F1 2008, 2009, 2010 and counting
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- konoplja
#34476 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Leclerc ce na kraju sezone biti drugi iza Maxa. Kakav Lando... 
-
Maliodmene
- DaysleepeR
#34478 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Legitimna je rasprava samo bez epiteta i bez etiketiranja određenih vozača._BataZiv_0809 wrote: ↑22/10/2024 10:51Bez Maxovog DNF sasvim je jasno da su sanse da Lando osvoji naslov cisto teoretske.DaysleepeR wrote: ↑22/10/2024 10:22 Generalno sve nebitno za ukupnu sliku, Lando mora da bude prvi u svakoj trci, a ako je moguće da je Max četvrti.
Sve dok su pozicijama jedan uz drugog, bez obzira, prvi drugi, treći četvrti, ko god da je ispred ili iza, ništa se ne dešava u poretku.
A rasprava o sudjenju je bitna bez obzira na aktere, ne vidim razloga da se ta tema toliko izbjegava.
Svaki vozač na gridu voli proletiti u "lafo understeer" na ivicu suprotnog dijela staze kad ga se obilazi sa vanjske strane. Apsolutno svaki.
To je dio vožnje i uči se još u kartingu. Pričati ovdje da to samo Max radi i da je liku cilj da se krši u druge je presmiješno.
Da mu je to cilj, ne da ne bi osvojio nijednu titulu, već ne bi trku pobijedio nikad.
Pogotovo su ovi smiješni što kažu "ja bi se skršio u njega" i "što se Piastri ne skrši u njega" na prvi oni na svom poslu hemijsku koja im je od firme čuvaju da je nebi kolega slučajno pokupio, a uništavali bi višemilionske bolide nako...
baš je diskusija na nivou osnovne škole...
- DaysleepeR
- DaysleepeR
#34480 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Isto tako pogledati od 37:07
https://www.youtube.com/watch?v=-zcqY5TEjRw&t=31s
Niko ozbiljan ne priča o nekim kaznama i sudijama, sudije kažu svoje i nema tu diskusije više.
Poenta je druga.
https://www.youtube.com/watch?v=-zcqY5TEjRw&t=31s
Niko ozbiljan ne priča o nekim kaznama i sudijama, sudije kažu svoje i nema tu diskusije više.
Poenta je druga.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#34481 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Ne volim ni ja etiketiranje, ali nisu forumasi krivi za njegovu reputaciju.
Meni je recimo apsolutno bilo jasno da ce bilo koji vozac koji napadne npr. Kimija iskusiti ostru odbranu ali nikad preko granica dozvoljenog. Kimi ce se braniti zestoko ali korektno.
Sa Maxom nemas takvih garancija.
Ali jedini je Lewis koji ga je otresao od svih vozaca na gridu, a i to po mom misljenju prekasno.
Vec je u Imoli trebao ostati na trkacoj putanji i rizikovati sudar u kojem bi Max bio veci gubitnik s obzirom na deficit u bodovima u tom trenutku.
Ostali vozaci se to i dalje ne usudjuju. Lando je pokusao u Austriji pa je pobrao zube.
Meni je recimo apsolutno bilo jasno da ce bilo koji vozac koji napadne npr. Kimija iskusiti ostru odbranu ali nikad preko granica dozvoljenog. Kimi ce se braniti zestoko ali korektno.
Sa Maxom nemas takvih garancija.
Ali jedini je Lewis koji ga je otresao od svih vozaca na gridu, a i to po mom misljenju prekasno.
Vec je u Imoli trebao ostati na trkacoj putanji i rizikovati sudar u kojem bi Max bio veci gubitnik s obzirom na deficit u bodovima u tom trenutku.
Ostali vozaci se to i dalje ne usudjuju. Lando je pokusao u Austriji pa je pobrao zube.
- DaysleepeR
#34482 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Ne znam buraz, ako se tema zove F1, onda se treba sankcionisati vrijeđanje vozača.
