Pa cuj, treba od rodjenja smjestit svakog u svoj tor, da bi mogli da se kolju sa 20 godinapoznanik wrote:Kad sam ja bio dijete, u komunističkoj državi, mogao mi je i sam đavo ili šejtan ili Marsovac donijeti paketić, bilo bi mi svejedno, interesavao me je samo sadržaj paketića, igračka i količina i vrsta slatkišaNazif_Gljiva wrote:Koliko znam, nikad prije nisu bili bajramski paketici, ali eto valjda vidjeli da se djeca obraduju djedu mrazu, pa da se nabrzaka podjoni. Ko god zagovara bez djeda mraza, trebao je vidjeti lica djece juce, kad se strasni komunisticki djed mraz pojavio.
Treba im ukinuti i paketice za bajram. Ali, bio djed mraz ili dedo bajro, moje ce da dobije paketic uvijek. Jer ne znam da je meni ko klincu ikada bilo bitno ko mi je dao, nego sta mi je dao.
Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
- Cholina_Lokica
#3426 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
-
iceman2010
#3427 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Aha. Shvatio sam. Znaci SVI krscani imaju lijep kucni odgoj i znaju o islamu koliko je dovolljno. Samo su muslimani netolerantni i teroristi. Sjajan zakljucak. Idi gledaj sam u kuci. Odoh sada imam nekih obaveza petkom u ova doba.poznanik wrote:A inače - nije uobičajeno?veleno wrote:Muslimani u BiH su sigurno danas najotvorenija zajednica,prije svega zbog izloženosti zapadnim medijima koji im putem filmova i serija serviraju kršćanske običaje kao nešto uobičajeno.
Zar su zapadni mediji TV Igman, "BIR", TV Zehra, i sl.?Vjerujem da svi znaju onoliko koliko im je potrebno, koliko im pruža temeljno obrazovanje i lijep kućni odgoj poštivanja i tolerancije drugog, drugačijeg, različitog...Pitanje je koliko kršćani i ateisti poznaju i poštuju islamske običaje?
Koliko kršćanske djece i zna da postoji recimo hidžretska nova godina?
- petunija
#3428 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
veleno wrote:Muslimani u BiH su sigurno danas najotvorenija zajednica,prije svega zbog izloženosti zapadnim medijima koji im putem filmova i serija serviraju kršćanske običaje kao nešto uobičajeno.poznanik wrote:Zar vas muslimane u BiH ne uče toleranciji, kulturi ponašanja i jednakog poštivanja i drugih religioznih običaja, praznika, slobodi njihovih pravaiceman2010 wrote:.. Hoces da mi kazes da deda mraz nije isti onaj lik sto djeci za bozic donosi poklone po svim drzavama gdje su krscani vecina? Nemoj da se lazemo. Jeste bas isti. Hoces da kazes da taj lik nema veze sa Svetim Nikolom? Opet se lazemo. Naravno da ima. Hoces da kazes da nema nikakve veze izmedju bozicnog drveta i novogodisnje jelke? Lazi, lazi, lazi me. ... Meni kao muslimanu to nije ok. .... Necu da moje dijete dobija poklone od osobe koja je vezana za krscansku tradiciju. ... Nemorate nas koji to necemo zigosati i ismijavati.![]()
![]()
![]()
![]()
Ili vas uče netolarenciji, podstiču dominaciju većeg, brojnijeg, razvijaju mržnju? Ili se, zapravo, radi o paničnom strahu od "zastranjivanja", od mogućnosti da se djeci dopadne običaj druge religije...
![]()
Niko vas ne ismijava i ne žigoše, sami sebi to radite, zapravo - vaše muslimanske starješine vam to rade
Pitanje je koliko kršćani i ateisti poznaju i poštuju islamske običaje?
Kao ateista, i poznajem i poštujem islamske običaje, jednako kao i hrišćanske
Zna dosta djece za hidžretsku novu godinu i ako je BiH prizna kao državni praznik svi će je slaviti jednako kao i ovu.
