Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Maystor

#3426 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

radovi takođe odlično napreduju na jugu. ovo je impozantan objekat - most Studenčica. Stubovi su visoki skoro 100 metara!

Image

Image

/slike sa ssc foruma/
Alfons Kauders

#3427 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Maystor wrote:radovi takođe odlično napreduju na jugu. ovo je impozantan objekat - most Studenčica. Stubovi su visoki skoro 100 metara!

Image

/slike sa ssc foruma/
predobro izgleda

kranovi kao cackalice, fakat strasan objekat :thumbup:

sto bi rekao jedan kolega... "prejebeeenooo"
udrch

#3428 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

Maystor wrote:Vrgorac-Ploče. Nikakva posebna ograničenja ovdje neće biti, 130 km/h kao i svugdje drugo. Bez problema se na ovom dijelu može voziti i preko 150 km/h sa običnim putničkim autom. Ograničenje od 80 km/h koje najavljuje udrch spada u kategoriju nebuloza.
ti stvarno ne možeš da živiš bez mene..iako ja ne spadam ni u jednu grupu koja je zauzela krajnju poziciju, već neku sredinu, ti se ipak zakačiš na mene..
u kategoriju nebuloza može da se svrsta tvrdnja koju ti iznosiš..put nije završen niti pušten, pa tvoja tvrdnja da će ovdje biti dozvoljeno 130km/h je tvoja proizvoljna ocjena...može da bude, ali ne mora..
ja niti tvrdim da je ovo sasvim normalna dionica, jer je vidljivo da nije, krivine, ulaz, izlaz, prolaz, prijevoj, pa ako hoćeš i ovo određeno udubljene, ali ne tvrdim ni da je nešto čime bi se trebalo smijati..
ja mislim da je negdje između, a ti ako tvrdiš da je normalno, onda ili nam daj informaciju da si učestvovao u projektu ili nam postavi slike kad bude gotovo, a može i snimak kako prolaziš 130km/h ovim dijelom..
Maystor

#3429 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

Ljudi koji se razumiju u fotografiju ti fino kazu da je opticka varka u pitanju, a ti opet po svom. OK, za mjesec dana ce biti gotovo pa cemo vidjeti ko je bio u pravu.
matematicar_teski

#3430 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by matematicar_teski »

Nas autoput(ova mi rijec para oci kad vidim da pisete nesto na ove fazone auto-put, auto put, avtoput itd. Cas pravopisa kaze da se slozenice od rijeci auto,mot,foto pisu zajedno) je jedan od najboljih u Evropi! Najkvalitetniji asfalt je radjen na njemu, naravno ne racunajuci tu podionicu Sarajevo-Podlugovi koja je odron.
udrch

#3431 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

Maystor wrote:Ljudi koji se razumiju u fotografiju ti fino kazu da je opticka varka u pitanju, a ti opet po svom. OK, za mjesec dana ce biti gotovo pa cemo vidjeti ko je bio u pravu.
optička varka može biti samo ovo udubljenje, a za njega sam ja rekao da bih glat prešao preko stoje, jer je tad spominjana kao granica, jer je više nego očito da ono nije ništa posebno, osim što je jasno da je trebalo to malo bolje nivelisati, jer se moglo..takođe sam rekao da dionica na slici nije kratka kako se čini..
opet si potvrdio da imaš samo neku želju da mi repliciraš, nije bitno šta..
krivine, uspon, ulazi, izlazi, prijevoj nisu optička varka..
ako je ova cesta sasvim normalna, jer možeš tvrditi da se i u zimskim uslovima ovdje može da ide 130km/h..
JohnnyS

#3432 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JohnnyS »

Da se odmaknemo od ove rasprave, malo sam preletio temu na skyscrapercity forumu... jebote, stubovi od mostova su šuplji :shock: Možda ne svi, al barem jedan, pojma ja nisam o tome imao, de nek me utješi neki inžinjer građevine, da je to normalno i sigurno :D
matematicar_teski

#3433 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by matematicar_teski »

