Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
daddy-kool

#34326 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote:@daddy-kool
Bojim se da nisi razumio o čemu pričam. Ja sigurno nisam razumio ovaj tvoj odgovor i kakve on veze ima sa ovim o čemu ja pričam. Posebno ovaj zadnji dio. Ali pošto se ne razumijemo ne vidim svrhe dalje da se mučimo.
Čisto da sebe pojasnim, razumijem ako ti se ne priča.

Koliko sam ja tebe razumio, ti si ekstrapolirao težnje muslimana Bošnjaka u BiH na osnovu tvojih poznanika selafija. To generalizovanje Bošnjaka vjernika na osnovu dva ekstremna podatka (outlieri) nije bilo korektno, i na takav isti način si mogao generalizovati bilo šta drugo. (npr da su Nijemci nacisti i imaju nacističke težnje ili sl)

Pripisao si zamišljene ekstremne i isključive političke ciljeve muslimanima vjernicima na osnovu tvoje predstave bazirane na malom uzorku. Problem je da taj tvoj uzorak ne bi smio biti mali pošto ti ipak živiš ovdje i sigurno poznaješ mnogo Bošnjaka muslimana, razgovaraš sa ljudima i znaš šta razmišljaju. Otud moj zaključak da mi muslimani Bošnjaci imamo veliki problem u percepciji i da to treba ispravljati, te da politika kod Bošnjaka nije dobro artikulisana.

Moj cilj kao Bošnjaka muslimana jeste cjelovita BiH sa svim njenim građanima, narodima i konfesijama, prosperitetna, mirna i uključena u evroatlanske organizacije. Takođe smatram da je građansko uređenje države put u pravom smjeru i da bi to obezbijedilo veći nivo pravde i bogatije društvo.
Basvod

#34327 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

daddy-kool wrote:
Moj cilj kao Bošnjaka muslimana jeste cjelovita BiH sa svim njenim građanima, narodima i konfesijama, prosperitetna, mirna i uključena u evroatlanske organizacije. Takođe smatram da je građansko uređenje države put u pravom smjeru i da bi to obezbijedilo veći nivo pravde i bogatije društvo.
Problem tvog cilja je sto on ukljucije druge koji nisu Bosnjaci muslimani. I moj cilj je da "kresnem Vesnu Zmijanac" al taj se moj cilj nece ostvariti jer "ona nece".
daddy-kool

#34328 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Basvod wrote:
daddy-kool wrote:
Problem tvog cilja je sto on ukljucije druge koji nisu Bosnjaci muslimani. I moj cilj je da "kresnem Vesnu Zmijanac" al taj se moj cilj nece ostvariti jer "ona nece".
Problem separatizma nije samo problem u BiH, i ne tako davno po Evropi su bili mnogi teroristički oslobodilački pokreti sa ciljem dobivanja nezavisnosti mnogih regija. Separatizam kada je jak može isforsirati novu državu (npr USA), kada nije onda je to protivustavno i protivdržavno djelovanje. Ovdje u BiH je bio jak, ali ne dovoljno. Moj cilj uključuje i Kineze, Čehe, Poljake, Jevreje, Rome i ostale, pa se mogu i oni buniti, šta sad?
RATM56

#34329 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by RATM56 »

Mister Yes wrote:
Možeš li zamisliti selefiju da upadne u Srpsko selo i siluje neku Srpkinju? Ja ne mogu. Naravno budala ima svuda ali musliman vjernik to ne smije ni pomisliti. Četnicima je to bila strategija djelovanja.
Ja ba, inače eno u Siriji ne siluju, ne odsecaju glave, ništa :lol:
Jarane, to uverenje kako su ''naši'' po prirodi naivni, dobri i humani za razliku od ''njihovih'' je uvek sjajna osnova za osvetnički pir. Tako su i četnici mislili 1990. Živeli su u uverenju da ih okružuju lukavi krvožedni katolici i prevrtljivi muslimani. Pa da se njima naivnima ne bi dogodila NDH, ima da promene ploču.
PerverzMusharaf

