Ima li recept za ovu cokoladnu tortu
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- neprilagodjena
#3426 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Meni ostade ahhh na ovoj cokoladnoj torti
nadam se da necete dobiti jacmir

-
andrija2007
#3427 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Molim te indigo recept za sos od vlasca . Svida mi se tvoj avatar , djevojka sa bisernom nausnicom , Vermer , Delft
-
Mrs.Zurbrigen
#3428 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo-X wrote:@neprilagodjen, sto me nasmija...... da ja nebih dobila jacmer evo tebi recept![]()
![]()
![]()
![]()
http://www.coolinarika.com/recept/cokol ... ngue-torta
hi!
kakvi su to cokoladni keksi?
cookies? ili petit beurre sa cokoladom?
inace torta izgleda super. ja sam umalo pocela oblizivati monitor...
-
andrija2007
#3429 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Hvala lijepa indigo-X
- pustopoljina
#3430 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ne bih da stvaram zabunu-ali dill i vlasac su dvije razlicite stvari. dill je njam-njam. vlasac je bjak.
dill je ono fino, cupkasto i lijepo mirise. a nase zene stavljaju u kisele krastavce,mahune,kiselo mlijeko s krastavcima, i jos neka variva. jel' tako?
dill je ono fino, cupkasto i lijepo mirise. a nase zene stavljaju u kisele krastavce,mahune,kiselo mlijeko s krastavcima, i jos neka variva. jel' tako?
-
andrija2007
#3431 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ja se nadam da je vlasac - kopar . Baka mog supruga je pravila ovaj sos prije mnogo godina , tada nije postojalo vrhnje za kuhanje i zanima me da li imate "starinski " recept .
Ne volim da kuham vrhnje .
Molim vas bosanke za recepte svih vrsta pita . Jucer sam prvi put u zivotu uspjela razvit jufku , a danas sam ponovila .Zeljela bi i recept za buredzike kao one u Sahat kuli . Hvala vam svima .
Ne volim da kuham vrhnje .
Molim vas bosanke za recepte svih vrsta pita . Jucer sam prvi put u zivotu uspjela razvit jufku , a danas sam ponovila .Zeljela bi i recept za buredzike kao one u Sahat kuli . Hvala vam svima .
- pustopoljina
#3432 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
nasla sam na netu-dill je kopar...ja uvijek hocu reci komorac-jer su izgledom bas slicne biljke,ali komorac je nesto trece. opet moja nena to zove majdonos (ali nisam sigurna je li to "po knjigama").
kod mene svaka pita bude drugacija-ali forumasice ovdje znaju super kuhati-i ja sam radoznala za nesto poput recepta...odokativne metode mene dovedu svaki put do drugacijeg rezultata.
kod mene svaka pita bude drugacija-ali forumasice ovdje znaju super kuhati-i ja sam radoznala za nesto poput recepta...odokativne metode mene dovedu svaki put do drugacijeg rezultata.
- kinderlada
#3433 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Uh izgleda jako ukusno kao i uvijek!!! Respect!! Indigo moze li recept za ove kiflice, pokusala bih napraviti bas ovakve kao tvojeIndigo-X wrote:Dorucak,kifle i jaja na oko
Pozdrav!!
-
Aorta
#3434 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo-X, postala si kraljica ove teme!!
Wow, wow, wow!!
Ona pjenasta torta se u mojoj carsiji zove Spanski Vjetar.
Arslane -- aaaahhhh, super te je ponovo vidjeti ovdje! Missed you!
Pozz svima!
Ona pjenasta torta se u mojoj carsiji zove Spanski Vjetar.
Arslane -- aaaahhhh, super te je ponovo vidjeti ovdje! Missed you!
Pozz svima!
-
andrija2007
#3435 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
[/quote]
Bas ste mi pomogli , znate li bar gdje bi na net-u nasla recepte , hvala
Bas ste mi pomogli , znate li bar gdje bi na net-u nasla recepte , hvala
-
bosanska rijec
#3436 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Bas ste mi pomogli , znate li bar gdje bi na net-u nasla recepte , hvala[/quote]andrija2007 wrote:Molim vas bosanke za recepte svih vrsta pita . Jucer sam prvi put u zivotu uspjela razvit jufku , a danas sam ponovila .Zeljela bi i recept za buredzike kao one u Sahat kuli . Hvala vam svima .