JohnnyS wrote:Da se odmaknemo od ove rasprave, malo sam preletio temu na skyscrapercity forumu... jebote, stubovi od mostova su šuplji :shock: Možda ne svi, al barem jedan, pojma ja nisam o tome imao, de nek me utješi neki inžinjer građevine, da je to normalno i sigurno :D
ako statika kaze tako, jesu
SSemir

#3434 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

malo je reci da sam se i ja iznenadio time :D

rijec je o mostu na juznoj dionici autoputa
Image
udrch

#3435 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

JohnnyS wrote:Da se odmaknemo od ove rasprave, malo sam preletio temu na skyscrapercity forumu... jebote, stubovi od mostova su šuplji :shock: Možda ne svi, al barem jedan, pojma ja nisam o tome imao, de nek me utješi neki inžinjer građevine, da je to normalno i sigurno :D
da je to pravi Bošnjo projektovo, on bi to unutra popunio kamenom, bar ga u Hercegovini ne fali..
šalim se, pogledaj debljinu stubova, ap će ti se samo kazati..
JohnnyS

#3436 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JohnnyS »

e golemo majke mi... Inače, most tu raste ko iz vode, ne znam ima li više od godinu dana da ga grade, a evo koliko je već izgrađeno, ipak tu ima skoro sto metara visine...
NIN

#3437 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by NIN »

udrch wrote:
Maystor wrote:Ljudi koji se razumiju u fotografiju ti fino kazu da je opticka varka u pitanju, a ti opet po svom. OK, za mjesec dana ce biti gotovo pa cemo vidjeti ko je bio u pravu.
optička varka može biti samo ovo udubljenje, a za njega sam ja rekao da bih glat prešao preko stoje, jer je tad spominjana kao granica, jer je više nego očito da ono nije ništa posebno, osim što je jasno da je trebalo to malo bolje nivelisati, jer se moglo..takođe sam rekao da dionica na slici nije kratka kako se čini..
ako je ova cesta sasvim normalna, jer možeš tvrditi da se i u zimskim uslovima ovdje može da ide 130km/h..
Sve nazovi anomalije koje vidis na ovoj slici su opticka varka radi perspektive i upotrebe teleobjektiva velike zarisne duzine! Ovo ti govorim jer vrlodobro znam kakve efekte daje teleobjektiv i jer sam ljetos prosao dijelom ove dionice (jednom trakom) koja je bila pustena u saobracaj. Mozel 'vako, da zavrsimo s ovom slikom?
Hendrix

#3438 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hendrix »

Sad će eksperti za krivine i nagibe reći nešto i o skandaloznom šupljem stubu na mostu...sačekajte malo da skontaju odgovor na nivou. :lol:

S obzirom da pokazju zavidno znanje o cestarskom dijelu, vjerujem da im statika i prednapregnuti beton nisu nimalo strana oblast u kojoj će nam objasniti da su austrijski stubovi od punog betona.

Mislim da vi niste ni svjesni koliko je obiman i težak projekat autoputa, koliko stručnjaka radi na njemu, iz koliko oblasti, države BiH i drugih, i da se to ne radi kako vi kontate...što i nije problem, to nije vaš posao da znate ali onda ako o nečemu nemate pojma red bi bio da se malo informišete ili bar pitate nekoga ko se bavi s time kako se to zapravi radi a ne lupati ko maksim po diviziji. Izbacuje lika iz krivine na 120...majko mila, popravi špuru, stavi gume nove, amortizere,itd... :roll:
Maystor

#3439 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

Svi su suplji ;) nisam inzinjer gradjevine, ali jako dobro poznajem ovu materiju.
Ovako suplji su stabilniji. Da nisu suplji bili bi toliko teski da bi postajala opasnost da dodje do kolapsa usljed vlastite tezine. A ako docekamo gradnju dionice Tarcin - Konjic bice i vecih. Zamisli most kojeg nose stubovi od kojih je svaki veci od Fahrinog tornja ;)

Takodje su suplje i ove horizontalne grede koje nose kolovozne trake:
Image
Last edited by Maystor on 28/10/2013 22:44, edited 1 time in total.
udrch

