Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

animals

#34351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by animals »

Tesko je ili nemoguce asimilirati narode..
integrisati na trziste rada nije sto i napraviti od dosljaka, domicilnog stanovnika..
pa kako su se asimilirali dosljaci u Americi..
fino, postali domororci ili istrijebili doororce, pa se asimilirali u krajolik..
geralt

#34352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

konoplja wrote: 10/07/2026 17:14 Evo gledam i ne vjerujem. Crnci u okovima, pederi prisilno kastrirani, zene zakljucane u kucama. :oops:
Egzekucije demonstranata na ulici, privodjenja americkih gradjana na ulici u ICE zatvor zbog smedje boje koze, pokusaj neustavnog ukidanja ustavnog amandmana (14.), pokusaj neustavnog uspostavljanja kontrole federalne vlade nad izborima, protjerivanje iz zemlje zbog protesta protiv Izraela, nelegalno ukidanje USAID-a, invazija na dvije drzave (dosad)...
konoplja

#34354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

geralt wrote: 10/07/2026 17:51
konoplja wrote: 10/07/2026 17:14 Evo gledam i ne vjerujem. Crnci u okovima, pederi prisilno kastrirani, zene zakljucane u kucama. :oops:
Egzekucije demonstranata na ulici, privodjenja americkih gradjana na ulici u ICE zatvor zbog smedje boje koze, pokusaj neustavnog ukidanja ustavnog amandmana (14.), pokusaj neustavnog uspostavljanja kontrole federalne vlade nad izborima, protjerivanje iz zemlje zbog protesta protiv Izraela, nelegalno ukidanje USAID-a, invazija na dvije drzave (dosad)...
Igra nastavi niz. :D
Dobro si ti to, imas uporiste. Premda mislim da je isuvise senzacionalisticki odabir pojedinih rijeci poput "egzekucije". Kako god okrenes, daleko od novoga rajha i diktatora. Sudovi su neovisni i rade svoj posao.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#34355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/guve ... /komentari

Interesuje me, zašto je naša dijaspora u Americi toliko bolje organizovana od one u evropi, iako ih je puno, puno manje?

I ovdje se sada nešto organizuje, ali to je sve nastalo zadnjih par godina.

Istraživanjem ovih američko-bosanskih organizacija, većina velikih asocijacija je nastala još početkom 2000-ih. Prvi veliki kongresi su počeli 1995.

Iznenađen sam da su "naši" baš u Illiniosu progurati dan sjećanja za genocid, imajući u vidu da je Chicago za Srbe ono što je St. Louis za Bošnjake.
jeza u ledja

#34356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

konoplja wrote: 10/07/2026 20:10
Dobro si ti to, imas uporiste. Premda mislim da je isuvise senzacionalisticki odabir pojedinih rijeci poput "egzekucije". Kako god okrenes, daleko od novoga rajha i diktatora. Sudovi su neovisni i rade svoj posao.
Ah dobro si. Nije Hitler. Sve je onda u redu.
Hendrix

#34357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

PreWiBa wrote: 10/07/2026 22:56 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/guve ... /komentari

Interesuje me, zašto je naša dijaspora u Americi toliko bolje organizovana od one u evropi, iako ih je puno, puno manje?

I ovdje se sada nešto organizuje, ali to je sve nastalo zadnjih par godina.

Istraživanjem ovih američko-bosanskih organizacija, većina velikih asocijacija je nastala još početkom 2000-ih. Prvi veliki kongresi su počeli 1995.

Iznenađen sam da su "naši" baš u Illiniosu progurati dan sjećanja za genocid, imajući u vidu da je Chicago za Srbe ono što je St. Louis za Bošnjake.
Mislim da Amerika tako omogucava da lakse organizujes te stvari. Imaju sve zive organizacije i puno se paznje pridaje tome.

Onda ovi u Americi su puno dalje od Bosne od nekog iz Njemacke. Ovaj iz Njemacke je u Bosni par puta godisnje i nema toliki osjecaj odsutnosti ni neke zelje da pravi neke organizacije dijaspore.
konoplja

#34358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

jeza u ledja wrote: 11/07/2026 00:01
Daleko od tog da je u redu, ali treba odvaditi malo i manje katastrofizirati.
Rugafet

#34359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Joj nauke oko preseljenja majko moja. :lol:
Kakve se sve teme obrađuju i kakvi biseri bacaju to je za nepovjerovat. Odeš brate, probaš, ne svidi ti se iz bilo kog razloga, vratiš se. Cao zdravo. Pojedinci od toga nuklearnu fiziku napravili
jeza u ledja

#34360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

konoplja wrote: 11/07/2026 02:06
jeza u ledja wrote: 11/07/2026 00:01

Daleko od tog da je u redu, ali treba odvaditi malo i manje katastrofizirati.
Pa katastrofiziralo se upravo u vezi imigranata. Izbice rat, propasce civilizacija.
ljubijankic

#34361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ljubijankic »

Ima li neko sa foruma da zivi i radi u Hrvatskoj? Imao bih par pitanja :-D
Ozimician

#34362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ima li nam druga @ZoomZoomKiwi , ne javlja se mjesecima na temu
Peacean

#34363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Peacean »

Bosanac se vratio iz Njemačke: “Makar bio gladan i na ulici, ne bih opet tamo”

Ekonomska kriza u Njemačkoj dostiže vrhunac u 2026. godini, a dramatičan pad broja zaposlenih izazvao je talas nostalgije i masovnog povratka radnika u matične zemlje.

