Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3426 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote:Isplativija je koncertna dvorana za javni interes od 20 arapskih residence naselja u koje niko nikad nogom krociti nece
Grob te ne jbo doslovno si mi misao prepisao :mrgreen: ali nije mi se dalo ulazit u novu diskusiju ne bi li So Vot dokazo da ne volem arape :mrgreen:
So What!

#3427 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

thekupus wrote:Prvo razliciti projekti rekonstrukcije Koseva, pa onda "bordo arena", sad ovo...

Ovi kao da su navalili svaki mjesec, dva izbaciti po jedan render
Željezničar je radio isto, pa je došla nova uprava, sabrala se, osvrnula se oko sebe i vidjela da smo u Bosni. Znači niko ti neće pomoći dok ne pomogneš sam sebi. Kada su započeli projekat sakupljanja novca za tribinu, nema ko se nije javio da podrži i u rekordnom roku nikla tribina.
DaysleepeR wrote:Isplativija je koncertna dvorana za javni interes od 20 arapskih residence naselja u koje niko nikad nogom krociti nece
Zadnji koncert u Sarajevu koji je nešto značio je bio koncert Hindi Zahre, 11. marta u BKC-u. Za ovu godinu, jedino što je najavljeno, a da vrijedi, je John Zorn koji otvara posljednje izdanje najdugovječnijeg poslijeratnog festivala u državi, Sarajevo Jazz Festivala.

Analize su pokazale da se od tih pokušaja vele-koncerata se u BiH niko hljeba nije najeo. Korisnici koncertne dvorane bi bili Aca Lukas ili Moj Ummete, ono što okupira Zetru i Skenderiju uglavnom.

Ja, koji sanjam da ću jednoga dana gledati Sarajevo na nekim ozbiljnijim tour listama, nemam se čemu nadati. Projekat dvorane jeste prelijep, parcela još uvijek stoji i čeka, ali u tekstu se jasno kaže, nudi se svakome, ali ne isplati se nikome, jer čime bi je punio. Naša država nema taj novac, nema novac da sredi prioritetne saobraćajnice, zato bi u ovom trenutku izgradnja koncertne dvorane javnim novcem bilo razbacivanje.

Svjestan je i gospodin Spahić, pa je očigledno shvatio da je Sarajevo Business Forum, vjerovatno jedino mjesto gdje bi mogao upecati nekoga.

A što se tiče arapskih resort naselja, pa oni i nisu od javnog interesa, privatni projekti, grade se privatnim novcem. I btw. moja tetka je budući vlasnik jedne kuće u Poljine Hillsu. Potipisala je sa njima onaj ugovor o rezervaciji i zakupu, platila neki novac unaprijed, neće da kaže tačno koliko.

Ja sam se lično raspitivao za Tarčin Forest Resort i čovjek sa kojim sam razgovarao mi je rekao da nema nikakve prepreke, ali je meni ono bilo malo poskupo.
So What!

#3428 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Je li Bauhaus odustao od BiH: Tvrde da su radovi prolongirani zbog gradnje ceste, iz Općine kažu da nema prepreka
Image

Gradnja prodajnog centra Bauhaus u Sarajevu kasni. Iako je ranije najavljeno da će prve mašine na parcelu u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu ući početkom ove godine, to se nije desilo. Kako nam je kazao Predrag Radovanović, pravni zastupnik kompanije Bauhaus AG, gradnja je prolongirana zbog izmjene regulacionog plana Alipašin Most V koji podrazumijeva gradnju ceste, što zahtijeva pomjeranje mjesta gradnje objekta. Iz Općine Novi Grad Sarajevo tvrde drugačije.
Radovanović nam je rekao da su dokumentacija i dozvole uredno izdane, ali je došlo do prijedloga izmjene urbanističkog plana za Alipašin Most V.

