4G u BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
fusion_ba

#3451 Re: 4G u BiH

Post by fusion_ba »

Ali kad krenu po društvenim mrežama sa teorijama zavjere o nenormalnom zračenju 5G u odnosu na 4G...a ne shvataju da je to još jedna u nizu američkih propagandi
diablobih

#3452 Re: 4G u BiH

Post by diablobih »

Mehemed wrote:Kaže treba postaviti milion antena da radi kako treba :lol: :lol: :lol: , bilo bi nam gore nego u Černobilu.
ne steti uopste.
MTV

#3453 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

Odmah ti otpadne glava :oops:
Tesla Edison

#3454 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

Ovi što govore o štetnosti, da li znaju razliku između jonizirajućeg i nejonizirajućeg zračenja i koje si frekvencije istih?

Koliko dana se maksimalno smije boraviti u Pripjatu a koliko godina i decenija se koristi GSM sa neuporedivo jačim nejonizirajućim zračenjem nego što je trenutno jonizirajuće u Pripjatu?

Koja je frekvencija vidljive svjetlosti?
Mehemed
Vozim: automobil

#3455 Re: 4G u BiH

Post by Mehemed »

To za 2G(GSM) sam čitao, dok ne uspostavi poziv, dok ne krene zvoniti treba držati telefon što dalje od sebe, dok kada krene zvoniti to zračenje je dosta manje :D
l33t

#3456 Re: 4G u BiH

Post by l33t »

Mehemed wrote:To za 2G(GSM) sam čitao, dok ne uspostavi poziv, dok ne krene zvoniti treba držati telefon što dalje od sebe, dok kada krene zvoniti to zračenje je dosta manje :D
sta sta sta ? kod mene je non stop 2g zbog baterije, jel bolje da prebacim na 3g ako je manje zracenje :D :D
Tesla Edison

#3457 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

Razlika između štetnog neionizirajućeg i štetnog ionizirajućeg zračenja:

Neionizirajuće zračenje ili neionizirajuća radijacija odnosi se na bilo koju vrstu elektromagnetnog zračenja koja ne posjeduje dovoljno energije po kvantu da može izazvati ionizaciju — odnosno da ukloni elektron iz atoma ili molekule. Umjesto stvaranja iona prilikom prolaska kroz materiju, elektromagnetno zračenje ima dovoljno energije samo za ekscitaciju, odnosno prelazak elektrona na više energetsko stanje.

Blisko ultraljubičasto, vidljivo, infracrveno, mikrovalno, radiotalasi i niskofrekventne RF (dugi talasi) su primjeri neionizirajućeg zračenja. Vidljivo i blisko ultraljubičasto zračenje mogu podstaći fotohemijske reakcije, ionizirati neke molekule ili ubrzati radikalske reakcije, kao npr. fotohemijsko starenje boja ili razlaganje aromatskih komponenata u pivu što dovodi do promjene okusa. Sunčeva svjetlost koja dospije na Zemlju je velikim dijelom neionizirajuće zračenje, sa izuzetkom ultraljubičastog zračenja. Većina ionizirajućeg zračenja se filtrira preko Zemljine atmosfere. Statička polja nisu izvor zračenja.

Neionizirajuće zračenje može proizvesti nemutagene efekte kao npr. poticanje termalne energije u biološkom tkivu, što dovodi do opekotina (kada tkivo "izgori" os sunčanja"). U smislu potencijalnih bioloških efekata, neionizirajuće zračenje se može podijeliti na:

Optička radijacija, kada može doći do ekscitacije elektrona (vidljiva svjetlost, infracrveno zračenje) - Vidljiva svjetlost
Dio spektra čije su talasne dužine manje od tijela i može doći do zagrijavanja putem indukcije (mikrotalasno i visokofrekventno RF) - Mikrovalne pećnice
Dio spektra čije su talasne dužine veće od tijela i rijetko dolazi do zagrijavanja putem indukcije (nisko frekventno RF, statička polja) - WiFi, 2G, 3G, 4G, 5G,..., nG

Čeronobil:

Ionizirajuće zračenje je pojava prijenosa energije u obliku fotona (kvanti elektromagnetskog zračenja) ili masenih čestica, a koje ima dovoljno energije da u međudjelovanju s kemijskom tvari ionizira tu tvar. Ionizirajuće zračenje posljedica je promjene stanja materije u mikrosvijetu. To su promjene u energiji ili u sastavu atoma ili atomske jezgre, pri čemu se emitiraju fotoni ili druge čestice. U međudjelovanju s tvari dolazi do izmjene energije i izmjene strukture ozračene tvari. Takve posljedice mogu biti korisne, ali i vrlo štetne.

Ionizirajuće zračenje je pojava za koju ljudska osjetila nisu razvijena, za razliku od mnogih drugih pojava u prirodi. Izravne posljedice djelovanja ionizirajućeg zračenja na živi svijet većinom su zakašnjele i teško ih je povezati s uzrokom. Čovjek može biti izložen i smrtonosnoj dozi ionizirajućeg zračenja, a da u samom trenutku ozračivanja ništa ne osjeti. Posljedice ozračivanja, bez osjetilne veze s uzrokom zapažaju se tek nakon nekog vremena, od nekoliko sati do nekoliko dana ili čak godina, što ovisi o vrsti i svojstvima tog zračenja. Otuda je razumljiv čovjekov strah, a poznavanje osnovnih svojstava ionizirajućeg zračenja, međudjelovanja zračenja s tvari, a posebno djelovanja zračenja na živa bića, je neobično važno u stručnom i psihološkom smislu.