#34330 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PerverzMusharaf »

RATM56 wrote:
Mister Yes wrote:
Možeš li zamisliti selefiju da upadne u Srpsko selo i siluje neku Srpkinju? Ja ne mogu. Naravno budala ima svuda ali musliman vjernik to ne smije ni pomisliti. Četnicima je to bila strategija djelovanja.
Ja ba, inače eno u Siriji ne siluju, ne odsecaju glave, ništa :lol:
Jarane, to uverenje kako su ''naši'' po prirodi naivni, dobri i humani za razliku od ''njihovih'' je uvek sjajna osnova za osvetnički pir. Tako su i četnici mislili 1990. Živeli su u uverenju da ih okružuju lukavi krvožedni katolici i prevrtljivi muslimani. Pa da se njima naivnima ne bi dogodila NDH, ima da promene ploču.

to što je ovaj rekao je osnova svakog fašizma. mi smo dobri a oni su po prirodi zli.

hitler, dok je plinom gušio židove i dalje je govorio kako su oni krvopije i najveći zlikovci.

bošnjački šovinizam funkcioniše na foru " mi smo merhametli a oni su genetski zli. mi s njima ne mozemo biti manjina jer su po prirodi zli, ali oni kod nas mogu biti manjina i nece im nista falit jer smo mi po prirodi merhametli. za handzar diviziju nismo culi nista loše a ustaše su bili samo hrvati."
iamia

#34331 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by iamia »

uvijek ista prica od velikosrba.
mi smo bosnjake pobili zbog osvete za jasenovac. pa koj kurac se niste svetili hrvatima ??

a cetnicki zlocini prema muslimanskom stanovnistvu datiraju dugo prije 92e..
realno je poceti od prvih balkanskih ratova.
pa do prvog i drugog svjetskog. pa tek onda pricati o cetnickim zlocinima u 92-95oj.!
Last edited by iamia on 24/06/2013 12:09, edited 1 time in total.
Mister Yes

#34332 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

PerverzMusharaf wrote: problem je bio beograd odnosno problem je bilo to i jedino to i ništa drugo nego to što bi u takvoj zajednici bošnjaci bili manjina. isto tako bosna je predivna i nepodjeljiva zašto? pa zato što su bošnjaci tu većina.ali, kad neko neće da bude manjina u bosni, kao što to bošnjaci nisu htjeli da budu manjina u krnjoj jugi, e onda je taj fašista i agresor.
Sve si pobrkao. Nisu agresori Srbi u Bosni već Srbija koja je napala susjednu zemlju. Nisu četnici fašisti zato što nisu htjeli biti u manjini već zato što su vršili genocide i etnička čišćenja.

Ja potpuno razumijem Srbe da ne žele biti u manjini. I njih i Hrvate. Ali za to se treba izboriti pa bujrum ako mogu. Naravno da ne postoje bogom dane države. Ali ne možeš očekivati ni da ti neko pokloni državu na lijepe oči. Moraš se za nju izboriti. I vi se borite. Vidjet ćemo sa kojim uspjehom.
vatrogasac

#34333 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vatrogasac »

Treba uzeti obzir i okolnosti, a razgovarao sam i sa ustašama i sa ss handžarovcima. Prvi mi reče da nije imao izbora jer su ispred njega išli četnici i klali, a iza njega mu oružje nudili ustaše. Handžarovac reče da su ga Nijemci pokupili sa njive dok je kupio sijenio. Navukli mu uniformu i u kamione. Ništa ga niko nije pitao da li hoće. Bošnjaci u WWII nisu imali svoje vojne formacije osim po nekim mjestima Zelenog kadra, milicije koja je štitila samo tu čaršiju.
madner

#34334 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote: E pa sad, to je vec sbbkbb... Kad bi sutra selefije/vehabije imale podrsku dobrog dijela naroda, kada bi imali startnu poziciju kakvu su imali cetnici prije 20 godina, pitanje je da li bi ostali samo neki cudaci, emitovni idealisti kako kazes, ili bi pokusali svoju viziju uredjenja drzave nametnuti ostalima, silom, krajnje brutalno.

