Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Mumija

#3426 Mumi se vraca kuci

Post by Mumija »

Home sweet home, jos malo pa se vracam domu svom, dugo sam bio u egzilu malom stanu spogledom na ciglani zid, nesvidja mi se ova nova gradnja u zadnjih 20 milienija dosta sam se kvrcio, hocu nazad u svoju kucu (svako na svoje) nek joj je slaba termalna izolacija (sta Japanci znaju) i meni nesmeta sto je suplja moja je...zamjesi malo breche i eto ti maltera zacas...najljepse je kod svoje kuce...samo da mi ne dodje znanje ili kekec pa mi baci koju rucnu nebi'l me ponovo natjerao u izbjeglistvo, ovaj puta sam se spremio, nema nazad...counting days big time!

Single digit midget soon

PS: And kekec, yes I do speak English
ludost

Post by ludost »

O, Svemogući, nesretnih li ljudi - kad im jedinu utjehu i inspiraciju u životu može donijeti samo neki šarlatan sa strane, s bajkama o velikim civilizacijama Mu, Be i Njihhhaaaa!

Jedan bi odma' kosti lomio..
Drugi ne zna razlike između pesimizma i razmišljanja svojom glavom..
Treći ne zna kud bi, šta bi, pa i tu vidi četnike i ustaše..
Četvrti i bacanje bombi spominje..

Ljudi dragi, kad ste već toliko sigurni u svoju Piramidu Spasiteljku, što ste, boni, toliko sikirli?! Šta vrijeme gubite po forumima, pa eto vam turista na vratima, valja vam nožićima nadjeljat drvenih suvenira s likom vaše trouglaste Spasiteljke. Prodaće se garant, bar sto komada. Au, što ima ekonomija da se pokrene! Ma ima svi da se obogatimo!

Pa vam vaš Uncle Sam možda i razglednicu pošalje s Kajmanskih ostrva.
ludost

Post by ludost »

Ma nema šta, ovo je fundamentalno! :lol:

http://www.sarajevo-x.com/clanak/060401002

Šta kaže, "nešto tajanstveno, u dvije opne"? :lol:

Ma Kinder jaje!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

E, Sarajevo-X, na šta ste vi spali...
winetou

Post by winetou »

bosan wrote:Podrška geologa iz Tuzle projektu bosanskih piramida

Naučno-nastavno vijeće fakulteta Univerziteta u Tuzli u cilju saradnje na Projektu istraživanja bosanskih piramida formiralo je tim za geološka istraživanja na čijem je čelu redovni profesor dr. sci. Sejfudin Vrabac.

U timu je još pet doktora geoloških nauka - Hazim Hrvatović, Senaid Salihović, Amir Baraković, Zijad Ferhatbegović i Zehra Salkić, te dva magistra geoloških nauka Izudin Dulović i Elvir Babajić.

Učešće tuzlanskih geologa različitih specijalnosti, sedimentologa, mineraloga, petrografa, stručnjaka za mehaniku stijena, osigurat će da se Projektu istraživanja bosanskih piramida pristupi multidisciplinarno i vrlo profesionalno.

Također, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu profesor dr. lsmet Grbo predložio je da se u proljetne aktivnosti 2006. godine uključe i studenti odsjeka sociologije i odsjeka politologije u cilju njihovog naučnog interesa koji bi bio usmjeren na izradu seminarskih i diplomskih radova u sklopu nastavnih predmeta Etnologija i Sociologija naselja.

Odranije je svoje učešće najavio Građevinski fakultet u Sarajevu sa svojih šest geo-fizičkih Instituta.

Pored domaćih fakulteta, arheolog prof.dr. Sabija Bedir, šef odsjeka za egipatsku arheologiju sa Filozofskog fakulteta u Ajn Šansu, predvodit će tim za međunarodnu verifikaciju Projekta, saopćeno je iz Fondacije arheološki park:Bosanska piramida Sunca.

