sve znam o tome,pregledano sve,nema nista,ulje se mijenja i mijenjat ce se svakih 9000-10000kmbasicm wrote:Malo se zezamo, ali znas i sam da sito na uljnoj pumpi tog motora zna belaj napraviti. Ja bih ovo ipak pogledao, moze biti zacepljeno 5-10%. Ili ako nista cesce ulje mijenjati, mozda i procisti.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amar1994
#3426 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
530i
#3427 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije to nikako normalno, vozio sam 50-tak različitih auta, što starijih što novijih i kašnjenje u gašenju lampice je uvijek značilo da je motor pri kraju radnog vijeka. Čovječe ovdje gori 3-4 sekunde.
-
dgL_
#3428 Re: Pitamo Mehanicare ?
i kod mene na mazdi ugasi sekund mozda do 2 max nakon hladnog starta... nikakvih probema nema. Svaki naredni start gasi momentalno... majstr kaze bez panike...530i wrote:Nije to nikako normalno, vozio sam 50-tak različitih auta, što starijih što novijih i kašnjenje u gašenju lampice je uvijek značilo da je motor pri kraju radnog vijeka. Čovječe ovdje gori 3-4 sekunde.
-
NediM17
#3429 Re: Pitamo Mehanicare ?
Samo mi nije jasno kako moj Cee'd 1.6 CRDi gasi lampicu sa zadrskom kada prenoci, i to tako od prvog kilometra. Evo 60.000km tako vozi i jos nije zaribao.530i wrote:Nije to nikako normalno, vozio sam 50-tak različitih auta, što starijih što novijih i kašnjenje u gašenju lampice je uvijek značilo da je motor pri kraju radnog vijeka. Čovječe ovdje gori 3-4 sekunde.
Konkretno na mom 1.6 CRDi je filter ulja pozicioniran visoko, i kad duze odstoji treba malo da ulje prokola i nabije pritisak.
- amar1994
#3430 Re: Pitamo Mehanicare ?
ako je pri kraju na 50 i kusur hiljada onda jbg,da ga prodajem odma530i wrote:Nije to nikako normalno, vozio sam 50-tak različitih auta, što starijih što novijih i kašnjenje u gašenju lampice je uvijek značilo da je motor pri kraju radnog vijeka. Čovječe ovdje gori 3-4 sekunde.
-
530i
#3431 Re: Pitamo Mehanicare ?
Paljenje crvene lampice za pritisak ulja je znak da odmah ugasite motor, ako se to desi mimo paljenja auta. Dakle sugeriše opasno nizak pritisak ulja, veliku opasnost, zato i jeste crvena i valjda jedna od prvih lampica koje su uvedene u auta općenito. Hoćete li u vožnji čekati par sekundi pa onda gasiti motor? Znam auta koja imaju filter ulja postavljen s gornje strane motora, i tako se i mijenja - odozgo i odmah gase lampicu ulja pri anlasovanju...
Kakve filtere, ulje i gorivo koristite - sami znate...sve to može dovesti do problema sa pritiskom ulja.
Kakve filtere, ulje i gorivo koristite - sami znate...sve to može dovesti do problema sa pritiskom ulja.
-
direstraits0078
#3432 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa braco dragi, ako on mjeri pritisak u filteru ulja i kad ulje "prokola" kroz filter ulja, onda ti umjesto lezajeva na radilici imas ovo:NediM17 wrote:Samo mi nije jasno kako moj Cee'd 1.6 CRDi gasi lampicu sa zadrskom kada prenoci, i to tako od prvog kilometra. Evo 60.000km tako vozi i jos nije zaribao.530i wrote:Nije to nikako normalno, vozio sam 50-tak različitih auta, što starijih što novijih i kašnjenje u gašenju lampice je uvijek značilo da je motor pri kraju radnog vijeka. Čovječe ovdje gori 3-4 sekunde.![]()
Konkretno na mom 1.6 CRDi je filter ulja pozicioniran visoko, i kad duze odstoji treba malo da ulje prokola i nabije pritisak.

Moj savjet ti je da predjes na neko drugo ulje, a prije toga da promijenis servisera.