#3440 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

NIN wrote:
udrch wrote:
Sve nazovi anomalije koje vidis na ovoj slici su opticka varka radi perspektive i upotrebe teleobjektiva velike zarisne duzine! Ovo ti govorim jer vrlodobro znam kakve efekte daje teleobjektiv i jer sam ljetos prosao dijelom ove dionice (jednom trakom) koja je bila pustena u saobracaj. Mozel 'vako, da zavrsimo s ovom slikom?
jebo više autoput u Hrvatskoj..tema je autoputevi u BiH..šta ste se nakačili ba na mene..ja sam se uključio da to prekinem i da nađem neku sredinu..a vi mene sad hoćete da ubijedite kao da sam ja tvrdio da ovo ništa ne valja..
i anomalija jedino može biti ono udubljene, izlaz, ulaz, uspon, krivine su jasni i vidljivi..
mogu ti vjerovati da si prošao ljetos ovom dionicom, ali da ti povjerujem da si već tad razmišljao o ovoj raspravi koja će se voditi nekoliko mjeseci kasnije i da si zagledao u ove detalje o kojima pričamo, stvarno ne mogu..a ako nisi ti ovo slikao odkud znaš kakav je objektiv je korišten..
dalje nastavite oko ovoga sa ovim tamo što su tvrdili apsolutno suprotno od vas..ja nisam, ja bih sačekao da se otvori, ali me u osnovi ne zanima..
udrch

#3441 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

Maystor wrote:
Svi su suplji ;) nisam inzinjer gradjevine, ali jako dobro poznajem ovu materiju.
Ovako suplji su stabilniji. Da nisu suplji bili bi toliko teski da bi postajala opasnost da dodje do kolapsa usljed vlastite tezine. A ako docekamo gradnju dionice Tarcin - Konjic bice i vecih. Zamisli most kojeg nose stubovi od kojih je svaki veci od Fahrinog tornja ;)
vidiš kako si pametan kad ne tražiš razlog da se svađaš sa mnom..meni je to naumpalo da bi težina mogla predstavljati veći problem, ali ne razumijem se, pa nisam smio ni reći..
JohnnyS

#3442 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JohnnyS »

Maystor wrote:

Ahaaaaaaa... Tako logično objašnjenje da se sad osjećam ko budala :D
Maystor

#3443 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

Tuzno je i tragicno da ce svi ovi objekti biti zavrseni prije nego kruzni tok i petlja Stup.

Da ne zaboravim, ovaj suplji stub o kojem smo pricali ne pripada mostu Studencica, vec jednom drugom objektu - vijadukt Pavlovici. On je manji od mosta Studencica, ali i to je prelijep objekat :
Image
Last edited by Maystor on 28/10/2013 23:00, edited 1 time in total.
McMoy

#3444 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by McMoy »

JohnnyS wrote:
Maystor wrote:

Ahaaaaaaa... Tako logično objašnjenje da se sad osjećam ko budala :D
Ne trebaš se osjećati. Što čovjek ne zna, treba pitati.
A, svaka čast i na odgovoru, bez imalo prepotentnosti.
Ne možemo svi sve znati!! :thumbup: :thumbup:
kurty

#3445 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

rekla-kazala wrote: Pa šta vi stručnjaci radite ovdje na forumu,.... branite sve nedostatke?
Tvrdite da između Kaknja i Visokog nema krivina u kojima već na 120 ili 130 imaš osjećaj da će te izbaciti upravo zbog nepravilnog nagiba.
Recite da li je u redu da na autoputu koji se gradi u 21. stoljeću voziš 50 km autoputa ( koliko ga i ima ) bez ikakve informacije šta se dešava ispred tebe i da li je autoput dovoljno obilježen i osvjetljen ?
Za razliku od vas ja nemam nikakav interes ni da ih branim a ni da ih napadam nego samo želim napomenuti da ne plaćamo ni šljivama ni orasima nego eurima i da za taj novac trebamo dobiti kvalitet koji odgovara.
daj i ti jedan primjer te krivine koja je kontra nagiba????
Alfons Kauders

#3446 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Maystor wrote:Tuzno je i tragicno da ce svi ovi objekti biti zavrseni prije nego kruzni tok i petlja Stup.

