Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
neprilagodjena

#3426 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Meni ostade ahhh na ovoj cokoladnoj torti :-D :-D nadam se da necete dobiti jacmir :lol: :lol:

Ima li recept za ovu cokoladnu tortu :D
andrija2007

#3427 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

Molim te indigo recept za sos od vlasca . Svida mi se tvoj avatar , djevojka sa bisernom nausnicom , Vermer , Delft
Mrs.Zurbrigen

#3428 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Mrs.Zurbrigen »

Indigo-X wrote:@neprilagodjen, sto me nasmija...... da ja nebih dobila jacmer evo tebi recept :D :lol: :lol: :lol:

http://www.coolinarika.com/recept/cokol ... ngue-torta

hi!

kakvi su to cokoladni keksi?

cookies? ili petit beurre sa cokoladom?

inace torta izgleda super. ja sam umalo pocela oblizivati monitor... :D
andrija2007

#3429 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

Hvala lijepa indigo-X
pustopoljina

#3430 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pustopoljina »

ne bih da stvaram zabunu-ali dill i vlasac su dvije razlicite stvari. dill je njam-njam. vlasac je bjak. :P
dill je ono fino, cupkasto i lijepo mirise. a nase zene stavljaju u kisele krastavce,mahune,kiselo mlijeko s krastavcima, i jos neka variva. jel' tako?
andrija2007

#3431 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

Ja se nadam da je vlasac - kopar . Baka mog supruga je pravila ovaj sos prije mnogo godina , tada nije postojalo vrhnje za kuhanje i zanima me da li imate "starinski " recept .
Ne volim da kuham vrhnje .
Molim vas bosanke za recepte svih vrsta pita . Jucer sam prvi put u zivotu uspjela razvit jufku , a danas sam ponovila .Zeljela bi i recept za buredzike kao one u Sahat kuli . Hvala vam svima . :bih:
pustopoljina

#3432 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pustopoljina »

nasla sam na netu-dill je kopar...ja uvijek hocu reci komorac-jer su izgledom bas slicne biljke,ali komorac je nesto trece. opet moja nena to zove majdonos (ali nisam sigurna je li to "po knjigama").
kod mene svaka pita bude drugacija-ali forumasice ovdje znaju super kuhati-i ja sam radoznala za nesto poput recepta...odokativne metode mene dovedu svaki put do drugacijeg rezultata.
kinderlada

#3433 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by kinderlada »

Indigo-X wrote:Dorucak, :D kifle i jaja na oko

Image

Image

Image
Uh izgleda jako ukusno kao i uvijek!!! Respect!! Indigo moze li recept za ove kiflice, pokusala bih napraviti bas ovakve kao tvoje :-D

Pozdrav!!
Aorta

#3434 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Aorta »

Indigo-X, postala si kraljica ove teme!! :-) Wow, wow, wow!! :thumbup:

Ona pjenasta torta se u mojoj carsiji zove Spanski Vjetar. :D

Arslane -- aaaahhhh, super te je ponovo vidjeti ovdje! Missed you!

Pozz svima!
andrija2007

#3435 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

Molim vas bosanke za recepte svih vrsta pita . Jucer sam prvi put u zivotu uspjela razvit jufku , a danas sam ponovila .Zeljela bi i recept za buredzike kao one u Sahat kuli . Hvala vam svima . :bih:[/quote]
Bas ste mi pomogli , znate li bar gdje bi na net-u nasla recepte , hvala
bosanska rijec

#3436 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by bosanska rijec »

andrija2007 wrote:Molim vas bosanke za recepte svih vrsta pita . Jucer sam prvi put u zivotu uspjela razvit jufku , a danas sam ponovila .Zeljela bi i recept za buredzike kao one u Sahat kuli . Hvala vam svima . :bih:
Bas ste mi pomogli , znate li bar gdje bi na net-u nasla recepte , hvala[/quote]

Evo samo za tebe prepisat cu recept iz bajramskog kuhara :

Bajramski buredzici

Potrebno 2 jufke, 70 dkg mesa (moze janjeće, ovčije, telece, junjece, govedje, a dobro je i u medjusobnim kmbinacijama), 15-20 dkg masla , 1/2 litra kiselog mlijeka, 2-3 cesna bijelog luka, so i biber.

Priprema: Jufke se rasucu, malo suhnu, razrezu na dvije polovice, te pomaste. Sitno isjeckano (mljeveno) meso se posoli i pobiberi, te dobro izmijesa, . Na svaku polovicu jufke, na razmaku od 6-8 cm redaju se po dva juvalaka (gomilice) mesa (za obicni buredzik reda se po jedan juvalak), tako da u svaki buredzik dodje po dvije gomilice mesa. Jufke se zatim saviju "u guzvu", izrezu na burekcice, koji se slazu u zamscenu tepsiju, te potom pomste. Zatim se peku.

