Jel ovo fakat?she+ wrote:hvalazgiba wrote:
Prema Zakonu o porezima KS svaki poklon vrijednosti preko 2.000,00 KM od istog poklonoprimca u toku godinu se oporezuje.
Član 48. Zakona o porezima KS
Porez na nasljeđe i poklon ne plaća:
1. nasljednik odnosno, poklonoprimac prvog nasljednog reda, bračni drug ako je u drugom nasljednom redu, roditelji kada nasljeđuju i primaju na poklon imovinu od djece, maloljetna djeca bez oba roditelja;
2. nasljednik drugog nasljednog reda koji nasljeđuje jedan stan, pod uslovom da je sa ostaviocem u trenutku njegove smrti živio u zajedničkom domaćinstvu i da on i članovi njegove porodice nemaju drugi stan u vlasništvu;
3. nasljednici, odnosno poklonoprimci, braća i sestre, pod uslovom da se ta imovina ne može otuđiti u roku od tri godine.
4. nasljednik koji naslijeđuje poljoprivredno zemljište, a kome je poljoprivreda osnovno zanimanje.
http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... s_8-02.pdf
vidim clan ispred
znaci ipak nije po uplatiČlan 46.
Vrijednost svih poklona primljenih u toku jedne kalendarske godine od istog poklonodavca čini jednu Poreznu osnovicu.![]()
a tu granicu do 2000 ne vidim gdje stoji..
aha, evo ga
Član 42.
Porezu na nasljeđe i poklon podliježu zemljišta, zgrade i ostala nepokretna imovina, kao i pravo uživanja, odnosno korišćenja, na toj nepokretnoj imovini koju fizičko lice stiče na teritoriji Kantona na osnovu Zakona o nasljeđivanju, odnosno ugovora o poklonu među živim ili za slučaj smrti.
Porezu na nasljeđe i poklon podliježe pokretna imovina čija vrijednost prelazi 2.000 DEM.
Freelancing....all about
Moderator: anex
- DaffyDuck
#3451 Re: Porez na dohodak na freelancing?
- Indigont
#3452 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Upravo to. Član 30. zakona o porezu na dohodak koji još uvijek postoji i važi kaže da je ISPLATILAC dužan platiti porez na povremene samostalne djelatnosti kad isplaćuje naknadu primaocu. 70b donesen u aprilu je kontradiktoran zakonu na kojeg se nadovezuje i ovo je skandal za koji ministrica treba da dobije otkaz, a ne da se prave mutavi i guraju po svome i dalje. Cak onda taj pravilnik po clanu 30 koji isto jos vazi kaze da su isplatioci takvog dohotka duzni primaocu (meni) dostaviti sve akontacije poreza koje su uplatili, tako da ja mogu podnijeti godisnju prijavu u kojoj ce se uracunati te akontacije ko placene.Junuz_Juka wrote:Ne samo da se ovaj Pravilnik ne može primijeniti na period 2015-2017 kada nije ni postojao, nego se ne može primijeniti ni sada, i njegova primjena je kršenje zakona.Indigont wrote:Stvar je prilično jednostavna.
Članak 70b pravilnika nastaje U APRILU 2018. godine i vrijedi OD DANA KADA JE NASTAO, A NE RETROAKTIVNO.
Prije dodavanja člana 70b u pravilnik za povremene samostalne djelatnosti važio je član 30. po kojem je isplatilac bio dužan zbirni godišnji pregled sa podacima o bruto i neto iznosima naknada, kao i podacima o obračunatoj, obustavljenoj i uplaćenoj akontaciji poreza na dohodak i doprinosu za zdravstveno osiguranje i dostaviti primaocu (meni). S obzirom da je isplatilac bio inostrani to nije bilo moguće i tu sva priča o oporezivanju za 2015-2017. pada u vodu.
Ovo vrijedi za freelancere. Osobe koje su službeno bile zaposlene u firmi u inostranstvu spadaju u drugu grupu, i 99% je već plaćen porez na njihove plate, samo pitanje dal je bio veći ili manji nego ovaj koji se traži.
Prema važećem Zakon o porezu na dohodak, član 30, ISPLATILAC vrši uplatu akontacije poreza na dohodak a ne lice koje je dobilo isplatu. Novi Pravilnik od aprila 2018 kaže da lice koje je dobilo isplatu sam obračuna i plati akontaciju poreza na dohodak, što je apsurd i u suprotnosti sa zakonom. ZAKON JE IZNAD PRAVILNIKA.