Ja mislim da bi, jer su to vec pokusali nekoliko puta sirom svijeta, od Alzira pocetkom devedesetih do Malija i ostalih vukojebina koje su danas aktuelne.
Zasto ne bi mogao selefiju zamisliti kada je istom dozvoljeno uzeti zenskog roba u ratu?

Ne velicajte ih tako vam Kine i Japana.
PerverzMusharaf

#34335 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Mister Yes wrote:
PerverzMusharaf wrote: problem je bio beograd odnosno problem je bilo to i jedino to i ništa drugo nego to što bi u takvoj zajednici bošnjaci bili manjina. isto tako bosna je predivna i nepodjeljiva zašto? pa zato što su bošnjaci tu većina.ali, kad neko neće da bude manjina u bosni, kao što to bošnjaci nisu htjeli da budu manjina u krnjoj jugi, e onda je taj fašista i agresor.
Sve si pobrkao. Nisu agresori Srbi u Bosni već Srbija koja je napala susjednu zemlju. Nisu četnici fašisti zato što nisu htjeli biti u manjini već zato što su vršili genocide i etnička čišćenja.

Ja potpuno razumijem Srbe da ne žele biti u manjini. I njih i Hrvate. Ali za to se treba izboriti pa bujrum ako mogu. Naravno da ne postoje bogom dane države. Ali ne možeš očekivati ni da ti neko pokloni državu na lijepe oči. Moraš se za nju izboriti. I vi se borite. Vidjet ćemo sa kojim uspjehom.
da, ali bošnjaci i hrvati su vršili etnička čiščenja i genocide u ww2 (tj ustaše, jel) i zahvaljujući tim zločinima postali su većina u bosni pa onda izglasali referendum i lijepo se odvojili sve po zakonu i demokratiji. jel to pošteno? jel to išta drugačije od karadžića?

znači opet ništa nije bolja, civilizovanija, ni humanija, ni moralnija ta ideja o republici bosni od te četničke velike srbije...

p.s. ja se ne borim nizakakvu naciju ili državu. već samo stojim sa strane i posmatram vas, koliko ste isti vi nacionalisti sa tim debilnim patriotskim identitetima.

ja, ako se izašta "borim" onda je to ukidanje svih nacija i svih država.
Mister Yes

#34336 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote: Moj cilj kao Bošnjaka muslimana jeste cjelovita BiH sa svim njenim građanima, narodima i konfesijama, prosperitetna, mirna i uključena u evroatlanske organizacije. Takođe smatram da je građansko uređenje države put u pravom smjeru i da bi to obezbijedilo veći nivo pravde i bogatije društvo.
Idemo iz početka. Jasno je da imamo državu koja je pod blokadom. Blokiraju je secesionisti kako bi natjerali Bošnjake da, u interesu boljeg života, dopuste podjelu zemlje i tako prekinu blokade. MZ ima interes da ovakvo stanje potraje jer se plaši situacije u kojoj bi BH muslimani imali neku teritoriju 100% pod svojom kontrolom. Ja imam sličan interes jer se plašim da ostanem u muslimanskoj državi (na stranu sad koliko je taj strah opravdan. O tome možemo na PDF Religije).

Moje pitanje tebi i ostalima koji se ne plaše da žive u državi u kojoj su Bošnjaci 90% i više: Koji je tvoj motiv da i dalje trpiš blokade iz RS-a? Zašto tebe kao muslimana toliko privlači multietnička država ako znaš da ta ideja podrazumjeva blokade i patnje? Ne kažem da ne treba da te privlači ali baš me zanima odgovor iz tvoje perspektive?