Evo samo za tebe prepisat cu recept iz bajramskog kuhara :
Bajramski buredzici
Potrebno 2 jufke, 70 dkg mesa (moze janjeće, ovčije, telece, junjece, govedje, a dobro je i u medjusobnim kmbinacijama), 15-20 dkg masla , 1/2 litra kiselog mlijeka, 2-3 cesna bijelog luka, so i biber.
Priprema: Jufke se rasucu, malo suhnu, razrezu na dvije polovice, te pomaste. Sitno isjeckano (mljeveno) meso se posoli i pobiberi, te dobro izmijesa, . Na svaku polovicu jufke, na razmaku od 6-8 cm redaju se po dva juvalaka (gomilice) mesa (za obicni buredzik reda se po jedan juvalak), tako da u svaki buredzik dodje po dvije gomilice mesa. Jufke se zatim saviju "u guzvu", izrezu na burekcice, koji se slazu u zamscenu tepsiju, te potom pomste. Zatim se peku.
Dok se buredzici peku, kiselo mlijeko se blago posoli, izmijesa, te utuce vise cesni bijelog luka i ponovo dobro izmijesa. Vruci buredzici se posipaju priredenim kiselim mlijekom, zatim pomaste rastopljenim maslom, te vrate u toplu pecnicu da se kiselo mlijeko upije. Serviraju se mlaki ili hladni.
P.s. Cesto pravim obicne buredzike,i tada uzmem fasirano meso kao za burek, isto pobiberim, posolim, stavljam meso u istom opisanom razmaku , presjecem nozem i fino ostatak tijesta savijem ispod, redam i pomastim uljem. Izgledaju kao male pitice. Kad hocu da ih zapecem, stavljam jogurt sa bijelim lukom i ne mastim vise.
Moje omiljeno jelo.
-
andrija2007
#3437 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
bosanska rijec wrote:Bas ste mi pomogli , znate li bar gdje bi na net-u nasla recepte , hvalaandrija2007 wrote:Molim vas bosanke za recepte svih vrsta pita . Jucer sam prvi put u zivotu uspjela razvit jufku , a danas sam ponovila .Zeljela bi i recept za buredzike kao one u Sahat kuli . Hvala vam svima .
Bajramski buredzici
Potrebno 2 jufke, 70 dkg mesa (moze janjeće, ovčije, telece, junjece, govedje, a dobro je i u medjusobnim kmbinacijama), 15-20 dkg masla , 1/2 litra kiselog mlijeka, 2-3 cesna bijelog luka, so i biber.
Priprema: Jufke se rasucu, malo suhnu, razrezu na dvije polovice, te pomaste. Sitno isjeckano (mljeveno) meso se posoli i pobiberi, te dobro izmijesa, . Na svaku polovicu jufke, na razmaku od 6-8 cm redaju se po dva juvalaka (gomilice) mesa (za obicni buredzik reda se po jedan juvalak), tako da u svaki buredzik dodje po dvije gomilice mesa. Jufke se zatim saviju "u guzvu", izrezu na burekcice, koji se slazu u zamscenu tepsiju, te potom pomste. Zatim se peku.
Dok se buredzici peku, kiselo mlijeko se blago posoli, izmijesa, te utuce vise cesni bijelog luka i ponovo dobro izmijesa. Vruci buredzici se posipaju priredenim kiselim mlijekom, zatim pomaste rastopljenim maslom, te vrate u toplu pecnicu da se kiselo mlijeko upije. Serviraju se mlaki ili hladni.
P.s. Cesto pravim obicne buredzike,i tada uzmem fasirano meso kao za burek, isto pobiberim, posolim, stavljam meso u istom opisanom razmaku , presjecem nozem i fino ostatak tijesta savijem ispod, redam i pomastim uljem. Izgledaju kao male pitice. Kad hocu da ih zapecem, stavljam jogurt sa bijelim lukom i ne mastim vise.