Slično ovome bi bilo, kao da radiš u nekoj našoj domaćoj firmi čiji poslodavac ne plati za tebe doprinose i porez, kako je to definisano zakonom, i onda Porezna uprava ganja tebe da ti to platiš.
Dalje novi Pravilnik, uvođenjem obrasca AMS-1035, koji nema kolonu rashodi, ukida pravo na 20% rashoda a Zakon član 15. kaže da imaš pravo na 20% rashoda. ZAKON JE IZNAD PRAVILNIKA.
Zakon na koji se pozivaju da ga mi poštujemo, oni gaze na svakom koraku ...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3453 Re: Porez na dohodak na freelancing?
to ja pišem ovdje odavno, ali eto... ni danas ne postoji zbirni obrazac za sva primanja, ali samo u silu i opraštajte dugove Bekti, Grasu i sličnoj gamadi... bljakIndigont wrote:Stvar je prilično jednostavna.
Članak 70b pravilnika nastaje U APRILU 2018. godine i vrijedi OD DANA KADA JE NASTAO, A NE RETROAKTIVNO.
Prije dodavanja člana 70b u pravilnik za povremene samostalne djelatnosti važio je član 30. po kojem je isplatilac bio dužan zbirni godišnji pregled sa podacima o bruto i neto iznosima naknada, kao i podacima o obračunatoj, obustavljenoj i uplaćenoj akontaciji poreza na dohodak i doprinosu za zdravstveno osiguranje i dostaviti primaocu (meni). S obzirom da je isplatilac bio inostrani to nije bilo moguće i tu sva priča o oporezivanju za 2015-2017. pada u vodu.
Ovo vrijedi za freelancere. Osobe koje su službeno bile zaposlene u firmi u inostranstvu spadaju u drugu grupu, i 99% je već plaćen porez na njihove plate, samo pitanje dal je bio veći ili manji nego ovaj koji se traži.
-
bosanka hercegovic
#3454 Re: Porez na dohodak na freelancing?
U OVOME JE SVA SUŠTINA PROBLEMAIndigont wrote:Upravo to. Član 30. zakona o porezu na dohodak koji još uvijek postoji i važi kaže da je ISPLATILAC dužan platiti porez na povremene samostalne djelatnosti kad isplaćuje naknadu primaocu. 70b donesen u aprilu je kontradiktoran zakonu na kojeg se nadovezuje i ovo je skandal za koji ministrica treba da dobije otkaz, a ne da se prave mutavi i guraju po svome i dalje. Cak onda taj pravilnik po clanu 30 koji isto jos vazi kaze da su isplatioci takvog dohotka duzni primaocu (meni) dostaviti sve akontacije poreza koje su uplatili, tako da ja mogu podnijeti godisnju prijavu u kojoj ce se uracunati te akontacije ko placene.Junuz_Juka wrote:Ne samo da se ovaj Pravilnik ne može primijeniti na period 2015-2017 kada nije ni postojao, nego se ne može primijeniti ni sada, i njegova primjena je kršenje zakona.Indigont wrote:Stvar je prilično jednostavna.
Prema važećem Zakon o porezu na dohodak, član 30, ISPLATILAC vrši uplatu akontacije poreza na dohodak a ne lice koje je dobilo isplatu. Novi Pravilnik od aprila 2018 kaže da lice koje je dobilo isplatu sam obračuna i plati akontaciju poreza na dohodak, što je apsurd i u suprotnosti sa zakonom. ZAKON JE IZNAD PRAVILNIKA.
Slično ovome bi bilo, kao da radiš u nekoj našoj domaćoj firmi čiji poslodavac ne plati za tebe doprinose i porez, kako je to definisano zakonom, i onda Porezna uprava ganja tebe da ti to platiš.
Dalje novi Pravilnik, uvođenjem obrasca AMS-1035, koji nema kolonu rashodi, ukida pravo na 20% rashoda a Zakon član 15. kaže da imaš pravo na 20% rashoda. ZAKON JE IZNAD PRAVILNIKA.
Zakon na koji se pozivaju da ga mi poštujemo, oni gaze na svakom koraku ...
-
mirage77
#3455 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo vidite na sta ovo izadje ljudi? Dje su oni sto su otrcali i platili? I na sta ce tek izaci. Sada bi neko trebao podnijeti krivicnu prijavu protiv: Jelke, Fadila i Serifa. 
