USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
jeza u ledja

#3426 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Ma ja mislim da skacemo pred rudu. Biden je samo blagi favorit, nista vise. I to trenutno.

Nije reakcija Trumpa toliko bitna, koliko institucija zemlje. A ako on izgubi, srusice se fejk podrska republikanskog establishmenta kao kula od karata. Die hard Trumpisti ga mogu dudlat.

Da ima podrsku deep state, vojske i sudova , to bi bila druga stvar.

Bice halabuke i kontroverze sigurno, pogotovo ako bude tijesno u nekim drzavama. A moze biti tijesno u maksimum 3-4 drzave. Mislim da se moze desiti da i bez njih (recimo Florida, North Carolina i Ohio) Biden uzme. Moze Trump slati advokatske timove u 30 drzava ako hoce, ali ako ocito gubi sa 5 ili vise posto, pogotovo vec na dan izbora, onda moze kurcu verglat.
jeza u ledja

#3427 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Samo da ponovim - ja mislim da ce mnogi Republikanci jedva docekat da mu vide ledja, a eventualni rezultati izbora kontra Trumpa bi im bili izgovor kojeg su dugo cekali. Do sad ih je bilo strah da mu se protive jer R glasaci vise vole Trumpa od njih ( to pokazuju i ankete ovih dana).
Dao im je trojicu sudija, potpisao pun kurac regulacija. Dosta im. Pola od njih ga ne mogu podnjeti svakako.
Last edited by jeza u ledja on 25/09/2020 06:11, edited 3 times in total.
ultima_palabra

#3428 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

Ma naravno. Mislim, podrzat ce ga ako bude neko sranje tipa Bush vs Gore, ali za sve ostalo ga pustaju niz vodu.

On ce naravno siriti svoje teorije da bi ostao zanimljiv medijima, ali republikanski establishment ce okrenuti glavu.
vaučer

#3429 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by vaučer »

Nemam pojma na osnovu čega formirate to mišljenje o Republikanskoj stranci. Nisu nikad imali više jedinstva niti su ikad bili bliže apsolutnoj vlasti. Meni djeluju kao da su popili Trump koolaid i da ih trenutno pokreću samo strah, koristoljublje i pakost. Mislim da idu do gorkog kraja s Trumpom.
ultima_palabra

#3430 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

vaučer wrote: 25/09/2020 07:48 Nemam pojma na osnovu čega formirate to mišljenje o Republikanskoj stranci. Nisu nikad imali više jedinstva niti su ikad bili bliže apsolutnoj vlasti. Meni djeluju kao da su popili Trump koolaid i da ih trenutno pokreću samo strah, koristoljublje i pakost. Mislim da idu do gorkog kraja s Trumpom.
Sen. Mitt Romney, R-Utah, tweeted his disapproval Wednesday evening: "Fundamental to democracy is the peaceful transition of power; without that, there is Belarus. Any suggestion that a president might not respect this Constitutional guarantee is both unthinkable and unacceptable."
Other top Republicans followed suit Thursday morning. Senate Majority Leader Mitch McConnell, R-Ky., wrote: "There will be an orderly transition just as there has been every four years since 1792."
The third-ranking House Republican, Rep. Liz Cheney, R-Wyo., also shared her rejection of Trump's remarks, writing, "The peaceful transfer of power is enshrined in our Constitution and fundamental to the survival of our Republic. America's leaders swear an oath to the Constitution. We will uphold that oath."
Also pushing back was Sen. Marco Rubio, R-Fla., tweeting, "As we have done for over two centuries we will have a legitimate & fair election."
By Thursday night, the Senate unanimously passed a resolution "reaffirming the Senate's commitment to the orderly and peaceful transfer of power called for in the Constitutions of the United States."
The resolution by Sen. Joe Manchin, D-W.Va., also says the Senate "intends that there should be no disruptions by the President or any person in power to overturn the will of the people of the United States."
vaučer

#3431 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by vaučer »

Hm, da.
Romney koji će opet glasati kako mu stranka kaže. On nije nikakav vjesnik zdravijih Republikanaca nego običan oportunist koji pokušava sjediti na obe stolice.
jeza u ledja

#3432 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Romney ce glasati za konzervativnog sudiju jer je i sam konzervativac.