(Fena) zi
Ovo je već opasno. :shock:
helo

Post by helo »

ludost wrote:Ma nema šta, ovo je fundamentalno! :lol:

Kakav si ti glupan to je strašno! Jesi li ti ikad čuo za rječ LEGENDA ?
kekec

Post by kekec »

helo wrote: Kakav si ti glupan to je strašno! Jesi li ti ikad čuo za rječ LEGENDA ?
A da li si ti pomislio da je ova "legenda" nedavno izmisljena, da bi
prica o piramidi bila uvjerljivija. :-)

Gdje bi navedena legenda u proteklih godinu dana. Logicno bi bilo
da legenda bude jedna karika u lancu pocetka istrazivanja, a ne, da
se piramide najprije "otkriju" ( odrede im se dimenzije, namjena, vrijeme
gradnje), pa tek onda dolazi legenda o istoj.
Malo providno, zar ne ? Opet, "bacanje prasine u oci".
...samo da mi ne dodje znanje ili kekec pa mi baci koju rucnu nebi'l me ponovo natjerao u izbjeglistvo,...
Mumija, popije li se sta? :D
Nikada Kekec nikome nije nazao ucinio, ne boj se.
A ako moje rijeci shvatas kao bombe, onda ih shvati kao bombe bacene na one koji
atakuju na zdrav razum, na znanje i na logiku. Prica o piramidi je samo jedna PREVARA.
ludost

Post by ludost »

Joj, majko mila, otpadoše bubrezi od smijeha! :lol:

Sektor "kazivanja mještana" - to, k'o biva, ministarstvo za mahalanje? :lol:

Ali pazite vi, molim vas, kako ta legenda fino na ruku dođe:
Očito je da legenda zanemaruje sam grad Visoki, ističući da se mora čuvati "ono što se nalazi pod gradom", odnosno u unutrašnjosti same Visočice.
Tako se i sad, fino, po legendi, jel, može zanemarit sam grad Visoki, tj. jedan zaštićeni nacionalni spomenik, i bacit se na traženje Kinder Jajeta. Makar to oštetilo nacionalni spomenik.

Joj, ljudi dragi... :lol:
Mumija

Post by Mumija »

popije jasta, kekec 8-) vidi kakav je dan napolju mogo bi se dunum prekopat :lol:

:kravata: gospodo legenda a bogumi i citabi kazu da je u ilirsko i prailirsko vrijeme u Bosni bilo oko 50 bozanstava, vjerovanja, religija...
zamisli 50 pa sad probaj nabrojati nekakvih 50 stvari, zivotinja, imaginacija... sad u danasnje vrijeme nakon svih fikcija koje si vidio putem razlicitih medija ce ti biti puno lakshe, da ti pomognem vile, cojkoza, michiguz, stablo oraha, mjesec su samo neke "tesko brale tesko"

hocu da kazem da se generacijama gradio nacin vjerovanja ili nevjerovanja, otud ovakva konfuzija u glavama stanovnika nase zemlje.. to se vjekovima gradilo nije to od jucer :shock:

neznam dali su vama majke pricale bajke
meni jesu znajuci da su to lazi i prevare pa ih danas ne bijemo
djeda mraz je ogulijo dzepove milijardama ljudi komercijala zesca pa?
sto to neko ne sprijeci :roll:

vidim da se vecina lijepo opustila opusti se i ti covjece pljacka se nastavlja stobom ili bez can't do shit about it

kad bi ti ja pricao gdje sam neki dan bio i sta sam vidio u jednoj pecini ( ovo je aklimatizacija za 14 April 06 :D ) vjerovatno mi nebi vjerovao pa nesmijem ni da kazem, nije tebi nego jednom kolegi jer za to je potrebno mnogo ubjedjivanja, jer otkud bas ja to da vidim???

sve je to dobro nish se sikirati

"zacepi izvor pa ce i jezero presusiti" mumi
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

ludost wrote:Ma nema šta, ovo je fundamentalno! :lol:

cijenim slobodu govora :D
nego, danas se počelo sa iskopavanjem, ima li te piramide :lol:
ludost