Ili preimenujte temu u Mercedes & Customer Teams all about.
Max među relevantnim ljudima u sportu kojim se bavi ima reputaciju da je jedan od GOAT-ova.
Među određenim nerelevantnim couch potatosima ima reputaciju da je incidentan.
Samo ne znam kako je nakupio tolike pobjede i titule...
Presmiješno je vrijeđati tako uspješnog vozača.
Max među relevantnim ljudima u sportu kojim se bavi ima reputaciju da je jedan od GOAT-ova.
-
Samprotivsviju
#34483 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
https://youtu.be/kLCytMTycxI?si=nzbfdbFc6JiizAER
1:00 vrijeme, Sainz je pustio Maxa nazad i dozvolio da se vrati na poziciju.
- DaysleepeR
#34484 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Plus se ignoriše što je Max naglo trznuo volanom udesno da se ne sudare i zbog toga ovoliko izletio sa staze.Samprotivsviju wrote: ↑22/10/2024 11:24 https://youtu.be/kLCytMTycxI?si=nzbfdbFc6JiizAER
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#34485 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Prije bih rekao da ti vrijedjas ljude sa kojima ne dijelis misljenje. Jer se iz tvog posta moze zakljuciti da samo couch potatosi smatraju da je incidentan. Sto nije tacno. I titula jednog od GOAT-ova ne samo da ne iskljucuje incidentnost, nego je u odredjenoj mjeri i podrazumijeva (Senna, Schumacher).DaysleepeR wrote: ↑22/10/2024 11:16 Ne znam buraz, ako se tema zove F1, onda se treba sankcionisati vrijeđanje vozača.
A "uvrede" na racun Landa ti nisu koliko vidim zanimljive
- DaysleepeR
#34486 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Ljubazno ću zamoliti izjavu biloi koga relevantnog (koja nije izrečena u afektu) da je Max incidentan vozač._BataZiv_0809 wrote: ↑22/10/2024 11:48Prije bih rekao da ti vrijedjas ljude sa kojima ne dijelis misljenje. Jer se iz tvog posta moze zakljuciti da samo couch potatosi smatraju da je incidentan. Sto nije tacno. I titula jednog od GOAT-ova ne samo da ne iskljucuje incidentnost, nego je u odredjenoj mjeri i podrazumijeva (Senna, Schumacher).DaysleepeR wrote: ↑22/10/2024 11:16 Ne znam buraz, ako se tema zove F1, onda se treba sankcionisati vrijeđanje vozača.
A "uvrede" na racun Landa ti nisu koliko vidim zanimljive![]()
Incidentan vozač je Grosjean. Bez uspjeha i trofeja, karijera u F1 obilježena incidentima.
Za Ocona se može reći da je incidentan, na kraju krajeva radi toga je dobio i otkaz.
Max je prvo talenat, pa onda race winner pa onda trostruki šampion pa tek onda žestok vozač.
A daleko od toga da je u tim incidentima glumio torpedo, nije nikad 100% krivica za incident samo na jednom vozaču.
Smeta mi da se pripisuju epiteti bilo kojem vozaču.
Makar one bile "mali" ili "dijete".
Ako nema volje ili načina da se retorika malo koriguje, nije problem,
ima i drugih diskusija na ovu temu koje su mnogo kulturnije i konstruktivnije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#34487 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
https://www.gpfans.com/en/f1-news/10243 ... collision/DaysleepeR wrote: ↑22/10/2024 11:57Ljubazno ću zamoliti izjavu biloi koga relevantnog (koja nije izrečena u afektu) da je Max incidentan vozač._BataZiv_0809 wrote: ↑22/10/2024 11:48Prije bih rekao da ti vrijedjas ljude sa kojima ne dijelis misljenje. Jer se iz tvog posta moze zakljuciti da samo couch potatosi smatraju da je incidentan. Sto nije tacno. I titula jednog od GOAT-ova ne samo da ne iskljucuje incidentnost, nego je u odredjenoj mjeri i podrazumijeva (Senna, Schumacher).DaysleepeR wrote: ↑22/10/2024 11:16 Ne znam buraz, ako se tema zove F1, onda se treba sankcionisati vrijeđanje vozača.