Ne zaboravi da je on glasao za uklanjanje Trumpa iz Bijele kuce.

Mislim da ce mnogi od njih pustiti Trumpa niz vodu cim im se ukaze prva prilika, i da bi to uradili i ranije da ih nije bio strah vlastitih glasaca. Ovo pogotovo vazi ako izgube vlast u Senatu.

Naravno da ce se neki od njih boriti until the bitter end.
ultima_palabra

#3433 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

vaučer wrote: 25/09/2020 16:03 Hm, da.
Romney koji će opet glasati kako mu stranka kaže. On nije nikakav vjesnik zdravijih Republikanaca nego običan oportunist koji pokušava sjediti na obe stolice.
Romney je to sto jeste, konzervativac koji predstavlja jednu od najkonzervativnijih drzava. Sigurno 90% njegovih glasaca hoce jos jednog konzervativnog sudiju u Vrhovnom sudu.

S druge strane, on je jedini republikanski senator koji nikada nije lizao djonove Trumpu i makar zato zasluzuje postovanje.
jeza u ledja

#3435 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Ovako trenutno stvari stoje, prosjek prosjeka anketa po drzavama:

Arizona:
Biden +3.4%

Wisconsin:
Biden +6.2%

Michigan:
Biden +5.2%

Pennsylvania:
Biden +4.7%

Florida:
Biden +1.3%

North Carolina:
Biden +0.8%

Ovo iznad su drzave koje je Trump uzeo 2016-e, a koje se smatraju swing states trenutno.

Biden pobjedjuje ako uzme sve sto je uzela Clinton plus FL i jos jednu, ili PA i jos jednu drzavu. Ili ako uzme bilo koje 3 od ovih iznad.

Znaci to su one glavne utrke. Pored ovih postoji jos nekoliko drzava koje je 2016-e uzeo Trump, a koje nisu bas u fokusu kao potencijalne Bidenove pobjede. Bilo koja Bidenova pobjeda u ovim drzavama bi vjerovatno znacila pobjede u mnogim drugim i generalan potop Trumpa. Uglavnom, te drzave su:

Texas:
Trump +3.6%

Ohio:
Biden +3.3%

Georgia:
Trump +1.3%

Iowa:
Bare-bare

Ako uzme nesto poput Texasa to ce bit nevidjeni landslide.

E sad, pored ovih, postoji nekoliko drzava koje je 2016-e uzela Clinton, a koje su sad u fokusu kao eventualni dobitak Trumpa. One su otprilike u najgorem slucaju u rangu ove iznad grupe, samo s obrnutim ulogama. Trenutne ankete anketa u tim drzavama su:

Nevada:
Biden +5.3%

New Hampshire:
Biden +5.5%

Minnesota:
Biden +9.4%

Jos s napomenom da su NH i NV drzave sa manje bodova od svih ovih spomenutih drzava, tako da ova zadnja grupa tesko da ce postati bitna.

Na kraju postoje dvije drzave u kojim se dijele glasovi, da ne ulazim u detalje (ne daju sve bobe jednom kandidatu), ali tu se radi o 1-2 boda gore-dole. (dijelovi Nebraske i Mainea) U nekom ludom scenariju bi mogle igrati presudnu ulogu.

