Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Norm

#3426 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Norm »

bedakb wrote:Bio u poreznoj po drugi put.

Dobio "formulu" za racunanje sa ovih 20% rashoda :lol:

Kaze ne uplacuj jos nista, ne znamo jos sta da radim i kako cemo, sve je ovo boze sacuvaj :D Dobio jos 8-10 dana kao da dostavim obrazac.

Cirkus zivi.
je li KS ili Ze-Do?
Saka

#3427 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

Svaki knjigovodja ili neko ko se razumije u materiju i u poreznu praksu ce reci isto. A to je u biti ovo sto je napisano.

Meni se cini da su ovi freelanceri toliko izolovani od stvarnosti, vremena i prostora u kojem zive da je trebalo nesto ovako da ih pukne po usima da malo skontaju neke stvari. Pa sta vi mislite da je privrednicima sve ove godine svaki propis lijepo regulisan, da nemaju stotine haraca, fiskalnih i parafiskalnih nameta koji veze s vezom nemaju? Pa opet ne kukaju vec se snalaze u bari punoj krokodila.

Cim vas neko realno posavjetuje odmah je ili usrani budzetlija ili robovlasnik ili uhljeb, prste salve uvreda a nemate pojma o osobi o kojoj pisete.

Cinjenica je da je PU banda nesposobnih uhljeba, ali to sto oni grijese ne oslobadja nikog obaveza. Eventualno se mogu traziti neke povlastice tipa placanje na rate i insistirati na odgovornosti nadleznih. A to da ce vas neko osloboditi placanja u te bajke Damira Masica ko povjeruje nek glasa za njega, pa cete vidjeti koliko cete placati kad oni zasjednu u fotelje, nece im biti prvi put.
free_too

#3428 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Alfons Kauders wrote:
un1ted wrote:Da radim u poreznoj ne bih se zamarao sa običnim smrtnicima :mrgreen: navijao bih kao i većina na ovoj temi sa dvije tri riječi.

Ja sam krenuo pravnim putem, ali je problem što niko do sada ne reče da nije zakonski. Svi koji su dali komentar, a barem malo kompetentni, kažu da se mora platiti, osim ako ne dođe, nazovimo ga, oprost duga.

Evo konkretno, ovaj Faruk Hadzic, konstantno navodi da je ovo retroaktivna naplata i da je nelegalna, a niti u jednom javnom istupu nije rekao na osnovu kojeg člana zakona.
Faruk Hadzic nema blage veze o ekonomiji, kamoli pravu.
Kaze mu forumskki profil koji ima 35k postova, znaci uhljeba teska koja ima vremena po ovom cijeli dan piskarati.
PeroVelikiZdero

#3429 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Upravo svjeze iz porezne, gdje su mi rekli da nista ne popunjavam i ne uplacujem. Uzeli su mi kontakt broj.
Rekli su mi da nece biti nikakvih kazni.
Da su svjesni da ima gresaka, cak su mi rekli da sve i da hocu platiti ne znaju kako jer nema adekvatnog obrasca.
Cak su mi i potvrdili da nisam ni mogao platiti porez prije jer nije postojao adekvatan obrazac.
Ugla nom, nista ne radi i cekaj da te kontaktiramo.
Jos su dodali da i oni ne znaju nista, i njima je kaos jer ne znaju kako sta.
ferratilis

#3430 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ferratilis »

PeroVelikiZdero wrote:Upravo svjeze iz porezne, gdje su mi rekli da nista ne popunjavam i ne uplacujem. Uzeli su mi kontakt broj.
Da su svjesni da ima gresaka, cak su mi rekli da sve i da hocu platiti ne znaju kako jer nema adekvatnog obrasca.
Cak su mi i potvrdili da nisam ni mogao platiti porez prije jer nije postojao adekvatan obrazac.
Koji grad?
PeroVelikiZdero

#3431 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Mostar
she+

#3432 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

un1ted wrote: Ukoliko imate neka konkretna pitanja, koja mogu postaviti njemu, ali i advokatu napišite.
Kako se racuna / koliko ce izaci zatezna kamata za ove tri godine ako se ne plati, te koji dio iste se moze otpisati ako se uplati glavni dug? Pretpostavljam da je sve to uredjeno Zakonom o visini stope zatezne kamate na javne prihode. Takodjer, koje uvjete treba neko ispunjavati da se uvazi molba za placanjem duga na rate?

