenje.To samo po sebi nije objektivno a kamoli blizu znanosti.

Da tebe nauka pita ocito nebi dogurali ni do zenice a kamoli spustili robote na drugu planetu :bih:

Kako da se bude ljubomoran na nesto sto ne postoji :? (Barem nije dokazano da postoji)

pa dobro ako cemo tako onda sve ovo o evoluciji je isto samo nagadjanje(sve je u zraku) nista jos nije potvrdjeno da se ne lazemo :-D

a sto se tice nauke i naucnika svaka cast mnogo su doprinjeli ljudskome zivotu i mnogo truda ulazu al treba postovati i tudje znaci ako nesto ne vidis nemora znaciti da nije tu...sta ako je nas suncev sistem samo atom u svemiru i cinimo dio nekoga tjela kao sto atomi cine nas...
mepac

#3452 Re: Evolucija

Post by mepac »

GAU8 wrote:
mepac wrote:
Collector604 wrote:Ne znam je li se zezas ili sta.Jer ti se post moze protumaciti dvosmisleno :cry:

Ako se ne zezas onda si ocito krivo shvatio evoluciju.Covjek nije postao od majmuna,to evolucija ne govori ;-)

Pretpostavljam da si jedan od onih koji traze prelazni oblik iz majmuna u covjeka.

To je potpuno pogresno.Svi mi imamo istog predaka,sto ne znaci da se iz crva razvila macka,iz macke majmun,iz majmuna covjek.

Da je to tako mislim da se nebi moglo skontat ko je iz koga izasao :lol: :bih:

EDIT (zbog tvog drugog posta):Ocito ti imas selektivnu percepciju i zelju da se zezas i provociras.U toj zelji nesvjesno(ili svjesno to jest namjerno) koristis logicke pogreske,a gdje ima logickih pogresaka tu su vecinom i kognitivne greske.Ocito nisi procitao ni tekst od 200 slova koji govori o osnovnim cinjenicama evolucije.
mozel covjek oploditi zivotinju i obrnuto?

zivotinje na jednu starnu a covjek na drugu... 8-)

vjerovacu kad iz nicega napravis nesto...

ja mislim da naucnici jedino mogu biti ljubomorni na boga :lol:
Aj razguli dijete.

aj ti nagadjaj dalje... :roll:
Collector604

#3453 Re: Evolucija

Post by Collector604 »

Oh.....

Whatever :music2:
GAU8

#3454 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

mepac wrote: aj ti nagadjaj dalje... :roll:
Da li si cuo za covjeka po imenu Richard Lenski i za njegov eksperiment?
fidoremilienko

#3455 Re: Evolucija

Post by fidoremilienko »

ma ta će evolucija 8-)
Collector604

#3456 Re: Evolucija

Post by Collector604 »

Ma GAU8 nemas efekta tako,vidis da ga emocije vode....

Da kuran i biblija kazu da je zemlja ravna ploca on bi vjerovao da je ravna.

To je zadrto ko armatura u betonu.....

8-)
fidoremilienko

#3457 Re: Evolucija

Post by fidoremilienko »

Collector604 wrote:Ma GAU8 nemas efekta tako,vidis da ga emocije vode....

8-)
Po toj logici svi smo zadrti, zar ne? :D
Collector604

#3458 Re: Evolucija

Post by Collector604 »

Ko mi ?
GAU8

#3459 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

Collector604 wrote:...

Da kuran i biblija kazu da je zemlja ravna ploca on bi vjerovao da je ravna...
Pa i govore.

Samo kako se otkrilo da Zemlja nije ravna, Bibliju su cenzurisali, a za Kur'an posto se ne smije mijenjati tekst, su rekli, kako je to "pogresno tumacenje ajeta"
fidoremilienko

#3460 Re: Evolucija

Post by fidoremilienko »

Pa svi.

Jedni su zadrti činjenicom da evolucija vrijedi!

Drugi, zadrti činjenicama iz svetih knjiga!

I nikad se usaglasit! 8-)
GAU8

#3461 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

fidoremilienko wrote:Pa svi.