Dok se buredzici peku, kiselo mlijeko se blago posoli, izmijesa, te utuce vise cesni bijelog luka i ponovo dobro izmijesa. Vruci buredzici se posipaju priredenim kiselim mlijekom, zatim pomaste rastopljenim maslom, te vrate u toplu pecnicu da se kiselo mlijeko upije. Serviraju se mlaki ili hladni.

P.s. Cesto pravim obicne buredzike,i tada uzmem fasirano meso kao za burek, isto pobiberim, posolim, stavljam meso u istom opisanom razmaku , presjecem nozem i fino ostatak tijesta savijem ispod, redam i pomastim uljem. Izgledaju kao male pitice. Kad hocu da ih zapecem, stavljam jogurt sa bijelim lukom i ne mastim vise.
Moje omiljeno jelo. :)
andrija2007

#3437 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

bosanska rijec wrote:
andrija2007 wrote:Molim vas bosanke za recepte svih vrsta pita . Jucer sam prvi put u zivotu uspjela razvit jufku , a danas sam ponovila .Zeljela bi i recept za buredzike kao one u Sahat kuli . Hvala vam svima . :bih:

Bajramski buredzici

Potrebno 2 jufke, 70 dkg mesa (moze janjeće, ovčije, telece, junjece, govedje, a dobro je i u medjusobnim kmbinacijama), 15-20 dkg masla , 1/2 litra kiselog mlijeka, 2-3 cesna bijelog luka, so i biber.

Priprema: Jufke se rasucu, malo suhnu, razrezu na dvije polovice, te pomaste. Sitno isjeckano (mljeveno) meso se posoli i pobiberi, te dobro izmijesa, . Na svaku polovicu jufke, na razmaku od 6-8 cm redaju se po dva juvalaka (gomilice) mesa (za obicni buredzik reda se po jedan juvalak), tako da u svaki buredzik dodje po dvije gomilice mesa. Jufke se zatim saviju "u guzvu", izrezu na burekcice, koji se slazu u zamscenu tepsiju, te potom pomste. Zatim se peku.

Dok se buredzici peku, kiselo mlijeko se blago posoli, izmijesa, te utuce vise cesni bijelog luka i ponovo dobro izmijesa. Vruci buredzici se posipaju priredenim kiselim mlijekom, zatim pomaste rastopljenim maslom, te vrate u toplu pecnicu da se kiselo mlijeko upije. Serviraju se mlaki ili hladni.

P.s. Cesto pravim obicne buredzike,i tada uzmem fasirano meso kao za burek, isto pobiberim, posolim, stavljam meso u istom opisanom razmaku , presjecem nozem i fino ostatak tijesta savijem ispod, redam i pomastim uljem. Izgledaju kao male pitice. Kad hocu da ih zapecem, stavljam jogurt sa bijelim lukom i ne mastim vise.
Moje omiljeno jelo. :)[/quote]
Eto Bosanska rijec nemam rijeci zahvale . Rodena dalmatinka , zivila u Sarajevu , nisam do prije dva dana uspjevala razviti jufke . Sad sam naucila jufke , ali mi fali unutrasnji dio . Nekako sam se uspjela sjetiti krompiruse ( krompir , luk , sol i biber ) Sad je jos rano ali bih htjela imati recept za tikvenjacu . Obozavam je .
Imam jos da se ucim , hvala ti veeeeeeeeeelika
bosanska rijec

#3438 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by bosanska rijec »

andrija2007 wrote:
bosanska rijec wrote:

Bajramski buredzici

Moje omiljeno jelo. :)
Eto Bosanska rijec nemam rijeci zahvale . Rodena dalmatinka , zivila u Sarajevu , nisam do prije dva dana uspjevala razviti jufke . Sad sam naucila jufke , ali mi fali unutrasnji dio . Nekako sam se uspjela sjetiti krompiruse ( krompir , luk , sol i biber ) Sad je jos rano ali bih htjela imati recept za tikvenjacu . Obozavam je .
Imam jos da se ucim , hvala ti veeeeeeeeeelika[/quote]

Eto bas mi je drago ako sam ti pomogla. Cini mi se ono sto je vazno za pitu je i kako ces je ispeci. Prvih 15 minuta jaka temperatura a onda smanjis na 150. Tako da kakva ce pita ispasti puno znaci da li je znas i ispeci. Tako sam ja dobila upute inace mi pita ne bi bila dobra. Recimo za sirnicu nisam znala da treba sir dobro da se iscijedi i da bude rastresit pa ce i sirnica biti lijepa. Ili recimo za bundevu , kada je isjecckas u kockice onda posolis. i to odstoji jedno pola sata ili vise. Pa poslije dobro iscjedis onu vodu i tek tada pomastis i stavljas na juhku. Sve zavisi da li je tikva mlada ili starija :) Pa kad bude gotova onda se odozgo stavi kajmaka. Jao ta mi je pita super. Moram priznati iako sam pohvatala ovih nekih caka , pita moje mame je opet bolja , sta se moze :-D
p.s. znas kad se jufka najbolje razvlaci. Recimo ako sutra planiras pitu, ti veceras zakuhas one loptice, pouljis ih i stavis u one plasticne (kesice za zamrzivac) i to u u zdjelu pa u frizider. Sutradan se razvlaci samo tako a i ne oduzimati vrijeme jer se brzo razvlaci , zato sto ne cekas da odstoji ono potrebno vrijeme. Znas kako bude jufka tanka , kao flis papir. To je isto dobro znati i jedna od tajni dobrih kuhara pite. :-D
andrija2007