Moje omiljeno jelo.
Eto Bosanska rijec nemam rijeci zahvale . Rodena dalmatinka , zivila u Sarajevu , nisam do prije dva dana uspjevala razviti jufke . Sad sam naucila jufke , ali mi fali unutrasnji dio . Nekako sam se uspjela sjetiti krompiruse ( krompir , luk , sol i biber ) Sad je jos rano ali bih htjela imati recept za tikvenjacu . Obozavam je .
Imam jos da se ucim , hvala ti veeeeeeeeeelika
-
bosanska rijec
#3438 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Eto Bosanska rijec nemam rijeci zahvale . Rodena dalmatinka , zivila u Sarajevu , nisam do prije dva dana uspjevala razviti jufke . Sad sam naucila jufke , ali mi fali unutrasnji dio . Nekako sam se uspjela sjetiti krompiruse ( krompir , luk , sol i biber ) Sad je jos rano ali bih htjela imati recept za tikvenjacu . Obozavam je .andrija2007 wrote:bosanska rijec wrote:Bas ste mi pomogli , znate li bar gdje bi na net-u nasla recepte , hvalaandrija2007 wrote:Molim vas bosanke za recepte svih vrsta pita . Jucer sam prvi put u zivotu uspjela razvit jufku , a danas sam ponovila .Zeljela bi i recept za buredzike kao one u Sahat kuli . Hvala vam svima .
Bajramski buredzici
Moje omiljeno jelo.
Imam jos da se ucim , hvala ti veeeeeeeeeelika[/quote]
Eto bas mi je drago ako sam ti pomogla. Cini mi se ono sto je vazno za pitu je i kako ces je ispeci. Prvih 15 minuta jaka temperatura a onda smanjis na 150. Tako da kakva ce pita ispasti puno znaci da li je znas i ispeci. Tako sam ja dobila upute inace mi pita ne bi bila dobra. Recimo za sirnicu nisam znala da treba sir dobro da se iscijedi i da bude rastresit pa ce i sirnica biti lijepa. Ili recimo za bundevu , kada je isjecckas u kockice onda posolis. i to odstoji jedno pola sata ili vise. Pa poslije dobro iscjedis onu vodu i tek tada pomastis i stavljas na juhku. Sve zavisi da li je tikva mlada ili starija
p.s. znas kad se jufka najbolje razvlaci. Recimo ako sutra planiras pitu, ti veceras zakuhas one loptice, pouljis ih i stavis u one plasticne (kesice za zamrzivac) i to u u zdjelu pa u frizider. Sutradan se razvlaci samo tako a i ne oduzimati vrijeme jer se brzo razvlaci , zato sto ne cekas da odstoji ono potrebno vrijeme. Znas kako bude jufka tanka , kao flis papir. To je isto dobro znati i jedna od tajni dobrih kuhara pite.
-
andrija2007
#3439 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
bosanska rijec hvala jos jednom , u zivotu se nikad ne prestaje da uci . Za nekoliko mjeseci idem u Sarajevo sa tekom i olovkom , moram zapisati sve recepte za pitu .
Indigo hvala lijepa na receptu za mantije .
Indigo hvala lijepa na receptu za mantije .
- sjatkamala
#3440 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Molim vas da mi pomognete...
Sinoc sam pravila pire i osttalo mi je i viska i sad mi je zao da bacam, a znam da sam negdje vidjela da se ekstra pire moze iskoristi u jos nesto. Dal mi neko moze dati neki recept ili ideju.
Mnogo vam hvala unaprijed.
Sinoc sam pravila pire i osttalo mi je i viska i sad mi je zao da bacam, a znam da sam negdje vidjela da se ekstra pire moze iskoristi u jos nesto. Dal mi neko moze dati neki recept ili ideju.
Mnogo vam hvala unaprijed.
-
andrija2007
#3441 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Sjatka mala , pomoc za visak pire krompira
- u jednu nauljenu vatrostalnu zdjelu stviti polovicu pire krompira , poravnati
- staviti povise nekog sira ( po volji ) i sunke , parmezan izmisli i ti nesto
- dodati ostatak pirea i poravnati .
