Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#3451 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:pa nisam napisala da te ne postujem kao sugovornika, ali bi ti trebao postovati i moje misljenje :)

naravno i dalje tvrdim da je tvoja gornja izjava totalni nonsese :)
Ja uvažavam tvoje mišljenje.
a zasto bih se morala brinuti :D
Jer nećeš biti izložena esejima s moje strane a na neko tvoje eventualno pitanje upućeno meni, i sl. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3452 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ljubinka, ako ti treba prevod rečenog:
ali opet samo onima i za one za koje smatram da treba, da vrijedi pisati, makar da ispoštujem sagovornika.
Sve rečeno se ne aplicira na tebe, odnosno samo u negativnom smislu.
Connaisseur Karlin

#3453 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote:pa nisam napisala da te ne postujem kao sugovornika, ali bi ti trebao postovati i moje misljenje :)

naravno i dalje tvrdim da je tvoja gornja izjava totalni nonsese :)
a zasto bih se morala brinuti :D
Jer nećeš biti izložena esejima s moje strane a na neko tvoje eventualno pitanje upućeno meni, i sl. :mrgreen:
ma nisam primjetila da uvazavas moje misljenje , jer ti se povraca od istog , reci jednom u zivotu otovreno misljenje o necemu :D

tvoje eseje o Muhamedu, sejhovima i filozifima obavezno procitam , jer ti jednstavno ne znas, ili ne mozes normlano funkcionirati bez doticnih uzora :)

shvati, tvoja prethodna izjava je jednsotavno apsurdna :)
Bloo wrote:Ljubinka, ako ti treba prevod rečenog:
ali opet samo onima i za one za koje smatram da treba, da vrijedi pisati, makar da ispoštujem sagovornika.
Sve rečeno se ne aplicira na tebe, samo u negativnom smislu.
Bloo , njegova pisanja rado slijede osobe poput Smrcka, Secerka :D
arzuhal

#3454 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:
ma nisam primjetila da uvazavas moje misljenje , jer ti se povraca od istog , reci jednom u zivotu otovreno misljenje o necemu :D
Na tvoje "zašto ne poštujem tvoje mišljenje" (a koje glasi, recimo, "to je glupost :) "), ja sam rekao "ja uvažavam tvoje mišljenje". Postoji razlika između poštivanja nečega i uvažavanja nečega.
Connaisseur Karlin

#3455 Re: Ateizam vs. Religija

arzuhal wrote:
arzuhal wrote:
Na tvoje "zašto ne poštujem tvoje mišljenje" (a koje glasi, recimo, "to je glupost :) "), ja sam rekao "ja uvažavam tvoje mišljenje". Postoji razlika između poštivanja nečega i uvažavanja nečega.
ja bih vise postovala tvoje misljenje ako bi bilo iskreno i otovreno, poput mog misljenja :)
cendlerbing

#3456 Re: Ateizam vs. Religija

Post by cendlerbing »

arzuhal wrote:
cendlerbing wrote:Čiji izazov, Arzo? Allahov? U čemu se tačno sastoji taj izazov?
U ispunjavaju glavnog i jedinog uvjeta da bi čovjek dobio odgovor: iskrenosti, ihlasa. Ako čovjek bude bio sasvim iskren u svojoj potrazi, i ako priđe Kur'anu iskrenog srca, dobit će odgovor koji bude tražio. To je nešto samo između čovjeka koji iskreno traži odgovor i Onoga Koji Sve Odgovore Ima. Pa bujrum, ko traži.
Dakle, nema to veze s džinima, šejtanima, sazivanjem daire, pisanjem vefkova, itd.
A drugi nivo je onaj da ti ja kažem kako ti mogu reći hoćeš li u džennet ili ne. Kada me ti pitaš kako znam, ja te uputim na opis dženetlija kako ih Allah opisuje: da su se spasili čišćenjem duše, da su došli smirena srca, da su izvršavali sve svoje obaveze, obavljali namaz, davali zekat, čuvali se grijeha, itd.
I tako dalje.
Ništa mi nisi rekao u vezi ajeta koji sam gore navela.
arzuhal

#3457 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

ja bih vise postovala tvoje misljenje ako bi bilo iskreno i otovreno, poput mog misljenja :)
Pa, ne moraš poštovati ni moje mišljenje ni mene. Ni manje ni više :mrgreen: Otvoreno ti i iskreno velim. Jer ako ne poštuješ vjeru kojoj pripadam, ako je ona za tebe zlo ove ili one vrste, manipulacija, itd. nemoj ni mene poštovati, živa bila :mrgreen:
arzuhal

