Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
kolegione
#3426 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Treba mi neki prejak pravnik da mi objasni imamo li osnove ds umanjimo placanje za neki postotak po osnovu protoka zraka ili neredovne isporuke ? Pa da informisemo jsvnost da svi to tako radimo
-
hizo ramidovic
#3427 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
jedino rijesenje koje predlazu i strucnjaci izvika jeda voda poskuplja pacese otog viska para stose nabere zaposlit novi ljudi koice ic pogradu i javljat dzesu kvarovi a jedan dijo para ulozicese unove cisterne, bureta i bidone koi cese ondak podjelit gradzanima itakoce vik znat zasve kvarove a gradzanice imat vode uzalihama i svice bit zadovoljni
- O'zone
- Globalni moderator
#3429 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Vrhunsko riješenje
@hizo nikad ne razočara kao ovi naši ini struĆnjaci
- karanana
#3430 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
potpisujem ovo gore rjesenje.
i ja zamisljam tu trojicu kako slazu novu verziju solitaire-a i povremenu udju na weather.com da vide hoce li biti padavina.
jebo majstorovica i kirlica i orlovica zajedno kako su se ovi usavrsili u davanju vremenskih prognoza i prognoziranju padavina, susha i drugih elementarnih nepogoda.
i ja zamisljam tu trojicu kako slazu novu verziju solitaire-a i povremenu udju na weather.com da vide hoce li biti padavina.
jebo majstorovica i kirlica i orlovica zajedno kako su se ovi usavrsili u davanju vremenskih prognoza i prognoziranju padavina, susha i drugih elementarnih nepogoda.
- O'zone
- Globalni moderator
#3431 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Da su "anam njihovi" na čelu ViK-a pa možda bi se i izašlo al' bolan NAŠI na čelu pa mi još dočekali da imamo NAŠ ViK u NAŠOJ zemlji ma može se vala malo i iztrpiti samo nek su našiSarajmen wrote:.... na prve zvanično zabilježene pojave stomačnih ili kožnih bolesti čiji zajednički imenitelj bude higijenski neispravna voda , izaći na proteste i istrajati na pravu na pitku vodu. Jer, majku mu, nakon vazduha je to najpreče. Ovo nije pitanje dijela nezadovoljnih stanovnika KS, već svih nas, bez obzira što trenutno nemamo probleme na koje oni argumentovano ukazuju već izvjesno vrijeme.
- karanana
#3432 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
i ja sam slicno razmisljao o prvom dijelu ovog posta. kao da su stvarno u talu gdje kazu iskljucuj vodu kad je jeftina struja.Sarajmen wrote:VIK Sarajevo duguje novac EP BIH, za neplaćenu struju koja se u pravilu troši za rad pumpi i sličnih postrojenja koja služe za normalno snadbijevanje potrošača vodom. EP BiH ima dvije tarife a to znači i dvije cijene za potrošače, u narodu poznatije kao ''skupa'' i ''jeftina'' tarifa. Ako se redukcije vode javljaju kada je vrijeme ''jeftine '' tarife, potrošači ne mogu da koriste mašinu za suđe, mašinu za pranje a i bojler je rizično koristiti u tom slučaju. Neiskorištavanje ''jeftine'' struje stvara višak iste, a tržište plače za tim viškom. Oba preduzeća , VIK i EP BIH , su Javna preduzeća i nemojte da vas čudi da su napravili dogovor o ''prebijanju'' ili ''otplati'' duga a opet preko leđa potrošača. Navikla je bagra na takav odnos. Da ne ulazim u bjedastoće unutar istih, načina rada i odnosa ka društvenom imovinom.... na prve zvanično zabilježene pojave stomačnih ili kožnih bolesti čiji zajednički imenitelj bude higijenski neispravna voda , izaći na proteste i istrajati na pravu na pitku vodu. Jer, majku mu, nakon vazduha je to najpreče. Ovo nije pitanje dijela nezadovoljnih stanovnika KS, već svih nas, bez obzira što trenutno nemamo probleme na koje oni argumentovano ukazuju već izvjesno vrijeme.
pa da barem ostave vodu do 1 iza ponoci ili da je ukljuce u 4 tako da ves ili masina za sudje mogu odraditi citav ciklus u jeftinoj struji. ali jok. nego ti vise nisi siguran ni hoce li je do ponoci biti kako treba niti hoce li je u 5 odvrnuti.