-
Nazif_Gljiva
#3429 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Imas raport?iceman2010 wrote:Aha. Shvatio sam. Znaci SVI krscani imaju lijep kucni odgoj i znaju o islamu koliko je dovolljno. Samo su muslimani netolerantni i teroristi. Sjajan zakljucak. Idi gledaj sam u kuci. Odoh sada imam nekih obaveza petkom u ova doba.poznanik wrote:A inače - nije uobičajeno?veleno wrote:Muslimani u BiH su sigurno danas najotvorenija zajednica,prije svega zbog izloženosti zapadnim medijima koji im putem filmova i serija serviraju kršćanske običaje kao nešto uobičajeno.
Zar su zapadni mediji TV Igman, "BIR", TV Zehra, i sl.?Vjerujem da svi znaju onoliko koliko im je potrebno, koliko im pruža temeljno obrazovanje i lijep kućni odgoj poštivanja i tolerancije drugog, drugačijeg, različitog...Pitanje je koliko kršćani i ateisti poznaju i poštuju islamske običaje?
- poznanik
#3430 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Očito da postoji sistemska greška u islamskim svetim knjigama u kojima su propisani norme, pravila ponašanja i običaji muslimana, jer se nije mislilo na djecu; možda bi trebao neko napisati neke njihove izmjene i dopune, pa uvesti i npr. Djeda Jusufa kao vjerski običaj darivanja poklona djeci, možda u BiH Djeda Mustafu 
-
veleno
#3431 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Upravo ovakav sistem gdje se običaji jedne kulture u javnim ustanovama zadaju kao mainstream,vodi u društvo isključivosti,getoizacije a onda i radikalizacije.Cholina_Lokica wrote:Pa cuj, treba od rodjenja smjestit svakog u svoj tor, da bi mogli da se kolju sa 20 godinapoznanik wrote:Kad sam ja bio dijete, u komunističkoj državi, mogao mi je i sam đavo ili šejtan ili Marsovac donijeti paketić, bilo bi mi svejedno, interesavao me je samo sadržaj paketića, igračka i količina i vrsta slatkišaNazif_Gljiva wrote:Koliko znam, nikad prije nisu bili bajramski paketici, ali eto valjda vidjeli da se djeca obraduju djedu mrazu, pa da se nabrzaka podjoni. Ko god zagovara bez djeda mraza, trebao je vidjeti lica djece juce, kad se strasni komunisticki djed mraz pojavio.
Treba im ukinuti i paketice za bajram. Ali, bio djed mraz ili dedo bajro, moje ce da dobije paketic uvijek. Jer ne znam da je meni ko klincu ikada bilo bitno ko mi je dao, nego sta mi je dao.
Mi istinsko multikulti društvo jedino možemo biti ako sve kulture i običaje poštujemo jednako.
Last edited by veleno on 30/12/2011 12:03, edited 2 times in total.
- darius_maximus
#3432 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Jel' vi ljudi (pod "vi ljudi" mislim na vas koji samo nabacujete teze bez ikakvog reda i logike) uopste razmotrite sta ste napisali kada pritisnete ovo dugme "Submit"? Javna ustanova je drzavna ustanova koja ne obilježava vjerske praznike. Hidzretska nova godina ne moze nikako biti drzavni praznik jer se ravna prema kalendaru koji koriste samo muslimani. Uz to, vecina muslimana u BiH ne bi ni znala kada je hidzretska nova godina, kad im neko ne bi rekao... Iz istog razloga se u drzavnim ustanovama, recimo, ne slave Vaskrs, Bozic i Hanuka...veleno wrote:Ovo je jako nisko koristiti sreću djecu kao argument.South Blue Mama wrote:a ti nemoj slaviti, nemoj dozvoliti svome djetetu da se raduje i primi poklon od tog chafira, tvoja stvar
ja bih te samo nesto upitala, tako ti Boga kada si se ti rodio, u kojem vremenu, il' si se rodio k'o veliki pa se ne sjecas DM-a u nas vakat i kicenja jelke![]()
Mogao bih i ja koristiti isti argument i zapitati se ,zašto se u javnim ustanovama ne obilježava i hidžretska nova godina,kao što se obilježava Djed Božičnjak?
Zamislite sreću djece da dobivaju dva puta godišnje poklone.
I jos jednom, u BiH, barem u dijelovima u kojima Hrvati nisu vecinski narod, se ne obiljezava Djed Bozicnjak, jer mi za taj koncept ne znamo, niti smo ga primjenjivali u proslosti...
