Dobro eto, ti znaš bolje od mesara koji radi u mesnici.hadzinicasa wrote: ↑08/04/2022 13:16cuj skupljaju meso
k'o da je jabuka pa u trap....
vala svasta cu cuti da ljudi vjeruju.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
Sydnor
#3451 Re: Poskupljenja
- hadzinicasa
#3452 Re: Poskupljenja
https://klix.ba/alarmantne-cijene-hra ... -na-ulici/
Alarmantne cijene hrane, stručnjaci nisu optimistični: Hrane će biti, ali ovo što bude bit će strahovito skupo. Ovo se mora riješiti na ulici
Da su cijene osnovnih životnih namirnica u proteklom periodu skočile u nebo, više nije vijest. Građani se dovijaju kako znaju i umiju, ozbiljan matematički zadatak je postao izračunati kako preživjeti mjesec. Dojavljuju jedni drugima gdje je pet feninga jeftinije ulje, puter, brašno…, a vlast nam iz dana u dan priča kako je to opsjena i da je zapravo sve jeftinije, a mi smo razmaženi.
Na sve to treba dodati i cijene limuna, mladog sira, jaja, oraha… koje “tradicionalno” rastu svakog ramazana.
Ekonomski analitičar Faruk Hadžić na svom Facebook profilu objavio je kako svjedočimo spiralnom rastu cijena. Zabilježio je cijenu piletine koja u sarajevskim marketima iznosi i 14 KM.
Drugi inflacijski udar
“Mjesecima upozoravam i apelujem prema vlastima da se donesu mjere i pomognu građanima kako bi se usporio ovaj inflatorni udar. Nakon odbijanja da barem privremeno obustave naplatu akciza na gorivo, sada svjedočimo spiralnom rastu cijena. Upozoravao sam da ćemo ubrzo osjetiti drugi inflacijski udar, u koji već sada ulazimo. Da li vlast misli bilo šta uraditi osim mjere koja ne može zaustaviti rast cijena, a to je ograničenje marži”, upozorio je Hadžić.
Slični scenariji se dešavaju i u zemljama okruženja. Najjeftinije osnovne životne namirnice su u Srbiji. Uporedili smo cijene nekoliko namirnica u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Cijena ulja u Hrvatskoj je 3.89, u Srbiji 3.29, a kod nas i do 5.50 KM. Kilogram brašna u Srbiji plate 1.19, u Hrvatskoj 1.55, a naši građani 1.84 KM.
Borenović nakon susreta sa ambasadorom Murphyjem: "Ovu vlast ne zanimaju ekonomija, stabilnost i položaj građana"
Tjestenina je nešto jeftinija u našoj zemlji, nego u susjednim zemljama. Kilogram teletine u Hrvatskoj možete kupiti za 14.73 KM, u Srbiji za 11.67, a kod nas otprilike košta 14 KM.
Cijene piletine u sarajevskim marketima
O situaciji u kojoj se građani bukvalno bore kako preživjeti, čak i oni sa solidnim primanjima, a tek oni koji žive na minimalcu, razgovarali smo sa Nedžadom Bićom, predsjednikom Udruženja poljoprivrednika FBiH.
Nedžad Bićo za Raport
“Poskupljenje stočne hrane, goriva i trenutno stanje na tržištu, odrazili su se na skok cijena osnovnih životnih namirnica. Nezaštićeno nam je tržište. Dakle, nemamo zaštićenu domaću proizvodnju. Koliko god se nadležni trudili da kažu da imamo dovoljno hrane, nemamo, jer nemamo dovoljno žitarica. Tačnije, hrane će biti, ali ovo što bude bit će strahovito skupo”, kazao je Bićo.
Osvrnuo se i na visoke cijene piletine, te kazao da je i to posljedica što nam proizvodnja piletine je zavisna od uvoza.
Ulagati više sredstava
“Bit ćemo totalno ovisni o svemu. Kada država otvori oči i krene da daje podršku poljoprivrednom proizvođaču, drugačije će okolnosti biti. Mora se više ulagati. Država bez proizvodnje zdrave hrane nije država. Nemamo ništa, a imamo uslove da proizvedemo pšenice dovoljno, suncokreta, soje itd…”, istaknuo je Bićo za Raport.
Hadžić: Poremećaji u lancima snabdijevanja mogu dovesti do rasta cijena
Sličnog mišljena je i Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača. Smatra da građani nisu svjesni ozbiljnosti situacije te da su u velikom broju zemalja cijene namirnica duplo jeftinije nego u BiH.
