Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Seawolf

#3426 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

Dozer wrote:HoHoHo - evo fight-a :lol: :lol: :lol:

Ja cu ovo sad, onako, prakticno.
Dakle, sve ovo je fizicki provjereno i testirano.
"Ljubicica", ili 7,9x57 (kako je pisalo na fabrickim kutijama + "Namjensko snajpersko zrno") je zaista zrno precnika 7,9mm, ali je zato cijev PASP-a, odnosno precnik unutrasnjeg uzljebljenja - 7,7mm. Sve mjereno sublerom. Znaci, zrno je za 0,2mm sire od cijevi, i to je upravo ono "meso" kosuljice u koje se urezuju zljebovi cijevi i daju zrnu rotaciju oko njegove uzduzne ose. Ovo zrno je tesko oruglo 13 gr. (grama). Mjereno na zlatarskoj vagi.

U slucaju 8x57, to zrno je, u stvari, 8,2x57. I opet je za 0,2 sire od zljebova u cijevi. Mjereno na "garonji" i Zastavinom lovackom karabinu 8x57. Ovo zrno, u verziji FMJ, tesko je 14,5 gr., a SP varijanta (lovacka) 16,3 gr.

Kod Mauzerovog 7,92, a to je municija koju je koristila Mauzerova 7,92x57, kao i nasa M48 (inace, kopija Mauzera), poznatija k'o "Tandzara", sve je isto kao i u pretodnim slucajevima - cijev je 7,9, tj. za 0,2 uza od zrna, a zrno je tesko 13,5 gr.

Kako vec rekoh, iz svakog od ovih oruzja se mogao ispaljivati svaki od ovih metaka, i svi oni na oko izgeldaju identicno jer nase oko, ipak, ne moze vidjeti razliku od 0,2mm, ali ako pricamo o preciznosti onda rezultati ni za jedan nisu isti. Testirano.
Ne mogu prihvatiti tvrdnju da je jedan isti proizvođač (CZ), proizvodio tri različita vojna streljačka oružja istoga kalibra, sa tri različita nominalna unutrašnja prečnika cijevi, i za to koristio tri različita seta alata za proizvodnju i isto toliko različitih mjernih alata za kontrolu.

Vjerujem, naravno, u tvoja kontrolna mjerenja, ali imam i prilično jednostavno objašnjenje za te rezultate.

Iz puškomitraljeza M53 je ispaljeno najviše metaka, pa je njegova cijev najpohabanija i najvećeg unutrašnjeg prečnika. Iza njega slijedi puška M48, iz koje je ispaljeno manje metaka, pa je njena cijev manje pohabana, a iz poluautomatske snajperske (mada je nerado tako zovem) puške M76 je ispaljeno daleko najmanje metaka, pa je i unutrašnji prečnik njene cijevi bio najmanji prilikom tvog mjerenja, odnosno najbliži nominalnoj projektovanoj vrijednosti.

Mjerenje unutrašnjeg prečnika cijevi lovačkog karabina istog kalibra, ne želim niti uzimati u obzir i o njemu raspravljati, jer, koliko mi je poznato, lovački karabini bi trebali imati nešto veći nominalni unutrašnji prečnik cijevi, kako bi obezbijedili sigurno korištenje ručno punjenje municije sa različitim oblicima zrna sa nepotpunom ili bez ikakve košuljice.

@direstraits0078; može i burek, al' zaliven pivom :-D
direstraits0078

#3427 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by direstraits0078 »

Onda šmajso, kratko punjenje, trijestrojka, da ne kažem kurc.
crven_barjak

#3428 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

PPU M75 (BT) 12,83 grama (198grains)
Seawolf

#3429 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

crven_barjak wrote:FG42 (7,92x57) ili Stg44 (7,92x33)?
Molim vas, lijepo, ostavite broj telefona i adresu kod asistentice režije, da vas kontaktiramo zbog nagrade.

Naravno, tačan odgovor je FG42. Njih je bilo jako malo (jer ih je malo i proizvedeno), ali je jedan broj, kao trofejno oružje završio u naoružanju JA i JNA.

StG44, kao što si ispravno napisao, nije u tom kalibru, nego u 7,92x33mm, poznatom i kao 7,9mm Kurz. Ovaj kalibar je dobijen skraćivanjem čahure kalibra 7,92x57mm i korištenjem lakšeg zrna, kako bi se omogućilo korištenje lakšeg oružja koje je bilo moguće kontrolisati i pri rafalnoj paljbi. Ideju su par godina kasnije primijenili i Rusi, kada su projektovali svoj kalibar 7,62x39mm.