Post by ludost »

mačak u čizmama wrote:cijenim slobodu govora :D
nego, danas se počelo sa iskopavanjem, ima li te piramide :lol:
ma mene danas sve držalo da će osmanagić izać na visočicu i reći - raja, ba, jeste blentavi, aprili-li-li-li.. ali evo već i noć pade.. :lol:
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

još kopa :D
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Javni poziv za pomoć istarživačima piramida
Bosanski merhametluk je poznat širom zemaljaske kugle. Bio je i ostao naš prepoznatljivi brand. Koristi od njega je, posredno, uvijek bilo. Nekad manje – nekad više. I drugi su prema nama tada iskazivali respekt. Kada su u pitanju piramide i mogućnost svrstavanja Visokog na mape svjetske arheološke baštine, koje bi kasnije polučile razne pogodnosti, lagodnosti, prosperitet i ekonomski napredak žitelja ovog kraja, tu prostora za škrost i samodopadnost nemamo. Jeste da za ovakav projekat najviše trebaju misliti institucije države, ali i privrednici i narod ne smiju biti imuni na ulaganja. Konkretno, Fondaciji je potreban smještaj za nekoliko naučnika ili još preciznije, dr. Osmanagić u svom pismu kaže „Naime, javilo nam se nekoliko volontera strucnjaka (recimo arheolog iz Grčke, ili dr. arheoloških nauka iz Indije, arheolozi iz Austrije itd.). Oni su spremni da za svoj rad ne traze kompenzaciju, ali pod uslovom da im osiguramo stanovanje i hranu. Na Visočici cemo imati deset sondažnih bunara tako da će i arheolozi i geolozi imati pune ruke posla. Nekoliko arheologa (domaćih) cemo plaćati iz (još uvijek) neizvjesnog budžeta. Ali stranci su nam svima bitni, jer oni nose i medjunarodnu verifikaciju, a i mediji će im posvetiti pažnju“.
Ovo je, dakle, javni poziv. Prije svega vlastima. Zatim vlasnicima hotela, motela ili privatnog smještaja. Zatim preduzećima i na kraju, ljudima dobre volje i sa sluhom za bolju sutrašnjicu. Prilika za popravni ćemo imati malo, a grijehota bi bilo da potomcima pričamo o propuštenim prilikama za njihovu dobrobit.
Sve pročitano ne mora biti patetika ili prazna priča, ne želimo Vam uticati na emocije, nego na razum. Ako želimo odražati teze sa početka priće. U protivnom... Svakako da će i Fondacija i mediji pratiti Vaše dobre poteze na popularizaciji projekta, a buduća korist je samo Vaša.
kopirano sa
http://rtv-visoko.ba/news.php?readmore=80
Prenj

Post by Prenj »

A da posaljete nekoga u Medjugorje na specijalizaciju?
Evo sta se desilo juce ...
Vecernji list wrote: UKAZANJE

"Dolazim k vama jer vam svojim primjerom želim pokazati koliko je važna molitva. Zar ne prepoznajete znakove vremena? Pođite sa mnom, vaša majka vas zove. Hvala vam što ste se odazvali", poruka je s jučerašnjeg ukazanja Blažene Djevice Marije u Međugorju. Molitvu Gospine krunice prekida dizanje grčevito sklopljenih ruku plave žene pred oltarom. Tajac.

Ako je ikada tišina mogla biti euforična, gromoglasna, bilo je to u tom trenutku. Padanje na koljena najavljuje da je tu među nama Blažena Djevica Marija. Mirjanine sklopljene ruke šire se nježno dodirujući ono što je nevidljivo očima nas smrtnika. Pred očima nam je samo plava, krhka ženska pojava. Pogled joj je negdje u visini. Nešto izvanzemaljsko zablistalo joj je na licu, kao da ju je ispunila sva blagost ovoga svijeta. Kao da lebdi, ne postoji ovdje među nama.