"To je inicijativa Zavoda za planiranje grada, riječ je o inicijativi za gradnju ceste poveznice koja bi čitav taj kvart učinila bolje saobraćajno povezanim i dinamičnijim. Imali smo sastanke s čelnicima Zavoda za planiranje i Općine Novi Grad i usaglasili smo se da je u općem interesu da se ta cesta gradi. Ona je planirana sa stražnje strane objekta pa smo po novom planu imali izmještanje objekta za osam metara naprijed, prema ulici Džemala Bijedića", pojasnio je Radovanović.

Zbog takvih promjena morao je biti urađen novi projekt vanjskog uređenja jer su parking mjesta malo drugačije raspoređena.

Još prije izmjene Regulacionog plana Alipašin Most V Bauhaus je dobio odobrenje za gradnju. Zavod za planiranje je tražio mišljenje pravnog zastupnika Bauhausa da li su za gradnju ceste.

"Smatramo da je to dobra izmjena, to je poveznica koja ide uz prugu i bit će frekventnije na području gdje će biti objekt. Odlučili smo sačekati izmjene i dopune tog Regulacionog plana i čim one budu gotove, mi ćemo početi gradnju", kazao je advokat Radovanović.

Izmjena regulacionog plana nije smetnja za gradnju Bauhausa

Iz Općine Novi Grad su nam kazali da izrada regulacionog plana nije smetnja za izgradnju objekta Bauhaus.

"Predmetni lokalitet se nalazi u obuhvatu regulacionog plana Alipašin most V za koji je donesena Odluka o pristupanju izmjeni regulacionog plana Alipašin most V. Izrada regulacionog plana nije smetnja za izgradnju predmetnog objekta s obzirom da su iz utvrđenog režima zabrane građenja izuzeti investitori koji već imaju izdato važeće odobrenje za građenje, što je slučaj sa investitorom BHS Nekretnine — Bauhaus. Također, izgradnja budućeg poslovnog objekta Bauhaus nije uvjetovana izgradnjom naseljske saobraćajnice s obzirom na to da investitor priključak svom objektu ostvaruje s ulice Džemala Bijedića. Na prijedlog Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo investitor je prihvatio, za njih povoljnije dodatno saobraćajno rješenje, kojim je iza budućeg objekta Bauhausa naseljska saobraćajnica planirana, sa sjeverne strane", saopćeno je za Klix.ba iz Službe za urbanizam Općine Novi Grad Sarajevo.

Općina Novi Grad učestvuje u implementaciji regulacionog plana zajedno sa svim investitorima na tom području, a Zavod za planiranje je inicijator gradnje.

Parcela gdje treba biti objekt Bauhaus je uređena i ograđena te je postavljena trajna ograda. Pravni zastupnik nam je kazao da čekaju da li će regulacioni plan definitivno bili usvoen i to je jedini razlog zbog kojeg je prolongiran početak gradnje Bauhausa.

Za gradnju objekta potrebno 12 mjeseci

Advokat Radovanović nam je kazao da je investitorima koji grade ne području Otoke važno da se Bauhaus što prije izgradi te da često imaju upite od vlasnika okolnih parcela kada će početi gradnja, jer u skladu s tim i oni planiraju svoju strategiju gradnje i prave planove.

Radovanović nam je na kraju kazao da je od početka gradnje potrebno 12 mjeseci da bi kompletan objekt bio gotov.

"Svi Bauhaus objekti su jednoobrazni. Nema podzemnih garaža, nego su garaže u nivou objekta, i nema spratova. Nema puno kopanja, to je objekt visine blizu 11 metara i ne treba puno vremena da se sve završi", zaključio je Predrag Radovanović, pravni zastupnik kompanije Bauhaus AG.

Veličina parcele na kojoj treba biti građen prvi bh. Bauhaus je 50.000 metara kvadratnih, a objekt će biti izgrađen na 17.000 metara kvadratnih. Preostalo zemljište je rezervisano za parking i vrtni dio.

Izgradnja centra trebala je početi na proljeće 2015. godine. Vrijednost investicije je 47 miliona maraka, a u centru će biti zaposleno 150 osoba. Bauhaus centar će se u BiH baviti isključivo prodajnom djelatnošću.

