SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
kB27
#3451 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ti onda očito nisi svjestan kako se ljetna guma ponaša na pljusku i temeraturi od 11 stepeni (koliko je bilo na zaobilaznici oko 19h, sad vjerovatno i manje). Nova ljetna guma gubi performanse i može imati problem, a da ne pričam o onome na čemu raja voze...
-
kB27
#3452 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jedno pitanje, čisto informativno.. Ako je tačno da je autobus proklizao i pokupio lančano 6 automobila, je li isključivo autobus kriv za nesreću? Tj. imaju li ostala auta ikakvu krivicu jer 'nisu držali odstojanje' (mada nema smisla govoriti o nepoštovanju tog pravila kad te neko pokupi pa te zaljepi za onog ispred tebe)?O'zone wrote:Evo ga
smrdim/sarajevo-lancani-sudar ... enih-foto/
Izuzev da imaju dva žuta Cactusa u SA - onda se izvinjavam
komentar sa klixa za udes u Vogošći
Autobus kriv bio sam tu kad je udes bio nije se mogao zaustaviti udario auto ispred sebe i proklizao na kolonu koja je stajala zbog guzve
- emigrazione
#3453 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jarane kolona sve mili, petkom su tu brutalne guzve vec od jedan sat...vozac busa preumoran vazdan gore dole, guraj se izmedju auta, lose placen radi za petoricu, kisa + aksam su najveci dusmani svakog vozaca...mozda neki belaj privatnog karaktera i eto ga, sve ovo saberi i oduzmi i naci ces razlog za ovo
-
MAN-lion's coach
#3454 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pojedinci principijelno , vjerovatno iz neznanja , ne pričaju o činjenici koliko dugo nije bilo padavina i koliko je bilo vruće , tako da pljusak koji je jučer bio nije obična kišica i uobičajno mokra cesta , već je klizavo kao da je led. Tako da gore stvari koje navodiš nisu jedini faktor.kB27 wrote:Ti onda očito nisi svjestan kako se ljetna guma ponaša na pljusku i temeraturi od 11 stepeni (koliko je bilo na zaobilaznici oko 19h, sad vjerovatno i manje). Nova ljetna guma gubi performanse i može imati problem, a da ne pričam o onome na čemu raja voze...
Osim toga nekada je bilo potpuno uobičajno prati ulice kad nije dugo bilo padavina , toga danas nema , a i ako bi bilo , to bi neko nazvao smiješnom stvari.
- Better Man
#3455 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tačno. 90% onih koji imaju vozačku bi trebalo trajno ostati bez iste. Čim par kapi kiše padne ili pahulja snijega, odmah gužve i kolaps saobraćaja i ove kamikaze što izazivaju udese.O'zone wrote:Kod nas se fakati ne zna voziti po kiši
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... 60715126#1
Danas sam bio više puta svjedok tome....
-
kB27
#3456 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jasno.. prašina i masnoća koja se skupe na površini ceste - led.MAN-lion's coach wrote:Pojedinci principijelno , vjerovatno iz neznanja , ne pričaju o činjenici koliko dugo nije bilo padavina i koliko je bilo vruće , tako da pljusak koji je jučer bio nije obična kišica i uobičajno mokra cesta , već je klizavo kao da je led. Tako da gore stvari koje navodiš nisu jedini faktor.kB27 wrote:Ti onda očito nisi svjestan kako se ljetna guma ponaša na pljusku i temeraturi od 11 stepeni (koliko je bilo na zaobilaznici oko 19h, sad vjerovatno i manje). Nova ljetna guma gubi performanse i može imati problem, a da ne pričam o onome na čemu raja voze...
Osim toga nekada je bilo potpuno uobičajno prati ulice kad nije dugo bilo padavina , toga danas nema , a i ako bi bilo , to bi neko nazvao smiješnom stvari.
Jučer u vrijeme te kiše vozim na autoputu i to ekstremno pažljivo, između 90 i 100. Kad samo u jednom trenutku, valjda kako sam naletio dio gdje je već formirana mala špura od teretnih vozila, aquaplanking sam osjetio prvi put u životu. Auto se samo iznenada pomjerilo oko pola metra lateralno, puno gore nego na ledu. I što je najgore to se može desiti i pri 50kmh, u gradu ili negdje, gdje se na našim cestama još više skuplja voda nego na autoputu.
-
zdruzdjo
#3457 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I najveci problem se stvori kod neiskusnih vozaca koji u tom slucaju se naglo pocnu "popravljati" ili zveknu po kocinici.kB27 wrote: Jasno.. prašina i masnoća koja se skupe na površini ceste - led.
Jučer u vrijeme te kiše vozim na autoputu i to ekstremno pažljivo, između 90 i 100. Kad samo u jednom trenutku, valjda kako sam naletio dio gdje je već formirana mala špura od teretnih vozila, aquaplanking sam osjetio prvi put u životu. Auto se samo iznenada pomjerilo oko pola metra lateralno, puno gore nego na ledu. I što je najgore to se može desiti i pri 50kmh, u gradu ili negdje, gdje se na našim cestama još više skuplja voda nego na autoputu.
-
kB27
#3458 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jeste, a te stvari je nemoguće predvidjedi i reagovati smisleno - osim ako te iskustvo tome ne nauči. Tako da je bolje biti oprezan nego misliti 'ma znam ja kako ću ako se to desi', jer refleks ne čeka razumnu odluku.zdruzdjo wrote:I najveci problem se stvori kod neiskusnih vozaca koji u tom slucaju se naglo pocnu "popravljati" ili zveknu po kocinici.kB27 wrote: Jasno.. prašina i masnoća koja se skupe na površini ceste - led.