Ja ću biti iskren pa ću reći da sumnjam u tvoju iskrenost ako se kao musliman zalažeš za suživot sa koljačima i smrtnim neprijateljima. Prije će biti da je to šuplja a da ti je cilj 100% BiH kao Bošnjačka država. Ali evo dopuštam da možda nisam u pravu i da me možeš ubijediti koji je tvoj motiv da se boriš da živiš u državi sa ljudima koji te mrze i koji ti žele biološki nestanak?
Mister Yes

#34337 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

PerverzMusharaf wrote:da, ali bošnjaci i hrvati su vršili etnička čiščenja i genocide u ww2 (tj ustaše, jel) i zahvaljujući tim zločinima postali su većina u bosni pa onda izglasali referendum i lijepo se odvojili sve po zakonu i demokratiji. jel to pošteno? jel to išta drugačije od karadžića?
Ne lupaj gluposti. Srbi su bili isti postotak stanovništva u BiH prije i nakon drugog svjetskog rata što znači da su narodi ravnomjerno stradali. Niko nije postao većina zbog drugog svjetskog rata već zbog posljeratnih migracija u Srbiju i Hrvatsku te migracija Bošnjaka iz Srbije u BiH.
RATM56

#34338 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by RATM56 »

iamia wrote:uvijek ista prica od velikosrba.
mi smo bosnjake pobili zbog osvete za jasenovac. pa koj kurac se niste svetili hrvatima ??

a cetnicki zlocini prema muslimanskom stanovnistvu datiraju dugo prije 92e..
realno je poceti od prvih balkanskih ratova.
pa do prvog i drugog svjetskog. pa tek onda pricati o cetnickim zlocinima u 92-95oj.!
Pa ''svetili'' su se u Vukovaru :-)
A paralela sa četnicima i NDH je tu da upozori na opasnost gomilanja frustracija kod jednog dela Bošnjaka usled događanja devedesetih. Iz ove sada perspektive devedesete su istorija kao što je i WW2 bio 1970. Opasno se pozivati na istoriju i pod geslom ''ne oprostiti i ne zaboraviti'' planirati buduće akcije. To je nastavak začaranog kruga gde je jedino bitno, kao u onom Tanovićevom filmu, ko ima pušku u datom momentu a ko ne.
PerverzMusharaf

#34339 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Mister Yes wrote:
PerverzMusharaf wrote:da, ali bošnjaci i hrvati su vršili etnička čiščenja i genocide u ww2 (tj ustaše, jel) i zahvaljujući tim zločinima postali su većina u bosni pa onda izglasali referendum i lijepo se odvojili sve po zakonu i demokratiji. jel to pošteno? jel to išta drugačije od karadžića?
Ne lupaj gluposti. Srbi su bili isti postotak stanovništva u BiH prije i nakon drugog svjetskog rata što znači da su narodi ravnomjerno stradali. Niko nije postao većina zbog drugog svjetskog rata već zbog posljeratnih migracija u Srbiju i Hrvatsku te migracija Bošnjaka iz Srbije u BiH.

kako, pa pogledaj matematiku uporedi popis iz 1931 sa posljeratnim popisima. pošto bošnjaci često vole da kažu kako su nasilu bili primorani izjasniti se ovako ili onako samo ne kao bošnjak uzećemo vjerski a ne nacionalni prikaz od prije rata i fino se vidi tko je tu većina.

genocid u ndh je bio neophodan da bi se relativna vecina u bosni smanjila na upravljiv postotak.

druga teza koju si naveo isto je zanimljiva. ako su drugi odlazili iz bih nakon ww2 a bosnjaci se tu doseljavali, sta to govori o jugoslaviji? nije li jugoslavija bila dobra za bosnjake a diskrtiminativna za ostale ili sta??

u svakom slucaju, jos uvijek ne dobih odgovor zasto se bosnjaci odlucise odjcepit od krnje juge. nema razloga osim nacionalizma.

Izvod iz popisa stanovništva BiH 1931. godine
Vjeroispovjest Broj Udio
srpski pravoslavci 1.028.139 44.45 %
muslimani 718.079 30.90 %
rimokatolici 547.949 23.58 %
Mister Yes

#34340 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

PerverzMusharaf wrote: Izvod iz popisa stanovništva BiH 1931. godine
Vjeroispovjest Broj Udio
Nije ti tačan podatak. Pravoslavaca je bilo 44,25%.