Klijenti će moći svojim vozilima ući i kretati se kroz prostor firme te kupovati ono što im je potrebno, bez potrebe da nešto nose do svojih vozila. Također, njihovim dolaskom na naše tržište otvara se mogućnost i za bh. kompanije da napreduju.
Klix
Haris.ba

#3429 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

mali_milojica wrote:Dobijemo na poklon projekat mozda i najvece arhitektice svih vremena i kupusarimo i gledamo kako da je napravimo :roll:
Ovakvi projekti samo funkcionišu ili kada država daje ogromna sredstva za održavanje (a nama Zetra, Skenderija, Koševo... propadaju), ili kada postoji značajna klasa bogataša koja može da ih puni.

Čime da ih puni? Jedine masovne manifestacije jesu bosanske koride. A za to ukopana dvorana nije korisna.

Ja koliko sam shvatio - ovo bi bila podzemna dvorana. Pa i šanse da ovo bude neki objekat koji bi turistički postao zanimljiv (tipa Sidnejske opere) su minimalne.

Zaha Hadid je Japancima projektirala stadion. Stadion je stvarno (meni) prelijep. Ali Japanci su odlučili da ima je projekat preskup. Što bi mi pravili se pametniji od Japanaca.

Ono što bih ja uradio (a znam da je nemoguće), tamo bih napravio park. Na tom prostoru bih napravio dječija igrališta i park. Kao premosnica između centralnog dijela grada i Vilsonovog šetališta. Ali, znam da od toga nema ništa.
Nepass

#3430 Re: Sarajevo Construction

Post by Nepass »

Pa dvorana bi prdila prazna i jeste bolje park napraviti
JThomas

#3431 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

ta je dvorana u RP ucrtana da se NE napravi. to je tako ucrtano, da bi sačekalo dovoljno veliku "kafu" da se ucrta drukčije. da ne ode za par miliona, nego za par desetina miliona...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3432 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

vecina umjetnika su ljudi ljudi
nerealni
lebde vanzemaljskim vodama

stoga treba napraviti nesto realno i jeftino a korisno

park je solidna ideja
Rockefeller

#3433 Re: Sarajevo Construction

Post by Rockefeller »

Ima vaznijih za izgradit od dvorane.
So What!

#3434 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Evo recimo projekat Sarajevskog kongresnog centra je isto jedan lijep, pa zbog nekih karakteristika, rekao bih i jedan od humanijih projekata.

Predviđen je da se izgradi na onoj poljani ispod RTV Doma uz Miljacku, a u tom dijelu, glavna gradska magistrala bi išla pod zemlju, dok bi iznad išli tramvaji i pješaci, te bi to služilo kao jedan veliki trg u Novom Gradu, kojeg nema, osim onih u centralnim zonama prstenova Alipašinog polja i Dobrinje.

Dakle, imalo bi i neku ulogu stvarne kapije grada, s obzirom da ona na Stupu i Rajlovcu, sa Tibrama i Hecom grad čini Kandaharom.

Eh sad sve je to lijepo, ali taj projekat bi koštao oko 300 miliona maraka. To je cijena jedne fine dionice na autocestama ili poteza planirane brze ceste od Lašve do Nević Polja. Dakle interes da se u ovo uđe javnim novcem, osim ako se ne radi o nekim minimalnim ulaganjima i ustupcima je apsurdno.

Bilo bi lijepo, ali pitanje je pored nekoliko kongresnih centara u Sarajevu, ko bi koristio ovaj? Da li Sarajevo ima zaista toliko kongresa ili događaja i da li s pravom računa na porast istih? Ako bi neko bio lud pa investirao u ovo, postojala bi ozbiljna mogućnost da završi kao Bosmalov investitor.

Potrebno je da grad sazreli za neke stvari. Da se mi razumijemo, nije on zreo za brdo stvari koje ima, evo ja ću samo reći primjer, onakva Željeznička stanica i top lokacija, i ništa. I to luđaci se svako malo javljaju sa idejom da je premještaju u Rajlovac, kako bi grad dobio na prostoru.