Vrhovi usana povremeno se iskrivljuju dok blago kima glavom. Ponizno sluša nama nevidljivog sugovornika. Stječemo dojam da se na trenutak postiđuje. Ponovno sklapa ruke i sluša te kima glavom. Dok je na licu te mlade žene toliko radosti, svuda oko nje oborene glave i suze. "Suze su tekle a da ih neko vrijeme nismo bili svjesni.

Najljepše je olakšanje koje sada osjećamo. Jednostavno kao da je sav teret pao s nas. Osjećamo čudnu, jako čudnu smirenost", kazali su nam talijanski hodočasnici koji su jučer bili na ukazanju u zajednici Cenacolo.

Bolna grimasa
Nakon što je posljednji put blago kimnula glavom i prekrižila se, ponovno je uslijedila transformacija. Sve se odvijalo munjevito. Mirjana se zanijela, zateturala. Lice joj se iskrivilo u bolnu grimasu. Drhtavim rukama pokušava maknuti kosu s lica. Treba joj zraka i prostora. Nije u stanju ni govoriti. Donose joj papir na koji ispisuje Gospinu poruku.

I dalje je sve oko nje mirno i svi iščekuju odgovor na pitanje što je Blažena Djevica rekla Mirjani Pavlović Lunetti. Prvi put susreli smo se s toliko tuge na nečijem licu. Nakon ukazanja svi su željeli dodirnuti Mirjanu i razgovarati s njom. Teško i nesigurno koračala je kroz masu. Blago se osmjehujući, pokušala je prikriti tugu, no ona je bila toliko vidljiva da je i u drugima izazivala bol.

Na naše inzistiranje na razgovoru, čovjek koji je Mirjani pomogao da sjedne u automobil zamolio nas je za strpljenje ističući da joj nakon ukazanja treba najmanje sat vremena za komunikaciju s bilo kim.
Znaju ljudi kako se radi posao ... :D
Mahalac

Post by Mahalac »

Ne znam vala Prenj al ja da sam na tvom mjestu ja bi otis'o i to zatvorio sve dole...pa ja..sta oni imaju lagat ove jadne napacene strance :roll: :?
Prenj

Post by Prenj »

Mahalac wrote:Ne znam vala Prenj al ja da sam na tvom mjestu ja bi otis'o i to zatvorio sve dole...pa ja..sta oni imaju lagat ove jadne napacene strance :roll: :?
Za razliku od piramidasha, u Medjugorju nikada nisu tvrdili da se bave naukom. I nekad i sada, u Medjugorju je samo iracionalno 'cudo' u pitanju.
Ne bih imao nista protiv da su i piramidasi usvojili isti pristup. Ali prodavati sve one lagarije kao ozbiljnu nauku ...
kekec

Post by kekec »

U Gospu, jal´vjerujes, jal´ ne vjerujes. :-)
A piramide, ako kopas, ZNATI ces. :)

Kopajte BULDOZERI ! :D
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Vecernji list wrote: Bolna grimasa
Nakon što je posljednji put blago kimnula glavom i prekrižila se, ponovno je uslijedila transformacija. Sve se odvijalo munjevito. Mirjana se zanijela, zateturala. Lice joj se iskrivilo u bolnu grimasu. Drhtavim rukama pokušava maknuti kosu s lica. Treba joj zraka i prostora. Nije u stanju ni govoriti. Donose joj papir na koji ispisuje Gospinu poruku.

I dalje je sve oko nje mirno i svi iščekuju odgovor na pitanje što je Blažena Djevica rekla Mirjani Pavlović Lunetti. Prvi put susreli smo se s toliko tuge na nečijem licu. Nakon ukazanja svi su željeli dodirnuti Mirjanu i razgovarati s njom. Teško i nesigurno koračala je kroz masu. Blago se osmjehujući, pokušala je prikriti tugu, no ona je bila toliko vidljiva da je i u drugima izazivala bol.

Na naše inzistiranje na razgovoru, čovjek koji je Mirjani pomogao da sjedne u automobil zamolio nas je za strpljenje ističući da joj nakon ukazanja treba najmanje sat vremena za komunikaciju s bilo kim.
rekla joj djevica: "Sjeba nam piramida popularnost"
Fair Life

Post by Fair Life »

A wrote:
SAOPŠTENJE ZA STAMPU

BOSANSKE PIRAMIDE KAO GRAĐEVINSKI MATERIJAL?