#3439 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

bosanska rijec hvala jos jednom , u zivotu se nikad ne prestaje da uci . Za nekoliko mjeseci idem u Sarajevo sa tekom i olovkom , moram zapisati sve recepte za pitu .
Indigo hvala lijepa na receptu za mantije . :bih:
sjatkamala

#3440 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sjatkamala »

Molim vas da mi pomognete...

Sinoc sam pravila pire i osttalo mi je i viska i sad mi je zao da bacam, a znam da sam negdje vidjela da se ekstra pire moze iskoristi u jos nesto. Dal mi neko moze dati neki recept ili ideju.

Mnogo vam hvala unaprijed. :)
andrija2007

#3441 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

Sjatka mala , pomoc za visak pire krompira
- u jednu nauljenu vatrostalnu zdjelu stviti polovicu pire krompira , poravnati
- staviti povise nekog sira ( po volji ) i sunke , parmezan izmisli i ti nesto
- dodati ostatak pirea i poravnati .
Preko svega pospi prezle i komadicima maslaca , stavi u rernu i peci , recimo 15 minuta ili dok se ne isprzi prezla .
Prijatno
sjatkamala

#3442 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sjatkamala »

Hadzinica i andrija2007 mnogo vam hvala na idejama...bas cu to da probam veceras posto sam pire stavila u frizier tako da je jos dobar...javit cu vam rezultate...opet mnogo vam hvala :) :wink:
andrija2007

#3443 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

Javi kako je ispalo .
Daphna

#3444 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Daphna »

Brzinska večera... Piletina sa mažuranom, riža i naparen bavarski hljeb... Njami :mrgreen:

P.S. Torte su vam za 10+ :-)

Image

Image
sjatkamala

#3445 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sjatkamala »

Sinoc sam pravila mesni rolat..i mom dragom se veoma svidio...a i bas je bio dobar yum yum..

Andrija2007 bas sam sinoc probala da nesto napravim od onog pira....uzela sam mljeveno meso isprzila sa lukom i gljivama i malo zacinila..i u jednu malu posudu pokrila sa pire pa onda sa filom i opet sa pire..i zalila sve to sa heavy whipping cream...i pekla na 350-375 oko 20 min...mislila sam da zalijem to sa jajima i kajmakom al nisam bila sigurna kako ce isasti...ali i ovako je bilo super...voljela bi da mogu da postavim slike na web ali neznam nikako kako....svaki put kad postavim samo ima link da kliknes i da vidis slike...

A i sampitu sam napravila... :) ;-) sinoc sam bas bila vrijedna.. :D
andrija2007

#3446 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

Eto bas mi je drago sjatkamala da sam ti dala ideju . Meni je odlicno i ono sa sirom i sunkon , mislim da se na francuskom zove gatou ( znam sigurno da se cita gato sa kratkim o )
Sto se tice slika mogla bi nam pomoci indigo i ostali koji znaju ja sam probala i nisam uspjela . Blokiram se na svim onim vragovima sto se otvore na stranici , a imam sve slike pohranjene na desktop-u .
Pozdrav svima
sjatkamala

#3447 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sjatkamala »

Hadzinica...pokusavala sam tako bas po tim uputama ali opet nece..i sada sam opet probala i nista...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
andrija2007

#3448 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

hvala ti hadzinice i ja , kao i sjatkamala sam se izgubila na onim stranicama , izgleda mi prekomplicirano ili sam glupa ?
neprilagodjena

#3449 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

sjatkamala wrote:Hadzinica...pokusavala sam tako bas po tim uputama ali opet nece..i sada sam opet probala i nista...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ovo pravo dobro izgleda.

A jesi ikad pokusala da kad pravis taj pire sa mesom u rerni da odozgo stavis i prezle (po volji koliko) i nekoliko komadica putera i pustis da ti se tako zapece u rerni.

Ja taj pire iz rerne tako pravim,bas dobije ljepu koricu,a nekad mozes staviti i rendanog sira.
pustopoljina

#3450 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pustopoljina »

jaoooo taj prepeceni rendani sir mi direktno na bokove lijeze!!! :D
Post Reply