Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
trcicu trceci

#3426 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by trcicu trceci »

Kemal Malovčić wrote:ma šalim se :mrgreen:

mislim da primaju sa manjim od 4, ne znam
aaaaaaaaaa :x :x :x kako me prepadeeee
bjezi jebo te
Kemal Malovčić

#3427 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Kemal Malovčić »

reci da znaš kemal malovčića i primiće te odmah :D
demetra22

#3428 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by demetra22 »

trcicu trceci wrote:Koji traze prosjek na prijem na Komparativnu knjizevnost ? Pomoc ljudiii

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
A sta imas iz Bosanskog kroz 4 godine srednje? Primaju na knjizevnost i sa manjim prosjekom, ako ne bude prijemnog svi kandidati sa vecim prosjekom ce biti ispred tebe, nadji stelu.
trcicu trceci

#3429 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by trcicu trceci »

demetra22 wrote:
trcicu trceci wrote:Koji traze prosjek na prijem na Komparativnu knjizevnost ? Pomoc ljudiii

A sta imas iz Bosanskog kroz 4 godine srednje? Primaju na knjizevnost i sa manjim prosjekom, ako ne bude prijemnog svi kandidati sa vecim prosjekom ce biti ispred tebe, nadji stelu.
3 i 4 iz bosanskog
Mračajski proto

#3430 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mračajski proto »

Onda nemoj.
Kemal Malovčić

#3431 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Kemal Malovčić »

edit

:kravata: :kravata: :kravata:
trcicu trceci

#3432 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by trcicu trceci »

Ocigledno ovdje ima i konkurencije :D
Vidjecemo kako i sta, volio bi samo brucos kada bi mi se neki javio, ovako nista pouzdano nisam saznao.
antropolog

#3433 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

Nije potreban neki veliki prosjek, moguce je upasti u redovne na jednopredmetni studij kom i sa min prosjekom od 3,5 i tako, poznajem ljude koji su upisali komparativnu sa negdje tako tim prosjekom, ima i onih koji su čak prolazili i dobrim, tako da no sikiriki :D
Kemal Malovčić

#3434 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Kemal Malovčić »

tamo su svi retardirani :mrgreen:
antropolog

#3435 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

Kemal Malovčić wrote:tamo su svi retardirani :mrgreen:
Naravno, hvalite me moja medna usta :D
Pooll

#3436 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Pooll »

Zna li neko jesu izašli junski rokovi i do kada su prijave?

Hvala :)
antropolog

#3437 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

Pooll wrote:Zna li neko jesu izašli junski rokovi i do kada su prijave?

Nije još izišlo nista, ni rokovi ni prijave
Pooll

#3438 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Pooll »

antropolog wrote:

aaaa...

hvala ti! :)
Zatamnjena stakla

#3439 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

A popravnih za prvi semestar nemaaaaaaaaa :x
antropolog

#3440 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

Nema sad u maju popravnih za 1. semestar, ima u avgustu za zimski ako nista
tockica

#3441 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tockica »

Irene Adler wrote:
tockica wrote:Da li ima netko od vas da ide dvopredmetni studij, engleski-francuski jezik, ili neka druga kombinacija sa engleskim jezikom? Ako da imam nekoliko pitanja pa ako je netko voljan da odgovori, zanima me koliko se prima redovnih studenata i da li je teško upisati, i kako ide sa plaćanjem, je li svi plaćaju puni iznos svake godine ili su neki oslobođeni? I da, je li drugi predmet se kreće ispočetka učiti, od osnova ili to zavisi od toga jesmo li imali taj jezik u srednjoj školi? Hvala punoooooooo.... :D
Pozdrav budućoj kolegici! Ja studiram dvopredmetno engleski i francuski jezik i književnost, ali poznajem i kolege koje kombinuju engleski sa drugim odsjecima. Prošle godine nije bilo prijemnog ispita, bodovale su se ocjene iz srednje škole (jezici i opći uspjeh). Primaju 30-ak redovnih studenata koji plaćaju 100 KM po godini, a samofinansirajući plaćaju 1200 KM. Francuski se uči od početka, od pravila čitanja i abecede.
Ako te još nešto zanima, samo pitaj! :-D
Prvo, hvala ti puuuuunoooooo na informacijama, a drugo, nadam se da ću biti kolegica ;) Želja mi je upisati engleski-francuski, jer sam imala francuski 4 godine u gimnaziji, tako da sam upoznata sa osnovama i jako mi se sviđa jezik,a engleski mi je od osnovne škole najdraži predmet. Problem je u tome što nisam sigurna da li će me primiti, nemam nikakvih veza, nema prijemnog a prolazila sam sa 4 sve četiri godine (matematika,fizika,kemija mi nikako ne idu), ali imala sam petice iz svih 5 jezika koje sam imala od prvog do četvrtog razreda. Tako da mislim da nemam nikakve šanse da me prime u tih 30-ak koji plaćaju 100 KM, zanima me koliko primaju tih samofinansirajućih studenata i da li i za to treba neka veza? I koja si ti godina, što misliš kakve su mogućnosti zaposlenja s tim fakultetom? I da li se na kraju bira smjer (za prevoditelja ili predavača u školi)? Hvala još jednom unaprijed!!! :D :D
Irene Adler