Automatska puška StG44 je bila u naoružanju pripadnika 63. padobranske sve do 70-ih godina, kada je zamijenjena sa M70A.
direstraits0078

#3430 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Ma nije to nikad bilo formalno naoružanje, to je više bilo da se ljudi čude kad vide šta držiš u podrumu. :-D

Stg44 je već bio češći.
crven_barjak

#3431 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Hvala Seawolf,

nazalost trenutna adresa je nedostupna :) , ne radi posta :) a u mom komsiluku piva nije bas omiljena :) pa cemo se za preuzimanje nagrade dogovoriti drugi put :).

Ima par dobrih fotografija JNA padobranaca sa tom puskom , ako nadjem gdje na netu postavicu (jos kad vrh bilo skakati iz Dakota DC-3 aviona :) ).

Pozdrav
Seawolf

#3432 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

crven_barjak wrote:Hvala Seawolf,

nazalost trenutna adresa je nedostupna :) , ne radi posta :) a u mom komsiluku piva nije bas omiljena :) pa cemo se za preuzimanje nagrade dogovoriti drugi put :).

Ima par dobrih fotografija JNA padobranaca sa tom puskom , ako nadjem gdje na netu postavicu (jos kad vrh bilo skakati iz Dakota DC-3 aviona :) ).

Pozdrav
Dok ne nađeš koju bolju, evo jedne:
Image

@direstraits0078; vidio sam fotografiju u porodičnom albumu jednog druga, čiji je otac služio JA početkom 50-ih, a na fotografiji otac sa FG42. Bilo je raznog trofejnog njemačkog oružja tih godina u JA, čak se i RPzB 54 Panzerschreck koristio kao protivoklopno oružje, do uvođenja ručnog bacača M57.
Dozer

#3433 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Debeli, kash 'vamo? :)
direstraits0078

#3434 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Seawolf wrote:
crven_barjak wrote:Hvala Seawolf,

Pozdrav
Dok ne nađeš koju bolju, evo jedne:
Image

@direstraits0078; vidio sam fotografiju u porodičnom albumu jednog druga, čiji je otac služio JA početkom 50-ih, a na fotografiji otac sa FG42. Bilo je raznog trofejnog njemačkog oružja tih godina u JA, čak se i RPzB 54 Panzerschreck koristio kao protivoklopno oružje, do uvođenja ručnog bacača M57.
Ma toga je bilo jako malo, imam i ja slike s više različitih njemačkih gevera iz tog vremena, ali to je ipak trofejka u odnosu na stg.
Nekako s proljeća

#3435 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Ljubičica i to je to...
Ramzess Veliki

#3436 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:Dodjes u prodavnicu i kazes:
-daj mi frtalj kile ovih metaka 7,62 za tetejca,2 kile 7,62 za sijac,kilu i po ovih 7,62 za papovku i daj jedno saku dvije ovih 7,62 za falovku :lol: :lol:

A sad da vam cujem misljenja o municiji koji neki svrstavaju pod jedno: 7.9 8x57 7,92x57 ?
Dobra municija za ono kad se pucaju u vrtiću. Ja pikam samo 14.5 mm a u njegovom nedostatku 12.7. :oops:
Grize li gdje kakva riba ... nisam je upec'o zadnjih sedam godina. :twisted:
Seawolf

#3437 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

Otto Skorzeny wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Repetitor wrote:Dodjes u prodavnicu i kazes:
-daj mi frtalj kile ovih metaka 7,62 za tetejca,2 kile 7,62 za sijac,kilu i po ovih 7,62 za papovku i daj jedno saku dvije ovih 7,62 za falovku :lol: :lol:

A sad da vam cujem misljenja o municiji koji neki svrstavaju pod jedno: 7.9 8x57 7,92x57 ?
Dobra municija za ono kad se pucaju u vrtiću. Ja pikam samo 14.5 mm a u njegovom nedostatku 12.7. :oops:
Grize li gdje kakva riba ... nisam je upec'o zadnjih sedam godina. :twisted:

[Image]
To na fotografiji je starudija s početka drugog svj. rata.