A po popisu iz 1948:
Srba 44,29%
Muslimana 30,73%
Hrvata 23,94%

Ne lupaj više molim te.
daddy-kool

#34341 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote: Idemo iz početka. Jasno je da imamo državu koja je pod blokadom. Blokiraju je secesionisti kako bi natjerali Bošnjake da, u interesu boljeg života, dopuste podjelu zemlje i tako prekinu blokade. MZ ima interes da ovakvo stanje potraje jer se plaši situacije u kojoj bi BH muslimani imali neku teritoriju 100% pod svojom kontrolom. Ja imam sličan interes jer se plašim da ostanem u muslimanskoj državi (na stranu sad koliko je taj strah opravdan. O tome možemo na PDF Religije).
Šta znači pod svojom kontrolom? Ne smeta nam RS ni FBiH da u kantonima gdje su Bošnjaci većina radimo šta god hoćemo izuzev vanjske politike i vojske. Da postoji opasnost od neke radikalizacije ili islamizacije već bi se ukazalo na neki način. Cilj mi jeste da država funkcioniše i da što prije uđemo u NATO i EU, te zbog toga podržavam suočavanje sa separatističkim pokretima.
Mister Yes wrote: Moje pitanje tebi i ostalima koji se ne plaše da žive u državi u kojoj su Bošnjaci 90% i više: Koji je tvoj motiv da i dalje trpiš blokade iz RS-a? Zašto tebe kao muslimana toliko privlači multietnička država ako znaš da ta ideja podrazumjeva blokade i patnje? Ne kažem da ne treba da te privlači ali baš me zanima odgovor iz tvoje perspektive?
Druge države nemam, a BiH samo može biti multietnička. Meni se čini da i ti živiš u kantonu gdje su Bošnjaci većina, zar te nije strah? Pitanje koje postavljaš je zašto ne pustiti RS i HZ HB da se otcijepe? Zato što nemaju pravo na to.
Mister Yes wrote: Ja ću biti iskren pa ću reći da sumnjam u tvoju iskrenost ako se kao musliman zalažeš za suživot sa koljačima i smrtnim neprijateljima. Prije će biti da je to šuplja a da ti je cilj 100% BiH kao Bošnjačka država. Ali evo dopuštam da možda nisam u pravu i da me možeš ubijediti koji je tvoj motiv da se boriš da živiš u državi sa ljudima koji te mrze i koji ti žele biološki nestanak?
100% BiH kao Bošnjačka država se samo može ostvariti genocidom ili etničkim čišćenjem. Priče o demografiji, iseljavanju i natalitetu nisu moj fah i mislim da na tom polju mogu biti pomaci do 5% za naših života. Koljači i ratni zločinci su upravo to - zločinci, kriminalci, bagra za zatvora. Ne borim se ja da živim sa onim koji me mrze, uvijek će biti neko ko će te mrziti, ali to ne znači da im treba pustiti otcjepljenje dijela države ili dati pravo na nešto što nemaju pravo. Pretpostavljaš da Bošnjaci muslimani imaju neku tajnu agendu, pa ako bi došli do svoje državice odmah uspostavili šerijat?
hAZNADAR

#34342 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hAZNADAR »

Mister Yes wrote:
daddy-kool wrote: Moj cilj kao Bošnjaka muslimana jeste cjelovita BiH sa svim njenim građanima, narodima i konfesijama, prosperitetna, mirna i uključena u evroatlanske organizacije. Takođe smatram da je građansko uređenje države put u pravom smjeru i da bi to obezbijedilo veći nivo pravde i bogatije društvo.
Idemo iz početka. Jasno je da imamo državu koja je pod blokadom. Blokiraju je secesionisti kako bi natjerali Bošnjake da, u interesu boljeg života, dopuste podjelu zemlje i tako prekinu blokade. MZ ima interes da ovakvo stanje potraje jer se plaši situacije u kojoj bi BH muslimani imali neku teritoriju 100% pod svojom kontrolom. Ja imam sličan interes jer se plašim da ostanem u muslimanskoj državi (na stranu sad koliko je taj strah opravdan. O tome možemo na PDF Religije).

