Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Danguba

#34376 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

PerverzMusharaf wrote:
Co0l wrote:Prosto je nevjerovatno da i nakon 20 i kusur godina ima jos uvijek ovakvih poput ovog @musharafa koji postavljaju pitanje zasto je BiH izasla iz Jugoslavije :-) Pa zar je toliko tesko shvatiti da kada je BiH izglasala obnovu nezavisnosti ta Jugoslavija odavno vise nije ni postojala jer i Slovenija i Hrvatska pa cak i Makedonija vise nisu bile u sastavu te drzave a samo zajedno sa njima to je bila Jugoslavija,bez njih je to bilo nesto sasvim drugo.
Ne mozes se otcijepiti od necega sto vise ne postoji.
obnovu? kad je bila prva nezavisnost?

ja nisam ni spominjao sloveniju vec pitao zasto bosnjaci nisu htjeli ostati u krnjoj jugoslaviji. znaci srbija, crna gora i bosna? zasto bosnjaci u toj drzavi nisu htjeli zivit? nije bitno kako se zove, nek su filipini...
pa sada ti gore @Alfons odgovorio a ti opet... :-)
u to vrijeme mi bosnjaci bi morali ratovati protiv hrvata za racun stvaranja velike srbije (knin, Karlovac, Vukovar...) jer nas tada ne bi niko nista pitao nego mobilizacija pa gdje te zapadne.
Basvod

#34377 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

Mister Yes wrote:
daddy-kool wrote: Strateški interes Bošnjaka je da BiH ostane cjelovita, što zbog teritorija, što zbog kršćanskog stanovništva koje garantuje da nas susjedi i Evropa neće potpuno ugušiti.
Pa tako mi reci. To je pošteno a ne da mi pričaš kako si veliki ljubitelj suživota sa anamoonima. Ali opet kao musliman nije valjda da se plašiš gušenja? Allah te čuva zar ne? Ako su zatvorene granice nisu aerodromi. Osnovne stvari možeš dobivati zrakom a ostalo sam uzgajaš. Preživjelo bi se nekako. Muslimani su skromni i ne traže neki luksuz. Preživjelo bi se.
Gluposti. Niko nece zatvoriti vrata trzistu, u Hrvatskoj na svakom proizvodu Halal certifikat.
Jedino gusenje koje postoji i koje ce postojati je ovo u danasnjoj BiH.
daddy-kool

#34378 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote: Pa tako mi reci. To je pošteno a ne da mi pričaš kako si veliki ljubitelj suživota sa anamoonima. Ali opet kao musliman nije valjda da se plašiš gušenja? Allah te čuva zar ne? Ako su zatvorene granice nisu aerodromi. Osnovne stvari možeš dobivati zrakom a ostalo sam uzgajaš. Preživjelo bi se nekako. Muslimani su skromni i ne traže neki luksuz. Preživjelo bi se.
Pošteno sam i za suživot. Zašto se ostale države na svijetu ne atomiziraju do najmanjeg naselja ili regije, u svakoj postoji milion oprečnih težnji i interesa? Šta misliš pokrenemo mi akciju naseljavanja nekog otoka u Hr pa proglasimo nezavisnost tog teritorija? Ista prava kao što ovdje traže samo ne bi imali političku moć blokada kao u BiH. Ali ista prava, tj nikakva.

Ostalo, nema potrebe ismijavati niti potcjenjivati vjernike.
Mister Yes

#34379 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote: Pa tako mi reci. To je pošteno a ne da mi pričaš kako si veliki ljubitelj suživota sa anamoonima. Ali opet kao musliman nije valjda da se plašiš gušenja? Allah te čuva zar ne? Ako su zatvorene granice nisu aerodromi. Osnovne stvari možeš dobivati zrakom a ostalo sam uzgajaš. Preživjelo bi se nekako. Muslimani su skromni i ne traže neki luksuz. Preživjelo bi se.
Pošteno sam i za suživot. Zašto se ostale države na svijetu ne atomiziraju do najmanjeg naselja ili regije, u svakoj postoji milion oprečnih težnji i interesa? Šta misliš pokrenemo mi akciju naseljavanja nekog otoka u Hr pa proglasimo nezavisnost tog teritorija? Ista prava kao što ovdje traže samo ne bi imali političku moć blokada kao u BiH. Ali ista prava, tj nikakva.