A djeca sada dobijaju i bajramske paketice, iako vjerujem da ce se naci dosta ljudi koji ce reci da to nije bajramski obicaj... Tradicija je cudo...
Last edited by darius_maximus on 30/12/2011 12:02, edited 1 time in total.
-
Nazif_Gljiva
#3433 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Nista, treba zahtijevati anex da se napravi, pa onda izbor za ime, pa usvajanje djeda ili dede. Mogla bi vlada to da radi, kad ne bude zauzeta onim sto sad radepoznanik wrote:Očito da postoji sistemska greška u islamskim svetim knjigama u kojima su propisani norme, pravila ponašanja i običaji muslimana, jer se nije mislilo na djecu; možda bi trebao neko napisati neke njihove izmjene i dopune, pa uvesti i npr. Djeda Jusufa kao vjerski običaj darivanja poklona djeci, možda u BiH Djeda Mustafu
-
Nazif_Gljiva
#3434 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Bajrami se mogu slaviti, ili sam ja nesto pogresno shvatio?darius_maximus wrote:
Jel' vi ljudi (pod "vi ljudi" mislim na vas koji samo nabacujete teze bez ikakvog reda i logike) uopste razmotrite sta ste napisali kada pritisnete ovo dugme "Submit"? Javna ustanova je drzavna ustanova koja ne obilježava vjerske praznike. Hidzretska nova godina ne moze nikako biti drzavni praznik jer se ravna prema kalendaru koji koriste samo muslimani. Uz to, vecina muslimana u BiH ne bi ni znala kada je hidzretska nova godina, kad im neko ne bi rekao... Iz istog razloga se u drzavnim ustanovama, recimo, ne slave Vaskrs, Bozic i Hanuka...
I jos jednom, u BiH, barem u dijelovima u kojima Hrvati nisu vecinski narod, se ne obiljezava Djed Bozicnjak, jer mi za taj koncept ne znamo, niti smo ga primjenjivali u proslosti...
A djeca sada dobijaju i bajramske paketice, iako vjerujem da ce se naci dosta ljudi koji ce reci da to nije bajramski obicaj... Tradicija je cudo...
Ovo je situacija sa tri tora, htio to neko priznati ili ne. Koliko oni anamo slave svoje praznike u vrticima, toliko ce ovi ovdje i oni drugi anamo. I to ce biti jos minimalno 20 godina tako...
- darius_maximus
#3435 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
"Pored praznika koji se u Federaciji Bosne i Hercegovine proslavljaju kao državni praznici, Zakonom o radu (“Službene novine Federacije BiH”,broj 43/99, 32/00 i 29/03) utvrđeno je pravo zaposlenika da odsustvuje sa posla četiri radna dana tijekom jedne kalendarske godine radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće - kao plaćeno odsustvo, a dva dana kao neplaćeno odsustvo."Nazif_Gljiva wrote:Bajrami se mogu slaviti, ili sam ja nesto pogresno shvatio?darius_maximus wrote:
Jel' vi ljudi (pod "vi ljudi" mislim na vas koji samo nabacujete teze bez ikakvog reda i logike) uopste razmotrite sta ste napisali kada pritisnete ovo dugme "Submit"? Javna ustanova je drzavna ustanova koja ne obilježava vjerske praznike. Hidzretska nova godina ne moze nikako biti drzavni praznik jer se ravna prema kalendaru koji koriste samo muslimani. Uz to, vecina muslimana u BiH ne bi ni znala kada je hidzretska nova godina, kad im neko ne bi rekao... Iz istog razloga se u drzavnim ustanovama, recimo, ne slave Vaskrs, Bozic i Hanuka...
A djeca sada dobijaju i bajramske paketice, iako vjerujem da ce se naci dosta ljudi koji ce reci da to nije bajramski obicaj... Tradicija je cudo...![]()
Ovo je situacija sa tri tora, htio to neko priznati ili ne. Koliko oni anamo slave svoje praznike u vrticima, toliko ce ovi ovdje i oni drugi anamo. I to ce biti jos minimalno 20 godina tako...
Radnik moze iskoristiti pravo na obiljezavanje vjerskog praznika/blagdana, ali institucija ga ne obiljezava. Vjerski praznik je jedna stvar, drzavni praznik je druga...