Moje pitanje tebi i ostalima koji se ne plaše da žive u državi u kojoj su Bošnjaci 90% i više: Koji je tvoj motiv da i dalje trpiš blokade iz RS-a? Zašto tebe kao muslimana toliko privlači multietnička država ako znaš da ta ideja podrazumjeva blokade i patnje? Ne kažem da ne treba da te privlači ali baš me zanima odgovor iz tvoje perspektive?

Ja ću biti iskren pa ću reći da sumnjam u tvoju iskrenost ako se kao musliman zalažeš za suživot sa koljačima i smrtnim neprijateljima. Prije će biti da je to šuplja a da ti je cilj 100% BiH kao Bošnjačka država. Ali evo dopuštam da možda nisam u pravu i da me možeš ubijediti koji je tvoj motiv da se boriš da živiš u državi sa ljudima koji te mrze i koji ti žele biološki nestanak?
Motiv za trpljenje separatista i blokada je inat. Ako se sada popusti - prvo pitanje je zasto se nije popustilo 92-ge poslije prvog ispaljenog metka, bezuslovno predalo i mozda sacuvale hiljade dusa - naravno do bolje prilike. Ginule su bebe onda od snajpera, granata, zive spaljivane,.. pa se nije predavalo - zasto bi danas zbog JMBG i sl? Pa nije to bosnjacka moralna odgovornost - otkada je na taocima odgovornost veca negoli na otmicarima?

Sto se tice bosnjacke miltietnicnosti - tu cesto primijetim pogresno shvatanje toga. Nije to nikakva pateticna jugonostalgija i zal za nekim bratstvom jedinstvom,.. to je samo cijena koja se mora platiti ako zelis da tvoji sunarodnjaci imaju prava svugdje. U prijevodu - ako zelis dobro za svoj narod i da ima perspektivu, prava u Banjaluci, Prijedoru - isto kao u Zenici, Tuzli,.. onda je multietnicnost cijena koju moras za to platiti. Nije lako prihvatiti suzivot sa koljacem - ali je etnicka podjela po ovim procentima koja se nude nesto mnogo, mnogo gore,..

Ja sam da se razumijemo do skora vjerovao u tu mogucnost - ali vise ne. Separatisti ipak nemaju taj mentalni i moralni kapacitet da prihvate normalno drustvo uredjeno po principu gradjanske ravnopravnosti za sve - i njima samo mozes naturiti da prihvate i druge kao ravnopravne. Bez obzira bilo to multietnicko drustvo ili bosnjacka nacionalna drzava. Dzukac te respektuje samo onda kada osjeti da si jaci.
RATM56

#34343 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by RATM56 »

hAZNADAR wrote:
Ja sam da se razumijemo do skora vjerovao u tu mogucnost - ali vise ne. Separatisti ipak nemaju taj mentalni i moralni kapacitet da prihvate normalno drustvo uredjeno po principu gradjanske ravnopravnosti za sve - i njima samo mozes naturiti da prihvate i druge kao ravnopravne. Bez obzira bilo to multietnicko drustvo ili bosnjacka nacionalna drzava. Dzukac te respektuje samo onda kada osjeti da si jaci.