-
junior3
#3433 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod mene jedino tu lampicu odma gasi, ostale ko na jelci. 
-
NediM17
#3434 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dakle kada se jednom ugasi vise je nikada ne upali. Ne znam sta ti tu nije jasno? Je li neko spominjao da se pali u voznji?530i wrote:Paljenje crvene lampice za pritisak ulja je znak da odmah ugasite motor, ako se to desi mimo paljenja auta. Dakle sugeriše opasno nizak pritisak ulja, veliku opasnost, zato i jeste crvena i valjda jedna od prvih lampica koje su uvedene u auta općenito. Hoćete li u vožnji čekati par sekundi pa onda gasiti motor? Znam auta koja imaju filter ulja postavljen s gornje strane motora, i tako se i mijenja - odozgo i odmah gase lampicu ulja pri anlasovanju...
Filter original Hyundai/KIA, ulje cini mi se Shell Helix 5w40, gorivo naravno GAZPROM, ali naravno auto se tako ponasao i onog momenta kada sam ga izvezao iz salona, i kada sam ga natocio na EP-u do vrha, znaci do toga nije 1000%.
@direstraits0078
Hajde se i ti ne pravi pametan. Burazer Astru 1.6 16v vozio 10km sa upaljenom lampicom, promijenio karter, nasuo ulje i vozi. Motorna ulja ostave zastitni sloj na svim mjestima gdje dospije. Tako da i par sekundi bez ikakvog ulja nije problem, a kamo li sa par sekundi nezadovoljavajucim pritiskom ulja.
-
direstraits0078
#3435 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nemam namjeru kupovati polovnu Astru, tako da, samo naprijed s takvim pristupom.NediM17 wrote:Dakle kada se jednom ugasi vise je nikada ne upali. Ne znam sta ti tu nije jasno? Je li neko spominjao da se pali u voznji?530i wrote:Paljenje crvene lampice za pritisak ulja je znak da odmah ugasite motor, ako se to desi mimo paljenja auta. Dakle sugeriše opasno nizak pritisak ulja, veliku opasnost, zato i jeste crvena i valjda jedna od prvih lampica koje su uvedene u auta općenito. Hoćete li u vožnji čekati par sekundi pa onda gasiti motor? Znam auta koja imaju filter ulja postavljen s gornje strane motora, i tako se i mijenja - odozgo i odmah gase lampicu ulja pri anlasovanju...
Filter original Hyundai/KIA, ulje cini mi se Shell Helix 5w40, gorivo naravno GAZPROM, ali naravno auto se tako ponasao i onog momenta kada sam ga izvezao iz salona, i kada sam ga natocio na EP-u do vrha, znaci do toga nije 1000%.
@direstraits0078
Hajde se i ti ne pravi pametan. Burazer Astru 1.6 16v vozio 10km sa upaljenom lampicom, promijenio karter, nasuo ulje i vozi. Motorna ulja ostave zastitni sloj na svim mjestima gdje dospije. Tako da i par sekundi bez ikakvog ulja nije problem, a kamo li sa par sekundi nezadovoljavajucim pritiskom ulja.
-
530i
#3436 Re: Pitamo Mehanicare ?
Izvadi je onda, druže, džaba ti maltretira akumulator pri paljenju...
-
Posmatrac_007
#3437 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav, vozilo je golf 4. U zadnje vrijeme sam uočio da nešto lupka oko zadnjih amortizera i danas prilikom promjene guma uočim da se odbojne gume kreću na oba zadnja točka i prilikom ulaska odbojne gume na lijevom točku u gornju šolju dolazi do blagog lupkanja u vožnji ili škriputanja. Tj. kada ručno pomjerim odbojnu gumu i podignem je do vrha da uklopi ona malo škripne i uklopi ali kada pustim ona sama spadne ka dole. Istovremeno je bio parkiran golf 4 pored mene i kod njega pogledam ove odbojne gume stoje na gore i ne spadaju kao da su zalijepljene a kod mene spadaju. Ne znam sad da li treba nekako fiksirati ove odbojne gume, kako je zamišljeno fabrički?
