BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

155_mm

#3426 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

negdje sam vidio brojeve policajaca po entitetima, kantonima, SIP itd. i primjetio sam da na primjer odnos broja policajaca izmedju entiteta nije 1:2 kao sto bi trebao bit ako se gleda broj stanovnika. po zadnjem popisu bi taj odnos trebao biti jos povoljniji za veci entitet. ali trentno manji entitet ima vise policajaca po glavi stanovnika neko veci entitet.

koliko je meni poznato da je i broj dugih cijevi ogranicen i to jedna duga cijev na 10 policajaca. pretpostavljam da je to bio razlog sto je micko poceo kupovati one brazilske SMG-ove jer se jednom zalio da mu je to malo dugih cijevi za policiju.
155_mm

#3427 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mirsek wrote:
155_mm wrote:
Fokus.ba - Jednostavno drugačiji! Fokus.ba
VIJESTI
BIZNIS
EU U FOKUSU
SPORT
MAGAZIN
TEHNOMANIJA
KOLUMNE
FOKUS TV

Naslovnica Biznis Muratbegović za Fokus.ba: “Igman” bi bolje poslovao da su nam bolji ambasadori
Biznis
Muratbegović za Fokus.ba: “Igman” bi bolje poslovao da su nam bolji ambasadori
A. Ibrahimović

jan 9, 2017
Podijelite s drugima na Facebooku! Tweet na Twitteru!

Ako je izvoz na svjetsko tržište osnovni parametar za vrednovanje kvaliteta proizvodnje, tada je preduzeće namjenske industrije “Igman” d.d. iz Konjica šampion bh. privrede.

Ova kompanija cjelokupnu svoju proizvodnju plasira na inozemna tržišta, koja rentgenski nepogrešivo prepoznaju visoke sigurnosne standarde i industrijski kvalitet, što dolaze iz ove fabrike.

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom “Igmana” Đahidom Muratbegovićem koji nas je upoznao sa uspjesima firme, te planovima za naredni period.

Igman” Konjic nesumnjivo je jedna od najuspješnijih i firmi i najvećih izvoznika u BiH. Na čemu zasnivate taj veliki uspjeh?

Prije svega na kvalitetu naših proizvoda, asortimanu, odnosno mogućnosti da u isto vrijeme proizvodimo municiju po istočnim i zapadnim standardima, te prihvatljivosti cijena i poštivanju dogovorenih rokova isporuke, te pozitivnoj klimi u kompaniji, poštovanju prema kupcima i dobavljačima.

Evo, na kraju smo godine. Kako ocjenjujete poslovanje “Igmana” u 2016. i koji su vam ciljevi u nadolazećoj 2017. godini?

Poslovna 2016. godina je do sada najuspješnija godina, a mislim na prihod, profit, broj zaposlenih prije svega. U istoj smo otvorili dva nova tržišta i po prvi put investirali u infrastrukturu i opremu preko 2 mil ionaKM.

Ciljevi u 2017. godini su za nijansu bolji nego u 2016. godinu u svakom pogledu. Narednu godinu prije svega vidim kao godinu investicija, novih ideja i zapošljavanja.

Bosanskohercegovačka privreda grca u problemima. Firme se gase, veliki broj građana odlazi u inostranstvo u potrazi za poslom. S kakvim se Vi najviše problema susrećete u BiH i koliko Vam država pomaže u prevazilaženju istih?

„IGMAN“ d.d. Konjic ima probleme kao i ostale kompanije u BiH, a to je, prije svega, dugo čekanje na uvozne i izvozne dozvole, te veliki doprinosi na plate. Također, problem predstavlja nefunkcionisanje platnog sistema sa ostatkom svijeta koji se ogleda kroz restrikcije međunarodnih organizacija i slabo razvijenu mrežu korespodentnih odnosa domaćih banaka.

Nedostatak kadrova, posebno u specijalnim zanimanjima, takđšer je jedan od problema, kao i loš marketing ambasadora i vojnih atašea u zemljama gdje smo prisutni.

Gdje vidite “Igman” u narednih 10 godina? Da li planirate proširenje proizvodnje ili ćete se usredotičiti na dodatno podizanje kvalitete Vaših proizvoda?