Svi centralisti na planeti su po pravilu opredeljeniji za društvo na principu građanske ravnopravnosti, od separatista protiv kojih se bore. To nema veze sa mentalnim i moralnim kapacitetima već prostim računicama kome šta ide u korist. Kad bi separatisti dovršili svoj posao onda bi i oni, neopterećeni strahom oh majorizacije spoljnog centra, gradili ''građansko'' društvo. I kako može stajati 'ili' između multietničke i nacionalne bošnjačke države?
Basvod

#34344 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

hAZNADAR wrote:- i njima samo mozes naturiti da prihvate i druge kao ravnopravne.
Kako? Zar proteklih 20 nije dokaz da "ne mozes". Hocemo li se jos 20 godina inatiti i zamajavati sa JMB i slicnim glupostima. Ja zaista ne vidim ni jedan razlig da Srbi u Republici Srpskoj prihvate ne samo Bosnjake nego bilo koji narod ravnopravnim sebi. Republika Srpska je kao sto joj ime govori iskljucivo srpski projekt i zasluga za njegovo stvaranje je iskljucivo srpska. To je cista logika i cak kad bi nekim cudom Srbi u RS postali multietnicni drugi narodi u RS se opet ne bi osjecali ravnopravno jer zive u Republici koja se naziva Srpskom.
AkHolic

#34345 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by AkHolic »

daddy-kool wrote:Cilj mi jeste da država funkcioniše i da što prije uđemo u NATO i EU, te zbog toga podržavam suočavanje sa separatističkim pokretima.
Za Nato ne znam ali za EU teško je reći da je pridruženje EU mainstream bošnjačke politike.Za razliku od drugih zemalja ,samo iz BiH ili točnije iz jednog njezinog dijela (bošnjačkog) dolaze zahtjevi ili se čak i lobira da Unija na popis uvjeta za pridruženje doda i nove.
miki.ba

#34346 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

@Mister

Šta ima se bolan pravdaš, imaš svoje mišljenj i boli te što to njima smeta.
Imam slicno mišljenje, kad bi Bosna bila Bošnjacka nacionalna država, a od toga njih 90% vjernici, što je realno, vrlo brzo bi mi koji nismo vjernici naišli na ozbiljne probleme.
Vec sada imamo zabranu alkohola na otvorenom, zatim bi uslijedile i neke zabrane prodaje alkohola, pa zabrane provokativne nošnje... u glavnom vjernici u BiH bi se vremenom radikalizovali.
I ovako je svakodnevno primjetan uticaj likova u kratkim tolama, pogotovo ovdje na Carsiji.
PerverzMusharaf

#34347 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

hAZNADAR wrote:
Mister Yes wrote:

Motiv za trpljenje separatista i blokada je inat. Ako se sada popusti - prvo pitanje je zasto se nije popustilo 92-ge poslije prvog ispaljenog metka, bezuslovno predalo i mozda sacuvale hiljade dusa - naravno do bolje prilike. Ginule su bebe onda od snajpera, granata, zive spaljivane,.. pa se nije predavalo - zasto bi danas zbog JMBG i sl? Pa nije to bosnjacka moralna odgovornost - otkada je na taocima odgovornost veca negoli na otmicarima?

Sto se tice bosnjacke miltietnicnosti - tu cesto primijetim pogresno shvatanje toga. Nije to nikakva pateticna jugonostalgija i zal za nekim bratstvom jedinstvom,.. to je samo cijena koja se mora platiti ako zelis da tvoji sunarodnjaci imaju prava svugdje. U prijevodu - ako zelis dobro za svoj narod i da ima perspektivu, prava u Banjaluci, Prijedoru - isto kao u Zenici, Tuzli,.. onda je multietnicnost cijena koju moras za to platiti. Nije lako prihvatiti suzivot sa koljacem - ali je etnicka podjela po ovim procentima koja se nude nesto mnogo, mnogo gore,..

bošnjaci da su htjeli multietničko društvo ostali bi u krnjoj jugi. ali nisu. htjeli su multietnicko drustvo samo tamo gdje su vecina.

pa svako moze biti takav multietnicar.
PerverzMusharaf

#34348 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Mister Yes wrote:
PerverzMusharaf wrote: Izvod iz popisa stanovništva BiH 1931. godine
Vjeroispovjest Broj Udio
Nije ti tačan podatak. Pravoslavaca je bilo 44,25%.