Incidentan vozač je Grosjean. Bez uspjeha i trofeja, karijera u F1 obilježena incidentima.
Za Ocona se može reći da je incidentan, na kraju krajeva radi toga je dobio i otkaz.
Max je prvo talenat, pa onda race winner pa onda trostruki šampion pa tek onda žestok vozač.
A daleko od toga da je u tim incidentima glumio torpedo, nije nikad 100% krivica za incident samo na jednom vozaču.
https://www.planetf1.com/news/marc-prie ... sh-austria
Samo ukucas "max incident prone" i dobijes trazeno.
I to sam izbjegavao izjave bilo koga sa aktuelnog grida kako od vozaca tako i od team principala. Kao i izjave prije nego je postao sampion ukljucivo sa izjavama iz 2021 (a o Brazilu i Saudi Arabiji bi se mogao spjev u desetercu pisati sta je frajer radio ukljucujuci sa brake testitanjem)
Naravno ti ces sad meni reci da ne pise doslovno, ali mislim da si me doveo u situaciju da dokazujem da je nebo plavo.
- drugtito2011
#34488 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Od kada ti pratiš F1 pa tvrdiš da Max nije sklon incidentima? Očigledno si propustio veliki broj utrka.DaysleepeR wrote: ↑22/10/2024 11:57Ljubazno ću zamoliti izjavu biloi koga relevantnog (koja nije izrečena u afektu) da je Max incidentan vozač._BataZiv_0809 wrote: ↑22/10/2024 11:48Prije bih rekao da ti vrijedjas ljude sa kojima ne dijelis misljenje. Jer se iz tvog posta moze zakljuciti da samo couch potatosi smatraju da je incidentan. Sto nije tacno. I titula jednog od GOAT-ova ne samo da ne iskljucuje incidentnost, nego je u odredjenoj mjeri i podrazumijeva (Senna, Schumacher).DaysleepeR wrote: ↑22/10/2024 11:16 Ne znam buraz, ako se tema zove F1, onda se treba sankcionisati vrijeđanje vozača.
-
Nisamsdaali
#34489 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Na ovom forumu ima % više navijača Hamiltona nego na britanskim, kako očekivati objektivnu diskusiju. Jednom sam pokušao i kao odgovor dobijao fore elvedina sakića
- DaysleepeR
#34490 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Da budemo realni, molim te mi napiši bilo šta iz biografija Marc Priestleya i Bradley Philpota bez da koristiš internet..._BataZiv_0809 wrote: ↑22/10/2024 12:22https://www.gpfans.com/en/f1-news/10243 ... collision/DaysleepeR wrote: ↑22/10/2024 11:57Ljubazno ću zamoliti izjavu biloi koga relevantnog (koja nije izrečena u afektu) da je Max incidentan vozač._BataZiv_0809 wrote: ↑22/10/2024 11:48
Prije bih rekao da ti vrijedjas ljude sa kojima ne dijelis misljenje. Jer se iz tvog posta moze zakljuciti da samo couch potatosi smatraju da je incidentan. Sto nije tacno. I titula jednog od GOAT-ova ne samo da ne iskljucuje incidentnost, nego je u odredjenoj mjeri i podrazumijeva (Senna, Schumacher).
https://www.planetf1.com/news/marc-prie ... sh-austria
Samo ukucas "max incident prone" i dobijes trazeno.
