Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Connaisseur Karlin

#3451 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

sekerbay wrote:
Connaisseur Karlin wrote:pitaj konkretno sto ti nije jasno
Pa ovo što smrle govori oko ovih što kucaju I zrače.
Kod nas hodže ovo tarik prevode kao danica.
Connaisseur Karlin wrote:sto vam sejh da vas uci o religiji u 21 stoljecu
Pa duša draga, možda niko od nas nije sjedio i izučavao hadise. Možda ne poznajemo arapski.
Zato. Komplikovano je to sa hadisima.
Jesi li to ti čitala neku zbirku?
procitaj definicjiu i osobine zvijezda u svemiru

astonomija je starija od Islama

danas imas sve prevode, sejhovi i hodze su bili potrebni za nepismen narod
Smrcak15

#3452 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Karlinuso Objasni narodu kako zvijezde kucaju i kako radijacija probusuje. :-D
asurbanipal

#3453 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
asurbanipal wrote: Reci to Taberiju ili Ibn Kesiru. :mrgreen:
Dokaze na stol

Sipaš na forumu iz šupljeg u prazno, pametuješ, utjeruješ ili bolje reći istjeruješ, a tražiš od mene dokaze.

Pronađi ih sam.

Sotonski stihovi, ili kako je u islamskoj tradiciji poznato - qissa al-garaniq (Priča o ždralovima) govore nam o tome kako je lično vrag/šejtan zavarao Muhammeda prilikom citiranja ajeta iz sure al-Nadžm pa je šejtanove riječi citirao kao da su Božije, a radilo se o riječima koje su mekkanskim idolopoklonicima uzdigle njihova politeistička paganska vjerovanja da su od pomisli da Muhammed prihvata njihovo idolopoklonstvo zajedno s njime Bogu pali ničice. Da, ti su stihovi od samih početaka veoma prisutni unutar islamske tradicije kao i u enicklopedijskim djelima intepretacije Kur'ana (tefsirima).
Connaisseur Karlin

#3454 Re: Islam - pitanja i odgovori

Smrcak15 wrote:Karlinuso Objasni narodu kako zvijezde kucaju i kako radijacija probusuje. :-D
nisam Karlinusa vec Karlin :)

objasnila sam :)
Smrcak15

#3455 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:
Dokaze na stol

Sipaš na forumu iz šupljeg u prazno, pametuješ, utjeruješ ili bolje reći istjeruješ, a tražiš od mene dokaze.

Pronađi ih sam.

Sotonski stihovi, ili kako je u islamskoj tradiciji poznato - qissa al-garaniq (Priča o ždralovima) govore nam o tome kako je lično vrag/šejtan zavarao Muhammeda prilikom citiranja ajeta iz sure al-Nadžm pa je šejtanove riječi citirao kao da su Božije, a radilo se o riječima koje su mekkanskim idolopoklonicima uzdigle njihova politeistička paganska vjerovanja da su od pomisli da Muhammed prihvata njihovo idolopoklonstvo zajedno s njime Bogu pali ničice. Da, ti su stihovi od samih početaka veoma prisutni unutar islamske tradicije kao i u enicklopedijskim djelima intepretacije Kur'ana (tefsirima).

Sunce ti zarko poljubim sta to pricas, da nisi povukao kakav jak dim ili popio koju ljutu...??

Kakvi ba sejtanski stihovi....kakvo je to glupo palamudjenje.

Cuj muhammed objavio dobivao od sotone...ima nekad pametno palamudjenje a ima nekad glupo palamudjenje...ovo okarakterisem kao glupo palamudjenje.

Hajde se nasali sa nama i baci nam kakav dokaz u lice :D
Smrcak15

#3456 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:
Smrcak15 wrote:Karlinuso Objasni narodu kako zvijezde kucaju i kako radijacija probusuje. :-D

Nista ti nisi objasnila, da jesi nebi te pitao.
Connaisseur Karlin

#3457 Re: Islam - pitanja i odgovori

Smrcak15 wrote:

Nista ti nisi objasnila, da jesi nebi te pitao.
ti pitas jer volis gnjaviti , a odgovor si odlicno skuzio, jer djete od 8 godina bi me odlicno razumjelo :D :lol:
sekerbay

#3458 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

Connaisseur Karlin wrote:procitaj definicjiu i osobine zvijezda u svemiru
Et, sad si me razočarala. Umjesto da mi ti objasniš iz glave u nekih 4 ili 5 rečenica, hoćeš da satima ili danima rovim po guglu dok nađem.
Connaisseur Karlin wrote:danas imas sve prevode, sejhovi i hodze su bili potrebni za nepismen narod
Nema se vremena. Vidiš da ih ni ti nisi čitala čim izbjegavaš da kažeš
zagortenej

#3459 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:
Dokaze na stol

Pronađi ih sam.

