Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
neko_sa_strane wrote: ↑26/01/2020 23:07
Ja isto sebe ne vidim ovdje duže od 4-5 godina a daću od sebe sve da skratim i to vrijeme. Kada navedem da je jedan od razloga zagađen zrak ljudi uglavnom ne razumiju i a moji Hercegovci me pitaju zar bih i zbog toga išao a u suštini zaboli ih neka stvar za to stanje. Da mi je dovesti neke od njih u Sarajevo ili u Tuzlu da bar jednu zimu provedu drugačije bi razmišljali.
Zagađen zrak je jedan od top tri razloga zbog kojeg sam i ja poželjela otići odavde.
Sto ljudi, sto ćudi, meni je prijateljica neki dan rekla kako pretjerujem što svaki dan gledam index zagađenosti zraka. Nemoj očekivati da te svi razumiju, svoj ti poso.
Građani KS-a i u nastavku sezone grijanja plaćat će istu cijenu gasa kao i prethodna četiri mjeseca zahvaljujući subvencijama Vlade KS-a. Kako nam je kazao ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a Srđan Mandić, Vlada KS-a danas bi trebala dati saglasnost za potpisivanje sporazuma o subvencioniranju cijene gasa sa KJKP Sarajevogas, a koji će se odnositi na januar i februar.
Ono što smo obećali, to ćemo i uraditi. Subvencije ostaju i građani KS-a će plaćati gas po onoj cijeni koju su plaćali od septembra do decembra. Za njih se ništa neće promijeniti. Za pokrivanje subvencija u budžetu KS-a smo za januar i februar planirali oko 4,5 miliona KM. Nadam se da će nova skupštinska većina, koja je na samom početku podržala ovu mjeru, nastaviti subvencioniranje do kraja sezone grijanja, rekao je Mandić.
S obzirom na to da je na snazi odluka o privremenom finansiranju KS-a, Mandić objašnjava da se sredstva za subvencioniranje neće moći uplatiti Sarajevogasu dok se ne usvoji budžet KS-a.
- Zato potpisujemo ovaj sporazum kojim se stvara obaveza da se taj novac uplati čim budžet bude usvojen. A to očekujemo u februaru. Ovo kantonalno preduzeće može premostiti ovaj kratki period bez tog novca, istakao je ministar Mandić.
Koliko je ovo efikasno i šta je prihvatljiv iznos subvencioniranja.
U subotu odem da pokupujem neke stvari i rekoh ulijenila sam se, ne setam otkad se vratih s puta...i PRISJEDNE MI..imala sam migrenu dva dana i sto posto sam sigurna da je uzrok ovo zagadjenje...
Jedva cekam otici odavde, ako dotad ne umrem, jer je NEPODNOSLJIVO...15 dana u Njemackoj sam DISALA i cim sam dosla u SA, imala sam problem, sa zacepljenim sinusima i kasljem...
zigzag wrote:
Koliko je ovo efikasno i šta je prihvatljiv iznos subvencioniranja.
Ja koliko sam razumio da bi dobio subvenciju za gas prihod domacinstva ne smije prelaziti 70KM po clanu domacinstva.
Tako da ne vjerujem da je efikasno. Gdje li skrse milione, vjerovatno na naknade i plate komisija koje odlucuju o subvencijama.
Pa to mi nije jasno. Ako ta vlast misli da je cijena od npr 500 prihvatljiva, je li ona subvencionira sve preko toga ili nađe neku svoju cifru koju će subvencionirati.
Jer prirodni gas je tržišna roba podložna mijenjanju cijene. Inače svaki energent osim struje i uglja je tržišna roba. Struju i ugalj subvencionira država pošto je ta roba pod kontrolom države.
Pa to i jeste nas najveci problem. Mi blage veze namamo ni o cemu. Ovo za subvenciju (do 70KM prihoda) je izrekao neki predstavnik EKO-Inicijative na N1. A ja opet kako sam shvatio SarajevoGas je trazio i dobio povecanje cijene gasa (30%) a KS namiruje svom KJKP tu razliku od 30% za gradjanstvo. Sad vjerovatno ima neki limit potrosnje kubika, da se raja ne rasipa gasom...
E tako su radjene i ove analize razloga zagadjenja, sve su uradjene iz fotelja i "vade se" kada i kako kome koja odgovara.
Gdje ima kupiti Vogmask maske u SA ?
Da li imaju Vogmask maske promjenjive filtere i koji je rok trajanja istih ?
Hvala
Ja sam prošle godine kupio Vog masku. Adresa je Grbavička 107. Naziv firme je City Group. Sada sam pogledao i nemaju na zalihama. To su višekratne maske koje mogu trajati jednu sezonu. Perive su. Cijene su 74 i 95 KM (ova druga je sa dva ventila). Ne znam koliko filtera ima ova skuplja. Prva od 74 KM ima oznaku FFP 1 odnosno ima jedan filter. Uz masku možeš kupiti i traku za glavu koja se veže za ušne petlje i zategne se iza glave steznikom radi boljeg prianjanja.
noviclan wrote: ↑27/01/2020 06:23
Dje su ovi strucnjaci kisa pada a zrak u pm
ne daju kisni oblaci da se mrdne smog
ozbiljno, jednostavno je potrebno jace strujanje zraka kroz kotlinu
Ma nek se grade tornjevi i naselja, blago narodu ovom ovdje, uskoro neces moci nogom stati od ruznih zgradurina. Da nije ovoliko nacickano, a ne misle na tom stati nego graditi dalje po neprilicnim lokacijama, i da se povede racuna oko tog sta se vozi a sta lozi, bilo bi ipak lakse i u ovakvoj kotlini. Ovo je uzas i tiho ubijanje naroda.
no_sikiriki wrote: ↑27/01/2020 10:04
Any ideas zašto je i dalje ovako zagađeno jučer i danas iako pada kiša?
Hmagla nije neka razlika u zagadjenju- poslednjih par dana je otoplilo zemlja isparava , kisa sa druge strane jeste smanjila broj pm cestica ( naprimjer mokri proces o kojem svi blebetaju je slican kisi na mnogo manjem nivou)
nemam pojma, samo znam da pratim svakodnevno koliko je zagađenje i do sada kad god je pala kiša ili snijeg zrak bi se značajno poboljšao, a sada slabo osim kod Vijećnice.
Airvisual dobija informacije s Otoke i kod Vijećnice od našeg hidrometeorološkog zavoda koji ne mjeri PM2.5 čestice (u 21. stoljeću), a te su najopasnije. Oni mjere samo PM10. Ameri imaju svoj mjerni instrument koji je tačniji i prikazuje PM2.5, a neko izgleda ima isti aparat na Skenderiji (ima se kupiti kod ove kompanije).
Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH kupuje zgradu za trajni smještaj. Javni poziv za prikupljanje ponuda za kupovinu poslovnog objekta – zgrade već je objavljen.
Objekat treba ispunjavati zahtjeve Fonda, odnosno treba imati poseban pristup i ulaz, sa posebnim infrastrukturnim sadržajima, na području grada Sarajeva, općine: Novi Grad, Stari Grad, Centar ili Novo Sarajevo, te treba biti smješten u blizini gradske prometne saobraćajnice.
Također, pozivom je precizirana i površina objekta koja mora iznositi najmanje 1.500 m2, sa minimalno 20 parking mjesta i minimalno pet garažnih mjesta. Maksimalna spratnost objekta je prizemlje i tri sprata. Maksimalna cijena ponude kako je navedeno u pozivu iznosi do 6.000.000,00 KM.