Referendum(i) u RS-u

Locked
Danguba

#3451 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

Yug wrote: Cuj presedan,pa 91 odluka Ustavnog Suda se ne postuje.Eeeee,kad su trebali biti uhiceni celnici SDA u Mostaru pa i vrh te stranke u Sarajevu.
zbog referenduma? :D
Hadzi Lojo

#3452 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Hadzi Lojo »

Procitah ovo na Bosnjackom oku, pa reko lijepo bi bilo proslijediti:

OSVETA

Marjan Hajnal, naš Bosanac na privremenom boravku u Izraelu

Moja osveta će biti

Što ćeš istom stazom

Nekad poći

A nećeš znati

Da je uz suhi bor

Počivalište moje.

Nećeš znati

Da ćeš s istog izvora piti

U istom miru gledati doline

Nećeš znati

Da ćeš pored mene sjesti.

Želio si sve

A trebao si samo mirno proći.

Moje si nebo srušio

Kupine, višnje,

Vinograde moje obrao,

Konje divlje moje pohvatao i osedlao

I jelene rastjerao.

Ali…

Zemlja zna sve tajne:

Od vode koju si htio piti

Izgubićeš trag za natrag,

Jer ne slutiš

To je voda vječnog sjećanja

U njoj nema praštanja ni zaborava.

Ni nebo te poštedjeti neće:

Boru suhom pod kojim sjediš

Munja se neumitna bliži,

Nijednom proljeću se nećeš više radovati

Oslijepićeš, poludjet ćeš,

Sjena teška po tebe će doći,

Želio si sve što nije tvoje

A mogao si mirno

Kroz livade moje proći.

Moje košute ni pogledati nisi smio

Nisi smio dirati

Gnijezdo češljugara

Niti s moga izvora piti

Trebalo je da znaš

Da je uz suhi bor počivalište moje

Da ti nije mjesto sjesti pored mene

Trebalo je da znaš

Kakva

Moja osveta će biti .
155_mm

#3453 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by 155_mm »

Yug wrote:
bingov buraz wrote:@yug
Slobodna Drzava Bavarska

primjecujes li nesto u nazivu sto PC nema :mrgreen:
Pa nemoj se sada izvlaciti :-D .Rekao si da ce drzavljanstvo Republike Srpske biti prepreka za EU.Naravno da nece,ne bi joj ga ni dali najvece svjetske sila da ce biti prepreka.
Knjiga zalbi se nalazi na Kovacima i kod savjetnika prvog u Bosnjaka A.i :)
je su li to one iste svjetske sile koje su uz to "drzavljanstvo" dale obavezu tim "drzavljanima" da teritorija na kojoj "drzavljavaju" mora ostati u sastavu medjunarodno priznate drzave BiH do sudnjega dana? ili imaju neke druge svjetske sile?
:lol:
Yug

#3454 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Yug »

Danguba wrote:
Yug wrote: Cuj presedan,pa 91 odluka Ustavnog Suda se ne postuje.Eeeee,kad su trebali biti uhiceni celnici SDA u Mostaru pa i vrh te stranke u Sarajevu.
pa genijalac,nepostivanje odluka Ustavnog Suda BiH je krivicno dijelo.Znaci hapsiti kompletan vrh SDA u Mostaru i Sarajevu,ODMAH.
Savjetodavni referendum i jeste da se ispuni odluka Ustavnog Suda.Sta ce recu Ustavni Sud BiH,PA MAJKA MU STARA SACEKAJMO.Sve se radi po zakonu.
Ripicipi

#3455 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Ripicipi »

