Kina nije neprijatelj Sjedinjenim Državama, nikad nije imala imperijalističke ciljeve niti će ugrožavati američki primat. SAD trebaju Kini i Kina treba SAD-u.tesanj wrote:Kina jos nema snagu da amerima idu uz nos do kraja, ali ispod stola se moze nesto uradit.StudentskiIC wrote:Kina je glasala za sve četiri rezolucije na štetu Irana, ne bi im nakon toga isporučili takvo oružje. Niti Iran ima bazu ili mogućnosti da upravlja tako sofisticiranim raketama.
Na kraju krajeva, takvo oružje se ne daje nikome, nit se tehnologija dijeli kao lego kockice.
IRAN
- Skijaš
#3426 Re: IRAN
-
StudentskiIC
#3427 Re: IRAN
Jedini interes koji Kina ima od Irana je kontinuirana isporuka nafte. A to će i dobiti šta god da se desi.tesanj wrote:Kina jos nema snagu da amerima idu uz nos do kraja, ali ispod stola se moze nesto uradit.
Rakete koje obaraju satelite se "ispod stola isporučuju" jedino u filmovima i igrama.
-
freedom within
-
gonz0
#3429 Re: IRAN
sumnjam ja da bi se ahmedinejad toliko prsio amerima da nema nuklearnog naoruzanja, ako ima, bolje za njega 
- vatana
#3430 Re: IRAN
Nije imo ni Gadafi pa se prsio 
Ima da ih OTAN otrese ko dudove, prsili se ne prsili, ne mozes im nista kad su 100 puta jaci.
Ima da ih OTAN otrese ko dudove, prsili se ne prsili, ne mozes im nista kad su 100 puta jaci.
-
severin
#3431 Re: IRAN
ma naj najce kad je ahmo rekao mi se i dalje razvijamo pored vasih sancija...!! kralj 
-
freedom within
#3432 Re: IRAN
Napad na Iran je već počeo. Zadnjih nekoliko mjeseci učestale su "nesreće" na iranskim vojnim objektima(uglavnom revolucionarne garde) i nuklearnim postrojenjima.
http://www.dnevniavaz.ba/globus/svijet/ ... -foto.html
http://www.haaretz.com/weekend/week-s-e ... n-1.399138
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 70,00.html
http://www.cbsnews.com/8301-500202_162- ... ssination/
http://news.nationalpost.com/2011/11/16 ... n-insists/
http://www.dnevniavaz.ba/globus/svijet/ ... -foto.html
http://www.haaretz.com/weekend/week-s-e ... n-1.399138
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 70,00.html
http://www.cbsnews.com/8301-500202_162- ... ssination/
http://news.nationalpost.com/2011/11/16 ... n-insists/
Last edited by freedom within on 02/12/2011 12:36, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3433 Re: IRAN
čini se da je već krenulo 
-
simpozijum delirijum
#3434 Re: IRAN
Amerikanci potvrdjuju da im je 'nestala" bespilotna letjelica iznad Afganistana uz granicu sa Iranom i ne negiraju da je mozda u Iranskim rukama
izgleda da su Iranski hakeri "provalili" kod i jednostavno oteli letjelicu i prizemljili je u svoju bazu !
spekulacije i dalje traju , ali ako je ovo istina ?
Iran ima zaista kvalitetnu vojsku sposobnu i za Cyber rat , i solidne oruzane sisteme
ipak se nadam da nece buknuti totalni rat jer bi to bio pakao za siri region
http://news.yahoo.com/blogs/envoy/isaf- ... 24233.html
izgleda da su Iranski hakeri "provalili" kod i jednostavno oteli letjelicu i prizemljili je u svoju bazu !
spekulacije i dalje traju , ali ako je ovo istina ?
Iran ima zaista kvalitetnu vojsku sposobnu i za Cyber rat , i solidne oruzane sisteme
ipak se nadam da nece buknuti totalni rat jer bi to bio pakao za siri region
http://news.yahoo.com/blogs/envoy/isaf- ... 24233.html
- irvinx1
#3435 Re: IRAN
Iran je prilicno razvijena drzava u tom pogledu, tako da je moguce...
Ali, po pitanju tih informacija, nista ne treba uzimati zdravo za gotovo. Bez obzira sa cije strane dolazi.
Ali, po pitanju tih informacija, nista ne treba uzimati zdravo za gotovo. Bez obzira sa cije strane dolazi.
-
gonz0
#3436 Re: IRAN
nism bas upracen u ova politicka desavanja, ali navodno prica se kao da su kinezi izjavili da bi stali u odbranu irana... kolko je to sad istinito pojma nemam, a ne da mi se guglat 
- irvinx1
#3437 Re: IRAN
Mogu oni i Rusi to izjavljivat, ali nece to ucinit.
