definicija opozicije se zasniva na kritici. puno je lakše kritizirati izvođenje radova, nego li biti izvođač radova. ti kroz kritiku nudiš alternativu građanima i ukazuješ na greške i propuste izvođača radova i ubjeđuješ masu da si ti bolji od njih.cyprus wrote:
Ne može se reći da NS u opoziciji nije radila ništa... Njihovi zastupnici su redovno najaktivniji na sjednicama... To je uostalom jedan od ključnih uzroka rasta popularnosti ove stranke među informisanim glasačima...
Ali slažem se - da bi vidjeli šta NS zaista može, onda moraju prihvatiti priliku da uđu u vlast... Vječni boravak u opoziciji nema nikakvog smisla...
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#34476 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
MK81
#34477 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Osnovno načelo NS jeste da prilikom glasanja glasaju u skladu sa stavovima organa stranke i to vođeni isključivo činjenicama da li smatraju da je nešto korisno i dobro ili ne. Ne vode se (kao svi drugi) od koga neki prijedlog ili rješenje dolazi.Control panel wrote:Da to je tacno. Glasali su za kandidata SDU-a kojeg je podrzavala SDA za gradonacelnika. Nisu htjeli glasati za kandidata SDP-a. SDU je bio sa SDA kad su smijenili SDP-SBB vladu.hzsa22 wrote:S obzirom da je davno bilo, da li je NS vec koalirala sa SDA na nivou GV Sarajeva? Znam da je bilo neke price ali ne mogu se sjetiti.
Ako je tacno, onda je glupo pricati o bilo kakvim principima. Ako nije, onda trebaju definitivno uci u siroku koaliciju bez SDA gdje iako druga stranka na kantonu moraju biti spremni na manji kolac i naci neki minimalni set pitanja sa ostalima o kojima se mogu dogovoriti a koji mogu imati brzo ostvarive rezultate kao podlogu za lokalne izbore 2020.
Isti slucaj je bio u opcini centar. Njihova vijecnica Varja Nikolic je izabrana za predsjedavajucu opcinskog vijeca glasovima SDA.
Naravno NS-ovci to spinuju i govore kako oni nikad nisu bilo u koaliciji sa SDA. nisu mozda zvanicno ali su glasali za sve njihovo, sjetite se kako je NS-pedja glasao za dinin budzet kantona sarajevo.
Pitanje za NS, da li smatraju da imaju dovoljno dobrog kadra ( bio on stranački ili ne) za kvalitetno učešće u vlasti? Objektivan odgovor bi volio čuti.
Drugo, mislim da stranica NS nije dovoljno dobro organizovana u smislu da ne obiluje informacijama u skladu sa angažmanom stranke u praksi.
I treće da li postoji neki vid stranačkog tijela koje se bavi kadrovima. Ovo pitam jer sam "nabasao" na vašeg vijećnika u Novom Gradu i smatram da ne odražava kvalitet za koji se zalažete. Da ne bi bilo da ne pričam činjenicama:
- U vrijeme studiranja je namjestio jako mnogo ispita u kafani koju je držao na Grbavici preko profesora Blagote Lučića koji je tu "cugao". Ovo je javna tajna generacija koje su studirale dok je dotični provodio dane ne fakultetu.
- Magistrirao je na Internacionalnom univerzitetu „Philip Noel Baker“, koji je zatvoren, i koji je predmet istrage nadležnih organa zbog sumnjivog sticanja diploma. Danas ta ustanova i ne postoji.
- Sada je docent na fakultetu u Vitezu gdje je doktorirao.
- Ko god je poznavao ovog "doktora" zna da je dotični bukvalno nepismen. Nije znao napisati tri prosto proširene rečenice.
E sad, ovo pišem samo kao primjer kako ne treba raditi. Protiv čovjeka nemam ništa. Smatram da je kontraproduktivno, dugoročno, da se ovakav lik uopšte spominje u kontekstu ove plemenite ideje. Po meni sa ovakvim životnim putem jasno pokazuje kakav je moral u pitanju i na šta je spreman.
