Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
lady_di

#3426 Re: Bášča

Post by lady_di »

Mu'min wrote:Današnja slika mojih ljutača paprika u kancelariji koje mi razbijau svakodnevnu monotniju:

Image
Bože mili ove ljepote i to još u martu, svaka čast!
Da se pohvalim da sam i ja ove godine uspjela u kancelariji uzgojiti ljubičicu iz jednog lista, u početku su mi se svi smijali, onda je cvjetala "ko sa slika", sad opet nema cvijeta pa vidjećemo...Moram probati i kakve ukrasne papričice a ove tvoje su ko u priči
lady_di

#3427 Re: Bášča

Post by lady_di »

Ratarka wrote:safran, poslusacu ja tebe pa danas posijati novu turu, áko mi se ovo osusi da imam druge, pa sta bude.
Ne brini ratarka ja i ti ćemo kupiti rasad od Senčija, i to domaćeg jabučara
Mu'min

#3428 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka i Lady_di, haman ne pratite temu Čili evo vam kako slika kako je to raslo.

Sijano 22.12.2011.
Image
6 mjeseci

Image
11 mjeseci

Image
Godinu i 3 mjeseca
Last edited by Mu'min on 20/03/2013 10:34, edited 2 times in total.
lady_di

#3429 Re: Bášča

Post by lady_di »

Mu'min wrote:Ratarka i Lady_di, haman ne pratite temu Čili evo vam kako slika kako je to raslo.

Sijano 22.12.2011.
Image
6 mjeseci

Image
11 mjeseci

Image
Godinu i 3 mjeseca
Sve ovo samo uvećava moje oduševljenje izgledom paprika a Boga mi svaka čast i tvom strpljenju, čuj godina i 3 mjeseca, ja bi ih urekla stalno gledajući da li napreduju :lol:
Ratarka

#3430 Re: Bášča

Post by Ratarka »

lady_di wrote:
Ratarka wrote:safran, poslusacu ja tebe pa danas posijati novu turu, áko mi se ovo osusi da imam druge, pa sta bude.
Ne brini ratarka ja i ti ćemo kupiti rasad od Senčija, i to domaćeg jabučara
i to sto kazes :)
Mu'min

#3431 Re: Bášča

Post by Mu'min »

lady_di wrote:Sve ovo samo uvećava moje oduševljenje izgledom paprika a Boga mi svaka čast i tvom strpljenju, čuj godina i 3 mjeseca, ja bi ih urekla stalno gledajući da li napreduju :lol:
Al pazi to je bio skupni projekat u kancelariji. :D
Posudu je ukrasila žena od kolege koja radi u vrtiću i ima smisla za te stvarčice, on je posudio Meksikanca, druga kolegica mačku, zecove sam ja "posudio" od djece, kamen našli ne znam ni ja gdje... :)
Malo dječije al eto razbije se svakodnevan monotonija u 4 zida.
Dokaz šta može 1 sićušna sjemenka paprike pokrenuti. :)
lady_di

#3432 Re: Bášča

Post by lady_di »

Mu'min wrote:Posudu je ukrasila žena od kolege koja radi u vrtiću i ima smisla za te stvarčice, on je posudio Meksikanca, druga kolegica mačku, zecove sam ja "posudio" od djece, kamen našli ne znam ni ja gdje...
Malo dječije al eto razbije se svakodnevan monotonija u 4 zida.
Ma vjeruj mi da to skoro ništa nisam ni primjetila , na tim ukrasima se uopšte nije zadržala moja pažnja, nego na divnom, predivnom, zdravom stablu paprika i to još sa plodovima, i to još u martu, i to još oblikovanom kao bonsai...
Mu'min

#3433 Bonchi

Post by Mu'min »

lady_di wrote:i to još oblikovanom kao bonsai...
To se zove BONČI (BOSANI + ČILI = BONČI tj. eng. Bonchi).

