Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ma nisam primjetila da uvazavas moje misljenje , jer ti se povraca od istog , reci jednom u zivotu otovreno misljenje o necemu
Na tvoje "zašto ne poštujem tvoje mišljenje" (a koje glasi, recimo, "to je glupost "), ja sam rekao "ja uvažavam tvoje mišljenje". Postoji razlika između poštivanja nečega i uvažavanja nečega.
ma nisam primjetila da uvazavas moje misljenje , jer ti se povraca od istog , reci jednom u zivotu otovreno misljenje o necemu
Na tvoje "zašto ne poštujem tvoje mišljenje" (a koje glasi, recimo, "to je glupost "), ja sam rekao "ja uvažavam tvoje mišljenje". Postoji razlika između poštivanja nečega i uvažavanja nečega.
ja bih vise postovala tvoje misljenje ako bi bilo iskreno i otovreno, poput mog misljenja
cendlerbing wrote:Čiji izazov, Arzo? Allahov? U čemu se tačno sastoji taj izazov?
U ispunjavaju glavnog i jedinog uvjeta da bi čovjek dobio odgovor: iskrenosti, ihlasa. Ako čovjek bude bio sasvim iskren u svojoj potrazi, i ako priđe Kur'anu iskrenog srca, dobit će odgovor koji bude tražio. To je nešto samo između čovjeka koji iskreno traži odgovor i Onoga Koji Sve Odgovore Ima. Pa bujrum, ko traži.
Dakle, nema to veze s džinima, šejtanima, sazivanjem daire, pisanjem vefkova, itd.
A drugi nivo je onaj da ti ja kažem kako ti mogu reći hoćeš li u džennet ili ne. Kada me ti pitaš kako znam, ja te uputim na opis dženetlija kako ih Allah opisuje: da su se spasili čišćenjem duše, da su došli smirena srca, da su izvršavali sve svoje obaveze, obavljali namaz, davali zekat, čuvali se grijeha, itd.
I tako dalje.
Ništa mi nisi rekao u vezi ajeta koji sam gore navela.
Connaisseur Karlin wrote:
ja bih vise postovala tvoje misljenje ako bi bilo iskreno i otovreno, poput mog misljenja
Pa, ne moraš poštovati ni moje mišljenje ni mene. Ni manje ni više Otvoreno ti i iskreno velim. Jer ako ne poštuješ vjeru kojoj pripadam, ako je ona za tebe zlo ove ili one vrste, manipulacija, itd. nemoj ni mene poštovati, živa bila
cendlerbing wrote:Čiji izazov, Arzo? Allahov? U čemu se tačno sastoji taj izazov?
U ispunjavaju glavnog i jedinog uvjeta da bi čovjek dobio odgovor: iskrenosti, ihlasa. Ako čovjek bude bio sasvim iskren u svojoj potrazi, i ako priđe Kur'anu iskrenog srca, dobit će odgovor koji bude tražio. To je nešto samo između čovjeka koji iskreno traži odgovor i Onoga Koji Sve Odgovore Ima. Pa bujrum, ko traži.
Dakle, nema to veze s džinima, šejtanima, sazivanjem daire, pisanjem vefkova, itd.
A drugi nivo je onaj da ti ja kažem kako ti mogu reći hoćeš li u džennet ili ne. Kada me ti pitaš kako znam, ja te uputim na opis dženetlija kako ih Allah opisuje: da su se spasili čišćenjem duše, da su došli smirena srca, da su izvršavali sve svoje obaveze, obavljali namaz, davali zekat, čuvali se grijeha, itd.
I tako dalje.
Ništa mi nisi rekao u vezi ajeta koji sam gore navela.
Misliš na ovaj ajet kojeg si navela:
“Reci, niko osim Allaha ni na nebu, ni na zemlji ne zna šta će se dogoditi!” (An-Naml, 65)?
Pa, ne moraš poštovati ni moje mišljenje ni mene. Ni manje ni više Otvoreno ti i iskreno velim. Jer ako ne poštuješ vjeru kojoj pripadam, ako je ona za tebe zlo ove ili one vrste, manipulacija, itd. nemoj ni mene poštovati, živa bila
pa ne mogu uvaziti necije misljenje ako istovrmeno nije iskreno i otvoreno kako mogu postoaviti nekoga ako nije iskren prema meni
tvoja vjera je subjektivnog apsekta, to me ne interesira, o tome ne nikad ne pisem nekome, to nije moj biznis da se petlajm u tvoje vjerovanje
a ako si aludirao na svoju religiju , ne dozivljam je boljom ili gorom od ostalih religija svjeta , sve relgije funkcioniraju na isti kalup , kao i druge vrste drustvenih formacija na Planeti
Pa ne znam šta bih ti trebao reći posebno. Allah Uzvišeni sve zna i ima sve odgovore, to sam već naveo, zato sam i rekao da čovjek koji traži neke odgovore zatraži iskreno od Njega. Iz Svog znanja On može bilo kojem Svom robu dati šta i koliko hoće On. Ali ljudi neće da budu ni zahvalni.