Ionizirajuće zračenje se može sastojati od snopa čestica visokih energija (protona, alfa-čestica ili beta-čestica) ili elektromagnetskoga zračenja visoke frekvencije (gama-zračenje, rendgensko zračenje, ultraljubičasto zračenje). Ionizirajuće zračenje može imati poguban učinak na molekule tvari, a posebno na biološka tkiva.
diablobih

#3458 Re: 4G u BiH

Post by diablobih »

Mehemed wrote:To za 2G(GSM) sam čitao, dok ne uspostavi poziv, dok ne krene zvoniti treba držati telefon što dalje od sebe, dok kada krene zvoniti to zračenje je dosta manje :D
Nemoj citati vise :D
REDDEVILS

#3459 Re: 4G u BiH

Post by REDDEVILS »

Evo malo da popravimo ranking na Speedtest Global Indexu :D

Vlakovo
Image

Ilidža - Terminal
Image

Općina Ilidža
Image

Grand Centar - Ilidža
Image

Novo Sarajevo - Socijalno
Image

Baščaršija - Sebilj
Image
DonieBrasco

#3460 Re: 4G u BiH

Post by DonieBrasco »

Treba jos dobro raditi na infrastrukturi da bi 4G radio kako treba, koliko mi samo kasnimo za ostatkom svijeta to je strasno.
beni-bu-man

#3461 Re: 4G u BiH

Post by beni-bu-man »

MTV wrote:Odmah ti otpadne glava :oops:
I cuna
beni-bu-man

#3462 Re: 4G u BiH

Post by beni-bu-man »

l33t wrote:
sta sta sta ? kod mene je non stop 2g zbog baterije, jel bolje da prebacim na 3g ako je manje zracenje :D :D
ma jok, kad vidis ili cujes da telefon zvoni bacaj ga sto dalje od sebe :lol:
MTV

#3463 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

:lol: :lol:
beni-bu-man wrote:
MTV wrote:Odmah ti otpadne glava :oops:
I cuna
Pa dobro nisam precizirao koja glava :mrgreen:
Sanjarko

#3464 Re: 4G u BiH

Post by Sanjarko »

:lol:
FaceOff

#3465 Re: 4G u BiH

Post by FaceOff »

DonieBrasco wrote:Treba jos dobro raditi na infrastrukturi da bi 4G radio kako treba, koliko mi samo kasnimo za ostatkom svijeta to je strasno.
Pa hajde preciziraj u cemu to, ako izuzmemo cinjenicu da smo 4G dobili prekasno, zadnji itd itd, ali ta prica je vec apsolvirana milion puta,
Vidis recimo 4G+ BHT-a meni radi savrseno i jako sam zadovoljan. U istoj toj Evropi u sred Berlina 4G mi nije mogao uhvatiti brzinu vecu od 20 Mb/s.

Ne zelim ni na koji nacin porediti ni BiH i Njemacku ni BHT i Deutsche telekom ili druge njemacke operatere, ali sa 4G+ mrezom BHT je uradio dobru stvar. Da se mreza treba/mora siriti dalje na manje urbana mjesta, svakako da treba.
escobar__

#3466 Re: 4G u BiH

Post by escobar__ »

Bezvezno šupljiranje, 4G mreža i kod mene (Eronet) radi savršeno dobro, a koliko sam vidio kod starog i BH Telekom leti.
Mehemed
Vozim: automobil

#3467 Re: 4G u BiH

Post by Mehemed »

Samo još pokrivenost i to je to, to će doći vremenom, ne može odmah sve. Što se tiče brzine i stabilnosti radi sasvim uredno.
zemomak

#3468 Re: 4G u BiH

Post by zemomak »

jel ijedan operater stavio u funkciju VoLTE i VoWIFI?
MTV

#3469 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

Nije.
vojopd

#3470 Re: 4G u BiH

Post by vojopd »

Niti ce uskoro.
HardCore

#3471 Re: 4G u BiH

Post by HardCore »

Mtel je je sranje u Sa, na ilidzi skoro ga i nema, a kad ima download bude 2 :(
toooka

#3472 Re: 4G u BiH

Post by toooka »

HardCore wrote:Mtel je je sranje u Sa, na ilidzi skoro ga i nema, a kad ima download bude 2 :(
Mtel je u većini mjesta sranje... 4G samo u strogom centru većih gradova: iz Tuzle kad krenem prema Doboju, nestane kod BKC-a, H+ (na nekim mjestima i samo E) je sve do ulaza u Doboj kad opet ima 4G
boshniak

#3473 Re: 4G u BiH

Post by boshniak »

Potvrdjujem za mtel, 4G nisam prebacio vise od 25MB/s i to u strogom centru, a 3G kreće se od 2-7MB/s, to su moja iskustva sa mtel prepaid karticom u FBiH gdje sam ulovio 4G. Tako da mtelov 4G dođe ko telecomov 3G, eronet (haloo) nesto bolji od mtela. Telecom je stvarno odradio posao u FBiH, ne krećem se po RS-u pa ne mogu tvrditi.
escobar__

#3474 Re: 4G u BiH

Post by escobar__ »

m:tel je čini mi se digao ruke od Federacije, one bazne koje imaju su tu reda radi (da ispoštuju uslove dozvole) ali da se mreža popravlja na bilo kakav način baš i ne.
fusion_ba

#3475 Re: 4G u BiH

Post by fusion_ba »

S druge strane BHT u RS sasvim solidno ulaze. 4G pokrivaju laganim tempom. BL od samog pocetka ima 4G i siri se van samog grada.
Post Reply