Ostalo, nema potrebe ismijavati niti potcjenjivati vjernike.
Zato što te regije nemaju entitetski veto i ne mogu blokirati državu?

Pazi, ja sam prvi da se zemlja ne dijeli. Ali moja priča ima jedan drugi cilj. Doći ćemo do njega. Polako :wink:
daddy-kool

#34380 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote: Zato što te regije nemaju entitetski veto i ne mogu blokirati državu?
Taj veto je 2way street i može se upotrijebiti i protiv RS. Sada što nama RS ne da u NATO ili EU trebamo pokleknuti?

Koji je tvoj interes, kada već dolazimo do toga?
Co0l

#34381 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Co0l »

PerverzMusharaf wrote:
Co0l wrote:Prosto je nevjerovatno da i nakon 20 i kusur godina ima jos uvijek ovakvih poput ovog @musharafa koji postavljaju pitanje zasto je BiH izasla iz Jugoslavije :-) Pa zar je toliko tesko shvatiti da kada je BiH izglasala obnovu nezavisnosti ta Jugoslavija odavno vise nije ni postojala jer i Slovenija i Hrvatska pa cak i Makedonija vise nisu bile u sastavu te drzave a samo zajedno sa njima to je bila Jugoslavija,bez njih je to bilo nesto sasvim drugo.
Ne mozes se otcijepiti od necega sto vise ne postoji.
obnovu? kad je bila prva nezavisnost?

ja nisam ni spominjao sloveniju vec pitao zasto bosnjaci nisu htjeli ostati u krnjoj jugoslaviji. znaci srbija, crna gora i bosna? zasto bosnjaci u toj drzavi nisu htjeli zivit? nije bitno kako se zove, nek su filipini...
Istoriju u ruke pa procitaj stagod osim mitova.
I jeste problem sto ne spominjes ono sto bi trebao spominjati (Sloveniju,Hrvatsku i Makedoniju),zato i lupas ko Maksim po diviziji i onda ocekujes da te neko ozbiljno shvati kad pitas zasto Bosnjaci (tada jos uvijek Muslimani) nisu zeljeli da zive u Velikoj Srbiji iliti krnjoj Jugoslaviji kako joj ti tepas.
Alfons Kauders

#34382 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

PerverzMusharaf wrote:
kako nije krenulo iz hrvatske? kad je bio maspok? ko je htio konfederalizaciju jugoslavije? kad je ubacena teroristicka ustaska grupa tamo negdje oko bugojna da zakuha stvar?

sve je to pod pritiskom hrvatskog šovinizma dovelo i do sloma jugoslavije onda kada je usvojen ustav iz 74. tim ustavom obesmisljena je potreba za demokratizacijom jugoslavije i uvođenjem pluralizma još davno prije pada sovjetskog saveza i pojave miloševića. jednostavno, kad su republike dobile tolike ingerencije postalo je nepotrebno da se na saveznom nivou ujedinjuju ideološki slične opcije pri eventualnim demokratskim građanskim izborima. da je jugoslavija ostala jedinstvena čak i te navodno ugrožene grupe, hrvati, slovenci, albanci, itd. zajedno bi tvorili više od 50% i stanovnistva i glasova... aliu, umjesto toga, zbog ustava iz 1974, lakše je postalo igrati na kartu nacionlizma i zaštitnika naroda/republika.

dalmacija, dubrovnik, istra nikad nisu bile dio hrvatske... sve su dobili zahvaljujuci jugoslaviji, a da za nju nisu ni ginuli. i kad se ukazala prilika, odjebali sve zivo a bosnjacima zabili noz u leđa.

