Pravo mi se gačanin razmahaoemil_L wrote:Hafis wrote:Vrijeme je da i ja tebe korigiram, zbog upoznavanja sa stvatnim stanjem, budući da stalno potenciraš neke postotke.emil_L
Moram te korigovati kao i tog tvog hercegovca.
Hrvati kontrolišu samo 25% Mostara a koliko ih se tamo nabilo, nevažno je. More ih biti i milion kakva fajda kad se preko Bulevara nije ni milimetra maklo.
Hrvati imovinski danas ''kontroliraju'' 75% urbane jezgre Mostara, od raštanskog ulasa do Kolonije, što podrazumijeva ''grad'' Mostar.
Bošnjaci ''kontroliraju'' dvije ulice paralelne s Neretvom, ostalo je divlja gradnja smještena na uzbrdici poviše magistrale. U tvom zbrajanju 75% Mostara ti pribrajaš podvelešku visoravan, Gornju Drežnicu i Divu Grabovicu koji su dobrih 3 cm na karti BiH udaljeni od Mostara. Ali to su sve gluposti važne za one koji pate od brojeva i postotaka.
Zašto ne kažeš da u tih ''75%'' postoji samo jedan neboder (u Zaliku- iz kojeg su gotovo svi predratni stanari prodali ili zamijenuli stanove, jer ono danas na sve liči, samo ne na stambeni objekt) i to je to.
Znam ja da je rat učinio svoje, ali tolike donacije, a tolika inertnost i nesposobnost da se nešto ne obnovi, ne pokrene, bilo što, to nisam nigdje vidio. Samo SDA šuplja i neko busanje u brojke i postotke, a okolo table ''pazite se, objekat je ruševan''. Što god su započeli od većih objekata obnavljati (a birali su se patriJoti investitori) propalo je. Bristol je danas mogao raditi, ali ponuđač bio hotelijar iz Južne Amerike, pradjedovskih hercegovačkih korjena, pa ga unatoč povoljnije ponude i ozbiljnijih namjera, odbilo i dodijelilo objekt ''investitoru'' iz Visokog, koji je samo iskopao rupetinu i ostavio ruglo nasred grada. Kao što rekoh- ne postoji objekt gdje bi čovjek mogao kupiti poštene cipele, a ne sjesti u neki restoran (osim ono malo improvizacije u Starom gradu, koje je sada ionako zatvoreno preko zime). Središnje objekte u te dvije ulice zapasali Albanci i Kinezi, a ''brate'' landaraju i roncaju na škutore ''s one strane''.
Nije nigdje bajno, svugdje ima svašta, ali da se nađu tipovi koji čak od toga stvaraju neku i prednost, i mlate još o postotcima...tuga.
A ti sada hajde mlati o Aluminiju. Usput, raspitaš li se ti kod poznanika (a radi i određen broj Bošnjaka) kolika im je plaća.Živi u snovima. Niko ti ne brani. 25% ti je sudbina i ni milimetra kvadratnog više. To ti je realnost i nikad je nećete promijeniti jer ste jednostavno nesposobni za bilo kakav ozbiljniji pokušaj mjenjanja realnosti na terenu. Kad je tako moj "ekonomsko dominantni roćko"Vrijeme je da i ja tebe korigiram, zbog upoznavanja sa stvatnim stanjem, budući da stalno potenciraš neke postotke.
Hrvati imovinski danas ''kontroliraju'' 75% urbane jezgre Mostara, od raštanskog ulasa do Kolonije, što podrazumijeva ''grad'' Mostar., de bola reci nam gdje se to van 25 % vijori šahara? Gdje izvan 25% imaš U grafite? Gdje izvan 25 % imaš ustaške naziva ulica? Da ti skratim muke,,nigdje. Toliko o tome. Sad idemo dalje.
Ili ako želiš reći Bošnjaci kontrolišu sve istočno od Bulevara dok ih se dobar dio vratio i u 25 % odakle ih je svojevremno protjerala "stara raja" (tak'i ko ti roćko)Bošnjaci ''kontroliraju'' dvije ulice paralelne s Neretvom, ostalo je divlja gradnja smještena na uzbrdici poviše magistrale. U tvom zbrajanju 75% Mostara ti pribrajaš podvelešku visoravan, Gornju Drežnicu i Divu Grabovicu koji su dobrih 3 cm na karti BiH udaljeni od Mostara. Ali to su sve gluposti važne za one koji pate od brojeva i postotaka.
Zašto ne kažeš da u tih ''75%'' postoji samo jedan neboder (u Zaliku- iz kojeg su gotovo svi predratni stanari prodali ili zamijenuli stanove, jer ono danas na sve liči, samo ne na stambeni objekt) i to je to.
Da tačno, u tih 75 % Mostara ubrojane su i navedene regije ali su isto tako u tvojih 25% Mostara ubrojane i "urbane ljepotice" od Huma do Vrdi. Pa ti sad vidi. Ako ćemo stvari gledati iz perspektive užeg gradskog jezgra, nije ni to problem. Samo reci.
