Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

callmethebreeeze

#3426 Re: Šta trenutno čitate?

Post by callmethebreeeze »

ja sam se ovaj vikend selio, i slucajno medju knjizurima naletim na ovu:

Image

i procitam je, i odusevim se, i kontam kako i je vama koji niste citali moram preporuciti.

:D
gonič zmajeva

#3427 Re: Šta trenutno čitate?

Post by gonič zmajeva »

i gave you mark
its black spot hahahaha
think with your hands
search the rainbow get the map
if you find it we split 50%
Last edited by gonič zmajeva on 28/06/2010 04:03, edited 1 time in total.
gonič zmajeva

#3428 Re: Šta trenutno čitate?

Post by gonič zmajeva »

mirzazmaj wrote:Volga, Volga...... Jergović. :-D
prestani provocirat
Loulou

#3429 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Loulou »

.
Last edited by Loulou on 17/12/2010 20:23, edited 1 time in total.
cat lover

#3430 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cat lover »

Godine 2005. Harry G. Frankfurt napisao je mali esej, "Kenjaža", koji je postigao svjetsku slavu, postavši bestselerom u punom smislu te riječi. U tom je eseju, kako sam kaže, ponudio okvirnu analizu ideje prodavanja magle.
Kasnije je, međutim, shvatio kako u cijeloj knjizi nije poklonio nikakvu pozornost pitanju s kojim se svaka odgovarajuća rasprava o prodavanju magle mora pozabaviti. Iako je, naime, ravnodušnost spram istine nepoželjna ili čak prijekora vrijedna osobina, pa zbog toga prodavanje magle valja izbjegavati i osuditi, esencijalno je objasniti zbog čega nam istina jest tako važna, ili zašto bismo o njoj posebno trebali voditi računa.
U skladu s time, u ovoj se knjižici, koja dosjetljivošću i argumentacijom u potpunosti slijedi "Kenjažu", razmatra praktičnu i teorijsku važnost koja se istini zapravo pridaje, bez obzira postupamo li mi općenito na način kao da to jest tako.
Pred vama je teorija u svom najboljem izdanju, djelce koje će vam elegancijom i oštrinom misli pružiti odgovor na pitanje zašto je istina uopće bitna.
Image
cat lover

#3431 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cat lover »

Image
no.w.l.y.l.I.d.

#3432 Re: Šta trenutno čitate?

Post by no.w.l.y.l.I.d. »

MIHAIL BULGAKOV - MAJSTOR I MARGARITA 8-)
elSaik

#3433 Re: Šta trenutno čitate?

Post by elSaik »

Čitam A Game of Thrones (na 280. i nekoj sam stranici, dakle oko četvrtina i fakat je odlična :thumbup: ), a maloprije mi je stigla i A Clash of Kings, pa prelazim čim završim sa prvom. :) :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3434 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

elSaik wrote:Čitam A Game of Thrones (na 280. i nekoj sam stranici, dakle oko četvrtina i fakat je odlična :thumbup: ), a maloprije mi je stigla i A Clash of Kings, pa prelazim čim završim sa prvom. :) :thumbup:
ih da znaš kako ćeš se s*ebati... :mrgreen: i savjet... ne vezuj se mnogo za glavne likove :mrgreen: pisac ih ubija ko kolera :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3435 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Image

30 stranica
nisam neš zadovoljan iako za ovom knjigom slinim 13 godina
bila je skupa a ljetos je kupih na sajmu ispred ekonomije za siću
Lillith

#3436 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Lillith »

Friedrich Schiller (Fridrih Šiler): O estetskom odgoju čovjeka - u nizu pisama

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Stavila bih je kao OBAVEZNU lektiru u svim gimnazijama.
Abacija

#3437 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Abacija »

...
Last edited by Abacija on 01/07/2010 22:11, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3438 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

callmethebreeeze

#3439 Re: Šta trenutno čitate?

Post by callmethebreeeze »

s0f wrote:Image
..ali češki.
valja li?
skolica

#3440 Re: Šta trenutno čitate?

Post by skolica »

Image

Pod karakterističnim naslovom Putovanje u oba smera, poznati neuropsihijatar Vladeta Jerotić u zbirci eseja, posvećenoj stvaralaštvu i ličnosti Novalisa, Pirandela, Rilkea, Kafke i Dostojevskog nastavlja istraživanje svoje "opsesivne teme" o odnosu stvaralaštva i bolesti (neuroze i ludila). Proširujući psihoanalitičko shvatanje nesvesnog u pravcu "nadsvesnog", jer ovo može biti izvor ne samo bolesti i destrukcije, nego pre svega, kod velikih umetnika – stvaranja, i uopšte, stvaralačke transformacije obolele ličnosti, Jerotić je dao – zahvaljujući svom odnegovanom stilu i izuzetnoj erudiciji – psihoanalitičku interpretaciju ličnosti i dela ovih umetnika, koja umnogome prevazilazi okvire klasične psihoanalitičke teorije.

