Ma jok ! Imali su par posjeta gdje su im sluzbeni prijatelji rekli da malo i za neko vrijeme smanje dozivljaj. Ni njima ( sluzbenim prijateljima u civilu ) nije drago sto je tako, al' heb' ga visa sila. Doso ferman iz cemtrale, mora se. A ne bi ni oni ( mislim, sluzbeni prijatelji u civilu ), al' kad je vec tako ....em11r wrote:nesto nema umjerenih i ekstremnih na forumu ovo dana ? da ne organizuju i oni kakvu akciju k'o ovi u francuskoj.
Sirija
-
Hrmpallier
#34451 Re: Sirija
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#34452 Re: Sirija
Otišli na dernek u Bočinju i Gluhovinu. 
- em11r
#34453 Re: Sirija
Kam' dnevnice za ove propustene Dane?
-
joe_black
#34455 Re: Sirija
Jena slika jaca nego 1000 rijeci...nema dalje.DuckZz wrote:
- husein_kapetan
#34456 Re: Sirija
Sasvim nova strategija ofanzivnog dejstva oklopnih jedinica SAA u rejonu Jobar-a..
Kako urbana sredina ne dozvoljava masivniju upotrebu tenkova na nivou čete u određenom pravcu napada.. sada po prvi put sudjelujemo ovoj vrsti ofanzivnog dejstva sinhronizovano i sasređeno.
Do sada su običavali upotrebljavati maksimalno dva oruđa po jednom pravcu djelovanja sa jednim oruđem u podršci.. kako neki navode, a mislim da odgovara istini, izgleda da su unutar Jobar-a uspjeli ubaciti par "crva" koji ne moraju u ovom slučaju biti "duboko grlo"- mogu biti i dobro pripremjeni operativci..
Na videu je sasvim jasan efekat iznenađenja.. da nije onih tunela kojim mogu odstupiti.. ovo bi se moglo nazvati briljantnom operacijom.
Za registrovati između ostalog je i veoma visok nivo koordinacije i discipline u djelovanju, a i komandni kadar zna svoj posao.
-
nigor
#34457 Re: Sirija
Koliko stanovnika Sirije živi na teritoriji pod kontrolom legalne sirijske vojske, koliko na kurdskim teritorijama, a koliko ih živi na teritorijo pod kontrolom kozojeba, pri tome mislim na sve moguće njihove frakcije usra , nusra, is ovi oni?
Mislim da je ova informacija važnija od one koliko ko pustinje smatra svojom teritorijom.
Mislim da je ova informacija važnija od one koliko ko pustinje smatra svojom teritorijom.
-
cbrt
#34458 Re: Sirija
Na tviteru čitam rebelske tviteraše koji navodno citiraju vladine izvore o 30-ak poginulih vojnika samo protekle nedelje u Jobaru...toliko o uspešnosti vojske ako je ovo tačno (a može da se desi i da jeste)...
Veliki napad Nusre na Nubol i Zahru na severu Alepa (šiitske enklave), navodno imaju uspeha i probili su im dve linije odbrane sa istoka...videćemo kako će se sve završiti (navodno koriste loše vreme i onemogućeno dejstvo avijacije)
Veliki napad Nusre na Nubol i Zahru na severu Alepa (šiitske enklave), navodno imaju uspeha i probili su im dve linije odbrane sa istoka...videćemo kako će se sve završiti (navodno koriste loše vreme i onemogućeno dejstvo avijacije)
- dragma
- Vozim: Pješe
#34459 Re: Sirija
Navodno su došli do mjesta gdje se nalazi drugi kružni tok označen na karti:cbrt wrote:Na tviteru čitam rebelske tviteraše koji navodno citiraju vladine izvore o 30-ak poginulih vojnika samo protekle nedelje u Jobaru...toliko o uspešnosti vojske ako je ovo tačno (a može da se desi i da jeste)...

Activists: Heavy clashes still ongoing in #Nubbol and Rebels took control of the 1st & the 2nd roundabouts.
Bombardovanje industrijske zone Al-Zahre prije napada pješadije
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=36.34 ... 5&z=15&m=b
Last edited by dragma on 08/01/2015 20:24, edited 1 time in total.
-
kanjon
#34460 Re: Sirija
Evo jedan novi video brace iz Sama:
kakvi pacijenti majko
kakvi pacijenti majko
- Challenger__
#34461 Re: Sirija
100 %. Ide R'n'R all over the World, a naročito na BI.Opetja033 wrote:Ovo sto cu napisati moze zvucati sadisticki, pogotovo jer su ljudski zivoti u pitanju i jer se radi o nevjerovatnoj ljudskoj patnji, ali pred nama su vrlo interesantna vremena kada je BI u pitanju.
- dragma
- Vozim: Pješe
#34462 Re: Sirija
Nubbol i Zahraa, branioci uništili nusrina dva tenka.