Volio bi nešto vako postići:
Image
Image
Image
Image
Mu'min

#3434 Više o BONCHI tematiki

Post by Mu'min »

Više o BONCHI tematiki imate ovdje.
Ratarka

#3435 Re: Bonchi

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:
lady_di wrote:i to još oblikovanom kao bonsai...
To se zove BONČI (BOSANI + ČILI = BONČI tj. eng. Bonchi).

Volio bi nešto vako postići:
Image
Image
Image
Image
ih! da je meni postic da mi ne umru bar ovi fafaroncici koji su nikli, a moram kako vidim sad na drugu temu (onu tvoju cili) da skontam sta sa njima da radim, a vi do egzotike dobacili :lol:
Ratarka

#3436 Re: Više o BONCHI tematiki

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Više o BONCHI tematiki imate ovdje.
gledam na ovom linku ima nesto sa lampom, kako bih ja mogla pomocu toga pomoci mojim biljcicama? moze li obicna sijalica da visi iznad??? safranko, hajde, ti imas uvijek neku ideju, moze li sijalica iznad stola, pa recimo da se pali i gasi na tajmer, onda mogu da maknem sasvim od grijanja i mogu sve da ih posadim posebno! ili moram neko drugo osvjetljenje? moze li recimo ista svjetiljka kakvu imam u akvarijumu?
platinum1991

#3437 Re: Više o BONCHI tematiki

Post by platinum1991 »

Ratarka wrote:
gledam na ovom linku ima nesto sa lampom, kako bih ja mogla pomocu toga pomoci mojim biljcicama? moze li obicna sijalica da visi iznad??? safranko, hajde, ti imas uvijek neku ideju, moze li sijalica iznad stola, pa recimo da se pali i gasi na tajmer, onda mogu da maknem sasvim od grijanja i mogu sve da ih posadim posebno! ili moram neko drugo osvjetljenje?
Možeš ali treba ti štedna sijalica jer ona proizvod bolje svjetlo za biljke i kupi što jaču sijalicu.
Smatra se da su sijalice sa hladnijim svijetlom bolje za rast mladih biljaka jer imaju više plavog spektra u sebi ali ja nisam primjetio neku razliku.
Ja svoje uzgajam uvijek napočetku na ovaj način jer inače ne bi imale dovoljno svjetla.
Mu'min

#3438 Re: Više o BONCHI tematiki

Post by Mu'min »

platinum1991 wrote:Možeš ali treba ti štedna sijalica jer ona proizvod bolje svjetlo za biljke i kupi što jaču sijalicu.
Smatra se da su sijalice sa hladnijim svijetlom bolje za rast mladih biljaka jer imaju više plavog spektra u sebi ali ja nisam primjetio neku razliku.
Ja svoje uzgajam uvijek napočetku na ovaj način jer inače ne bi imale dovoljno svjetla.
Može slika tog tvog mini solarija? :)
Koliko po tvoje potrošiš dodatne struje na mjesec?
Ratarka

#3439 Re: Više o BONCHI tematiki

Post by Ratarka »

platinum1991 wrote:
Ratarka wrote:
gledam na ovom linku ima nesto sa lampom, kako bih ja mogla pomocu toga pomoci mojim biljcicama? moze li obicna sijalica da visi iznad??? safranko, hajde, ti imas uvijek neku ideju, moze li sijalica iznad stola, pa recimo da se pali i gasi na tajmer, onda mogu da maknem sasvim od grijanja i mogu sve da ih posadim posebno! ili moram neko drugo osvjetljenje?
Možeš ali treba ti štedna sijalica jer ona proizvod bolje svjetlo za biljke i kupi što jaču sijalicu.
to bi mi bas rijesilo problem, definitivno imam manjak svjetla i visak toplote, ako mozes daj mi malo pojasnjenja, koja marka sijalice, koje snage... hvala unaprijed!
bizet

#3440 Re: Bášča

Post by bizet »