Danguba wrote:
drinjanin wrote:Sudeci prema svemu, referendum ce biti odrzan i niko se nece previse boriti da ga sprijeci...Bez obzira na to sto sustinski nista nece promijeniti, ovo ce biti presedan u kome se ne postuje drzava i za to se ne snose nikakve posljedice, te jos jedan dokaz da drzavotvorne, da ne kazem bosnjacke politice elite nemaju politicki diskurs i snagu...Na temelju tih premisa, moze da se zakoluta svakakvih ideja, ali i ne mora...
Uzroci ovakvog poraza su višestruki , a neki bi mogli biti u sljedećem:
- višedecenijska katastrofalna politika prije svega SDA koja je izolovala bošnjački korpus i utemeljila naopak sustav vrijednosti u društvu, te ogadila svakom normalnom patriotske ideje (srpska strana u ovom slučaju nije „kriva“ jer bi velika većina srba veoma rado prihvatili raspad BiH i spajanje sa Srbijom, a to bi i pokušali uz povoljne geopolitičku uvjete koje im već spomenutom lošom politikom SDA serviraju)
- Složen birokratski aparat u Federaciji (koji je trebalo pojednostaviti uz dogovor sa Hrvatima u BiH i nastojati stvoriti ambijent za ozbiljnija ulaganja. I konačno napraviti dogovor oko tzv hrvatskog pitanja da se Čoviću konačno izbiju aduti na kojima jaše godinama. Mislim da uz racionalnost, medjunarodni faktor, te dobronamjerni uticaj iz Zagreba može da se dođe do takvog riješenja)
- Tiha islamizacija Bošnjaka, u trenutku kada se u europskim zemljama diže hajka protiv islamskog radikalizma, gdje mi možemo biti kolateralna šteta (u principu bi trebalo religiju gurnuti na društvene margine i ne pridavati joj preveliki značaj – da to bude osobna stvar pojedinca, a ne etablirani sustav ponašanja i vrednovanja).
- Nesvjesnost da se politika mora voditi odgovorno uz uvažavanje vlastite snage i realnost mogućeg, a ne uz iluzije o medjunarodnom intervencionizmu.
- itd
Pa dobro Covke covjece, zasto ne pises cirilicom? :lol:
Ti si druze opasno operisan od realosti.
Da se primjetiti da Bosnjaci jednostavno plivaju u nekim nerealnim snovima.
Yug

#3456 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Yug »

155_mm wrote:
Yug wrote:
bingov buraz wrote:@yug
Slobodna Drzava Bavarska

primjecujes li nesto u nazivu sto PC nema :mrgreen:
Pa nemoj se sada izvlaciti :-D .Rekao si da ce drzavljanstvo Republike Srpske biti prepreka za EU.Naravno da nece,ne bi joj ga ni dali najvece svjetske sila da ce biti prepreka.
Knjiga zalbi se nalazi na Kovacima i kod savjetnika prvog u Bosnjaka A.i :)
je su li to one iste svjetske sile koje su uz to "drzavljanstvo" dale obavezu tim "drzavljanima" da teritorija na kojoj "drzavljavaju" mora ostati u sastavu medjunarodno priznate drzave BiH do sudnjega dana? ili imaju neke druge svjetske sile?
:lol:
Pa naravno da ce ostati jos stoljecima i stoljecima i paziti sta radite :-D i u Mostaru i Banja Luci uvjek ce biti oci i na ledjima :-D
bh.tornjak

#3457 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by bh.tornjak »

Šunj wrote:
bh.tornjak wrote:
Yug wrote:@Alfonso
Pa naravno da moze ,samo se moraju ispostovati sve procedure i da bude po zakonu.Ti ocigledno ne poznajes Brcko.Danas nakon dvadeset godina tamo su Srbi i Hrvati kao braca kao i u cijeloj BiH.Nemas primjer na zemaljskoj kugli da se neki narodi tako vole :-D .Eto i to je uspjelo prvom u Bosnjaka Aliji Izetbegovicu i sada njegovom sinu.Historijski uspjeh :lol:

Image
80% Srba je u samom gradu.Bosnjaci su uglavnom dole na jugu i inace svi gradjani Brckog zele mir i sigurnost za svoju porodicu.Ne vjerujem da bi iko tamo i ucestvovao u nekim vecim frkama vezanim za taj grad.
Lazes oko postotka...!!!
ako on ne poznaje...poznajem ja.....Brcak sam..
to 80% okaci macku o rep...
nejveci domet koji mogu dobacit je 35% u samom gradu.....
Slika je tipican primjer srpskih lazi, jer Kolobara, Meraje, Klanac, Omerbegovaca, Brod, 4. Juli, pola Grcice, Centar grada - Karanfil Mahala, i Burica Brdo, Ivici, sve Bosnjak do Bosnjaka, a to je samo gradska zona.
Brod 1418
Brka 2797
Palanka 1725
G.Rahic 3759
Ogradjenovac 856
Cande 417
Coseti 864
Maoca 3365
Rasljani 1086
Begovaca 1155
Satorovici 1564

