Bodkin wrote: ↑13/07/2026 14:09
Ozimician wrote: ↑12/07/2026 17:37
Od svih mogucih komplikacija, ovom problem samoca, wtf.
Imam i ja jednog rodjaka u Sarajevu, koji je znao od 8 do 20h da provede po kafama na carsiji, meni je to bio fenomen. Eh takvima bi sigurno samoca bila problem. xD
Covjek je u pragu 100%. Moze biti jebena stvar i depresivno. Ne vama u njemackoj i austriji jer su pune nasih. Odes u nasu kafanu i zadovoljis tu socijalnu potrebu.
Ali po stoti put nije dijaspora samo njemacka i austrija
U Americi je normala da sa 18 odes na koledz, negdje daleko od roditelja, i da onda dobijes posao na nekom trecem mjestu, opet daleko od svega. Cijele firme takvih ljudi. Ne moras biti stranac da bi iskusio tako nesto.
Da odes iz Mostara u Bihac poslom i da tamo ne znas nikoga, bio bi usamljen na pocetku.
Naravno nije isto kao u stranoj zemlji, na stranom jeziku, ali boze moj, nece cijeli zivot ostati tako. Uklopis se, stvoris ponzanstva, prijateljstva, kao i svi drugi. Uostalom, ili ides negdje gdje barem imas neke veze sa nasim ljudima, ili se povezujes s porodicom, ili imas neka poznanstva, ili ides negdje gdje vec ima nasih. Ili ides negdje cisto profesionalno ili kao student, a i kao takav si vec u situaciji i okruzenju gdje nisi jedini u toj situaciji.
Ljudi se zrtvuju da nesto postignu u zivotu. Ko ne smije dalje od mahale i od sigurnosti porodice, pa makar na par godina, nema nikakvog osnova da pametuje onima kojima tako nesto nije prepreka u zivotu.
Svakom svoje.