Ja sam mislio da je
Jedino mi nije jasno jel ovo 2000mw(1500 iz solara)trebamo do 30-te ili do 50-te
Moderator: anex
Da nisi malo pretjerao, iako je mnogo manja nego jul-aug, solarne prave 50% od toga u dec-jan, sto jeste velika razlika, ali se moze premostiti sa te I he(obicno ima vise kise)
Potraži malo tačnije podatke. Proizvodnja u novembru, decembru, januaru i februaru je približna junu ili julu,
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/Ci-Nick wrote: ↑03/05/2023 09:41Potraži malo tačnije podatke. Proizvodnja u novembru, decembru, januaru i februaru je približna junu ili julu,
Dakle 4 mjeseca za jedan. Ili 3 /4 godišnje proizvodnje se proizvede u proljetnim i ljetnim mjesecima a 1/4 u jesenjim i zimskim.
https://www.zolar.de/_next/image?url=ht ... =3840&q=75
Ta opcija potpuno je neprihvatljiva za Denisa Žiška iz Aarhus centra BiH. Daljinsko grijanje Tuzle na plin, kako kaže Žiško u razgovoru za Klix.ba, predstavlja čisti populizam koji nema veze s realnošću, činjenicama i dugoročnim planovima razvijanja energetskog sistema, bilo da je riječ o električnoj ili toplotnoj energiji.
Projekat kratkog daha koji ne ide u smjeru dekarbonizacije
Žiško u razgovoru za Klix.ba kaže da je realno da se Tuzla sa trenutnog snabdijevanja toplotnom energijom posredstvom Termoelektrane prebaci na neko od alternativnih rješenja, ali iz obnovljivih izvora.
U tome nema mjesta drugom fosilnom gorivu poput plina, posebno ne uvoznom koje je trenutno izuzetno skupo, a najave su da će cijene biti iste i u narednom periodu, ako ne i veće.
"U periodu kada su naše vlasti preuzele obavezu da dekarboniziraju društvo do 2050. godine, oni razmišljaju i pričaju bajke o uvođenju nove ovisnosti o fosilnom gorivu, koje praktično nije naše. Te nebuloze koje naši političari iznose o nekakvim benefitima Istočne i Južne interkonekcije, koja bi stvorila ovisnost o uvoznom fosilnom gorivu, ne da nema realne osnove, nego je jednostavno bacanje prašine u oči grđanima, kako bi se došlo do nekakvih kredita i para te potrošili vrijeme i sredstva na nešo što ćemo ionako morati prestati koristiti u sljedećih 27 godina, ako ne i ranije", smatra Žiško.
Priče o navedenim interkonekcijama Žiško ocjenjuje populističim izjavama ljudi, za koje kaže da "apsolutno nemaju pojma" o kretanjima u energetskom sektoru Evropske unije kojoj BiH teži. Žiško ističe da našoj zemlji EU ništa ne nameće, jer smo se kao država odlučili da idemo u tu uniju te shodno tome moramo njihova pravila prihvatiti.
"Mi moramo krenuti u proces dekarbonizacije, koja očito mnogim političarima nije jasna, a podrazumijeva prestanaka korištenja fosilnih goriva za bilo šta. Dakle, tu nema više mogućnosti uvođenja bilo kakvih novih fosilnih goriva, nego jednostavno mi sada moramo raditi na ozbiljnim projektima dekarbonizacije energetskog sektora, iako smo to trebali početi prije deset godina", podsjeća Žiško.
Nerealno je pričati o zatvaranju rudnika, a uvoditi novo fosilno gorivo
Naš sagovornik smatra da je nerelano pričati o procesu zatvaranja rudnika i gašenju termoelektrana na ugalj, koje će se zamijeniti uvoznim fosilnim gorivom.
"Nevjerovatno je da neko ko treba voditi ovu državu u nekakav proces tranzicije uopće izlazi sa takvim idejama. Ja razumijem da postoje politički pritisci sa jedne, ali i druge strane, kako bi se ti projekti finansirali, ali oni će, dakle, uzeti kredit koji će vraćati građani BiH. Onda će ti projekti propasti, a mi ćemo vraćati novac koji su oni bacili na te jednostavno nepotrebne projekte. Zašto bismo stvarali novu ovisnost o fosilnom gorivu, a imamo problema da se riješimo od ovisonosti o našem", ukazuje Žiško.