Tako je ovo "putovanje" velikih umetnika od bolesti (neuroze) ka stvaranju, doista rizično "putovanje u oba smera", i prema svedočenju samih umetnika, naročito Dostojevskog, kome je posvećena i najobimnija analiza u ovoj knjizi, uvek i putovanje nad samom provalijom. Bolest tako, i najčešće kod velikih umetnika može biti izvor neizrecive patnje, ali i stvaranja. Psihoanalitičko istraživanje dela ovih umetnika pokazuje da su ovi umetnici, zahvaljujući svom talentu, uspeli da transformišu svoju bolesnu ličnost, prevaljujući dug i bolan put od vlastitih "neurotičnih istina" do univerzalnih istina o čoveku. Bolest je i izvor autodestrukcije ali, u ređim slučajevima, i stvaralačke transformacije ličnosti: ovaj nemogući "put u oba smera" istovremeno.

a prije toga procitala Image

Description: Kad je rec o duhu naseg vremena ne treba smetnuti s uma da je ovaj duh po svojoj sustini narkomanski. Svesni da izgovaramo tesku osudu ovoga vremena, moramo da se jos jednom podsetimo definicije narkomanije koja glasi: svako sredstvo ili cak svako delanje koje ne odgovara vise svome cilju i smislu, postajuci ovako samo sebi svrha, pocetak je narkomanije. Vladeta Jerotic
MoHiKaNaC

#3441 Re: Šta trenutno čitate?

Post by MoHiKaNaC »

Novi svet" - Timoti Garton Eš

Odnosi Evrope i Amerike zapali su u krizu početkom XXI veka.
Neslaganja tokom devedesetih godina prošlog veka bila su poput oluje koja se sprema. Na početku XXI veka oluja je počela. Da li je Zapad sada podeljen između Evrope i Amerike? Da li je svet sada podeljen između Zapada i ostatka? Da li je moguće ponovo ujediniti Zapad, i da li bi to uopšte trebalo činiti?

Nijedan savremeni mislilac ne piše sa više strasti, istorijskog uvida i reporterskog talenta od Timotija Gartona Eša.
On se u ovoj knjizi, pored istorije, memoara, socioloških istraživanja i istraživanja javnog mnjenja, oslanja na najrazličitije izvore: od ličnih razgovora sa Bušom, Blerom i Šrederom, do susreta sa seljacima u Kanzasu i britanskim vojnicima u ruralnoj Engleskoj. Ne zadovoljavajući se samo briljantnom analizom današnjeg sveta, Timoti Garton Eš pokazuje nam šta moramo da uradimo kako bismo od sveta načinili bolje mesto. On nam ukazuje i na to zbog čega je razumno verovati da je ova dugo očekivana promena moguća.
Sunrise00

#3442 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Sunrise00 »

Veliki matematicari - Ranko Risojevic :)
karikatura

#3443 Re: Šta trenutno čitate?

Post by karikatura »

Mario Puzo - Sicilijanac
HZArnel

#3444 Re: Šta trenutno čitate?

Post by HZArnel »

kuran,poslije toga biblija i tora onda...
zanima me,slicnosti i razlike u razmisljanu tih vjera o nastanku svijeta,o stvaranju(rodjenju) Isusa,o mnogim stvarima koje su donijele propast i blud na zemlju,rasireniju nego ikad,koje su donijele SIDU,koje su donijele razvrat,ljudska priroda,zakoni na kojima bi trebala da temelji normalna i moralna drzava,eto nekih pitanja na koje trazem odgovre u tim knjigama,
sledeca knjiga nakon ovih je da vincijev kod(ponovo) jer prvi put sam procitao sam "hronoloski- tok dogadjaja",bez zalazenja u dubinu,sad cu detalje da proucim i procitam :bih:
eksperiment 8-)
gonič zmajeva

#3445 Re: Šta trenutno čitate?

Post by gonič zmajeva »

HZArnel wrote:kuran,poslije toga biblija i tora onda...
zanima me,slicnosti i razlike u razmisljanu tih vjera o nastanku svijeta,o stvaranju(rodjenju) Isusa,o mnogim stvarima koje su donijele propast i blud na zemlju,rasireniju nego ikad,koje su donijele SIDU,koje su donijele razvrat,ljudska priroda,zakoni na kojima bi trebala da temelji normalna i moralna drzava,eto nekih pitanja na koje trazem odgovre u tim knjigama,
sledeca knjiga nakon ovih je da vincijev kod(ponovo) jer prvi put sam procitao sam "hronoloski- tok dogadjaja",bez zalazenja u dubinu,sad cu detalje da proucim i procitam :bih:
eksperiment 8-)
jednostavno nemam komentara
nellington

#3446 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

Sunrise00 wrote:Veliki matematicari - Ranko Risojevic :)
:thumbup:
azgin_dilber

#3447 Re: Šta trenutno čitate?

Post by azgin_dilber »

Stefan Zweig - Zvijezdani casovi covjecanstva
mesha78

#3448 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mesha78 »

Image
skyhs0168

#3449 Re: Šta trenutno čitate?

Post by skyhs0168 »

"The peebles principles" - R. Donahue Peebles
derion

#3450 Re: Šta trenutno čitate?

Post by derion »

gonič zmajeva wrote:
HZArnel wrote:kuran,poslije toga biblija i tora onda... itd...
jednostavno nemam komentara
Hehe, nemam ni ja, ali ipak moram. :) HZArnelu bih preporučio "1000 zašto, 1000 zato", jer će prije u njoj naći odgovor na pitanje o sidi i moralu, nego u tim abrahamskim knjigama. :)

Inače, trenutno čitam Austerlitz od W.G. Sebalda (hrv. izdanje). Smori, ali je dobro.

Image
Post Reply