-
Junuz_Juka
#3456 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jelka je na godišnjem od ovog tjedna, Fadil se žali da ima manje para otkako je premijer, a Šerifu džaba pričaj, nemereš dogovorit' ... 
Last edited by Junuz_Juka on 06/08/2018 15:28, edited 1 time in total.
- Hajvan
#3457 Re: Porez na dohodak na freelancing?
https://www.facebook.com/komentirajbaa/ ... 2872996009Ko kaze da uhljebi nista ne rade – laze! Aktivno oni rade da nas sve otjeraju s ovog grumena zemlje bosanske!
*** OBAVEZNO SHARE I LIKE ***
Za manje od 10 godina, Amerika ocekuje da ce vecina radnika u njihovoj zemlji biti freelanceri. Trenutno broj freelancera u najrazvijenijoj zemlji svijeta iznosi 54 miliona sto predstavlja porast od 81% od 2014 godine. Slicna situacija je u svakoj drugoj razvijenoj zemlji, koja je ako cemo vjerovati vodecim bosanskohercegovackim uhljebima, uzor po kojima krojimo ovu svoju zemlju.
Dakle, drzave koje upravljaju planetom ce zasnivati svoju ekonomiju na freelancerima za manje od 10 godina, te nam logika govori da ce tako isto biti u Bosni i Hercegovini?
Ostavi ti logiku na stranu kad pricas o Bosni, nema logika ovdje sta traziti. Logika je u Bosni kao Sejdic i Finci, znamo i priznajemo da postoje ali mjesta za njih (i za nju/logiku) nigdje nema.
Dok se razvijeni svijet takmici u stvaranju sto boljih uslova kojima bi zadrzao svoje i privukao tudje freelancere, u Bosni je upravo otvorena sezona lova na iste. Znaci, u martu se lovi potocna pastrmka, u junu srndaci a u julu pa do daljnjeg se love freelanceri.
Lovci – zna se ko su. Stara klapa parazita, uhljebi, kamenjarke i buzdovani koji marke u zivotu cestito zaradili nisu. Ali, da ne bude zabune, nije taj sitnis kriv – oni se ne mijesaju u svoj posao, nit' ga znaju raditi, nit' ih puno briga sto ne znaju.
Oni rade po nalogu Velikog Zastitnika, glavnog baje, cara, imperatora, babe nad babama, vezira, velikog pase, begler-bega, halife Bakira Velicanstvenog Izetbegovica.
Taj Veliki Zastitnik nas Bosnjaka je odlucio da ce on zaposliti 100 hiljada ljudi a 'dje bi on slag'o. On kad kaze, to ima da bude. Normalne drzave stvaraju poslove za svoje gradjane kroz dugorocne ekonomske planove, reformacije fiskalnih i poreskih regulacija, eliminacijom korupcije, smanjenjem birokracije i tako dalje.
A de ba, 'dje ces to u Bosni! Veliki Zastitnik to s gadjenjem odbija, mora biti drugi nacin, veli on mudro.
I tako nas Vrhovni Vodja nadodje na ideju i ponosno odluci da nama freelancerima, za nase dobro i da nas sacuva nas samih, otme jedno fino parce krvavo zaradjenih para da bi napunio budzet i da bi nas mogao stiti od azdaha koje vrebaju. I hajd, otima i od drugih, pa nek otme i od nas, vele neki.
Jest', tacno – slazemo se. Samo sto da nam otima retroaktivno, unazad 3 godine? Jest', al' sto da nam otima i ono sto smo zaradili i ono sto smo potrosili da bi zaradili? Jest', al' sto da nam otima a nigdje nas u zakonu – prava nemamo al' obaveze imamo. A sta bi mi – i obaveze i prava? Pa ne moze to, ako imas obaveze, vrati prava.
Veliki Zastitnik ne *ebe zivu silu, ne zanima njega sto je freelancing buducnost Amerike, Europe i tih nasih navodnih uzora, Veliki Zastitnik je odlucio da nema freelancinga u njegovom vilajetu. Nema, ne daam, ne meree...
Veliki Zastitnik odlucio a njegovi beskicmeni botovi i bolidi odmah prionuli na posao. Da i oni malo sile nad kim pokazu, a nad kim ce nego nad mladim ljudima „bez ledja“. Tak'i su im najdrazi, mozes se izivljavati a nema brige od odmazde. Za vas sico poruka, mi nemamo ledja, ali vi nemate kicme.
Sto se tice poruke za Vrhovnog nam Vodju ...
