Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
riko-ga
#3451 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ima li ko iskustva sa peletom iz Rogatice.Kvalitet.Hvala.
-
sabanss
#3452 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Imam dobra i losa. Vecina na temi losa. Nema na cemuriko-ga wrote:Ima li ko iskustva sa peletom iz Rogatice.Kvalitet.Hvala.
-
isx
#3453 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Gdje da kupim motor za miješajući 4 putni esbe ventil i koji?
- hekaton
#3454 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da li vam se desavalo i na koji nacin ste rijesavali sitaciju gdje je rozetna (otvor) na dimnjaku nize u odnosu na pec.
Pec je terfmoflux 35kwh a dimanjak shidel i sad je otvor na dimnjaku dosao nize nekih 5-6cm u odnosu na pec. Da li je moguce da se to rijesi (da se pec prikljuci na dimnjak) bez da stemam, razvljujem dimnjak?
Moze li se koristit neka rucno pravljena cijev (sulunar) koja ce imati "zakrivljenje" na sebi ili ce to smetati da pec radi kako treba jer je ta rupa na dimnajku nize ?
Pec je terfmoflux 35kwh a dimanjak shidel i sad je otvor na dimnjaku dosao nize nekih 5-6cm u odnosu na pec. Da li je moguce da se to rijesi (da se pec prikljuci na dimnjak) bez da stemam, razvljujem dimnjak?
Moze li se koristit neka rucno pravljena cijev (sulunar) koja ce imati "zakrivljenje" na sebi ili ce to smetati da pec radi kako treba jer je ta rupa na dimnajku nize ?
-
zippoo87
#3455 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
nisam neki strucnjak za odzake ali ako je samo 5-6 cm,onda ne bi trebalo da pravi problem...jer je odzak visok i on se ponasa kao vakum...sto je vislji,bolje uvlaci u sebe
ali opet,ako imas nekog poznanika,instalatera centralnog grijanja,nazovi i posavjetuj se sa njim
ali opet,ako imas nekog poznanika,instalatera centralnog grijanja,nazovi i posavjetuj se sa njim
- Maraschino
#3456 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I kod mene su majstori ostavili u redu nize otvor za pec pa je izgledalo nize. Nikakav problem. Uzeo busilicu, ocrtao gdje mi treba i rupu do rupe busio i izbusio novu rupu. U staru sam isjekao komad siporexa i uglavio u otvor a zatim izgletovao.hekaton wrote:Da li vam se desavalo i na koji nacin ste rijesavali sitaciju gdje je rozetna (otvor) na dimnjaku nize u odnosu na pec.
Kao sto rece kolega, ako se radi o par centimetara to ne bi trebao biti problem. U svakom slucaju da je bolje visocije prikljuciti pec.
-
bumerangss
#3457 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
zippoo87 wrote:nisam neki strucnjak za odzake ali ako je samo 5-6 cm,onda ne bi trebalo da pravi problem...jer je odzak visok i on se ponasa kao vakum...sto je vislji,bolje uvlaci u sebe
- hekaton
#3458 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Razlika je u 4 cm tacno (toliko je nize rupa na odzaku u odnosu na pec kad se stavi ona kriva na nju). kontam da bi to mogao dobiti prepravkom one krvie sto se stavi na pec. ma stari je odmah bio da se stema odzak ali meni zao majku muMaraschino wrote:I kod mene su majstori ostavili u redu nize otvor za pec pa je izgledalo nize. Nikakav problem. Uzeo busilicu, ocrtao gdje mi treba i rupu do rupe busio i izbusio novu rupu. U staru sam isjekao komad siporexa i uglavio u otvor a zatim izgletovao.hekaton wrote:Da li vam se desavalo i na koji nacin ste rijesavali sitaciju gdje je rozetna (otvor) na dimnjaku nize u odnosu na pec.
Kao sto rece kolega, ako se radi o par centimetara to ne bi trebao biti problem. U svakom slucaju da je bolje visocije prikljuciti pec.