Dobro. Malo si me iznenadio izjavom, jer sam godinama tako učila i nekako mi se i uklapalo u percepciju koju sam imala o Bogu, da nam fino kaže kako niko osim njega ne može znati te stvari. A ne, da dođe neki Meki Torabi, i da pohrle vjernici sa flašama vode, kao da je Muhammed iz groba ustao.
Ne mogu obećati da bih odgovorila na svako pitanje, ali, pucaj.
Pa ne znam šta bih ti trebao reći posebno. Allah Uzvišeni sve zna i ima sve odgovore, to sam već naveo, zato sam i rekao da čovjek koji traži neke odgovore zatraži iskreno od Njega. Iz Svog znanja On može bilo kojem Svom robu dati šta i koliko hoće On. Ali ljudi neće da budu ni zahvalni.
Ovo je sasvim logično jer licemjerno je kada neko kaže da poštuje mene, ali moje mišljenje, vjerovanje ili svjetonazor smatra glupošću i bajkama za naivne. Zar to nije kontradiktorno?
Ovo je sasvim logično jer licemjerno je kada neko kaže da poštuje mene, ali moje mišljenje, vjerovanje ili svjetonazor smatra glupošću i bajkama za naivne. Zar to nije kontradiktorno?
A da ti je to rekla malo uvijenije ili sa više poštovanja, na primjer:
ne dozivljam je boljom ili gorom od ostalih religija svjeta , sve relgije funkcioniraju na isti kalup , kao i druge vrste drustvenih formacija na Planeti
OK. Samo ako mogu zamolit da redom obiđeš moje postove a ne da onako nesto pecaš i izvlačiš iz konteksta pa na osnovu toga zaključuješ ono što je tebi ćejf.
Evo, ako se složiš, i ja ću obećat da ću u širokom luku obilaziti postove koje ostavljate ti i tvoje sevde
cendlerbing wrote:Dobro. Malo si me iznenadio izjavom, jer sam godinama tako učila i nekako mi se i uklapalo u percepciju koju sam imala o Bogu, da nam fino kaže kako niko osim njega ne može znati te stvari. A ne, da dođe neki Meki Torabi, i da pohrle vjernici sa flašama vode, kao da je Muhammed iz groba ustao.
Ne mogu obećati da bih odgovorila na svako pitanje, ali, pucaj.
cendlerbing wrote:Vrlo zanimljivo.
Ako vam nije problem, voljela bih čuti više o tome kako ste/su vas učili kad je riječ o tome.
Ja sam učila da je (1) jedino putem kontakta sa džinnima, čovjeku moguće znati prošlost, sadašnjost ili budućnost nekog čovjeka o kojem ne zna ništa i (2) da je budućnost nešto poznato samo Allahu.
“Reci, niko osim Allaha ni na nebu, ni na zemlji ne zna šta će se dogoditi!” (An-Naml, 65)
Kako su vas to učili da čovjek (1) jedino može saznati nešto o budućnosti iz kontakata s džinnima i da (2) jedino Allah poznaje budućnost.
vatrogasac wrote:
ne dozivljam je boljom ili gorom od ostalih religija svjeta , sve relgije funkcioniraju na isti kalup , kao i druge vrste drustvenih formacija na Planeti
Bloo wrote:
Da li bi ti lakše palo?
Mmmmm....nisam siguran jer da li je moguće sve religije svijeta strpati u jedan lonac i taj ćušpajz nazvati islamom? Meni nije.
The Moving Finger writes; and, having writ,
Moves on: nor all thy Piety nor Wit
Shall lure it back to cancel half a Line,
Nor all thy Tears wash out a Word of it.
Bloo wrote:
Da li bi ti lakše palo?
Mmmmm....nisam siguran jer da li je moguće sve religije svijeta strpati u jedan lonac i taj ćušpajz nazvati islamom? Meni nije.
Zapravo ako pažljivije i polako pročitaš izjednačila je sve religije kao konstrukt, te joj je islam isto što i kršćanstvo itd., s obzirom kako reče funkcionišu na isti kalup, a pogotovo abrahamske.
Nije dala primat jednoj nad nekom drugom.
To je možda za tebe nepoštovanje tvog ličnog izbora religije?
Bloo wrote:
Zapravo ako pažljivije i polako pročitaš izjednačila je sve religije kao konstrukt, te joj je islam isto što i kršćanstvo itd., s obzirom kako reče funkcionišu na isti kalup, a pogotovo abrahamske.
Nije dala primat jednoj nad nekom drugom.
To je možda za tebe nepoštovanje tvog ličnog izbora religije?
Ne tražim ja poštovanje kao što i @arzuhal napisa. Ja sam sa tim riješio čitajući suru Kafirun.
Znači i budizam i zaroastrizam i šintoizam i ....a pogotovo abrahamske sa prethodnim su zajedno jedno. Uvjerena si stvarno u to?