GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kokuz_sa

#3426 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

kod mene po FB se moze ovo naci

Sarajevo Taxi i Gras ce u petak blokirati grad zbog zahtjeva koji nisu ispunjeni prema njima.
sad jel istina ili nije.. :?
NEOPLAN

#3427 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

sto se tice Gras-a strajk pocinje u noci sa 15.tog na 16ti u ponoc, a nece biti potpune obustave saobracaja vec ce se raditi smanjenim kapacitetom. U funkciji ce biti oko 30% raspolozivih kapaciteta.
O'zone
Globalni moderator

#3428 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

NEOPLAN wrote:sto se tice Gras-a strajk pocinje u noci sa 15.tog na 16ti u ponoc, a nece biti potpune obustave saobracaja vec ce se raditi smanjenim kapacitetom. U funkciji ce biti oko 30% raspolozivih kapaciteta.
Pa dobro znači kao i do sada ili...?
kokuz_sa

#3429 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

NEOPLAN wrote:sto se tice Gras-a strajk pocinje u noci sa 15.tog na 16ti u ponoc, a nece biti potpune obustave saobracaja vec ce se raditi smanjenim kapacitetom. U funkciji ce biti oko 30% raspolozivih kapaciteta.
pa i sada ne vjerujem da gras radi sa vise od 40% kapaciteta..
trolu,tramvaj cekas po 20-25min(trola)
tramvaj je bar malo bolji

i sad ce jos dodatno smanjit..fino..znaci 1 trola ce ici svako 1h
a tramvaj svako 15min..
a autobusi i kombiji 1 dnevno
Mračajski proto

#3430 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Mračajski proto »

30% raspoloživih? Znači, bolje nego inače.
Nisrin

#3431 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Nisrin »

Hahahahaha znaci, kao da ne rade, stvorit ce tolike guzve da ce i to malo vozila sto imaju unistiti usljed tolikog broja ljudi koje ce prevoziti!

Inace mi nije jasna njihova logika, zar nije bolje staviti u opticaj vise vozila- manja je vjerovatnoca da ce se vozilo pokvariti usljed prenapucenosti ljudima...:S

Sreca pa od cetvrtka nisam u SA :)
sheilak

#3432 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sheilak »

O'zone wrote:
Pa dobro znači kao i do sada ili...?
:thumbup:

Inace, NEOPLAN, fakat niste normalni. samo da racunate s tim da ce ovo imati posljedice i da vam nece proci kao proslih puta. pa, hebote, vi kao reketari, parola vam je izgleda ne platite li nam... :-)
NEOPLAN

#3433 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Prvo, ja ne radim u Grasu! A drugo, nek se bore ljudi, i treba da se bore za svoja prava, za sredstva za rad, za naknadu za rad, za zdravstveno osiguranje, i za ono najvaznije, da se makne sljam iz firme sto se "sljego" u Gras sve ove godine. Neko rece gore da imaju muda ko Avazov toranj, da su nam bogdo svima takva muda pa da ovu drzavu dovedemo u red. Jbt pa samo kod nas ima da das covjeku poluraspadnut autobus da vozi ljude i jos mu ne platis za to, i kad se covjek zali i buni na kraju on kriv i ne valja i sva galama na njega.....
dresdener78

#3434 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

NEOPLAN wrote:Prvo, ja ne radim u Grasu! A drugo, nek se bore ljudi, i treba da se bore za svoja prava, za sredstva za rad, za naknadu za rad, za zdravstveno osiguranje, i za ono najvaznije, da se makne sljam iz firme sto se "sljego" u Gras sve ove godine. Neko rece gore da imaju muda ko Avazov toranj, da su nam bogdo svima takva muda pa da ovu drzavu dovedemo u red. Jbt pa samo kod nas ima da das covjeku poluraspadnut autobus da vozi ljude i jos mu ne platis za to, i kad se covjek zali i buni na kraju on kriv i ne valja i sva galama na njega.....
Kolego, niti ja nisam radnik GRAS-a, mada sam protiv njegove privatizacije, jer sam bio svjedok puno privatizacija (tačnije rečeno uništenja) takvih vitalnih preduzeća.
Ali, radnici grasa NEMAJU moralno pravo da štrajkuju. Jeste, njihovi radni uvjeti su loši, ali ima pedeset posto radnika širom BiH, koji bi od srca željeli imati takav položaj kao što GRAS-ovci imaju.

