Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
cendlerbing

#3451 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by cendlerbing »

neko_sa_strane wrote: 26/01/2020 23:07 Ja isto sebe ne vidim ovdje duže od 4-5 godina a daću od sebe sve da skratim i to vrijeme. Kada navedem da je jedan od razloga zagađen zrak ljudi uglavnom ne razumiju i a moji Hercegovci me pitaju zar bih i zbog toga išao a u suštini zaboli ih neka stvar za to stanje. Da mi je dovesti neke od njih u Sarajevo ili u Tuzlu da bar jednu zimu provedu drugačije bi razmišljali.
Zagađen zrak je jedan od top tri razloga zbog kojeg sam i ja poželjela otići odavde.
Sto ljudi, sto ćudi, meni je prijateljica neki dan rekla kako pretjerujem što svaki dan gledam index zagađenosti zraka. Nemoj očekivati da te svi razumiju, svoj ti poso.
dječak sa šibicama

#3452 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Veceras je opet oko 400, i raste
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3453 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by _BataZiv_0809 »

belfy wrote: 26/01/2020 00:36
upoznaj ih sa velikim brojem Jajcana kojima nije to smetalo kad su dosli, pa ni dan danas.
:thumbup: :thumbup:
noviclan

#3454 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by noviclan »

Dje su ovi strucnjaci kisa pada a zrak u pm
mayab

#3455 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mayab »

I meni to nije jasno :?:
Connaisseur Karlin

#3456 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Connaisseur Karlin »

noviclan wrote: 27/01/2020 06:23 Dje su ovi strucnjaci kisa pada a zrak u pm
ne daju kisni oblaci da se mrdne smog :D

ozbiljno, jednostavno je potrebno jace strujanje zraka kroz kotlinu :)
zigzag

#3458 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Građani KS-a i u nastavku sezone grijanja plaćat će istu cijenu gasa kao i prethodna četiri mjeseca zahvaljujući subvencijama Vlade KS-a. Kako nam je kazao ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a Srđan Mandić, Vlada KS-a danas bi trebala dati saglasnost za potpisivanje sporazuma o subvencioniranju cijene gasa sa KJKP Sarajevogas, a koji će se odnositi na januar i februar.

Ono što smo obećali, to ćemo i uraditi. Subvencije ostaju i građani KS-a će plaćati gas po onoj cijeni koju su plaćali od septembra do decembra. Za njih se ništa neće promijeniti. Za pokrivanje subvencija u budžetu KS-a smo za januar i februar planirali oko 4,5 miliona KM. Nadam se da će nova skupštinska većina, koja je na samom početku podržala ovu mjeru, nastaviti subvencioniranje do kraja sezone grijanja, rekao je Mandić.

S obzirom na to da je na snazi odluka o privremenom finansiranju KS-a, Mandić objašnjava da se sredstva za subvencioniranje neće moći uplatiti Sarajevogasu dok se ne usvoji budžet KS-a.

- Zato potpisujemo ovaj sporazum kojim se stvara obaveza da se taj novac uplati čim budžet bude usvojen. A to očekujemo u februaru. Ovo kantonalno preduzeće može premostiti ovaj kratki period bez tog novca, istakao je ministar Mandić.
Koliko je ovo efikasno i šta je prihvatljiv iznos subvencioniranja.
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#3459 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by heat »

Pozdrav

Gdje ima kupiti Vogmask maske u SA ?
Da li imaju Vogmask maske promjenjive filtere i koji je rok trajanja istih ?

Hvala
Nisrin

#3460 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nisrin »

Imas maske u OBIju...

U subotu odem da pokupujem neke stvari i rekoh ulijenila sam se, ne setam otkad se vratih s puta...i PRISJEDNE MI..imala sam migrenu dva dana i sto posto sam sigurna da je uzrok ovo zagadjenje...
Jedva cekam otici odavde, ako dotad ne umrem, jer je NEPODNOSLJIVO...15 dana u Njemackoj sam DISALA i cim sam dosla u SA, imala sam problem, sa zacepljenim sinusima i kasljem... :shock:
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#3461 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pitar sa Kariba »

zigzag wrote:
Koliko je ovo efikasno i šta je prihvatljiv iznos subvencioniranja.
Ja koliko sam razumio da bi dobio subvenciju za gas prihod domacinstva ne smije prelaziti 70KM po clanu domacinstva.
Tako da ne vjerujem da je efikasno. Gdje li skrse milione, vjerovatno na naknade i plate komisija koje odlucuju o subvencijama. :D
zigzag

#3462 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Pa to mi nije jasno. Ako ta vlast misli da je cijena od npr 500 prihvatljiva, je li ona subvencionira sve preko toga ili nađe neku svoju cifru koju će subvencionirati.

Jer prirodni gas je tržišna roba podložna mijenjanju cijene. Inače svaki energent osim struje i uglja je tržišna roba. Struju i ugalj subvencionira država pošto je ta roba pod kontrolom države.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#3463 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pitar sa Kariba »

Pa to i jeste nas najveci problem. Mi blage veze namamo ni o cemu. Ovo za subvenciju (do 70KM prihoda) je izrekao neki predstavnik EKO-Inicijative na N1. A ja opet kako sam shvatio SarajevoGas je trazio i dobio povecanje cijene gasa (30%) a KS namiruje svom KJKP tu razliku od 30% za gradjanstvo. Sad vjerovatno ima neki limit potrosnje kubika, da se raja ne rasipa gasom...
E tako su radjene i ove analize razloga zagadjenja, sve su uradjene iz fotelja i "vade se" kada i kako kome koja odgovara.
neko_sa_strane

#3464 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neko_sa_strane »

heat wrote: 27/01/2020 08:44 Pozdrav

Gdje ima kupiti Vogmask maske u SA ?
Da li imaju Vogmask maske promjenjive filtere i koji je rok trajanja istih ?