Interesuje me i daljnja procedura PU ako se ne odazove na poziv, da li se odmah zaracunaju i kazne i kamate, kad ide krivicna prijava i to sve.. al et..

Na koji nacin ljudi koji su uredno izmirili svoje obaveze bez priznatih rashoda od 20% mogu traziti povrat sredstava i da li za to potrazivanje postoji neka zastara? Pretpostavljam kako i drugi traze povrat poreza, ima tema nize na ovom podfroumu, samo veze nemam kako to ide.

Pokazi im ovo misljenje PU i upitaj da li razumiju :mrgreen: ovaj clan 6. Zakona o doprinosima, te zasto se na obveznike tog clana doprinosi obracunavaju po clanu 10a, tj. zasto samo zdravstvo, ne i penziono i kojom logikom je zdravstvo na teret osiguranika a pio na teret isplatioca primanja. Da li je ovo vaistinu najpovoljnija skupina u koju su mogli strpati freelancere, tj. da li bi isti po nekom drugom osnovu mogi placati manje poreza?

Ako su prilivi novca bili od prodaje licnih stvari (ovi kolekcionari i to), na koji nacin mogu to dokazati?

I za kraj, sto se tice dijaspore, da li za Kanton Sarajevo vrijedi onih 2000 KM neoporezivih po uplati ili se to ipak odnosi na poklon od jednog lica u toku jedne godine, te da li su na bilo koji iznos poklona oslobodjeni djeca/roditelji/supruznici. I ako moze da uputi na pravni akt gdje to naznaceno.

et :mrgreen:

ps. ne ocekujem odgovore, ja bih i prva masno naplatila :D
Alfons Kauders

#3433 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

free_too wrote:
Alfons Kauders wrote:
un1ted wrote:Da radim u poreznoj ne bih se zamarao sa običnim smrtnicima :mrgreen: navijao bih kao i većina na ovoj temi sa dvije tri riječi.

Ja sam krenuo pravnim putem, ali je problem što niko do sada ne reče da nije zakonski. Svi koji su dali komentar, a barem malo kompetentni, kažu da se mora platiti, osim ako ne dođe, nazovimo ga, oprost duga.

Evo konkretno, ovaj Faruk Hadzic, konstantno navodi da je ovo retroaktivna naplata i da je nelegalna, a niti u jednom javnom istupu nije rekao na osnovu kojeg člana zakona.
Faruk Hadzic nema blage veze o ekonomiji, kamoli pravu.
Kaze mu forumskki profil koji ima 35k postova, znaci uhljeba teska koja ima vremena po ovom cijeli dan piskarati.
Dje si Faruk, neka malo i tebe. :lol:
Alfons Kauders

#3434 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

Saka wrote:Svaki knjigovodja ili neko ko se razumije u materiju i u poreznu praksu ce reci isto. A to je u biti ovo sto je napisano.

Meni se cini da su ovi freelanceri toliko izolovani od stvarnosti, vremena i prostora u kojem zive da je trebalo nesto ovako da ih pukne po usima da malo skontaju neke stvari. Pa sta vi mislite da je privrednicima sve ove godine svaki propis lijepo regulisan, da nemaju stotine haraca, fiskalnih i parafiskalnih nameta koji veze s vezom nemaju? Pa opet ne kukaju vec se snalaze u bari punoj krokodila.

Cim vas neko realno posavjetuje odmah je ili usrani budzetlija ili robovlasnik ili uhljeb, prste salve uvreda a nemate pojma o osobi o kojoj pisete.