-
Nazif_Gljiva
#3436 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Dobro, znaci bajram je drzavni praznik, ovi ostali nisu. Zbog toga se on slavi i u vrticima...
- emigrazione
#3437 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
@iceman2010 ...u potpunosti si u pravu, kakav ba deda mraz idi ti kakvom hodzi podhitno
-
iceman2010
#3438 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Malo si i bezobrazan jelde? Jos se sada segacis i ismijavas sa onim sto je muslimanima sveto. Nedao mi Bog da takvi kao ti postavljaju mjeru tolerancije.poznanik wrote:Očito da postoji sistemska greška u islamskim svetim knjigama u kojima su propisani norme, pravila ponašanja i običaji muslimana, jer se nije mislilo na djecu; možda bi trebao neko napisati neke njihove izmjene i dopune, pa uvesti i npr. Djeda Jusufa kao vjerski običaj darivanja poklona djeci, možda u BiH Djeda Mustafu
- snaga_znanja
#3439 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Za takve kao sto si ti nema mjere tolerancije. Nema tolerancije prema ljudima koji u svojim fetis snovima sanjaju kako ce jednog dana vjerska policija uvoditi moral po ulicama. Nemoj mi odavte prodavati muda pod bubrege pricom kako neko ima pravo na slobodu govora i misljenja, a sve sta radi je to da unisti bilo kakvu slobodu koju covjek uziva.iceman2010 wrote:Malo si i bezobrazan jelde? Jos se sada segacis i ismijavas sa onim sto je muslimanima sveto. Nedao mi Bog da takvi kao ti postavljaju mjeru tolerancije.poznanik wrote:Očito da postoji sistemska greška u islamskim svetim knjigama u kojima su propisani norme, pravila ponašanja i običaji muslimana, jer se nije mislilo na djecu; možda bi trebao neko napisati neke njihove izmjene i dopune, pa uvesti i npr. Djeda Jusufa kao vjerski običaj darivanja poklona djeci, možda u BiH Djeda Mustafu
Zapamtite danas je to Djeda Mraz, sutra nase zene i kcerke pokrivene od glave do pete bez da im se oci vide, a nakon toga odred "brace" koja moral po mracnim mjestima uvodi.
Ako ti se ne svidja, bujrum negdje gdje ima toleracije...
-
iceman2010
#3440 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Bu. Eto Mevlida. Viri iza coska. Paranoja.snaga_znanja wrote:Za takve kao sto si ti nema mjere tolerancije. Nema tolerancije prema ljudima koji u svojim fetis snovima sanjaju kako ce jednog dana vjerska policija uvoditi moral po ulicama. Nemoj mi odavte prodavati muda pod bubrege pricom kako neko ima pravo na slobodu govora i misljenja, a sve sta radi je to da unisti bilo kakvu slobodu koju covjek uziva.iceman2010 wrote:Malo si i bezobrazan jelde? Jos se sada segacis i ismijavas sa onim sto je muslimanima sveto. Nedao mi Bog da takvi kao ti postavljaju mjeru tolerancije.poznanik wrote:Očito da postoji sistemska greška u islamskim svetim knjigama u kojima su propisani norme, pravila ponašanja i običaji muslimana, jer se nije mislilo na djecu; možda bi trebao neko napisati neke njihove izmjene i dopune, pa uvesti i npr. Djeda Jusufa kao vjerski običaj darivanja poklona djeci, možda u BiH Djeda Mustafu
Zapamtite danas je to Djeda Mraz, sutra nase zene i kcerke pokrivene od glave do pete bez da im se oci vide, a nakon toga odred "brace" koja moral po mracnim mjestima uvodi.
Ako ti se ne svidja, bujrum negdje gdje ima toleracije...
Znaci svako ima pravo na slobodu misljenja i govora, na praktivonja ili ne praktikovanje bilo cega osim muslimana? To je taj stav? I nisam znao da imas vidovnjacke sposobnosti. Jesi to kasike bacao pa znas sta ja zelim? Haj ba malo pod tus, ohladi se pa onda komentarisi. Bas nista sto si napisao nema veze ni dodira sa realnoscu. Mozda sa nekom tvojom frustracijom.