teško da kome možeš prosipat etičke norme.
Dubrovnik je bio pomorska republika, nastao je ujedinjenjem plemena slavena i starosjedioca - i vec 1000 godina stanovnici Dubrovnika i Dalmacije se identifikuju kao Hrvati. Cak stavise, upravo radi te cinjenice, tampon zone u vidu Neuma i otomanskog pokroviteljstva (Dubrovnik se obogati na trgovini izmedju Venecije i Turaka) u jebenom Dubrovniku i okolini nije bilo puno mijesanja stanovnistva. Turci nisu ostavili svoj trag, kao ni Bizant prije njih, a jos manje Srbi ili Francuzi.

Ali zasto uopste pricati sa Dereticevim ucenikom. Strasno je sta ste napravili od svoje omladine u samo jednoj generaciji, strasno.
Mister Yes

#34383 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote: Zato što te regije nemaju entitetski veto i ne mogu blokirati državu?
Taj veto je 2way street i može se upotrijebiti i protiv RS. Sada što nama RS ne da u NATO ili EU trebamo pokleknuti?

Koji je tvoj interes, kada već dolazimo do toga?
Nije samo u pitanju NATO i EU. Stalnim kreiranjem krize tjeraju i investitore. Blokiraju usvajanje zakona itd.

Što se tiče cilja priče možemo o tome i odmah. Razmišljao sam onomad ko je više motivisan da se bori za multietničku zemlju i protiv podjele BiH. Relativno ateistička SDP ili relativno muslimanska SDA. Da priču ne širimo dalje jer ipak se radi o dvije najveće partije. I kako god razmišljam to bi trebao biti SDP. Iz svih razloga o kojima pišem ova dva dana. Ne sumnjam da i muslimani imaju razloga da se bore protiv podjele ali mislim da je to pitanje ateistima puno puno važnije. Sve razloge koje vi imate imamo i mi (teritorija, opkoljenost, inat itd.) ali mi imamo i jedan dodatni razlog koji nam je jako bitan. Zato ja uvijek glasam za SDP iako su mi čak i gadni kao ličnosti. Ali mislim da niko nema veći motiv da brani jedinstvenu BiH od SDP-a.
Havatar

#34384 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Havatar »

Ateisticki SDP usvoji sve sto Dodik kaze a na stetu je Bosne tako da ta tvoja tvrdnja ne stoji.
Mister Yes

#34385 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Havatar wrote:Ateisticki SDP usvoji sve sto Dodik kaze a na stetu je Bosne tako da ta tvoja tvrdnja ne stoji.
Kao na primjer šta? Hercegčetnici i danas spominju Alijansu za promjene kao nešto najgore što im se ikad desilo. I u ovom mandatu su dosta naškodili HDZ-ovima.

Sa druge strane imaju i pismeni i video dokazi da je SDA dijelila BiH i da bi je već odavno podijelila da su im Ameri dozvolili.
vivaldi

#34386 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Mister Yes wrote:
Havatar wrote:Ateisticki SDP usvoji sve sto Dodik kaze a na stetu je Bosne tako da ta tvoja tvrdnja ne stoji.
Kao na primjer šta? Hercegčetnici i danas spominju Alijansu za promjene kao nešto najgore što im se ikad desilo. I u ovom mandatu su dosta naškodili HDZ-ovima.

Sa druge strane imaju i pismeni i video dokazi da je SDA dijelila BiH i da bi je već odavno podijelila da su im Ameri dozvolili.

ma sdp je grdno zajebo sa komsicem - dalekosezan katastrofalan potez
daddy-kool

#34387 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Nije bitno koja partija nudi provođenje ove strategije, Bošnjaci će glasati za nju. SDP je puno obećavao ali slabo proveo. Možda nije moglo bolje, međutim nažalost pokazali su da im je uglavnom stalo do pozicija i para.