Hvala
Ja sam prošle godine kupio Vog masku. Adresa je Grbavička 107. Naziv firme je City Group. Sada sam pogledao i nemaju na zalihama. To su višekratne maske koje mogu trajati jednu sezonu. Perive su. Cijene su 74 i 95 KM (ova druga je sa dva ventila). Ne znam koliko filtera ima ova skuplja. Prva od 74 KM ima oznaku FFP 1 odnosno ima jedan filter. Uz masku možeš kupiti i traku za glavu koja se veže za ušne petlje i zategne se iza glave steznikom radi boljeg prianjanja.
elk

#3465 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by elk »

Dzaba subvencija (ako je i dalje bude...) I pored toga plin je i dalje skup i tacka. 3 firme distributera i nabavljaca placamo :roll:
Nero Histrion

#3466 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nero Histrion »

Connaisseur Karlin wrote: 27/01/2020 08:23
noviclan wrote: 27/01/2020 06:23 Dje su ovi strucnjaci kisa pada a zrak u pm
ne daju kisni oblaci da se mrdne smog :D

ozbiljno, jednostavno je potrebno jace strujanje zraka kroz kotlinu :)
Ma nek se grade tornjevi i naselja, blago narodu ovom ovdje, uskoro neces moci nogom stati od ruznih zgradurina. Da nije ovoliko nacickano, a ne misle na tom stati nego graditi dalje po neprilicnim lokacijama, i da se povede racuna oko tog sta se vozi a sta lozi, bilo bi ipak lakse i u ovakvoj kotlini. Ovo je uzas i tiho ubijanje naroda.
no_sikiriki

#3467 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by no_sikiriki »

Any ideas zašto je i dalje ovako zagađeno jučer i danas iako pada kiša?
ElkoM

#3468 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ElkoM »

kakve veze ima kiša sa protokom zraka :-)
čak može bit i štetna, sa sumporom da stvara kisele kiše
MorningStar

#3469 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MorningStar »

no_sikiriki wrote: 27/01/2020 10:04 Any ideas zašto je i dalje ovako zagađeno jučer i danas iako pada kiša?
Hmagla nije neka razlika u zagadjenju- poslednjih par dana je otoplilo zemlja isparava , kisa sa druge strane jeste smanjila broj pm cestica ( naprimjer mokri proces o kojem svi blebetaju je slican kisi na mnogo manjem nivou) :D
no_sikiriki

#3470 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by no_sikiriki »

nemam pojma, samo znam da pratim svakodnevno koliko je zagađenje i do sada kad god je pala kiša ili snijeg zrak bi se značajno poboljšao, a sada slabo osim kod Vijećnice.
avetinja

#3471 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by avetinja »

Hajlac wrote: 25/01/2020 17:23 Image
Meni je ovo malo čudno. Kako može biti ovolika razlika između Skendrije i Vijećnice, između ambasade i Otoke?
dorkcic

#3472 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dorkcic »

Airvisual dobija informacije s Otoke i kod Vijećnice od našeg hidrometeorološkog zavoda koji ne mjeri PM2.5 čestice (u 21. stoljeću), a te su najopasnije. Oni mjere samo PM10. Ameri imaju svoj mjerni instrument koji je tačniji i prikazuje PM2.5, a neko izgleda ima isti aparat na Skenderiji (ima se kupiti kod ove kompanije).
Santic_Aleksa

#3473 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Santic_Aleksa »

Ma dražesno je kod Vijećnice. :lol: :lol:

Spoiler
Show
Image
zigzag

#3474 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH kupuje zgradu za trajni smještaj. Javni poziv za prikupljanje ponuda za kupovinu poslovnog objekta – zgrade već je objavljen.

Objekat treba ispunjavati zahtjeve Fonda, odnosno treba imati poseban pristup i ulaz, sa posebnim infrastrukturnim sadržajima, na području grada Sarajeva, općine: Novi Grad, Stari Grad, Centar ili Novo Sarajevo, te treba biti smješten u blizini gradske prometne saobraćajnice.

Također, pozivom je precizirana i površina objekta koja mora iznositi najmanje 1.500 m2, sa minimalno 20 parking mjesta i minimalno pet garažnih mjesta. Maksimalna spratnost objekta je prizemlje i tri sprata. Maksimalna cijena ponude kako je navedeno u pozivu iznosi do 6.000.000,00 KM.
Kaže treba im i ložač za kotlovnicu.
espn

#3475 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by espn »

Rolls-Royce planira izgraditi mini nuklearne reaktore

https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /200127033

Šta mislite bi li ovakvi mini nuklearni reaktori mogli proći kod nas?

Evo druga vijest: :oops:

U FBiH povećana bruto proizvodnja struje te mrkog uglja i koksa

https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-f ... /200127079
Post Reply