19.000 stanovnika "juzni dio" sa dodatim Satorovicima bez navedenih gradskih MZ :mrgreen:
Last edited by bh.tornjak on 25/08/2016 12:28, edited 1 time in total.
Danguba

#3458 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

Ripicipi wrote:
:wink:

:kiss:

Na Hayatu ide ''Ispuni mi zelju''.
drinjanin

#3459 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by drinjanin »

Danguba wrote:
drinjanin wrote:Sudeci prema svemu, referendum ce biti odrzan i niko se nece previse boriti da ga sprijeci...Bez obzira na to sto sustinski nista nece promijeniti, ovo ce biti presedan u kome se ne postuje drzava i za to se ne snose nikakve posljedice, te jos jedan dokaz da drzavotvorne, da ne kazem bosnjacke politice elite nemaju politicki diskurs i snagu...Na temelju tih premisa, moze da se zakoluta svakakvih ideja, ali i ne mora...
Uzroci ovakvog poraza su višestruki , a neki bi mogli biti u sljedećem:
- višedecenijska katastrofalna politika prije svega SDA koja je izolovala bošnjački korpus i utemeljila naopak sustav vrijednosti u društvu, te ogadila svakom normalnom patriotske ideje (srpska strana u ovom slučaju nije „kriva“ jer bi velika većina srba veoma rado prihvatili raspad BiH i spajanje sa Srbijom, a to bi i pokušali uz povoljne geopolitičku uvjete koje im već spomenutom lošom politikom SDA serviraju)
- Složen birokratski aparat u Federaciji (koji je trebalo pojednostaviti uz dogovor sa Hrvatima u BiH i nastojati stvoriti ambijent za ozbiljnija ulaganja. I konačno napraviti dogovor oko tzv hrvatskog pitanja da se Čoviću konačno izbiju aduti na kojima jaše godinama. Mislim da uz racionalnost, medjunarodni faktor, te dobronamjerni uticaj iz Zagreba može da se dođe do takvog riješenja)
- Tiha islamizacija Bošnjaka, u trenutku kada se u europskim zemljama diže hajka protiv islamskog radikalizma, gdje mi možemo biti kolateralna šteta (u principu bi trebalo religiju gurnuti na društvene margine i ne pridavati joj preveliki značaj – da to bude osobna stvar pojedinca, a ne etablirani sustav ponašanja i vrednovanja).
- Nesvjesnost da se politika mora voditi odgovorno uz uvažavanje vlastite snage i realnost mogućeg, a ne uz iluzije o medjunarodnom intervencionizmu.
- itd
Pa dobro Covke covjece, zasto ne pises cirilicom? :lol:
Ne uklapa se hehehe...bitnije je sta pisem...
155_mm

#3460 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by 155_mm »

Yug wrote:Pa naravno da ce ostati jos stoljecima i stoljecima i paziti sta radite :-D i u Mostaru i Banja Luci uvjek ce biti oci i na ledjima :-D
cuj "pazi te se". sta se ima paziti bosanskih suma, livada, rijeka i ostalih prirodnih bogastava? kolega gubite se ko abdest! pripazite malo na zdravlje!.
Yug

#3461 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Yug »

155_mm wrote:
Yug wrote:Pa naravno da ce ostati jos stoljecima i stoljecima i paziti sta radite :-D i u Mostaru i Banja Luci uvjek ce biti oci i na ledjima :-D
cuj "pazi te se". sta se ima paziti bosanskih suma, livada, rijeka i ostalih prirodnih bogastava? kolega gubite se ko abdest! pripazite malo na zdravlje!.
Pa najvise pazimo u parlamentu,tu vas obicno "prenese" :-D dok ne shvatite da morate fino pitati za dopustenje u vezi bilo kojeg zakona :-D .U Republici Srpskoj i kantonima u hercegovini je ipak situacija relaksirana :)
mO k3