-
SaPnA
#3438 Re: IRAN
Ma nece sigurno, sjedit ce mirno i gledat kako im amerika unistava milionska ulaganja u Iranu.irvinx1 wrote:Mogu oni i Rusi to izjavljivat, ali nece to ucinit.
-
simpozijum delirijum
#3439 Re: IRAN
malo sam obratio paznju na Ruske i Kineske medije na engleskom i doista retorika se zaostrila , ne sjecam se kada su zadnji put otvoreno govorili o mogucnosti vojnoga sukoba sa USA i NATOSaPnA wrote:Ma nece sigurno, sjedit ce mirno i gledat kako im amerika unistava milionska ulaganja u Iranu.irvinx1 wrote:Mogu oni i Rusi to izjavljivat, ali nece to ucinit.
sada o tome otvoreno govore i politicari i generali
Sirija je dobila prije neki dan novi raketni sistem:"Bastion"
super-sonicne protubrodske rakete dometa 300 Kilometara , direktno i hitnom isporukom iz Rusije
i ovo "nestajanje" USA sofisticirane letjelice iznad Irana je mozda rezultat tajne vojne suradnje Irana i Kine ?
ja licno mislim da poslije intervencije u Libiji , da se casa prelila i da i Rusi i Kinezi ne supljiraju vec misle ozbiljno !
Last edited by simpozijum delirijum on 04/12/2011 23:44, edited 1 time in total.
- irvinx1
#3440 Re: IRAN
Ako im se isplati, onda da. Rusija samo prodaje Iranu stvari.SaPnA wrote:Ma nece sigurno, sjedit ce mirno i gledat kako im amerika unistava milionska ulaganja u Iranu.irvinx1 wrote:Mogu oni i Rusi to izjavljivat, ali nece to ucinit.
A Kina je svojevremeno prijetila i da ce razbucati Ameriku povodom Tajvana, koji je u njihovom dvoristu, a Tajvan je i danas odmetnut.
-
SaPnA
#3441 Re: IRAN
To je bila jasna poruka SAD-u i izraelu da nenapadaju, a sad mi mozemo nagadjati dali bi oni usli u rat ili nebi, ja licno mislim da bi, jer ko je sledeci poslije irana, mozda kina ili rusija?irvinx1 wrote:Ako im se isplati, onda da. Rusija samo prodaje Iranu stvari.SaPnA wrote:Ma nece sigurno, sjedit ce mirno i gledat kako im amerika unistava milionska ulaganja u Iranu.irvinx1 wrote:Mogu oni i Rusi to izjavljivat, ali nece to ucinit.
A Kina je svojevremeno prijetila i da ce razbucati Ameriku povodom Tajvana, koji je u njihovom dvoristu, a Tajvan je i danas odmetnut.
- irvinx1
#3442 Re: IRAN
Iran ima ogromne zalihe nafte. I Rusija i SAD i Kina zele da ovladaju istima. KIna uvozi naftu iz Irana jer vlastite nema (u dovoljnim kolicinama).
Ako uzmemo u obzir i Indiju, koja ima jaku vojnu moc, neko ce tu da stane na stranu SAD. Pitanje je ko, jer mala je bara a puno krokodila.
Ako uzmemo u obzir i Indiju, koja ima jaku vojnu moc, neko ce tu da stane na stranu SAD. Pitanje je ko, jer mala je bara a puno krokodila.
-
SaPnA
#3443 Re: IRAN
Ma jairvinx1 wrote:Iran ima ogromne zalihe nafte. I Rusija i SAD i Kina zele da ovladaju istima. KIna uvozi naftu iz Irana jer vlastite nema (u dovoljnim kolicinama).
Najvise bi volio da ostane ovako kako sada jeste, nabolje bi bilo za sve.
Moras priznati, ma koliko gotivio amere, da je iran ipak prevelik zalogaj za njih.
- irvinx1
#3444 Re: IRAN
Amere gotivim, ali americku politiku i ne bas. Samo ne znam sta je tu alternativa. Kina? Rusija?
Iran ne volim jer gusi neke osn. ljudske slobode, Kinu isto. Sa Rusima ide ona Balaseviceva "imamo nesto Rusi i ja..."
Jest veliki zalogaj, inace bi Iran bio prije Iraka i Afg. I jos prije. Vidjet cemo kako ce se drzave konsolidovati...
Iran ne volim jer gusi neke osn. ljudske slobode, Kinu isto. Sa Rusima ide ona Balaseviceva "imamo nesto Rusi i ja..."
Jest veliki zalogaj, inace bi Iran bio prije Iraka i Afg. I jos prije. Vidjet cemo kako ce se drzave konsolidovati...