I još jedno pitanje, motor je 1.9TDI 81KW sa BOSH pumpom. Ulje je stavljeno 10/40 LikviMoli i sa njim sam prešao oko 3.000km. Kada sam mijanjao ulje na više mijesta su mi rekli da ide to ulje 10/40 da bi kasnije počeli ti isti majstori tvrditi da je to neodgovarajuće i da je potrebno 5/40
Tako da sam sad u dilemi da ne dodje do ostecenja motora, može li ovo ulje od 10/40 adekvatno podmazivati motor i koje je propisano za ovaj motor?
Unaprijed hvala na odgovorima!

I još jedno pitanje, motor je 1.9TDI 81KW sa BOSH pumpom. Ulje je stavljeno 10/40 LikviMoli i sa njim sam prešao oko 3.000km. Kada sam mijanjao ulje na više mijesta su mi rekli da ide to ulje 10/40 da bi kasnije počeli ti isti majstori tvrditi da je to neodgovarajuće i da je potrebno 5/40
Unaprijed hvala na odgovorima!

-
530i
#3438 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako ulje ispunjava 505.00 ili 505.01 standarde neće biti problem. Zamijeni ga na 7,5-8 hiljada i vozi dalje.
- basicm
#3439 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nek me isprave ako grijesim, ali ima proizvodjaca koji su nekad preporucivali sipanje jednog dijela ulja u novi filter kako bi se uljni krug sto prije zatvorio, jer te sekunde mnogo znace za letece lezajeve i ostale pokretne dijelove.NediM17 wrote:Samo mi nije jasno kako moj Cee'd 1.6 CRDi gasi lampicu sa zadrskom kada prenoci, i to tako od prvog kilometra. Evo 60.000km tako vozi i jos nije zaribao.530i wrote:Nije to nikako normalno, vozio sam 50-tak različitih auta, što starijih što novijih i kašnjenje u gašenju lampice je uvijek značilo da je motor pri kraju radnog vijeka. Čovječe ovdje gori 3-4 sekunde.![]()
- amar1994
#3440 Re: Pitamo Mehanicare ?
oni se svakako vise trose sve dok masina(ulje) ne dostigne radnu temperaturu,kao i sve ostalo u zivotu,sve dok se ne zagrije nema od njega nista 
- ranger
#3441 Re: Pitamo Mehanicare ?
da pogadjam?junior3 wrote:Kod mene jedino tu lampicu odma gasi, ostale ko na jelci.
gori airbag, ona za istrosenost plocica, ona za pozicije?
-
junior3
#3442 Re: Pitamo Mehanicare ?
Šalio sam se , ne svijetli nijedna, mislim svijetle one koje trebaju.ranger wrote:da pogadjam?junior3 wrote:Kod mene jedino tu lampicu odma gasi, ostale ko na jelci.
gori airbag, ona za istrosenost plocica, ona za pozicije?
Kako me zajebavao onaj separator uljnih para, otišao skroz. Auto počelo da puši dosta, skoro pa sam dogovorio da gumice ventila mijenjam.
Onda slučajno dok je motor radio, izvučem mjerač, a ulje leti, dok sam ugasio na pola ostalo.
- ranger
#3443 Re: Pitamo Mehanicare ?
jesam ti odma reko to... a majstori naravno nikad culi.junior3 wrote:Šalio sam se , ne svijetli nijedna, mislim svijetle one koje trebaju.ranger wrote:da pogadjam?junior3 wrote:Kod mene jedino tu lampicu odma gasi, ostale ko na jelci.
gori airbag, ona za istrosenost plocica, ona za pozicije?![]()
Kako me zajebavao onaj separator uljnih para, otišao skroz. Auto počelo da puši dosta, skoro pa sam dogovorio da gumice ventila mijenjam.
Onda slučajno dok je motor radio, izvučem mjerač, a ulje leti, dok sam ugasio na pola ostalo.
-
junior3
#3444 Re: Pitamo Mehanicare ?
Stavio je filter od e90 umjesto njegovog, šta misliš o tome?