#3458 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

cendlerbing wrote:
arzuhal wrote:
cendlerbing wrote:Čiji izazov, Arzo? Allahov? U čemu se tačno sastoji taj izazov?
U ispunjavaju glavnog i jedinog uvjeta da bi čovjek dobio odgovor: iskrenosti, ihlasa. Ako čovjek bude bio sasvim iskren u svojoj potrazi, i ako priđe Kur'anu iskrenog srca, dobit će odgovor koji bude tražio. To je nešto samo između čovjeka koji iskreno traži odgovor i Onoga Koji Sve Odgovore Ima. Pa bujrum, ko traži.
Dakle, nema to veze s džinima, šejtanima, sazivanjem daire, pisanjem vefkova, itd.
A drugi nivo je onaj da ti ja kažem kako ti mogu reći hoćeš li u džennet ili ne. Kada me ti pitaš kako znam, ja te uputim na opis dženetlija kako ih Allah opisuje: da su se spasili čišćenjem duše, da su došli smirena srca, da su izvršavali sve svoje obaveze, obavljali namaz, davali zekat, čuvali se grijeha, itd.
I tako dalje.
Ništa mi nisi rekao u vezi ajeta koji sam gore navela.
Misliš na ovaj ajet kojeg si navela:

“Reci, niko osim Allaha ni na nebu, ni na zemlji ne zna šta će se dogoditi!” (An-Naml, 65)?
cendlerbing

#3459 Re: Ateizam vs. Religija

Post by cendlerbing »

Da.
Connaisseur Karlin

#3460 Re: Ateizam vs. Religija

arzuhal wrote:
Pa, ne moraš poštovati ni moje mišljenje ni mene. Ni manje ni više :mrgreen: Otvoreno ti i iskreno velim. Jer ako ne poštuješ vjeru kojoj pripadam, ako je ona za tebe zlo ove ili one vrste, manipulacija, itd. nemoj ni mene poštovati, živa bila :mrgreen:
pa ne mogu uvaziti necije misljenje ako istovrmeno nije iskreno i otvoreno :D kako mogu postoaviti nekoga ako nije iskren prema meni :lol:

tvoja vjera je subjektivnog apsekta, to me ne interesira, o tome ne nikad ne pisem nekome, to nije moj biznis da se petlajm u tvoje vjerovanje :-D

a ako si aludirao na svoju religiju , ne dozivljam je boljom ili gorom od ostalih religija svjeta , sve relgije funkcioniraju na isti kalup , kao i druge vrste drustvenih formacija na Planeti :)
sekerbay

#3461 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

cendlerbing wrote:Da.
A šta si mene pitala u vezi tog ajeta?
cendlerbing

#3462 Re: Ateizam vs. Religija

Post by cendlerbing »

sekerbay wrote:
A šta si mene pitala u vezi tog ajeta?
Tebe, ništa. Nemoj odgovarati, Allahati.
arzuhal

#3463 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Pa ne znam šta bih ti trebao reći posebno. Allah Uzvišeni sve zna i ima sve odgovore, to sam već naveo, zato sam i rekao da čovjek koji traži neke odgovore zatraži iskreno od Njega. Iz Svog znanja On može bilo kojem Svom robu dati šta i koliko hoće On. Ali ljudi neće da budu ni zahvalni.

Hoćeš li ti meni odgovoriti na jedno pitanje?
cendlerbing

#3464 Re: Ateizam vs. Religija

Post by cendlerbing »

Dobro. Malo si me iznenadio izjavom, jer sam godinama tako učila i nekako mi se i uklapalo u percepciju koju sam imala o Bogu, da nam fino kaže kako niko osim njega ne može znati te stvari. A ne, da dođe neki Meki Torabi, i da pohrle vjernici sa flašama vode, kao da je Muhammed iz groba ustao.

Ne mogu obećati da bih odgovorila na svako pitanje, ali, pucaj.
Connaisseur Karlin

#3465 Re: Ateizam vs. Religija

arzuhal wrote:
Pa ne znam šta bih ti trebao reći posebno. Allah Uzvišeni sve zna i ima sve odgovore, to sam već naveo, zato sam i rekao da čovjek koji traži neke odgovore zatraži iskreno od Njega. Iz Svog znanja On može bilo kojem Svom robu dati šta i koliko hoće On. Ali ljudi neće da budu ni zahvalni.
:lol:
vatrogasac

#3466 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

arzuhal wrote:
Ovo je sasvim logično jer licemjerno je kada neko kaže da poštuje mene, ali moje mišljenje, vjerovanje ili svjetonazor smatra glupošću i bajkama za naivne. Zar to nije kontradiktorno?
Bloo
Globalna šefica

#3467 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
arzuhal wrote:
Ovo je sasvim logično jer licemjerno je kada neko kaže da poštuje mene, ali moje mišljenje, vjerovanje ili svjetonazor smatra glupošću i bajkama za naivne. Zar to nije kontradiktorno?
A da ti je to rekla malo uvijenije ili sa više poštovanja, na primjer:
ne dozivljam je boljom ili gorom od ostalih religija svjeta , sve relgije funkcioniraju na isti kalup , kao i druge vrste drustvenih formacija na Planeti
Da li bi ti lakše palo?
sekerbay