Igman vidim sa novim linijama ua proizvodnju pištoljske i lovačke minicije, kao i sa minimalno još 500 novih radnih mjesta. Kompaniju vidim među pet top firmi u svijetu, prije svega po asortimanu i kvalitetu.
nije mi jasno kako se sa 2 mio. KM investiranja u infrastrukturu i opremu u 20 godina planira za jos 10 godina medju pet top firmi u svijetu. :?
Pa 2 miliona su bila ulaganja samo za proteklu 2016. a vec za 2017. najavljuje nove investicije sto znaci jos ulaganja u narednoj deceniji haman na godisnjem nivou da bi se eventualno doslo do tih top 5 u svijetu.
pa rekli su da su prvi put investirali 2 milioncica. a profit IGMANA je prosle godine bio 30 mio KM.
155_mm

#3428 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

evo mickinih SMG ratnika
Image

samo tesko je ovo brazilsko cudo 3.3 kg. pa to skoro kao jusrisna puska.
archi_a

#3429 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Al, plave beretke ??? UN, ofo-ono :lol:
Streptokok

#3430 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

155_mm wrote:negdje sam vidio brojeve policajaca po entitetima, kantonima, SIP itd. i primjetio sam da na primjer odnos broja policajaca izmedju entiteta nije 1:2 kao sto bi trebao bit ako se gleda broj stanovnika. po zadnjem popisu bi taj odnos trebao biti jos povoljniji za veci entitet. ali trentno manji entitet ima vise policajaca po glavi stanovnika neko veci entitet.

koliko je meni poznato da je i broj dugih cijevi ogranicen i to jedna duga cijev na 10 policajaca. pretpostavljam da je to bio razlog sto je micko poceo kupovati one brazilske SMG-ove jer se jednom zalio da mu je to malo dugih cijevi za policiju.
nije mi poznato takvo ograničenje.
Nuken

#3431 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Smiješno je porediti MUP RS koji se profilirao u hapšenju bošnjaka "terorista" i presretanju kombija s novcem spram odlično opremljenih Federalnih MUPova. SAJ RS je ekvivalent JSP MUP-a TK koji je po meni osrednja jedinica po snazi i opremljenosti u Federaciji...Ovi Taurusi ne mogu na crtu FN SCARu koje koriste mnoge svjetske specijalne jedinice...

Mislim da bi ovu temu i OS trebalo spojiti u jednu na kojoj bi se pisalo o vojno-policijskim jedinicama u BiH te vojnoj industriji. Na dvije je razbacano a nije pokrivena policija :D
Nuken

#3432 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Streptokok wrote:
155_mm wrote:negdje sam vidio brojeve policajaca po entitetima, kantonima, SIP itd. i primjetio sam da na primjer odnos broja policajaca izmedju entiteta nije 1:2 kao sto bi trebao bit ako se gleda broj stanovnika. po zadnjem popisu bi taj odnos trebao biti jos povoljniji za veci entitet. ali trentno manji entitet ima vise policajaca po glavi stanovnika neko veci entitet.

Nema takvih ograničenja. Imaju ograničenja za OS. A pripadnici MUP-a entiteta RS imaju duge cijevi u velikom broju. Međutim, većinom su to M70 koju su većinom vidjele rat. Svaki dan prođem preko parkinga CJB BL i vidim ih s puškama. Na nekima ima dosta hrđe na okvirima,a par vozila im često miruje. Il` manjak goriva, il` ne popravljaju, najviše Dusteri :run:
junior3

#3433 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by junior3 »

Jebeš okvir. :mrgreen:
Streptokok

#3434 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Nuken wrote:
Streptokok wrote:

Nema takvih ograničenja. Imaju ograničenja za OS. A pripadnici MUP-a entiteta RS imaju duge cijevi u velikom broju. Međutim, većinom su to M70 koju su većinom vidjele rat. Svaki dan prođem preko parkinga CJB BL i vidim ih s puškama. Na nekima ima dosta hrđe na okvirima,a par vozila im često miruje. Il` manjak goriva, il` ne popravljaju, najviše Dusteri :run:
da, njihova policija ih je zadrzala ali nasa ih i nema u nekom znacajnijem broju.
Nuken

#3435 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

junior3 wrote:Jebeš okvir. :mrgreen:
kažem samo, u lošijem su stanju rsovci... Federalni više ulažu i u kadete pa će tako uskoro konkursi u USK i KS ako se ne varam. A nadam se da bi moglo biti nekih donacija i kupovine oklopnjaka za FUP te remont onog helikoptera koji stoji na LQSA :bih:
Nuken

#3436 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Streptokok wrote: da, njihova policija ih je zadrzala ali nasa ih i nema u nekom znacajnijem broju.
mislim da baš i nisi u pravu... broj dugih (novih) cijevi u entitetu Federacija nije mali. Ali ih policija iz nekog razloga ipak ne nosi u svakodnevnim patrolama a mislim da bi trebali
Streptokok