I to sam izbjegavao izjave bilo koga sa aktuelnog grida kako od vozaca tako i od team principala. Kao i izjave prije nego je postao sampion ukljucivo sa izjavama iz 2021 (a o Brazilu i Saudi Arabiji bi se mogao spjev u desetercu pisati sta je frajer radio ukljucujuci sa brake testitanjem)
Naravno ti ces sad meni reci da ne pise doslovno, ali mislim da si me doveo u situaciju da dokazujem da je nebo plavo.
- DaysleepeR
#34491 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
U petak započeo DTS prvu sezonu i okrenem na Austin.drugtito2011 wrote: ↑22/10/2024 12:35Od kada ti pratiš F1 pa tvrdiš da Max nije sklon incidentima? Očigledno si propustio veliki broj utrka.DaysleepeR wrote: ↑22/10/2024 11:57Ljubazno ću zamoliti izjavu biloi koga relevantnog (koja nije izrečena u afektu) da je Max incidentan vozač._BataZiv_0809 wrote: ↑22/10/2024 11:48
Prije bih rekao da ti vrijedjas ljude sa kojima ne dijelis misljenje. Jer se iz tvog posta moze zakljuciti da samo couch potatosi smatraju da je incidentan. Sto nije tacno. I titula jednog od GOAT-ova ne samo da ne iskljucuje incidentnost, nego je u odredjenoj mjeri i podrazumijeva (Senna, Schumacher).
Što je to bitno mjke ti?
- DaysleepeR
#34492 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Čisto da razbijemo famu...
-
Hans123
#34493 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Nema, samo su preglasni.Nisamsdaali wrote: ↑22/10/2024 12:43 Na ovom forumu ima % više navijača Hamiltona nego na britanskim, kako očekivati objektivnu diskusiju. Jednom sam pokušao i kao odgovor dobijao fore elvedina sakića
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#34494 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Pise u clanku ko su i sta su.DaysleepeR wrote: ↑22/10/2024 13:02
Da budemo realni, molim te mi napiši bilo šta iz biografija Marc Priestleya i Bradley Philpota bez da koristiš internet...
- DaysleepeR
#34495 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
I rest my case._BataZiv_0809 wrote: ↑22/10/2024 13:21Pise u clanku ko su i sta su.DaysleepeR wrote: ↑22/10/2024 13:02
Da budemo realni, molim te mi napiši bilo šta iz biografija Marc Priestleya i Bradley Philpota bez da koristiš internet...
-
Eisenbahner1921
#34496 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Ovakve situacije kao Russell-Bottas ili Max-Lando se dešavaju relativno često u F1. Prije svega, moja poenta je da se FIA mora jasno i detaljno pozabaviti ovim te u pauzi što jasnije donijeti odluku šta se kažnjava, a šta ne.
Hajde da pogledamo širu sliku ovih incidenata.
- Sainz je napadao Maxa, nije bio ispred njega, zajedno su krenuli i zavoj, Max je morao ići van staze. Sainz ga je pustio nazad, jer da ga je prošao dobio bi kaznu forcing another driver off the track
- Russell Bottas je ista priča. Russell je prošao Bottassa, ali ga pritom istjerao sa staze te dobio kaznu.
- Lando je napadao Maxa, nije bio ispred njega (vanjska strana ne znači nužno da je ispred njega), zajedno su ušli u zavoj, Lando ga je prošao sa vanjske strane van granica staze i dobio kaznu za gaining advantage.
Gledajući ovako, sve kazne su logične.
Jedina stvar o kojoj se može diskutovati je Maxov prolaz kroz krivinu, znajući da ga neko želi preteći. Ali, o tome se može razglabati do beskonačnosti, ovdje FIA mora jasno i detaljno, kako sam već naveo, dati do znanja šta smatra za kaznu, a šta ne. Ekstrem u ovoj situaciji je Max-Lewis incident u Brazilu gdje je Max dobro izašao sa staze, pa je morao i Lewis, ovdje je to bilo u mnogo manjoj mjeri. S druge strane, da je Lando bio ispred još par metara, prije bi ušao u zavoj i Max bi ga svojim potezom udario te bi bila kazna za Maxa. To samim tim implicira da Lando nije bio dovoljno ispred da može reći da je bila njegova krivina, a kako rekoh, FIA mora jasno dati do znanja šta vozač može raditi kad se nađe u obrambenoj poziciji kao Max ovaj put.