@Senci, nisam nasla divljaku, niti je trazim...trudnoca je rizicna pa sam svezana za krevet 24/7...muz je bukvalno sve preuzeo na sebe, od kuhanja, ciscenja, brige o domacinstvu i oko pasa, plus nije htio odustati od baste jer zna koliko mi je draga...posijao je paradajz i paprike u one kalupe od stiropora, nece biti.pikiranja...ali zato se u startu namucio

nemam ni srca ni obraza da od njega trazim da kalemi staru jabuku na divljaku koju je jako tesko naci
polako, sve ima svoje vrijeme i mjesto

pozdravljam bastovanke i bastovane, tu sam ja procitam povremeno sta se desava, ali od mene, ako Bog dadne nafake , na temi basta nema nista, sem rijeci podrske, ako to sta znaci

@Senci, ti kad budes isao u Zavidovice javi mi na pp, pasirka ce naci svoje mjesto uvijek

ostali imate pozdrave i zelim vam radosnu i uspjesnu godinu, po svim pitanjima, ne samo u basti :)

p.s. nisam zaboravila dug i cevape :)
Last edited by bizet on 20/03/2013 11:06, edited 1 time in total.
Ratarka

#3441 Re: Bášča

Post by Ratarka »

bizet wrote:@Senci, nisam nasla divljaku, niti je trazim...trudnoca je rizicna pa sam svezana za krevet 24/7...muz je bukvalno sve preuzeo na sebe, od kuhanja, ciscenja, brige o domacinstvu i oko pasa, plus nije htio odustati od baste jer zna koliko mi je draga...posijao je paradajz i paprike u one kalupe od stiropora, nece biti.pikiranja...ali zato se u startu namucio

nemam ni srca ni obraza da od njega trazim da kalemi staru jabuku na divljaku koju je jako tesko naci
polako, sve ima svoje vrijeme i mjesto

pozdravljam bastovanke i bastovane, tu sam ja procitam povremeno sta se desava, ali od mene ako Bog dadne nafake na temi basta nema nista, sem rijeci podrske, ako to sta znaci

@Senci, ti kad budes isao u Zavidovice javi mi na pp, pasirka ce naci svoje mjesto uvijek

ostali imate pozdrave i zelim vam radosnu i uspjesnu godinu, po svim pitanjima ne samou basti :)

p.s. nisam zaboravila dug i cevape :)

neka je tebi sretno, to je sada najbitnije :))))
bizet

#3442 Re: Bášča

Post by bizet »

hvala Ratarka :)
Mu'min

#3443 Re: Bášča

Post by Mu'min »

lady_di

#3444 Re: Bášča

Post by lady_di »

Ratarka wrote:ih! da je meni postic da mi ne umru bar ovi fafaroncici koji su nikli
i da se primi kupljeni rasad :lol:
lady_di

#3445 Re: Bášča

Post by lady_di »

bizet wrote:ostali imate pozdrave i zelim vam radosnu i uspjesnu godinu, po svim pitanjima, ne samo u basti
I tebi sve najbolje, ti si sada na najvažnijem zadatku, nego ti redovno prati ovu temu nek se dijete rodi sa ljubavlju prema bašči i nek se na vrijeme uči, a ne po stare dane ko ja... :) sretno
platinum1991

#3446 Re: Više o BONCHI tematiki

Post by platinum1991 »

Mu'min wrote:
platinum1991 wrote:Možeš ali treba ti štedna sijalica jer ona proizvod bolje svjetlo za biljke i kupi što jaču sijalicu.
Može slika tog tvog mini solarija? :)
Koristim nešto slično ovome http://youtu.be/U4Izwpo9y3o?t=3m18s samo malo veće i dvije jače sijalice unutra sam savio ono čudo od stiropola što ima rupe/ćelije umjesto saksija tako mogu više biljaka posaditi a i ne moram pikirati.
Kasnije presadim biljke kada su dovoljno velike u male saksije koje poredam u gajbe koje držim preko danan napolju.
Mu'min