At least 20 killed in #JAN attack on Nubbl and Zahraa #Aleppo as an initial count #Syria. @glcarlstrom

At least 20 killed in #JAN attack on Nubbl and Zahraa #Aleppo as an initial count #Syria. @glcarlstrom
-
cbrt
#34463 Re: Sirija
Premda navijam za rebele nije mi drag ovaj napad na šiitske enklave, smatram ga bespotrebnim i štetnim...
Najnovija mapa (ovi se hvale kako su im zarobili čak 3 tenka videćemo koliko su u Pravu, mislim na NDF)...borbe u Nubolu još uvek traju

Jedan od tri navodno zarobljena tenka (Nusrina)

Najnovija mapa (ovi se hvale kako su im zarobili čak 3 tenka videćemo koliko su u Pravu, mislim na NDF)...borbe u Nubolu još uvek traju

Jedan od tri navodno zarobljena tenka (Nusrina)

- Klavikula
#34464 Re: Sirija
husein_kapetan wrote:
Sasvim nova strategija ofanzivnog dejstva oklopnih jedinica SAA u rejonu Jobar-a..
Kako urbana sredina ne dozvoljava masivniju upotrebu tenkova na nivou čete u određenom pravcu napada.. sada po prvi put sudjelujemo ovoj vrsti ofanzivnog dejstva sinhronizovano i sasređeno.
Do sada su običavali upotrebljavati maksimalno dva oruđa po jednom pravcu djelovanja sa jednim oruđem u podršci.. kako neki navode, a mislim da odgovara istini, izgleda da su unutar Jobar-a uspjeli ubaciti par "crva" koji ne moraju u ovom slučaju biti "duboko grlo"- mogu biti i dobro pripremjeni operativci..
Na videu je sasvim jasan efekat iznenađenja.. da nije onih tunela kojim mogu odstupiti.. ovo bi se moglo nazvati briljantnom operacijom.
Za registrovati između ostalog je i veoma visok nivo koordinacije i discipline u djelovanju, a i komandni kadar zna svoj posao.
ove zice na nekim tenkovima sa strane su improvizovani SLAT? na istim tenkovima koriste i ERO.
- Opetja033
#34465 Re: Sirija
Prema Al Jazeeri pobunjenici kontrolisu 50% Nubla a u Zehri su zauzeli juzni, industrijski, dio grada.
- husein_kapetan
#34466 Re: Sirija
Ne.. nije moguće improvizati slat.. pogotovo na ovoj način, ovim u nedostatku Kontakt-1 modula ( oštećenih ili izgubljeni) armaturnom mrežom ispunjenom običnim blokovima ili vrećama pjeska pokušavaju poboljšati nedostatnu zaštitu.. time i ove mreže na ovim T-72AVs.Klavikula wrote:husein_kapetan wrote:
Za registrovati između ostalog je i veoma visok nivo koordinacije i discipline u djelovanju, a i komandni kadar zna svoj posao.![]()
ove zice na nekim tenkovima sa strane su improvizovani SLAT? na istim tenkovima koriste i ERO.
Postoje dvije varijante SLAT ojačanja ovo
Turms-T na Uralu
I zadnje ovo:

Kompletan SLAT na T-72M1
ERA (explosive reactive armour) po određenim podacima ima oko 70% postojećih T72 u AV, S i M1 Varijanti
- shibonja
- Opetja033
#34468 Re: Sirija
Prema nepotvrdjenim informacijama pobunjenici u potpunosti kontrolisu Nubl, sitsku enklavu na sjeveru Halepa.
Takodje izgleda da je pokrenuta ofanziva i u provinciji Idlib.
Pobunjenici koriste vremenske uslove: zadnjih par dana vlada veliko nevrijeme na prostoru najveceg dijela Sirije sto onemogucava dejstvo Assadove avijacije.
Takodje izgleda da je pokrenuta ofanziva i u provinciji Idlib.
Pobunjenici koriste vremenske uslove: zadnjih par dana vlada veliko nevrijeme na prostoru najveceg dijela Sirije sto onemogucava dejstvo Assadove avijacije.
- Klavikula
#34469 Re: Sirija
@kapetane
koliko je efikasna ta improvizovana zastita. recimo moze li se reci da sigurno stiti od RPG-7 ili od RPG-18?
btw. prema Al Jazeeri (tvit ostavili prije 20ak minuta) Nusra kontrolise 50% Nubla.
koliko je efikasna ta improvizovana zastita. recimo moze li se reci da sigurno stiti od RPG-7 ili od RPG-18?
btw. prema Al Jazeeri (tvit ostavili prije 20ak minuta) Nusra kontrolise 50% Nubla.
- husein_kapetan
#34470 Re: Sirija
Klavikula wrote:@kapetane
Pruža oko 30% zaštite u odnosu na ERA module- u zavisnosti od daljine, ugla lansiranja projektila, i naravno zone pogotka, može biti parcijalno efikasna, međutim posada trpi mnogo veću štetu nego oklop i namjenski sistemi..
Po onome što iz fragmenata kredibilnog mogu zaključiti, dobro isplaniran i pripremljen napad, uz veoma jaku artiljerijsku pripremu napadaju na tri pravca. Inicijalno uz upotrebu određenog broja oklopnih oruđa a pod baražom artiljerije i minobacača su uspjeli na glavnom pravcu napada probiti linije SAA i ostvariti određeni prodor po dubini oko 500-600m, međutim da druga linija odbrane unutar urbane sredine za sada funkcioniše, nanijeli su značajne gubitke oklopnjacima, čini mi se da je SyAF sasredila svoje djelovanje po linijama opskrbe.
Mislim da je prerano donositi zaključke sada, a dostupne informacije su objektivno paušalne..
- Co0l
#34471 Re: Sirija
Sve Romel do Romela ovdje 
-
sumirprimus
#34472 Re: Sirija
stratezi.Co0l wrote:Sve Romel do Romela ovdje
- Opetja033
#34473 Re: Sirija
Izgleda da su se povukli na periferiju grada.Opetja033 wrote:Prema Al Jazeeri pobunjenici kontrolisu 50% Nubla a u Zehri su zauzeli juzni, industrijski, dio grada.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#34474 Re: Sirija
geostratezi i šahistisumirprimus wrote:stratezi.Co0l wrote:Sve Romel do Romela ovdje
- madner
#34475 Re: Sirija
Tsk, poenta kaveza jeste da aktivira mlaz u pogresnom pravcu, svaka armatura je sposobna to uraditi.
Od 1943.

Od 1943.