Neka si ti "neutralan" odmah mi je lakse.

Tacno je to da mnogi pokusavaju "urazumiti" kreacioniste. Neko iz principa, neko da ispadne pametnije, a neko jer mora. (Zivot mu ovisi od toga, jbg.)

No to je pocelo, tek kada se religija pocela ponovo petljati tamo gdje joj nije mjesto.
fidoremilienko

#3462 Re: Evolucija

Post by fidoremilienko »

GAU8 wrote:
fidoremilienko wrote:Pa svi.

Neka si ti "neutralan" odmah mi je lakse.

Tacno je to da mnogi pokusavaju "urazumiti" kreacioniste. Neko iz principa, neko da ispadne pametnije, a neko jer mora. (Zivot mu ovisi od toga, jbg.)

No to je pocelo, tek kada se religija pocela ponovo petljati tamo gdje joj nije mjesto.
Postoji li mogućnost da se te dvije strane usaglase?

Mislim da nauka daleko dogurala sa istraživanjem, štošta je sada jasnije ili....?
nellington

#3463 Re: Evolucija

Post by nellington »

fidoremilienko wrote:Postoji li mogućnost da se te dvije strane usaglase?

Mislim da nauka daleko dogurala sa istraživanjem, štošta je sada jasnije ili....?
Postoji, da neki ljudi shvate da evolucija nije nužno kontra vjere.
fidoremilienko

#3464 Re: Evolucija

Post by fidoremilienko »

nellington wrote:
fidoremilienko wrote:Postoji li mogućnost da se te dvije strane usaglase?

Postoji, da neki ljudi shvate da evolucija nije nužno kontra vjere.
To je već bolje!
Collector604

#3465 Re: Evolucija

Post by Collector604 »

Mislim da si pobrkao stvari.....

Da definisemo rijec cinjenica.

"Činjenica je ono što se može neupitno i nepobitno ustanoviti. Prilikom utvrđivanja činjenice nužan je objektivan pristup, koji u znanosti mora biti potkrijepljen egzaktnim dokazom.
U filozofiji, nužna je racionalna metoda, uz nepristrano preispitivanje, bez uplitanja vjerovanja. U utvrđivanju činjenica, ne smije se miješati osobni stav ili bilo koja predrasuda."

Evolucija je znanstvena teorija i ujedno i cinjenica.

"Cinjenice" iz svetih knjiga nisu dokazane,niti se mogu nazvati cinjenicama.Niti su uopste vrijedne znanstvenog istrazivanja.

Vec sam objasnio sta znaci vjerovanje,koje se granici sa dogmom i ne mijenja se ni u slucaju kada se novi dokazi pronadju.

Dok u znanosti teorije se mijenjaju,cinjenice se mijenjaju u skladu sa novim dokazima.

Ljude koji slijede cinjenice,i koje se mijenjaju u skladu sa novim istrazivanjem,pronalascima,dokazima itd.Takvi se ljudi ne mogu nazvati zadrtim.

Sa druge strane imamo ljude koji imaju dogmu.Svi znamo sta je dogma.Tako je i nikako drugacije pa makar i pogresno bilo.Ti ljudi su zadrti.
Last edited by Collector604 on 22/06/2011 13:49, edited 1 time in total.
GAU8

#3466 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

fidoremilienko wrote: Postoji li mogućnost da se te dvije strane usaglase?

Teško.
Ne govore istim jezikom, nemaju istu svrhu niti osobine, nauka vjecito traga za novim, dok religija nastoji sto vise ostati u izvornom obliku.
Kako da se onda usaglase?

Mogu samo koegzistirati, a da bi koegzistirali, moraju ostaviti drugog na miru, uzajamno.