“Nema šanse da iko ima ovakve cijene, a da to prođe bez protesta. Nismo svjesni sebe ni svojih interesa. Morat će se naći neko rješenje. Prvo moramo biti svjesni tokova novca i usluga koje je adminstracija nama dužna ispostaviti. Čuli smo da raste ekonomija u Federaciji, međutim jasno je da je to više novca jer je sve skočilo i porez, i akcize i cijene. Država umjesto da reagira, predstavlja to kao rezultate svog uspjeha. Ako ne reagiramo na ovo, nećemo ni na poskupljenja cijena koja nam slijede. Spas i lijek je da se zatraži domaća proizvodnja hrane, ali to se mora zatražiti na ulici”, kazao je Bago.
Marin Bago za Raport
On podsjeća da država može uraditi šta hoće te da uvozimo 80 posto hrane koju konzumiramo.
“I budali je jasno da mora biti domaća proizvodnja hrane. Sve dok se to ne bude dešavalo, nama će prodavati svako i svašta za svaku cijenu. Mi nemamo alternativu. Naravno, postoje i strani faktori, ali mi smo u svojoj krizi već dugo vremena”, kazao je Bago za Raport.
Alarmantne cijene hrane, stručnjaci nisu optimistični: Hrane će biti, ali ovo što bude bit će strahovito skupo. Ovo se mora riješiti na ulici
Da su cijene osnovnih životnih namirnica u proteklom periodu skočile u nebo, više nije vijest. Građani se dovijaju kako znaju i umiju, ozbiljan matematički zadatak je postao izračunati kako preživjeti mjesec. Dojavljuju jedni drugima gdje je pet feninga jeftinije ulje, puter, brašno…, a vlast nam iz dana u dan priča kako je to opsjena i da je zapravo sve jeftinije, a mi smo razmaženi.
Na sve to treba dodati i cijene limuna, mladog sira, jaja, oraha… koje “tradicionalno” rastu svakog ramazana.
Ekonomski analitičar Faruk Hadžić na svom Facebook profilu objavio je kako svjedočimo spiralnom rastu cijena. Zabilježio je cijenu piletine koja u sarajevskim marketima iznosi i 14 KM.
Drugi inflacijski udar
“Mjesecima upozoravam i apelujem prema vlastima da se donesu mjere i pomognu građanima kako bi se usporio ovaj inflatorni udar. Nakon odbijanja da barem privremeno obustave naplatu akciza na gorivo, sada svjedočimo spiralnom rastu cijena. Upozoravao sam da ćemo ubrzo osjetiti drugi inflacijski udar, u koji već sada ulazimo. Da li vlast misli bilo šta uraditi osim mjere koja ne može zaustaviti rast cijena, a to je ograničenje marži”, upozorio je Hadžić.
Slični scenariji se dešavaju i u zemljama okruženja. Najjeftinije osnovne životne namirnice su u Srbiji. Uporedili smo cijene nekoliko namirnica u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Cijena ulja u Hrvatskoj je 3.89, u Srbiji 3.29, a kod nas i do 5.50 KM. Kilogram brašna u Srbiji plate 1.19, u Hrvatskoj 1.55, a naši građani 1.84 KM.
Borenović nakon susreta sa ambasadorom Murphyjem: "Ovu vlast ne zanimaju ekonomija, stabilnost i položaj građana"
Tjestenina je nešto jeftinija u našoj zemlji, nego u susjednim zemljama. Kilogram teletine u Hrvatskoj možete kupiti za 14.73 KM, u Srbiji za 11.67, a kod nas otprilike košta 14 KM.
Cijene piletine u sarajevskim marketima
O situaciji u kojoj se građani bukvalno bore kako preživjeti, čak i oni sa solidnim primanjima, a tek oni koji žive na minimalcu, razgovarali smo sa Nedžadom Bićom, predsjednikom Udruženja poljoprivrednika FBiH.
Nedžad Bićo za Raport
“Poskupljenje stočne hrane, goriva i trenutno stanje na tržištu, odrazili su se na skok cijena osnovnih životnih namirnica. Nezaštićeno nam je tržište. Dakle, nemamo zaštićenu domaću proizvodnju. Koliko god se nadležni trudili da kažu da imamo dovoljno hrane, nemamo, jer nemamo dovoljno žitarica. Tačnije, hrane će biti, ali ovo što bude bit će strahovito skupo”, kazao je Bićo.
Osvrnuo se i na visoke cijene piletine, te kazao da je i to posljedica što nam proizvodnja piletine je zavisna od uvoza.