Ima onaj hadis da su svi prisutni u haremu Kabe, i muslimani i mnogobošci pali na sedždu nakon što je Muhamed izrecitovao ajete dorađene od strane šejtana.
A drugi hadis govori da su se iseljenici koji su otišli u Abesiniju krenuli nazad jer im je došla vijest da je islam pobjedio. Kad su došli blizu Meke, uvjerili su se da je informacija bila netačna.
vazi

#3460 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vazi »

Aksamhajrula uvazene dzematlije :-D

Ja se izvinjaJem, ali meni se cini da su ove nekolikestranice off i da ih treba izbrisati :metla:

Bilo bi lijepo s vase strane da otvorite sebi temu na kojoj cete se nadmudrivati i " jedi moj ćurče, jedi " ( da ne kazem ego ili sto bi uceni i upuceniji od mene rekli nefs , jedi, jedi :) )
I da ovu temu ostavite , ja bih vam bila zahvalna

:kakoste:

Mozes vjerovati ili ne , licna stvar svakog pojedinca koja se ne tice ama bas nikog drugog osim doticnu osobu. S kojim pravom , s kojim ciljem i iz koje potrebe jedni druge pokusavaju vjekovima ubijediti da su na krivom putu ?

Ja u tom vidim manjak postovanja prema covjeku . Ako kazes nesto lose o necijoj svetinji to moze znaciti da ti je svejedno sta ce to proizvesti kod te druge osobe , svejedno ti za njena osjecanja ... mrsko mi pisati i objasnjavati ali ne vidim nista kvalitetno ni lijepo u ovoj vasoj razmjeni misljenja :)

Sad se sjetih, gdje je Nasa, nisam je vidjela sto godina :?
Smrcak15

#3461 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote: Ima onaj hadis da su svi prisutni u haremu Kabe, i muslimani i mnogobošci pali na sedždu nakon što je Muhamed izrecitovao ajete dorađene od strane šejtana.
A drugi hadis govori da su se iseljenici koji su otišli u Abesiniju krenuli nazad jer im je došla vijest da je islam pobjedio. Kad su došli blizu Meke, uvjerili su se da je informacija bila netačna.
Nasali se pa nam baci koji dokaz da su doradjene od strane sejtana.
Smrcak15

#3462 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: ti pitas jer volis gnjaviti , a odgovor si odlicno skuzio, jer djete od 8 godina bi me odlicno razumjelo :D :lol:
Da da, ja namjerno nekad gnjavim, mastovito, izazovno, sexipilno :) sarmantno sa mudroscu....

Naravno da cu te gnjavit kad uljeces u moje minirane terene i bacas petarde, jer ja oponenta sa preciznim pitanjima pogadjam gdje najvise boli, da uvidi da grijesi kad daje komentare a ne poznaje materiju kao ti nego samo rekla kazala.

Nisam skuzio niti je ono bio ikakav odgovor da smo jasni.
harač

#3463 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by harač »

:lol:

ovaj je zajebao i einsteina i teslu. neotkriveni muslimanski dijamant; busuladžić no. 2 :D
arzuhal

#3464 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

arzuhal wrote:Ovo k'o ono kada kažu šta je čudan vakat :mrgreen:: ...kada bjelac bude najbolji reper, crnac najbolji igrač golfa, oficir KGB-a postane mjera razuma, itd.

...ono kada muslimani pitaju o islamu a nemuslimani im odgovaraju i objašnjavaju islam :mrgreen:
a to je kao preduslov: moras biti musliman da bi znao o Islamu :-) :lol:
Nije preduslov biti musliman nego znati o islamu :lol:
arzuhal

#3465 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

vazi wrote:Aksamhajrula uvazene dzematlije :-D

Ja se izvinjaJem, ali meni se cini da su ove nekolikestranice off i da ih treba izbrisati :metla:

Bilo bi lijepo s vase strane da otvorite sebi temu na kojoj cete se nadmudrivati i " jedi moj ćurče, jedi " ( da ne kazem ego ili sto bi uceni i upuceniji od mene rekli nefs , jedi, jedi :) )

Mozes vjerovati ili ne , licna stvar svakog pojedinca koja se ne tice ama bas nikog drugog osim doticnu osobu. S kojim pravom , s kojim ciljem i iz koje potrebe jedni druge pokusavaju vjekovima ubijediti da su na krivom putu ?