A po popisu iz 1948:
Srba 44,29%
Muslimana 30,73%
Hrvata 23,94%

Ne lupaj više molim te.
pa eto. što bošnjaci nisu pokušali organizovati referendum 1948 nego su cekali da postanu vecina? i kako moze neko da ne voli jugoslaviju u kojoj je uspio postati vecina u jednoj od njenih republika? kako moze tvrditi da je bio zakinut u takvoj zemlji i imati obraza odvajati se od nje?

u svakom slucaju pokvarena politika.
Alfons Kauders

#34349 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

PerverzMusharaf wrote:
bošnjaci da su htjeli multietničko društvo ostali bi u krnjoj jugi. ali nisu. htjeli su multietnicko drustvo samo tamo gdje su vecina.

pa svako moze biti takav multietnicar.
Jah, pa da u multietnickoj JNA skacem po rovovima oko Vukovara ili pucam na svoju raju oko Dubrovnika.

Kurca graha druze, kurca graha.

I Crnogorci na kraju odjebase Srbiju, a Srbi se jos ko fol cude zasto su Hrvati i Bosanci to ucinili. I Makedonci... Slovenci... Albanci...

I opet se Srbi ibrete, u svima je problem samo ne u njima. :D
Mister Yes

#34350 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote: Šta znači pod svojom kontrolom? Ne smeta nam RS ni FBiH da u kantonima gdje su Bošnjaci većina radimo šta god hoćemo izuzev vanjske politike i vojske. Da postoji opasnost od neke radikalizacije ili islamizacije već bi se ukazalo na neki način. Cilj mi jeste da država funkcioniše i da što prije uđemo u NATO i EU, te zbog toga podržavam suočavanje sa separatističkim pokretima.
SIPA i OSA su na državnom nivou a neko bi rekao i pod kontrolom Amerike. Čak je i na čelu FUP-a nemusliman. Bošnjaci ne mogu donjeti neki zakon o zabrani alkohola na primjer jer bi klub hrvata u domu naroda povukao nacionalni interes na primjer. Ne mogu ni pokušati zemlju usmjeravati u nekim drugim smjerovima. Potpuna kontrola neba, zemlje, komunikacija i svega ostalog. Kakav kanton kakve trice. Nema kanton nadležnosti da uradi išta iole opasno.

A država ti nikad neće ući ni u NATO ni u EU dok je RS-a i entitetkog veta. Evo ako uđe ja ću javno priznati da nemam pojma i prestat ću pisati po forumu.
daddy-kool wrote: Druge države nemam, a BiH samo može biti multietnička. Pitanje koje postavljaš je zašto ne pustiti RS i HZ HB da se otcijepe? Zato što nemaju pravo na to.
Zašto BiH može biti samo multietnička? Ako se podjeli na 3 dijela neće biti multietnička. Mnogi nisu imali prava na nešto pa su to ipak dobili. Veće je pitanje zašto se ti tome toliko opireš? Mislim, jasno mi je zašto se ja opirem ali nije mi jasno zašto ti?
daddy-kool wrote: 100% BiH kao Bošnjačka država se samo može ostvariti genocidom ili etničkim čišćenjem. Priče o demografiji, iseljavanju i natalitetu nisu moj fah i mislim da na tom polju mogu biti pomaci do 5% za naših života.
Odlično.
daddy-kool wrote: Koljači i ratni zločinci su upravo to - zločinci, kriminalci, bagra za zatvora. Ne borim se ja da živim sa onim koji me mrze, uvijek će biti neko ko će te mrziti, ali to ne znači da im treba pustiti otcjepljenje dijela države ili dati pravo na nešto što nemaju pravo. Pretpostavljaš da Bošnjaci muslimani imaju neku tajnu agendu, pa ako bi došli do svoje državice odmah uspostavili šerijat?
Izbori pokazuju da velika većina građana u RS-u podržava tu politiku koja podržava zločince i zločine. Svima je jasno da tu ljubavi nema niti će je ikada biti. Zašto insistirati na suživotu sa takvima ako to podrazumjeva blokade i patnju? Opet kažem, za mene je i to bolja alternativa ali zašto ti tome težiš?
Locked