Preko svega pospi prezle i komadicima maslaca , stavi u rernu i peci , recimo 15 minuta ili dok se ne isprzi prezla .
Prijatno
- u jednu nauljenu vatrostalnu zdjelu stviti polovicu pire krompira , poravnati
- staviti povise nekog sira ( po volji ) i sunke , parmezan izmisli i ti nesto
- dodati ostatak pirea i poravnati .
Preko svega pospi prezle i komadicima maslaca , stavi u rernu i peci , recimo 15 minuta ili dok se ne isprzi prezla .
Prijatno
- sjatkamala
#3442 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Hadzinica i andrija2007 mnogo vam hvala na idejama...bas cu to da probam veceras posto sam pire stavila u frizier tako da je jos dobar...javit cu vam rezultate...opet mnogo vam hvala

-
andrija2007
#3443 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Javi kako je ispalo .
- Daphna
- sjatkamala
#3445 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Sinoc sam pravila mesni rolat..i mom dragom se veoma svidio...a i bas je bio dobar yum yum..
Andrija2007 bas sam sinoc probala da nesto napravim od onog pira....uzela sam mljeveno meso isprzila sa lukom i gljivama i malo zacinila..i u jednu malu posudu pokrila sa pire pa onda sa filom i opet sa pire..i zalila sve to sa heavy whipping cream...i pekla na 350-375 oko 20 min...mislila sam da zalijem to sa jajima i kajmakom al nisam bila sigurna kako ce isasti...ali i ovako je bilo super...voljela bi da mogu da postavim slike na web ali neznam nikako kako....svaki put kad postavim samo ima link da kliknes i da vidis slike...
A i sampitu sam napravila...
sinoc sam bas bila vrijedna.. 
Andrija2007 bas sam sinoc probala da nesto napravim od onog pira....uzela sam mljeveno meso isprzila sa lukom i gljivama i malo zacinila..i u jednu malu posudu pokrila sa pire pa onda sa filom i opet sa pire..i zalila sve to sa heavy whipping cream...i pekla na 350-375 oko 20 min...mislila sam da zalijem to sa jajima i kajmakom al nisam bila sigurna kako ce isasti...ali i ovako je bilo super...voljela bi da mogu da postavim slike na web ali neznam nikako kako....svaki put kad postavim samo ima link da kliknes i da vidis slike...
A i sampitu sam napravila...
-
andrija2007
#3446 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Eto bas mi je drago sjatkamala da sam ti dala ideju . Meni je odlicno i ono sa sirom i sunkon , mislim da se na francuskom zove gatou ( znam sigurno da se cita gato sa kratkim o )
Sto se tice slika mogla bi nam pomoci indigo i ostali koji znaju ja sam probala i nisam uspjela . Blokiram se na svim onim vragovima sto se otvore na stranici , a imam sve slike pohranjene na desktop-u .
Pozdrav svima
Sto se tice slika mogla bi nam pomoci indigo i ostali koji znaju ja sam probala i nisam uspjela . Blokiram se na svim onim vragovima sto se otvore na stranici , a imam sve slike pohranjene na desktop-u .
Pozdrav svima
- sjatkamala
#3447 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Hadzinica...pokusavala sam tako bas po tim uputama ali opet nece..i sada sam opet probala i nista...

-
andrija2007
#3448 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hvala ti hadzinice i ja , kao i sjatkamala sam se izgubila na onim stranicama , izgleda mi prekomplicirano ili sam glupa ?
- neprilagodjena
#3449 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
sjatkamala wrote:Hadzinica...pokusavala sam tako bas po tim uputama ali opet nece..i sada sam opet probala i nista...
Ovo pravo dobro izgleda.
A jesi ikad pokusala da kad pravis taj pire sa mesom u rerni da odozgo stavis i prezle (po volji koliko) i nekoliko komadica putera i pustis da ti se tako zapece u rerni.
Ja taj pire iz rerne tako pravim,bas dobije ljepu koricu,a nekad mozes staviti i rendanog sira.
- pustopoljina
#3450 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
jaoooo taj prepeceni rendani sir mi direktno na bokove lijeze!!!