Persijska braća su friško napravila dalekometnu snajpersku pušku za dejstvo protiv vozila i niskoletećih helikoptera, u tom kalibru. Shaher se zove:

Ramzess Veliki

#3438 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

PAT trocijevac na postolju sa optikom ... ultimative fire power ... ko bi se patio sa sitnom municijom i tablicama gađanja ... :oops:
direstraits0078

#3439 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Srećom ovom Šahbazu slab potpis, i termo i svaki drugi, taman može jedan opucati, prije nego ga smjere u vugla. Ako ga trzaj prije ne ubije. :-D
crven_barjak

#3440 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Ko se razumije, ne treba gledati filmove niti "google-ati". Samo pogledati balisticke karakteristike...sva jasno k'o dan.

Naravno, koliko para toliko muzike. U prosjeku, jedan metak kosta oko 20KM (EU). CIjena cijelog kompleta oko 28,000KM (koliko su mi poznati zakoni nekih zemalja EU i BiH, sve osim prigusivaca je legalno , pa ko voli... :) ).

Usput, opcionalno uz komplet (obicno se tako narucuje) dolazi i .338LM konverzioni komplet....za dobrog i realisticnog treninga :).
Nekako s proljeća

#3441 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Zar je bilo ovakvog oružja u Sarajevu pod opsadom.
PM72

#3442 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ja se sjećam da je Lasta imala taj PAM-ov snjaper,kako smo ga zvali.Imale su i pojedine armijske jedinice,njihovi manevarci.Glomazno,nezgrapno,teško...ali je kažu djelotvorno.Ja sam ga jednom uzeo u ruku,čisto da vidim ...teže od ćuskije.Valjalo ga je iznjeti kroz tunel pa na Treskavicu.
crven_barjak

#3443 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Image
PM72

#3444 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

prije će biti da je bilo nešto ovako

Image

sjećam se vrha cijevi,nešto četvrtasto ko kutija cigara.Skrivač plamena,šta li...
Gojeni H

#3445 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Seawolf wrote:7,92x57mm; 7,9mm Mauser; 8mm Mauser; 8x57mm IS su samo različite oznake za jedan te isti kalibar. Stvarni prečnik zrna koji se koristi za metke u ovom kalibru je 8,2mm. IS u jednoj od oznaka kalibra je skraćenica od Infanterie Spitzgeschoß (pješadijski metak sa zrnom sa punim špicastim vrhom).

Ne bih se složio sa objašnjenjem i podjelom koju je naveo Dozer, prije svega jer ne treba brkati različite oznake za isti kalibar, sa različitim oznakama za različite metke u istom kalibru, koji imaju različita zrna.

Koliko je meni poznato u bivšoj državi su se proizvodila i bila u vojnoj upotrebi tri različita bojeva metka u ovom kalibru: metak sa univerzalnim zrnom označen sa M49, metak sa snajperskim zrnom označen sa M75 (Dozerova "ljubičica") i metak sa obilježavajućim zrnom označen sa (mislim, ali nisam siguran) M70.

Suprotno Dozerovom mišljenju, moje je da su zrna za sva ova tri različita metka bilo istog prečnika, spomenutih 8,2mm.

Za kraj, nagradno pitanje (nagrada je hladna piva, pšenična, kalibra 0.5 lit): Koja je automatska puška, u ovome kalibru, bila kratko vrijeme u naoružanju JNA?
Ja za dimenzije ne znam, ali snajpersko zrno/metak i obicno zrno/metak, za npr. M48, su u praksi ne bas nebo i zemlja, ali se "ponasaju" veoma razlicito. Na 400m, sa "balansiranim" snajperskim metkom bih pecao, bilo koga, bilo kada, bilo gdje. Sa klasicnim 7,9 mm metkom to ne bi bilo bas tako uspjesno.
direstraits0078

#3446 Re: Snajperisti u Sarajevu..

crven_barjak wrote:Ko se razumije, ne treba gledati filmove niti "google-ati". Samo pogledati balisticke karakteristike...sva jasno k'o dan.

Naravno, koliko para toliko muzike. U prosjeku, jedan metak kosta oko 20KM (EU). CIjena cijelog kompleta oko 28,000KM (koliko su mi poznati zakoni nekih zemalja EU i BiH, sve osim prigusivaca je legalno , pa ko voli... :) ).