- Maraschino
#3459 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To ste mislili direktno kotao prikljuciti na dimnjak? Bez imalo cijevi nego samo kriva?hekaton wrote: Razlika je u 4 cm tacno (toliko je nize rupa na odzaku u odnosu na pec kad se stavi ona kriva na nju). kontam da bi to mogao dobiti prepravkom one krvie sto se stavi na pec. ma stari je odmah bio da se stema odzak ali meni zao majku mu
Ako bi izmakao kotao od dimnjaka ta razlika bi se skoro zanemarila ili probati krivu malo prepraviti.
Kod mene je bila velika razlika pa sam morao stemati.
- hekaton
#3460 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nisam mislio direktno, bit ce pec odmaknuta 1m mozda i ima taj pad od 4cm do dimnjaka ako se koristi ona kriva koju su dovezli uz pec. Gledao sam nesto mozda bih na njoj mogao ubiti tih par cm. ali ako taj pad od 4cm nece smetati onda ne bih nista diraoMaraschino wrote:To ste mislili direktno kotao prikljuciti na dimnjak? Bez imalo cijevi nego samo kriva?hekaton wrote: Razlika je u 4 cm tacno (toliko je nize rupa na odzaku u odnosu na pec kad se stavi ona kriva na nju). kontam da bi to mogao dobiti prepravkom one krvie sto se stavi na pec. ma stari je odmah bio da se stema odzak ali meni zao majku mu
Ako bi izmakao kotao od dimnjaka ta razlika bi se skoro zanemarila ili probati krivu malo prepraviti.
Kod mene je bila velika razlika pa sam morao stemati.
-
zippoo87
#3461 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
haha oko sokolovobumerangss wrote:zippoo87 wrote:nisam neki strucnjak za odzake ali ako je samo 5-6 cm,onda ne bi trebalo da pravi problem...jer je odzak visok i on se ponasa kao vakum...sto je vislji,bolje uvlaci u sebe
perdona me ..."viŠi"
-
goshpar
#3462 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
naručuje li iko pelet. ima li ga. kakve su cijene...
-
toure123
#3463 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ljudi imam jedno brzinsko pitanje. Pec je Stilmetalova 15kW i pelet je 100% jelovina...
Na peci imam znaci mogucnost izbora kvalitete peleta ono 1 ili 2. klasa....
Na vrecama od peleta nema nikakvih ono oznaka da je ono nesto EN A+ kvalitet ili tako nesto...
Primjetio sam da kad postavim pec na kvalitet peleta na prvu klasu da jako jako brzo trosi pelet..
Kakva bi razlika bila ako bi postavio na peci da je druga klasa peleta? Da li bi to smanjilo potrosnju ? U cemu je tacno razlika ?
Na vrecama od peleta nema nikakvih ono oznaka da je ono nesto EN A+ kvalitet ili tako nesto...
Primjetio sam da kad postavim pec na kvalitet peleta na prvu klasu da jako jako brzo trosi pelet..
Kakva bi razlika bila ako bi postavio na peci da je druga klasa peleta? Da li bi to smanjilo potrosnju ? U cemu je tacno razlika ?
-
betametazon
#3464 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
A da probas postavit pa ti nama javis ima li razlike?toure123 wrote:Ljudi imam jedno brzinsko pitanje. Pec je Stilmetalova 15kW i pelet je 100% jelovina...
Pretpostavljam da su drugaciji parametri rada ventilatora i tako to...probaj, sta te kosta; ako bude hos losije vratis na 1 i cao
- Maraschino
#3465 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ako brze trosi pelet(jelov) vjerovatno da brze postize zadanu temperaturu u kotlu. Sta ti se onda desava?toure123 wrote:Ljudi imam jedno brzinsko pitanje. Pec je Stilmetalova 15kW i pelet je 100% jelovina...