-
hzsa22
#34478 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne kontam, kakva dobronamjerna zapazanja. Zar stvarno mislis da se ovaj blok A-SDA, PDA, NB, NiP nece raspasti cim se prvom ponudi dio kolaca?! Fudo Kasumovic prije 10 dana na pitanje o Kukicu govori: nema sanse. Politika je kurva i mnoge stvari rukovodstvo uradi od kojih se biracima prevrne u stomaku. NSu su i ranije nudjene pozicije pa nisu prihvatali ukoliko su bile u pitanju tzv. matematicke igranke.high_volume wrote:Milina mi čitati ovakve dušebrižničke savjetnike i njihova dobronamjerna zapažanja, sve sa strane...hzsa22 wrote:S obzirom da je davno bilo, da li je NS vec koalirala sa SDA na nivou GV Sarajeva? Znam da je bilo neke price ali ne mogu se sjetiti.
Ako je tacno, onda je glupo pricati o bilo kakvim principima. Ako nije, onda trebaju definitivno uci u siroku koaliciju bez SDA gdje iako druga stranka na kantonu moraju biti spremni na manji kolac i naci neki minimalni set pitanja sa ostalima o kojima se mogu dogovoriti a koji mogu imati brzo ostvarive rezultate kao podlogu za lokalne izbore 2020.![]()
![]()
Siroka koalicija od 5-6 stranaka je po meni gora varijanta od bilo kakve druge - strasno smanjuje manevarski prostor za rad onima koji to zele i raspast ce se na prvoj podjeli kolaca a ostaviti dalekosezne posljedice. Slazem se naravno da je zagrljaj sa SDA zagrljaj smrti u 90% slucajeva ali do sada nisu imali koalicionog partnera koji je bio kadar neke stvari uraditi - sbih, df,sdp, sbb - masa propalih politicara i preletaca iz drugih stranaka kojima je osnovna vodilja kako se nakacit na drzavnu sisu.
Ako je jedini zajednicki faktor 5-6 stranaka izbacivanje SDA iz vlasti onda je bolje da se trazi rjesenje za nove izbore.
- pepeljara
#34479 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Za Peru, ili bilo koga ko ce imati tezinu u vladi iz NS.
Zarolajte pitanje akciza. Evo sad ce godina nakon sto nas lihvari natovarise sa + 30 pfeninga (20 od akciza + onako sto su digli i dizu i dalje bez kontrole vlade), a nemamo informacije jel se 1 metar autoputa od tih para izgradio.
Gdje su pare, tacno slovom i brojem ko je i kako utrosio pare ?
Ocigledno nikog u vlasti ev godina dana vec ne interesuje, pa budite vi produzena ruka naroda
Zarolajte pitanje akciza. Evo sad ce godina nakon sto nas lihvari natovarise sa + 30 pfeninga (20 od akciza + onako sto su digli i dizu i dalje bez kontrole vlade), a nemamo informacije jel se 1 metar autoputa od tih para izgradio.
Gdje su pare, tacno slovom i brojem ko je i kako utrosio pare ?
Ocigledno nikog u vlasti ev godina dana vec ne interesuje, pa budite vi produzena ruka naroda
- kmirsad
#34480 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Eto...vidiš da se mnogo čemu slažemo... uglavnom si napisao isto što i ja... zaista bit će teško donijeti odluku rukovodstvu NS... kako da se postavi u ovom labirintu, a da ne zaluta u bezdan... Pedja je već javno postavio jedan uslov... izglasavanje Zakona o ispitivanju porijekla imovine imenovanih dužnosnika...tu je već značajno suzio izbor...malakh wrote:složio bih se sa tobom. zaista u kantonu sarajevu i jeste presudan koalicioni kapacitet.kmirsad wrote: Tačno je posjeduje vrlo značajan, možda i presudan koalicioni kapacitet.
Ono što nema, ne postoje odgovarajuči koalicioni partneri.
De mi nabroj koje stranke podrazumjevaš pod pojmom "antisda stranke"
Nije neki rezultat izbaciti SDA da bi uveo drugi SDA, ili druge ljude iz SDA
Nije neki rezultat izbaciti SDA da bi uveo drugi PDA, ili druge ljude iz SDA,
Sjaši Guta , da uzjaše Kuka, Dino... ideološki protivnici ...
a šta da ti kažem o njihovim potencijalnim koalicionim partnerima. uzmimo samo u obzir činjenicu da su mahom svi dobili glasove na priči protiv sda, a pogotovo ih je dobio kifla. čak je u toj borbi protiv sda iskoristio i arijanu memić, sestru od ubijenog džanana memić, i tako se želio dokazati kao najveća opozicija sda.