#3462 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

Yug wrote:
155_mm wrote:
Pa najvise pazimo u parlamentu,tu vas obicno "prenese" :-D dok ne shvatite da morate fino pitati za dopustenje u vezi bilo kojeg zakona :-D .U Republici Srpskoj i kantonima u hercegovini je ipak situacija relaksirana :)
Zato su "tvoji" poletjeli , vidjeli da je vrag odnio salu presli smo sa 52% i nema gubljenja vremena ... ali jebe vas jedna stvar nije 1992 i nema JNA ....
Brcko je tu u nasim rukama skoro
155_mm

#3463 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by 155_mm »

Yug wrote:
155_mm wrote:
moze jedan primjer te relaksacije i te opreznosti u parlamentu?

pazi samo jedan, ne vise!
tlr

#3464 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by tlr »

Uvod u Ustav RS
Poštujući volju svojih konstitutivnih naroda i građana da obrazuju i
očuvaju Republiku Srpsku i da ustavno uređenje Republike utemelje na poštovanju
ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, nacionalnoj ravnopravnosti,
demokratskim institucijama, vladavini prava, socijalnoj pravdi, pluralističkom
društvu, garantovanju i zaštiti ljudskih sloboda i prava kao i prava manjinskih
grupa u skladu sa međunarodnim standardima, zabrani diskriminacije i
uvaţavanju pravila trţišne ekonomije;
u ţelji da obezbijedi mir, toleranciju i opšte blagostanje;
u namjeri da doprinese razvoju prijateljskih odnosa meĎu narodima i
drţavama;
izražavajući opredjeljenost Republike Srpske za potpuno poštovanje i
dosljedno primjenjivanje Opšteg okvirnog sporazuma o miru za Bosnu i
Hercegovinu, kojim se nedvosmisleno prihvata, potvrĎuje i garantuje ustavnopravni
poloţaj Republike Srpske, kao jednog od dva entiteta u sastavu Bosne i
Hercegovine
A možda da se (po zakonu) preispita volja konstitutivnih naroda (u Republici Srpskoj) o daljem postojanju Republike Srpske?
Rubaija

#3465 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Rubaija »

155_mm

#3466 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by 155_mm »

Yug wrote:
Danguba wrote:
pa genijalac,nepostivanje odluka Ustavnog Suda BiH je krivicno dijelo.Znaci hapsiti kompletan vrh SDA u Mostaru i Sarajevu,ODMAH.
Savjetodavni referendum i jeste da se ispuni odluka Ustavnog Suda.Sta ce recu Ustavni Sud BiH,PA MAJKA MU STARA SACEKAJMO.Sve se radi po zakonu.
a na osnovu cega uhapsiti? nisu dali dovoljan broj prijedloga koji bi ispunili odluku suda? nije valjda da su ti toliko izaprali mozak da brkas zelje HDZ-a sa odlukom suda BiH.
:-) :-) :-)
Altair_SA

#3467 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Altair_SA »

Šunj wrote:
Altair_SA wrote:
Yug wrote:Stize jos jedna apelacija protiv vskupstine distrikta Brckog od gospodina zvanog "APEL" :-D ,Bakira Izetbegovica

U Brčkom je danas priređen doček za odbojkašicu Brankicu Mihajlović, koja je sa selekcijom Srbije na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila srebrnu medalju.

Brankicu su u rodnom gradu dočekali porodica, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Đorđa Kojić i veliki broj gradjana.

Image

Image

Image

Image
Sjo face ovoj reprezentativki republike smrdulje, ko kobila :lol: :lol: :lol:
Brcanski odbojkaaski treneri, Mirsad Elezovic, Muharem Skelic, Drago Davidovic, su otkrili talenat ove djevojke, ulozili svoj trud i znanje da naprave nesto od nje, i naravno novac gradjana Distrikta, a ona igra za tudju zemlju. Bijeda i zalost! I poslije se pitamo zasto nema medalja na Olimpijadi!
Nista cudno, i pisopiji je Sarajevo dalo sve, da bi ga on kasnije razarao... :zoka:
mO k3

#3468 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

Rubaija wrote:Pazi sad .... je l' bilo ovo?

http://www.6yka.com/novost/112161/covic ... ku-i-pic-u
S punom odgovornošću tvrdim kako hrvatska politika u BiH u sebi nema elemenata separatizma niti unitarizma, već čvrsto i dosljedno zagovara kombinaciju konsocijacijskih i federalističkih načela ustroja koji jedini mogu osigurati održivost BiH, te punu konstitutivnost i jednakopravnost na cijelom njenom teritoriju, ne samo pripadnicima tri konstitutivna naroda nego i svim građanima BiH koji se ne smatraju njihovim pripadnicima.
Neka ti dodik da parce zemlje jebo ti on sve .....