Da se GRAS-ovci barem ponašaju pristojno prema svojim mušterijama putnicima, i ne kao pijani pastiri prema svojoj stoci, mogli bi mi diskutovati o pravu za štrajk. Ali ova nevaspitana, drska i arogantna gamad, gdje se ljubazno ponašanje može zabilježiti dvaput godišnje, nema pravo da štrajkuje i još više otežava život Sarajlijama. Ovdje već postoji rizik da GRAS unište lopovski političari, ili bjesni građani koji će skupa razvaliti remize i pretući te neradnike...
NEOPLAN

#3435 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

ok slazem se s tobom, al hajmo onda u srz problema: zasto su ti ljudi drsk, bezobrazni, arogantni? Pogledajmo recimo vozaca busa gb 854, da ga ne imenujem I. J. novi MAN, sigurno vozilo, udobno, pouzdano, i covjek UVIJEK nasmijan, ljubazan, kulturan.

Pogledajmo sad nekog ko vozi onaj minibus za Sokolje, poluraspadnuto vozilo, otkazuje svako malo, i pritisak mu je u glavi non stop, sta ako, sta ako, sta ako, hocel ko stradat, i najmanje sto mu treba je da ga neko napadne zato sto zaboga ne moze s kozom u minibus. I kakav ce taj covjek biti? Nervozan, naravno.

Dalje, nikad nisam cuo da je neko imao problem sa "neljubaznim kabadahijama", tj revizorima, a da je pri tome imao urednu voznu kartu. Kad udjes u vozilo bez karte svjesno prihvatas da budes izbacen u slucaju kontrole. E sad poto smo mi stoka narod mi nismo nauceni na kulturu, onaj ko se kulturno ponasa za nas narod je papak, i kako ces se ti onda postaviti prema takvim ljudima nego kabadahijski i drsko.

Ne branim nikog, svakakvih ljudi ima al ne moze se tako generalisati slika o 1500 ljudi zbog toga sto je neko ovakav ili onakav.
mahalas505

#3436 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

NEOPLAN wrote:ok slazem se s tobom, al hajmo onda u srz problema: zasto su ti ljudi drsk, bezobrazni, arogantni? Pogledajmo recimo vozaca busa gb 854, da ga ne imenujem I. J. novi MAN, sigurno vozilo, udobno, pouzdano, i covjek UVIJEK nasmijan, ljubazan, kulturan.

Pogledajmo sad nekog ko vozi onaj minibus za Sokolje, poluraspadnuto vozilo, otkazuje svako malo, i pritisak mu je u glavi non stop, sta ako, sta ako, sta ako, hocel ko stradat, i najmanje sto mu treba je da ga neko napadne zato sto zaboga ne moze s kozom u minibus. I kakav ce taj covjek biti? Nervozan, naravno.

Dalje, nikad nisam cuo da je neko imao problem sa "neljubaznim kabadahijama", tj revizorima, a da je pri tome imao urednu voznu kartu. Kad udjes u vozilo bez karte svjesno prihvatas da budes izbacen u slucaju kontrole. E sad poto smo mi stoka narod mi nismo nauceni na kulturu, onaj ko se kulturno ponasa za nas narod je papak, i kako ces se ti onda postaviti prema takvim ljudima nego kabadahijski i drsko.

Ne branim nikog, svakakvih ljudi ima al ne moze se tako generalisati slika o 1500 ljudi zbog toga sto je neko ovakav ili onakav.
Dali to znaci da Sokolje dobija one losije minibuse :D Salim se malo, morao sam.