Međutim, religija se osjeća ugroženom sa otkrićem evolucije, što je razumljivo, ali umjesto da usaglasi svoje učenje, kao što je rađeno do sada mnogo puta, religija pokušava "dokazati" kako evolucija zapravo "ne postoji".
fidoremilienko

#3467 Re: Evolucija

Post by fidoremilienko »

DObro Collector, mislim da smo se razumjeli. :)

Samo ja nisam za oprečne stavove (osuđivanje) ni prema kome. Svako ima svoje viđenje i poimanje, odnosno argumente za ili protiv, tako da sve u svemu, mislim da smo se razumjeli. :D

Collector :thumbup:

Gau8 :thumbup: (svaka čast majstore, prejako objašnjenje) :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Nellington :thumbup:
Collector604

#3468 Re: Evolucija

Post by Collector604 »

Da bolje pojasnim zadrtost...

Medjunarodni sud donio konacnu presudu u kojoj se tvrdi da se u srebrenici desio genocid.

Sljedebenici ratnog zlocinca govore da se nije desio genocid.

Znanost donijela teoriju i cinjenicu u kojoj se tvrdi kako je zivot nastao i kako se razvijao.

Sljedbenici svetih knjiga govore da teorija evolucije je obicna suplja prica.

Sada se lakse moze zadrtost vidjeti.....
mepac

#3469 Re: Evolucija

Post by mepac »

8-)
e nek se vama sve temelji na predpostavkama... :lol:
GAU8

#3470 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

mepac wrote:

8-)
Ne temelji se MENI nista na pretpostavkama, vec je to stvarnost i vazi i za tebe :)
Druga je stvar sto je tebi neprijatno imati cimpanzu za daljeg rodjaka :P
mepac

#3471 Re: Evolucija

Post by mepac »

Collector604 wrote:Mislim da si pobrkao stvari.....

"Činjenica je ono što se može neupitno i nepobitno ustanoviti. Prilikom utvrđivanja činjenice nužan je objektivan pristup, koji u znanosti mora biti potkrijepljen egzaktnim dokazom.
U filozofiji, nužna je racionalna metoda, uz nepristrano preispitivanje, bez uplitanja vjerovanja. U utvrđivanju činjenica, ne smije se miješati osobni stav ili bilo koja predrasuda."

"Cinjenice" iz svetih knjiga nisu dokazane,niti se mogu nazvati cinjenicama.Niti su uopste vrijedne znanstvenog istrazivanja.

Vec sam objasnio sta znaci vjerovanje,koje se granici sa dogmom i ne mijenja se ni u slucaju kada se novi dokazi pronadju.

Dok u znanosti teorije se mijenjaju,cinjenice se mijenjaju u skladu sa novim dokazima.

Ljude koji slijede cinjenice,i koje se mijenjaju u skladu sa novim istrazivanjem,pronalascima,dokazima itd.Takvi se ljudi ne mogu nazvati zadrtim.

Sa druge strane imamo ljude koji imaju dogmu.Svi znamo sta je dogma.Tako je i nikako drugacije pa makar i pogresno bilo.Ti ljudi su zadrti.

pa naravno da ce se mjenjati kad su vecinom nagadjanja ili po tvom ispade onda da ce i racunanje vremena uskoro biti pogresno u skorijoj buducnosti...
GAU8

#3472 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

mepac wrote:

pa naravno da ce se mjenjati kad su vecinom nagadjanja ili po tvom ispade onda da ce i racunanje vremena uskoro biti pogresno u skorijoj buducnosti...
Mislim da si fulio temu.
Troll ovdje nema sta traziti, a ti ne zelis normalnu diskusiju
mepac

#3473 Re: Evolucija

Post by mepac »

GAU8 wrote:
mepac wrote:

8-)
Ne temelji se MENI nista na pretpostavkama, vec je to stvarnost i vazi i za tebe :)
jamogu predpostaviti dogodine da ce nam pustiti neki novi virus... :-D kao sto sam predpostavio i prosle godine..
mepac

#3474 Re: Evolucija

Post by mepac »

GAU8 wrote:
mepac wrote:

Mislim da si fulio temu.
Troll ovdje nema sta traziti, a ti ne zelis normalnu diskusiju
sta hoces da kazes da vrjeme nema veze sa evolucijom?
statix

#3475 Re: Evolucija

Post by statix »

Trebalo bi biti obrnuto... :oops: :D
Post Reply