#3468 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

cendlerbing wrote:Tebe, ništa. Nemoj odgovarati, Allahati.
OK. Samo ako mogu zamolit da redom obiđeš moje postove a ne da onako nesto pecaš i izvlačiš iz konteksta pa na osnovu toga zaključuješ ono što je tebi ćejf.
Evo, ako se složiš, i ja ću obećat da ću u širokom luku obilaziti postove koje ostavljate ti i tvoje sevde :zoka:
arzuhal

#3469 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

cendlerbing wrote:Dobro. Malo si me iznenadio izjavom, jer sam godinama tako učila i nekako mi se i uklapalo u percepciju koju sam imala o Bogu, da nam fino kaže kako niko osim njega ne može znati te stvari. A ne, da dođe neki Meki Torabi, i da pohrle vjernici sa flašama vode, kao da je Muhammed iz groba ustao.

Ne mogu obećati da bih odgovorila na svako pitanje, ali, pucaj.
cendlerbing wrote:Vrlo zanimljivo.

Ako vam nije problem, voljela bih čuti više o tome kako ste/su vas učili kad je riječ o tome.
Ja sam učila da je (1) jedino putem kontakta sa džinnima, čovjeku moguće znati prošlost, sadašnjost ili budućnost nekog čovjeka o kojem ne zna ništa i (2) da je budućnost nešto poznato samo Allahu.
“Reci, niko osim Allaha ni na nebu, ni na zemlji ne zna šta će se dogoditi!” (An-Naml, 65)
Kako su vas to učili da čovjek (1) jedino može saznati nešto o budućnosti iz kontakata s džinnima i da (2) jedino Allah poznaje budućnost.
Connaisseur Karlin

#3470 Re: Ateizam vs. Religija

Bloo wrote:
vatrogasac wrote:
A da ti je to rekla malo uvijenije ili sa više poštovanja, na primjer:
ne dozivljam je boljom ili gorom od ostalih religija svjeta , sve relgije funkcioniraju na isti kalup , kao i druge vrste drustvenih formacija na Planeti
Da li bi ti lakše palo?
ouch :D

vatrogasac se opet nespretno zaletio :lol:
vatrogasac

#3471 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: A da ti je to rekla malo uvijenije ili sa više poštovanja, na primjer:
Da li bi ti lakše palo?

Mmmmm....nisam siguran jer da li je moguće sve religije svijeta strpati u jedan lonac i taj ćušpajz nazvati islamom? Meni nije.
Bloo
Globalna šefica

#3472 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

The Moving Finger writes; and, having writ,
Moves on: nor all thy Piety nor Wit
Shall lure it back to cancel half a Line,
Nor all thy Tears wash out a Word of it.

Maktub
Bloo
Globalna šefica

#3473 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote: A da ti je to rekla malo uvijenije ili sa više poštovanja, na primjer:
Da li bi ti lakše palo?

Mmmmm....nisam siguran jer da li je moguće sve religije svijeta strpati u jedan lonac i taj ćušpajz nazvati islamom? Meni nije.
:)
Zapravo ako pažljivije i polako pročitaš izjednačila je sve religije kao konstrukt, te joj je islam isto što i kršćanstvo itd., s obzirom kako reče funkcionišu na isti kalup, a pogotovo abrahamske.
Nije dala primat jednoj nad nekom drugom.

To je možda za tebe nepoštovanje tvog ličnog izbora religije?
arzuhal

#3474 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Ako ja, naprimjer, navedem ajet, u kontekstu govora o iskrenom traženju odgovora, odnosno u kontekstu zadnje priče na temi:

“A kad te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli…” (el-Bekara, 186)

...ili ajet iz iste sure iz koje je navela ajet i @čendlerka:

Nema ničeg skrivenog ni na nebu ni na Zemlji, a da nije u Knjizi jasnoj. (en-Neml, 75)

...a neko na to, recimo, samo dobaci:"Glupost!"

onda meni nema šta lakše ili teže pasti, a ja uvažavam (kao činjenicu) takav stav prema Kur'anu, to je stari stav, on je i samom Kur'anu poznat.

Ne znam odakle uopće više potreba da pričamo o ovome.
vatrogasac

#3475 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: :)
Zapravo ako pažljivije i polako pročitaš izjednačila je sve religije kao konstrukt, te joj je islam isto što i kršćanstvo itd., s obzirom kako reče funkcionišu na isti kalup, a pogotovo abrahamske.
Nije dala primat jednoj nad nekom drugom.

To je možda za tebe nepoštovanje tvog ličnog izbora religije?
Ne tražim ja poštovanje kao što i @arzuhal napisa. Ja sam sa tim riješio čitajući suru Kafirun.

Znači i budizam i zaroastrizam i šintoizam i ....a pogotovo abrahamske sa prethodnim su zajedno jedno. Uvjerena si stvarno u to?
Locked