Sve je ono lijepo, ja često maštam o tramvaju do Dobrinje i Hrasnice, Dream Theateru u Sarajevu, IMAX 3D kinu, sravnjenu Tibru, gradskom autoputu, Bordo Areni, spomeniku Adiju Lukovcu, tehnološkom muzeju, jedinstvenom univerzitetskom kampusu ali ... :(

Image

Image
Haris.ba

#3435 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

U onome planu za arenu F.K. Sarajevo pišu da će imati u prosjeku 10 milja gledalaca sa cifrom od 20 KM po karti.
Ko želi da vjeruje - nek vjeruje.

Sarajevu treba još hotelskih kapaciteta. I taj projekat kongresnog centar niže televizije će vjerovatno doživjeti korekciju i izgledati nešta slično ko hotel preko obale. Samo da ne stave benzinsku kao aulu hotela. :D

Centar regije za kongresni turizam će vjerovatno biti Beograd. Možda i Zagreb. Sarajevo da bude - male su šanse.
drug_profi

#3436 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Mislim da Sarajevu treba koncertna dvorana sa izvrsnom akustikom, ali ne samo za klasicne koncerte vec i za druge žanrove.
Sala sa 2-3k sjedećih mjesta bila bi više nego dovoljna. A ona se moze napraviti i u sklopu ovih kongresnih centara.
Isto tako imala bi smisla i veca koncertna dvorana tipa arene gdje bi se i veci bendovi mogli razmahati, pred 15-tak hiljada ljudi, ali za sad se kod nas za to koriste sportske dovrane, mada sam jednom cuo da su neki veci bendovi za dolazak imali uslov koncertne dvorane. Ne pitajte me sad koji, ne sjecam se vise.
P308

#3437 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Kongresni centar ce biti najmanji dio tog projekta. Zapravo je to jos jedan SPO uz trzni centar. Inace fino to izgleda samo koliko je realno, pitanje je. Kad bi se gradilo, cini mi se da bi to bio zasigurno najveci projekat u Sarajevu u zadnjih 20 godina pa i vise.
So What!

#3438 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

P308 wrote:Kongresni centar ce biti najmanji dio tog projekta. Zapravo je to jos jedan SPO uz trzni centar. Inace fino to izgleda samo koliko je realno, pitanje je. Kad bi se gradilo, cini mi se da bi to bio zasigurno najveci projekat u Sarajevu u zadnjih 20 godina pa i vise.
To sam i ja rekao, lijep, ali za sadašnje stanje Sarajeva je nerealan projekt. Mislim da je Bosmal nešto skuplji i zahtjevniji projekat od ovoga.

S tim da ovdje ovaj trg i preusmjeravanje GGM pod zemlju bi popilo mnogo novca. Recimo i Bosmal je sredio onaj most na Čengić Vili, ali to je bilo znatno jeftinije.
drug_profi

#3439 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Obzirom da znamo da bi se tu islo ispod nivoa Miljacke i ako znamo kako svaki podvoznjak u SA bude poplavljen vise puta godisnje mislim da se to kod nas ne moze izvesti iz prostog razloga sto bi to palo u ruke nekom "lako cemo" nadzoru i odrzavanju.
Dalje je pitanje gradske guzve. Ostati u tom tunelu zaglavljen dok ti dizelasi okolo truju krv nije nimalo privlacno.
leo karan

#3440 Re: Sarajevo Construction

Post by leo karan »

I koncertnom dvoranom i kongresnim centrom ukoliko bude upravljao javni sektor to ce biti promašena investicija koja ce u konačnici, kad zapadne u finasijske probleme i fizički propadne, preci u privatne ruke.

Tako da je odmah u startu bolje naći stranog investitora, on ce najbolje znati ima li tržišnog potencijala za takve stvari. Ako ima, gradit ce, ako nema, nece. Prosto.

Kao i za autoputeve, sve treba dat stranom investitoru pod koncesiju pa nek grade...jer mi nit znamo nit možemo.

