IRAN

Post Reply
Skijaš

#3426 Re: IRAN

Post by Skijaš »

tesanj wrote:
StudentskiIC wrote:Kina je glasala za sve četiri rezolucije na štetu Irana, ne bi im nakon toga isporučili takvo oružje. Niti Iran ima bazu ili mogućnosti da upravlja tako sofisticiranim raketama.

Na kraju krajeva, takvo oružje se ne daje nikome, nit se tehnologija dijeli kao lego kockice.
Kina jos nema snagu da amerima idu uz nos do kraja, ali ispod stola se moze nesto uradit.
Kina nije neprijatelj Sjedinjenim Državama, nikad nije imala imperijalističke ciljeve niti će ugrožavati američki primat. SAD trebaju Kini i Kina treba SAD-u.
StudentskiIC

#3427 Re: IRAN

Post by StudentskiIC »

tesanj wrote:Kina jos nema snagu da amerima idu uz nos do kraja, ali ispod stola se moze nesto uradit.
Jedini interes koji Kina ima od Irana je kontinuirana isporuka nafte. A to će i dobiti šta god da se desi.
Rakete koje obaraju satelite se "ispod stola isporučuju" jedino u filmovima i igrama.
gonz0

#3429 Re: IRAN

Post by gonz0 »

sumnjam ja da bi se ahmedinejad toliko prsio amerima da nema nuklearnog naoruzanja, ako ima, bolje za njega :D
vatana

#3430 Re: IRAN

Post by vatana »

Nije imo ni Gadafi pa se prsio :)

Ima da ih OTAN otrese ko dudove, prsili se ne prsili, ne mozes im nista kad su 100 puta jaci.
severin

#3431 Re: IRAN

Post by severin »

ma naj najce kad je ahmo rekao mi se i dalje razvijamo pored vasih sancija...!! kralj 8-)
freedom within

#3432 Re: IRAN

Post by freedom within »

Last edited by freedom within on 02/12/2011 12:36, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3433 Re: IRAN

Post by Truba »

čini se da je već krenulo :cry:
simpozijum delirijum

#3434 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

Amerikanci potvrdjuju da im je 'nestala" bespilotna letjelica iznad Afganistana uz granicu sa Iranom i ne negiraju da je mozda u Iranskim rukama
izgleda da su Iranski hakeri "provalili" kod i jednostavno oteli letjelicu i prizemljili je u svoju bazu !
spekulacije i dalje traju , ali ako je ovo istina ?
Iran ima zaista kvalitetnu vojsku sposobnu i za Cyber rat , i solidne oruzane sisteme
ipak se nadam da nece buknuti totalni rat jer bi to bio pakao za siri region
http://news.yahoo.com/blogs/envoy/isaf- ... 24233.html
irvinx1

#3435 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

Iran je prilicno razvijena drzava u tom pogledu, tako da je moguce...

Ali, po pitanju tih informacija, nista ne treba uzimati zdravo za gotovo. Bez obzira sa cije strane dolazi.
gonz0

#3436 Re: IRAN

Post by gonz0 »

nism bas upracen u ova politicka desavanja, ali navodno prica se kao da su kinezi izjavili da bi stali u odbranu irana... kolko je to sad istinito pojma nemam, a ne da mi se guglat :D
irvinx1

#3437 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

Mogu oni i Rusi to izjavljivat, ali nece to ucinit.
SaPnA

#3438 Re: IRAN

Post by SaPnA »

irvinx1 wrote:Mogu oni i Rusi to izjavljivat, ali nece to ucinit.
Ma nece sigurno, sjedit ce mirno i gledat kako im amerika unistava milionska ulaganja u Iranu. :run:
simpozijum delirijum

#3439 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

SaPnA wrote:
Ma nece sigurno, sjedit ce mirno i gledat kako im amerika unistava milionska ulaganja u Iranu. :run:
malo sam obratio paznju na Ruske i Kineske medije na engleskom i doista retorika se zaostrila , ne sjecam se kada su zadnji put otvoreno govorili o mogucnosti vojnoga sukoba sa USA i NATO
sada o tome otvoreno govore i politicari i generali
Sirija je dobila prije neki dan novi raketni sistem:"Bastion"
super-sonicne protubrodske rakete dometa 300 Kilometara , direktno i hitnom isporukom iz Rusije
i ovo "nestajanje" USA sofisticirane letjelice iznad Irana je mozda rezultat tajne vojne suradnje Irana i Kine ?
ja licno mislim da poslije intervencije u Libiji , da se casa prelila i da i Rusi i Kinezi ne supljiraju vec misle ozbiljno !
Last edited by simpozijum delirijum on 04/12/2011 23:44, edited 1 time in total.
irvinx1

#3440 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

SaPnA wrote:
Ako im se isplati, onda da. Rusija samo prodaje Iranu stvari.

A Kina je svojevremeno prijetila i da ce razbucati Ameriku povodom Tajvana, koji je u njihovom dvoristu, a Tajvan je i danas odmetnut.
SaPnA

#3441 Re: IRAN

Post by SaPnA »

irvinx1 wrote:
SaPnA wrote:
Ako im se isplati, onda da. Rusija samo prodaje Iranu stvari.