Bujrum Bake, otmi jos ovaj put. Bujrum naguzi nas jednom. A onda, Bake moj dragi, odosmo ti i mi. Odosmo kao sto su otisle i stotine hiljada drugih. Odosmo jer skupi su apaurini, a sad ce ih i zafaliti, od onih dvadeset u kutiji, valja tebi dati dvije tablete i plus 4% za zdravstvo.
Odosmo a tebi nek ostanu eksperti za sve i svasta, diplomanti i doktori nauka sa Univerziteta u Foci, Palama, Kladusi, Travniku, Zivinicama.
Odosmo a tebi nek ostane zlatna omladina SDA da pravi rally trke po ulicama gradova. Odosmo da im ne smetamo, da im nase kosti ne stete karambolke, a nasa krv ne prlja felge dok nas gaze po trotoarima, na semaforima, autobusnim stanicama. Sta mi imamo da hodamo po ulicama koje si im ti, o Vrhovni Vodjo, u amanet ostavio.
Odosmo a tebi nek ostanu napadno nasminkane, buljave i krestave salteruse i njihov sistem koji vjecito pada. Nije bona pao sistem, to ti kompjuter otis'o u hibernate jer nisi nista radila dva sata.
Odosmo ...#dijasporoimalbujruma
Poruka za nane i dede:
Ne vjerujte SDA selamu, cetvrtkom se olese u kafanama (doduse, piju pive samo iz zelenih flasa) a petkom im se mora mjesto napraviti u prvom safu. Nisu oni zastitnici muslimana, oni su gmazovi bez morala kojima nista sveto nije - i selam i dzuma se koriste samo za varanje naivnih. I vecina hodza su njihovi pijuni, prodane duse - tesko im se kad pred Boga stanu!
Dragi ljudi koji ovo citate, pomozite nam da ovo nase otvoreno pismo vide oni koji treba da ga vide. Tagujte sve ove SDA stranice pobrojane ispod crte; selektujte sve profile, desni klik i copy a onda desni klik i paste u komentar. Nek im dodje barem hiljadu notifikacija, da dodju da nas isprate kad i mi konacno napustimo ovaj brod sto tone.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3458 Re: Porez na dohodak na freelancing?
bakus subotom, petkom džuma i ilahija u autu za suvozače 
-
bosanka hercegovic
#3459 Re: Porez na dohodak na freelancing?
po starom isprobanom pravilu, uvijek novo NEŠTO ĆUHNU kada je narod na godišnjim odmorima...i to im obično tako prođe, lahanini...Junuz_Juka wrote:Jelka je na godišnjem od ovog tjedna, Fadil se žali da ima manje para otkako je premijer, a Šerifu džaba pričaj, nemereš dogovorit' ...
- Norm
#3460 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...i ja sam mislio na godisnji, malo do mora, al sad kad platim Jelkin bicu u minusu 1.500...al nema veze nek je ona bila... 
-
she+
#3461 Re: Porez na dohodak na freelancing?
haha.. morala sam guglat..DaffyDuck wrote:Jel ovo fakat?she+ wrote:Član 42.
Porezu na nasljeđe i poklon podliježu zemljišta, zgrade i ostala nepokretna imovina, kao i pravo uživanja, odnosno korišćenja, na toj nepokretnoj imovini koju fizičko lice stiče na teritoriji Kantona na osnovu Zakona o nasljeđivanju, odnosno ugovora o poklonu među živim ili za slučaj smrti.
Porezu na nasljeđe i poklon podliježe pokretna imovina čija vrijednost prelazi 2.000 DEM.
nakon tog zakona iz 2002.,
jedino sto vidim na spisku pravnih akata evo tu a da je vezano za KS:
ZAKON O POREZU NA IMOVINU KANTON SARAJEVO iz 2009.
ZAKON O POREZU NA PROMET NEKRETNINA I POREZU NA NASLIJEĐE I POKLONE KANTON SARAJEVO iz 2018. i tu je sad neoporezivo 5.000KM
takodjer, euro je pusten u opticaj 2002. tako da sta znaci tih 2000 DEM od 2002. do 2018. ne bih znala haha
mislim, mozda ima jos neka izmjena, nesto.. samo ja ne znam / ne mogu pronaci
koji uzas
-
Matris
#3462 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Posto ce se ovo morati placati, ako nista onda od ove godine pa naprijed, sta preporucujete.
Za samce opcija je trajno iseliti. Ja razmisljam o ovoj opciji, jer ako mi je placati porez onda bar da zivim u normalnoj drzavi.
