Pogledacu, hvala.Kikibombona wrote:Ako nadjes vremena, pogledaj ovu emisiju koju je preveo jedan forumasOpetja033 wrote:
Mislio sam na period od zadnjih mjesec dana. Malah farme su pale ranije cini mi se.
A kada su Jemenci u pitanju - imaju veze, kako nemaju. Zejdije (sitski pravac) su vecina u velikom dijelu sjevernog Jemena. Zalosno je da su oni uvuceni u ovaj sukob od strane Irana, zaista zalosno. U svojim vjerovanjima najblizi su sunitima, dobar dio i ovih malo ekstremnijih selefija (ne mislim na IS i Al Qaedu) nisu imali problema sa njima. Saudijska Arabija je recimo bila glavni saveznik, zastitnik i mentor njihovoj drzavi u Sj. Jemenu sve do njenog kolapsa 60-tih godina proslog stoljeca.
https://www.youtube.com/watch?v=wKo6wRF ... e&t=42m20s
Pokazetelj koliko Arapi respektuju, preziru i strahuju od Irana.
Kaze otprilike 'mi smo podanici Amerike, a Iran ako udje u takve odnose bice saveznik, sto ce na skupo kostati'.
Zajebani su Iranci, zele da se osiguraju, okruze saveznicima/podanicima. Sirija, Irak, Liban, Bahrein, Jemen..... Uz tradicionalno dobre odnose sa pojedinim sjeverno-africkim drzavama....... Mogli bi Iranci biti dominantan faktor na BI u narednom periodu.
Gost u emisiji Tursku vidi kao jedini spas. Eto koliko imaju vjere u sebe. Srozali su se totalno. Kada nafta prestane biti vazna bice najveci jad na planeti.
Nema se tu sta dodati, sve si rekao. Pukli su po svim savovima ali tu glavnu odgovornost snose zaljevske zemlje (Saudija, UAE, Kuvajt, Bahrein i Katar) + Egipat. Jer su oni motor arapskog svijeta. Za ovako mizerno stanje nije kriv ni Assad, ni jordanski Hashemiti, ni pijuni u Jemenu, ni MB, ni bilo koji drugi pokret/rezim u arapskom svijetu. Egipat i gore pobrojane zaljevske zemlje snose apsolutno najvecu odgovornost. Assad, Hashemiti, Oman, Jemen, Libanon, Hizbollah - to su samo pijuni drugih. Nemaju dovoljno uticaja da vode i kreiraju sopstvenu politiku. Sve dok u motorima arapskog svijeta ne dodje do promjena, nece se Arapi dici.