Koja je jedna bitnija stvar koju su uradili a da je ojačala državu? (iako bilo je nekih dobrih poteza pojedinih ministara)
Danguba

#34388 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio inicijativu za promjenu Ustava
sta li ce od ovoga ispasti... :-)
radostan dan

#34389 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

ono što ti amerikanci napišu.
u međuvremenu, čitaš bajke na forumu. rahat patnja, što bi rekli... :mrgreen:
Mister Yes

#34390 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote:Nije bitno koja partija nudi provođenje ove strategije, Bošnjaci će glasati za nju. SDP je puno obećavao ali slabo proveo. Možda nije moglo bolje, međutim nažalost pokazali su da im je uglavnom stalo do pozicija i para.

Koja je jedna bitnija stvar koju su uradili a da je ojačala državu? (iako bilo je nekih dobrih poteza pojedinih ministara)
Prave autoput, revizija RVI, obezbjedili da bude popis (što je bitno za investitore), finansijski naškodili HDZ-ovima, Izbacili SDA sa državnog nivoa, itd. A nisu popustili niti u jednoj bitnoj stvari. Moglo je bolje ali je i ovo bolje od SDA perioda. U kombinaciji sa Alijansom veoma dobro.
Mister Yes

#34391 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

radostan dan wrote:ono što ti amerikanci napišu.
Uzeo si mi riječ iz usta. Rijetko kad se može vidjeti ovako njema poslušnost kao u ovom primjeru. Dovoljno je samo pogledati snimke sa današnje sjednice. Svi gledaju u pod i šute. A ovi što izađu na pozornicu kao nešto stidljivo pričaju. Presmješno.
iamia

#34392 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by iamia »

Mister Yes wrote:
daddy-kool wrote:Nije bitno koja partija nudi provođenje ove strategije, Bošnjaci će glasati za nju. SDP je puno obećavao ali slabo proveo. Možda nije moglo bolje, međutim nažalost pokazali su da im je uglavnom stalo do pozicija i para.

Prave autoput, revizija RVI, obezbjedili da bude popis (što je bitno za investitore), finansijski naškodili HDZ-ovima, Izbacili SDA sa državnog nivoa, itd. A nisu popustili niti u jednoj bitnoj stvari. Moglo je bolje ali je i ovo bolje od SDA perioda. U kombinaciji sa Alijansom veoma dobro.

nista od gornjeg navedenog nema sa jacanjem drzave.
pitanje je koliko je sdp zasluzan za gradnju autoputa? sve je vec bilo isplanirano prije nego su oni zasjeli. a sve to moze i mnogo brze i bolje..! ,. ,.barem sto se tice autoputa.

puno ste vise uradili protiv drzave.
a najvaznije je taj sto se dali u licnu kartu i rodni list da stoji DRZAVLJANSTVO republike srpske zajedno sa BiH.
to ce vas kostati izbora.
toliko udovoljiti separatistima, ,,, a zauzvrat se dobili dodikov 8rac.
doci ce 2014,.. pa cete vidjeti. :wink:
radostan dan

#34393 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

Mister Yes wrote:
Uzeo si mi riječ iz usta. Rijetko kad se može vidjeti ovako njema poslušnost kao u ovom primjeru. Dovoljno je samo pogledati snimke sa današnje sjednice. Svi gledaju u pod i šute. A ovi što izađu na pozornicu kao nešto stidljivo pričaju. Presmješno.
toliko o skijaševoj taktici primoravanja mz-a da radi što bh patriote žele.
ostaje zavrzlamina rahat patnja, ali i ona je demistifikovana, baš na ovoj temi, prije par dana.
reklo bi se, voda ide na mlin anti bh patriota, al kc, ni oni ne znaju kako dalje.

ja predlažem moratorij na sve analize do povratka bosnologa iz banovića, i njegovih pandana s druge dvije strane.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#34394 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by independer »

radostan dan wrote:
Mister Yes wrote:
ostaje zavrzlamina rahat patnja, ali i ona je demistifikovana, baš na ovoj temi, prije par dana.
reklo bi se, voda ide na mlin anti bh patriota, al kc, ni oni ne znaju kako dalje.