Slično je i sa situacijama kad te na tranzitu koji je užasan auto iz suprotnog smjera okupa kubikom vode iz obližnje lokve. Ko se trzne...
-
zdruzdjo
#3459 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
E vidis, iskustvo te nauci da ti refleks bude ono sto bi uradio zdravo razmisljajuci.kB27 wrote:
Slično je i sa situacijama kad te na tranzitu koji je užasan auto iz suprotnog smjera okupa kubikom vode iz obližnje lokve. Ko se trzne...
Svaki put kad me auto okupa sa kubikom vode ostanem savrseno miran, a supruga, ako je sa mnom u autu, u vecini slucajeva se trzne toliko da skoro glavom fisne od mjenjac. Svaki put joj kazem "evo zasto ne dam da ti vozis na autoputu pogotovo kad su djeca u autu", Iako je fakat dobar vozac.
-
irconbih
#3460 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Oko 15:30 - 15:45 udes na raskrsnici kod nekadasnjeg doma penzionera. Zena lezi na cesti, biciklo svo deformisano na trotoaru, muskarac sjedi, auto zabijeno u semafor, iz pravca Heco pijace. Vjerovatno vozio iz pravca Ilidze i pokosio ljude na trotoaru. Raja trci da pomognu. Nadati se da su svi dobro.
-
MAN-lion's coach
-
kB27
#3462 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da, upravo.zdruzdjo wrote:E vidis, iskustvo te nauci da ti refleks bude ono sto bi uradio zdravo razmisljajuci.kB27 wrote:
Svaki put kad me auto okupa sa kubikom vode ostanem savrseno miran, a supruga, ako je sa mnom u autu, u vecini slucajeva se trzne toliko da skoro glavom fisne od mjenjac. Svaki put joj kazem "evo zasto ne dam da ti vozis na autoputu pogotovo kad su djeca u autu", Iako je fakat dobar vozac.
- radiša
- supercali
#3464 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Avaz napisa audi a ono citroen
Nevezano sad za ovaj slucaj biciklisti znaju biti pravo bezobrazni
Ne koce kad prelaze cestu I ocekuju valjda da se vozaci ukopavaju na mjestu
Prekljuce se meni to desilo na bosmalovom I ja.mu jos kazem kad on nesto ko sisao sa bicikla.psuje a ne smije da pridje autu da mi kaze bilo sta
Nevezano sad za ovaj slucaj biciklisti znaju biti pravo bezobrazni
Ne koce kad prelaze cestu I ocekuju valjda da se vozaci ukopavaju na mjestu
Prekljuce se meni to desilo na bosmalovom I ja.mu jos kazem kad on nesto ko sisao sa bicikla.psuje a ne smije da pridje autu da mi kaze bilo sta
- radiša
#3465 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
u sta li je opalio pa ga je ovako zguzvo
- insaneinthebrain
#3466 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
u semafor
- SmokingMan
#3467 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Koilko puta vidim kako na ovom semaforu auta prolaze kroz crveno,strašno.
- supercali
#3468 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jedan semafor je sigurno pokosio sto dokazuje I otisak stuba po sredini auta a I ispod auta je stub al ovo ostalo ne znam da nije.kako drugo auto ili nesto drugo
Ne znam.ima li tu onih betonskih blokova slucajno pa.da nije u njega ili sl
Ne znam.ima li tu onih betonskih blokova slucajno pa.da nije u njega ili sl
- O'zone
- Globalni moderator
#3469 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma semafor samo pokupio i pokrivio felgu jer je udario od trotoar. Deformacije na modernim vozilima su katastrofične znaš to i sam a sa ciljem da unutrašnjost ostane netaknuta što je više moguće, odonosno vanjština apsorbira energiju udarca.
Ja jutros baš ovdje prolazio i dvije patrole stajale jedna kod Radon plaze jedna na trotoaru baš ovdje žicali raju...
Ja jutros baš ovdje prolazio i dvije patrole stajale jedna kod Radon plaze jedna na trotoaru baš ovdje žicali raju...
- radiša
#3470 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
mescini da je ovaj iso pravo onom cestom od avaza prema heci,preko tramvajskih sina,cudi me da se ovako zaletio jer od semafora dovde nije neka udaljenost...
- O'zone
- Globalni moderator
#3471 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
E drug moj...Prva, kuplung, druga, treca ruski ti je mjenjac sila gari Lada niza stranu kano da je gorska vila
(samo što je francuz)
- supercali
#3472 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Fahro kaze da je svaboO'zone wrote:E drug moj...Prva, kuplung, druga, treca ruski ti je mjenjac sila gari Lada niza stranu kano da je gorska vila(samo što je francuz)
-
uvijekIInikadI
#3473 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Uz sva svijetska desavanja izgleda da je Audi postao Francuz i Citroen Svabo, jbt 
- O'zone
- Globalni moderator
#3474 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
'ta Fahro zna.....supercali wrote:Fahro kaze da je svaboO'zone wrote:E drug moj...Prva, kuplung, druga, treca ruski ti je mjenjac sila gari Lada niza stranu kano da je gorska vila(samo što je francuz)
Poslali novinara na teren možda i novinarku kome/kojoj su retrovizori uši od auta i još očekuje da prepozna brend i model
- karanana
#3475 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ipak je bio dedoTomahawk11 wrote:Zet.corsa wrote: Ko je poginuo? Zet ili neko od saputnika?