- Dozer
#3433 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Njima su jos Japanci 1999. detektovali gubitke na vodovodnoj mrezi od preko 50%, a sve u sklopu one studije izvodljivosti za precistac otpadnih voda u Butilama. Jos tada su im sugerisali ljudi da moraju povecati kapacitete bazena za pitku vodu, i to na svim izvoristima. Al', sta Japanci znaju...Tomahawk11 wrote: Vodovod....pa da su po jednu cijev mjesecno mijenjali, komplet infrastrukturu bi zamijenili. Ali jok, lakse je mudrovati kako je mreza dotrajala, kako se gube ogromne kolicine vode, kako duznici ne placaju, nema sredstava za rekonstrukciju....sve neki merhamet, pa bi reko da gradjani Sarajeva ne trebaju uopste raditi.
Od tada pa do danas, a to je okruglo 16 godina, rezultati rada ViK-a, a time i vlasti su:
- povecanje gubitaka vode na mrezi sa oko 50 na 70%, radi dodatnog propadanja mreze,
- povecanje necistoce pitke vode (zagadjenja),
- povecanje cijena za skoro 100%,
- povecanje broja nelegalnih prikljucaka na mrezu,
- uvodjenje redukcija pod izgovorima u zavisnosti od vremenskih prilika,
- sve cesce stomacne epidemije, itd.
Bitno je napomenuti da su prvo uveli redukcije kada im nije odobreno povecanje cijena, a sve su opravdavali susom. Pa su te redukcije trajale dok se nije odobrilo povecanje cijena (ono lihvarsko i koje je i sada na snazi po kojem su viseclane porodice "donje", samo sa revidiranim cijenama, ali je i dalje lihvarsko), a onda je odjednom bilo dovoljno vode, iako u medjuvremenu nije bilo nikakvih obilnih kisa.
Nakon kraceg vremena, a kada su shvatili da im ni nove cijene nece pomoci (sto je i logicno s obzirom da narod bas i nema para), opet su pocele redukcije. Izgovori su, naravno, i dalje isti - ako nema kise, onda je radi suse. Ako ima kise, onda je radi ili zamucenosti izvorista, ili radi velikih gubitaka na mrezi.
Nazalost, ViK Sarajevo je monopolisticka firma, odnosno ne postoji alternativni snabdjevac vodom, tako da smo svi osudjeni na njih. Varijanta je, i to najbolja, jeste bojkot placanja. Ali ne djelimicnog, nego totalnog. A zatim i protesti.
Jedino na taj nacin se bagri na vlasti i u ViK-u moze stati u kraj. Pri tome, pod "bagra" ne mislim na prave radnike koji zaista nesto rade, nego na cijelu kamarilu kojekakvih direktora, savjetnika, pravnika, sekretara i sekretarica, kao i sluzbenika koji ni sami ne znaju sta im je tamo opis posla.
-
bumerangss
#3434 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nema mi vooooooooodeeeeeeee
-
krater
#3435 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ja se vec ustelio sa kanisterima, flasama...

- starii
#3436 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
preko puta medicinskog fakulteta ima cvijecara, i radnica svako jutro fino opere svu ulicu oko cvijecare a jebe je se sto ovi iznad i na breci nemaju vode 
-
bumerangss
#3437 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ona je najmanji problem! Problem je sto su VIK-ovci sebi nabili doktorske plate a na ustrb amortizacije tj odrzavanja vodovodnog sistema pa 70 do 80% pitke ciste hlorisane vode koju VIK crpi i pumpa ODLAZI PONOVO U ZEMLJU!!!!!!!starii wrote:preko puta medicinskog fakulteta ima cvijecara, i radnica svako jutro fino opere svu ulicu oko cvijecare a jebe je se sto ovi iznad i na breci nemaju vode
-
mali_balon
#3438 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Premijer kao u nekog upire prstom a ne salje inspekcije (ti moteli, hoteli, hosteli).....prije 2 ili 3 godine ViK dobije kredid od nekoliko desitina miliona eura ili KM, nisam siguran, za sanaciju vodovne mreze i nista....Voda i dalje curi na sce strane , eno na AP mjesecima voda izvire iz zemlje.....
I sve mi to znamo, svjestni smo svega li sutimo ko pizde, dodjemo ovdje malo se kao istresemo i gotovo....kao i za sve drugo sto nas zulja....
ZNAM JA NAS JEBO TI NAS......
I sve mi to znamo, svjestni smo svega li sutimo ko pizde, dodjemo ovdje malo se kao istresemo i gotovo....kao i za sve drugo sto nas zulja....
ZNAM JA NAS JEBO TI NAS......