(...)

Odakle blokovi za piramide ?

Zapanjuje podatak da nigdje u blizini nema tragova ili ostataka kamenoloma odakle je kamenje moglo biti vađeno i obrađivano. Gdje su kamenolomi, tko je obradio, 'prevukao' na današnje lokacije i kako ugradio stotine hiljada tona silnih blokova koji tvore i oblikuju visočke piramide, zagonetka je koja može parirati najvećim svjetskim misterijima ovog tipa.
Pocinjem vjerovati u KAMENA ČUDESA...

Image
Propast1

Post by Propast1 »

sta li je bilo s Cernicom, ljudi jeli covjek ikako ziv?

Kako njega nema internet javnost nema nikakvih informacija o napredku razvoja 'piramidalnog kompleksa u BiH', tako da nam nije Centralnog zatvora koji ima direktnu telefonsku liniju sa Hjustonom nista nebi znali sta se desava u brdima Bosne i Hercegovine.

Cuo sam negdje da fondacija trazi 250 ljudi koji će pomoći da se mašina za busenje izvuce negdje u pola visocice, pardon piramide, i da odjednom probuse rupu/sondazni bunar koji ce biti dublji od 'naslaga zemlje preko piramide i direktno kroz piramidu. Nakon sto iskopaju četri takva bunara na malom prostoru, onda mogu napraviti jedan dovoljno veliki otvor da se osmanagic spusti direktno u prostorije piramide.

Posto je velika nadfa kod naroda da bi u sve to trebao biti (ili morao biti) uključen istraživački tim Centralnog zatvora i/ili dnevnika ima li ko da zna kad pocinje prenos i hoce li se uzivo prenositi?
Prenj

Post by Prenj »

A da angazuju i Bozu Vucurevica kao konsultanta - on im moze reci kako da naprave jos stariju i ljepsu piramidu ... :D
ludost

Post by ludost »

A wrote:Od ovog mjesta prema selu Grad poslije rata je rekonstruirana električna mreža.
Hm, jako zanimljiv toponim - Grad. Na sta li bi to moglo upucivati? Mozda na prailirskom jeziku Grad znaci Piramida? :lol:
max_power

Post by max_power »

Ispravite me ako grijesim ali jos uvijek se nezna ko je, kako i zasto napravio stonehenge...
Svijet je pun neobjasnjenih misterija...
Mozda i mi imamo jednu u svojoj avliji? :)

Mozda je nevezano za temu ali kad je Stonehenge u pitanju, ti kameni blokovi koje vidimo na slici su mnogo puta renovirani, a iznutra su armirani metalnim sipkama, jer bi se u suprotnom raspali od starosti. Pitanje je koliko je tu ostalo originalnog materijala, ali ipak su i takvi od neprocjenjive vrijednosti.
Prenj

Post by Prenj »

Jos malo "best practices" iz Medjugorja ...
Vecernji list wrote:FENOMEN MEĐUGORJA
Već četvrt stoljeća šestero vidjelaca tvrdi da vidi i razgovara s Blaženom Djevicom Marijom
Gospa plače i sve je žalosnija
Autor Robert Bubalo

MEĐUGORJE - Za nešto manje od tri mjeseca u Međugorju će biti obilježena 25. obljetnica Gospinih ukazanja. Šestero vidjelaca, koji su prije četvrt stoljeća bili djeca, danas su zrele osobe. Svi su zasnovali obitelji, svi i danas tvrde isto prije 25 godina na Podbrdu im se ukazala Blažena Djevica Marija. I od tada preko njih šalje poruke svijetu.

Svakodnevna ukazanja šestero je vidjelaca imalo od 25. lipnja 1981. do Božića sljedeće godine. Od tada Gospu vide različitim intenzitetom i na različite načine. Troje Gospu i danas vidi svakodnevno, a troje povremeno. Među njima je i Mirjana Dragičević-Soldo koja je prekjučer, kao svakog drugog u mjesecu, imala susret s Gospom.