Da ne zaboravim, ovaj suplji stub o kojem smo pricali ne pripada mostu Studencica, vec jednom drugom objektu - vijadukt Pavlovici. On je manji od mosta Studencica, ali i to je prelijep objekat :
Image
Fakat sramota nevidjena... Nisu u stanju u po glavnog grada rijesiti petju, ni prikljucak famoznog lota 2... A ljudi dole preko noci napravise najvece mostove sagradjene u skoro pola vijeka. Ocito nije problem u struci.
Maystor

#3447 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

kiki-miki wrote:Vozila sam prije 20-tak dana na dijelu od Stupara prema Tuzli i moram reći da sam zadivljena dijelovima koji su asfaltirani nanovo.Auto prosto klizi,predivno je voziti tim dijelovima :D

A ne kao na auto putu na jednom dijelu prema Visokom imaš osjećaj da si vreća krompira. :-)
Popravljeno je to prema Visokom, bile su obustave saobraćaja zbog toga. Firma HP iz Mostara se pokazala kao najbolji asfalter do sada (ne znam ko je radio to oko Tuzle). Čini mi se da su oni dobili posao na južnoj longitudinali u Sarajevu. Kada se jednog dana završi - cesta preko Grbavice će biti vrhunska.
U posljednje vrijeme se posebnom mašinom mjeri koliko je ravan asfalt. Trenutno, rekord drži posljednja dionica autoceste Bilješevo-Kakanj. K'o aerodromska pista :D
Ali ima i loših primjera. Stara cesta M17 od Bilješeva do lašvanske petlje je prije godinu-dvije asvaltirana - užasno je urađeno.
Maystor

#3448 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

U narednom periodu možemo očekivati sljedeće:
- proljeće 2014. tunel Vijenac i dionica Gorica-Drivuša. Vožnjom brzinom od 130 km/h od Vogošće do kućica u Drivuši (preko puta pumpe MayPat na ulazu u Zenicu) će se stizati za 25 minuta. Oni malo sporiji vozači, za pola sata 8)
- sredina 2014. lot 3A sarajevske zaobilaznice (Butila-Vlakovo). Nejasno je da li će do tada biti završen kružni tok i vijadukt Briješće, kao ni spojna cesta između Vlakova i mostarskog raskršća.
- ljeto 2014. Kravice-Zvirovići. Ko krene u Makarsku na more, u Čapljini desno i onda autoputem. Sve ovo što je sada na karti isprekidano, od Vrgorca do Zvirovića. Nema više Doljana :)

Image

- do izbora 2014. Vlakovo-Tarčin. Iako je rok za ovu dionicu do kraja 2014, siguran sam da će se potruditi da je završe do izbora.
sv12

#3449 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sv12 »

Maystor wrote:U narednom periodu možemo očekivati sljedeće:
- proljeće 2014. tunel Vijenac i dionica Gorica-Drivuša. Vožnjom brzinom od 130 km/h od Vogošće do kućica u Drivuši (preko puta pumpe MayPat na ulazu u Zenicu) će se stizati za 25 minuta. Oni malo sporiji vozači, za pola sata 8)
- sredina 2014. lot 3A sarajevske zaobilaznice (Butila-Vlakovo). Nejasno je da li će do tada biti završen kružni tok i vijadukt Briješće, kao ni spojna cesta između Vlakova i mostarskog raskršća.
- ljeto 2014. Kravice-Zvirovići. Ko krene u Makarsku na more, u Čapljini desno i onda autoputem. Sve ovo što je sada na karti isprekidano, od Vrgorca do Zvirovića. Nema više Doljana :)

Image

- do izbora 2014. Vlakovo-Tarčin. Iako je rok za ovu dionicu do kraja 2014, siguran sam da će se potruditi da je završe do izbora.
Sve su to projekti koje su jos Trhulj i SDA zapoceli, da su se intenzivno gradili od 2010 godine kad je SDP preuzeo JP autoceste BiH, do sad bi se sve to napravilo i pustilo u promet, ali ocigedno je bilo da se islo sa sto vecim stopanjem izgradnje zbog internih stvari u SDP-u, recimo one "partija je bitnija od drzave", kako bi se crvene trake presijecale u samoj izbornoj kampanji. I da, ako imas potrebu, trebao si komentirati moj post.