tu su naravno i sdp i df, ali i hadžibajrić kojeg je sda na posljednjim lokalnim izborima veoma snažno nagazila. sve zajedno, oni imaju preko 20 ruku i sasvim dovoljno da formiraju jednu stabilnu većinu.
slažem se sa tobom da su naša stranka i narod i pravda ideološki protivnici i neistomišljenici, ali sa druge strane, peđa i kifla su privatno jako dobri jarani i to bi i moglo prevagnuti za buduću koaliciju.
budući da je naša stranka osvojila fenomenalan rezultat u kantonu sarajevu, očekujem da samo u istom i budu vlast. u svim ostalim kantonima mogu biti konstruktivna opozicija i biti daleko od tih pda, a-sda, laburista i ostalih kriminogenih organizacija.
- kmirsad
#34481 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Tri si napisala nepoznaniceBanksy wrote:Samo su dvije nepoznanice u pitanju: smatraju li u NS-u da imaju kapacitet i boje li se odgovornosti, i žele li, iskreno i zaista, skinuti SDA s vlasti.
.Samo su dvije nepoznanice u pitanju:
1 smatraju li u NS-u da imaju kapacitet i
2. boje li se odgovornosti,
3. i žele li, iskreno i zaista, skinuti SDA s vlasti
- ultima_palabra
#34482 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Od vas tražim samo jedno, a to su dvije stvari: red, rad i disciplinakmirsad wrote:Tri si napisala nepoznaniceBanksy wrote:Samo su dvije nepoznanice u pitanju: smatraju li u NS-u da imaju kapacitet i boje li se odgovornosti, i žele li, iskreno i zaista, skinuti SDA s vlasti.
- Banksy
#34483 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
dvijekmirsad wrote:Tri si napisala nepoznaniceBanksy wrote:Samo su dvije nepoznanice u pitanju: smatraju li u NS-u da imaju kapacitet i boje li se odgovornosti, i žele li, iskreno i zaista, skinuti SDA s vlasti.
jesu li svjesni (pot)kapacitiranosti, pa se boje ulaska u vlast i odgovornosti koje slijede,
i žele li zaista skinuti SDA,
zašto Pedja nije bio kod Hdžfza?
- kmirsad
#34484 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ultima_palabra wrote:Od vas tražim samo jedno, a to su dvije stvari: red, rad i disciplinakmirsad wrote:Tri si napisala nepoznaniceBanksy wrote:Samo su dvije nepoznanice u pitanju: smatraju li u NS-u da imaju kapacitet i boje li se odgovornosti, i žele li, iskreno i zaista, skinuti SDA s vlasti.
- Banksy
- kmirsad
#34486 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Banksy wrote:dvijekmirsad wrote:Tri si napisala nepoznaniceBanksy wrote:Samo su dvije nepoznanice u pitanju: smatraju li u NS-u da imaju kapacitet i boje li se odgovornosti, i žele li, iskreno i zaista, skinuti SDA s vlasti.
3. i žele li, iskreno i zaista, skinuti SDA s vlasti![]()
jesu li svjesni (pot)kapacitiranosti, pa se boje ulaska u vlast i odgovornosti koje slijede,
i žele li zaista skinuti SDA,
zašto Pedja nije bio kod Hdžfza?
Mogu dati samo svoje... mišljenje
,žele li zaista skinuti SDA
Potpuno sam siguran da žele i da intezivno rade na tome... nisam siguran koga sve, pored SDA, smatraju esdeaima...
Svaka normalna, poštena, časna i čestita stranka treba toga da se boji...ne boje se samo ološi koje se ne tiče budučnost BiH, nego samo uhljebljenja... toga ima ko salate...jesu li svjesni (pot)kapacitiranosti, pa se boje ulaska u vlast i odgovornosti koje slijede,
Misliš li da se SDA; HDZ; PDA, SBB... kadrovski kapacitirani za preuzimanje odgovornosti koja slijedi... misliš li da je i jedna stranka kapicitirana potrebnim brojem poštenih, stručnih i kompetentnim kadrom potrebnim za toliki broj smijena.