Ja u tom vidim manjak postovanja prema covjeku . Ako kazes nesto lose o necijoj svetinji to moze znaciti da ti je svejedno sta ce to proizvesti kod te druge osobe , svejedno ti za njena osjecanja ... mrsko mi pisati i objasnjavati ali ne vidim nista kvalitetno ni lijepo u ovoj vasoj razmjeni misljenja :)

Ti, ako hoćeš tako da pričaš, idi u tekiju ili bilo gdje gdje ćeš naći odgojenost, širokogrudost, obzir i mudrost, a ne ovdje...Tamo ti savjetuj i pričaj do mile volje kako da se radi i šta, ovdje ti to ne prolazi ;-)

Allah razi olsun, bytheway... :)
sekerbay

#3466 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

arzuhal wrote:Nije preduslov biti musliman nego znati o islamu
Opet to bahato, moderatorsko ponašanje :oops:
Trebam li vas, uvaženi kolega, još jednom napomenuti da sam prvi birao koga da trolam :mrgreen:
I da, ako se nastavi to drsko ponašanje, biću prinuđen da se obratim višoj instanci.
Pazi, naslov teme je jasan da jasniji ne može biti.
Sad, ako se od iste napravila trol arena, ne vidim ništa loše u tome da zamijenimo uloge pa da ja ko vjernik postavljam pitanja ateistima.
Pogotovo ako su isti do zuba naoružani znanjem sa vikipedije ili stranica egzotičnih naziva poput "razotkrivanje bliskoistočnih bajki" ili "posljednji čavao u lijesu muhamedovih izmišljotina"
Molim te, budimo parlamentarni :oops:
Bloo
Globalna šefica

#3467 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Ti, ako hoćeš tako da pričaš, idi u tekiju ili bilo gdje gdje ćeš naći odgojenost, širokogrudost, obzir i mudrost, a ne ovdje...Tamo ti savjetuj i pričaj do mile volje kako da se radi i šta, ovdje ti to ne prolazi ;-)

Malo je rano za biti pasivno-agresivan :-D .
Sačekaj da se barem 3 fildžana kafe srknu.
sekerbay

#3468 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

arzuhal wrote:Tamo ti savjetuj i pričaj do mile volje kako da se radi i šta, ovdje ti to ne prolazi
Image
arzuhal

#3469 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:

Malo je rano za biti pasivno-agresivan :-D .
Sačekaj da se barem 3 fildžana kafe srknu.
Koga da čekam? Džunupe koji ne ustaju na najvredniji sabah-namaz u hefti, onaj uoči džume-namaza, niti ga misle naklanjati? Bižiba... :mrgreen:

ps.

Ovo se svakako ne odnosi na @vazi :-D :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3470 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:

Znam, zato i moj komentar na tvoju pasivno-agresivnu politiku na sabahu :-D.

Call a spade a spade.
S tim da malo retrospektive nije naodmet i za drugu stranu :) .

Ako izdvojiš kukolj samo sa jedne strane, ostaje ti kukolj i na drugoj.
arzuhal

#3471 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:

Znam, zato i moj komentar na tvoju pasivno-agresivnu politiku na sabahu :-D.

Call a spade a spade.
S tim da malo retrospektive nije naodmet i za drugu stranu :) .

Ako izdvojiš kukolj samo sa jedne strane, ostaje ti kukolj i na drugoj.
Koji kukolj?
Bloo
Globalna šefica

#3472 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Koji kukolj?
Sad ću da odgovaram kao ti, misteriozno i hermetički:

Kukolj ćeš spoznati samorefleksijom. :oops:
zijancer

#3473 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

o čemu volite razmišljati? :)
šta vas potiče? koji su bili najobičniji i najneočekivaniji poticaji ?
Bloo
Globalna šefica

#3474 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

vazi wrote:Aksamhajrula uvazene dzematlije :-D

Jutro :D od nedžematlije
Ne ulazeci u zadnjih par stranica raznoraznih nebuloza sa OBJE strane, zar ova tema nije namjenjena za sve koji imaju neka pitanja i došli su po odgovore, bez obzira da li su vjernici ili ne?
Povremeno mi je lakše pitati npr tebe ili arzija ako već ne mogu da nađem neko meni dovoljno razumljivo objasnjenje u bespućima interneta.

Da, loše kazivanje o nečijoj svetinji je svakako necivilizirano, ali ako postavim pitanje da mi se (ne nužno ja, nego bilo ko sa ove teme) da mi se objasni nešto u vezi te svetinje na način da razumijem, onda se svakako i dodatna pitanja i upiti za pojašnjenjem ne trebaju smatrati napadom, ili čak da rezultiraju dugim tiradama, sa elementima prozelitizma.
mO k3

#3475 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mO k3 »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kata ... /180105022
neznam gdje da postavim ovo , ali kako se ovo podudara sa zakonima islama .
Jeli moze se zabraniti muslimanima da se uradi hodocasce ??
Post Reply