Usput, opcionalno uz komplet (obicno se tako narucuje) dolazi i .338LM konverzioni komplet....za dobrog i realisticnog treninga :).
Već i. 338lm je odlična, a s ovim većim zrnom je bolja i od barretta .50bmg. Ne znam samo kako se nosi s Barrettom u .416.
crven_barjak

#3447 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Sa .408CheyTac sam se prvi ut upoznao prije 13-14 godina, kada je taj kalibar (donekle) i sama puska bili relativno nov proizvod.
Imao sam prilike iz prve ruke (od par momaka koji su bili u razvojnom timu i kasnije razvili vlastiti posao za odredjene komponente, ne samo ove, vec i drugih pusaka iste namjene) saznati kako je (prvo) nastao metak, pa puska, pa kako se provukao NightForce kao primaran izbor (ostao do dan-danas) optike, kako se krenulo sa razvojem namjenskog softvera (dileme/svadje oko kalkulacije spin-a, Koriolis-a, itd) razvoj i uloga (visestruka) namjenskog prigusivaca, itd.
U to dobar, CheyTac je bio toliko iznad ostalih da se prakticno tesko mogao porediti sa bilo kojim drugim kalibrom. Osnovne karakteristike su mu bile da je supersonican i preko 2,200m (na veoma malim nadmorskim visinama, obicno se 500 feet-a/oko 150m uzima za prosjek i 60F/oko 15,5C kao mjera, iznad medjunarodnih balistickih opitnih standarda), veoma stabilan i konzistentan, fantasticnog balistickog koeficijenta, izrada zrna extremno malih tolerancije ("puno" zrno, obradjeno na CNC masini).
Najblizi mu je bio .338LM no vec u ranim testiranjima premasio je najbolje rezultate .338LM-a za dvocifrene postotke, i sto je najbitnije, CheyTac je bio veoma konzistentan na svim daljinama. Sa .50BMG nije ni bilo potrebe porediti, mada je tadasnji M107 za neke poslove bio (i ostao) tesko zamjenjiv (prvenstveno zbog Mk211 Raufoss zrna, no da ne peglam). Sve to sa standardnim zrnom (419grns), dok U (ovoj komercijalnoj)paleti zrna koja se mogu kupiti, nedostaje nekoliko koja su namjenski razvijena za drzavnu/vojnu klijentelu, specifikacija od kojih "boli glava" i one najvecih ocekivanja, a najdubljih dzepova. Vjerovatno bi (vezano za iskustva iz rata 1992-1995) bio najinteresatniji BDR, koji je uzas, bol i patnja (ugrubo i okvirno, nevjerovatno brz a veoma tezak metak od 305grns sa polozenosti putanje oko 80cm na oko 900m...dzehenem u urbanim i suburbanim sredinama).
Nekoliko vrhunskih, ne samo americkih vec i evropskih (prventstveno vojnih) jedinica su ih vec imali u svojim arsenalima pocetkom i sredinom 2000-tih i rezultati koje su napravili su i danas tesko prevazidjeni.
Naravno, CheyTac je usao u podrucje kojim vec decenijama neprikosnoveno vlada Barret, i odgovor se relativno dugo cekao, i kad je dosao, bio je adekvatan. .416 je "zlo i naopako" efikasan metak, koji u osnovi "nadmasuje" (to se napise i kaze za zadrskom, iz vise razloga, no da ne peglam) osnovni metak .408CheyTac. Po meni, to je bila vise demonstracija sile nego pruzimanje liderske pozicije. Naravno, oni koji koriste vec duze od deceniju .408 koriste ga i danas, kakvim sve zrnima, samo Bog, oni i rijetke ptice znaju.
Imao sam prilike probati pusku na 1,500m i sjeb je skromna rijec za utiske. Sjeb.
taxidriver

#3448 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by taxidriver »

@crven_barjak,
Pozdrav tebi i halali ali da te pitam gdje si "radio" na/sa CheyTac-u?
crven_barjak

#3449 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Pozdrav taxidriver,

probao sam CheyTac na strelistu u US, tokom demonstracije nekoliko vrsta oruzja koje je jedna kompanija donijela da pozvani probaju.
Imao sam prilike pucati iz M200 CheyTac-a ranije na blizim distancama, ali nikada na daljini od 1,500m. Nevjerovatno, uzasno dobra. I uzasno skupa, municija jos skuplja. Radni vijek cijevi 5,000 metaka mada kome "firma" placa, ide zamjena na 3,000. Dobar trening (50 metaka) $350 municija.

Normalno, odmah nakon prezentacije, imali su mnogo potvrdjenih narudzbi, ne samo CheyTac-a vec i nekoliko drugih, interesantnih oruzja.
Od svega prikazanog, meni je samo CheyTac bio interesantan.
taxidriver

#3450 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by taxidriver »

Hvala Vi :D
Post Reply