Ulagati više sredstava
“Bit ćemo totalno ovisni o svemu. Kada država otvori oči i krene da daje podršku poljoprivrednom proizvođaču, drugačije će okolnosti biti. Mora se više ulagati. Država bez proizvodnje zdrave hrane nije država. Nemamo ništa, a imamo uslove da proizvedemo pšenice dovoljno, suncokreta, soje itd…”, istaknuo je Bićo za Raport.
Hadžić: Poremećaji u lancima snabdijevanja mogu dovesti do rasta cijena
Sličnog mišljena je i Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača. Smatra da građani nisu svjesni ozbiljnosti situacije te da su u velikom broju zemalja cijene namirnica duplo jeftinije nego u BiH.
“Nema šanse da iko ima ovakve cijene, a da to prođe bez protesta. Nismo svjesni sebe ni svojih interesa. Morat će se naći neko rješenje. Prvo moramo biti svjesni tokova novca i usluga koje je adminstracija nama dužna ispostaviti. Čuli smo da raste ekonomija u Federaciji, međutim jasno je da je to više novca jer je sve skočilo i porez, i akcize i cijene. Država umjesto da reagira, predstavlja to kao rezultate svog uspjeha. Ako ne reagiramo na ovo, nećemo ni na poskupljenja cijena koja nam slijede. Spas i lijek je da se zatraži domaća proizvodnja hrane, ali to se mora zatražiti na ulici”, kazao je Bago.
Marin Bago za Raport
On podsjeća da država može uraditi šta hoće te da uvozimo 80 posto hrane koju konzumiramo.
“I budali je jasno da mora biti domaća proizvodnja hrane. Sve dok se to ne bude dešavalo, nama će prodavati svako i svašta za svaku cijenu. Mi nemamo alternativu. Naravno, postoje i strani faktori, ali mi smo u svojoj krizi već dugo vremena”, kazao je Bago za Raport.
- vjeshalica
#3453 Re: Poskupljenja
Ja uzimam one purece cevape, 400gr 12 komada 4,90 doduse u Merkatoru na Dbr,nisam se sjetila da navrnem u Vindiju na Dbr
Znaci ubijes se sa onim cevapima sto je previse previse je.
Madi ne kupujem fatala me mjesecima zgaravica i od piletine njihove odustala sam,sa necim je rokaju.
- vjeshalica
#3454 Re: Poskupljenja
Ramazan i Uskrs cine svoje,svake godine je ista prica,poskupljenje pa lafo pojeftinjenje. Domacu bagru znamo iz rata nije im ni tesko.
- ElRe
#3455 Re: Poskupljenja
Od 2015. godine Rusi (ruske banke) preko Agrokora su vlasnici Merkatora.suspect_zero wrote: ↑08/04/2022 01:59
A joj, pa sad da ih bojkotujem....a u Merkatoru obavljamo veliku fasungu kad je plata![]()
- ElRe
#3456 Re: Poskupljenja
Njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio je da je okončana faza globalizacije sa niskim cijenama.
“Mislim da je faza globalizacije tokom koje je sve bilo jeftino završena, jer samo mali dio tržišta služi za ostatak svijeta”, rekao je on u Bundestagu.
“Napredak u posljednjih 30 do 40 godina je bio i to da su se mnoge zemlje razvile i dostigle određeni nivo da su sada i one kupci koji se takmiče s nama za oskudnu robu”, rekao je njemački kancelar.
- nepass1
#3457 Re: Poskupljenja
Kupovao fasirano purece ali cevape nisam skuzio. Moram probati pod hitnovjeshalica wrote: ↑08/04/2022 13:33Ja uzimam one purece cevape, 400gr 12 komada 4,90 doduse u Merkatoru na Dbr,nisam se sjetila da navrnem u Vindiju na Dbr
Znaci ubijes se sa onim cevapima sto je previse previse je.
Madi ne kupujem fatala me mjesecima zgaravica i od piletine njihove odustala sam,sa necim je rokaju.
Madi ima neki smek i skroz ljigava bude. Meni je zadnja na listi.
- vjeshalica
#3458 Re: Poskupljenja
Nalaze se tamo u vitrini gdje je smrznuto meso u kesi.
- ElRe
#3459 Re: Poskupljenja
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/ru ... a-20220408ElRe wrote: ↑08/04/2022 14:53Od 2015. godine Rusi (ruske banke) preko Agrokora su vlasnici Merkatora.suspect_zero wrote: ↑08/04/2022 01:59
A joj, pa sad da ih bojkotujem....a u Merkatoru obavljamo veliku fasungu kad je plata![]()
Mađari kupili Fortenovu.