- Sainz je napadao Maxa, nije bio ispred njega, zajedno su krenuli i zavoj, Max je morao ići van staze. Sainz ga je pustio nazad, jer da ga je prošao dobio bi kaznu forcing another driver off the track
- Russell Bottas je ista priča. Russell je prošao Bottassa, ali ga pritom istjerao sa staze te dobio kaznu.
- Lando je napadao Maxa, nije bio ispred njega (vanjska strana ne znači nužno da je ispred njega), zajedno su ušli u zavoj, Lando ga je prošao sa vanjske strane van granica staze i dobio kaznu za gaining advantage.
Jedina stvar o kojoj se može diskutovati je Maxov prolaz kroz krivinu, znajući da ga neko želi preteći. Ali, o tome se može razglabati do beskonačnosti, ovdje FIA mora jasno i detaljno, kako sam već naveo, dati do znanja šta smatra za kaznu, a šta ne. Ekstrem u ovoj situaciji je Max-Lewis incident u Brazilu gdje je Max dobro izašao sa staze, pa je morao i Lewis, ovdje je to bilo u mnogo manjoj mjeri. S druge strane, da je Lando bio ispred još par metara, prije bi ušao u zavoj i Max bi ga svojim potezom udario te bi bila kazna za Maxa. To samim tim implicira da Lando nije bio dovoljno ispred da može reći da je bila njegova krivina, a kako rekoh, FIA mora jasno dati do znanja šta vozač može raditi kad se nađe u obrambenoj poziciji kao Max ovaj put.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#34497 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
@DaysleepeR
Dakle referenca su jednom plentf1 i racefansu a tebi nisu jer solipsisticki tumacis njihovu relevantnost
Ok.
Rest my case takodjer
Dakle referenca su jednom plentf1 i racefansu a tebi nisu jer solipsisticki tumacis njihovu relevantnost
Ok.
Rest my case takodjer
- DaysleepeR
#34498 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Vjerujem ja da su ljudi to izjavili, ali u pitanju su opskurni likovi._BataZiv_0809 wrote: ↑22/10/2024 13:50 @DaysleepeR
Dakle referenca su jednom plentf1 i racefansu a tebi nisu jer solipsisticki tumacis njihovu relevantnost![]()
Ok.
Rest my case takodjer
Je li ijedan bivši ili sadašnji F1 vozač rekao takvo nešto a da nije u afektu?
- DaysleepeR
#34499 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Plus, to famozno ko je bio ispred u apex-u krivine samo vrijedi kod obilaženja sa unutrašnje strane, a ne sa vanjske.Eisenbahner1921 wrote: ↑22/10/2024 13:49 Ovakve situacije kao Russell-Bottas ili Max-Lando se dešavaju relativno često u F1. Prije svega, moja poenta je da se FIA mora jasno i detaljno pozabaviti ovim te u pauzi što jasnije donijeti odluku šta se kažnjava, a šta ne.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#34500 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Moze li proci to sto ga je Adrian Newey nazvao budalastim?DaysleepeR wrote: ↑22/10/2024 13:51Vjerujem ja da su ljudi to izjavili, ali u pitanju su opskurni likovi._BataZiv_0809 wrote: ↑22/10/2024 13:50 @DaysleepeR
Dakle referenca su jednom plentf1 i racefansu a tebi nisu jer solipsisticki tumacis njihovu relevantnost![]()
Ok.
Rest my case takodjer
Je li ijedan bivši ili sadašnji F1 vozač rekao takvo nešto a da nije u afektu?