Cinjenica je da je PU banda nesposobnih uhljeba, ali to sto oni grijese ne oslobadja nikog obaveza. Eventualno se mogu traziti neke povlastice tipa placanje na rate i insistirati na odgovornosti nadleznih. A to da ce vas neko osloboditi placanja u te bajke Damira Masica ko povjeruje nek glasa za njega, pa cete vidjeti koliko cete placati kad oni zasjednu u fotelje, nece im biti prvi put.
SDP osjeca takav prezir prema privatnicima i poduzetnicima da se mogu kladiti da bi im jedna od prvih mjera na vlasti bila uvodjenje poreza od 30% umjesto 10%
512MB

#3435 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by 512MB »

PeroVelikiZdero wrote:Upravo svjeze iz porezne, gdje su mi rekli da nista ne popunjavam i ne uplacujem. Uzeli su mi kontakt broj.
Jesi uzeo to na pismeno? U tom slucaju im ne bi do zadnjeg ni marke prebacio i odugovlacio do zadnjeg... i kasnije ako sta kenjaju pokazo to na pismeno.
she+

#3436 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

512MB wrote:Jesi uzeo to na pismeno?
nikako da to nauce :D
Alfons Kauders

#3437 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

512MB wrote:
Jesi uzeo to na pismeno? U tom slucaju im ne bi do zadnjeg ni marke prebacio i odugovlacio do zadnjeg... i kasnije ako sta kenjaju pokazo to na pismeno.
Najjace je to sto se sad vade da ni oni ne znaju sta treba, i da se ne treba nista uplacivati. To im je stari fol, nista novo.

U biti, poslusas ih i za 15 dana dobijes kaznu od 3000KM jer si prekoracio njihov rok, tj jer ti nisu dali da uplatis :lol: Na kraju ti naplate i glavnicu, i kamate, i kaznu :lol:
Junuz_Juka

#3438 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

Izgleda da su sve Porezne ispostave dobile naređenje da obustave naplatu do daljnjeg. Konačno im je neko rekao da ovo što rade nije po zakonu i da moraju stati ...
madner

#3439 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

100%, nije zbog sto sto su za 2 mjeseca izbori. :D
Alfons Kauders

#3440 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:100%, nije zbog sto sto su za 2 mjeseca izbori. :D
Ma u PU vec racunaju da ce Damir Niksic pobijedit i ukinut porez... :lol:
nekome

#3441 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

Junuz_Juka wrote:Izgleda da su sve Porezne ispostave dobile naređenje da obustave naplatu do daljnjeg. Konačno im je neko rekao da ovo što rade nije po zakonu i da moraju stati ...
Eki, kako znaš (sve)?
Saka wrote:Svaki knjigovodja ili neko ko se razumije u materiju i u poreznu praksu ce reci isto. A to je u biti ovo sto je napisano.
...
Nisu ni knjigovođe tako zlatne. Često griješe, vrlo često, i često slijepo prate upute PU.
un1ted wrote: ...
Rekao je da cijelo ovo pitanje nije uopšte regulisano zakonom o radu, što se želi prikriti, i tako da sva ova naknadna priča ko šta gdje je u potpunosti upitna jer te kategorije radnika uopšte nema.
rusmir.ba

#3442 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rusmir.ba »

Tako je u svim Poreznim, gdje rade razumne osobe. Dakle sacekajmo. Jos se ovdje ne nazire kraj
she+

#3443 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

e, a.. ako su ove porezne stope na poklon sve nize od 10% il bar samo toliko, moze li se na osnovu toga uplatiti porez (da se izbjegne ovih 4% za zdravstvo koje oni traze jer sve ocigledno tretiraju kao povremeni rad - onaj clan 6. zakona o doprinosima).. mislim ne znam na koji nacin se dokazuje da je poklon?
512MB

#3444 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by 512MB »

Alfons Kauders wrote:
512MB wrote:
Najjace je to sto se sad vade da ni oni ne znaju sta treba, i da se ne treba nista uplacivati. To im je stari fol, nista novo.