-
SaPnA
#3445 Re: IRAN
Ameriku gotivim samo zbog nacina zivota, Iran gotivim jer jasno kaze NE evropi,NATO-u i SAD-u.
@simpozijum delirijum to sam bas htjeo napisati ali preduhitrio si me
@simpozijum delirijum to sam bas htjeo napisati ali preduhitrio si me
- Spejs
#3446 Re: IRAN
A pod neke "stvari" možemo ubrojati i nuklearna postrojenja po Iranu koja gradi niko drugi nego ruski inžinjeri.irvinx1 wrote: Ako im se isplati, onda da. Rusija samo prodaje Iranu stvari.
- Arteta
#3448 Re: IRAN
Najvjerovatnije ce Indija da stane na stranu SAD-a...zbog Pakistana...irvinx1 wrote:Iran ima ogromne zalihe nafte. I Rusija i SAD i Kina zele da ovladaju istima. KIna uvozi naftu iz Irana jer vlastite nema (u dovoljnim kolicinama).
- Arteta
#3449 Re: IRAN
Kina ima daleko veci ekonomski rast nego SAD,uskoro bi mogla postati ekonomska sila broj 1,sto naravno ne odgovara Amerima..Skijaš wrote:Kina nije neprijatelj Sjedinjenim Državama, nikad nije imala imperijalističke ciljeve niti će ugrožavati američki primat. SAD trebaju Kini i Kina treba SAD-u.tesanj wrote:Kina jos nema snagu da amerima idu uz nos do kraja, ali ispod stola se moze nesto uradit.StudentskiIC wrote:Kina je glasala za sve četiri rezolucije na štetu Irana, ne bi im nakon toga isporučili takvo oružje. Niti Iran ima bazu ili mogućnosti da upravlja tako sofisticiranim raketama.
Na kraju krajeva, takvo oružje se ne daje nikome, nit se tehnologija dijeli kao lego kockice.
Last edited by Arteta on 05/12/2011 10:09, edited 1 time in total.
-
roštilj
#3450 Re: IRAN
kina je sustinski nenamjerno dovela ameriku na rub ponora. ili bolje reci amerika se sama zajebala.
kad su americke korpoacije skontale da mogu preseliti fabrike u kinu to su i uradile jer jebe se korporacijama za drzave njih zanima samo profit. kako se kina izgradjuje izvozom skontali su idealnu stvar - drzace milione radnika kao robove da prave sve i svasta za platu od 10$ i to izvoziti, a vrata sirom otvoriti americkim firmama. naravno da ne mozes biti konkurentan sa nekim ko radi za cenera dolara 16 sati na dan a tebi prosjecna plata 3000$. od cega??
amerika je s druge strane zivila iznad svojih mogucnosti. neproizvodeci nista sami sebe su ubjedili u laz da ce samo inovacijama i tehnologijom odrzavati visoki standard, zivili su u balonu koji je postao prenapuhan i koji su banke pumpale spekulativnim investicijama. kada je balon pukao nasli su se u cudu. otkud sad ja duzan banci 300 000$ za kucu koju sam kupio a ona na trzistu vrijedi 100 000$? pa neka slobodno dodju i zaplijene je. kad je voda dosla do grla upumpali su pare tim istim bankama.
jedini problem kine je kome uvaliti ogromne zalihe americkog duga koji su kupili i dolara koje su nakupili tuseci amerikancima njihove nike i kompjutere ako ovaj pocne da gubi vrijednost.
kad su americke korpoacije skontale da mogu preseliti fabrike u kinu to su i uradile jer jebe se korporacijama za drzave njih zanima samo profit. kako se kina izgradjuje izvozom skontali su idealnu stvar - drzace milione radnika kao robove da prave sve i svasta za platu od 10$ i to izvoziti, a vrata sirom otvoriti americkim firmama. naravno da ne mozes biti konkurentan sa nekim ko radi za cenera dolara 16 sati na dan a tebi prosjecna plata 3000$. od cega??
amerika je s druge strane zivila iznad svojih mogucnosti. neproizvodeci nista sami sebe su ubjedili u laz da ce samo inovacijama i tehnologijom odrzavati visoki standard, zivili su u balonu koji je postao prenapuhan i koji su banke pumpale spekulativnim investicijama. kada je balon pukao nasli su se u cudu. otkud sad ja duzan banci 300 000$ za kucu koju sam kupio a ona na trzistu vrijedi 100 000$? pa neka slobodno dodju i zaplijene je. kad je voda dosla do grla upumpali su pare tim istim bankama.
jedini problem kine je kome uvaliti ogromne zalihe americkog duga koji su kupili i dolara koje su nakupili tuseci amerikancima njihove nike i kompjutere ako ovaj pocne da gubi vrijednost.