Ja da se pitam i opštinu bi privatizovao. Ne znamo ba mi. Evo prošlo 20 godina, nema naznaka ni da cemo naučit.
JThomas

#3441 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

ama niste shvatili koncept. rentabilnosti sa ovom populacijom nema, ko god upravljao. država ne može održavati ni ovo što ima, a privatnik apsolutno nema matematiku. a što onda piše tako? pa da bi neko pitao koliko košta da postane stambeno-poslovna namjena...
So What!

#3442 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Trg Susan Sontag - 28. 05. 2017.

Image
Thorgerson

#3443 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

mali_milojica wrote:Dobijemo na poklon projekat mozda i najvece arhitektice svih vremena i kupusarimo i gledamo kako da je napravimo :roll:
Posto sam vise puta procitao ovu stvar, a vidim i Spahic je to iznio, mada je on rekao da iza projekta stoji Zaha Hadid. Mislim, stoji, cetverodvosmislena rijec. :roll:

Sama Zaha Hadid nije povukla nijednu crtu na ovom projektu. Ona je samo 'aminovala' projekat. Da se tako narodski izrazim. Dakle, ona je bila predsjednik zirija koji je odlucivao koji projekat ce biti odobren.

Ovo su ljudi koji su izradili ovaj projekat i pobjedili na tom konkursu. Ali eto, mi se volimo okolo hvalisati da je to uradila Zaha Hadid, a nije.
http://urbanfuture.org/

Mislim, cisto da razjasnimo neke stvari.

Inace, u nedostatatku nekih arhitektonskih gradjevina lijepih za oko, mi bismo ovako nesto stavili pod zemlju? Iskreno, meni je to nije dobra ideja i ne svidja mi se.

Ja bih vise volio da je iznad zemlje, tj. da je veci dio iznad zemlje. Strpati sve pod zemlju i ulupati u to milione, ne znam zasto? Prvo, puno je skuplje (mogu samo misliti koliko, uzevsi u obzir podzemne vode i cinjenicu da je miljacka 30m od objekta), drugo prilika da uljepsamo grad ode pod zemlju?

Tako da treba naci neku sredinu umjetnosti - mogucnosti. Jer mi nemamo nista od ovih crteza koje gledamo godinama. Sve je to lijepo, ali ni bogatije zemlje ne bi mogle tek tako izvuci ovaj projekat, kamo li mi. Da ne govorim o odrzavanju.
drug_profi

#3444 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

To bi bio bazen za 10 godina.
breuer

#3445 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

Thorgerson wrote:
Posto sam vise puta procitao ovu stvar, a vidim i Spahic je to iznio, mada je on rekao da iza projekta stoji Zaha Hadid. Mislim, stoji, cetverodvosmislena rijec. :roll:

Sama Zaha Hadid nije povukla nijednu crtu na ovom projektu. Ona je samo 'aminovala' projekat. Da se tako narodski izrazim. Dakle, ona je bila predsjednik zirija koji je odlucivao koji projekat ce biti odobren.

Ovo su ljudi koji su izradili ovaj projekat i pobjedili na tom konkursu. Ali eto, mi se volimo okolo hvalisati da je to uradila Zaha Hadid, a nije.

Inace, u nedostatatku nekih arhitektonskih gradjevina lijepih za oko, mi bismo ovako nesto stavili pod zemlju? Iskreno, meni je to nije dobra ideja i ne svidja mi se.

Ja bih vise volio da je iznad zemlje, tj. da je veci dio iznad zemlje. Strpati sve pod zemlju i ulupati u to milione, ne znam zasto? Prvo, puno je skuplje (mogu samo misliti koliko, uzevsi u obzir podzemne vode i cinjenicu da je miljacka 30m od objekta), drugo prilika da uljepsamo grad ode pod zemlju?