#3437 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Nuken wrote:
Streptokok wrote: da, njihova policija ih je zadrzala ali nasa ih i nema u nekom znacajnijem broju.
mislim da baš i nisi u pravu... broj dugih (novih) cijevi u entitetu Federacija nije mali. Ali ih policija iz nekog razloga ipak ne nosi u svakodnevnim patrolama a mislim da bi trebali
Radujem se tomu ako je pouzdana info.
Nuken

#3438 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Streptokok wrote:
Nuken wrote:
Radujem se tomu ako je pouzdana info.
U zadnje vrijeme je nabavljeno par stotina FN Scar, H&K 416 , Colt M4 i Sig Sauer 556 :-D Ide se na militarizaciju Federalnog MUPa :D
ins

#3439 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Dovoljno je samo da ovi glavni kantoni u svoje budzetske prioritete za 2017-2019 i dalje uvrste opremanje svojih MUP-ova, kao što to KS ima.

To je više nego dovoljno :bih: Samo MUP KS je u 2015 i 2016 potrosio 3,3 miliona KM za nabavku jurišnih pušaka FN SCAR. Bez PDV :D

FUP, MUP KS i MUP ZDK prednjače, probudili su se MUP TK, MUP BPK i MUP SBK, i ja se nadam da će nastaviti i u narednim godinama tako.

Problem ostaje u uspavanom MUP USK, kantonu u kojem inače vlada raspad sistema, i u nešto malo manje uspavanom MUP HNK. koji je ako ništa drugo krenuo sa mrtve tačke u opremanje
Nuken

#3440 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

ins wrote:Dovoljno je samo da ovi glavni kantoni u svoje budzetske prioritete za 2017-2019 i dalje uvrste opremanje svojih MUP-ova, kao što to KS ima.

To je više nego dovoljno :bih: Samo MUP KS je u 2015 i 2016 potrosio 3,3 miliona KM za nabavku jurišnih pušaka FN SCAR. Bez PDV :D

FUP, MUP KS i MUP ZDK prednjače, probudili su se MUP TK, MUP BPK i MUP SBK, i ja se nadam da će nastaviti i u narednim godinama tako.

Problem ostaje u uspavanom MUP USK, kantonu u kojem inače vlada raspad sistema, i u nešto malo manje uspavanom MUP HNK. koji je ako ništa drugo krenuo sa mrtve tačke u opremanje
MUP USK je prošle godine nabacio 30 hiljada metaka pištoljske i puščane municije (šta će im toliko jebote, svakako samo na svadbama koriste :D ), po meni se radi na opremljenosti, nadam se nekim većim izdatcima ove godine. Nabavljena su dobra vozila prošle godine...

Pripadnici SIPA-e/Federalni MUP (teško za odrediti), između ostalog i Mk 48 s holografskim nišanom :-)

Image
Last edited by Nuken on 10/01/2017 23:17, edited 1 time in total.
ins

#3441 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Ovo je sve Federalna SJP
archi_a

#3442 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Ova slika su specijalci-federalna. :bih:
Bio sam gore kad je nastala ova slika. :D
Nuken

#3443 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Izmijenio sam post i dodao Federalce. Drago mi je što još osoba prati vojno-policijske snage u BiH! :D :bih:
archi_a

#3444 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Šta pratim, htio upast unutra, al me ebu godine. :mrgreen:
Sad samo iz hobija, malo poligon, IPSC, folovi golovi, da me ne iznenadi, da zadržim oštrinu i smirenost, a i posao koji radim donosi više beneficija nego njihov. :P
(tješim se)
ins

#3445 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Slike 2 od nekoliko različitih standardnih kompleta opreme za SJP FUP, a onda to uporedite sa onim jučer viđenim u BL

Image

Image
Last edited by ins on 10/01/2017 23:40, edited 1 time in total.
archi_a

#3446 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Ins, da te pitam onako iskreno. Kako imaš volje i snage raspravljati se tamo sa zadojenima? :D
ins

#3447 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Gdje, na Politici?
archi_a

#3448 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

mycities
Nuken

#3449 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Otkud ovima iz FUP Milkor i "Corner Shoot" ? Ako imate još nekih zanimljivih slika Federalnih snaga, objavite, pravim arhivu a i ide sve na Twiter :D
junior3

#3450 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by junior3 »

archi_a wrote:Šta pratim, htio upast unutra, al me ebu godine. :mrgreen:
Sad samo iz hobija, malo poligon, IPSC, folovi golovi, da me ne iznenadi, da zadržim oštrinu i smirenost, a i posao koji radim donosi više beneficija nego njihov. :P
(tješim se)
Imaš sipu, ako nisi stariji od 35.
Jedino što njih niko ne prihvata ko svoje. :mrgreen:
Post Reply