A Kina je svojevremeno prijetila i da ce razbucati Ameriku povodom Tajvana, koji je u njihovom dvoristu, a Tajvan je i danas odmetnut.
To je bila jasna poruka SAD-u i izraelu da nenapadaju, a sad mi mozemo nagadjati dali bi oni usli u rat ili nebi, ja licno mislim da bi, jer ko je sledeci poslije irana, mozda kina ili rusija?
irvinx1

#3442 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

Iran ima ogromne zalihe nafte. I Rusija i SAD i Kina zele da ovladaju istima. KIna uvozi naftu iz Irana jer vlastite nema (u dovoljnim kolicinama).
Ako uzmemo u obzir i Indiju, koja ima jaku vojnu moc, neko ce tu da stane na stranu SAD. Pitanje je ko, jer mala je bara a puno krokodila. :D
SaPnA

#3443 Re: IRAN

Post by SaPnA »

irvinx1 wrote:Iran ima ogromne zalihe nafte. I Rusija i SAD i Kina zele da ovladaju istima. KIna uvozi naftu iz Irana jer vlastite nema (u dovoljnim kolicinama).
Ako uzmemo u obzir i Indiju, koja ima jaku vojnu moc, neko ce tu da stane na stranu SAD. Pitanje je ko, jer mala je bara a puno krokodila. :D
Ma ja :D
Najvise bi volio da ostane ovako kako sada jeste, nabolje bi bilo za sve.
Moras priznati, ma koliko gotivio amere, da je iran ipak prevelik zalogaj za njih.
irvinx1

#3444 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

Amere gotivim, ali americku politiku i ne bas. Samo ne znam sta je tu alternativa. Kina? Rusija?

Iran ne volim jer gusi neke osn. ljudske slobode, Kinu isto. Sa Rusima ide ona Balaseviceva "imamo nesto Rusi i ja..." :D

Jest veliki zalogaj, inace bi Iran bio prije Iraka i Afg. I jos prije. Vidjet cemo kako ce se drzave konsolidovati...
SaPnA

#3445 Re: IRAN

Post by SaPnA »

Ameriku gotivim samo zbog nacina zivota, Iran gotivim jer jasno kaze NE evropi,NATO-u i SAD-u.

@simpozijum delirijum to sam bas htjeo napisati ali preduhitrio si me :D
Spejs

#3446 Re: IRAN

Post by Spejs »

irvinx1 wrote: Ako im se isplati, onda da. Rusija samo prodaje Iranu stvari.
A pod neke "stvari" možemo ubrojati i nuklearna postrojenja po Iranu koja gradi niko drugi nego ruski inžinjeri.
irvinx1

#3447 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

A za cije pare?
Arteta

#3448 Re: IRAN

Post by Arteta »

irvinx1 wrote:Iran ima ogromne zalihe nafte. I Rusija i SAD i Kina zele da ovladaju istima. KIna uvozi naftu iz Irana jer vlastite nema (u dovoljnim kolicinama).
Najvjerovatnije ce Indija da stane na stranu SAD-a...zbog Pakistana...
Arteta

#3449 Re: IRAN

Post by Arteta »

Skijaš wrote:
tesanj wrote:
StudentskiIC wrote:Kina je glasala za sve četiri rezolucije na štetu Irana, ne bi im nakon toga isporučili takvo oružje. Niti Iran ima bazu ili mogućnosti da upravlja tako sofisticiranim raketama.

Na kraju krajeva, takvo oružje se ne daje nikome, nit se tehnologija dijeli kao lego kockice.
Kina jos nema snagu da amerima idu uz nos do kraja, ali ispod stola se moze nesto uradit.
Kina nije neprijatelj Sjedinjenim Državama, nikad nije imala imperijalističke ciljeve niti će ugrožavati američki primat. SAD trebaju Kini i Kina treba SAD-u.
Kina ima daleko veci ekonomski rast nego SAD,uskoro bi mogla postati ekonomska sila broj 1,sto naravno ne odgovara Amerima..
Last edited by Arteta on 05/12/2011 10:09, edited 1 time in total.
roštilj

#3450 Re: IRAN

Post by roštilj »

kina je sustinski nenamjerno dovela ameriku na rub ponora. ili bolje reci amerika se sama zajebala.

kad su americke korpoacije skontale da mogu preseliti fabrike u kinu to su i uradile jer jebe se korporacijama za drzave njih zanima samo profit. kako se kina izgradjuje izvozom skontali su idealnu stvar - drzace milione radnika kao robove da prave sve i svasta za platu od 10$ i to izvoziti, a vrata sirom otvoriti americkim firmama. naravno da ne mozes biti konkurentan sa nekim ko radi za cenera dolara 16 sati na dan a tebi prosjecna plata 3000$. od cega??

amerika je s druge strane zivila iznad svojih mogucnosti. neproizvodeci nista sami sebe su ubjedili u laz da ce samo inovacijama i tehnologijom odrzavati visoki standard, zivili su u balonu koji je postao prenapuhan i koji su banke pumpale spekulativnim investicijama. kada je balon pukao nasli su se u cudu. otkud sad ja duzan banci 300 000$ za kucu koju sam kupio a ona na trzistu vrijedi 100 000$? pa neka slobodno dodju i zaplijene je. kad je voda dosla do grla upumpali su pare tim istim bankama.

jedini problem kine je kome uvaliti ogromne zalihe americkog duga koji su kupili i dolara koje su nakupili tuseci amerikancima njihove nike i kompjutere ako ovaj pocne da gubi vrijednost.
Post Reply