Inace slazem s postom, nisu toliko problem radnici, lako je otpustiti kojeg zbog neprimjerenog ponasanja, i vecina bi bila onda nasmijana. Ali to onda povlaci za sobom, kao sto je navedeno gore, da im se omoguce i normalno radni uslovi. I sta je onda lakse neodgovornom mendzmentu, naravno tolerisati sto su radnici ponekad neljubazni, a samim tim mogu uvijek reci vozi taj neispravni bus, boli me briga kako ces i sta ces s putnicima. Neki ovdje ne mogu da to povezu, ali to je itetako povezano.
sheilak wrote: :thumbup:

Inace, NEOPLAN, fakat niste normalni. samo da racunate s tim da ce ovo imati posljedice i da vam nece proci kao proslih puta. pa, hebote, vi kao reketari, parola vam je izgleda ne platite li nam... :-)
Ovo je upuceno na pogresnu adresu, a koja je prava razmisli malo(hint:ko im je gazda).
goran16v

#3437 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

NEOPLAN wrote: za naknadu za rad, za zdravstveno osiguranje.....
Izvini ali to nije naknada da rad to je nerealno i nezasluzeno visoka plata s obzirom na opste stanje u drzavi i prosjecnu platu radnika u proizvodnim i usluznim djelatnostima.
The Realist

#3438 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

NEOPLAN wrote:ok slazem se s tobom, al hajmo onda u srz problema: zasto su ti ljudi drsk, bezobrazni, arogantni?
I mene zanima to. Pitam dispečera za autobus, on meni sa visine da trebam vidjeti da li ima kakva obavijest, ako nema, da nemam zašto pitati, jer ima red vožnje.... (naravno, ništa lijepim tonom).

Koga on pravi budalom? NIKADA nema obavijesti za autobus, NIKADA, nego nekada znaju doći i reći da ga nema, ali uglavnom ništa. A što je najgore, na moje "dobro večer, vozi li za Boljakov...." obično se odgovori vozi, ja kažem "hvala" i gotovo sve za 5 sekundi. Još kada znamo da se za to područje jako često propuštaju vožnje, valjda je logično da pitam (jednom sam 35 minuta čekao bus, da bih došao da pitam zašto kasni i oni mi kaže da ne vozi - od tada i pitam redovno).

Druga stvar, je li teško revizorima i vozačima da izbace akreditaciju, pa da znamo da se radi o radnicima GRAS-a? Ja nijednom revizoru ne pokažem kartu (a uvijek ju imam) dok mi to ne pokaže (vozaču pokažem, jer hajde, neću cjepidlačiti) dok mi ne pokaže akreditaciju i dok obično oni svoju pokažu, poneki uđu u svađu sa mnom i objašnjavaju mi kako mi oni neće pokazati akreditaciju, iako nikada nisam drzak kada tražim istu.... (hebote, kao da su oni upravu, a ne ja). Zar je teško narediti svima da to rade i zar je njima teško nositi (naravno, ima ih jako puno koji se odmah identificiraju).

I treća stvar, koja je njihova funkcija, kad u većini slučajeva apsolutno ništa ne urade, pa i kada se radi o "fizički slabijim licima", znači nije strah u pitanju)?
The Realist

#3439 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Zar smiju toliko smanjiti?

Osim toga, je li to 30% od onoga što piše po redu vožnje, ili od ovoga sada? Ozbiljno pitam, da znam na šta da se pripremim.
NEOPLAN

#3440 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

30 % raspolozivih kapaciteta, tj ovoga sad. E sad kakva ce organizacija toga svega biti zaista ne znam.

Inace,evo jedan zanimljiv citat sa jednog foruma u grasu, koji otprilike oslikava stanje u firmi pred nastupajuci strajk:

"Opet Sindikat komunalne privrede prijeti potpunom
obustavom saobraćaja,sada u petak,16.novembra.
Pregovori sa Upravom u toku.
Inače Upravi je 11.11. istekao 2-mjesečni mandat i
produžen je naredna dva mjeseca. Mislim ukoliko se ostvari ova potpuno bezobrazna
prijetnja i namjera Sindikata komunalne privrede
podružnice GRAS-a i podrške Granskog Sindikata
sa lopovom Lukšićem i Bajramovićem,da će GRAS
otići ili u stečaj,ili pod prinudnu Upravu.
Svakako poreska redovno obilazi firmu u zadnje vrijeme.
Naravno moram napomenuti da ima dobar broj
ljudi od par stotina koji su se potpisali i poslali VD
Direktoru taj spisak u kojem ne žele bilo kakav
štrajk.
Ne konta sindikalac da će biti grobarska lopata firmi sa ovim ponašanjem.
Mislim da se istražni organi trebaju pozabaviti ovim
reketiranjem ljudi koji žele da rade.
Nadalje,ne znam da li je Uprava,sa "sposobnom"
pravnom službom podigla tužbu,a ima osnova,sa
sprečavanje i organizovanje štrajka,kako je to urađeno u januaru mjesecu,jer postoji niz
nezakonitih radni i propusta pri organiziranju
štrajka.Vjerovatno u skladu sa istim željama,da se
firma jeftino syebe.
Tako da vam ostaje da čekate hoće li prevoz
osvanuti u petak ili neće.Toliko. Moram samo da dopunim da Samostalni Sindikat
vozaca,nije za strajk i izdace saopcenje za javnost
povodom terora koji SKP pravi sa ovim strajkom sto
po firmi sto izvan nje.Ovo nije strajk za radnicka
prava vec za unistavanje malo sto je ostalo,izvlaceci
i malo para sa racuna za lopovluk."

Dakle desava se onaj najgori scenario, a to je da su se radnici podjelili i ulaze razjedinjeni u strajk. Bice svasta u petak....
The Realist

#3441 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Hvala na odgovoru. Bit će veselo.

Vjerovatno će Centrotrans opet pustiti svoja vozila u opticaj, iako meni to previše ne znači.

Dok neki ljudi ne odu u zatvor od ove firme nema apsolutno ništa, to svi znamo.
sheilak

#3442 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sheilak »

NEOPLAN wrote:30 % raspolozivih kapaciteta, tj ovoga sad. E sad kakva ce organizacija toga svega biti zaista ne znam.
mislis 30% od 70%? jer tokom zadnje godine, ako ne i duze, vozite zapravo smanjenim kapacitetom.

ne znam, ja da sam na vasem mjestu, ne bih tu radila, vec bih dala otkaz, ako je vec toliko neizdrzljivo. ne bih produzavala agoniju ni sebi ni drugima. jer nece se nista promijeniti, a bez veze izazivate gnjev gradjana zbog kojih inace i postojite. odustanite i dajte nekom da obavlja posao ko to moze. dakle ko je sposoban i kome se radi.
mrtva kokoš

#3443 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mrtva kokoš »

e sad koji bi da strajkuju a-da-no ili ovi nasi ? :-)
goran16v

#3444 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

The Realist wrote:
NEOPLAN wrote:ok slazem se s tobom, al hajmo onda u srz problema: zasto su ti ljudi drsk, bezobrazni, arogantni?
I mene zanima to. Pitam dispečera za autobus, on meni sa visine da trebam vidjeti da li ima kakva obavijest, ako nema, da nemam zašto pitati, jer ima red vožnje.... (naravno, ništa lijepim tonom).

Koga on pravi budalom?
Dosta ljudi radi u usluznim djelatnostima gradjana, od naplacivaca parkinga do postara i samo GRAS-ove sofere, dispecere i revizore svako malo namlate ti isti gradjani. Nije to ni losa sreca ni slucajnost...
NEOPLAN

#3445 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

zato sto nemaju razloga da ih mlate jer u svim ostalim usluznim i neusluznim djelatnostima gradjani klepnu usima i plate uslugu, samo se u gradskom prijevozu svercaju i dolaze u konflikte kad se trazi placanje karte ili ne lomljenjje inventara vozila.

A to ko hoce da strajkuje, ne znam... Ima i nasih a i onih a-da-no na obje strane...

U proteklom periodu gras je vozio i vozi smanjeniim kapacitetom ne zato sto tako hoce vec su prisiljeni na to losim stanjem u voznom parku. Mada se u zadnje vrijeme stanje popravlja jer je remontovano desetak autobusa od kojih su neki dobili kompletan remont i jace kamionske motore. Takodjer su i nabavljeni minibusi, tako da stvari polako idu na bolje. Ovih dana traba biti kompletiran remont jos jednog zglobnog autobusa.