Koliko netolerancije na ovom forumu ima prema onima koji samo ne zele nesto sto nije obavezno i nije jednako onome sto drugi praktikuju. Ljudi oslobodite se mrznje. Naskodice vam.
- chuchumbamayumbe
#3441 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Izvinjavam se na lošem kvalitetu videa...
Uglavno, ko nije bio tamo i osjetio dječje uzbuđenje i radost, ne zna šta je propustio.
Meni suze krenule.
Uglavno, ko nije bio tamo i osjetio dječje uzbuđenje i radost, ne zna šta je propustio.
Meni suze krenule.
- snaga_znanja
#3442 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
@iceman
Nema to veze sa Islamom. To sto grupa ljudi pokusava da napravi je klasicni fasizam. I to 1000-ti put ponavljam. Pusti takve kao sto si ti da urede ovu drzavu i imacemo vjersku miliciju koja udara sibama po cesti sve one koji nisu u skladu sa propisanim ponasanjem. Hvala meni to ne treba...
Pozivanje na toleranciju pri pokusaju uvodjenja netolerantnog sistema je nebulozno!
Nema to veze sa Islamom. To sto grupa ljudi pokusava da napravi je klasicni fasizam. I to 1000-ti put ponavljam. Pusti takve kao sto si ti da urede ovu drzavu i imacemo vjersku miliciju koja udara sibama po cesti sve one koji nisu u skladu sa propisanim ponasanjem. Hvala meni to ne treba...
Pozivanje na toleranciju pri pokusaju uvodjenja netolerantnog sistema je nebulozno!
- despina
#3443 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
svako ima svoje demokratsko pravo da misli, vjeruje, slavi praznike ili ne. nije uopšte poenta u tome. poenta je što se tolika hajka digla da ispade da su muslimanska djeca skoro pa zlostavljanja od strane deda mraza. tvoje roditeljsko pravo je da odlučiš da li će tvoje dijete sjesti na krilo deda mraza ili ne i ja tvoju odluku poštujem.
ono što mi smeta je da poglavar vjerske zajednice uzima sebi za pravo da "savjetuje prave muslimane" kako da se ponašaju u skladu sa novogodišnjim praznicima. isto tako mi probada uši savjetovanje jednog pape kako "pravi katolici" ne trebaju koristiti kontracepcijska sredstva.
nevjerovatno je kako su ljudi i u 21. stoljeću podložni "savjetima" običnih ljudi koji sebe iz nekog razloga smatraju kao da su bog lično.
ne vidim tu nikakve pomake u ljudskom samostalnom razmišljanju, nekako se vraćamo starim tvrdnjama da su munje kazna božija, a ne pražnjenje atmosferskog elektriciteta.
ono što mi smeta je da poglavar vjerske zajednice uzima sebi za pravo da "savjetuje prave muslimane" kako da se ponašaju u skladu sa novogodišnjim praznicima. isto tako mi probada uši savjetovanje jednog pape kako "pravi katolici" ne trebaju koristiti kontracepcijska sredstva.
nevjerovatno je kako su ljudi i u 21. stoljeću podložni "savjetima" običnih ljudi koji sebe iz nekog razloga smatraju kao da su bog lično.
ne vidim tu nikakve pomake u ljudskom samostalnom razmišljanju, nekako se vraćamo starim tvrdnjama da su munje kazna božija, a ne pražnjenje atmosferskog elektriciteta.
- South Blue Mama
#3444 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
za bajram moje djete dobije bajramluk, novu garderobu koju ce obuci taj dan,... tako se je makar u moje vrijem obiljezavalo pa tako i ona uciveleno wrote:Ovo je jako nisko koristiti sreću djecu kao argument.South Blue Mama wrote:a ti nemoj slaviti, nemoj dozvoliti svome djetetu da se raduje i primi poklon od tog chafira, tvoja stvar
ja bih te samo nesto upitala, tako ti Boga kada si se ti rodio, u kojem vremenu, il' si se rodio k'o veliki pa se ne sjecas DM-a u nas vakat i kicenja jelke![]()
Mogao bih i ja koristiti isti argument i zapitati se ,zašto se u javnim ustanovama ne obilježava i hidžretska nova godina,kao što se obilježava Djed Božičnjak?