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3439 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jedini nacin je da cijela mreza rokne. Pa kad pocne da pusta na sve strane, da vidimo onda.Dozer wrote:Njima su jos Japanci 1999. detektovali gubitke na vodovodnoj mrezi od preko 50%, a sve u sklopu one studije izvodljivosti za precistac otpadnih voda u Butilama. Jos tada su im sugerisali ljudi da moraju povecati kapacitete bazena za pitku vodu, i to na svim izvoristima. Al', sta Japanci znaju...Tomahawk11 wrote: Vodovod....pa da su po jednu cijev mjesecno mijenjali, komplet infrastrukturu bi zamijenili. Ali jok, lakse je mudrovati kako je mreza dotrajala, kako se gube ogromne kolicine vode, kako duznici ne placaju, nema sredstava za rekonstrukciju....sve neki merhamet, pa bi reko da gradjani Sarajeva ne trebaju uopste raditi.
Od tada pa do danas, a to je okruglo 16 godina, rezultati rada ViK-a, a time i vlasti su:
- povecanje gubitaka vode na mrezi sa oko 50 na 70%, radi dodatnog propadanja mreze,
- povecanje necistoce pitke vode (zagadjenja),
- povecanje cijena za skoro 100%,
- povecanje broja nelegalnih prikljucaka na mrezu,
- uvodjenje redukcija pod izgovorima u zavisnosti od vremenskih prilika,
- sve cesce stomacne epidemije, itd.
Bitno je napomenuti da su prvo uveli redukcije kada im nije odobreno povecanje cijena, a sve su opravdavali susom. Pa su te redukcije trajale dok se nije odobrilo povecanje cijena (ono lihvarsko i koje je i sada na snazi po kojem su viseclane porodice "donje", samo sa revidiranim cijenama, ali je i dalje lihvarsko), a onda je odjednom bilo dovoljno vode, iako u medjuvremenu nije bilo nikakvih obilnih kisa.
Nakon kraceg vremena, a kada su shvatili da im ni nove cijene nece pomoci (sto je i logicno s obzirom da narod bas i nema para), opet su pocele redukcije. Izgovori su, naravno, i dalje isti - ako nema kise, onda je radi suse. Ako ima kise, onda je radi ili zamucenosti izvorista, ili radi velikih gubitaka na mrezi.
Nazalost, ViK Sarajevo je monopolisticka firma, odnosno ne postoji alternativni snabdjevac vodom, tako da smo svi osudjeni na njih. Varijanta je, i to najbolja, jeste bojkot placanja. Ali ne djelimicnog, nego totalnog. A zatim i protesti.
Jedino na taj nacin se bagri na vlasti i u ViK-u moze stati u kraj. Pri tome, pod "bagra" ne mislim na prave radnike koji zaista nesto rade, nego na cijelu kamarilu kojekakvih direktora, savjetnika, pravnika, sekretara i sekretarica, kao i sluzbenika koji ni sami ne znaju sta im je tamo opis posla.
Jeste ekstremno rijesenje, ali jbg, izgleda nema druge. Vodovod Sarajeva je odavno zreo za rekonstrukcije. No, dok se ovi u Vodovodu vode politikom: suti, dobro je nek ne puca, do tad ce biti ovako.
Jebo vise i prodavanje muda pod bubrege. Jos malo ce nas ubijediti da trebamo vodu placati ko da smo u Saudijskoj Arabiji.
- musicman80
#3440 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Zna li neko do kada ce biti ove redukcije vode?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3441 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
čitao sam po hrvatskim forumima da je slično
40% gubitak vode
očitaju vodu jednom u 2/3 mjeseca
paušali se plaćaju
točno zaračunaju samo onima koji se žale
mislim da je zajedničko to što je samoupravni socijalizam preživio u pojedinim firmama u bivšoj jugi
dakle nimalo straha od otkaza i nimalo poduzetništva
šta fali dati broj na rejonu gdje mjeriš... podijeliti broj za sms/poziv, e mail za mailove...i čekati da ti ljudi očitaju... a samo jednom u pola godine izvršiti kontrolu barem će se razdvojiti savjesni od nesavjesnih kupaca vode
40% gubitak vode
očitaju vodu jednom u 2/3 mjeseca
paušali se plaćaju
točno zaračunaju samo onima koji se žale
mislim da je zajedničko to što je samoupravni socijalizam preživio u pojedinim firmama u bivšoj jugi
dakle nimalo straha od otkaza i nimalo poduzetništva
šta fali dati broj na rejonu gdje mjeriš... podijeliti broj za sms/poziv, e mail za mailove...i čekati da ti ljudi očitaju... a samo jednom u pola godine izvršiti kontrolu barem će se razdvojiti savjesni od nesavjesnih kupaca vode
-
hizo ramidovic
#3442 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
sve nekaki strucnjaci ovdije koi samo znadu vikat dze curi voda anikose odnjiha nebi sijetio dase lati krampe i lopate ida iskopa ipopravi kvar pabi ondak imali vode panemere vik sve stic popravit morajuse i gradzani malo ukljucit
- piupiu
#3443 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
hizo ramidovic wrote:sve nekaki strucnjaci ovdije koi samo znadu vikat dze curi voda anikose odnjiha nebi sijetio dase lati krampe i lopate ida iskopa ipopravi kvar pabi ondak imali vode panemere vik sve stic popravit morajuse i gradzani malo ukljucit
-
dinob
#3444 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jedini način da se izvrši pritisak na neodgovorna javna preduzeća je bojkot plaćanja računa za uslugu koju ne dobijamo.