Gospa mi se ukazuje od 1987. Ukazanja su više molitva za one koji nisu upoznali Božju ljubav. Sve ostalo jednako je kao i prije, samo što je sada češće vidim žalosnu. Katkad čak ima suze na licu, baš zbog tih koji nisu upoznali ljubav Božju. Jer svi smo mi njezina djeca, i vjernici i nevjernici. I kad vidim njezinu tugu, to me jako boli kaže Mirjana koja je i ovaj put nakon ukazanja bila jako iscrpljena.

Gospa se Mirjani ukazuje i 18. ožujka, na njezin rođendan. No, Gospa to ne čini zbog rođendana. Simbolika tog ukazivanja, kao i ovih na početku svakog mjeseca, jednoga će dana biti jasna, kaže Mirjana.

Je li u toj simbolici riječ i o nekoj od deset tajni koje imaju vidioci? Naime, Mirjana i u tome ima posebnu ulogu. Tajne znaju svi vidioci, no samo Mirjana ima pergament (riječ je zapravo o materijalu nepoznata sastava) na kojemu su tajne zapisane. Kad će tajne biti objavljene svijetu, ne zna nitko osim vidjelaca. No zna se tko će ih objaviti. Učinit će to, prema Mirjaninu odabiru, fra Petar Ljubičić.

Svećenik će tajne objaviti tri dana prije nego što se dogodi to na što se svaka od njih odnosi. Zasad je najintrigantnija treća tajna, odnosno tajna velikog znaka. Ona se odnosi na znak koji će Gospa ostaviti kako bi se potvrdila vjerodostojnost njezina ukazanja. Znak će biti vidljiv, trajan i neuništiv.

Svakodnevna ukazanja već dulje vrijeme nemaju ni Ivanka Ivanković-Elez, ni Jakov Čolo.

Troje koji susrete s Gospom imaju svakodnevno već 25 godina više ne žive u Međugorju. Ivan Dragičević sa suprugom živi u SAD-u, a tek dio godine provede u rodnome mjestu. U sklopu obiteljske kuće ima kapelicu u kojoj mu se Gospa ukazuje. Marija Pavlović-Lunetti sa suprugom živi u Italiji i svakog 25. u mjesecu svijetu prenosi Gospine poruke. Najpoznatija među njima, Vicka Ivanković-Mijatović, udala se u susjedno selo Krehin Gradac.
:D :D :D
Mahalac

Post by Mahalac »

Prenj wrote:
Mahalac wrote:Ne znam vala Prenj al ja da sam na tvom mjestu ja bi otis'o i to zatvorio sve dole...pa ja..sta oni imaju lagat ove jadne napacene strance :roll: :?
Za razliku od piramidasha, u Medjugorju nikada nisu tvrdili da se bave naukom. I nekad i sada, u Medjugorju je samo iracionalno 'cudo' u pitanju.
Ne bih imao nista protiv da su i piramidasi usvojili isti pristup. Ali prodavati sve one lagarije kao ozbiljnu nauku ...

Pa dobro onda reci koliko su tebe konkretno kostale te "lagarije" kako kazes osim silnih impulsa ili sta li vec trosis ovdje kritikujuci istu :?
Prenj

Post by Prenj »

Mahalac wrote:
Prenj wrote:
Pa dobro onda reci koliko su tebe konkretno kostale te "lagarije" kako kazes osim silnih impulsa ili sta li vec trosis ovdje kritikujuci istu :?
Ovdje mozes naci listu ugrozenih spomenika u Bosni i Hercegovini. Svaka drzavna marka koja ode u ovu piramidalnu ublehu, je marka manje za ocuvanje ovih spomenika!
http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... 160&lang=1
Da ne ulazimo u detalje oko stete pricinjene na postojecem zasticenom arheoloskom nalazistu Starog grada Visoki i njegove okoline ... ( http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... ew&id=2409 )
Locked