#3442 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Irene Adler »

Nema na čemu! Znam koliko su meni prošle godine značili svi komentari i informacije koje sam uspjela prikupiti od starijih kolega. Ne nasjedaj na glupe priče o vezama i vezicama, znam ogroman broj ljudi (uključujući i mene :D) koji su se upisali bez problema, zahvaljujući dobro urađenom prijemnom ispitu/dobrim ocjenama i najvažnije - bez štele. Ocjene iz jezika nose veći broj bodova, ali i opći uspjeh je bitan. Možda ti je bolje odmah konkurisati za samofinansirajući studij, veće su šanse da te prime. I na SF studij se (zvanično) prima 30-ak studenata, ali čini mi se da je ove godine primljeno znatno više ljudi. U svakom slučaju pusti primitivne balkanske priče o vezama i štelama, vjeruj u sebe i sve će biti ok!

Ja sam upisala ono što volim i što me zanima i nisam se pokajala. Zasad sam prezadovoljna, a za posao ćemo vidjeti... znaš da je kod nas sve relativno. Mislim da je najvažnije raditi ono što voliš i truditi se da budeš što bolji u tome, a ostalo će doći na svoje. Smjer se bira na drugom ciklusu studija, na anglistici imaš 4 smjera: prevodilački, nastavnički, lingvistički i književni. Na romanistici nema smjerova, ali nadam se da će se to uskoro promijeniti.

Nema na čemu još jednom! :mrgreen:
Großmeister

#3443 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Großmeister »

Sretno svima koji planiraju upisati ovaj fakultet!
Ja prošle godine nažalost nisam uspio, iako sam iz jezika imao petice, a sve četiri godine u srednjoj sam prošao odličnim. Prijemnog nije bilo, jer je od prošle godine ukinut. Ustvari mala ispravka, nisam upao među redovne, nego samofinansirajuće, što nisam prihvatio.
Nema veze, ja upisao drugi fax koji mi odlično ide i nudi bolju perspektivu, sad mi je čak i drago što nisam na FF.
Ali ono što pouzdano znam od moje raje koja tamo studira, da je sve neorganizovano.
A meni su bile dovoljne i jako neljubazne tete iz studentske da se odlučim dignuti dokumente :D
tockica

#3444 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tockica »

Meni se taj upis čini kao lutrija, nikad ne znaš koga će primiti i iz kojih razloga, s kim god sam pričala svi imaju različita iskustva, netko je prolazio s 5 i nisu ga primili a netko lošije a jesu, stvarno ne znam šta da mislim. Ja stvarno to želim upisati i to u našoj zemlji i našem gradu a ne bježati odavdje kao neki, ali kada nisi siguran ni u što... :sad: Znam samo da mi je ovo jako stresno razdoblje upravo zbog tog upisa, žalosno je da nema prijemnog i da se na fakultet ne upisuje na osnovu znanja nego veza i plaćanja. Ipak, hvala vam na informacijama, vidjet ćemo što će biti. :?
Großmeister

#3445 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Großmeister »

Großmeister wrote:Sretno svima koji planiraju upisati ovaj fakultet!
Ja prošle godine nažalost nisam uspio, iako sam iz jezika imao petice, a sve četiri godine u srednjoj sam prošao odličnim. Prijemnog nije bilo, jer je od prošle godine ukinut. Ustvari mala ispravka, nisam upao među redovne, nego samofinansirajuće, što nisam prihvatio.
Nema veze, ja upisao drugi fax koji mi odlično ide i nudi bolju perspektivu, sad mi je čak i drago što nisam na FF.
Ali ono što pouzdano znam od moje raje koja tamo studira, da je sve neorganizovano.
A meni su bile dovoljne i jako neljubazne tete iz studentske da se odlučim dignuti dokumente :D
Ako misliš da nemaš šanse da te prime kao redovnog, onda ti preporučujem da odmah popuniš aplikacijski formular za redovan samofinansirajući studij, jer si tako u prednosti za takvu vrstu studija :-D
tockica