U procesu dekarbonizacije BiH bi morala proizvodnju električne i toplinske energije u potpunosti bazirati na obnovljive izvore. Žiško navodi da svaka sredina ima svoje specifične potencijale i to je ono na čemu bi, kako kaže on, političari trebali raditi, umjesto da traže novce za tendere i infrastrukturne projekte u kojima bi i oni pronašli neku svoju korist.
"Treba prestati lagati građane da ima budućnosti u fosilnim gorivima i početi napokon ozbiljno raditi na dekarbonizaciji energetskog sistema. Nakon toga dolazi nam još veći problem, a to je dekarbonizacija transporta što će uzeti daleko više vremena od dekarbonizacije energetskog sektora. Za sve to imamo svega 27 godina. Dakle, prestanite pričati bajke i počnite raditi kako treba", poruka je Žiška upućena političarima.
Budućnost je u solarima i vjetru, BiH ima velike kapacitete
Nasuprot gasifikaciji, kako navodi Žiško, Tuzla, odnosno Tuzlanski kanton, kao i sve ostale regije u našoj zemlji dokazano imaju potencijale i kapacitete za neke od obnovljivih izvora, među kojima su fotonapon, odnosno solar, vjetar, geotermalna energija, uz ulaganje sredstava u mjere energetske efikasnosti.
Kada je riječ o solaru i vjetru, on navodi da BiH ima kapacitete kojima može višestruko pokriti potrebe naše zemlje za električnom energijom, uz količine koje bi bile dovoljne i za izvoz.
Inače, u Tuzlanskom kantonu je već pokrenuta priča o izgradnji fotonaponskih elektrana, a neki od projekata bi svoju realizaciju trebali doživjeti tokom ove godine. Za solarne elektrane se zalaže i Žiško, ali ne na način kako je to osmislila Elektroprivreda BiH.
"Sada se postavlja pitanje zašto bi Elektroprivreda BiH gradila fotonaponske elektrane na područjima gradova i općina te poslije prodavala tu električnu energiju njima? Zašto gradske i općinske uprave preko svojih javnih preduzeća ne naprave te iste fotonaponske elektrane, koriste tu energiju za svoje potrebe te na taj način smanje račune. Ako privatnik može postaviti na svoju fabriku fotonaponsku elektranu bez Elektroprivrede BiH, zašto to ne bi mogli i drugi? To se može uraditi na svim javnim objektima kako bismo počeli dekarbonizaciju", zaključio je Žiško.
Što bi komentarisali nešto šta im izbija novac iz džepa? Ti ugradiš solare i jeftinija ti struja, a meni Elektroprivreda daje manje love u stranku i u džep da joj politički ostvarujem interese, moja rodbina tamo zaposlena možda bude imala manju platu ili gube posao itd.zigzag wrote: ↑07/06/2023 12:59 https://www.klix.ba/vijesti/oie-ustedje ... /230607035
Ono kad te jeee.e u zdrav mozak. Ljudi plaćaju 1 KM po KWh u evropi al ovi i dalje glabaju istu priču. I ne daju komentare.
Pisu kao da su solarni paneli i toplotne pumpe besplatni.
koji debili pisu ovakve clankeCi-Nick wrote: ↑26/06/2023 09:34 http://www.beta.ba/index.php/svijet/109 ... rqXQkRNrl4
"Ovaj potez predstavlja veliki udarac nepouzdanoj i neefikasnoj tehnologiji koju guraju globalisti i WEF koji tvrde da na taj način spašavaju planetu Zemlju od klimatskih promjena. Međutim, nedavno je više od 1.500 klimatskih naučnika potpisalo Svjetsku deklaraciju o klimi (link) u kojoj jasno navode da ne postoji apsolutno nikakva vanredna klimatska situacija. Udio ugljen dioksida u zemaljskoj atmosferi trenutno iznosi oko 0,04 posto, a od tih 0,04 posto samo 3 posto stvaraju ljudi."
![]()
Pa vidi, ima par razmisljanja
Ne brini... imas tu i garancije proizvodnje i CO2 certifikate