Gdje bi preporucili da se imigrira trajno? TJ, gdje realno freelancer bi imao sanse da imigrira?
Alternativno, ko moze da ne bude kod kuce pola godine onda bi trebao da odjavi prebivaliste i bude nomad.
Razmisljam u ovom pravcu za slijedecu godinu dok ne odlucim da li da stalno imigriram.
- Odjaviti prebivaliste i prijaviti privremeno boraviste u BiH
- Sa privremenim boravistem mozete biti maximalno 182 dana u toku porezne godine u drzavi a da niste obveznik poreza na dobit.
- Problem je sta sa ostalih 183 dana, gdje biti ove dane kao turist a da nije pretjerano skupo?
Porezi ce biti 20% po novim zakonima. Ako zaradjujete 100k dolara, porez ce biti 20k dolara. Gdje god da se ode sest mjeseci moze se pola tih para ustedjeti a lafo da uzivas i sve po zakonu.
Preporuke?
Za samce opcija je trajno iseliti. Ja razmisljam o ovoj opciji, jer ako mi je placati porez onda bar da zivim u normalnoj drzavi.
Gdje bi preporucili da se imigrira trajno? TJ, gdje realno freelancer bi imao sanse da imigrira?
Alternativno, ko moze da ne bude kod kuce pola godine onda bi trebao da odjavi prebivaliste i bude nomad.
Razmisljam u ovom pravcu za slijedecu godinu dok ne odlucim da li da stalno imigriram.
- Sa privremenim boravistem mozete biti maximalno 182 dana u toku porezne godine u drzavi a da niste obveznik poreza na dobit.
- Problem je sta sa ostalih 183 dana, gdje biti ove dane kao turist a da nije pretjerano skupo?
Porezi ce biti 20% po novim zakonima. Ako zaradjujete 100k dolara, porez ce biti 20k dolara. Gdje god da se ode sest mjeseci moze se pola tih para ustedjeti a lafo da uzivas i sve po zakonu.
Preporuke?
-
PeroVelikiZdero
#3463 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Matris wrote:Posto ce se ovo morati placati, ako nista onda od ove godine pa naprijed, sta preporucujete.
Preporuke?
nesto su spominjali da je u Bugarskoj porez na freelensere 0?
- Hajvan
#3464 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vietnam, Laos, Kambodza, Tajland… zlatni trougaoMatris wrote:Posto ce se ovo morati placati, ako nista onda od ove godine pa naprijed, sta preporucujete.
Preporuke?
zapravo, vec ima nasih koji prezime tamo...
-
nekome
#3465 Re: Porez na dohodak na freelancing?
https://nomadlist.com/Matris wrote: ...
...
Preporuke?
Budimpesta ima dobar skor. Plus ovo:
- madner
#3466 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vietnam, ako primanja nisu veca.Matris wrote:Posto ce se ovo morati placati, ako nista onda od ove godine pa naprijed, sta preporucujete.
Preporuke?
Moras naci zemlju koja ima nizi standard od BiH.
Mali je onda problem sto je i ostalo ispod.
- ExNihilo
#3467 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Dobro pitanje, ali će se zagubiti u masi postova. Možda da otvoriš novu temu.Matris wrote:Posto ce se ovo morati placati, ako nista onda od ove godine pa naprijed, sta preporucujete.
Preporuke?
-
bedakb
#3468 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ze-DoNorm wrote:je li KS ili Ze-Do?bedakb wrote:Bio u poreznoj po drugi put.
Dobio "formulu" za racunanje sa ovih 20% rashoda![]()
Kaze ne uplacuj jos nista, ne znamo jos sta da radim i kako cemo, sve je ovo boze sacuvajDobio jos 8-10 dana kao da dostavim obrazac.
Cirkus zivi.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#3469 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Guglao sam brojne opcije, ali tu turističku nisam 
Panama je najjeftinija kada su u pitanju zero tax zone. Viza se dobije za oko 5k dolara, ali čisto sumnjam da bi ikome od nas odgovarali uslovi života tamo, od klime pa do svega ostalog. Kada je u pitanju Evropa, Bugarska je definitivno najbolja opcija jer je skoro jeftinija od BiH i nije ekstremna promjena. U državi postoji fiksna 10% stopa i uskoro bi trebala biti nula. Osim Bugarske primamljive su opcije Mađarske i Češke, ali su i nešto skuplje. Ja lično ne bih na Panamu, ne sviđa mi se kultura/klima/nestanci struje.