#3446 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tockica »

Ali zar ne i treba i za samofinansirajući studij čekati neki konkurs? Mi smo tek završili sa srednjom školom, nismo još ni dobili diplome, kako da se već prijavim? Znaš li da li mogu se ja prijaviti čim dobijem diplomu ili moram čekati kad se svi budu upisivali? :? :)
Großmeister

#3447 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Großmeister »

tockica wrote:Ali zar ne i treba i za samofinansirajući studij čekati neki konkurs? Mi smo tek završili sa srednjom školom, nismo još ni dobili diplome, kako da se već prijavim? Znaš li da li mogu se ja prijaviti čim dobijem diplomu ili moram čekati kad se svi budu upisivali? :? :)
Pa naravno da treba čekati konkurs. Kada sam rekao odmah, nisam mislio ovog momenta, nego kad izađe konkurs, pa kad budeš predavala dokumente, pošto imaju tri vrste aplikacija (za redovan, redovan samofinansirajući i vanredan studij). Onaj ko odmah preda za redovan samofinansirajući studij, ima veću prednost od onog koji je predao za redovan, a nije prošao, bez obzira na broj bodova. Tako je barem bilo prošle godine.

Konkurs je prošle godine izašao 15. juna i bio je otvoren sve do 30 juna. Preliminarni rezultati su izašli na web stranici fakulteta već 1. jula, a konačni rezultati nekoliko dana kasnije. Mislim da bi isto tako trebalo da bude i ove godine.
Pooll

#3448 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Pooll »

antropolog wrote:

Vidim na webu izašli rokovi, doduše ne za sve odsjeke :(

Zna li neko do kada je rok za prijavu?
tockica

#3449 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tockica »

Großmeister wrote:
tockica wrote:Ali zar ne i treba i za samofinansirajući studij čekati neki konkurs? Mi smo tek završili sa srednjom školom, nismo još ni dobili diplome, kako da se već prijavim? Znaš li da li mogu se ja prijaviti čim dobijem diplomu ili moram čekati kad se svi budu upisivali? :? :)
Pa naravno da treba čekati konkurs. Kada sam rekao odmah, nisam mislio ovog momenta, nego kad izađe konkurs, pa kad budeš predavala dokumente, pošto imaju tri vrste aplikacija (za redovan, redovan samofinansirajući i vanredan studij). Onaj ko odmah preda za redovan samofinansirajući studij, ima veću prednost od onog koji je predao za redovan, a nije prošao, bez obzira na broj bodova. Tako je barem bilo prošle godine.

Konkurs je prošle godine izašao 15. juna i bio je otvoren sve do 30 juna. Preliminarni rezultati su izašli na web stranici fakulteta već 1. jula, a konačni rezultati nekoliko dana kasnije. Mislim da bi isto tako trebalo da bude i ove godine.
Mislila sam da možda ima poseban konkurs za redovne samofinansirajuće i redovne :wink: Nisam upoznata, a nemam koga ni pitati jer ne znam nikoga tko ide u Sarajevo na Filozofski fakultet :P U svakom slučaju, hvala ti na informacijama i nemoj zamjeriti, bolje pitati nego skitati hehe :D
Großmeister

#3450 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Großmeister »

Mislila sam da možda ima poseban konkurs za redovne samofinansirajuće i redovne :wink: Nisam upoznata, a nemam koga ni pitati jer ne znam nikoga tko ide u Sarajevo na Filozofski fakultet :P U svakom slučaju, hvala ti na informacijama i nemoj zamjeriti, bolje pitati nego skitati hehe :D
Ma nije nikakav problem, znam i sam kako sam se osjećao prošle godine baš u ovo vrijeme.. milion pitanja, a nemaš nikog koga lično znaš da ti da odgovor. Sreća pa imaju ovi forumi. Ako budeš imala još neko pitanje, slobodno pitaj, i uživaj narednih mjesec dana do konkursa. :-D :-D :-D
Usput da kažem tebi i svima ostalima koji planiraju predati prijave na konkurs, da prilikom apliciranja na konkurs i predaje dokumenata morate prvo uplatiti 40 KM na račun fakulteta za obradu dokumenata. To će vam najbolje objasniti na fakultetu, i dati broj računa kada dođete, ali eto čisto informativno da znaš. :wink:
Post Reply