I na kraju po hiljaditi put, NE RADIM U GRASU! Jednostavno me zanima svijet prevoznika i istrazujem malo desavanja, a u grasu imam vise bliskih izvora.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3446 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

u petak dakle kao đuro od 1 minute i 12 sekundi :lol: :lol: :lol: :lol:
miki27A

#3447 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by miki27A »

NEOPLAN wrote:zato sto nemaju razloga da ih mlate jer u svim ostalim usluznim i neusluznim djelatnostima gradjani klepnu usima i plate uslugu, samo se u gradskom prijevozu svercaju i dolaze u konflikte kad se trazi placanje karte ili ne lomljenjje inventara vozila.

A to ko hoce da strajkuje, ne znam... Ima i nasih a i onih a-da-no na obje strane...

U proteklom periodu gras je vozio i vozi smanjeniim kapacitetom ne zato sto tako hoce vec su prisiljeni na to losim stanjem u voznom parku. Mada se u zadnje vrijeme stanje popravlja jer je remontovano desetak autobusa od kojih su neki dobili kompletan remont i jace kamionske motore. Takodjer su i nabavljeni minibusi, tako da stvari polako idu na bolje. Ovih dana traba biti kompletiran remont jos jednog zglobnog autobusa.

I na kraju po hiljaditi put, NE RADIM U GRASU! Jednostavno me zanima svijet prevoznika i istrazujem malo desavanja, a u grasu imam vise bliskih izvora.
Draga moja neoplan, kad cijene mjesecnih/godisnjih karata budu NORMALNE onda ce narod placati karte.
Mjesecna (radnicka ) je 54 KM * 12 =648 KM !!! Jeste li vi normalni???? Ovo nigdje na svijetu nema!
Evo kao dokaz, GODISNJA karta za mjesto Champaign-Urbana, IL USA je $60 ili ti 75 KM!!!!!! Uz to slikaju te odmah na licu mjesta i nema davanja jos 5KM za je..nu iskaznicu...
Annual Pass
For $60, you can buy a non-transferable annual pass. All annual passes start on the first day of the month and are good for 12 months of unlimited travel on MTD. You may purchase an annual pass at the Illinois Terminal. A picture will be taken for your pass at no charge. In addition to cash, Visa, MasterCard and Discover are accepted.
http://www.cumtd.com/riding/faresandpasses

Ljudi mi ne vjeruju kad kazem koliko je mjesecna, a da vise vremena provedem hodajuci jer i hodajuci brze stignem nego kad bih cekala GRAS.
JThomas

#3448 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JThomas »

što bi grasovci svoj bijes usmjerili ka političarima i upravi grasa, kad su isti i gori nego oni, kad su svakako kupili i naštelili radna mjesta od te iste uprave? ha ja, lakše je građanima eliminisati i ovo malo vjerovatnoće da stignu na vrijeme na posao pouzdajući se u gras.

maligno tkivo, galopirajući kancer našeg društva, sva javna preduzeća su odron, ali gras je ipak za korak veći odron od ostalih...
dresdener78

#3449 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

slažem se potpuno s kolegama koji su naveli da su karte za javni prevoz veoma skupe - i to u odnosu na bosanske plate i na "kvalitet" koji se pruža za te pare. Naravno da su usluge GRAS-a veoma jeftine uporedo sa Bečom, Londonom, Berlinom... ali tamo zaista nisu prosječne plate oko 800 KM. I šta se gras-ovskog "kvaliteta" tiče, na zapadu bi bili iz takve firme nakon jednog dana izbaćeni svi od generalnog direktora do zadnje čistačice.

Opet moram ponavljati jednu stvar: Neoliberalna - hiljadu puta ponavljana - laž, i to "država je najlošiji gospodar". To samo znači da država kao takva ne funkcioniše, da njom upravljaju lopovi, psihopati, idioti i kriminalci. Ova laž je između ostalog dovela mnoge zemlje svijeta u ozbiljne probleme, jer beskrajna privatizacija svega je samo jedan od kraćih puteva u pakao.

Problem je da GRAS - kao i sve drugo u BiH - je samo igračka u prljavim rukama gamadi na vlastima, koja se brine samo o ličnom obogaćivanju. I to je fenomen koji se vidi širom srednje i istočne Evrope.
JThomas

#3450 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JThomas »

naša država je najlošiji gospodar :D

šta kažeš na ovu? :D
Post Reply