Prema najnovijim podacima Statističkog zavoda, u prvom kvartalu izgubljeno je više od 486.000 radnih mjesta. Pritisnuti visokim kirijama i troškovima života, radnici sa Balkana sve češće biraju povratak kući.

– Živim u Njemačkoj već devet godina i osjećam se sve umornije. Plata mi je 2.300 eura, stan plaćam 1.050 eura, vrtić 280 eura, sve ode. Roditelji su u BiH i sve su stariji. Djeca ovdje jedva govore naš jezik. Ponekad razmišljam da se vratimo. Da li se neko vratio nakon toliko godina i jeste li zažalili – stoji u pitanju postavljenom u grupi Život u Njemačkoj.

– Vratio sam se prije tri mjeseca. Plata mi je manja za 300 eura, ali jedem i pijem sa porodicom isto kao u Njemačkoj. Jednostavno živim mnogo kvalitetniji život, bez stresa, to sigurno. Sreća moje djece, moje žene i mene samog nema cijenu koja bi me vratila u Njemačku, u onaj stres i životarenje. Pa makar bio gladan i na ulici, ne bih se vratio. Ako se tamo kidaš za 2.300 eura, a u svojoj državi možeš da radiš za nekoliko stotina eura manje, život koji ćeš živjeti ovdje i tamo je nebo i zemlja – napisao je u odgovoru Đulijano.

– Nemoj da se vraćaš, opasno je. Ljudi umiru od gladi, nema struje ni vode. Cijele noći moraju da gledaju utakmice i navijaju. Svima su opečeni prsti od skidanja jagnjetine sa žara. Pod prisilom se sjedi po kafićima. More je na sat ili dva vožnje pa moraju da se kupaju u slanoj vodi. Posao pronađeš za pola sata i nema više ljenčarenja – bio je šaljiv jedan od komentatora originalne objave.

– Ja sam se vratila prije četiri godine i nisam se pokajala. Radim za manju platu, ali su mi srce i duša puni. Sami morate da odlučite šta i kako. Samo, tuđina je to i život brzo proleti. Srećno, šta god odlučili – napisala je Mirjana.

– Vratio sam se iz Njemačke prije pet godina i tri mjeseca. Otvorio sam firmu, trenutno nas je zaposleno šestoro. Raditi se mora u svakoj zemlji. Ovdje sam na svom, ne plaćam kiriju, ne plaćam preskupa osiguranja, ne plaćam godišnji porez na automobil. Stres mi je uglavnom manji. Opšte uzevši, nisam pogriješio – napisao je svoje iskustvo Ivica.

– Ako si nesrećan i srce ti jasno šalje signale da je vrijeme da se vratiš, idi. Vraćam se, nadam se do kraja godine, i za platu devet puta manju nego ovdje u inostranstvu. Srce je odlučilo. Ako umremo, umiremo zajedno, mislim metaforički – stoji u jednom od komentara.

– Nisam zažalio ni sekunde. Lijepo sam živio i u Nemačkoj, kupio kuću i živio bolje nego 50 odsto Nijemaca, ali dom je dom – piše Ivan, prenosi Telegraf.

– Nemoj da se vraćaš, bolje ti je u Njemačkoj. Radiš, plaćaš račune, podstanar si cijeli život, jedva čekaš ljeto da odeš u rodni kraj. Ljudi moji, kako možete da budete podstanari cijeli život? Radite da biste umrli, a ne da biste živjeli. U BiH svako može da zaradi 1.000 eura ako želi da radi. Popiješ jutarnju kafu, pa onu u 11 sati, doručak naručiš i donesu ti ga na posao. Živim u svojoj kući od 150 kvadratnih metara, nemam kredit. Zato mogu da odem u inostranstvo kad god poželim – savjetovao mu je Emin.
https://crna-hronika.info/bosanac-se-vr ... amo/857063
Bodkin

#34364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Kakav mentalni proljev. Smisao zivota janjetina. To su oni sto su za vikend vozili na balkan.
Ljudi djecu u bosni uce strane jezike ali on ne moze svoju maternji u njemackoj. Mrs u pm
A politicki mulj i generalno politiku i vjeru u svim porama drustva ne bih izdrzao osim ako apsolutno nikakvog drugog izbora nemam
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#34365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

konami666 wrote: 10/07/2026 12:43
Truba wrote: 10/07/2026 09:05 Bolje sigurnost u maticnoj opcini bez problema sa osiljenim strancima
Nego 2 3 puta godisnje problemi na granici
Ionako vecina ne putuje cesto
O čemu ti
Vaznija mi je sigurnost...financijska i od ubica
Nego "sloboda"
I spreman sam se odreci "slobode" radi sigurnosti

Htio sam reci bolje zivjeti prosecno u svojoj opcini
Nego iznadprosecno negdje daleko i gledat da ti ga nelegalni zabije
Post Reply