Čuj jedan neboder? Pa to ti samo govori da u naših 75% žive starosjedioci Mostara koji posjeduju nekretnine. U nebodere su uvjek "nabijane došle". Kad smo već kod "što ne kažeš", što ti ne kažeš da se sve što vrijedi u Mostaru (ono što čini Mostarski brend svjetskim) nalazi upravo u ovih 75% !? Od Starog Mosta do Kujundžiluka do šireg starog grada? Ili misliš da je Mostar poznat po kenjcu sa tržnice?Ne znaš ti ništa, jer da znaš onda nebi lupao ovako površne stvari. Mostar (ne tvojih 25 % već Mostar) je 1994-te ličio na Hirošimu. Bukvalno. Nije postojalo ništa što nije bilo razrušeno dok se u tvojih 25 % vodio noćni život. E vidiš roćko u tome je razlika. Nismo krenuli sa iste ravni. Ti si sjeo na gotovo (ukradeno) a ja krenuo sa gole podine. Ali bez obzira koliko ti prdio o nekakvim ekonomskim uspjesima "ekonomsko dominantnih", činjenica ostaje da vam bilo šta ozbiljnije zavisi od Bošnjačke sadake iz Sarajeva.Znam ja da je rat učinio svoje, ali tolike donacije, a tolika inertnost i nesposobnost da se nešto ne obnovi, ne pokrene, bilo što, to nisam nigdje vidio. Samo SDA šuplja i neko busanje u brojke i postotke, a okolo table ''pazite se, objekat je ruševan''. Što god su započeli od većih objekata obnavljati (a birali su se patriJoti investitori) propalo je
Čuj objekat je ruševan? Pa zbog čega je ruševan ...aaaa roćko?![]()
Bristol je danas mogao raditi, ali ponuđač bio hotelijar iz Južne Amerike, pradjedovskih hercegovačkih korjena, pa ga unatoč povoljnije ponude i ozbiljnijih namjera, odbilo i dodijelilo objekt ''investitoru'' iz Visokog, koji je samo iskopao rupetinu i ostavio ruglo nasred grada. Kao što rekoh- ne postoji objekt gdje bi čovjek mogao kupiti poštene cipele, a ne sjesti u neki restoran (osim ono malo improvizacije u Starom gradu, koje je sada ionako zatvoreno preko zime).![]()
![]()
![]()
![]()
Dobro moj "mostarac iz stare raje"..
A šta ti znači ovo stalno ponavljanje "nema gdje cipela kupit"? Jesi li hrom u koju nogu pa nema za ove sa posebnim namjenama ili šta ? Ako je to slučaj onda se slažem a ako nije onda ti samo mogu reći .."prduckaj u lavor da klobukovi skaču" i ćuli iza Huma brato ali nećeš tako nikad postat Mostarac.
Naravno da svugdje ima svašta--generalno gledano. Pošto je to prilično generalan termin o kome bi se moglo pisati nadugačko i naširoko, onda predlažem da pišemo o onome što "nema svugdje". Šta misliš roćko? Jeli tako? Naravno da je tako.Nije nigdje bajno, svugdje ima svašta, ali da se nađu tipovi koji čak od toga stvaraju neku i prednost, i mlate još o postotcima...tuga.
Dakle, u tvojih 25 % nema Mostara roćko. Nema Starog Mosta, nema Fejićeve sa historijskim sadržajem, nema starog grada niti bilo čega drugog što Mostar čini Mostarom
A u mojih 75 % nema šahara, nema kukastih krstova, nema grafita sa slovom U, nema ustaških naziva ulica..itd..itd..
Naravno da ekonomska slika nije dobra. Ali gdje je to dobra? Jeli u kombinatu? Jeli u "vašoj" elektroprivredi? Jeli u "vašem" telekomu ? (ovo "vaši" namjerno sa navodnicima jer su i firme u vlasništvu "mrske federacije"). Svaka od navedenih firmi opstaje isključivo zbog pomoći koju im daje Sarajevo. U protivnom davno bi bilo ključ u bravu! A i sam znaš da osim ove tri kvazi-firme u tvojih 25 % nema ništa. Ama baš ništa. Restorani? Mepas? Auto kuće? pa prohoncaj jadan nisi bio po danu pa vidi koliko puta ona kasa odzvoni?
Jeli to dobra ekonomija u ZHK-u (a to vam je jelde "ponos i dika uspjeha", ma koliko suludo zvučalo)? I taj kanton bi davno bankrotiro da nije federalne ispomoći. Pa nemaju odakle isplatiti kantonalni MUP, prosvjetari štrajkuju 10 puta godišnje a ne šta drugo. O čemu još hoćeš? Hoćeš malo o Livnu i Duvnu niz koje u centru "grada" pasu krave a ulična rasvjeta pojam udaljen svjetlosnim godinama?
I onda se čudite što vam narod ode.
Najveći problem vas HDZ-ovaca je što mislite da su svi glupi a samo ste vi pametni pa nikad tamo neki Tomo iz Duvna neće skontat da mu udarate ublehe. Ubjedi Tomu da nije gladan. Ostaće pa nek glasa. Međutim, okrenu se zlo naopako, pa vas i "priglupi" Tomo iz Duvna provali, spakova se pa put "bila svita".
Iste ovakve priče, prosipali ste ljudima po srednjoj Bosni, te ekonomska dominacija, te zle "balije će rintat", moraju oni "u trokutistan" pa sad istim tim ljudima ne smijete na oči pomolit. A i kao bi? do pred same izbore ste te halavnike ubjeđivali u ovakve gluposti pa nakon izbora kad je trebalo objasniti kako u Vitezu "glupi" Bošnjo postade gradonačelnik a to je jelde "srce rvatstva" bi ona starinska o nogama i guzici.
Provaljeni ste rođune slatki.
Bježi bolan brato, ko vas ne zna. Već smo vas počeli pomalo i zaboravljati...zona sumraka.