Auto još malo dimi, on kaže da će prestati, valjda se nauljio i gdje treba i gdje ne treba.
Auto još malo dimi, on kaže da će prestati, valjda se nauljio i gdje treba i gdje ne treba.
-
channel10
#3445 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prije nekih 15-ak dana sam zamijenio gume i postavio zimske. Dvije starije sam stavio nazad, a naprijed kupio nove GY. Usput zamijenio stabilizator i uradio elektronsku spuru. Jucer na autoputu primjetim da mi trese volan na brzinama od 105-120 km/h. Najvise trese na 110 i 115. Vozio do 165 i od 120-165 se nista ne osjeti ili mozda malo jer je ipak velika brzina ( osjeti se malo prenos vibracija sa vjerovatno neravne ceste). Uglavnom ni blizu kao recimo na 110.
Imate li ideju sta bi moglo biti?
Jos jedna stvar. Odavno osjetim vibracije na papucici gasa i recimo na mjenjacu (osjetim kako se nesto okrece ili tako nesto, kad drzim ruku na mjenjacu).
Jos jedna stvar. Odavno osjetim vibracije na papucici gasa i recimo na mjenjacu (osjetim kako se nesto okrece ili tako nesto, kad drzim ruku na mjenjacu).
Last edited by channel10 on 17/11/2015 12:53, edited 1 time in total.
- ranger
#3446 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa i u e90 je isti motor m47, sad je li i filter isti ne bih znao..junior3 wrote:Stavio je filter od e90 umjesto njegovog, šta misliš o tome?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3447 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moze bit' da nisu dobro balansirane, da je disk kriv, moze biti svašta.channel10 wrote:Prije nekih 15-ak dana sam zamijenio gume i postavio zimske. Dvije starije sam stavio nazad, a naprijed kupio nove GY. Usput zamijenio stabilizator i uradio elektronsku spuru. Jucer na autoputu primjetim da mi trese volan na brzinama od 105-120 km/h. Najvise trese na 110 i 115. Vozio do 165 i od 120-165 se nista ne osjeti ili mozda malo jer je ipak velika brzina ( osjeti se malo prenos vibracija sa vjerovatno neravne ceste). Uglavnom ni blizu kao recimo na 110.
-
530i
#3448 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne znam gdje si radio, ali probaj balansirati gume na drugom mjestu. I meni je znalo biti ok do 110-115, a na 140 volan vibrira kao seksualno pomagalo za žene...riješio balansiranjem.channel10 wrote:Prije nekih 15-ak dana sam zamijenio gume i postavio zimske. Dvije starije sam stavio nazad, a naprijed kupio nove GY. Usput zamijenio stabilizator i uradio elektronsku spuru. Jucer na autoputu primjetim da mi trese volan na brzinama od 105-120 km/h. Najvise trese na 110 i 115. Vozio do 165 i od 120-165 se nista ne osjeti ili mozda malo jer je ipak velika brzina ( osjeti se malo prenos vibracija sa vjerovatno neravne ceste). Uglavnom ni blizu kao recimo na 110.
A može biti i trap, gume, felge...zavisi od auta. Ali ako sa ljetnim toga nije bilo obrati pažnju na gume i felge.
- Bakir1
#3449 Re: Pitamo Mehanicare ?
nije mi se jednom desilo drugaciji offset na felgama da to uzorokuje
-
channel10
#3450 Re: Pitamo Mehanicare ?
Znam da je moguce da nisu dobro izbalansirane, ali racunam da znaju svoj posao (ASD Vitez- Unitrade). Ne vjerujem da su diskovi jer bi volan tresao samo kad se koci. Tresnja volana se osjeti samo na 105-120 km/h. I to kad pustim volan, tacno se vidi kako volan radi lijevo desno nekih pola centa. Sa ljetnim nije nikad na ovaj nacin treslo. Jest malo treslo, ali ni blizu ovako da se tacno vidi kako se volan pomijera lijevo desno. Bice na kraju otici i ponovo izbalansirati sve cetiri na drugom mjestu
A sta bi moglo biti ovo u vezi papucice gasa?
A sta bi moglo biti ovo u vezi papucice gasa?