Ja cu jos jednom, autoceste nije dovoljno samo graditi, nego i osposobiti efikasnu sluzbu odrzavanja i kontroliranja autocesta. Ne prihvatljivo je da korisnici za pojedine dionice govore da su opasne jer se ne odrzavaju. Ne prihvatljivo je da dionice nisu ogradjene kako treba, ne prihvatljivo je da FBIH placa penale za kredit od 250 miliona koji je uzet za koridor 5C, jer sredstva nisu iskoristena i stoje u banci koja je odobrila kredit. Samo za ovu godinu je placeno oko 13 miliona maraka penala.

Isto tako da iskoristim ovu priliku i da se zapitam o samoj strategiji trase sjevernog pravca koridora 5C?

Cini mi se da je on pravljen iskljucen po diktatu "Bluke" i da vrlo lako sa takvom sjevernom trasom koridora 5C, juzna trasa od Doboja ka Mostaru moze postati veoma skupa lokalna autocesta. Na tom dijelu se totalno pogodovalo Dodiku, a da se nije trebalo, jer je cijela trasa mogla ici kroz FBIH i Brcko distrikt. Ovako sad, Svilaj - Doboj - Bluka - Split ce biti kraca trasa od Svilaj Doboj - Zenica - Sarajevo - Mostar - Split, sto znaci ako bude postojala u bliskoj buducnosti autocesta Bluka - Split, ta ce trasa oduzeti koridoru 5C vecinu tranzitnog saobracaja.

Druga stvar, pametna i odgovorna administracija bi vec jos prije nekoliko godina "napala" dionicu juzno od dionice Vlakovo-Tarcin iz prostog razloga sto ce to biti sigurno najteza dionica u bivsoj Jugoslaviji, gdje su predvidjeni mnogobrojni tuneli i dva najduza dvocijevna tunela, jedan preko 6 kilometara, a drugi za oko par desetina metara kraci, plus hrpa drugih.

Sto znaci posla ima na pretek, ta dionica ce biti izuzetno skupa, treba uzeti glavni projekt te dionice i pokusati tu napraviti ustede i optimizacije, jer svaka usteda na trasi ce pojeftiniti trasu za nekoliko stotina miliona eura. Medjutim SDP administracija se ponasa po sistemu, "poslije nas potop" i zbog politikanskih razloga iskljucivo radi na projektima na kojima ce moci u izbornoj kampanji presijeci crvenu traku. Za ostalo, niti rade, niti planiraju, niti zele. Kad se zavrsi ovo sad sto se radi, onda zbog politikanstva SDP-a po sistemu "poslije nas potop" i najefikasnijoj administraciji nakon 2014 godine ce trebati barem par godina da zavrsi novu dionicu, jer se danas apsolutno nista ne radi u tom smjeru. Sto znaci, nakon SDP u JP autoceste, blokada daljnje izgradnje jer SDP od 2010 godine nista nije uradio da pripremi nove dionice za radove.

Znaci vecinu stvari koje se jos i danas rade i o kojima se ovdje govori, jos su Trhulj i SDA (naravno puzevim koracima i uz hrpu kriminala i korupcije) zapoceli sa samom izgradnjom ili su obezbijedili kredite. Ali nakon SDP, potop i totalni zastoj radova, jer se danas nista ne radi na pripremanju novih dionica. Samim tim sto je dio koridora 5C zapocet, a ostatak nije ni na vidiku, drzava ce izgubiti stotine miliona eura.
Last edited by sv12 on 29/10/2013 12:45, edited 1 time in total.
madner

#3450 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by madner »

Cek, krediti stoje a ovi prije to vec zapoceli. :lol:

Ispade po tebi da su ovi prije bili nesposobni.
Post Reply