Zelim i ja jednakopravnost , zelim da mi tvoj drugar ne spori jezik koji pricam , zelim da mogu proci kroz hercegovinu a da me ne pitaju sta sam , ujedno i zelim da mi je kita jos duza ....
moa

#3469 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by moa »

mO k3 wrote:

S punom odgovornošću tvrdim kako hrvatska politika u BiH u sebi nema elemenata separatizma niti unitarizma, već čvrsto i dosljedno zagovara kombinaciju konsocijacijskih i federalističkih načela ustroja koji jedini mogu osigurati održivost BiH, te punu konstitutivnost i jednakopravnost na cijelom njenom teritoriju, ne samo pripadnicima tri konstitutivna naroda nego i svim građanima BiH koji se ne smatraju njihovim pripadnicima.

Zelim i ja jednakopravnost , zelim da mi tvoj drugar ne spori jezik koji pricam , zelim da mogu proci kroz hercegovinu a da me ne pitaju sta sam , ujedno i zelim da mi je kita jos duza ....
Ja samo da je malo deblja :). Pa treba uvesti jedan covjek jedan glas, pa koliko koga ima u drzavi toliko dobijes kolaca.
mO k3

#3470 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

mO k3 wrote:

@rubaija ovo boldirano se odnosi na covica da ne ispadne da tebi psujem
155_mm

#3471 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by 155_mm »

pa ovaj se izgubio skroz! pa na sve ovo na sta se on zali su odredili upravo ti kojima se on zali. to su odluke OHR i visokog predstavnika. znaci glavnih tumaca dejtona. i sad se on sjetio da im kaze da su oni krivi sa tim odlukama za trenutno stanje u BiH.
a o "nelegalnom" izboru hrvatskog clana predsjednistva ne bih ni trosio vrijeme.
:-)
Rubaija

#3472 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Rubaija »

mO k3 wrote:
mO k3 wrote:

@rubaija ovo boldirano se odnosi na covica da ne ispadne da tebi psujem
Kontam. :wink:
Yug

#3473 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Yug »

155 mm

Moze li samo jedan primjer da se moze donijeti neki zakon bez pristanka Republike Srpske i predstavnika srpskog i hrvatskog naroda u DOMU NARODA :-D
Ripicipi

#3474 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Ripicipi »

Danguba wrote:
Ripicipi wrote:
:wink:

:kiss:

Na Hayatu ide ''Ispuni mi zelju''.
Ne kontam sta ti znaci ovo "ispuni mi zelju"... koja je to moja zelja??
Ja ono sto odavno vidim je to da Bosnjaci vode apsolutno nerealnu politiku, i ovo kako oni pokusavaju graditi drzavu je totalno nerealno i vodi u totalno pogresnom pravcu. Gledam sinoc Bakira na ftv-u i ocito je da su on kao i politika mu totalno pogubljeni u vremenu i prostoru.
Ti si ubjedjen da Bosnjaci mogu sve sami, sami protiv svih.
Ja takvu politiku vidim kao katastrofalnu po ovu zemlju, mozda bi i uspjela u nekoj "bosnjackoj drzavi", ali u ovakvok BiH, nikako.
Bosnjacko likovanje o 51% mi samo to potvrdjuje, narod je totalno sludjen nerealnim obecanjima.
Yug

#3475 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Yug »

kazem vam Ja ,pocinje federalizacija,uskoro ocekujemo saopcenje Evropskog parlamenta i Angele Merkel.Ocito nista se ne desava slucajno. :-D