Moje je mišljenje da je od svih stranaka, NS višestruko više puta i bolje opremljena kvalitetnim kadrovima, pa se i pored toga vjerovatno boje, kako pronači toliki broj nekompromitovanih kadrova.
Perfekcionizam se ovdje smatra manom.
A to je znak odgovornosti prema vlasti.
- Bancho
#34487 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kapaciteta imaju, ne boje se odgovornosti i naravno da zele skinuti SDA gdje god mogu ali ono sto nemaju i sto ih moze kostati je politicka agresivnost. U nekim svojim nastupima su previse rezervisani i blagi i nekad mi izgledaju kao izgubljeni. Ali bez obzira i dalje mislim da su trenutno najbolja politicka opcija.
-
Hakiz
#34488 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
kmirsade, nije u pitanju kapacitet, u pitanju je volja. Džaba ti znanje i sposobnost ako ćeš ljude ucijeniti time gdje moraju da se liječe.kmirsad wrote: Misliš li da se SDA; HDZ; PDA, SBB... kadrovski kapacitirani za preuzimanje odgovornosti koja slijedi... misliš li da je i jedna stranka kapicitirana potrebnim brojem poštenih, stručnih i kompetentnim kadrom potrebnim za toliki broj smijena.
Moje je mišljenje da je od svih stranaka, NS višestruko više puta i bolje opremljena kvalitetnim kadrovima, pa se i pored toga vjerovatno boje, kako pronači toliki broj nekompromitovanih kadrova.
Intelektualna sposobnost ne određuje karakter. Genije može svoju genijalnost uopotrijebiti u zlo.
Nije problem u veličini, nego kako je koristiš.
- kmirsad
#34489 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Malo mi je tvoje obrazloženje konfuzno...udrobljeno... teško je odgovoriti u kratkim crtama...Hakiz wrote:kmirsade, nije u pitanju kapacitet, u pitanju je volja. Džaba ti znanje i sposobnost ako ćeš ljude ucijeniti time gdje moraju da se liječe.kmirsad wrote: Misliš li da se SDA; HDZ; PDA, SBB... kadrovski kapacitirani za preuzimanje odgovornosti koja slijedi... misliš li da je i jedna stranka kapicitirana potrebnim brojem poštenih, stručnih i kompetentnim kadrom potrebnim za toliki broj smijena.
Intelektualna sposobnost ne određuje karakter. Genije može svoju genijalnost uopotrijebiti u zlo.
Nije problem u veličini, nego kako je koristiš.
-
Hakiz
#34490 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da pojasnim banalnim primjerom:
Nemaš koristi od čovjeka koji ima znanje i intelektualni kapacitet da bude savršen inspektor rada ako je korumpiran i pušta poslodavce da ne poštuju zakon o radu.
Dakle, intelektualni kapacitet je samo jedan faktor. Karakter je drugi.
Recimo, Sabina Ćudić. Moj problem je u tome šta da očekujem od nje na nekoj poziciji kada znam da je donijela političku odluku izazvana privatnom frustracijom. Da se ogradim, možda ima stvari koje ne znam, ali koliko znam, to je bilo tako.
Nemaš koristi od čovjeka koji ima znanje i intelektualni kapacitet da bude savršen inspektor rada ako je korumpiran i pušta poslodavce da ne poštuju zakon o radu.
Recimo, Sabina Ćudić. Moj problem je u tome šta da očekujem od nje na nekoj poziciji kada znam da je donijela političku odluku izazvana privatnom frustracijom. Da se ogradim, možda ima stvari koje ne znam, ali koliko znam, to je bilo tako.
-
MK81
#34491 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
koju odluku?Hakiz wrote:Da pojasnim banalnim primjerom:
-
Hakiz
#34492 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nema veze, ko zna zna, ko ne zna, davno prošlo vrijeme. Ima na temi o tome.
-
Novak20
#34493 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Svi smo ljudi samo ne znam zašto je fokus na ljudima iz NS koji nisu još u vlasti. Sabina je prošla dalje uz tvoju pomoć ili bez nje i ja bih više volio gledati šta radi nego pretpostavljati da li će znati raditi.Hakiz wrote:Da pojasnim banalnim primjerom:
Jbg ko zna koliko je Sebija i ala Sebija frustrirana kad se upustila u politiku i odmah sjela na vrh pa ti ni mukajet.