ja predlažem moratorij na sve analize do povratka bosnologa iz banovića, i njegovih pandana s druge dvije strane.
A sta je tvoja analiza? Koliko vidim, ti sjedis na minderu, i podjebavas svakoga ko svoje misljenje iznese a sam se nisi udostojio nekakvo misljenje da izneses glede politickoj procesa u zemlji. Sta je tvoj stav, koja su tvoja ocekivanja, koje su tvoje zelje? Bas bih volio znati.
vee-jay

#34395 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

imam ja jednu: sve ce biti u redu samo nas tada vise nece biti :mrgreen:
славянин

#34396 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by славянин »

vee-jay wrote:imam ja jednu: sve ce biti u redu samo nas tada vise nece biti :mrgreen:
Iz toga se izvodi zakljucak da je razlog sto nista nije uredu to sto smo mi tu :mrgreen:
palermo

#34397 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

radostan dan wrote:
I pored najbolje volje, nikako ne razumijem ovu opasku o skijaševoj taktici. Niti vidim korelaciju između onoga što Skijaš piše i nekih trenutnih dešavanja. Štaviše i ako vidim, one idu u prilog Skijaševoj tezi.

A zavrzlamino predviđanje ostaje na čekanju.
radostan dan

#34398 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

independer wrote: A sta je tvoja analiza? Koliko vidim, ti sjedis na minderu, i podjebavas svakoga ko svoje misljenje iznese a sam se nisi udostojio nekakvo misljenje da izneses glede politickoj procesa u zemlji. Sta je tvoj stav, koja su tvoja ocekivanja, koje su tvoje zelje? Bas bih volio znati.
taman sam mislio odgovoriti, kako početi, obrazložiti i zvući neku poentu, kad sam vidio ovaj vi džejev post.
nekad se sa tako malo tako puno kaže.
sutra probam malo opširnije.
palermo dana 24/06/2013 22:52

I pored najbolje volje, nikako ne razumijem ovu opasku o skijaševoj taktici. Niti vidim korelaciju između onoga što Skijaš piše i nekih trenutnih dešavanja. Štaviše i ako vidim, one idu u prilog Skijaševoj tezi.
ja ne vidim tako. pobacaj sve maximalističke zahtjeve obje strane u federaciji i biće jasnija situacija, dakle ovo što sam napisao, a mister jes potvrdio - biće kako us-eu kažu. kad se to oo rješenje uporedi sa maximalističkim zahtjevima sa početka priče, vidjeće se da će obje strane biti nezadovoljne, bošnjačka sekundu nezadovoljnija.
to je moja pretpostavka, možda fulam, bumo vidjeli.
Last edited by radostan dan on 25/06/2013 00:15, edited 1 time in total.
vivaldi

#34399 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

radostan dan wrote:ostaje zavrzlamina rahat patnja
jednom davno palermo je primjetio da je u principu sustina ista izmedju njegove rahat patnje i mog stajalista o statusu quo sto su u principu identicni pojmovi, iako razlicitim formulama dolazimo do toga (u tom dijelu i jeste prostor za raspravu).

mislim da se i ova vee-jeva moze podvesti pod rahat-quo
vee-jay wrote:imam ja jednu: sve ce biti u redu samo nas tada vise nece biti :mrgreen:
radostan dan

#34400 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

razlog mog ironičnog-pesimističkog odnosa spram bh pol. zbilje, što je independer pak s pravom primjetio, je u tome da mi pričamo svo vrijeme o nadgradnji, a baze nigdje. a baza je društvo.
a tog bh društva nema , niti će ga biti , bar ne u skorije vrijeme.
valjda si me skontao, prije no što ospu paljbu ovi koji mješaju termine narod i društvo. a za društvo misle da je to zbir građana.
zato se ja slažem sa ovom vi džejevom fatalističkom polušalom.
Locked