Evo ima tu pa se igrajte, klikajte na drzave da mijenjate boju i tako. Za pobjedu treba 270 boba:

https://www.270towin.com/

Prosjeke anketa sam kupio sa RCP stranice, ali mozete i sa FiveThirtyEight. Ova RCP malo vise naginje Trumpu nego Nate Silverova (jer priznaje kao relevantne neke dubiozne ankete, ali te ankete mozda kupe ove skrivene Trumpove glasove)
jeza u ledja

#3436 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Na danasnji dan prije 4 godine:

Arizona:
Trump +3.0%

Wisconsin:
Clinton +4.7%

Michigan:
Clinton +4.7%

Pennsylvania:
Clinton +2.4%

Florida:
Clinton +0.6%

North Carolina:
Trump +0.3%
jeza u ledja

#3437 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Pogledajte tu malu razliku izmedju prednosti u anketama koju je imala Clinton i koju danas ima Biden. Prednosti u svim drzavama su malo vece nego prednost koju je imala Clinton. Razlika je negdje izmedju 0.5% i 3%. To su te margine o kojim se radi.

Trump je 2016-e u ovim drzavama pobijedio sa bas takvim marginama:

Wisonsin: +0.7%
Michigan: +0.3%
Pennsylvania: +0.7%
North Carolina: +3.6%
Florida: +1.2%

Arizona (kao i recimo Texas) je skroz druga dinamika, zbog povecanja broja Latinosa i njihovog okretanja Demokratama i tamo ce gotovo sigurno biti veci pomaci u korist Demokrata. Za Arizonu ce vjerovatno biti dovoljno, a za Texas jos ne.
Tako da ako mene pitate Arizona ima najvise sansi od svih ovih da se preokrene. Sad je pitanje koje jos 2 drzave.
ultima_palabra

#3438 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

Prije 4 godine je razlika bila fluidnija, znala je setati od 1% do 10% u kratkom periodu. Bilo je puno vise neodlucnih.

Sada je puno stabilnija trka, iako je puno vise dogadjaja koji bi mogli utjecati na nju.
kio01

#3439 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by kio01 »

Sta mislite kakvi ce procenti biti od nyt, nate silver i sl? Pretpostavljam da ce ovaj put biti dosta konzervativniji u svojim procjenama, posto im je sto se tice predikcija imidz otiso u pm. Mislim da su upravo njihove izjave koliko- toliko uticale na turnout i glasanje za trecu opciju. Ako mi svi govore da ce neka koja mi se ionako svidja samo truncak vise od drugog kandidata pobijediti, no need to vote/ settle for her.
jeza u ledja

#3440 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 28/09/2020 23:21 Prije 4 godine je razlika bila fluidnija, znala je setati od 1% do 10% u kratkom periodu. Bilo je puno vise neodlucnih.

Sada je puno stabilnija trka, iako je puno vise dogadjaja koji bi mogli utjecati na nju.
Pa ima i toga.

@kio

Ako i sad fule, mogu se komotno zatvoriti. :-)

Mislim jako je tesko, pola ljudi ce glasati prije dana izbora. Na dan izbora ankete mogu izgledati dosta drukcije. Ako budu cijelo vrijeme ovakve ko do sad, i pobijedi Trump, onda su anketari opet debelo podbacili.
Ovo pravilo +-5% za Bidena je otprilike opsteprihvaceno. Ako ostane na vise od 5% (na nacionalnom nivou) - pobjedice. Mislim tako je otprilike razmisljanje.

A sve ovo sto sam naveo iznad ne ukljucuje ostale kandidate, cija mala podrska opet moze biti odlucujuca.
exliberal-ex

#3441 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by exliberal-ex »

Trump sve priprema da ako izgubi ( a ima sanse da izgubi) razvuce toliko da na kraju vrhovni sud presudi za njega.
Od prebacivanja prava na electoral college da glasaju mimo volje glasaca pa do masovnog sirenja lazi kako mail in ballots su varanje glasaca i da su krivotvoreni iako svi govore da nema toga u takvoj mjeri da bi moglo barem malo utjecat na rezultate.
Na floridi su dali pravo bivsim robijasima da glasaju samo da bi preokrenuli to pravilo pa rekli nisi platio kazne nemoze...Jel Bloomberg poslao pare prosle sedmice pa platio ispravite me ako grijesim 25 000 kazni koje su oduzimale glasacko pravo mahom crnackoj populaciji.
Ovo sto je Trump uradio i dalje radi sa amerikom itrebat ce buducim predsjednicima godine i godine da poprave, sto na unutrasnjem planu sto na vanjskom.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#3442 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by corolla02 »