Prošnjuhat ću sutra i tu turističku varijantu, ali ovako na prvu mislim da je teško legalno biti turista bilo gdje na ~180 dana
Panama je najjeftinija kada su u pitanju zero tax zone. Viza se dobije za oko 5k dolara, ali čisto sumnjam da bi ikome od nas odgovarali uslovi života tamo, od klime pa do svega ostalog. Kada je u pitanju Evropa, Bugarska je definitivno najbolja opcija jer je skoro jeftinija od BiH i nije ekstremna promjena. U državi postoji fiksna 10% stopa i uskoro bi trebala biti nula. Osim Bugarske primamljive su opcije Mađarske i Češke, ali su i nešto skuplje. Ja lično ne bih na Panamu, ne sviđa mi se kultura/klima/nestanci struje.
Prošnjuhat ću sutra i tu turističku varijantu, ali ovako na prvu mislim da je teško legalno biti turista bilo gdje na ~180 dana
- Norm
#3470 Re: Porez na dohodak na freelancing?
..znaci isto nam je 'objasnjeno'...da ne idem ponovo sutrabedakb wrote:Ze-DoNorm wrote:je li KS ili Ze-Do?bedakb wrote:Bio u poreznoj po drugi put.
Dobio "formulu" za racunanje sa ovih 20% rashoda![]()
Kaze ne uplacuj jos nista, ne znamo jos sta da radim i kako cemo, sve je ovo boze sacuvajDobio jos 8-10 dana kao da dostavim obrazac.
Cirkus zivi.
- ExNihilo
#3471 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Šaraš.Velkoski wrote:Guglao sam brojne opcije, ali tu turističku nisam
Javi šta si zaključio.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#3472 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma meni bi bila peglativna varijanta šaranja. U obzir treba uzeti da ti trebaju dobri radni uslovi, dakle da se ne može desiti da nema struje deset dana, da je internet cirkus itd 
- ExNihilo
#3473 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da li je ovaj kreten sposoban sam smisliti ideju za svoje lobotomirajuće klipove ili će ih krasi sa ove teme, kao i dosad?
-
mirage77
#3474 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Odkud ti to da nestaje struje u Panami? Ima nas koji i pravimo struju u Panami.Velkoski wrote:Guglao sam brojne opcije, ali tu turističku nisam
- Haris.ba
#3475 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne moze se u EU tek tako sarati. Mozes biti tri mjeseca u EU. Pa onda 3 mjeseca van EU. Ali ne mozes raditi. U praksi te zbog prirode posla tesko mogu skontati. Ali moguce je. I onda ide zabrana ulaska u EU.
Bila je relativno nedavno promjena formule racunanja tih 3 mjeseca. I mislim da se ne moze nabrati u EU tih 183 dana sa turistickim ulazom.
Dalje. Mora se prijaviti smjestaj. Sumnjam da je u vecini EU zemalja jednostavno iznajmiti stan u mjesecni najam turisti. A sumnjam da se isplati po hotelima biti.
I kako to da funkcionise? Hocu stan na 3 mjeseca? Ne mozes ni slagati da je na duze, posto ti negdje uzmu unaprijed polog mjesec dva. Ko ce ti izdati stan na tri mjeseca? Jos te negdje traze i dokaz gdje radis.
Ima zemalja u EU gdje sa nasim drzavljanstvom se moze kupiti nekretnina. Ali vecina zahtjeva prebivaliste kao uslov. Plus postoje i porezi na nekretnine u mnogim zemljama....
Bila je relativno nedavno promjena formule racunanja tih 3 mjeseca. I mislim da se ne moze nabrati u EU tih 183 dana sa turistickim ulazom.
Dalje. Mora se prijaviti smjestaj. Sumnjam da je u vecini EU zemalja jednostavno iznajmiti stan u mjesecni najam turisti. A sumnjam da se isplati po hotelima biti.
I kako to da funkcionise? Hocu stan na 3 mjeseca? Ne mozes ni slagati da je na duze, posto ti negdje uzmu unaprijed polog mjesec dva. Ko ce ti izdati stan na tri mjeseca? Jos te negdje traze i dokaz gdje radis.
Ima zemalja u EU gdje sa nasim drzavljanstvom se moze kupiti nekretnina. Ali vecina zahtjeva prebivaliste kao uslov. Plus postoje i porezi na nekretnine u mnogim zemljama....