U biti, poslusas ih i za 15 dana dobijes kaznu od 3000KM jer si prekoracio njihov rok, tj jer ti nisu dali da uplatis :lol: Na kraju ti naplate i glavnicu, i kamate, i kaznu :lol:
Jebat ga, zato bi od prve salteruse trazio napismeno da ne moram jos uplacivat, i onda bi ih hebo u zdrav mozak do zadnjeg roka... pa onda uplatio samo trecinu, i odugovlacio do bola. Kolki su debili i treba ih prcat na sve strane..
zgiba

#3445 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by zgiba »

she+ wrote:
un1ted wrote: Ukoliko imate neka konkretna pitanja, koja mogu postaviti njemu, ali i advokatu napišite.
Kako se racuna / koliko ce izaci zatezna kamata za ove tri godine ako se ne plati, te koji dio iste se moze otpisati ako se uplati glavni dug? Pretpostavljam da je sve to uredjeno Zakonom o visini stope zatezne kamate na javne prihode. Takodjer, koje uvjete treba neko ispunjavati da se uvazi molba za placanjem duga na rate?

Interesuje me i daljnja procedura PU ako se ne odazove na poziv, da li se odmah zaracunaju i kazne i kamate, kad ide krivicna prijava i to sve.. al et..

Na koji nacin ljudi koji su uredno izmirili svoje obaveze bez priznatih rashoda od 20% mogu traziti povrat sredstava i da li za to potrazivanje postoji neka zastara? Pretpostavljam kako i drugi traze povrat poreza, ima tema nize na ovom podfroumu, samo veze nemam kako to ide.

Pokazi im ovo misljenje PU i upitaj da li razumiju :mrgreen: ovaj clan 6. Zakona o doprinosima, te zasto se na obveznike tog clana doprinosi obracunavaju po clanu 10a, tj. zasto samo zdravstvo, ne i penziono i kojom logikom je zdravstvo na teret osiguranika a pio na teret isplatioca primanja. Da li je ovo vaistinu najpovoljnija skupina u koju su mogli strpati freelancere, tj. da li bi isti po nekom drugom osnovu mogi placati manje poreza?

Ako su prilivi novca bili od prodaje licnih stvari (ovi kolekcionari i to), na koji nacin mogu to dokazati?

I za kraj, sto se tice dijaspore, da li za Kanton Sarajevo vrijedi onih 2000 KM neoporezivih po uplati ili se to ipak odnosi na poklon od jednog lica u toku jedne godine, te da li su na bilo koji iznos poklona oslobodjeni djeca/roditelji/supruznici. I ako moze da uputi na pravni akt gdje to naznaceno.

et :mrgreen:

ps. ne ocekujem odgovore, ja bih i prva masno naplatila :D
Prema Zakonu o porezima KS svaki poklon vrijednosti preko 2.000,00 KM od istog poklonoprimca u toku godinu se oporezuje.

Član 48. Zakona o porezima KS
Porez na nasljeđe i poklon ne plaća:
1. nasljednik odnosno, poklonoprimac prvog nasljednog reda, bračni drug ako je u drugom nasljednom redu, roditelji kada nasljeđuju i primaju na poklon imovinu od djece, maloljetna djeca bez oba roditelja;
2. nasljednik drugog nasljednog reda koji nasljeđuje jedan stan, pod uslovom da je sa ostaviocem u trenutku njegove smrti živio u zajedničkom domaćinstvu i da on i članovi njegove porodice nemaju drugi stan u vlasništvu;
3. nasljednici, odnosno poklonoprimci, braća i sestre, pod uslovom da se ta imovina ne može otuđiti u roku od tri godine.
4. nasljednik koji naslijeđuje poljoprivredno zemljište, a kome je poljoprivreda osnovno zanimanje.
rusmir.ba

#3446 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rusmir.ba »

un1ted wrote:Tačno tako. Zakon je postojao od 2009 godine. Opet vas pitam, ima li BILO KO pisanu potvrdu ministarstva, ili porezne DA NE MOŽE UPLATITI i da mu NEĆE BITI PRIZNATO to što uplati? Stvar je u tome da se moglo uplatiti, ali uz "ganjanje" informacija.