Redukcije postoje već 5 godina a oni nisu napravili nikakav plan, ništa osim "čekamo da padne kiša", ko da smo u Sahari a ne u Bosni.
Ako npr. 10 000 domaćinstava ne plati jedan mjesec račun od 20 KM, to je 200 000 KM udara na cash flow, koji vjerovatno završava u nečijem privatnom džepu - nekoliko mjeseci tako i da vidiš kako će se početi smišljati rješenja.
Podržite akciju:
https://www.facebook.com/Prestanimo-pla ... 1537091771
Redukcije postoje već 5 godina a oni nisu napravili nikakav plan, ništa osim "čekamo da padne kiša", ko da smo u Sahari a ne u Bosni.
Ako npr. 10 000 domaćinstava ne plati jedan mjesec račun od 20 KM, to je 200 000 KM udara na cash flow, koji vjerovatno završava u nečijem privatnom džepu - nekoliko mjeseci tako i da vidiš kako će se početi smišljati rješenja.
Podržite akciju:
https://www.facebook.com/Prestanimo-pla ... 1537091771
-
VjecitiStudent
#3445 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nemojte tako, ima i dobrih vijesti.
U sklopu svog imanja na Poljinama, nekadašnji premijer, a sada uspješni biznismen Nedžad Branković, uz izdašnu pomoć Kantona Sarajevo otvara moderno tuš-kupalište sa kapacitetom od 5000 glava na sat, koje će se snabdijevati izvorskom vodom sa Bukovika, koje je Brankoviću i ostalim uglednim stanarima naselja Poljine besplatno izgradila općina Centar.
Cijena jednog tretmana kupanja je 5km po glavi, a biće dostupne i mjesečne, godišnje i porodične karte sa značajnim popustima. Svi koji kupe više od dvije karte imaju pravo da natoče i po kanister od 5l, za svoje ostale kućne potrebe.
Ovaj izvanredni projekat će riješiti skoro sve probleme koje ostali građani Sarajeva imaju zbog kraha vodovodnog sistema, a otvoriće se i nova radna mjesta.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3446 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ko zna zna branković
možemo li napraviti statistiku koja to naselja imaju najviše redukcija
ja sam čuo grbavica čvila
ali mi nije jasno otkud sokolović kolonija u tome svemu
ja nemam redukcija ali imaju moji na čvili
i to 2 puta dnevno noću i preko dana od 11 do 3
ne znam đe je zapelo
ali sasvim legitimno za male prosvjede koji trebaju preći u nešto masovnije
potpuno legitimo i nestranački
ne znam đe je zapelo
-
Forsaken
#3447 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Bilo bi interesantno napraviti mapu naselja sa redukcijama i lokacija gdje zive politicariBlack swan wrote:ko zna zna branković![]()
ne znam đe je zapelo
- bach
#3448 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Mislio sam da je šala i zaebencija kada sm vidio ovu sliku en internetu, ali fakat nije. Ova sirotinjska pumpa se fakat prodaje u peniju.

Zar smo dotle došli?

Zar smo dotle došli?
- HAVANA
#3449 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
HAVANA wrote:Jebem li vam mater ako iko cita iz vodovoda.Nemam se cim istusirat navece a mjesec dana zovem za puknutu cijev u zemlji na poslu.Tece li tece...Svaki dan zovem i nista.
Jos nisu dosli,kuci perem zube sa vodom iz case a na poslu plavi,jezero se napravilo...Dosli su oni jedan dan,pogledali...uh kaze mora se kopat rucno
- Dozer