mislim da je gasp. presjednik vec EX po mnogo cemu; dodatno, korona je uglavnom smaknula stariji stalez, koji je uvijek vise naklonjen konzervativcima; sa druge strane imas cijelu pristiglu armiju 18 godisnjaka ili sa vise starosti u meduvremenu koji su najvecim brojem liberlani i koje je korona po najvise pogodila u smislu zaposljavanja; tako da na kraju najvjerovatnije ce biti ona, sam pao sam se ubio :mrgreen:
ultima_palabra

#3443 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

exliberal-ex wrote: 29/09/2020 01:23 Trump sve priprema da ako izgubi ( a ima sanse da izgubi) razvuce toliko da na kraju vrhovni sud presudi za njega.
Od prebacivanja prava na electoral college da glasaju mimo volje glasaca pa do masovnog sirenja lazi kako mail in ballots su varanje glasaca i da su krivotvoreni iako svi govore da nema toga u takvoj mjeri da bi moglo barem malo utjecat na rezultate.
Na floridi su dali pravo bivsim robijasima da glasaju samo da bi preokrenuli to pravilo pa rekli nisi platio kazne nemoze...Jel Bloomberg poslao pare prosle sedmice pa platio ispravite me ako grijesim 25 000 kazni koje su oduzimale glasacko pravo mahom crnackoj populaciji.
Ovo sto je Trump uradio i dalje radi sa amerikom itrebat ce buducim predsjednicima godine i godine da poprave, sto na unutrasnjem planu sto na vanjskom.
Zar nije Vrhovni sud ljetos presudio protiv faithless electors?
oaza85

#3444 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by oaza85 »

exliberal-ex wrote: 29/09/2020 01:23 Trump sve priprema da ako izgubi ( a ima sanse da izgubi) razvuce toliko da na kraju vrhovni sud presudi za njega.
Nema od toga nista.
Onog momenta kad se objave rezultati izbora, njemu je selit’
It’s over.
Vjerovatno ce mu dati neku opciju za amnestiju na sve gluposti sto je napravio. Vise od pola republikanskih jastrebova jedva cekaju da mu ledja ugledaju.
jeza u ledja

#3445 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

oaza85 wrote: 29/09/2020 02:34 Onog momenta kad se objave rezultati izbora,
Definisi sta to znaci? :oops:

Rezultate objavljuje ko i kada? :-?

Ozbiljno pitam. Kad se malo zadubis u to, vidjeces koliko potencijalnih problema moze biti.
exliberal-ex

#3446 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by exliberal-ex »

oaza85 wrote: 29/09/2020 02:34

Nema od toga nista.
Onog momenta kad se objave rezultati izbora, njemu je selit’
It’s over.
Vjerovatno ce mu dati neku opciju za amnestiju na sve gluposti sto je napravio. Vise od pola republikanskih jastrebova jedva cekaju da mu ledja ugledaju.
Pogledaj sinocnju epizodu od John Oliver-a...last wewk tonight...sve covjek objasnio
muhafuca

#3447 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by muhafuca »

Ma ne morate se sekirati oko toga Trump ce pobjediti.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#3448 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by corolla02 »

pitanje za znalce: na kojem kanalu je debata veceras :?:
relativno84

#3449 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by relativno84 »

corolla02 wrote: 30/09/2020 02:05 pitanje za znalce: na kojem kanalu je debata veceras :?:
MTV Igman HD :kakoste:
Ramo98

#3450 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Ramo98 »

corolla02 wrote: 30/09/2020 02:05 pitanje za znalce: na kojem kanalu je debata veceras :?:
N1
Post Reply