Zamislite sreću djece da dobivaju dva puta godišnje poklone.
jako niske je l' da
najbolje je bjezati sa ove teme ili je izbrisati apsolutno
- South Blue Mama
#3445 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
hvala ti chuchi na ovom videu, vidjeh svoje djete i osjetih radost malenihchuchumbamayumbe wrote:Izvinjavam se na lošem kvalitetu videa...
Meni suze krenule.![]()
- chuchumbamayumbe
#3446 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
I moje dijete jedva čeka kada se približi vrijeme Bajrama, bude priredba, bude im super.
I naravno da neću biti zadrt pa odvajati svoje dijete i govoriti mu loše o Bajramu, dapače.
Nema ništa loše ni u Bajramu, a bogami ni u Božićima, Vaskrsu, Uskrsu...sve same radosti za djecu.
Napominjem da mi djeca nisu Bošnjaci, a to meni nije ni bitno (samo spominjem radi onih koji prebrojavaju krvna zrnca i bave se "sortiranjem" djece po torovima).
Najbolja drugarice i drug mojoj djeci su Ajla i Faris, i sta treba, da im kažem da ne treba da se druže sa njima, da ne slave Bajram sa njima, da su oni drugačiji od moje djece?!
Pravite veliku grešku.

I naravno da neću biti zadrt pa odvajati svoje dijete i govoriti mu loše o Bajramu, dapače.
Nema ništa loše ni u Bajramu, a bogami ni u Božićima, Vaskrsu, Uskrsu...sve same radosti za djecu.
Napominjem da mi djeca nisu Bošnjaci, a to meni nije ni bitno (samo spominjem radi onih koji prebrojavaju krvna zrnca i bave se "sortiranjem" djece po torovima).
Najbolja drugarice i drug mojoj djeci su Ajla i Faris, i sta treba, da im kažem da ne treba da se druže sa njima, da ne slave Bajram sa njima, da su oni drugačiji od moje djece?!
Pravite veliku grešku.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#3447 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
amrica wrote:svake godine isto
- chuchumbamayumbe
#3448 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Emocije su bile otprilike u onakve kada je U2 izlazio na stage na Koševu 1997.
Ko je bio zna o čemu pričam.
Ma prelijepo.
I ona spodoba uskraćuje to djeci, kao nije to u "našoj" tradiciji, pa onda gripa svinjska, gripa ptičija...?!
Fuj.
Ko je bio zna o čemu pričam.
Ma prelijepo.
I ona spodoba uskraćuje to djeci, kao nije to u "našoj" tradiciji, pa onda gripa svinjska, gripa ptičija...?!
Fuj.
- chuchumbamayumbe
#3449 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ove godine nije isto, ako niste primijetili.leet wrote:amrica wrote:svake godine isto
- citadela
#3450 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
despina wrote: ono što mi smeta je da poglavar vjerske zajednice uzima sebi za pravo da "savjetuje prave muslimane" kako da se ponašaju u skladu sa novogodišnjim praznicima. isto tako mi probada uši savjetovanje jednog pape kako "pravi katolici" ne trebaju koristiti kontracepcijska sredstva.
Ja licno nemam nista ni protiv famoznog Deda Mraza ni Nove godine... Nema problema ni sa obiljezavanjem Nove godine, naravno, zavisi u kakvoj atmosferi ... Ali ljudi moji, sta je problem ako neka zajednica savjetuje one, koji se smatraju clanovima te zajednice? Je li narusava slobodu i pravo na Nesto onih koji se ne smatraju clanovima te zajednice? Opustite se ba, nije u pitanju ona Partija koja "savjetuje", smirite se, ne bojte se...
Imam osjecaj da nikako ne mozemo da potpuno shvatimo i prihvatimo pojam slobode i sta ona predstavlja, valjda nismo navikli na to, sta li.. A opet, na sva zvona trubimo o slobodi, toleranciji, pravima...
Ako se neko osjeca ugrozenim, ako neko smatra da su mu prava narusena, njegova sloboda narusena -- pa to podijelite ovdje s drugima, podijelite svoje strahove, ramisljanja, ali nemojte pljuvati, omalovazavati, ismijavati i vrijedjati druge koji ne misle kao vi, koji ne prihvataju lik Deda Mraza ili Novu godinu kao dio svoje tradicije ... Zar je to toliko tesko shvatiti, prihvatiti, razumjeti?