Vec vidim Baketa ko onaj sudija na stolnom tenisu sto gleda lopticu lijevo desno :lol:
Thu, Aug 25th, 2016
OTVORENO PISMO DRAGANA ČOVIĆA VIJEĆU ZA PROVEDBU MIRA U BIH “Odbijam bilo kakvo pripisivanje odgovornosti Hrvatima za aktualnu krizu u FBiH i BiH”
dragan-covic

Hrvatski član Predsjedništva BiH uputio je otvoreno pismo Vijeću za provedbu mira u BiH (PIC-u). Čović je naveo sve glavne sustavne razloge zbog kojeg Hrvati u BiH trpe sustavno provođenje separatizma i unitarizma unutar zemlje. Također, promjene izbornih zakona i ustavne promjene u FBiH su navedeni kao primjeri čiju odgovornost treba preuzeti i međunarodna zajednica.

Pismo pročitajte u cijelosti:

Poštovane dame i gospodo,
kao hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Herecegovine i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine u čije primarne obveze spada skrb o legitimnim interesima i potrebama Hrvata, jednoga od tri konstitutivna naroda u BiH, obraćam se vama kao ovlaštenim predstavnicima država koje nose neporecivo najveći dio međunarodne odgovornosti za postojeće stanje u Bosni i Hercegovini, uključujući i pitanje ustavno zajamčene ravnopravnosti njenih konstitutivnih naroda.
Obraćam vam se u trenutku u kome su predugo taloženi i nerješavani sustavni problemi ove zemlje, po tko zna koji put, na dramatičan način došli do izražaja i ugrozili ne samo političku stabilnost i budućnost BiH, nego i stabilnost cijele regije.
Zbog sustavne i povremene eskalacije spomenutih problema, te zbog težine posljedica i rizika koje u ovom trenutku proizvode, kako za Hrvate tako i za BiH u cjelini, osjećam potrebu i na ovaj način ukazati na karakter i genezu tih problema, a posebice na odgovornost svih aktera koji su doveli do njihovog nastanka, održavanja i pogoršanja.
Ozbiljnost situacije, kao najodgovornijeg političkog predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata, obvezuje me da jasno i glasno izrazim političke stavove ogromne većine moga naroda kojeg predstavljam.
Neosporna je činjenica kako su Hrvati, unatoč Ustavom zajamčenoj punoj jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda BiH, u posljednja dva desetljeća sustavno lišavani svojih legitimnih prava koja su u pravnom smislu nedvojbeno zajamčena Daytonskim, a prethodno i Washingtonskim sporazumom.
Podsjećam vas da su države koje predstavljate jamčile provođenje tih sporazuma kojima je prekinut razarajući rat u BiH i koji su temelj njenog ustavnog poretka i suvereniteta.
Primjeri lišavanja Hrvata elementarnih političkih prava čvrsto utemeljenih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, na žalost su izrazito brojni.
Ovdje navodim samo najdrastičnije:
Nelegitiman izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka u dva mandata, omogućen drastičnom zlouporabom odredaba postojećeg Ustava i Izbornog zakona kroz političke postupke oštro suprotstavljene samom Ustavu i odredbama o ravnopravnosti naroda. Bošnjaci, naime, mogu presudno utjecati na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Faktički, mogu potpuno samostalno, bez ijednog hrvatskog glasa izabrati Hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok Hrvati ne mogu na bilo koji način bitno utjecati na izbor Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.
Teške zlouporabe amandmana na Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH koje su donijeli inozemni dužnosnici, a koji su rezultirali sastavljanjem vlada toga entiteta suprotno političkoj volji legitimnih političkih predstavnika najmanje 70 % Hrvata u BiH. Podsjećam vas da su danas i dalje na snazi sporna pravila po kojima bošnjačkim glasovima može biti izabrana 1/3 izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, dok je 1/3 po klubovima dovoljna za imenovanje predsjednika i Vlade FBiH (podsjećam na takozvane vlade Alijanse i Platforme). Neprihvatljiv je rizik da, ukoliko Bošnjaci tako odluče, Hrvati nemaju utjecaj na odlučivanje u Domu naroda Parlamenta FBiH, a time niti na izbor i imenovanje Predsjednika i Vlade FBiH.