Tako da treba naci neku sredinu umjetnosti - mogucnosti. Jer mi nemamo nista od ovih crteza koje gledamo godinama. Sve je to lijepo, ali ni bogatije zemlje ne bi mogle tek tako izvuci ovaj projekat, kamo li mi. Da ne govorim o odrzavanju.
a misliš da je inače u zadnje vrijeme šta nacrtala, ona je i služila u svom birou da aminuje projekte koje izrađuje more mladih arhitekata, naravno po njenom ukusu i zadatim smjernicama njenog nekadašnjeg rada...takva je praksa sa svim velikim arhitektonskim praksama, i imati je u bilo kojem smislu provučenu u projektu, istom daje mnogo veću cijenu u smislu brenda
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#3446 Re: Sarajevo Construction

Post by parappa »

breuer wrote:
Thorgerson wrote:

a misliš da je inače u zadnje vrijeme šta nacrtala, ona je i služila u svom birou da aminuje projekte koje izrađuje more mladih arhitekata, naravno po njenom ukusu i zadatim smjernicama njenog nekadašnjeg rada...takva je praksa sa svim velikim arhitektonskim praksama, i imati je u bilo kojem smislu provučenu u projektu, istom daje mnogo veću cijenu u smislu brenda
kako mislis u zadnje vrijeme?
pa zena je umrla prosle godine.

a naravno da velike arhitekte slabo sami rade ove projekte... mozda jedino ako je neki veci prestiz u pitanju... kada pogledas koliko je samo projekata ta zena imala (kao i norman foster) ... jednostavno je nemoguce da to jedna osoba sve zavrsi.
breuer

#3447 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

pa kažem u zadnje vrijeme, vrijeme od 2000. do smrti, u mladosti je naravno uradilo dosta toga da bi se probila, stravičan umjetnik, arapsko porijeklo i ruski umjetnički utjecaj, nije moglo izrasti ništa drugo do genijalnosti :D

ne znam, dvorana je sjajna, koncept je super, al sigurno je da ljudi priželjkuju neki "objekat" koji će dominirati gradom i činiti njegov prepoznatljiv simbol...
Thorgerson

#3448 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

breuer wrote: a misliš da je inače u zadnje vrijeme šta nacrtala, ona je i služila u svom birou da aminuje projekte koje izrađuje more mladih arhitekata, naravno po njenom ukusu i zadatim smjernicama njenog nekadašnjeg rada...takva je praksa sa svim velikim arhitektonskim praksama, i imati je u bilo kojem smislu provučenu u projektu, istom daje mnogo veću cijenu u smislu brenda
Umrla je prosle godine. Ovaj projekat koncertne dvorane je napravljen 1999. godine, tj. tada je odabran na konkursu kao idealno rjesenje. Uradio ga je arhitektnoski biro Urban Future, ja mislim iz Londona. Zaha Hadid nema nista sa tim biroom, dakle nije uopste ucestvovala u izradi, niti je bila uopste dio izrade projekta.

Samo hocu da kazem, da objasnim, da nije ona radila taj projekat. Jer vidim da dosta ljudi tako to predstavlja. I nema potrebe da i ti onda unosis jos dodatnu sumnju.

Mislim, naravno njoj se svidio, i ona ga je odabrala sa ostalim arhitektama u ziriju da je najbolji, sto normalno nesto znaci.

Ali ja i dalje smatram da ovo ne treba ici pod zemlju. Ne vidim potrebu za ovim bunkerom. Pogotovo jer je izgradnja sigurno skuplja, nego da se radi iznad zemlje. Zato i kazem, treba traziti neku sredinu, mozda i neku jeftiniju varijantu, jer mi ovo necemo napraviti ni u narednih 18 godina. :wink:
DaysleepeR

#3449 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

super su argumenti, pod zemlju, blizu miljacka i sl.

nemoj da se ko javi kad za 5 godina arap pukne neboder sa 50 metara dubokom garažom bez problema
saibaba

#3450 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

Thorgerson wrote:

Nemoj se sikirat jaro ako je Ibro preuzeo realizaciju to nece biti nikad realizovano ni iznad ni ispod zemlje.. Realno nema ni potrebe za takvim megalomanskim projektom na kraju ko bi placao odrzavanje grijanje i sl.. Imamo vec jednu propalu Zetru i Skenderiju ..
Post Reply