- Snake Eyes
#3460 Re: Poskupljenja
Bojkotujem madjare, gledam onaj Karavan sir bude na akciji medju najeftinijim ali nema ga u korpi.
Last edited by Snake Eyes on 08/04/2022 17:57, edited 1 time in total.
- MehmedPasaMoric
#3461 Re: Poskupljenja
Zadnji put kad sam/smo rjesavali stvari na ulici, SDA uhljebi nas prozvase huliganima i Fahrinim placenicima, pa eto im sad neka sami rjesavaju jer svakako su njihove potrebe mnogo vece od potreba obicnog covjeka ili penzionerahadzinicasa wrote: ↑08/04/2022 13:21
- hadzinicasa
#3462 Re: Poskupljenja
Fazon je sto ovo najvise kaci one koji su najsiromasniji.MehmedPasaMoric wrote: ↑08/04/2022 17:56Zadnji put kad sam/smo rjesavali stvari na ulici, SDA uhljebi nas prozvase huliganima i Fahrinim placenicima, pa eto im sad neka sami rjesavaju jer svakako su njihove potrebe mnogo vece od potreba obicnog covjeka ili penzionerahadzinicasa wrote: ↑08/04/2022 13:21
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3463 Re: Poskupljenja
Nakon denisa mrnjavca ne idem na prosvjede
Suzu pustit necu ni za kim
Suzu pustit necu ni za kim
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3464 Re: Poskupljenja
Pa i ja sam isti, ima alternative...Snake Eyes wrote: ↑08/04/2022 17:56 Bojkotujem madjare, gledam onaj Karavan sir bude na akciji medju najeftinijim ali nema ga u korpi.
- mc-twin
#3465 Re: Poskupljenja
Ne vidim bit tog bojkota kad se u korpu stavljaju "srbski i hrvatski" proizvodi 
- konektovan
- Rothmans
#3467 Re: Poskupljenja
Sto sad madjare ?Snake Eyes wrote: ↑08/04/2022 17:56 Bojkotujem madjare, gledam onaj Karavan sir bude na akciji medju najeftinijim ali nema ga u korpi.
- Snake Eyes
#3468 Re: Poskupljenja
U tom sam fazonu ovih dana.Rothmans wrote: ↑08/04/2022 22:28Sto sad madjare ?Snake Eyes wrote: ↑08/04/2022 17:56 Bojkotujem madjare, gledam onaj Karavan sir bude na akciji medju najeftinijim ali nema ga u korpi.
-
Hakiz
#3469 Re: Poskupljenja
Ako nismo spremni da tučemo i budemo istučeni, ne trebamo na ulicu ni izlaziti.hadzinicasa wrote: ↑08/04/2022 13:21 https://klix.ba/alarmantne-cijene-hrane ... -na-ulici/
Biće much ado about nothing.
- mc-twin
#3470 Re: Poskupljenja
konektovan wrote: ↑08/04/2022 22:22Gledam i to da svedem na najmanju mjeru...ima dosta naših proizvoda koji su kvalitetni i konkurentni.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#3471 Re: Poskupljenja
Ja ne bojkotujem nista. Kupim sta mi se svidja i boli me q da li je domace ili nije. Ako nije kvalitetno i ukusno, moze mi ga otac proizvodit', necu to kupit'. Cuj da kupujem neke splacine samo zato sto je domace da nekog podrzim... 
- nepass1
- Bloo
- Globalna šefica
#3473 Re: Poskupljenja
Osim za Nutelu.
- Snake Eyes
#3474 Re: Poskupljenja
Prvo nije nimalo lijepo nazivati splačinama nešto što drugi vrlo rado konzimiraju, vrijeđaš i hranu i konzjumera a Bogami i dalje.
Drugo, možda ja volim buđavu čokoladu (zapravo ne volim ali @Bloo
Imamo jako kvalitetnih proizvoda a i dobrih alternativa u njemačkim i turskim proizvodima. Najveća alternativa od svih alternativa, je svojim rukama od domaćih namirnica napraviti nešto novo, preukusno. Tu alternativu obično zovemo KUHANJEM, slobodno probaj, iznenadit ćeš se.
- konektovan
#3475 Re: Poskupljenja
Ima i za nutellu,...maza.
Inace, nju najviše u zadnje vrijeme koristim, ali malac je nakon duzeg testiranja i uporedjivanja zaključio, da mu je nutella ipak najbolji namaz, pa sam ga počastio sa maxi teglom od 900g, pa se i ja malo pridruzio u konzumaciji.