Nametnute izmjene Ustava FBiH kojima je ravnopravna zastupljenost Hrvata u tijelima izvršne vlasti Federacije i njihova mogućnost ravnopravnog odlučivanja u tim tijelima stavljena u izravnu ovisnost o volji političkih aktera koji predstavljaju interese Bošnjaka. Ukoliko Hrvati i uspiju imati svoje legitimne predstavnike u Vladi FBiH, kao što je to trenutno slučaj, postojeća pravila i odnos snaga u Vladi tog entiteta stavlja ih u inferioran položaj, jer Vlada FBiH može donositi sve odluke bez njihovih glasova, dok, s druge strane, niti jedna njihova odluka ne može biti usvojena bez pristanka bošnjačkih ministara u Vladi FBiH.
Zlouporabe spomenutih institucionalnih promjena na način koji izravno šteti egzistencijalnim interesima Hrvata, od nepravedne raspodjele prihoda od neizravnih poreza, preko prostornog planiranja i neravnopravnosti na razini Javnog RTV sustava, pa do uspostave neustavnih ministarstva u Vladi Federacije BiH i općenito uzurpiranja županijskih nadležnosti u korist entitetske razine vlasti na kojoj bošnjački politički predstavnici mogu suvereno i samostalno odlučivati i vladati.
Obzirom da niti jedna od spomenutih anomalija nije nastala voljom legitimnih predstavnika Hrvata, već upravo suprotno njihovim snažnim prosvjedima i mnogo puta ponavljanim energičnim pozivima da se pobrojane zlouporabe eliminiraju, u cijelosti odbijam bilo kakvo pripisivanje odgovornosti Hrvatima za aktualnu krizu u FBiH i BiH. Tu krizu nedvojbeno smatram izravnom posljedicom simultanog i sustavnog provođenja separatističkih i unitarističkih politika koje ne ugrožavaju samo jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata, već i elementarnu stabilnost, pa i opstojnost BiH kao države.
Jednakopravnost se može ostvariti na više načina i kroz više različitih modela. Jedan od njih je unutarnja teritorijalna reorganizacija Federacije BiH, drugi dosljedna federalizacija cijele BiH kroz uspostavu tri ili više federalnih jedinica u kojma bi sva tri naroda bili konstitutivni, ali u kojima bi na simetričan način jedan od konstituivnih naroda imao većinsku poziciju.
Hrvatsko pitanje se može riješiti i bez teritorijalnog preustroja. Za to je dovoljno kroz ustavne i promjene izbornog zakona vratiti dio prava koja im je pružao Washingtonski sporazum, odnosno tekst izvornog Ustava Federacije BiH. Pri tome, one reforme koje su bile pozitivne i nisu kompromitirale konstitutivnost ne treba dovoditi u pitanje.
Danas Hrvati nemaju nikakve mogućnosti utjecati na prekid političkih procesa pogubnih za opstojnost BiH (politike podjela i unitarističko-asimilacijske politike), pa čak ni ravnopravno odlučivati o svojoj političkoj sudbini. U sadašnjim okolnostima put kojim ide BiH jednostavno ne ovisi o Hrvatima, čega su žrtve i oni sami i njihova država BiH koju kao konstitutivan i državotvoran narod priznaju, poštuju, vole i grade.
Hrvati Bosne i Hercegovine, usuđujem se reći jedini iskreno, svoju domovinu vide isključivo kao zemlju vrijednosti koje baštini Europa, a osobito Europska unija kojoj toliko težimo i želimo biti dio. To i jeste bio motiv da upravo mi budemo pokretači i nositelji ovoga zahtjevnog procesa integriranja, kao jednog od najbitnijeg čimbenika koji će jamčiti stabilnost i opstojnost BiH.
Srdačno vas pozdravljam u nadi da ćete u cijelosti sagledati ozbiljnost postojeće situacije u BiH, njenu ukupnu pozadinu i rizike koje proizvodi, kao i da ćete uvažiti značaj gore navedenih načela i institucionalnih mehanizama za trajnu stabilizaciju prilika u BiH, kako bi ova zemlja konačno mogla dati svoj puni doprinos regionalnoj i europskoj stabilnosti.
Last edited by Yug on 25/08/2016 12:40, edited 1 time in total.
Locked