Ja sam dobio službeni stav za prvi dio mog pitanja, a to je da se mora platiti. Sada 10% ili 14% ostaje da se vidi.
Da taj jaki racunovodja nije mozda Serif Isovic :D :D
Ukoliko neko ima drugačij info, ali od ovlaštene osobe (računovođa, advokat, PU), a ne od forumaša koji čita zakon kako piše i daje vlastito mišljenje koje je vrlo subjektivno. Rado ću proslijediti informacije računovođi za dodatne provjere :)
Eto pitaj ga po ko je nadlezan da utvrdi da li se radi o poklonu ili prodaji licnih stvari ako su uplate iz inostranstva. I po kom clanu zakona o porezu na dohodak daje misljenje.
Jer osobe.koje prodaju nisu duzne ni prijaviti prihod, kako pise u pojasnjenu poziva PU, a pokloni zavisno od Kantona.
I kakve su ovo nebuloze da treba Ugovor o poklonu? Jel to za sve iznose ili preko 2.000KM....pojedinacno.

Svi tumace na svoj nacin, sto je.logicno.
Alfons Kauders

#3447 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

512MB wrote:
Alfons Kauders wrote:

Jebat ga, zato bi od prve salteruse trazio napismeno da ne moram jos uplacivat, i onda bi ih hebo u zdrav mozak do zadnjeg roka... pa onda uplatio samo trecinu, i odugovlacio do bola. Kolki su debili i treba ih prcat na sve strane..
Dzaba ti i napismeno - opet bi ti naplatili pa se ti jebi i zali do sutra da si imao pravo na odbitak, da prihod nije isto sto i dobit itd.

I kad naplate ovu turu, to ce biti samo pocetak. Prvo su udarili na sve koji zarade 900KM mjesecno, a poslije izbora ce se sjetiti i onih koji uzmu 300 ili 500KM.

Da se neko slucajno ne iznenadi, poslije izbora ce pokusati oporezovati i nekretnine. Shvatili su da je to odlican nacin oporezivanja dijaspore.
she+

#3448 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

zgiba wrote:
Prema Zakonu o porezima KS svaki poklon vrijednosti preko 2.000,00 KM od istog poklonoprimca u toku godinu se oporezuje.

Član 48. Zakona o porezima KS
Porez na nasljeđe i poklon ne plaća:
1. nasljednik odnosno, poklonoprimac prvog nasljednog reda, bračni drug ako je u drugom nasljednom redu, roditelji kada nasljeđuju i primaju na poklon imovinu od djece, maloljetna djeca bez oba roditelja;
2. nasljednik drugog nasljednog reda koji nasljeđuje jedan stan, pod uslovom da je sa ostaviocem u trenutku njegove smrti živio u zajedničkom domaćinstvu i da on i članovi njegove porodice nemaju drugi stan u vlasništvu;
3. nasljednici, odnosno poklonoprimci, braća i sestre, pod uslovom da se ta imovina ne može otuđiti u roku od tri godine.
4. nasljednik koji naslijeđuje poljoprivredno zemljište, a kome je poljoprivreda osnovno zanimanje.
hvala
http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... s_8-02.pdf

vidim clan ispred
Član 46.
Vrijednost svih poklona primljenih u toku jedne kalendarske godine od istog poklonodavca čini jednu Poreznu osnovicu.
znaci ipak nije po uplati :sad:

a tu granicu do 2000 ne vidim gdje stoji..

aha, evo ga
Član 42.
Porezu na nasljeđe i poklon podliježu zemljišta, zgrade i ostala nepokretna imovina, kao i pravo uživanja, odnosno korišćenja, na toj nepokretnoj imovini koju fizičko lice stiče na teritoriji Kantona na osnovu Zakona o nasljeđivanju, odnosno ugovora o poklonu među živim ili za slučaj smrti.

Porezu na nasljeđe i poklon podliježe pokretna imovina čija vrijednost prelazi 2.000 DEM.
PeroVelikiZdero

#3449 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Nisam nista trazio napismeno.
Takoder, rekli su mi sve da hocu ne mogu prikazati ni tih 20% rashoda o kojima je pricao direktor PU FBIH, jer ne postoji obrazac u kojem mogu to napraviti.
Junuz_Juka

#3450 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

Frishko iz Porezne:

https://imgur.com/a/AY2b4AB

:lol: :lol: :lol:
Last edited by Junuz_Juka on 06/08/2018 14:04, edited 1 time in total.
Post Reply