Prebacivanje postavki na drugu klasu, kao sto rece kolega, vjerovatno da se i postavke mijenjaju(duzina rada puza, broj obrtaja na ventilatoru, temperatura izlaznig gasova...).
-
gagy06
#3466 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ima li iko iskustva sa Termofluks Pelling kotlom: naime zadnjih destetak dana imam problem sa potpalom-krene da gori i onda javi Alarm-neuspjela potpala. Onda nakon gasenja i paljenja potpali. Imam sobni termostat EMOS, i sada u principu moram rucno da palim svaki puta. Pelet je isti, nista nisam mijenjao.
-
isx
#3467 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Thermoflux pelling eco ovdje, uvijek savršeno pali. Nikad ni najmanjeg problema.
-
gagy06
#3468 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I kod mene nije bilo problema, sada odjednom bez ikakvog razloga (bar ja mislim)-nit sam mijenjao pelet, nist sam sta cackao...
- Maraschino
#3469 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Meni se samo jednom desilo prilikom prvog paljenja u sezoni. Vjerovatno pelet malo navukao vlage ili nesto sitno. Poslije drugog paljenja nikada se vise nije pojavio problem.gagy06 wrote:I kod mene nije bilo problema, sada odjednom bez ikakvog razloga (bar ja mislim)-nit sam mijenjao pelet, nist sam sta cackao...
Kod tebe isto mislim da je nesto do peleta.
- Filter
#3470 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
da li se problem desava na svakom prvom paljenju?gagy06 wrote:Ima li iko iskustva sa Termofluks Pelling kotlom: naime zadnjih destetak dana imam problem sa potpalom-krene da gori i onda javi Alarm-neuspjela potpala. Onda nakon gasenja i paljenja potpali. Imam sobni termostat EMOS, i sada u principu moram rucno da palim svaki puta. Pelet je isti, nista nisam mijenjao.
kreni od najjednostavnije stavke. provjeri kontakte na termostatu i zamijeni baterije ili iskopcaj termostat par dana i dobro usisaj iznutra zadnji ventilator i sondu.
-
tcz
#3471 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ovdje ima, tip je siguran nije varalica.goshpar wrote:naručuje li iko pelet. ima li ga. kakve su cijene...
https://www.olx.ba/artikal/22637568/pelet-za-grijanje/
-
gagy06
#3472 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nazvao sam servisera pa mi je dao upute za postavke (live viber) malo smo stimali i sada (zasada) nema problema. Paljenje normala.Filter wrote:da li se problem desava na svakom prvom paljenju?gagy06 wrote:Ima li iko iskustva sa Termofluks Pelling kotlom: naime zadnjih destetak dana imam problem sa potpalom-krene da gori i onda javi Alarm-neuspjela potpala. Onda nakon gasenja i paljenja potpali. Imam sobni termostat EMOS, i sada u principu moram rucno da palim svaki puta. Pelet je isti, nista nisam mijenjao.
kreni od najjednostavnije stavke. provjeri kontakte na termostatu i zamijeni baterije ili iskopcaj termostat par dana i dobro usisaj iznutra zadnji ventilator i sondu.
- Filter
#3473 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
gagy06 wrote: Nazvao sam servisera pa mi je dao upute za postavke (live viber) malo smo stimali i sada (zasada) nema problema. Paljenje normala.
- Maraschino
#3474 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Cuj nije varalicatcz wrote:ovdje ima, tip je siguran nije varalica.goshpar wrote:naručuje li iko pelet. ima li ga. kakve su cijene...
https://www.olx.ba/artikal/22637568/pelet-za-grijanje/
Klasicni svercer.
-
tcz
#3475 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
kakav je onaj iz Ilijasa ovaj nije u tom svijetu. Onaj te naruci ti dodjes i onda ti oni radnici kazu nema i sl. da je preprodavac jest i da je skup jest ali kome je frka jbg.Maraschino wrote:
Cuj nije varalica![]()
Klasicni svercer.