#3447 Re: Više o BONCHI tematiki

Post by Mu'min »

platinum1991 wrote:
Mu'min wrote:Može slika tog tvog mini solarija? :)
Koristim nešto slično ovome http://youtu.be/U4Izwpo9y3o?t=3m18s samo malo veće i dvije jače sijalice unutra sam savio ono čudo od stiropola što ima rupe/ćelije umjesto saksija tako mogu više biljaka posaditi a i ne moram pikirati.
Kasnije presadim biljke kada su dovoljno velike u male saksije koje poredam u gajbe koje držim preko danan napolju.
Da prijeđemo na temu Čili pošto će više manje biti tema o čilijima i manje o bašči? Šta veliš?
Možeš citirati ovaj komentar i kopirati ga u temu Čili i tamo napisati odgovor.

Upravo nešto u tom smislu sam i sam sebi mislio napraviti ukoliko bi se odlučio za taj sistem uzgoj.
Zato me zanimaju tvoja iskustvo. Imam par pitanja:

Da li si kad računao kolika je mjesečna potrošnja struje?
U kojem periodu to koristiš (koliko dana u prosjeku)?
Da li 24h na dan ili to kombinuješ u satima kada nema dovoljno sunca? Kako uopće praviš raspored kad koliko?
Last edited by Mu'min on 20/03/2013 21:24, edited 1 time in total.
Ratarka

#3448 Re: Više o BONCHI tematiki

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:
platinum1991 wrote:
Mu'min wrote:Može slika tog tvog mini solarija? :)
Da prijeđemo na temu Čili pošto će više manje biti tema o čilijima i manje o bašči? Šta veliš?
Možeš citirati ovaj komentar i kopirati ga u temu Čili i tamo napisati odgovor.

Upravo nešto u tom smislu sam i sam sebi mislio napraviti ukoliko bi se odlučio ta taj sistem uzgoj.
Zato me zanimaju tvoja iskustvo. Imam par pitanja:

Da li si kad računao kolika je mjesečna potrošnja struje?
U kojem periodu to koristiš (koliko dana u prosjeku)?
Da li 24h na dan ili to kombinuješ u satima kada nema dovoljno sunca? Kako uopće praviš raspored kad koliko?
ne vidim razlog da se prelazi na temu cili ako je tema umjetna rasvjeta biljaka koje su (u konkretnom upitanom slucaju) rasad za bastu? ili ima neka uputa koju sam propustila? ako ima - izvinjavam se.
Mu'min

#3449 Re: Više o BONCHI tematiki

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:ne vidim razlog da se prelazi na temu cili ako je tema umjetna rasvjeta biljaka koje su (u konkretnom upitanom slucaju) rasad za bastu? ili ima neka uputa koju sam propustila? ako ima - izvinjavam se.
Super ako ima zanimanja za ovu problematiku, što se mene tiče može i ovdje ići debata. :)
Što bude extra zanimljivo nije belaj kopirati i tamo u temu da imamo sve na 1 mjestu po nekom pitanju. U ovoj temi se već ja polahko gubim. :)
vrtlar

#3450 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Pozdrav svim bastovanima a bastovankama poljubac u mojoj mahali se pocelo ljubiti kad se pozdravlja :mrgreen: :D a pozdrav i onom cvjecaru flagu sta cu uvijek sam kulturan bio pa da i cvjecare pozdravim. :mrgreen:
Lady_di kad postavis dvije slike svoje baste automatski si primljena dobro ja cu pogurati javi se na PP sa plavom kovertom.
Ratarka koliko mi se cini tebi sam ostao duzan odgovor ili nisi stavila dimenzije plastenika.
I cudi me gdje ste pozurili sa bastom ja tek pocinjem od ponedeljka i nista necu zakasniti za vama.Kad se biljkama stvore idealni uslovi onda biljke brze rastu a sad samo zakrzljaju.Ja imam svoj sistem direktnog sijanja u zemlju.
Post Reply