-
Hakiz
#34494 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sebija i njena opcija me ne interesuju. Ljutnja nije suprotnost od ljubavi, ignorisanje jeste.Novak20 wrote:Svi smo ljudi samo ne znam zašto je fokus na ljudima iz NS koji nisu još u vlasti. Sabina je prošla dalje uz tvoju pomoć ili bez nje i ja bih više volio gledati šta radi nego pretpostavljati da li će znati raditi.Hakiz wrote:Da pojasnim banalnim primjerom:
Jbg ko zna koliko je Sebija i ala Sebija frustrirana kad se upustila u politiku i odmah sjela na vrh pa ti ni mukajet.
Ko se svađa, taj se voli.
Treba li još?
-
MK81
#34495 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Novak20 wrote:Svi smo ljudi samo ne znam zašto je fokus na ljudima iz NS koji nisu još u vlasti. Sabina je prošla dalje uz tvoju pomoć ili bez nje i ja bih više volio gledati šta radi nego pretpostavljati da li će znati raditi.Hakiz wrote:Da pojasnim banalnim primjerom:
Ne treba se porediti sa gorim od sebe...
-
Novak20
#34496 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne treba.Hakiz wrote:
Sebija i njena opcija me ne interesuju. Ljutnja nije suprotnost od ljubavi, ignorisanje jeste.
Treba li još?
Koga ja volim svoje sumnje i loše stvari mu kažem u četiri oka.
ps. A dobre stvari rastelalim gdje mogu.
- kmirsad
#34497 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Novak20 wrote:Ne treba.Hakiz wrote:
Sebija i njena opcija me ne interesuju. Ljutnja nije suprotnost od ljubavi, ignorisanje jeste.
Treba li još?
-
_Scarlett_
#34498 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Imam zapravo dva pitanja.
Kako je to da NS tretraju Komsica, Suljagica, Bajrovica kao najgore moguce soviniste, a imaju sasvim pristojan ton s HDZ-om?
Kao, moraju nastupiti prijateljski da ne bi otjerali potencijalne glasace Hrvate iz Hercegovine, pa zato izbjegavaju kritike prema njima, ali su zato Komsic i ekipa za njih ljudi po kojima moraju udariti stalno.
Drugo, uspjeli ste dobiti fenomenalnih 300 glasova medju Hrvatima Hercegovine. Kako objasnjavate taj ogromni uspjeh
Kako je to da NS tretraju Komsica, Suljagica, Bajrovica kao najgore moguce soviniste, a imaju sasvim pristojan ton s HDZ-om?
Kao, moraju nastupiti prijateljski da ne bi otjerali potencijalne glasace Hrvate iz Hercegovine, pa zato izbjegavaju kritike prema njima, ali su zato Komsic i ekipa za njih ljudi po kojima moraju udariti stalno.
Drugo, uspjeli ste dobiti fenomenalnih 300 glasova medju Hrvatima Hercegovine. Kako objasnjavate taj ogromni uspjeh
-
Hakiz
#34499 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da mogu, rekao bih joj u 4 oka.Novak20 wrote:Ne treba.Hakiz wrote:
Treba li još?
Ali, tučemo mrtvog konja. Bilo, prošlo, nećemo o tome. Samo još jedna kap u čaši.
Eh, da, još nešto. Govorimo o javnim ličnostima, kandidatima i budućim funkcionerima. Tako da se nema tu šta u 4 oka.
-
criticos
#34500 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Oko HDZ nema polemike, jer su deklarirani fašisti i štovaoci ustaških tekovina. Najgori tretman zaslužuju Komšić, Bajrović i Suljagić jer su lažno deklarirani ljevičari a ujedno štovaoci ratno-hiuškače opstojnosti sistema na nacionalističkim tenzijama koje su suprotno dijametralne od politike ljevičara, uz to se kontroverzno povezuju sa socijalizmom i tekovinama Tita, što ne ide jedno s drugim. Zbog toga je moje viđenje odgovora da raskrinkavaju ono što ne pripada lijevom krilu, i po meni zato treba trošiti energiju da se taj šljam istrijebi sa političke scene kao kancer ljevice. HDZ nije ljevica. Čemu dokazivati građanima HDZ politiku, ali je potrebno lažnjake istjerati iz redova poistovjećenja sa ljevicom._Scarlett_ wrote:Imam zapravo dva pitanja.